Navodno vec od 1 februara. Razlog za ovo je Telemach i veliki broj iskljucenja sa ADSL zbog Telemach-ovog flat-a. Konkurencija je cudozlatanko wrote:A kad bi G paketi trebali postati flat ?
BHTelecom All About
Moderator: Benq
-
iceman2010
#976 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
-
iceman2010
#977 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Ako sam dobro shvatio imas mojaTV full? Sada ces za iste pare koliko kosta sada full moci imati phone+sadasnjih 20G koji ce biti flat. Naravno ovo sve ukoliko ti parica ima potrebene karakteristike, mada ovaj iz marketinga kaze da su u Telecom-u krenuli sa VDSL-om. Pa eto, mozda ti do zgrade dodje prije telecom-ov VDSL nego Logosoftov ADSL2+.JoseMujica wrote:šta pada? pada nama konekcija a bihnetu broj korisnika.....da mi je do zgrade došao logosoftova optika ja bih iste sekunde prešao.kurty wrote:iceman2010 wrote:
Kako sam ja cuo dolazi Arena u moja TV i cijena moja TV full paketa pada za 20-tak KM. Cijena ce pasti zbog toga sto svi G paketi postaju flat pa cijena moje TV full koja je bila visoka bas zbog flat-a mora pasti. Kada ne bi pala za manje para bi mogao imati moja TV phone+ dosadasnji 8G (2048/256 kbps). Dakle cijena moja TV Net i moja TV phone ide dole.
Cekaj... nije mi jasno sta sve pada... jel i MojaTV full i MojaTV premi padaju
kod mene je ADSL G20 i kad su moju tv uvodili mislio sam da sam još na dial-up konekciji
-
iceman2010
#978 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Ko zna. Ako ovi G postanu flat MAX gudi razlog postojanja. Cijena sadasnjeg 2G paketa je nesto oko 20KM ako se ne varam, a samo je upstream nesto malo slabiji od max-a. Fakticki bice jeftiniji sadasnji 20G (4096/384 kbps+flat) nego sto sada kosta max.Skream wrote:Znal' ko šta će biti sa ovoga ADSL MAX flat-a?
Jesul' ovo sklonili onu reklamu Idemo prvi bla blah sa stranice? Možda fakat nešto spremaju?
Joj kako zvučim očajno 'bem ih pokvarene!
-
iceman2010
#979 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Odgovorio sam na onoj drugoj temi. Moj izvor kaze najvjerovatnije od 1.februara.zlatanko wrote:KAD ce konacno G paketi postati flat?! Pa ovo je za Haaga sta nam rade.
-
Hendrix
#980 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Svaka čast Telemachu da je uspio drmnuti iz sna uspavani Telecom, ipak mislim da im je kasno 1. februar jer je bruka "power" usera prešla na kablovski, naravno ko ima mogućnost. To su oni što skidaju malo više i plaćaju prekoračenja limita za ADSL, e sada vidićemo koliko će sniziti cijene.
Cijena Net paketa za MojaTv, dakle 1MB flat + tv je po meni nekih 30KM ali sa PDV,na Telemachu za 40KM možeš dobiti 4MB net + digitalnu Tv.
Pa nek se bore, to nama kao kupcima i odgovara, konačno neka realna konkurencija i borba na tržištu.
Cijena Net paketa za MojaTv, dakle 1MB flat + tv je po meni nekih 30KM ali sa PDV,na Telemachu za 40KM možeš dobiti 4MB net + digitalnu Tv.
Pa nek se bore, to nama kao kupcima i odgovara, konačno neka realna konkurencija i borba na tržištu.
-
Miro Spiro
- Grijem se na: toplotna pumpa
- Vozim: Jensen Interceptor
#981 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Kao sto sam pisao vec na Breci su krenuli da provlace optiku tzv.fiber to home kablovska kanalizacija je provučena i sad treba da postavljaju elektroniku.
-
Odisej
#982 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
IDEMO PRVI - UZIMAMO LOPATOM!
