Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
quasar wrote:Eto vidis da se propisi tumace kako kome odgovara. Tebi ne odgovara ovaj propis pa ga ne priznajes. Problem ti je veliki prestrojiti se za skretanje? Ok, ti guslaj lijevom, ali nek si svjestan da onaj sto ti blica iza ledja ima razlog jer ga ometas ako ne vozis 60. Dakle ovdje govorimo o kršenju i saobraćajnog propisa, a i društvene norme gdje svako od nas treba gledati da ne smeta onom drugom, dakle osnovne pristojnosti.
Propis je sasvim jasan. Naravno da nikad niko nije kaznjen za to jer je to tesko postovati u ovakvom gradu. Ipak taj propis postoji i ako je tebi besmislen, meni nije. Meni se nije problem prestrojiti ni 10 puta izmedju dva semafora da tebe zaobiđem.
Nigdje nisam vidio da ti neko ko vozi iza tebe blica, jer je brži od tebe izuzev papaka u BiH.
Papak je sto blica ako taj ispred vozi normalnom brzinom.
Sa druge strane, ako taj ispred pretjeruje i vozi bez potrebe malom brzinom i ometa saobracaj, onda ovaj ima potpuno pravo da mu blica i to ne znaci da je papak.
Vidis kako svaki vozac ima svoj pristup tumacenju propisa.
Jednostavno i jasno: ne mozes voziti sporo u bržim trakama. Moraš voziti max. dozvoljenom brzinom.
Šta zakonodavac misli o tome, uporedite kazne. Blaža kazna je za vožnju do +20 km/h kroz naselje, nego kazna za usporavanje saobracaja.
Niko nikog nema pravo osudjivati za krsenje propisa ako i sam selektivno pristupa njima.
holowey wrote:
tebi je paznja u voznji zaista usmjerena na bitne stvari btw, kako ti vidis vrstu obuce kod vozaca? ja ne vozim terenca ili neko vise auto pa bi u autu pored mene vozac mogao da bude i gologuz bez da to primjetim, a ti upratis i obucu...otta boy
zato jarane što je u štiklama zabranjeno viziti jer je vrijeme odaziva papučize mnogo duže, jer papučica ne leži fino ispod stopala, a to možeš primjetiti pri vožnji automobial ispred sebe, po odječi dotične dame u susjednom autu (sigurno u sred ljeta na dopičnjak i top nije opanke obukla) te na parkingu, kad u štiklama s petom od 10cm ulaze u auta.
što se tiče u šta gledam kad vozim, gledam u vozila ispred, iza i sa moje lijeve i desne strane... tu i tamo pogledam koji semafor i smanjim brzinu gdje je radar
quasar wrote:Eto vidis da se propisi tumace kako kome odgovara. Tebi ne odgovara ovaj propis pa ga ne priznajes. Problem ti je veliki prestrojiti se za skretanje? Ok, ti guslaj lijevom, ali nek si svjestan da onaj sto ti blica iza ledja ima razlog jer ga ometas ako ne vozis 60. Dakle ovdje govorimo o kršenju i saobraćajnog propisa, a i društvene norme gdje svako od nas treba gledati da ne smeta onom drugom, dakle osnovne pristojnosti.
Propis je sasvim jasan. Naravno da nikad niko nije kaznjen za to jer je to tesko postovati u ovakvom gradu. Ipak taj propis postoji i ako je tebi besmislen, meni nije. Meni se nije problem prestrojiti ni 10 puta izmedju dva semafora da tebe zaobiđem.
Nigdje nisam vidio da ti neko ko vozi iza tebe blica, jer je brži od tebe izuzev papaka u BiH.
Papak je sto blica ako taj ispred vozi normalnom brzinom.
Sa druge strane, ako taj ispred pretjeruje i vozi bez potrebe malom brzinom i ometa saobracaj, onda ovaj ima potpuno pravo da mu blica i to ne znaci da je papak.
