evo ja se prijavljujem za brisanje ovih brezobzirnih i brezobraznih komentara pa tako i svojih radi kojih sam prije bio banovanPromoviranje brutalnosti
Imaju, naravno da imaju, pa to stoji i među pravilima korištenja foruma i portala. Podsjećam: „svaki korisnik foruma će biti banovan (sklonjen, izbrisan) ukoliko krši bilo koje od pravila i uslova korištenja foruma“. No, već negdje odmah ispod ovog pravila nalazi se pravilo koje sasvim relativizira prethodno pravilo: „administrator/moderator foruma ima pravo, ali ne i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja na forumu; administrator/moderator foruma zbog obimnosti posla nije u mogućnosti niti je dužan obrisati sve poruke koje krše pravila i uslove korištenja“.
Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Moderator: anex
- ja.neron
#976 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
-
mackicamijau
#977 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Sanja glupa? Jeste vala. Glup i Radoncic sto joj daje pare. Glupe i ostale hiljade gradjana koje citaju avaz i daju novac. Svi su glupi! Osim, naravno, onih koji ne citaju avaz i koji ga blate na sarajevo-x-u. Oslobodjenje je zakon! Buahahaha. Da, isto ono oslobodjenje koje je kao maleni naslov stavilo da je Jovan Divjak uhapsen. Glupi su svi koji svoje ucesce na protestima protiv hapsenja Generala nisu objavili na sva zvona, jer su na njima prisustvovali jer su tako zeljeli jos jednom reci Divjaku "hvala" a ne promovirati sebe na televiziji i prozivati one koji nisu dosli...Jasta!
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#978 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Ev za ovo tete u RAK-u piju Hapaurine... A nije Burek ba kriv, ja mu dao afganče na recept, legalni, sanitet-xzoom66 wrote:u kuplerajuChmoljo wrote:zoome, sa koljem ti polno općim, ĐŽe su pare?!bili smo zajedno ne sjechash se?
no usput dosh'o burek, donio vutre i tako to
uh, bem mu, ovo nije pp![]()
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#979 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
mackicamijau wrote:Sanja glupa? Jeste vala. Glup i Radoncic sto joj daje pare. Glupe i ostale hiljade gradjana koje citaju avaz i daju novac. Svi su glupi! Osim, naravno, onih koji ne citaju avaz i koji ga blate na sarajevo-x-u. Oslobodjenje je zakon! Buahahaha. Da, isto ono oslobodjenje koje je kao maleni naslov stavilo da je Jovan Divjak uhapsen. Glupi su svi koji svoje ucesce na protestima protiv hapsenja Generala nisu objavili na sva zvona, jer su na njima prisustvovali jer su tako zeljeli jos jednom reci Divjaku "hvala" a ne promovirati sebe na televiziji i prozivati one koji nisu dosli...Jasta!
Ti se pogubi k'o abdest..al' hajd' dobro..vidim da si postovaoc Avaza ,shvatljivo je
-
kameni spavac
#980 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Zašto se mackicamijau pogubi....sta je to receno sto bi ukazivalo da se pogubi. I da li je grijeh postovati Avaz i dati mu priliku da sitribuira informacije kao i svim drugim medijima. Ko je to ovdje lumen da određuje ko je novine vrijedi citati koje ne. Koje ikada napravio neko zaista stvarno istraživanje o sadržaju svih dnevnih novina i napravio neki koeficijent objektivnosti medija. I što je još tužnije Avazu kao privatnom mediju moze se da pise sta i kako hoce pa ipak pise o svemu. Za medije koje se svrstavaju u građanske i koji furaju neku furku da služe svim građanima one moraju biti 100% objektivne i samo prenositi informacije a nerjetko je to daleko od pukok prenosa informacija vec nametanje jednog vidjenja u koje svi trebaju povjerovati....i kada se pojavi neko ko je spreman da ucini sve kako bi ukazao samo na pisanje medija sa potkrepom da takve recenice ne mogu dolaziti iz medija koje kreiraju svijest društva e onda je ta osoma glupa....i jos 150000 uvreda za nju smo spremni smisliti....jer pobogu ko joj je dozvolio da ima drugacije vidjenje. TO JE NEDOPUSTIVO U DANASNJEM DRUSTVU....SARAJEVO NIJE SPREMNO NA TO.