-
frndo
#983 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Ja koliko vidim po breci nigdje još nisu počeli provlačiti kablove kroz cijevi u zemlji.Čak naprotiv još nisu ni postavili cijevi u zemlju.Primjer imaš iznad ulice Jovana Bijelića prema ulici Hasana Sušića sa lijeve strane puta još uvijek stoje crne cijevi po zemlji.Miro Spiro wrote:Kao sto sam pisao vec na Breci su krenuli da provlace optiku tzv.fiber to home kablovska kanalizacija je provučena i sad treba da postavljaju elektroniku.
BHT koliko je brz moglo bi biti do kraja godine
-
iceman2010
#984 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Mislim da su na Breki (mislim da se ovako pravilno pise. Neka me neki lingvisticar ispravi ako grijesimMiro Spiro wrote:Kao sto sam pisao vec na Breci su krenuli da provlace optiku tzv.fiber to home kablovska kanalizacija je provučena i sad treba da postavljaju elektroniku.
-
iceman2010
#985 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Da telecom radi dosta sporo, a i detaljno postuju propise. Prosla je gradjevinska sezona i prema zakonu gradjevinski radovi nisu dozvoljeni osim u izuzetnim slucajevima, za sta moras imati papir ministarstva prostornog uredjenja. Ja sam na Dobrinji. Kod mene su sve zavrsili. Cak su i kablove uvukli, ali sistem jos nije pusten u funkciju. Samo jos trotoar koji su prokopali nije asfaltiran i ne moze biti prije pocetka gradjevinske sezone zbog cega sistem vjerovatno jos nije tehnicki primljen jer teren kod tehnickog prijema mora biti doveden u prvobitno stanje. Kabl operateri te prikljucke cim imaju tehnicku mogucnost za to bez tehnickog prijema. Tehnicki prijem naprave tek kasnije, a vjerovatno kod nekih ima sistema koji nisu nikada ni bili predmet tehnickog pregleda.frndo wrote:Ja koliko vidim po breci nigdje još nisu počeli provlačiti kablove kroz cijevi u zemlji.Čak naprotiv još nisu ni postavili cijevi u zemlju.Primjer imaš iznad ulice Jovana Bijelića prema ulici Hasana Sušića sa lijeve strane puta još uvijek stoje crne cijevi po zemlji.Miro Spiro wrote:Kao sto sam pisao vec na Breci su krenuli da provlace optiku tzv.fiber to home kablovska kanalizacija je provučena i sad treba da postavljaju elektroniku.
BHT koliko je brz moglo bi biti do kraja godine
-
HomeArt
#986 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Šuška se šuška, i ja sam čuo od tipa koji ima nekoga ko radi u telekomu da će biti FLAT.iceman2010 wrote:Odgovorio sam na onoj drugoj temi. Moj izvor kaze najvjerovatnije od 1.februara.zlatanko wrote:KAD ce konacno G paketi postati flat?! Pa ovo je za Haaga sta nam rade.
