A sto ces ga to pitat? Ako si napravio prekrsaj, a on te zaustavio to je najgora stavr koju si mogao napraviti.F&N wrote:
Kad sam ga pitao kako "ne smije zaustaviti i maltretirati ove sa Q7 i X5 dzipovima a nas smije", valjda ga je istina zabolila pa mi tad rece "e saš ti 500 maraka platit kaznu"...
Pa me interesuje jel neko imao ovakav slucaj moze li se sta na sudu uraditi...
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#976 Re: ZOBS
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#977 Re: ZOBS
Ma nisam ja napravio prekrsaj kolega je... i hoce da ga vodi u stanicu... gdje ces ga bolan u stanicu voditi... i zove me da izadjem iz auta da mi da kljuceve da idem s njim do policijske stanice da ga pratimo, nas je bilo 5 u autu. Inace ovi navalili da ga voze u stanicu, ne daju mu izaci iz auta... i eto... ma hele nejse... splet okolnosti nekih...goran16v wrote:A sto ces ga to pitat? Ako si napravio prekrsaj, a on te zaustavio to je najgora stavr koju si mogao napraviti.F&N wrote:
Kad sam ga pitao kako "ne smije zaustaviti i maltretirati ove sa Q7 i X5 dzipovima a nas smije", valjda ga je istina zabolila pa mi tad rece "e saš ti 500 maraka platit kaznu"...
Pa me interesuje jel neko imao ovakav slucaj moze li se sta na sudu uraditi...
-
nautilius
#978 Re: ZOBS
ja sam isti slucaj imao samo je drugi prekrsaj bio. dobar dan dobar dan sta kako tako i tako u redu upisa nesto u blokic, hvala dovidjenja dovidjenja, biciklista onaj bio. za par dana uredno sve u sanducetu sa uplatnicom i da, kad uplatim, potpisem i posaljem primjerak u pu novi grad.hodža wrote:Zaustavise me sinoc zbog prolaza na crveno. Priznam prekrsaj, kazem da sam pogrijesio i na pitanje policajca sta da radimo odgovaram da mi napise kaznu ( jer mito nedam). Medjutim, on me samo evidentira u neki rokovnik, tj. zapisuje ime, adresu i br. tablica, vraca mi dokumente i zeli ugodnu noc. Da li je po zakonu bio duzan da mi na licu mjesta napise prekrsajni nalog, ili moze sad napisat da sam pros'o kroz 5 crvenih i poslat mi cestitku na adresu ?
![]()
- insomnia78
#979 Re: ZOBS
A kolega bezbeli nevin, nako dzaba ga htjeli voditi u stanicu
Kme, kme il est vraiment méchant
Kme, kme il est vraiment méchant
- friskyoreo
#980 Re: ZOBS
Imam pitanje vezano za auto folije koje se lijepe na stakla... Znam da je se to negdje spominjalo na forumu, ali ne mogu da nadjem... Interesuje me, na koja stakla se mogu nalijepiti one zastitne folije bez atesta, ako je potreban. I kako se dobija taj atest na kraju, koliko to sve kosta? Ne planiram da skroz stavim one crne, nego samo malo da zatamnim, jer mi je staro auto i nisu stakla u boji. Hvala 
-
mrsamras
#981 Re: ZOBS
U osnovi u BiH to nije dozvoljeno jer ne postoji u BiH firme(institucije) koje ce izvrsiti atest.
U praksi, ljudi to rade i policija tolerise do odredene mjere.
U praksi, ljudi to rade i policija tolerise do odredene mjere.
-
huwel
#982 Re: ZOBS
Po pravilu te mogu kako hoce kaznit evo zakon pa procitaj http://www.mkt.gov.ba/bos/dokumenti/zakoni/?id=291 stav 3 e sad kako oni to u praksi ne znam nemam zatamljena stakla
-
goran16v
#983 Re: ZOBS
Po zakonu u FBIH se moze nalijepiti na bocna stakla iza B stupa (iza voacevih i suvozacevih vrata), na stakla vozacevih i suvozacevih vrata, prednju i zadnju sajbu ne smiju. Jucer cujem pricu da su covjeka u RS zaustavili i da je morao da skine sve folije.friskyoreo wrote:Imam pitanje vezano za auto folije koje se lijepe na stakla... Znam da je se to negdje spominjalo na forumu, ali ne mogu da nadjem... Interesuje me, na koja stakla se mogu nalijepiti one zastitne folije bez atesta, ako je potreban. I kako se dobija taj atest na kraju, koliko to sve kosta? Ne planiram da skroz stavim one crne, nego samo malo da zatamnim, jer mi je staro auto i nisu stakla u boji. Hvala
Sto se atestiranja tice, u principu bi svaka folija koja se zvanicno prodaje morala imati atest na providnost itd, ali to kod nas ne igra nikakvu ulogu jer niko osim proidvodjaca nije ovlasten da zatamni stakla mimo ovih navedenih i jedino su tvornicki zatamnjena stakla priznata.