Ali zato smo spremni velicati javno ucesce na protestima za gospodina Divjaka. Da me se pogresno ne shvati....i sam sam bio na protestima iz zelje da na taj nacin pruzim podršku covjeku koji je za sve ljude u Sarajevu mnogo učinio. A onda kada sam u masi prepoznala ljude koji cak nisu bili ni u ratu tu i pojavili su se tu kako bi kamere zabiljezile njihovu prisutnost to sve zajedno mi se mnogo zgadilo. Gospodin Divjak nakon svega zadnje sto je zasluzio je da neko koristi njegovu nesrecu za licnu promociju. E to je odvratno to je degutantno i ubija svaki smisao tih protesta. Trecina ljudi, odgovorno tvrdim, tu je bila kako bi sebe velicala i kako bi bila vidjena....ljudi poput Sanje nisu zeljeli da se protest pretvori u to....sto ne umanjuje njihov osjecaj za gospodina Divjaka i koji ce mnogo vise uciniti za njega nego pola od tih uslikanih na protestima. Ali u danasnjem drustvu samo se to broji....koliko te je puta kamera ili neki tekst svrstao na "pravu stranu".
Ali zato smo spremni velicati javno ucesce na protestima za gospodina Divjaka. Da me se pogresno ne shvati....i sam sam bio na protestima iz zelje da na taj nacin pruzim podršku covjeku koji je za sve ljude u Sarajevu mnogo učinio. A onda kada sam u masi prepoznala ljude koji cak nisu bili ni u ratu tu i pojavili su se tu kako bi kamere zabiljezile njihovu prisutnost to sve zajedno mi se mnogo zgadilo. Gospodin Divjak nakon svega zadnje sto je zasluzio je da neko koristi njegovu nesrecu za licnu promociju. E to je odvratno to je degutantno i ubija svaki smisao tih protesta. Trecina ljudi, odgovorno tvrdim, tu je bila kako bi sebe velicala i kako bi bila vidjena....ljudi poput Sanje nisu zeljeli da se protest pretvori u to....sto ne umanjuje njihov osjecaj za gospodina Divjaka i koji ce mnogo vise uciniti za njega nego pola od tih uslikanih na protestima. Ali u danasnjem drustvu samo se to broji....koliko te je puta kamera ili neki tekst svrstao na "pravu stranu".
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#981 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Ovo Sanjica pisala, pa ti malo prepravio/prepravila, posto vidim da se ne mozes odluciti jesi li bio ili si prepoznalakameni spavac wrote:Zašto se mackicamijau pogubi....sta je to receno sto bi ukazivalo da se pogubi. I da li je grijeh postovati Avaz i dati mu priliku da sitribuira informacije kao i svim drugim medijima. Ko je to ovdje lumen da određuje ko je novine vrijedi citati koje ne. Koje ikada napravio neko zaista stvarno istraživanje o sadržaju svih dnevnih novina i napravio neki koeficijent objektivnosti medija. I što je još tužnije Avazu kao privatnom mediju moze se da pise sta i kako hoce pa ipak pise o svemu. Za medije koje se svrstavaju u građanske i koji furaju neku furku da služe svim građanima one moraju biti 100% objektivne i samo prenositi informacije a nerjetko je to daleko od pukok prenosa informacija vec nametanje jednog vidjenja u koje svi trebaju povjerovati....i kada se pojavi neko ko je spreman da ucini sve kako bi ukazao samo na pisanje medija sa potkrepom da takve recenice ne mogu dolaziti iz medija koje kreiraju svijest društva e onda je ta osoma glupa....i jos 150000 uvreda za nju smo spremni smisliti....jer pobogu ko joj je dozvolio da ima drugacije vidjenje. TO JE NEDOPUSTIVO U DANASNJEM DRUSTVU....SARAJEVO NIJE SPREMNO NA TO.
Ma, bravo za Sanju sto nije dosla na prosvjed, kako se drugi toga nisu sjetili, bio bi to zanimljiv prosvjed bez prosvjednika..kakvu bi tek to poruku poslalo, i gdje li bi to svrstalo Divjaka, Sarajlije, BiH..
