Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Qler

#976 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Qler »

Hajlac wrote:
Qler wrote:
Hajlac wrote:
A centralno je na plin ili Toplane?
Ako je na plin, vidi li se razlika u racunu?
Ma toplane, ganjao sam se sa njima prosle godine, jer su mi slali slabu polaznu temperaturu, a jednocijevni je sistem. Od novembra se ganjao, da bi mi u februaru rekli da je do njih, i smanjili mi martovski racun za 60KM, vec april dosao puni racun, jer kazu to je vazilo samo za grejnu sezonu... Sada su se oni malo popravili, salju topliju vodu, stan je topliki (prosle godine u 10 ujutro u stanu bilo 16*C!) sada je to vec oko 21*C, ali klima to malo popravlja oko 23*C drzim zbog bebe...
Cisti uzas :x

Interesuje me kako ce se taj Haier ponasati pri jacim minusima tipa ispod -15C koji nam ubrzo dolaze. Ako ti nije problem, javi utiske(odmrzavanje, subjektivna toplota izlaznog zraka i tako to) :)

Bilo je ono oko pocetka decembra nekih minusa, nedavno, palio sam je i trebalo joj je par minuta da počne da puše, ali kada krene, veliki dnevni boravak sa trpezarijom, kuhinja i jos jedna soba koja je pkratično spojena sa dnevnim, velika dvokrilna vrata, nekih cca 40m2, možda i više, zagrije za par minuta. Jedino što mi monteri nisu bili postavili onu cijev za odvod kada grije, pa sam imao manju poplavu na balkonu :D sreća pa sam izašao, da provjerim kako radi, kad imam šta vidjeti :D
Hajlac

#977 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Qler wrote:
Hajlac wrote:
Qler wrote:
Ma toplane, ganjao sam se sa njima prosle godine, jer su mi slali slabu polaznu temperaturu, a jednocijevni je sistem. Od novembra se ganjao, da bi mi u februaru rekli da je do njih, i smanjili mi martovski racun za 60KM, vec april dosao puni racun, jer kazu to je vazilo samo za grejnu sezonu... Sada su se oni malo popravili, salju topliju vodu, stan je topliki (prosle godine u 10 ujutro u stanu bilo 16*C!) sada je to vec oko 21*C, ali klima to malo popravlja oko 23*C drzim zbog bebe...
Cisti uzas :x

Interesuje me kako ce se taj Haier ponasati pri jacim minusima tipa ispod -15C koji nam ubrzo dolaze. Ako ti nije problem, javi utiske(odmrzavanje, subjektivna toplota izlaznog zraka i tako to) :)

Bilo je ono oko pocetka decembra nekih minusa, nedavno, palio sam je i trebalo joj je par minuta da počne da puše, ali kada krene, veliki dnevni boravak sa trpezarijom, kuhinja i jos jedna soba koja je pkratično spojena sa dnevnim, velika dvokrilna vrata, nekih cca 40m2, možda i više, zagrije za par minuta. Jedino što mi monteri nisu bili postavili onu cijev za odvod kada grije, pa sam imao manju poplavu na balkonu :D sreća pa sam izašao, da provjerim kako radi, kad imam šta vidjeti :D
I bolje da ti ne stavljaju cijev jer ce pri iole vecim minusima (-5 -10C...) voda u toj plasticnoj cijevi zalediti pa ce ti se pri narednim odmrzavanjima voda preljevati preko donje ploce na vanjskoj pa imas belaj da ventilator pocne strugati po ledu ;-)
Sve jace klime (Mitsubishi, Fujitsu, Toshiba) imaju namjenske rupe na toj ploci upravo za brzo odvodjenje vode prije nego zaledi.
Zbog toga nije dobro na balkon ih stavljati vec na fasadu da voda ide dolje na zemlju.
Hajlac

#978 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

missko wrote:Na minus 20 tesko sta moze dobro ugrijati. Lani temperatura vani -23 ja u autu i vozim se vise od sat vremena a auto ne moze da se zagrije na radnu od 90 stepeni a unutar auta temperatura je bila da sam morao jaknu imati na sebi zakopcanu. I normalno da izolacija i polozaj stana ako je u sredini i ako se zagrijavaju stanovi okolo pa bilo kako, utice na temperaturu unutar stana. Normalno je i da klima moze zagrijati jedan dio prostora o racunimaza struju nemam pojma , ali to grijanje na klimu mi zvuci vise kao alternativa nego neko konacno rjesenje. I dalje sam skeptican.