Sto se tvoje situacije tice ja bih isao na 15% zatamnjenje prednje sajbe, 25% zatamnjenje ostalih stakala zelenom ili plavom nijansom sto je zapravo jednako fanricki toniranim staklima i za to ti niko nece praviti problem, a to ti moze uraditi CAC LLumarovim folijama
-
mrsamras
#984 Re: ZOBS
Gorane, koja ustanova u Bih moze izdati atest za foliju koje su ugradene?
-
goran16v
#985 Re: ZOBS
mrsamras wrote:Gorane, koja ustanova u Bih moze izdati atest za foliju koje su ugradene?
Koliko ja znam nijedna bi bile priznate i upisane u saobr. dozvolu, jedino fabricke.
- friskyoreo
#986 Re: ZOBS
Hvala svima na pomoci. Odlucio sam kupiti na otpadu fabricka stakla u boji i postaviti, izadje isto kao i folija a nema peripetija oko zakona. 
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#987 Re: ZOBS
Gdje se nalazi ovaj sud za prekrsaje opstine centar?
- Sanchez22
#988 Re: ZOBS
Ako neka osoba prebaci auto na moje ime i poslije mu dam punomoc na to isto auto,kakve mogu imati posljedice?
Ukoliko skrivi udes,dobije kaznu ili slicno?
Promasio sam temu ali...
Promasio sam temu ali...
Last edited by Sanchez22 on 25/12/2013 21:33, edited 1 time in total.
-
goran16v
#989 Re: ZOBS
Ako ga u slucaju prekrsaja ili udesa policija identifikuje na licu mjesta ti neces imati nikakve pravne posljedice. Kazne za parkiranje ostavljene na vozilu ili kazne ili obavjest o prekrsaju koje dolaze naknadno (kamere i sl) na adresu idu na tvoje ime pa ti izjavom moras dati podatke o vozacu (ime, prezime jmb, br. VD itd) na kojeg ce prekrsaj biti prebacen.Sanchez22 wrote:Ako neka osoba prebaci auto na moje ime i poslije mu dam punomoc na to isto auto,kakve mogu imati posljedice?
Promasio sam temu ali...
Trenutno ne, ali u buducnosti je ocekivati da u slucaju udesa tvoj bonus na osoguranju bude vracen na 0.
- Sanchez22
#990 Re: ZOBS
Znaci prilicno sigurno.goran16v wrote:Ako ga u slucaju prekrsaja ili udesa policija identifikuje na licu mjesta ti neces imati nikakve pravne posljedice. Kazne za parkiranje ostavljene na vozilu ili kazne ili obavjest o prekrsaju koje dolaze naknadno (kamere i sl) na adresu idu na tvoje ime pa ti izjavom moras dati podatke o vozacu (ime, prezime jmb, br. VD itd) na kojeg ce prekrsaj biti prebacen.Sanchez22 wrote:Ako neka osoba prebaci auto na moje ime i poslije mu dam punomoc na to isto auto,kakve mogu imati posljedice?
Promasio sam temu ali...
Trenutno ne, ali u buducnosti je ocekivati da u slucaju udesa tvoj bonus na osoguranju bude vracen na 0.
Osim ako napravi udes pa pobjegne,onda bi ja mogao imati problema,hvala za info
-
goran16v
#991 Re: ZOBS
I tad je ista procedura kao za parkiranje i kameru, kad sta dodje na adresu nadleznoj PU izvaju da nisi upravljao vozilom, kopiju punomoci i podatke onoga ko jeste.Sanchez22 wrote:Znaci prilicno sigurno.goran16v wrote:Ako ga u slucaju prekrsaja ili udesa policija identifikuje na licu mjesta ti neces imati nikakve pravne posljedice. Kazne za parkiranje ostavljene na vozilu ili kazne ili obavjest o prekrsaju koje dolaze naknadno (kamere i sl) na adresu idu na tvoje ime pa ti izjavom moras dati podatke o vozacu (ime, prezime jmb, br. VD itd) na kojeg ce prekrsaj biti prebacen.Sanchez22 wrote:Ako neka osoba prebaci auto na moje ime i poslije mu dam punomoc na to isto auto,kakve mogu imati posljedice?
Promasio sam temu ali...
Osim ako napravi udes pa pobjegne,onda bi ja mogao imati problema,hvala za info
-
suncokret10
#992 Re: ZOBS
dakle, i u buduće svjetla po danu.
