U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Locked
Bosnolog

#976 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

kamen spoticanja wrote:real khan vjeruj da sam cekao tvoj komentar na ovaj video i otprilke se poklapa s mislju o situaciji...a ti si ipak covjek od struke... :thumbup:
i zanima me da li je moguce da ton s motorole bude ovako cist bez ikakvih sumova ko da je sniman u studiju rts-a a ne u sred borbenog cirkusa?
Motorole nisu nikakav valjan i uvjerljiv pokrovitelje dokaza ako nema mogucnosti suocavanja sa bojom tona osoba koja stoje iza rijeci,sto je nemoguce bez testiranaj istih ili ako ne postoji mnogo vise drugih razgovora koji su praceni poput telefonskih presretaja i cinjneicnih dokaza koji slijede,.Motorole i svi ti razgovori se mogu dodatno ubaciti u sliku,.......montaza rijeci je mnogo lakse izvodljiva od slike dogadaja.....

Stvar je sto se lazne optuznice koje Srbija montira na snimcima od 2/5/1992 prikazuju borbe u sprecavanju zauzimanja predsjednistva istog dana kada okupatorska JNA ilegalno hapsi na stranoj teritoriji legitimnog predsjednika RBIH,....a snimke borbi sa Skenderije tog istog dana 2/5/1992 podmece sa dogadajima u Dobrovoljackoj ulici dan poslije 3/5/1992 u kojoj nije bilo paljevine niti snimaka izmisljenih ubistava osim zarobljenika cije oruzje nisu smjeni iznositi a izlazaksa sa oruzjem nije bio odobren vec su to ucinili samovoljno uz ubijanej civila po gradu svo vrijeme .

Takode treba iznijeti da je ta okupatoske soldateska danom 6/4/1992 od kada je postala strana oruzana sila u novopriznatoj RBIH i jos strana u sukobu sa RBiH koj je vec bila priznata poveljom UN i postala clanica iste ,... cime je napadajuci predsjednistvo dan prije i grad Sarajevo i gradove po BiH do tada smatran po svim medunarodnim pravilima i poveljama cinom agresije na RBiH kao i pokusaj vojnog udara za sto Srbija snosi i snosit ce posljedice ,.... :dance:

Ovim optuznicam Srbija priznaje da je bila agresor i ucesnik rata a sto ce biti samo iskoristeno u postupku revizije tuzbe protiv Srbije koja slijedi,i zbog cega ce biti presudena a na sonovu dokaznog materijala,ciji je i ovaj dogadaj dio kao i svedoka. :wink:
Fair Life

#977 Re: EJUP GANIC " Niko ne sme ziv da prodje"

Post by Fair Life »

Real Khan wrote:...
Za one koji još uvijek vjeruju da je u Dobrovoljačkoj bila "regularna JNA" i sl. samo ću podsjetiti da smo se do 2. maja na Skenderiji i 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici dovoljno uvjerili u stvarni karakter te vojske koja je možda pokušavala da "ne zgazi ni mrava", ali je žestoko pucala po građanima Sarajeva...većinom po civilima!
Bili ste na licu mesta tog 3. maja 1992. godine. Šta se zapravo desilo u Dobrovoljačkoj i kakva je odgovornost oficira obeju strana za pogibiju vojnika?
exliberal

#978 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by exliberal »

Znate kako kazu covjek kad ostari dodje pameti skonta gdje je pravio greske .....eto ja sad ulazim u te "starije" godine i jednu stvar nikako nemogu da skontam. Naime o cemu se radi...evo godinama slusam kako je vojska pokusala da zauzme predsjednitvo sa 2 - 3 pincgauera isa regularnom vojskom....koliko je to realno?....bez ljutnje ali slanje par regularnih vojnika da izvrse vojni puc....dajte ljudi nismo djeca...da je pokusan vojni puc doslo bi mnogo vise vojske, bili bi tu "strasni" niski specijalci makar ....ovdje su bili regruti, cak i bez osnovnih pancira koliko se sjecam...ko sto neko rece bili su neki makedonci u tim vozilima ....zatekli se tu ...
Citavo vrijeme slusam price kako su srbi a i djelimicno hrvati zaludjeni lazima i mitovima....ja mislim da je vrijeme da se i bosnajci pogledaju u ogledalo pa pitaju dali je sve sto su nam govorili istina, dali i mi postajemo kao nasi najveci neprijatelji ( srbi) mitomani ?
Ja samo znam da ce mnogi ratni politicari sad dobro da razmisle dali ce ici u hrvatsku na odmor a kamo gdje drugo
Brisbane