Poredjenje ti veze s vezom nema :-)

Sto se tice izolacije i indirektnog grijanja:
Qler wrote:
Toliko ;-)
zastita

#979 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zastita »

PITANJE:
EloBLOCK 9kw - Vaillant
Znači trenutno sam u fazi uvodzenja grijanja u kuci 60m2 koja je renovirana.Ukratko kuca stara 50 godina,sve uradzeno estih sa podnom izolacijom cjevi kroz pod do radiatora, na pojedinim djelovima kod plocica ima i podnog grijanja stolarija drvena nova, izolacija kuce stiropor 10 cm.
Znaci covjek koji mi je montirao cjevi za grijanje nagovorio me da idem sa ovim Vailantovim strujni kotao 9kw. Naime ja sam naišao na par problema.
Pvi je taj da nemam trofaznu struju u kuci,haj rekoše mi da ovaj bojler ima opciju kopčanja na monofaznu struju,al mi isto rekose da moram imati precnik kabla za napajanje bojlera 3 x 10 mm2,a ja imam 4 x 6 mm2 glavni napojni kabal za kucu od dva sprata.A elektricar mi provuko kabal za bojler 5x2,5mm2
Znaci interesuje me Vaše mišljenje.
Kakva je potrošnja ovakvog bojlera,koliko je isplativ? :?
Ne znam ja kad skontam imam tri opcije.Provuci nove kablove od štendera do sata i do osiguraca i ako je to dosta skupa ivensticija,druga je uvesti trogaznu struju mislim da bi me pokrili 1500km,i treca sve prepravit i preci na plin znaci novi set,cjevi do kupatila i sl. :x :?
Last edited by zastita on 07/01/2013 14:15, edited 1 time in total.
Qler

#980 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Qler »

Hajlac, nažalost nisam je mogao postaviti da "curi" negdje vani, jer je to bilo jedino mjesto gdje se mogla postaviti. Na cudnom mi mjestu stan :)
Filter

#981 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Filter »

zastita wrote:PITANJE:
EloBLOCK 9kw - Vaillant
Znači trenutno sam u fazi uvodzenja grijanja u kuci 60m2 koja je renovirana.Ukratko kuca stara 50 godina,sve uradzeno estih sa podnom izolacijom cjevi kroz pod do radiatora, na pojedinim djelovima kod plocica ima i podnog grijanja stolarija drvena nova, izolacija kuce stiropor 10 cm.
Znaci covjek koji mi je montirao cjevi za grijanje nagovorio me da idem sa ovim Vailantovim strujni kotao 9kw. Naime ja sam naišao na par problema.
Pvi je taj da nemam trofaznu struju u kuci,haj rekoše mi da ovaj bojler ima opciju kopčanja na monofaznu struju,al mi isto rekose da moram imati precnik kabla za napajanje bojlera 3 x 10 mm2,a ja imam 4 x 6 mm2 glavni napojni kabal za kucu od dva sprata.A elektricar mi provuko kabal za bojler 5x2,5mm2
Ne znam ja kad skontam imam tri opcije.Provuci nove kablove od štendera do sata i do osiguraca i ako je to dosta skupa ivensticija,druga je uvesti trogaznu struju mislim da bi me pokrili 1500km,i treca sve prepravit i preci na plin znaci novi set,cjevi do kupatila i sl. :x :?

plin je skupa igracka... dodje skuplja pita neg tepsija.
ovi iznad se kunu u klime :roll:

u svakom slucaju slijedi ti rovljenje po kuci :( ebga
zastita

#982 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zastita »

drug..klime to je jako siroka tema niko od njih nije nesto puno spominjo servis klima,malo sam vise upoznat sa tim. Da li uopste znate koliko dodze jedno punjenje klime?A plin zna pobjeci iz sistema sad pa sad...
Ma kako god okrenem morat cu kopar :) e sad je samo pitanje sta je naj isplativije za kopat.. :o
dječak sa šibicama

#983 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dječak sa šibicama »

Plin jeste skupa igracka, ali brate plinsko centralno, kuca ko banja, mozes gol hodati.

Ako platis 200 km mjesecno + struja, u zimskom periodu, i nije toliko skupo za takav luksuz.
zastita

#984 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zastita »

dječak sa šibicama wrote:Plin jeste skupa igracka, ali brate plinsko centralno, kuca ko banja, mozes gol hodati.