A ovdje se kritiziraju svi mediji, odakle Avazu i Sanji pravo da kritiziraju Sa-x? Neka pise blog ako ne moze podnijeti kritiku
-
tabloid
#982 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Svaka argumentovana kritika je dobro dosla,nije bitno sa koje strane dolazi.plain vanilla wrote:
A ovdje se kritiziraju svi mediji, odakle Avazu i Sanji pravo da kritiziraju Sa-x? Neka pise blog ako ne moze podnijeti kritiku
-
kameni spavac
#983 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Osim kritike na Sanju kao licnos ja veoma malo procitah argumentirane kritike na njeno pisanje. Ne nadjoh nigdje neku analizu njenih tekstova koja bi pokazala šta je to ona tako strasno rekla da ovakve stravicne stvari na ovih 44 strane fruma pisete o njoj. Mi jedino sto znamo je vrijedjati licnost nikako neciji rad. Mozda da se malo unesemo u rad ljudi o kojima pisemo. i samo znamo da je to Avaz i da je to Glas Srpske a iz tih medija nista se dobro ne moze procitati....a mozda bi se mogli i prevariti kada bi probali da analiziramo. I tada ce biti ljudi koji se nece slagati u to sam sigurna zato je i demokratija da svako ima pravo na svje misljenje, ali ce tek tada moci dati argumentovanu kritiku koje je ovdje vema malo i samo tada ce to imati smisao. Ovako sve ostaje na vrijedjanju licnosti sto je stravicno.
- ja.neron
#984 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
ja iz njezinih tekstova ne mogu još uvijek da skontam šta hoće da kaže i ti očekuješ da onda analiziram takvo pisanje
pokušaj sam pa onda postavi ovdje analizu
pokušaj sam pa onda postavi ovdje analizu
- amrica
#985 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
kameni spavac wrote:Osim kritike na Sanju kao licnos ja veoma malo procitah argumentirane kritike na njeno pisanje. Ne nadjoh nigdje neku analizu njenih tekstova koja bi pokazala šta je to ona tako strasno rekla da ovakve stravicne stvari na ovih 44 strane fruma pisete o njoj. Mi jedino sto znamo je vrijedjati licnost nikako neciji rad. Mozda da se malo unesemo u rad ljudi o kojima pisemo. i samo znamo da je to Avaz i da je to Glas Srpske a iz tih medija nista se dobro ne moze procitati....a mozda bi se mogli i prevariti kada bi probali da analiziramo. I tada ce biti ljudi koji se nece slagati u to sam sigurna zato je i demokratija da svako ima pravo na svje misljenje, ali ce tek tada moci dati argumentovanu kritiku koje je ovdje vema malo i samo tada ce to imati smisao. Ovako sve ostaje na vrijedjanju licnosti sto je stravicno.
Probudi se pa procitaj od pocetka, da je dosadno, suhoparno, postavlja pitanja na koja ne odgovara, sve je puno fraza i floskula, nidje veze nista ni sa cim, nikakve poruke, analaize, objasnjenja, osim onih skolskih formulacija, samo fino upakovano u puno "ucenih" rijeci.
A o politickoj i moralnoj poruci njenog supljiranja da ne pricam...
- Hunkar
#986 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
ne zaboravi glas srpskekakavdanakneiskustvu wrote:kameni spavac wrote:Osim kritike na Sanju kao licnos ja veoma malo procitah argumentirane kritike na njeno pisanje. Ne nadjoh nigdje neku analizu njenih tekstova koja bi pokazala šta je to ona tako strasno rekla da ovakve stravicne stvari na ovih 44 strane fruma pisete o njoj. Mi jedino sto znamo je vrijedjati licnost nikako neciji rad. Mozda da se malo unesemo u rad ljudi o kojima pisemo. i samo znamo da je to Avaz i da je to Glas Srpske a iz tih medija nista se dobro ne moze procitati....a mozda bi se mogli i prevariti kada bi probali da analiziramo. I tada ce biti ljudi koji se nece slagati u to sam sigurna zato je i demokratija da svako ima pravo na svje misljenje, ali ce tek tada moci dati argumentovanu kritiku koje je ovdje vema malo i samo tada ce to imati smisao. Ovako sve ostaje na vrijedjanju licnosti sto je stravicno.
pa kako ti tumačiš to što ona kao zagovara kulturu dijaloga i o tome piše u avazu,a nikad ne spomene avazove tekstova u kojima se pljuje po ljudima
- plain vanilla
#987 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Pisati za novinu koja glasnogovornika SDA naziva Kopilanom, a pozivati se na kulturu dijaloga na forumu je jadno i licemjerno.