#979 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Brisbane »

exliberal wrote:Znate kako kazu covjek kad ostari dodje pameti skonta gdje je pravio greske .....eto ja sad ulazim u te "starije" godine i jednu stvar nikako nemogu da skontam. Naime o cemu se radi...evo godinama slusam kako je vojska pokusala da zauzme predsjednitvo sa 2 - 3 pincgauera isa regularnom vojskom....koliko je to realno?....bez ljutnje ali slanje par regularnih vojnika da izvrse vojni puc....dajte ljudi nismo djeca...da je pokusan vojni puc doslo bi mnogo vise vojske, bili bi tu "strasni" niski specijalci makar ....ovdje su bili regruti, cak i bez osnovnih pancira koliko se sjecam...ko sto neko rece bili su neki makedonci u tim vozilima ....zatekli se tu ...
Citavo vrijeme slusam price kako su srbi a i djelimicno hrvati zaludjeni lazima i mitovima....ja mislim da je vrijeme da se i bosnajci pogledaju u ogledalo pa pitaju dali je sve sto su nam govorili istina, dali i mi postajemo kao nasi najveci neprijatelji ( srbi) mitomani ?
Ja samo znam da ce mnogi ratni politicari sad dobro da razmisle dali ce ici u hrvatsku na odmor a kamo gdje drugo
Pa to i jeste sutina, da su se oni mislili prosetati do Predsjednistva, pa Fikro u predsjednistvu im vjerovatno megalomanski obeco' da je sve pod kontrolom. Dodaj Niske specijalce u Domu JNA, kolko se sjecam bio je tu i neki tenk sto je roko' po Zemi....
Precjenili se malo ljudi....
exliberal

#980 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by exliberal »

Brisbane wrote:
exliberal wrote:Znate kako kazu covjek kad ostari dodje pameti skonta gdje je pravio greske .....eto ja sad ulazim u te "starije" godine i jednu stvar nikako nemogu da skontam. Naime o cemu se radi...evo godinama slusam kako je vojska pokusala da zauzme predsjednitvo sa 2 - 3 pincgauera isa regularnom vojskom....koliko je to realno?....bez ljutnje ali slanje par regularnih vojnika da izvrse vojni puc....dajte ljudi nismo djeca...da je pokusan vojni puc doslo bi mnogo vise vojske, bili bi tu "strasni" niski specijalci makar ....ovdje su bili regruti, cak i bez osnovnih pancira koliko se sjecam...ko sto neko rece bili su neki makedonci u tim vozilima ....zatekli se tu ...
Pa to i jeste sutina, da su se oni mislili prosetati do Predsjednistva, pa Fikro u predsjednistvu im vjerovatno megalomanski obeco' da je sve pod kontrolom. Dodaj Niske specijalce u Domu JNA, kolko se sjecam bio je tu i neki tenk sto je roko' po Zemi....
Precjenili se malo ljudi....
Ma ja jos uvijek nemogu da svarim tu pricu...bez ljutnje...a cuo sam pricu za Dom Jna...da tamo nije bilo nikakvih specijalaca...kuhari i pozadinici....izvinjavam se ako grijesim...
Brisbane

#981 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Brisbane »

Oni su bili budale i bez muda.
Trebali su presjeci Sa na pola sa puno vise Vojske.
To su mogli uraditi pocetkom Maja.
Ovako su nas samo naouruzali.
Hvala im na tome !
Brisbane

#982 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Brisbane »

Sta reci u kojem su snovima zivjeli.
U Dobrovoljackoj dlaka ima s glave ne bi falila, da neki oficircici nisu izasli i poceli naredivati kao da su u BG.
Granatira se grad, iz iste Kasarne su najmanje 2 covjeka ubijena civila cini mi se SDP (ko se sjeca znace o cemu pricam)...
Ovako su dobro prosli, vecina ih je danas ziva.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#983 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by pape »

Haj` da te neko ko je usao u te starije godine, a sve te belaje u Sarajevu predever`o, malo uputi, ... :)

Nisu oni bili levati, pa da krenu sa dva picgauera i tenkom, sve je to bilo puno bolje organizovano, ali na nasu srecu, nisu vjerovali da ce naici na veci otpor. Imali su oni pripremljene transportere sa pjesadijom kod Skenderije, ... imali su ljude i transporter u domu JNA, ... imali su i nishke specijalce u kinu Djuro Djakovic, ... pa u prizemlju UPI nebodera. Kasarna pod Bistrikom je relativno blizu svih ovih njihovih rasporedjenih jedinica i sigurno je racunato s tim da ce u odredjenom trenutku biti operativni. Da ce biti uvezani i ostvariti zacrtane ciljeve, ... zaposjesti zgradu predsjednistva i u konacnici, time nas klepiti po ushima.
No, na srecu, bili su blokirani gdje god su taj dan nesto pokusali i, .... dobili po ushima.