Znaci da svako vozi svojom brzinom i da nesmetaju jedan drugom,
ako je neko brzi od mene ja ga fino pustim pa neka vozi koliko hoce , takodjer ocekujem i od drugih vozaca da me propuste kao vide da mi se zuri. Pogotovo ako postujuci propise hoces nekoga da predjes. Istotako ako je guzva ili nigdje ne zurim uvijek pustam ako moguda se neko ukljuci ispredmene
Kultura u saobracaju je ako vozaci suradjuju u saobracaju i izlaze u susret jedni drugima , a ne da dovodi u opasnost ne pustanjem i sebe i druge, ovo dans u Sarajevu je velika nekultura jer ljudi nece da propuste nekoga ispred sebe, a vide da stvaraju guzvu.
solidarnost prije svega, a policija je ta koja ce kaznjavati i sankcionisati prekrsaje
respo wrote:nema veze jer nije autocesta
za teretne to vazi al za mala auta ne vazi jer je gradska saobracajnica
Član/Članak 39.
(1) Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza/kolnika u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove/uvjete saobraćaja/prometa i stanje i osobine puta/ceste, ne ugrožava
druge učesnike/sudionike u saobraćaju/prometu i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog člana/članka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobraćaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne/prometne trake za kretanje vozila, vozač može koristiti i saobraćajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava/stavka (3) ovog člana/članka ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu/cesti ne može razviti brzinu kretanja veću od 40 km na čas/sat i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskrižja ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
Niko ne govori o autocesti, nego o cesti u naselju i vazi za sva vozila. Kako rekoh ranije, jasno je da je to tesko potpunoispostovati u ovakvom gradu, ali nije lose znati da zakon trazi da ne smetas vozilima iza sebe sporom voznjom .
respo wrote:nema veze jer nije autocesta
za teretne to vazi al za mala auta ne vazi jer je gradska saobracajnica
Član/Članak 39.
(1) Vozač je dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza/kolnika u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan držati vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici/rubu kolovoza/kolnika i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja vozila, uslove/uvjete saobraćaja/prometa i stanje i osobine puta/ceste, ne ugrožava
druge učesnike/sudionike u saobraćaju/prometu i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava/stavka (2) ovog člana/članka, na putu/cesti u naselju s kolovozom/kolnikom na kojem za saobraćaj/promet vozila u istom smjeru postoje najmanje dvije obilježene saobraćajne/prometne trake za kretanje vozila, vozač može koristiti i saobraćajnu/prometnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu/rub kolovoza/kolnika ako time ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava/stavka (3) ovog člana/članka ne odnosi se na vozača autobusa, vozača teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača vozila koje na ravnom putu/cesti ne može razviti brzinu kretanja veću od 40 km na čas/sat i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim na dijelu puta/ceste ispred raskrsnice/raskrižja ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće ulijevo.
Niko ne govori o autocesti, nego o cesti u naselju i vazi za sva vozila. Kako rekoh ranije, jasno je da je to tesko potpunoispostovati u ovakvom gradu, ali nije lose znati da zakon trazi da ne smetas vozilima iza sebe sporom voznjom .
da opet ponovim nepisano pravilo svakog velikog grada u svijetu je da je u gradskoj cesti sa 3 ili vise traka uvijek srednja najbrza ili dvije srednje zavisi koliko ih ima iz cisto logickog razloga
Slazem se.