- plain vanilla
#988 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Da, bas o tome i govorim. U jednom mediju novinari se koriste tako uvredljivim izrazima i to ju ne smeta, ali ju smeta sto anonimni forumasi ne velicaju njen lik i djelo, i sto moderator dopusta slobodu govora.kakavdanakneiskustvu wrote:plain vanilla wrote:Pisati za novinu koja glasnogovornika SDA naziva Kopilanom, a pozivati se na kulturu dijaloga na forumu je jadno i licemjerno.
to je samo jedan od milion epiteta kojima su različiti ljudi nazivani u avazu,a koje,gle čuda,g. vlaisavljević nije nikada spomenula u svojim tekstovima o kulturi dijaloga
Mah, nek se ne sekira, evo niko ju ne spominje vise..zato nam se mozda i obratila, da podsjeti na svoje postojanje
-
detroit-mercy
#989 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Je li to onaj filozofski par ciji filozofski traktati (tekstovi) pocinu ovako nekako " jutros smo ja i moje dvoje djece ustali, ja sam prdnuo, djeca podrignula pa smo popili po sokic < onda ide malo bacanja filozofskim frazama> pa onda opet kako su djecaci isli da kake a nije bilo toalet papira <sto opet zahtjeva dublju filozofsku raspravu>. Pa onda kako su svi nakon rucka podrigivali..... i td.kameni spavac wrote:Osim kritike na Sanju kao licnos ja veoma malo procitah argumentirane kritike na njeno pisanje. Ne nadjoh nigdje neku analizu njenih tekstova koja bi pokazala šta je to ona tako strasno rekla da ovakve stravicne stvari na ovih 44 strane fruma pisete o njoj. Mi jedino sto znamo je vrijedjati licnost nikako neciji rad. Mozda da se malo unesemo u rad ljudi o kojima pisemo. i samo znamo da je to Avaz i da je to Glas Srpske a iz tih medija nista se dobro ne moze procitati....a mozda bi se mogli i prevariti kada bi probali da analiziramo. I tada ce biti ljudi koji se nece slagati u to sam sigurna zato je i demokratija da svako ima pravo na svje misljenje, ali ce tek tada moci dati argumentovanu kritiku koje je ovdje vema malo i samo tada ce to imati smisao. Ovako sve ostaje na vrijedjanju licnosti sto je stravicno.
Ja procitao jedan ili dva sranja od gore spomenutih autora i rekoh, boze dragi svako si u Bosni daje pravo da se filozofom naziva
- Država
#990 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
plain vanilla wrote:Pisati za novinu koja glasnogovornika SDA naziva Kopilanom, a pozivati se na kulturu dijaloga na forumu je jadno i licemjerno.
-
ljeljenca
#991 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
ajmo sad za promjenu o braci latic!
-
samoyu
#992 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
U zemlji u kojoj skoro pa svake sedmice poneki politički skandal zasjeni svakodnevicu nemoguće je ne primijetiti kako ni poslije petnaest godina nakon rata netrpeljivost među građanima nikako da prestane.
Ne bilo gdje, ne među bilo kojim građanima, nego javnim ličnostima. Onim koji obavljaju javne funkcije: profesorima, intelektualcima, novinarima
___________piše: Sanja Vlaisavljević l Glas Srpske
Ne pamtim kada sam se nakon rata toliko prepala kao ovih dana u Sarajevu. Ne znam baš zašto i neću pisati o svojim emocijama, jer ove kolumne nemaju taj ton, ali ovo ipak želim na početku naglasiti radi ostatka teksta.