Doci ovamo u nasu kucu iz Nisa i palit` nam klempe, .... qrca graha. Eto, ... :roll:

Progooglaj, ... postoji video zapis gdje smo im gurali auta kad su iseljavali iz "Marsalke", .... hej, .... gurali oficiru JNA stojadina koji mu se ugasio, .... u jeku sranja i belaja, a njegovi nece da mu stanu i pomognu.
Pa to se moze desiti samo u Sarajevu, ... nigdje vise na ovoj kugli, od sarafa do sarafa, ... :-)
exliberal

#984 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by exliberal »

pape wrote:
Haj` da te neko ko je usao u te starije godine, a sve te belaje u Sarajevu predever`o, malo uputi, ... :)

Nisu oni bili levati, pa da krenu sa dva picgauera i tenkom, sve je to bilo puno bolje organizovano, ali na nasu srecu, nisu vjerovali da ce naici na veci otpor. Imali su oni pripremljene transportere sa pjesadijom kod Skenderije, ... imali su ljude i transporter u domu JNA, ... imali su i nishke specijalce u kinu Djuro Djakovic, ... pa u prizemlju UPI nebodera. Kasarna pod Bistrikom je relativno blizu svih ovih njihovih rasporedjenih jedinica i sigurno je racunato s tim da ce u odredjenom trenutku biti operativni. Da ce biti uvezani i ostvariti zacrtane ciljeve, ... zaposjesti zgradu predsjednistva i u konacnici, time nas klepiti po ushima.
No, na srecu, bili su blokirani gdje god su taj dan nesto pokusali i, .... dobili po ushima.

Doci ovamo u nasu kucu iz Nisa i palit` nam klempe, .... qrca graha. Eto, ... :roll:

Progooglaj, ... postoji video zapis gdje smo im gurali auta kad su iseljavali iz "Marsalke", .... hej, .... gurali oficiru JNA stojadina koji mu se ugasio, .... u jeku sranja i belaja, a njegovi nece da mu stanu i pomognu.
Pa to se moze desiti samo u Sarajevu, ... nigdje vise na ovoj kugli, od sarafa do sarafa, ... :-)
Moguce...ja sam dosad samo slusao price o pincgauerima.....znasi i sam da je previse slucajnosti bilo u ratu zato i pitam....nisam bio blizu tako da neznam.
haubica_i_to_teshka

#985 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by haubica_i_to_teshka »

Vidi "heroja" sa Zuci :skoljka: sjeca se da su to bili regruti i to bez pancira, kuhari ,poshtari, konobari..vrabci, golubovi.. (svaka cast, imash dobru memoriju) .
Na shta spade onakva sila od armije,tugo moja 8)

Opet te selektivna amnezija puca :-)

p.s. "Mozda vam mogu oprostiti shto ste nas ubijali, ali ne mogu shto ste nas natjerali da vas ubijamo !"
Fair Life

#986 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Fair Life »

Evo kako je jedan koji je ostario i prije mene i prije tebe, dakle vec bio pri pameti u los vakat, pisao...

Izet Sarajlić, Sarajevska ratna zbirka (1992)
Sjećajući se poručnika Kincla

Ispada tako
da se čovjek sa nostalgijom sjeća drugog svjetskog rata.

U svakom slučaju
u poređenju s oficirom bivše JNA
čak i jedan poručnik Kincl,
koga su Sarajlići zapamtili za čitav život,
gestapovsko oličenje svega neljudskog u čovjeku,
ličio je gotovo na čovjeka.
GandalfSivi

#987 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by GandalfSivi »

Bit cu fin (da ne dobijem ban) pa cu ti pokusati odgovoriti. Onomad dok smo bacali srbe lavovima, golobradi mladici su napadali Sarajevo u pincgauerima. U isto vrijeme, ja sizofrenican kao sto jesam, sanjao sam tenkove sa Vrbanje i niske specijalce kako izlaze iz sahtova, kao pucas u njih, a oni padnu i opet se ustanu kao da nije nista bilo. Ne volim se mjesati u rad administracije, ali da se pitam, nikada takvima kao ti ne bih ban dao, samo da budete tu i da nas podsjecate sa kakvim se zaboravom suocavamo i kakva nas istorija svakako ocekuje, jer izgleda da Sarajevo ipak nije grad koji je prezivio najduzu opsadu i gdje su ljudi ostali ljudi, ne zivotinje, nego je grad koji je samo bio optuzen srpskim teritorijama, grad gdje su ljudi ubijali sami sebe i grad koji je imao 126 logora za srbe, sto ga cini gradomsa najvise logora u istoriji. Koliko god to zvucalo smijesno, izgleda da ce jednom postati istorijska cinjenica, i ja mogu samo plakati nad tim, pitajuci se da li sam lud ili se fakat sjecam kako je bilo...
ahuseino

