Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nellington

#976 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Frank Morley. Bavio se analizom i geometrijom, bio aktivan u edukaciji mladih matematičara i organizaciji i uredništvu više časopisa.

Odličan šahista, jednom prilikom pobijedio i Emanuela Laskera.

Možda vam je poznata Morleyeva teorema:

Image

Tri tačke presjeka susjednih trisektrisa uglova u proizvoljnom trouglu kao na slici predstavljaju tjemena jednakostraničnog trougla.
nellington

#977 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Charles Pierce. Bavio se matematikom, fizikom i filozofijom. Jedan zgodan citat Charlesa Piercea o teoriji vjerovatnoće:

"This branch of mathematics [Probability] is the only one, I believe, in which good writers frequently get results which are entirely erroneous."

Image

Na današnji dan umro je Hermann Bondi. Poznat kao tvorac teorije stalnog (mirujućeg) stanja (engl. steady state theory) u kosmologiji. Zanimljivost koju sam mogao iskoristiti na filmskom kvizu Sa-x: teorija je kažu inspirisana filmom Dead of Night :)

Image
nellington

#978 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je James Jeans. Bavio se termodinamikom, zračenjem toplote i primjenama iste u astronomiji.

Image

Na današnji dan umro je Felice Casorati. Najpoznatiji je po Casorati-Weierstraßovoj teoremi o ponašanju analitičke funkcije oko esencijalnog singulariteta (funkcija dolazi po volji blizu bilo kojoj vrijednosti - teorema koju nisam znao, ali sam je i sam otkrio na jednom ispitu :D)

Image

Na današnji dan je u vihoru drugog svjetskog rata poginuo Oswald Teichmüller. Nacista, vodio bojkot protiv Edmunda Landaua, doktorirao pod mentorstvom Hassea, kojeg smo već pominjali u kontekstu nacizma. Bavio se geometrijskom teorijom funkcija. Poginuo pri povlačenju 1943., vjerovatno od njemačkog metka, zabunom.
nellington

#979 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Haskell Curry. Prvobitno su njegovi profesori željeli da se bavi analizom, diferencijalnim jednačinama, ali njega je privlačila logika: tako je ostao upamćen njegov rad o formalnim sistemima i procesima. Možda ste čuli za Haskell, programski jezik načinjen prema njegovim idejama.

Image

Na današnji dan umro je Ernesto Cesaro. Bavio se diferencijalnom geometrijom, analizom (sumiranje divergentnih redova), teorijom brojeva (na temeljima Čebiševljevog rada), matematičkom fizikom (prema Maxwellovim idejama).

Image

Na današnji dan umro je Maxime Bôcher. Bavio se diferencijalnim jednačinama, redovima i algebrom.
nellington

#980 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Constantin Carathéodory. Bavio se računom varijacija, teorijom mjere, kao i realnom analizom.

Image

Na današnji dan rođen je Wilhelm Blaschke. Dao temelje topološkoj diferencijalnoj geometriji. Zanimljivost: Blaschke je bio nacista, član NSDAP, pa je poslije rata otpoušten sa mjesta profesora - jedan od onih koji su se zalagali za njegovo vraćanje na posao bio je gore pomenuti Caratheodory!
Amila_88

#981 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Amila_88 »

Možda nema mnogo veze sa temom, ali Leonhard Euler,Leonardo da Vinci i ja slavimo rođendan na isti dan :D :D :D :D
nellington

#982 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Amila_88 wrote:Možda nema mnogo veze sa temom, ali Leonhard Euler,Leonardo da Vinci i ja slavimo rođendan na isti dan :D :D :D :D
I Armija BiH :) Evidentirat ću to sebi negdje :)
Amila_88

#983 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Amila_88 »

nellington wrote:
Amila_88 wrote:Možda nema mnogo veze sa temom, ali Leonhard Euler,Leonardo da Vinci i ja slavimo rođendan na isti dan :D :D :D :D
I Armija BiH :) Evidentirat ću to sebi negdje :)
Da! :bih:
nellington

#984 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Ivan Matvejević Vinogradov. Živio 102 godine, korištenjem trigonometrijskih redova riješio nekoliko teških problema teorije brojeva.
Amila_88

#985 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Amila_88 »

nellington wrote:Image

Na današnji dan rođen je Ivan Matvejević Vinogradov. Živio 102 godine, korištenjem trigonometrijskih redova riješio nekoliko teških problema teorije brojeva.
Izgleda da je matematika recept za dug život :)
nellington

#986 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Pa da, neki dan sam spominjao Bukrejeva :) Ipak, kažu da matematičari najbolje ideje i rezultate postižu do četrdesete godine - ne radi se o pravilu (postoje kontraprimjeri), ali često jeste tako.
Amila_88

#987 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Amila_88 »

Hm... Već sam pola od tih 40 potrošila, a još nisam došla do nekog rezultata :lol:
Brinem se :-D :-D
nellington

#988 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Amila_88 wrote:Hm... Već sam pola od tih 40 potrošila, a još nisam došla do nekog rezultata :lol:
To važi za matematičare, fizičari stvaraju dok su živi životom :)
Amila_88

#989 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Amila_88 »

nellington wrote:
Amila_88 wrote:Hm... Već sam pola od tih 40 potrošila, a još nisam došla do nekog rezultata :lol:
To važi za matematičare, fizičari stvaraju dok su živi životom :)
Recimo da sam sada malo mirnija :-D :-D
nellington