"Što se tiče ukidanja obaveze uključivanja svjetala po danu, to se neće desiti. Statistike su pokazale da je od uvođenja ove odredbe zabilježeno manje udesa. Poređenje s drugim zemljama u ovom slučaju nije dobro, jer oni imaju uređene ceste i autoputeve - kazao nam je Andrić."
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/pocetni ... je-23-sata
"Što se tiče ukidanja obaveze uključivanja svjetala po danu, to se neće desiti. Statistike su pokazale da je od uvođenja ove odredbe zabilježeno manje udesa. Poređenje s drugim zemljama u ovom slučaju nije dobro, jer oni imaju uređene ceste i autoputeve - kazao nam je Andrić."
- holowey
#993 Re: ZOBS
ima li negdje potpun tekst? izgleda da ce biti i nekih pozitivnih novina...suncokret10 wrote:dakle, i u buduće svjetla po danu.
pitam se hoce li ovo vaziti i za nefizicka ogranicenja sposobnosti, tj. za mnoge koji su se docepali beneficija na konto "dusevnih" oboljenja a dan danas normalno vozeJedna od značajnijih izmjena bit će i obaveza ljekara da, u slučaju teške povrede pacijenta, provjeri u MUP-u posjeduje li on vozačku dozvolu. Dozvola bi privremeno bila oduzeta u slučaju puštanja vozača na kućno liječenje. Ovim bi se, navode u Ministarstvu, izbjeglo da vozači koji su bolesni i s ograničenim fizičkim sposobnostima, sjedaju za volan.
Last edited by holowey on 30/12/2013 13:40, edited 1 time in total.
-
530i
#994 Re: ZOBS
Šteta za svjetla, a i ne razumijem ovo oko kacige za bicikliste...opet idemo mimo svijeta. S druge strane, u vezi t.p. pozitivni pomaci...napokon 
-
suncokret10
#995 Re: ZOBS
ova svjetla bi fakat trebalo masovno bojkotovati.530i wrote:Šteta za svjetla, a i ne razumijem ovo oko kacige za bicikliste...opet idemo mimo svijeta. S druge strane, u vezi t.p. pozitivni pomaci...napokon
-
suncokret10
#996 Re: ZOBS
nemam pojma. meni je bilo dovoljno da vidim da svjetla ostaju i da mi se u startu smuči.holowey wrote:ima li negdje potpun tekst? izgleda da ce biti i nekih pozitivnih novina...suncokret10 wrote:dakle, i u buduće svjetla po danu.
e
- holowey
#997 Re: ZOBS
ja sam svjetla palio i prije nego je to postalo obavezno a u medjuvremenu kupio i auto sa dnevnim svjetlima pa me ta odredba ne tangira previse...uopste ne kontam problem sa ukljucivanjem svjetla po danu...jeli nesto drugacije/komplikovanije nego ukljucivanje po noci?suncokret10 wrote:nemam pojma. meni je bilo dovoljno da vidim da svjetla ostaju i da mi se u startu smuči.holowey wrote:ima li negdje potpun tekst? izgleda da ce biti i nekih pozitivnih novina...suncokret10 wrote:dakle, i u buduće svjetla po danu.
e
- vješalica
#998 Re: ZOBS
Ima li šta da se odnosi konkretno na sileđije za volanom ovalno-kockasto-imbecilne glave koje prave haose po cesti ili će i dalje samo kažnjavati za nevezivanje pojasa i sl. sitnica?
-
mrsamras
#999 Re: ZOBS
Problem je sto nas zakon ne poznaje dnvena svjetla nego samo kratka oborena.holowey wrote: ja sam svjetla palio i prije nego je to postalo obavezno a u medjuvremenu kupio i auto sa dnevnim svjetlima pa me ta odredba ne tangira previse...uopste ne kontam problem sa ukljucivanjem svjetla po danu...jeli nesto drugacije/komplikovanije nego ukljucivanje po noci?
Imam ih i ja na auto a x-puta su me zaustavili i morao se raspravaljati i na kraju popustio i palim kratka oborena svjetla - tako zakon kaze.
- holowey
#1000 Re: ZOBS
kod mene su dnevna svjetla = kratka oborena... nema razlike (osim u osvjetljenju instrument ploce)... ti vjerovatno referiras na dnevna koja su integrisana u maglenkamamrsamras wrote:Problem je sto nas zakon ne poznaje dnvena svjetla nego samo kratka oborena.holowey wrote: ja sam svjetla palio i prije nego je to postalo obavezno a u medjuvremenu kupio i auto sa dnevnim svjetlima pa me ta odredba ne tangira previse...uopste ne kontam problem sa ukljucivanjem svjetla po danu...jeli nesto drugacije/komplikovanije nego ukljucivanje po noci?
Imam ih i ja na auto a x-puta su me zaustavili i morao se raspravaljati i na kraju popustio i palim kratka oborena svjetla - tako zakon kaze.