#988 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

GandalfSivi wrote:
Bit cu fin (da ne dobijem ban) pa cu ti pokusati odgovoriti. Onomad dok smo bacali srbe lavovima, golobradi mladici su napadali Sarajevo u pincgauerima. U isto vrijeme, ja sizofrenican kao sto jesam, sanjao sam tenkove sa Vrbanje i niske specijalce kako izlaze iz sahtova, kao pucas u njih, a oni padnu i opet se ustanu kao da nije nista bilo. Ne volim se mjesati u rad administracije, ali da se pitam, nikada takvima kao ti ne bih ban dao, samo da budete tu i da nas podsjecate sa kakvim se zaboravom suocavamo i kakva nas istorija svakako ocekuje, jer izgleda da Sarajevo ipak nije grad koji je prezivio najduzu opsadu i gdje su ljudi ostali ljudi, ne zivotinje, nego je grad koji je samo bio optuzen srpskim teritorijama, grad gdje su ljudi ubijali sami sebe i grad koji je imao 126 logora za srbe, sto ga cini gradomsa najvise logora u istoriji. Koliko god to zvucalo smijesno, izgleda da ce jednom postati istorijska cinjenica, i ja mogu samo plakati nad tim, pitajuci se da li sam lud ili se fakat sjecam kako je bilo...
:thumbup:
exliberal

#989 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by exliberal »

GandalfSivi wrote:
Izvini gandalfe ako je moje pitanje bilo uvrjedljivo ali ja sam pitao jer dosad nisam nasao na neke ciste podatke koji bi mi pomogli da bolje shvatim situaciju koja se tad desavalo...imam dvije verzije koje su dijametralno suprotne i ja samo pokusavam da dobijem cistu sliku. Previse se "slucajnih i sumnjivih' stvari desavalo tokom rata da vjerujem samo u stvari koje sam licno dozivio. Sto se tice bana...moderacija je ovdje da kontrolise sta se pise i nisam bio jednom baniran niti mi je post bio izbrisan ali to je njihovo pravo i dali ce me banirat zbog postavljanja nekih skakljivih pitanja je striktno do njih.
Ja sam postavio ovo pitanje u vezi dogadjaja na Skenderij jer su ti dogadjaji bili neposredno prije dobroljacke i srbijansko tuzilstvo ce mozda da iskoristi ovo kao dokazni materijal. Za moje komentare na ovom forumu ja mogu da dobijem ban i to je to dok se Ganicu radi o glavi ....suplja prica, moralisanje i kvazi patriotizam na svim stranama nece pomoci nikom ... do vas je......
Nevezano za ovu temu naletio sam na jedan forum (My city Military ako se nevaram) gdje se raspravlja o bivsoj drzavi, vojsci, ratu....zanimljivo je bilo citat komentare direktnih ucesnika rata sa svih strana....vjeruj mi ni jednom nisam naisao da su ljudi pljuvali jedni po drugima...ostao sam zapanjen razgovorom izmedju pripadnika srpske specijalne jedinice i hrvatske specijalne postrojbe....ljudi koji su se gledali preko nisana i opet razgovaraju ko ljudi, svjesni svojih djela i nedjela... to cekam :|
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#990 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by pici »

U međuvremenu za napad na kolonu vozila JNA u Dobrovoljačkoj ulici Ganića je optužio Radovan Karadžić, kojem je u Haagu počelo suđenje za ratne zloćine i genocid

– Bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić naredio je napad na vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici, izjavio je danas na suđenju u Haškom tribunalu bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

„Ganić je bio taj koji je naredio napad i postao poznat po svojoj naredbi "čim Alija (Izetbegović) izađe iz auta, pobij sve'“, istakao je Karadžić, iznoseći obranu pred sudskim većem u Haagu i objašnjavajući okolnosti koje su prethodile ratu u BIH.
evo za dabiĆeve sljedbenike novi momenti "čim Alija (Izetbegović) izađe iz auta, pobij sve'“ i to je izazvalo rat :shock: :-)
GandalfSivi

#991 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by GandalfSivi »