-
iceman2010
#987 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Koliko sam ja upoznat najveci problem FTTH je cijena terminalne opreme. Mislim da je danas jeftiniji opticki kabal od 48 vlakana nego koaksijalni RG 11 koji koriste kablovski operateri za razvod u kuci. Realizacija FTTH zavisi i od potreba stanovnistva. VDSL je danas vise nego dovoljan za HD kanale i Internet. VoIP i ne racunam jer je potrebni opseg za prenos govora smijesan u poredjenju sa TV i internetom. U narednom periodu se predvidja tehnoloski napredak 3D tehnologija, kao i pocetak ponude 3D TV kanala (za sada se koliko ja znam rade samo 3D filmovi). E za ovo ce optika biti neophodna. Ali dobro FTTB je sam po sebi vec dobra priprema za FTTH. Ko ispravno planira nece imati problema da se sa FTTB prebaci na FTTH. I sam znas da je kod postavljanja kablova iskop sa svim troskovima koje nosi (papiri, dovodjenje zemljista u prvobitno stanje, imovinsko-pravni odnosi i sl.) najskuplji, najmukotrpniji i najzahtjevniji dio posla.Lud i ponosan wrote:FTTH ce ostati samo na testnoj fazi, barem u narednih 5 godina. Sve to lijepo zvuci na papiru, ali ni vece Evropske zemlje ne mogu se bas pohvaliti nekom velikom realizacijom. Jedino su Skandinavci malo odmakli, ali i kod njih ima jos mnogo posla da se obavi. A potpuna realizacija FTTH projekta ce biti zavrsena 2025. i to samo u vecim gradovima. Ova ocjena je posljedica dosadasnjeg trenda razvoja infrastrukture, i nije nimalo pesimisticnaiceman2010 wrote:Mislim da su na Breki (mislim da se ovako pravilno pise. Neka me neki lingvisticar ispravi ako grijesimMiro Spiro wrote:Kao sto sam pisao vec na Breci su krenuli da provlace optiku tzv.fiber to home kablovska kanalizacija je provučena i sad treba da postavljaju elektroniku.) radili testno FTTH, sto ce reci optika u stanu. VDSL je tehnologija koja radi po principu FTTB sto znaci da ce optika ici do ulaza, a iz ulaza do stana kabal. Slicno radi logosoft, ali za sada ADSL2+ mada sam cuo da i oni pripremaju VDSL. VDSL je tehnologija koja omogucava puno vece brzine po kablu samo na manjoj duzini. Ako je optika dosla do ulaza duzina vise nije problem. Ko je dobio optiku u stanu on je rijesio sve svoje probleme, barem kada je tehnoloski dio u pitanju. Ostaje onaj bitniji: cijena
Sa optikom je mogucnost smetnji svedena na minimum, a i smetnje koje se pojave su vezane uglavnom za cistocu konektora i sl. Propusni opseg optickog vlakna je takav da u svim sobama mozes gledati 3D televiziju (bice u ponudi mozda za 20 godina) imas jedno 15 Mbps Interent i video telefon.
![]()
Tuzno je sto drzava nema neku nacionalnu strategiju razvoja opticke infrastrukture, ali kakvi smo to me i ne cudi. Vanago.
Sto se tice LOL-a, VDSL ce uskoro da bude operativan.
-
iceman2010
#988 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Moj izvor je dobar prijatelj koji radi u marketingu BH Telecom-a.HomeArt wrote: Šuška se šuška, i ja sam čuo od tipa koji ima nekoga ko radi u telekomu da će biti FLAT.
-
iceman2010
#989 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Slazem se da LOL radi dobar posao sa tehnoloske strane. Na stranu sada gradjevinski dio koji po meni ne zadovoljava standarde, ali ne zelim ponovo ulaziti u tu raspravu, kao ni u raspravu oko zaobilazenja zakona gdje god se to moze. Primjer je recimo i pustanje usluge cim se iskopa i uvuce kabal iako po zakonu gradiliste treba prvo da bude tehnicki primljeno. Ali dobro. Problem je taj sto je LOL jos uvijek mali igrac. Premali. U najboljem slucaju gazda LOL-a treba da izabere pravi trenutak za njegovu prodaju nekom jacem jer LOL u narednih 10 godina ne moze pokriti ni Sarajevo, a da ne pricam o nekim sirim okvirima.Lud i ponosan wrote:^^
Slazem se, kljucna je ta dugorocna vizija i strategija. Zato se i plasim, jer kod nas postoji samo vizija za lopovluk, a ne i za razvoj i prosperitet. To ce se promjeniti, ali rekao sam kada![]()
E zbog svega navedenog uzdizem LOL u nebesa, jer od privatnog kapitala stvaraju sopstvenu mrezu i okrenuti su iskljucivo ka buducnosti, jedna od rijetkih kompanija koja se takvim nacinom razmisljanja moze pohvaliti. I sto su mi dali 6 mbit-a net, te iptv sa odlicnih 110 kanala i telefon -- i sve to za male pare.![]()
I da, FTTB je svakako priprema koja ce biti zavrsena za nekih 5-10 godina, te onda ostaje 10-15 za realizaciju FTTH.![]()
-
zlatanko
#990 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Ne vjerujem da ce od 1. febuara. Oni prvo moraju na sav glas jedno pola godine da trube i da se hvale, pa da onda naprave neki pomak, bez obzira sto vec grdno kaskaju za konkurencijom. Mislim, to je jos par dana, valjda bi najavili nekako dosad.iceman2010 wrote:Navodno vec od 1 februara. Razlog za ovo je Telemach i veliki broj iskljucenja sa ADSL zbog Telemach-ovog flat-a. Konkurencija je cudozlatanko wrote:A kad bi G paketi trebali postati flat ?Vjerovatno ce biti jer je podataka od covjeka koji radi u marketingu BH Telecom-a (znam ga licno). Ja posto kupio po to i prodao
Za datum nije 100% siguran, ali kaze ide sigurno.