Ali je poenta diskusije je da neki mudrijasi smatraju da mogu voziti 40 km/h u kojoj hoce traci i da im zakon to ne brani, a kome smeta nek se probija kako zna.
pa pazi ako skontas on u biti i moze voziti svakom trakom 40 i ne krsi zakon jer nigdje nije odredjena minimalna brzina
i da krsi kako to mozes dokazati? ne mozes nikako
e sada kad bi svi bili sobracajno kulturni i postovali se izmedju sebe do toga ne bi ni dolazilo
respo wrote:pa pazi ako skontas on u biti i moze voziti svakom trakom 40 i ne krsi zakon jer nigdje nije odredjena minimalna brzina
i da krsi kako to mozes dokazati? ne mozes nikako e sada kad bi svi bili sobracajno kulturni i postovali se izmedju sebe do toga ne bi ni dolazilo
ovo boldirana je glavna stvar u saobracaju, tada bi se smanjile guzve u saobracaju i skoro svi bi stizali na vrijeme gdje trebaju, a sve bi bilo po propisima i nebi se trebalo prekoracivati brzina i ulaziti u razne prekrsaje
respo wrote:pa pazi ako skontas on u biti i moze voziti svakom trakom 40 i ne krsi zakon jer nigdje nije odredjena minimalna brzina
e sada kad bi svi bili sobracajno kulturni i postovali se izmedju sebe do toga ne bi ni dolazilo
Ne moze, jer zakon jasno kaze da se smije voziti samo krajnjom desnom trakom, a u ostalim trakama samo u slucaju ako ne smetas vozilima iza sebe, tj ne pravis kolonu. Dakle ovo nije uopste komplikovano za skontati i ne znam sta se tu naduravamo. Ko vozi sporo, nek se hebe u desnu stranu i nek pusti ostale da voze. Ko se ne zna prestrojiti za skretanje lijevo, nek ide pjeske ili nek vjezba prestrojavanje ili napravi krug po gradu dok se ne nauci. Zakon je tako propisao i neka je, jer je to logicno i posteno za sve ucesnike.
Ne moze, jer zakon jasno kaze da se smije voziti samo krajnjom desnom trakom, a u ostalim trakama samo u slucaju ako ne smetas vozilima iza sebe, tj ne pravis kolonu. Dakle ovo nije uopste komplikovano za skontati i ne znam sta se tu naduravamo. Ko vozi sporo, nek se hebe u desnu stranu i nek pusti ostale da voze. Ko se ne zna prestrojiti za skretanje lijevo, nek ide pjeske ili nek vjezba prestrojavanje ili napravi krug po gradu dok se ne nauci. Zakon je tako propisao i neka je, jer je to logicno i posteno za sve ucesnike.
e jbg moze jer sta je izgovor ovome iza zurim da guzim? kako da ne
alo to je grad nije regionalna cesta pa da svi idu desnom a lijevim samo preticu
sta ako je zastoj u desnoj zbog semafora za skreatanje u desno ili kao sto je cesci slucaj red kod semafora za skretanje u lijevo pa onda gdje ce sumaher u desnu opez bi mu ovaj smetao
to sve sto govoris ima smisla van grada posebno velicine sarajeva a da ne pricam o vecim
E jbg. ne tice se tebe gdje ja zurim i sto zurim. Dozvoljeno mi je da vozim 60 i izvoli se maknuti sa puta.
Zakon jasno kaze U NASELJU. Bolan dodijalo mi vise ko svabo trajlala ponavljati... eno clan 39 pa procitaj.
Druga je stvar sto je to tesko potpuno ispostovati u gradu koji ima raskrsce u istom nivou na svakih 500 metara, ali to nije opravdanej da se nikako ne postuje, pogotovo sa takvim stavom kakav ti imas.
Ne zuri mi se nigdje, ali zivot je kratak i necu da guslam u drugoj iza nekog ko nema pametnija posla nego da staje na svakom trecem semaforu.