Obećala sam čak sebi da neću progovoriti niti riječ o svemu što se ovih dana dešava oko mene. Naše javno mnjenje nije prijemčivo da čuje komentare o nekim dešavanjima proteklih dana, o izjavama koje su javno upućene dijelu javnosti i koje izazivaju opravdan strah kod običnih ljudi. Ali s obzirom na to da su sva ta dešavanja pokazala još jednu mračnu stranu sarajevskog duha ili još jedan dobro pokriveni sloj stvarnosti suživota, odvažiću se ipak nešto reći.
Neću pisati o hapšenju Jovana Divjaka, ne zato što nemam šta reći, nego zato što se preko "slučaja Divjak" danas dokazuje multikulturalnost Sarajeva, a koja je više nego diskutabilna. Ako u isto vrijeme dok se na noge podignuto Sarajevo diči jednim Srbinom drugi Srbi, koji ničim nisu pokazali nekakvu zlu volju, proglašavaju četnicima - nešto nije u redu.
Ako izvjesni novinari, kolumnisti i nevladini aktivisti, sebi dozvoljavaju da prozivaju sve one koji nisu javno digli svoj glas protiv hapšenja Divjaka, a pri tome izričito imenuju samo "bračni par Vlaisavljević", opet nešto nije u redu sa multikulturom.
Ovo imenovanje Vlaisavljevića nije ništa drugo nego otvoreni šovinistički poziv na javni linč, jer se time pokušava ukazati da ti ljudi nisu spremni da brane "patriotizam, čast i sarajevski duh"! Da li?
Ovo me podsjetilo na petokolonaški žig koji su tokom rata neki od prozvanih na sebi nosili u tom gradu. Ako će odbrana multikulture biti potkrijepljena pozivanjem na dežurne nosioce te svete sarajevske odlike u liku dobrostojećih sarajevskih Srba koji sada poput starleta pokazuju svoja zabrinuta lica povodom hapšenja jednog Srbina, e onda ne može čovjek a da se ne zapita: "Pa šta su ti Srbi iz izloga do sada uradili za Srbe i one kojima su srpstvo kao kakvo najgore ljudsko svojstvo pripisivali građanski nacionalisti u Sarajevu tokom rata, a bogme ništa manje i nakon rata?".
Istina je da je Divjak omiljeni građanin Sarajeva. Istina je da je nahranio, zbrinuo i školovao brojnu djecu poslije rata. Istina je da brojne Sarajlije izražavaju žaljenje što je u pritvoru. Ali istina je i da se danas multikultura grada brani upravo preko "slučaja Divjak" i da se tim povodom šalju najgore nacionalističke poruke (drugim) Srbima.
Ako će ambasadoru Srbije, izvjesni bivši-sadašnji-budući političar Stjepan Kljujić poručiti da pakuje kofere i ide kući, onda je posrijedi golema greška u tumačenju "zajedničkog života". Samo napomene radi, upravo je aktuelni ambasador Srbije svoga sina doveo u Sarajevo gdje je završio srednju školu. Zašto bi sada trebalo da pakuje kofere i ide odavde?
Šta je zgriješio čovjek koji je veoma puno učinio na zbližavanju dvije susjedne zemlje, a nikada nijednu ružnu riječ nije javno rekao, nijedan neodmjeren komentar dao, nijednu šovinističku izjavu preko medija odaslao? Za razliku od ove Kljujićeve od koje se ledi krv u žilama.
Ako će novinarka RTRS-a samo zato što je postavila pitanje biti četnikuša, glupa, nepismena, neobrazovana, šta se onda javnosti poručuje? Pa i ona živi baš ovdje, baš među svima onima koji su bili na istom mjestu na kojem joj je najgora nacionalistička uvreda upućena, i to na mjestu na kojem su se skupili intelektualci Sarajeva da odbrane multikulturu. Pa šta ako je pitala ko je ubio vojnike? I general Divjak je izjavio, ne jednom, da se u Dobrovoljačkoj desio zločin.
Je li odmah i on četnik, samo onako potajno, ne javno, jer se preko njega brani multikultura, ne zaboravimo?
Novinarka Kusmuk treba da se oslobodi četništva zato što je pitala. A čega onda treba da se oslobode oni koji kvalifikuju "neatraktivne Srbe" baš onako kako je Kusmukova kvalifikovana? Ničega! Jer to je jedna od najiskrenijih izjava koju smo mogli čuti u medijskom prostoru, a koja oslikava iskren stav prema onima "koji žive do nas".