Ako platis 200 km mjesecno + struja, u zimskom periodu, i nije toliko skupo za takav luksuz.
Ma znam...moji se starci tako griju 250-300km plina +50 struje.al uvjek je banja.Al ja posto sam radio na utopljavanju kuce zelim i grijanje da uradim kako treba...
Hajlac

#985 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

zastita wrote:drug..klime to je jako siroka tema niko od njih nije nesto puno spominjo servis klima,malo sam vise upoznat sa tim. Da li uopste znate koliko dodze jedno punjenje klime?
Ako ne rade fush majstori vec se pravilno vakumira i provjeri sistem manometrom, moze 10 godina raditi bez da iscuri.
A punjenje nije vise od 100KM osim ako pale po usima.
Evo meni su sfusherili tj. nisu vakumirali pa opet nije iscurio plin ni nakon 3 godine vrlo intenzivnog koristenja.

Da ne mislis na auto-klime :-)
zastita

#986 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zastita »

mah...ja pisem ovo zato sto sam radio u firmi koja se bavi klimama stim sto to nije moj posao bio...al znam koliko raja imaju problema sa tim pogotovo ako su fuš klime ili losa montaza...
Hajlac

#987 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

zastita wrote:mah...ja pisem ovo zato sto sam radio u firmi koja se bavi klimama stim sto to nije moj posao bio...al znam koliko raja imaju problema sa tim pogotovo ako su fuš klime ili losa montaza...
To je dobrim dijelom smisljeno kako bi ti "majstori" imali redovne 'servise' ilitiga prihod :)

Malo javasluka da bi kasnije imali sta doraditi...
Last edited by Hajlac on 07/01/2013 14:56, edited 2 times in total.
Filter

#988 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Filter »

zastita wrote:drug..klime to je jako siroka tema niko od njih nije nesto puno spominjo servis klima,malo sam vise upoznat sa tim. Da li uopste znate koliko dodze jedno punjenje klime?A plin zna pobjeci iz sistema sad pa sad...
Ma kako god okrenem morat cu kopar :) e sad je samo pitanje sta je naj isplativije za kopat.. :o

drug, gadan vakat da biras...
ja plin vise ne bih nikad, ni u ludilu.
zastita

#989 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zastita »

Hajlac; ma vjerujem ima ti i ta mjesta...kao i u svakom poslu..:)
Filter;dobro kazes gadan vakat, al sto ti kazes plin je bas kiza ja sam alergican na njega kad cujem kako raja pricaju o racunima..a i moji roditelji.. Ponovo nesto kontam vidis sta rade sa ovim plinom dva puta godisnje ga poskupe,a sto se tice struje to je domaci proizvod tesko mogu naci razlog za poskupljenje. :?: :o
ketronsd1

#990 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

EloBLOCK 9kw - Vaillant
Kolega, koliko ti možeš uložiti para u startu. Ima rješenja dobrih ali treba i para
zastita

#991 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zastita »

ketronsd1 wrote:
EloBLOCK 9kw - Vaillant
Kolega, koliko ti možeš uložiti para u startu. Ima rješenja dobrih ali treba i para
Pa ako su rijesenja dobra za mene pare nisu velika frka...mislim u granicama normale,draze mi je sada ulozit a mjesecno manje davat.poozz
ketronsd1

#992 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Raspitaj se onda prvo ko ima u ponudi zrak-voda pumpe.
To ti je isti sistem rada klime samo umjesto unutarnje jedinice koje ima klima kopca se na već postojeći radijatorski sistem ili jos bolje podno grijanje( koje nadam se nemaš u spavaćoj sobi) . Uz tu pumpi obično se uzima el. pec ili ti ga nazovi bojler koji se kopcaju jedno sa drugim da bi iskoristio pumpu za dobijanje tople vode. Pored uštede zimi imaš jako velike uštede ljeti na samom zagrijavanju vode koje se ne vrši sa direktnim grijacim tijelom nego putem pumpe.
zastita

#993 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zastita »

ketronsd1 wrote:Raspitaj se onda prvo ko ima u ponudi zrak-voda pumpe.
To ti je isti sistem rada klime samo umjesto unutarnje jedinice koje ima klima kopca se na već postojeći radijatorski sistem ili jos bolje podno grijanje( koje nadam se nemaš u spavaćoj sobi) . Uz tu pumpi obično se uzima el. pec ili ti ga nazovi bojler koji se kopcaju jedno sa drugim da bi iskoristio pumpu za dobijanje tople vode. Pored uštede zimi imaš jako velike uštede ljeti na samom zagrijavanju vode koje se ne vrši sa direktnim grijacim tijelom nego putem pumpe.
Uff heheh iskreno ne znam za ovo...nesto jesam nacuo al nisam upoznat.sta je sa tim grijanjem jel efikasno jeftino sto bas to?i kopca se na vanjsku jedinicu klime?imas li nekih korisnih linkova da vidim.pozz
zastita