exliberal wrote: Izvini gandalfe ako je moje pitanje bilo uvrjedljivo ali ja sam pitao jer dosad nisam nasao na neke ciste podatke koji bi mi pomogli da bolje shvatim situaciju koja se tad desavalo...imam dvije verzije koje su dijametralno suprotne i ja samo pokusavam da dobijem cistu sliku. Previse se "slucajnih i sumnjivih' stvari desavalo tokom rata da vjerujem samo u stvari koje sam licno dozivio. Sto se tice bana...moderacija je ovdje da kontrolise sta se pise i nisam bio jednom baniran niti mi je post bio izbrisan ali to je njihovo pravo i dali ce me banirat zbog postavljanja nekih skakljivih pitanja je striktno do njih.
Ja sam postavio ovo pitanje u vezi dogadjaja na Skenderij jer su ti dogadjaji bili neposredno prije dobroljacke i srbijansko tuzilstvo ce mozda da iskoristi ovo kao dokazni materijal. Za moje komentare na ovom forumu ja mogu da dobijem ban i to je to dok se Ganicu radi o glavi ....suplja prica, moralisanje i kvazi patriotizam na svim stranama nece pomoci nikom ... do vas je......
Nevezano za ovu temu naletio sam na jedan forum (My city Military ako se nevaram) gdje se raspravlja o bivsoj drzavi, vojsci, ratu....zanimljivo je bilo citat komentare direktnih ucesnika rata sa svih strana....vjeruj mi ni jednom nisam naisao da su ljudi pljuvali jedni po drugima...ostao sam zapanjen razgovorom izmedju pripadnika srpske specijalne jedinice i hrvatske specijalne postrojbe....ljudi koji su se gledali preko nisana i opet razgovaraju ko ljudi, svjesni svojih djela i nedjela... to cekam :|
Ok, sada je vec problem. Pusti mi se price, kao izvini ako sam te uvrijedio, bla bla. Sad cu ti objasniti neke price. Dok si ti bio negdje u lijepoj pm i razmisljao da li je eticki ubijati ljude (ono cisto teoretski, jer vjerovatno nisi rata sekunde vidio), ja sam proveo cetiri godine u necemu sto je u svijetu priznato kao najduza istorija u opsadi. I ne treba meni neki salonski fasista (tipa one Isidore Bjelice, ili Mome Kapora), da mi dodje na forum i onako teoretski prica sta je to bilo, ko je to pucao, jer ja, kao i vecina ljudi na ovom forumu, ne samo da smo to vidjeli, nego smo i dozivjeli puno vise nego o cemu ti ikada mozes sanjati. Kada budu pucali na tebe iz dana u dan, kada budes jeo govna koja sam ja jeo cetiri godine, mozemo se naci i onako teoretski pricati. U medjuvremenu, svaka glupost koju izvalis jeste provokacija, jer nije ti ovo sine film, pa da raspravljamo je li realan ili nije. To su ti cetiri godine moga zivota. I ja ti kazem, bio sam tamo, i ne samo tamo, i ne trebas meni ni ti, ni srbijansko tuziteljstvo, ni niko na ovome svijetu da me ubijedi da sam corav pored ociju. Nisam i vozdra. Kazem ti, svaki rat je los, nikome, pa ni najvecem neprijatelju ne bih zazelio nista slicno, ali mi je fakat puna stvar teoreticara (i tebe, kao i onih patriota iz dijaspore), koji meni pokusavaju objasniti kako je to zaboga bilo, jer ste kao negdje procitali. Mozes ti i milion i jednu knjigu procitati, opet se ne moze mijenjati niti za jedan dan koji sam ja prezivio. Tako, slijedeci put kada cujes rijec Sarajevo, ima da ustanes na noge i poklonis se svim onim obicnom ljudima, da im ne brojimo krvna zrnca, koji su bili tamo i prezivjeli tu opsadu od prvog do posljednjeg dana...
Vares City

#992 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Vares City »

GandalfSivi wrote:
exliberal wrote: Izvini gandalfe ako je moje pitanje bilo uvrjedljivo ali ja sam pitao jer dosad nisam nasao na neke ciste podatke koji bi mi pomogli da bolje shvatim situaciju koja se tad desavalo...imam dvije verzije koje su dijametralno suprotne i ja samo pokusavam da dobijem cistu sliku. Previse se "slucajnih i sumnjivih' stvari desavalo tokom rata da vjerujem samo u stvari koje sam licno dozivio. Sto se tice bana...moderacija je ovdje da kontrolise sta se pise i nisam bio jednom baniran niti mi je post bio izbrisan ali to je njihovo pravo i dali ce me banirat zbog postavljanja nekih skakljivih pitanja je striktno do njih.
Ok, sada je vec problem. Pusti mi se price, kao izvini ako sam te uvrijedio, bla bla. Sad cu ti objasniti neke price. Dok si ti bio negdje u lijepoj pm i razmisljao da li je eticki ubijati ljude (ono cisto teoretski, jer vjerovatno nisi rata sekunde vidio), ja sam proveo cetiri godine u necemu sto je u svijetu priznato kao najduza istorija u opsadi. I ne treba meni neki salonski fasista (tipa one Isidore Bjelice, ili Mome Kapora), da mi dodje na forum i onako teoretski prica sta je to bilo, ko je to pucao, jer ja, kao i vecina ljudi na ovom forumu, ne samo da smo to vidjeli, nego smo i dozivjeli puno vise nego o cemu ti ikada mozes sanjati. Kada budu pucali na tebe iz dana u dan, kada budes jeo govna koja sam ja jeo cetiri godine, mozemo se naci i onako teoretski pricati. U medjuvremenu, svaka glupost koju izvalis jeste provokacija, jer nije ti ovo sine film, pa da raspravljamo je li realan ili nije. To su ti cetiri godine moga zivota. I ja ti kazem, bio sam tamo, i ne samo tamo, i ne trebas meni ni ti, ni srbijansko tuziteljstvo, ni niko na ovome svijetu da me ubijedi da sam corav pored ociju. Nisam i vozdra. Kazem ti, svaki rat je los, nikome, pa ni najvecem neprijatelju ne bih zazelio nista slicno, ali mi je fakat puna stvar teoreticara (i tebe, kao i onih patriota iz dijaspore), koji meni pokusavaju objasniti kako je to zaboga bilo, jer ste kao negdje procitali. Mozes ti i milion i jednu knjigu procitati, opet se ne moze mijenjati niti za jedan dan koji sam ja prezivio. Tako, slijedeci put kada cujes rijec Sarajevo, ima da ustanes na noge i poklonis se svim onim obicnom ljudima, da im ne brojimo krvna zrnca, koji su bili tamo i prezivjeli tu opsadu od prvog do posljednjeg dana...
:thumbup:
kijameta