Novinarka RTRS-a pri tome "ponavlja glupost" koja joj je "utuvljena u glavu"! Zašto? Zato što pita. Pa kako takvo pitanje može biti izraz četništva i gluposti? Nema pogrešnog, lošeg ili glupog pitanja u politici opterećenoj najtežim konfliktima. Pa i u logici je poznato da pitanje ne može biti niti istinito niti lažno. Pitanje sa kojim se ne slažemo može upitanome upravo pružiti dobru priliku da se javno pokaže: prednost, nadmoć, utemeljenost njegovih stavova. Nema po sebi loših novinarskih pitanja.
Navodna loša i pogrešna pitanja upravo mogu biti najbolja, jer pomažu da se odagnaju predrasude, da se obrazuje javnost, da se otkrije nepoznat podatak, da se argumentima ukaže na neosnovanost pretpostavki sadržanih u postavljenom pitanju. A nipošto da se diskvalificira osoba koja pita. U slučaju novinarke Kusmuk to se čini i svim onima koji su je "indoktrinirali" i "zaglupili", svim onima sa kojima ona dijeli medijski i životni prostor.
I konačno, kao osoba koja već dugo nosi žig srama zato što se javno oglašava povodom ovakvih primjera nekulture dijaloga, rizikujem da po ko zna koji put dobijem kvalifikaciju poput one koja je upućena Branki Kusmuk (i to ni manje ni više nego na sesiji sarajevskih neovisnih i slobodnomislećih intelektualaca!).
Ipak ću javno da zapitam: kakva je to kampanja oko oslobađanja zatočenog generala, ako je njena glavna oštrica, nipošto bezopasna, upućena ka onim koji su uzdržani ili koji se usuđuju da postave sumnjičava pitanja?
zena me svaki put iznenadi svojim tekstovima kako plitko i jadno sanja sanja
Ne bilo gdje, ne među bilo kojim građanima, nego javnim ličnostima. Onim koji obavljaju javne funkcije: profesorima, intelektualcima, novinarima
___________piše: Sanja Vlaisavljević l Glas Srpske
Ne pamtim kada sam se nakon rata toliko prepala kao ovih dana u Sarajevu. Ne znam baš zašto i neću pisati o svojim emocijama, jer ove kolumne nemaju taj ton, ali ovo ipak želim na početku naglasiti radi ostatka teksta.
Obećala sam čak sebi da neću progovoriti niti riječ o svemu što se ovih dana dešava oko mene. Naše javno mnjenje nije prijemčivo da čuje komentare o nekim dešavanjima proteklih dana, o izjavama koje su javno upućene dijelu javnosti i koje izazivaju opravdan strah kod običnih ljudi. Ali s obzirom na to da su sva ta dešavanja pokazala još jednu mračnu stranu sarajevskog duha ili još jedan dobro pokriveni sloj stvarnosti suživota, odvažiću se ipak nešto reći.
Neću pisati o hapšenju Jovana Divjaka, ne zato što nemam šta reći, nego zato što se preko "slučaja Divjak" danas dokazuje multikulturalnost Sarajeva, a koja je više nego diskutabilna. Ako u isto vrijeme dok se na noge podignuto Sarajevo diči jednim Srbinom drugi Srbi, koji ničim nisu pokazali nekakvu zlu volju, proglašavaju četnicima - nešto nije u redu.
Ako izvjesni novinari, kolumnisti i nevladini aktivisti, sebi dozvoljavaju da prozivaju sve one koji nisu javno digli svoj glas protiv hapšenja Divjaka, a pri tome izričito imenuju samo "bračni par Vlaisavljević", opet nešto nije u redu sa multikulturom.
Ovo imenovanje Vlaisavljevića nije ništa drugo nego otvoreni šovinistički poziv na javni linč, jer se time pokušava ukazati da ti ljudi nisu spremni da brane "patriotizam, čast i sarajevski duh"! Da li?