#990 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Tako i treba - naime, nedavno sam pročitao jednu dobru, ali tužnu misao - život matematičara je kao Diracova delta funkcija, samo u jednom trenutku bljesne, a cijeli život je nula - a ako nikad ne dođe blizu tog trenutka kada bljesne, i ostane nula. Vjerovatno je život fizičara sličniji Gaussovoj raspodjeli - stalno raste rejting, u početku neprimjetno, ali kasnije osjetno :)
Amila_88

#991 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Amila_88 »

nellington wrote:Tako i treba - naime, nedavno sam pročitao jednu dobru, ali tužnu misao - život matematičara je kao Diracova delta funkcija, samo u jednom trenutku bljesne, a cijeli život je nula - a ako nikad ne dođe blizu tog trenutka kada bljesne, i ostane nula. Vjerovatno je život fizičara sličniji Gaussovoj raspodjeli - stalno raste rejting, u početku neprimjetno, ali kasnije osjetno :)
Ma žao mi je u toj svoj priči matematičara . Lijepo poređenje moram priznati :D :D
Iskreno, broj fizičara skoro pa eksponencijalno opada :D :D Sudeći po broju brucoša kojih je svake godine sve manje, mogao bi se odsjek i ukinuti. :sad:
nellington

#992 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Amila_88 wrote: Iskreno, broj fizičara skoro pa eksponencijalno opada :D :D Sudeći po broju brucoša kojih je svake godine sve manje, mogao bi se odsjek i ukinuti. :sad:
Pauca sed matura (Malo ali zrelih) - pisalo je na Gaussovom pečatu :)
bogumil-8

#993 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by bogumil-8 »

Za ljubitelje matematike, posebno za profesore srednjih škola, dajem link na veoma koristan sadržaj o elipsi.
dr.Gonzo

#994 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by dr.Gonzo »

Iskreno, broj fizičara skoro pa eksponencijalno opada Sudeći po broju brucoša kojih je svake godine sve manje, mogao bi se odsjek i ukinuti.
Ne bih da ispadam cjepidlaka, al velka je razlika izmedju fizicara i studenata fizike :mrgreen: Isto vazi i za matematicare, velika vecina, na zalost, nikad nista ne objavi...
nellington

#995 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Ako želiš, možemo nastaviti diskusiju pitanjem: ko je kriv :)
Amila_88

#996 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Amila_88 »

nellington wrote:Ako želiš, možemo nastaviti diskusiju pitanjem: ko je kriv :)
:thumbup: :thumbup:
Amila_88

#997 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Amila_88 »

dr.Gonzo wrote:
Iskreno, broj fizičara skoro pa eksponencijalno opada Sudeći po broju brucoša kojih je svake godine sve manje, mogao bi se odsjek i ukinuti.
Ne bih da ispadam cjepidlaka, al velka je razlika izmedju fizicara i studenata fizike :mrgreen: Isto vazi i za matematicare, velika vecina, na zalost, nikad nista ne objavi...
Kaže ko??
minjonja

#998 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by minjonja »

Amila_88 wrote:
nellington wrote:Tako i treba - naime, nedavno sam pročitao jednu dobru, ali tužnu misao - život matematičara je kao Diracova delta funkcija, samo u jednom trenutku bljesne, a cijeli život je nula - a ako nikad ne dođe blizu tog trenutka kada bljesne, i ostane nula. Vjerovatno je život fizičara sličniji Gaussovoj raspodjeli - stalno raste rejting, u početku neprimjetno, ali kasnije osjetno :)
Ma žao mi je u toj svoj priči matematičara . Lijepo poređenje moram priznati :D :D
Iskreno, broj fizičara skoro pa eksponencijalno opada :D :D Sudeći po broju brucoša kojih je svake godine sve manje, mogao bi se odsjek i ukinuti. :sad:
da smanje kriterij i da uvedu kao na filozofskom da mozes uzeti A1 i A2 predmet, ja bih prva izabrala fiziku :D
nellington

#999 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Abu Rejhan el Biruni. Rođen u Horasanu, bavio se astronomijom, matematikom, fizikom, medicinom i historijom.

Nešto iz njegovih zapisa:

Jedan učen i religiozan čovjek napao je el Birunija zbog instrumenta kojeg je načinio da pokazuje vrijeme namaza - naime, na instrumentu su bili ugravirani bizantijski mjeseci. Na to mu je el Biruni odgovorio:

"Bizantinci također jedu hljeb. Nemoj ih ni u tome oponašati!"

Prenosi se od el Birunija i ovo:

"Pitali su jednom mudraca zašto često naučnici dolaze na vrata bogataša, a bogataši rijetko na vrata naučnika. Odgovor bijaše: Naučnici znaju vrijednost novca, ali bogataši ne znaju vrijednost nauke."
dr.Gonzo

#1000 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by dr.Gonzo »

nellington wrote:Ako želiš, možemo nastaviti diskusiju pitanjem: ko je kriv :)
Naravno, to je najrelevantnije pitanje, jedino sto ti mozda kvari temu :) Tesko je prstom pokazati na krivce, jer je krivica obicno raspodjeljena na vise strana. Ukratko, ja mislim da sveopsta losa politicka situacija u zemlji stvara trulu atmosferu na univerzitetima, kojoj se studenti lako prilagodjavaju. To je u sustini zalosno, jer je kvalitetnije obrazovanje jedina stvar koja ovu zemlju dugorocno moze izvesti iz krize.
Kaže ko??
Ja.
Post Reply