#993 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by kijameta »

Prvo jedna digresija koja je neophodna a radi se o pitanju ; djece i regruta,to jeste o stalnom potenciranju da su vojnici JNA ; djeca,deca i regruti. Svaka vojska svijeta se sastoji od regruta i mladih ljudi 18-25 godina. U drugom svjetskom ratu u britanskom vazduhplovstvu najvisa dobna granica je bila 25 godina. Znaci kompletno ravnanje Njemacke i milione mrtvih u tom bombardovanju su uradila 'deca'. Znaci svaki vojnik je po defaultu mlad i dobna granica je u Evropi odavno 18 godina i sve preko 18 godina,sto ima uniformu i pusku je vojnik i samo vojnik i nista vise.Btw u pocetku rata ja sam imao 22 godine i nisam bio dete,ni djete,bio sam opak,zao,zajeban i naoruzan i drugoj 'deci' nije bilo nimalo dobro da me sretnu. Tu se vracamo na zbivanja pocetkom maja,na predsjednistvo i dobrovoljacku. Pokusaj JNA da izvrsi puc,djeluje malo naivno,posebno iz danasnje perspektive ali tada nisu postojale kompjuterske igrice ni virtualni svijet,nego samo suha realnost. Moramo znati da JNA i Srbija nisu djelovali potpuno sinhronizirano,nego su imale drugacije ciljeve,koji su se dobrim djelom preplitali. JNA je pokusala ocuvati Jugoslaviju(po svojoj viziji,naravno) i za to je imala na raspolaganju svoje jedinice a jedinice JNA su se u proljece 92 sastojale od regruta iz Srbije,Crne Gore i Makedonije i bosanskih Srba. I u izvrsenju bilo kojega zadatka su morali upotrijebiti to sto imaju,tu 'decu' nisi mogli na predsjednistvo poslati Deta force ni SEAL jer ih nisu imali. Pokusali su uraditi nesto sa onim sto su imali. Doktrina JNA je bila oslonac na 'naoruzani narod' na TO i koliko je to funkcionalno i ispravno ,smo vidjeli u junskom ratu u Sloveniji,gdje je slovenacki TO prosto pomeo tu istu JNA ali zbog te doktrine JNA nije imala specijalnih jedinica,osim nesto malo padobranaca i mornaricke pjesadije,gdje su vecinu jedinice opet cinila 'deca'.
Procjena JNA je bila jasna,imali su insajdera u predsjednistvu,imali su jedinice koje su pokusale doci do predjednistva,kolonu sa Grbavice(to jeste iz Lukavice) ciji su dio bili ovi pinc-gaueri,odred padobranaca u Domu JNA, oko 300 vojnika u komandi na Bistriku i najmanje 500 vojnika(uglavnom oficira) u Marsalki. Za scenario po kojem bi se poluorganizovane jedinice Zelenih beretki i ostalih probosanskih grupica razbjezale,vise nego dovoljno. Za usporedbu,taj dan u sukobima na bosanskoj strani nije aktivno ucetvovalo vise od 50 ljudi. Ja licno,kao pripadnik TO,odnosno jedne te naoruzane grupe sam 'cuvao strazu' u Titovoj sa jednim okvirom u heckleru i da grupe( cca 10-15 ljudi) koje su bile zaduzene da zaustave kolonu to nisu odradile,vjerovatno bi se sa straze pokupio kuci i cekao sta ce na TV reci predsjednik Abdic.
Nastavak dogadjaja od 2.maja je dobrovoljacka,tu takodze nasuprot koloni JNA sto je prolazila i koju je sacinjavalo oko 300 vojnika nije stajala nikakva bosanska vojska ni sila,nego opet negdje oko 250-300 ocajno naoruzanih ljudi pripadnika barem deset formacija. Tako da je tih dana vladala konfuzija koja je iz ove perspetktive tesko razumljiva ali koja se mora uzeti u obzir kada se posmatraju dogadjaji iz tih dana.
zonbirile

#994 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by zonbirile »

pape wrote:

----------------------------------------------------------
ja ta kolona je išla 19 maja,pa što se ona ne napade,mislim da je bilo kontraproduktivno napadati u Dobrovoljačkoj,a predsjednik još u oklopnjaku,sem ako se nije igrala igra.I konačno,da li je bio,ili nije bio zločin u Dobrovoljačkoj?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#995 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Toto »

Zna li se sta je sa Kukanjcem? On je u svako slucaju trebao do sada biti strijljan od prijekog vojnog suda. On je po svim propisoma vojske ciji je bio general trebao zavrsiti na vojnom sudu. bas zbog Dobrovoljacke. Da je Srbija njega streljala imala bi puno pravo da tuzi Ganica.