e jbg moze jer sta je izgovor ovome iza zurim da guzim? kako da ne
alo to je grad nije regionalna cesta pa da svi idu desnom a lijevim samo preticu
sta ako je zastoj u desnoj zbog semafora za skreatanje u desno ili kao sto je cesci slucaj red kod semafora za skretanje u lijevo pa onda gdje ce sumaher u desnu opez bi mu ovaj smetao
to sve sto govoris ima smisla van grada posebno velicine sarajeva a da ne pricam o vecim
a zasto se onda bunite kada neko vozi brze i krsi propise kada i vi sami krsite propise koji su fino napisani da trebate osloboditi lijevu traku. Jer po zakonu fio pise da se oslobodi krajnja lijeva traka ko vozi normalno ili malo brze, a sporiji da koriste desnu traku. Znaci nemojte se buniti kada vam neko u lijevoj blica zato sto sporo vozite jer on vozi,maksimalno dozvoljeno, a vi usporavate saobracaj i ugrozavate ostale ucesnike u saobracaju sporom voznjom isto kao oni sto voze veoma brzo
U pomenutom clanu nigdje ne pise da je lijeva najbrza, nego pise da je desna traka predvidjena za teretna i spora vozila, nije naglaseno da li je brza lijeva ili srednja.
Po nekoj logici, srednja bi trebala biti najbrza jer iz desne i lijeve vozila mogu skretati.
Jako je zanimljivo kako mnogi taj propis ne postuju, a daju sebi za pravo da komentarisu kad neko drugi ne postuje neke propise.
Realno govoreci, spora voznja trakom koja nije za to predvidjena ometa druge ucesnike u saobracaju, dok brza voznja (kontrolisana) ne ometa nikog. Pri tome treba razdvojiti uvaljivajne i prestrojavanje bez zmigavaca i slicne stvari od brze voznje, iako je tacno da dosta onih koji brzo voze vole da se uvaljuju i ne daju zmigavce nikako, to nije pravilo i ne znaci da to rade svi koji brzo voze, zato to treba razdvojiti.
Siguran sam da se moze naci jos dosta propisa koje "savjesni" i "moralni" vozaci koji daju sebi za pravo da napadaju one koji voze brze, svjesno ili ne svjesno ne postuju. Evo, upravo se pokazalo da vjerovatno niko od ovih koji "voze po propisima" ne postuje pravilo desne trake za spora vozila. Mislim da je jako mali broj onih koji postuju bas sve propise, iako ne mislim ni da oni imaju pravo da sude o tome kako neko vozi dok nikog ne ugrozava, za to sluzi policija, a cesto i oni tolerisu neka prekoracenja jer su svjesni da su pretjerana.
how convenient, zakon se tumaci onako kako ti odgovara u datom trenutku... jos malo pa ce se gazenje pjesaka u sred grada pravdati time da se pjesak ne smije nalaziti na kolovozu nego iskljucivo na zebri... kretanje brzinom od 40km/h, znaci govorimo o gradskoj saobracajnici, nije ometanje saobracaja, lijeva traka, da ponovim, na gradskoj saobracajnici, nije preticajna/brza traka, za dodatne informacije tu je jedinica za sigurnost saobracaja, zmaja od bosne 9, tel. 286 749
holowey wrote:how convenient, zakon se tumaci onako kako ti odgovara u datom trenutku... jos malo pa ce se gazenje pjesaka u sred grada pravdati time da se pjesak ne smije nalaziti na kolovozu nego iskljucivo na zebri... kretanje brzinom od 40km/h, znaci govorimo o gradskoj saobracajnici, nije ometanje saobracaja, lijeva traka, da ponovim, na gradskoj saobracajnici, nije preticajna/brza traka, za dodatne informacije tu je jedinica za sigurnost saobracaja, zmaja od bosne 9, tel. 286 749
Ovdje izgleda rijetko ko ima polozen vozacki ispit, barem sudeci po postovima.
@holowey je u pravu. Znak pokazuje maksimalnu dozvoljenu bzinu kretanja koju ne bi smjeli prekoraciti, na gradskoj saobracajnici ne postoje brze ni spore trake, voziti 40 km/h gdje je dozvoljeno 60 km/h nije prekrsaj. A by the way, ko li je to, u vozni, izmjerio da neko ide 40?