CARINA U BiH
Moderator: anex
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#976 Re: CARINA U BiH
Poveliku
prelistaj par stranica uanzad i naci ces odgovor 
-
motorola01
#977 Re: CARINA U BiH
Ne mora znaciti. Nasi nemaju pojma koliko kaput kosta, a ako bi se usudili procijeniti, cisto sumnjam da bi ga procijenili na ovu cifru. A kad ga zovnu na tel da im proslijedi racun, fino kopira, prepravi i kroz fax fiijuuunimajneb wrote:Povelikuprelistaj par stranica uanzad i naci ces odgovor
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#978 Re: CARINA U BiH
Ima ti i ta mjesta
No neka se doakze carisnka prevara ostat ce bez kaputa
jer kada im posalje raucn lahko je njima na google ukcati tacan naziv 
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#979 Re: CARINA U BiH
Pozz molim Vas treba mi hitno informacija.
Kod uvoza dunaka i duhanskih preradjevina, koliki su državni nameti osim PDV-a. Kolika je carina koliko kostaju akcite u procentima.
Ukoliko se isti koristi za poklon a ne za preprodaju da li postoji mogucnost da se izbjednu odredjeni troskovi.
Hitno potreban odgovor, mnogo hvala svimaaa
Kod uvoza dunaka i duhanskih preradjevina, koliki su državni nameti osim PDV-a. Kolika je carina koliko kostaju akcite u procentima.
Ukoliko se isti koristi za poklon a ne za preprodaju da li postoji mogucnost da se izbjednu odredjeni troskovi.
Hitno potreban odgovor, mnogo hvala svimaaa
- KID
#980 Re: CARINA U BiH
Evo druze carinski obracun za tvoj kaput... (na njegovu stvarnu cijenu)kakabanja213 wrote:Zna li neko koliku carinu bih mogao da očekujem
http://www.gloverall.com/shop-item?id=1
Imas dvije varijante
1. Sa punom carinom od 15% + PDV
2. Sa smanjenom carinom na 3% + PDV (carina se smanjuje na 3% ako je proizvod EU porijekla, tačnije ako za taj proizvod možeš obezbjediti validan dokaz o porijeklu, a to je Propisana izjava o EU porijeklu ili EUR.1 certifikat..
U troškove carine je ukljucena samo spediterska usluga od 70KM (bez troškova transporta tj. dostave)..
1.

2.

-
kakabanja213
#981 Re: CARINA U BiH
Hvala puno na izracunu, ali ako mi ovo ocarine 300 km nisu normalni.
Vjerujem da necu ni pokusavati naruciti direktno vec brat neka naruci u Ameriku a onda kad bude isao za Bih nek ponese sa sobom.
Vjerujem da necu ni pokusavati naruciti direktno vec brat neka naruci u Ameriku a onda kad bude isao za Bih nek ponese sa sobom.
-
manki
#982 Re: CARINA U BiH
Izvinjavam se unaprijed ako je pitanje vec postavljeno negdje prije, zanimalo bi me kako funkcionise kad se hrana narucuje preko interneta, tj cokolade, bombone, keks, zvake itd? Je li stize to uopste kod nas i kolika je carina na to?
Hvala
Hvala
-
kOmpir
#983 Re: CARINA U BiH
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... /CTBiH.pdfmanki wrote:Izvinjavam se unaprijed ako je pitanje vec postavljeno negdje prije, zanimalo bi me kako funkcionise kad se hrana narucuje preko interneta, tj cokolade, bombone, keks, zvake itd? Je li stize to uopste kod nas i kolika je carina na to?
Hvala
- i_ja_na_forumu
#984 Re: CARINA U BiH
tebi bi bolje bilo da se javis nekad da pijemo kafu.. ajm sou gona kill jumanki wrote:Izvinjavam se unaprijed ako je pitanje vec postavljeno negdje prije, zanimalo bi me kako funkcionise kad se hrana narucuje preko interneta, tj cokolade, bombone, keks, zvake itd? Je li stize to uopste kod nas i kolika je carina na to?