PO JNA dokrtrini vosjka u povlacenju/bjezaniji ima formaciju da su nejac stoka i djeca na celu kolone, a da iza njih ide elitna voska -da ih obezbjedjuje- komanda je zadnja. KAd je napad onda je formacija drukcija: na celu kolone je general iza njega je elittna vojska a na zacelju su nejac, zene, djeca, traktori i goveda.
Kukanjac je bio na celu kolone i u svakom slucaju je usro motku. Ako je on bio na celu kolone onda nije bio u povlacenju nego u napadu, ako je bio na celu a nije imao niske specijalce iza sebe onda je uzeo djezu kao zivi stit da zastiti sebe i u tom slucaju ga treba objesit na sred Terazaija ili mu dat pistolj da se ukoka.

Svaka protivnicka vojska koja vidi generala na celu kolone zna o cemu se radi. Ne gleda se jel uniformisana "djeca" iza generala nosaju pelene ili pancir gace. Roka se cim general dublje uzdahne da izda komandu.
zonbirile

#996 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by zonbirile »

Toto wrote:Zna li se sta je sa Kukanjcem? On je u svako slucaju trebao do sada biti strijljan od prijekog vojnog suda. On je po svim propisoma vojske ciji je bio general trebao zavrsiti na vojnom sudu. bas zbog Dobrovoljacke. Da je Srbija njega streljala imala bi puno pravo da tuzi Ganica.

PO JNA dokrtrini vosjka u povlacenju/bjezaniji ima formaciju da su nejac stoka i djeca na celu kolone, a da iza njih ide elitna voska -da ih obezbjedjuje- komanda je zadnja. KAd je napad onda je formacija drukcija: na celu kolone je general iza njega je elittna vojska a na zacelju su nejac, zene, djeca, traktori i goveda.
Kukanjac je bio na celu kolone i u svakom slucaju je usro motku. Ako je on bio na celu kolone onda nije bio u povlacenju nego u napadu, ako je bio na celu a nije imao niske specijalce iza sebe onda je uzeo djezu kao zivi stit da zastiti sebe i u tom slucaju ga treba objesit na sred Terazaija ili mu dat pistolj da se ukoka.

Svaka protivnicka vojska koja vidi generala na celu kolone zna o cemu se radi. Ne gleda se jel uniformisana "djeca" iza generala nosaju pelene ili pancir gace. Roka se cim general dublje uzdahne da izda komandu.
---------------------------------
odlika zadnjeg rata je da se komadanti uglavnom nisu vidjeli,sem u hotelima širom svijeta.
Brisbane

#997 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Brisbane »

Toto wrote:Zna li se sta je sa Kukanjcem?
Crko' mali mrav negdje na Zlatiboru
Real Khan

#998 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

exliberal wrote:
Moguce...ja sam dosad samo slusao price o pincgauerima.....znasi i sam da je previse slucajnosti bilo u ratu zato i pitam....nisam bio blizu tako da neznam.
Ovih 5 podebljanih dijelova te potpuno diskvalificira kao relevantnog sagovornika o datom slučaju...

Za one manje upućene, kao što je @pape napomenuo, pored onih spec. jedinica u današnjem BKC (bivše kino Đuro Đaković) koje su se povukle iz Doma JNA, i onih u obližnjim kasarnama (Bistrik, KMT) zaboravlja se na Vojnu bolnicu (na Marijin Dvoru) u kojoj je također bilo dosta vojske. Jedna kolona Jugoslovenske Armije je pored Vojne bolnice krenula uzbrdo sa namjerom da zauzme vrh brda Gorica (pored naselja Ciglane) i lokalno stanovništvo ih je zaustavilo ispod mjesne zajednice i to vjerovali ili ne na pravi blef. Naime, ispred većinom nenaoružanih civila se pojavila grupica ljudi sa par puškica i pištolja, poneka ručna bomba, a iza njih raja ofarbala u sivo-maslinastu boju sulunar i kao povremeno izviruju, glumeći da drže "osu" ili "ručni bacač raketa" :D Vjerovali ili ne, ali ta gluma je upalila i kolona se vratila prema Vojnoj bolnici... Može li iko zamisliti kako bi bila otežana odbrana grada da su nam četnici zasjeli i na vrh Gorice? Odatle imaš odličan pogled na sve strane od Koševa do Novog Sarajeva, a Vraca koja su preko puta na nekih kilometar i po vazdušne linije već bila pod njihovom kontrolom...