U svakom slucaju hvala ti na informacijama, ako bude tacno imas pive koliko god mozes popiti. (ili soka)
-
iceman2010
#991 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Cujemo se onda prvog februara da vidimo koliko soka mogu popiti ako informacija bude tacnazlatanko wrote:Ne vjerujem da ce od 1. febuara. Oni prvo moraju na sav glas jedno pola godine da trube i da se hvale, pa da onda naprave neki pomak, bez obzira sto vec grdno kaskaju za konkurencijom. Mislim, to je jos par dana, valjda bi najavili nekako dosad.iceman2010 wrote:Navodno vec od 1 februara. Razlog za ovo je Telemach i veliki broj iskljucenja sa ADSL zbog Telemach-ovog flat-a. Konkurencija je cudozlatanko wrote:A kad bi G paketi trebali postati flat ?Vjerovatno ce biti jer je podataka od covjeka koji radi u marketingu BH Telecom-a (znam ga licno). Ja posto kupio po to i prodao
Za datum nije 100% siguran, ali kaze ide sigurno.
U svakom slucaju hvala ti na informacijama, ako bude tacno imas pive koliko god mozes popiti. (ili soka)![]()
-
zlatanko
#992 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Malo sam se raspitivao, i jos jedan zaposlenik BHTelecoma na pitanje hoce li od 1.2. biti uveden flat odgovara: "Izgleda da da!"iceman2010 wrote: Cujemo se onda prvog februara da vidimo koliko soka mogu popiti ako informacija bude tacna
Jel dosta 2 litra soka ?
-
iceman2010
#993 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Full je trenutno preskup zbog precjenjenog flat-a u BH Telecom-u.(uzmi trenutnu cijenu MAX ADSL paketa). Ako se to promjeni kako je najavljeno cijena flat interneta u BH Telecom-u ce biti konkurentna. Nemojmo zaboraviti ni to da vecina stanovnistva ima pozitivna iskustva sa ADSL-om u pogledu stabilnosti i pouzdanosti, a da LOL iz ugla BH Telecom-a nije previse znacajan igrac zbog podrucja koje pokriva (ovo napominjem zbog toga sto i LOL ima jako stabilnu i pouzdanu uslugu) mislim da ce se raja prije odluciti za Telecom-ov ADSL nego za neki kablovski internet.Lud i ponosan wrote: Zaobilazenje zakona se najbolje vidi u slucaju HS-a, te drugih kablovskih provajdera. LOL je tu najmanji problem, da ne spominjem sad gradjevinske firme koje odgovaraju za svoje usluge.
Sto se tice LOL-a, vidjecemo, potreban je neki investitor koji ce ubrzati postojeci razvoj i koji ce upumpati nova sredstva. Ne mora to biti prodaja, posebno ne kad im ide ovako dobro. No, drugi su uslovi na trzistu i veliki gutaju male, e sad vidjecemo pravac kojim ce se kretati. Da ne idemo previse u off...![]()
I da, pohvalicu tu novu ponudu i veliko snizenje BHT-a ako bude istina, to je KONACNO nesto normalno i pozitivno. Da nema konkurencije i da nije ovako jaka, jos bi ja bio na 5g paketu i to placao 30 km, da ne spominjem cijene ostalih usluga, posebno trenutnu ponudu FULL paketa.