Hvala
-
katarina-kosaca
#985 Re: CARINA U BiH
Ova politika oko carinjenja i oporezivanja, da li se to odnosi na pošiljke, pakete koje nam šalje neki član poprodice? Konkretno me zanima jer ocekivam pošiljku iz Njemačke tezine oko 3 do 4kg cca vrijednosti oko 400KM, tetka mi šalje njihovom običnom poštom.. Do sada sam placala samo 10KM sto pregledaju paket ali bio je manje vrijednosti.
-
BJB
#986 Re: CARINA U BiH
I mene isto zanima sto i Katarinu Kosacu..REcimo da mi clan porodice posalje nesto skupo sto sam zaboravila negdje, nema unutra racuna niti icega, nego samo stvari koje su mi ostale, koliko cu platiti za to?
Pitam zato sto sam prije deset godina dobila 2 kartona knjiga iz UK, i iako je pisalo books, tax free, etc. naplatili su mi 18KM sto su otvorili kartone.
Pitam zato sto sam prije deset godina dobila 2 kartona knjiga iz UK, i iako je pisalo books, tax free, etc. naplatili su mi 18KM sto su otvorili kartone.
-
kOmpir
#987 Re: CARINA U BiH
To što su ti naplatili zove se carinski pregled - ne carinjenje. Pretprošle godine drug preko mene naručio nekakav ogroman mač iz Kine, platio 8 KM za otvaranje, valjda to ide i na težinu/veličinu pošiljke. Meni kad otvore uzimaju 3,5 KM.BJB wrote:I mene isto zanima sto i Katarinu Kosacu..REcimo da mi clan porodice posalje nesto skupo sto sam zaboravila negdje, nema unutra racuna niti icega, nego samo stvari koje su mi ostale, koliko cu platiti za to?
-
PerditaD
#988 Re: CARINA U BiH
Pozdrav!
Danas mi je doslo pismo da mi je stigao tablet iz USA (poklon, mada znamd a je to nebitno), te sam zvala da provjerim koliko cu morati platiti i rekose mi 10% + 17% + 10km. Zar ne bi za tablet carina trebala biti 5%?
Unaprijed hvala na odgovoru
Danas mi je doslo pismo da mi je stigao tablet iz USA (poklon, mada znamd a je to nebitno), te sam zvala da provjerim koliko cu morati platiti i rekose mi 10% + 17% + 10km. Zar ne bi za tablet carina trebala biti 5%?
- un1ted
#989 Re: CARINA U BiH
Sto se tice poklona, ako je za carinjenje i ako ne promakne cariniku ocekujte carinu. Za pitanje iznad, stvarno ne znam, zao mi je sto nema poznanika pa da nam objasni, ali ovde je vec pisano o tome pa prelistaj temu.
- holowey
#990 Re: CARINA U BiH
za ove male vrijednosti se popunjava carinska putnicka deklaracija i stopa je 10%, za tu stopu koju ti spominjes a koja je vezana za tarifni broj, moras angazovati speditera - za ove male vrijednosti skuplja pita od tepsijePerditaD wrote:Pozdrav!
-
IoNForce
#991 Re: CARINA U BiH
Lijep pozdrav svima!
Preletio sam temu, ali nisam iskreno nabasao na odgovor koji mi je potreban...
Poprilicno sam nov u ovom svemu pa imam par pitanja u vezi carine u Mostaru... Naime, redovitno narucujem stvari sa ebay-a, najveca vrijednot do sada bila je oko 25km. Prije desetak dana narucio sam svicarski nozic Victorinox Farmer vrijednosti od 55-60km iz Velike Britanije. Zanima me, ukoliko moj paket bude ocarinjen, da li ce mi racun od carine doci na kucnu adresu skupa sa nozicem, ili cu to morati preuzeti u Mostaru (ako moram preuzeti, gdje tocno)? Nadalje ako ce mi racun doci na kucnu adresu, gdje i kako podmirujem dugove carini?