Ovo me podsjetilo na petokolonaški žig koji su tokom rata neki od prozvanih na sebi nosili u tom gradu. Ako će odbrana multikulture biti potkrijepljena pozivanjem na dežurne nosioce te svete sarajevske odlike u liku dobrostojećih sarajevskih Srba koji sada poput starleta pokazuju svoja zabrinuta lica povodom hapšenja jednog Srbina, e onda ne može čovjek a da se ne zapita: "Pa šta su ti Srbi iz izloga do sada uradili za Srbe i one kojima su srpstvo kao kakvo najgore ljudsko svojstvo pripisivali građanski nacionalisti u Sarajevu tokom rata, a bogme ništa manje i nakon rata?".
Istina je da je Divjak omiljeni građanin Sarajeva. Istina je da je nahranio, zbrinuo i školovao brojnu djecu poslije rata. Istina je da brojne Sarajlije izražavaju žaljenje što je u pritvoru. Ali istina je i da se danas multikultura grada brani upravo preko "slučaja Divjak" i da se tim povodom šalju najgore nacionalističke poruke (drugim) Srbima.
Ako će ambasadoru Srbije, izvjesni bivši-sadašnji-budući političar Stjepan Kljujić poručiti da pakuje kofere i ide kući, onda je posrijedi golema greška u tumačenju "zajedničkog života". Samo napomene radi, upravo je aktuelni ambasador Srbije svoga sina doveo u Sarajevo gdje je završio srednju školu. Zašto bi sada trebalo da pakuje kofere i ide odavde?
Šta je zgriješio čovjek koji je veoma puno učinio na zbližavanju dvije susjedne zemlje, a nikada nijednu ružnu riječ nije javno rekao, nijedan neodmjeren komentar dao, nijednu šovinističku izjavu preko medija odaslao? Za razliku od ove Kljujićeve od koje se ledi krv u žilama.
Ako će novinarka RTRS-a samo zato što je postavila pitanje biti četnikuša, glupa, nepismena, neobrazovana, šta se onda javnosti poručuje? Pa i ona živi baš ovdje, baš među svima onima koji su bili na istom mjestu na kojem joj je najgora nacionalistička uvreda upućena, i to na mjestu na kojem su se skupili intelektualci Sarajeva da odbrane multikulturu. Pa šta ako je pitala ko je ubio vojnike? I general Divjak je izjavio, ne jednom, da se u Dobrovoljačkoj desio zločin.
Je li odmah i on četnik, samo onako potajno, ne javno, jer se preko njega brani multikultura, ne zaboravimo?
Novinarka Kusmuk treba da se oslobodi četništva zato što je pitala. A čega onda treba da se oslobode oni koji kvalifikuju "neatraktivne Srbe" baš onako kako je Kusmukova kvalifikovana? Ničega! Jer to je jedna od najiskrenijih izjava koju smo mogli čuti u medijskom prostoru, a koja oslikava iskren stav prema onima "koji žive do nas".
Novinarka RTRS-a pri tome "ponavlja glupost" koja joj je "utuvljena u glavu"! Zašto? Zato što pita. Pa kako takvo pitanje može biti izraz četništva i gluposti? Nema pogrešnog, lošeg ili glupog pitanja u politici opterećenoj najtežim konfliktima. Pa i u logici je poznato da pitanje ne može biti niti istinito niti lažno. Pitanje sa kojim se ne slažemo može upitanome upravo pružiti dobru priliku da se javno pokaže: prednost, nadmoć, utemeljenost njegovih stavova. Nema po sebi loših novinarskih pitanja.
Navodna loša i pogrešna pitanja upravo mogu biti najbolja, jer pomažu da se odagnaju predrasude, da se obrazuje javnost, da se otkrije nepoznat podatak, da se argumentima ukaže na neosnovanost pretpostavki sadržanih u postavljenom pitanju. A nipošto da se diskvalificira osoba koja pita. U slučaju novinarke Kusmuk to se čini i svim onima koji su je "indoktrinirali" i "zaglupili", svim onima sa kojima ona dijeli medijski i životni prostor.
I konačno, kao osoba koja već dugo nosi žig srama zato što se javno oglašava povodom ovakvih primjera nekulture dijaloga, rizikujem da po ko zna koji put dobijem kvalifikaciju poput one koja je upućena Branki Kusmuk (i to ni manje ni više nego na sesiji sarajevskih neovisnih i slobodnomislećih intelektualaca!).