#994 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zastita »

lamudan wrote:moj kolega ima takvo centralno vailant el bojler,najbolje centralno grijanje koje sam vidio,jedina mana sto placa 300-400km struje mjesecno na 60ak m2,iako ima strahota izolaciju,u pitanju je zgrada raifaissen,san snova bi bio toplotna pumpa da grije tu vodu u sistemu
Uf tako puno mu dodze racun :cry: :cry: ccc pa onda po ovom tvom plin je jeftin. posto su moji roditelji placali 300km plina na staroj bosanskoj kuci sa starom stolarijom i bez izolacja..to je ista ta moja kuca prije renoviranja...samo ja sam u prizemlju oni su na spratu. 8-)
ketronsd1

#995 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lamudan wrote:moj kolega ima takvo centralno vailant el bojler,najbolje centralno grijanje koje sam vidio,jedina mana sto placa 300-400km struje mjesecno na 60ak m2,iako ima strahota izolaciju,u pitanju je zgrada raifaissen,san snova bi bio toplotna pumpa da grije tu vodu u sistemu
Vjerovatno je to grijanje samo sa el. peći bez toplotne pumpe. Nemoguće je da mu potrošnja ide na tolike cifre sa toplotnom pumpom. Firma u kojoj ja radim ima 4 modela ovih pumpi i COP im je iznad 4
http://www.nibe.se/Produkter/Luftvatten ... sortiment/
Evo jedan link kako to sve izgleda.
Ovo sto je prikazano na ovom linku je dosta skupo, ima mnogo jeftinijih fabrikata koji nisu bas u klasi sa ovim pumpama ali mogu odraditi posao.
Kvalitet pumpi gore na linku je vrh. Sigurno znam da smo vodeći u Evropi a možda i u svijetu po kvaliteti pumpi a pogotovu bojlera.
Čini mi se čak da postoji i firma u BL koja prodaje i instalira naše proizvode.
zastita

#996 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zastita »

ketronsd1 wrote:
Vjerovatno je to grijanje samo sa el. peći bez toplotne pumpe. Nemoguće je da mu potrošnja ide na tolike cifre sa toplotnom pumpom. Firma u kojoj ja radim ima 4 modela ovih pumpi i COP im je iznad 4
http://www.nibe.se/Produkter/Luftvatten ... sortiment/
Evo jedan link kako to sve izgleda.
Ovo sto je prikazano na ovom linku je dosta skupo, ima mnogo jeftinijih fabrikata koji nisu bas u klasi sa ovim pumpama ali mogu odraditi posao.
Kvalitet pumpi gore na linku je vrh. Sigurno znam da smo vodeći u Evropi a možda i u svijetu po kvaliteti pumpi a pogotovu bojlera.
Čini mi se čak da postoji i firma u BL koja prodaje i instalira naše proizvode.
I po tebi se ovo isplati napravit za grijanje stana u kuce 60m2 prizemlje.Toplao stan po prirodi i bez grijanja :D mislim da je ovo ivensticija od 4000eura sa ugradnjom?od prilike.
zastita

#997 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zastita »

http://www.termolux.ba/

evo to je ta firma..moram vidjet sa njima da mi posalju ponudu.
ketronsd1

#998 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Kad smo već ko NIBE proizvoda da napomenem samo da u kući koju sam kupio i koja je sagrađena 69-te zatekao sam NIBE bojler od 300l koji je napravljen 68-e i još ga koristim:):)
Hajlac

#999 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Izgleda da smo bogatiji od citave Evrope - mi hajcamo kucnu temperaturu na 24-26C dok je u Evropi standard 18-22C.

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-12606943
Hajlac

#1000 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

micki125 wrote:
Hajlac wrote:Izgleda da smo bogatiji od citave Evrope - mi hajcamo kucnu temperaturu na 24-26C dok je u Evropi standard 18-22C.

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-12606943
fućkam im se u standard. ni evropa nije ko što je nekad bila.
Lozacu uglja usred grada, i ti si jedan o uzrocnika zagadjenja ;-)
I fucka ti se...
Post Reply