Zahvaljujem se!
Preletio sam temu, ali nisam iskreno nabasao na odgovor koji mi je potreban...
Poprilicno sam nov u ovom svemu pa imam par pitanja u vezi carine u Mostaru... Naime, redovitno narucujem stvari sa ebay-a, najveca vrijednot do sada bila je oko 25km. Prije desetak dana narucio sam svicarski nozic Victorinox Farmer vrijednosti od 55-60km iz Velike Britanije. Zanima me, ukoliko moj paket bude ocarinjen, da li ce mi racun od carine doci na kucnu adresu skupa sa nozicem, ili cu to morati preuzeti u Mostaru (ako moram preuzeti, gdje tocno)? Nadalje ako ce mi racun doci na kucnu adresu, gdje i kako podmirujem dugove carini?
Zahvaljujem se!
-
TransporterZG
#992 Re: CARINA U BiH
Kolko su kod vas carina/trosarina/PDV ak imate na uvoz rabljenih autiju iz inozemstva?
Kod nas sa danom ulaska u EU napokon pojeftinjuje, dosad se placalo jedno 50% na katalosku cijenu...
Kod nas sa danom ulaska u EU napokon pojeftinjuje, dosad se placalo jedno 50% na katalosku cijenu...
-
PerditaD
#993 Re: CARINA U BiH
Hvala puno na odgovoru! 250 dolara za google nexus i 50 za postarinu - sve skupa 128.90 km carineholowey wrote:za ove male vrijednosti se popunjava carinska putnicka deklaracija i stopa je 10%, za tu stopu koju ti spominjes a koja je vezana za tarifni broj, moras angazovati speditera - za ove male vrijednosti skuplja pita od tepsijePerditaD wrote:Pozdrav!
-
BJB
#994 Re: CARINA U BiH
Ja nisam dobila odgovor na pitanje..Recimo da mi clan porodice posalje iPad, bez racuna na poklon, da li bih morala platiti carinu na njega?
- karanana
#995 Re: CARINA U BiH
Sjo pitanja. Da. Osim ako ti se ne posreci.
-
BJB
#996 Re: CARINA U BiH
Sto je l' radis na carinjenju pa ces mi progledati kroz prste? 
-
miki27A
#997 Re: CARINA U BiH
Ne vjerujem da ce ti porodica moci poslati ipad jer ima onu Lithium-Polymer bateriju koju posta ne dozvoljava da se salje. Bar je meni tako receno.
BJB wrote:Ja nisam dobila odgovor na pitanje..Recimo da mi clan porodice posalje iPad, bez racuna na poklon, da li bih morala platiti carinu na njega?
- KID
#999 Re: CARINA U BiH
Bio poklon ili ne, bilo gratis, hedija itd... Svaka roba ima svoju cijenu i ako nemas nikakav racun, u tom slucaju ti carina odredjuje vrijednost robe. Znaci morat ces platiti carinu..miki27A wrote:Ne vjerujem da ce ti porodica moci poslati ipad jer ima onu Lithium-Polymer bateriju koju posta ne dozvoljava da se salje. Bar je meni tako receno.
BJB wrote:Ja nisam dobila odgovor na pitanje..Recimo da mi clan porodice posalje iPad, bez racuna na poklon, da li bih morala platiti carinu na njega?
sent from Tapatalk 2
- burekodsira
#1000 Re: CARINA U BiH
miki27A wrote:Ne vjerujem da ce ti porodica moci poslati ipad jer ima onu Lithium-Polymer bateriju koju posta ne dozvoljava da se salje. Bar je meni tako receno.
kako li epl salje sa svog sajta, bas me interesuje