Da je @exliberal bio u Sarajevu tih dana, uopće mu ne bi zvučala "priča o pincgauerima" kao nekakva "slučajnost" jer situacija nije bila nimalo bezazlena i tada je Sarajevo i Predsjedništvo visilo o koncu...samo su nas luda sreća i muda kao u vola spasili propasti. Također nas je spasila i jako loša procjena komande Jugoslovenske Armije koja je mislila da će jedinice na terenu doslovice razvaliti TO i policiju...ali, što reče @pape, "qurtza graha" :D

Da ujedno odgovorim i @kamenu spoticanja: ja se ne sjećam one "instrukcije" ili "naredbe" da se koriste zapaljiva sredstva (možda sam tada išao negdje pišati ili sl. :D ), ali mi nekako taj kristalno čisti zvuk odaje utisak da je govornik sjedio u napucanom studiju klase Studio Washington, pa se nigdje ne čuje šum... Koliko se ja sjećam, našu radio vezu je stalno "poklapala" njihova oprema i stalno su nam se u komunikaciju ubacivali četnici sa raznim dezinformacijama i navlakušama. Bilo je tu svega, klasična kombinacija psihološkog (specijalnog) rata sa konvencionalnim vojnim dejstvima. U svemu tome, dan kasnije u Dobrovoljačkoj ulici kolona iste te vojske koja je pokušala izvući guzove i to naoružana i potpuni laik za vojna pitanja bi bio svjestan da je to legitiman ratni cilj ili meta. Još kada se doda činjenica da je ista kolona držala taoca u liku Predsjednika Predsjedništva i par drugih civila, onda je situacija potpuno jasna.

Ono za "golobradu decu", "regrute", "junfere u pelenama sa cuclama u ustima" i sl. :-) ...već je neko objasnio od koliko godina starosti se služi vojska i čim obučeš uniformu a imaš iznad 18 godina nisi više "dete" nego VOJNIK. Čim doživiš "vatreno krštenje" postaješ BORAC, a ako preživiš rat - onda si RATNI VETERAN. Eh, ja sam 1995. godine sa svojih 25 godina starosti i 4 godine borbenih iskustava već bio RATNI VETERAN.
Goran_35

#999 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Goran_35 »

Sta smo dozivili!!
Da radi zlocinacke chetnicke JNA i zlocinacke fasisticke politike slobodana milosevica i generala JNA sude nasim ljudima!??Zar je ljubav pema srpskom fasizmu tolika?Je li ikada ta euopa pomogla na bilo koji nacin opciju nomalne gadjanske multikulturalne drzave BIH?A ko fol se zaklinju u to?Od pocetka su bili na strani fasizma.Od momenta kada je lod carington nagovaao Aliju Izetbegovica da se "prereda jer ima posla sa 4.s silom u europi" ...
Vragolan

#1000 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Vragolan »

Goran_35 wrote:Sta smo dozivili!!
Da radi zlocinacke chetnicke JNA i zlocinacke fasisticke politike slobodana milosevica i generala JNA sude nasim ljudima!??Zar je ljubav pema srpskom fasizmu tolika?Je li ikada ta euopa pomogla na bilo koji nacin opciju nomalne gadjanske multikulturalne drzave BIH?A ko fol se zaklinju u to?Od pocetka su bili na strani fasizma.Od momenta kada je lod carington nagovaao Aliju Izetbegovica da se "prereda jer ima posla sa 4.s silom u europi" ...
ne bi se slozio s tobom
za ovu situaciju krivi su prije svih nasi politicari, jucer zeljko fino rece oni tuze nase hajmo mi njihove, oni nama uhapse jednog mi odma njihvog itd itd itd, jer se sa srbijom drugacije ne moze,
dobro barasin rece sto je putovao kada je znao da srbi nesta "mute",
mozemo se mi tjesiti licemjerstvom evrpoe i kompletne MZ, ali to ne daje pravo nasim kvazi politicarima da ne rade nista, da sto su krali pare za sebe, mogli su koji milion upaltiti firmama koje bi lobirale za bih
sto su nasim kvazi polticarima puna usta patriotizma pred izbore, a neduzni su u zatvorima Iija, i mnogi ostali koji su imali svakakvih neugodnosti, sjecam se jednog lika iz tuzle, obican covjek, koji je bio uhapsen u hrvatskoj, na godisnjem odmoru, zbog potjernice iz srbije, gdje je tad bio bosnjacki establishment, gdje su bosnjacki politicari kada je obicni covjek u pitanju, gdje su bili bosnjacki politcari kada se pripremala tuzba za bivsu jugoslaviju, pa da su makar nasli dobre advokate, pa svi znamo da je rat poceo tek u ljeto 95 prije toga je bila agresija i odbrana golog zivota

ne bi me iznenadilo da ejup zavrsi u srbijanskom zatvoru, sto je velika vjerovatnoca, jer srbija je ipak ozbiljnija drzava sa ciljem i koja ima sposobne ljude na odgovarajucim funkcijama
Locked