Sve kablovske kuce, a vjerujem da ni LOL nije izuzetak, prave velike projekte za koje dobijaju urbanisticke i gradjevinske dozvole. Realizacija tih projekata cesto pocinje vec dobivanjem urbanisticke, a nekad cak i prije toga bez ikakvog papira. Korisnici se prikljucuju cim se steknu uslovi za to. U principu se ni jedan korisnik ne bi mogao prikljuciti prije obavljenog tehnickog prijema. Za ovaj dio je odgovoran invenstitor, a ne izvodjac. Investitor je duzan imati svoj nadzorni organ koji ce kontrolisati rad izvodjaca na terenu i ne smije prikljucivati korisnike prije nego dobije pravosnaznu upotrebnu dozvolu (nakon tehnickog prijema). Veliki projekti se prave zbog smanjenja troskova i vremena potrosenog u naduravanju sa administracijom (treba more papira za svaki projekat dok ga dovedes od idejnog do upotrebne dozvole). Da bi se zavrsio cijeli sistem koji je projektovan (ogromna naseljena podrucja) treba vrijeme. Zato svi oni rade jedan projekat u etapama i odmah prikljucuju korisnike, a tehnicki prijem prave nakon, recimo 3 godine. Za te 3 godine radi ogroman broj korisnika iako sistem nije tehnicki primljen.
-
iceman2010
#994 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
Koliko brzo moram popiti?zlatanko wrote:Malo sam se raspitivao, i jos jedan zaposlenik BHTelecoma na pitanje hoce li od 1.2. biti uveden flat odgovara: "Izgleda da da!"iceman2010 wrote: Cujemo se onda prvog februara da vidimo koliko soka mogu popiti ako informacija bude tacna
Jel dosta 2 litra soka ?![]()
-
zilog
#995 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Moze opklada, da nece?iceman2010 wrote:Odgovorio sam na onoj drugoj temi. Moj izvor kaze najvjerovatnije od 1.februara.zlatanko wrote:KAD ce konacno G paketi postati flat?! Pa ovo je za Haaga sta nam rade.
Moj izvor tako kaze. Cisto da vidimo, ciji izvor je jaci!
-
HomeArt
#996 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Mozda 1 Februar kao datum nije tačan ali ako ne puste flat mogu ugasiti butigu za godinu dana. Masovno ali bas masovno raja prelazi na Telemach sa ADSL-a, tačnije ko god ima pristup njihovom kablu a oni imaju plan da se sire, naravno postoje i druge firme.zilog wrote:Moze opklada, da nece?iceman2010 wrote:Odgovorio sam na onoj drugoj temi. Moj izvor kaze najvjerovatnije od 1.februara.zlatanko wrote:KAD ce konacno G paketi postati flat?! Pa ovo je za Haaga sta nam rade.![]()
![]()
![]()
Moj izvor tako kaze. Cisto da vidimo, ciji izvor je jaci!
-
neki
#997 Re: BIHnet primjedbe i komentari
ma kakav 1.feb pa to je za 10 dana..jest im marketing katastrofa ali i oni bi makar mjesec dana prije reklamirali povecanja na sva zvona. prije ce biti 1. mart ili april...
- madtv
#998 Re: BIHnet primjedbe i komentari
neki wrote:ma kakav 1.feb pa to je za 10 dana..jest im marketing katastrofa ali i oni bi makar mjesec dana prije reklamirali povecanja na sva zvona. prije ce biti 1. mart ili april...
1. april sigurno
-
Mustang1
#999 Re: BIHnet primjedbe i komentari
Bar mjesec dana prije ce bit zabava na kojoj ce oni objaviti da idu prvi daju vise 
- Tiger 033
#1000 Re: PREVARA MOJA TV BH TELEKOM
NEma nista od Flata u februaru...ukidanje limita mozete ocekivati tek u aprilu ili maju