Ipak ću javno da zapitam: kakva je to kampanja oko oslobađanja zatočenog generala, ako je njena glavna oštrica, nipošto bezopasna, upućena ka onim koji su uzdržani ili koji se usuđuju da postave sumnjičava pitanja?
zena me svaki put iznenadi svojim tekstovima kako plitko i jadno sanja sanja
- amrica
#993 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
necu da pisem o tome... pa sve fino nabroja
logika i principijelnost na djelu, glavna karakterisika
- plain vanilla
#994 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Sto ne napisa da je Dodik rekao da je Divjaka trebalo davno uhapsiti i isporuciti Srbiji? A ona kao nije htjela na prosvjed da se ne bi promovirala 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#995 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
proćera me
Pe Es - da profesore, nisam ni pročitao, jer JESTE bitno ko šta piše... nemam ja (kao, uostalom, i svi ostali normalni ljudi) vremena da razlučim spin od objektivnosti...
Pe Es - da profesore, nisam ni pročitao, jer JESTE bitno ko šta piše... nemam ja (kao, uostalom, i svi ostali normalni ljudi) vremena da razlučim spin od objektivnosti...
-
Max Bunker
#996 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Mislim da je najbolji osvrt na njeno pisanje, izasao u zadnjem broju Slobodne Bosne.kameni spavac wrote:Osim kritike na Sanju kao licnos ja veoma malo procitah argumentirane kritike na njeno pisanje. Ne nadjoh nigdje neku analizu njenih tekstova koja bi pokazala šta je to ona tako strasno rekla da ovakve stravicne stvari na ovih 44 strane fruma pisete o njoj. Mi jedino sto znamo je vrijedjati licnost nikako neciji rad. Mozda da se malo unesemo u rad ljudi o kojima pisemo. i samo znamo da je to Avaz i da je to Glas Srpske a iz tih medija nista se dobro ne moze procitati....a mozda bi se mogli i prevariti kada bi probali da analiziramo. I tada ce biti ljudi koji se nece slagati u to sam sigurna zato je i demokratija da svako ima pravo na svje misljenje, ali ce tek tada moci dati argumentovanu kritiku koje je ovdje vema malo i samo tada ce to imati smisao. Ovako sve ostaje na vrijedjanju licnosti sto je stravicno.
Njeni tekstovi ( u 80 % slucajeva ) su korektni, no medjutim, problem je sto ne moze svake sedmice biti pametna pa nekada mora napisati i neke "suplje" tekstove ( sto je jedno 15 % njenih tekstova ) a nekada ( radi para ) brani ljude i dogadjaje, koje niko normalan i moralan ne bi trebao da brani i opravdava.
P.S.
Sto ja volim ove postotke, cudo jedno
- Chmoljo
#997 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
šteta pameti... ali što često kažem svom babuki - Stari, i Šešelj je pametan...zoom66 wrote:pusti ba, ima se, mozhe se, otvoriili kesu dodo, scepo a bogami i chovaChmoljo wrote:proćera me![]()
Pe Es - da profesore, nisam ni pročitao, jer JESTE bitno ko šta piše... nemam ja (kao, uostalom, i svi ostali normalni ljudi) vremena da razlučim spin od objektivnosti...![]()
![]()
- duh_sa_sjekirom
#998 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
Čitao sam u subotu, u Avazu (
) njen tekst posvećen izjavi Nijaza Durakovića (kao odgovor Emilu Vlajkiju na tvrdnje o islamizaciji Sarajeva itd). Dakle, dotična gospođa je napočetku teksta konstatovala kako, da bi nekoga krirtikovali, trebate da imate reference, aludirajući (kako se kasnije ispostavi) na to kako gosp. Nijaz Duraković nema reference ni intelektualni kapacitet (!?) da odgovarai komentariše izjave E.Vlajkija. A onda, po samo njoj poznatoj logici, ona sama sebi daje pravo da komentira izjave Durakovića!!! Dakle, ONA ima kompetencije da kritikuje Nijaza Durakovića, ali Nijaz nema te kompetencije da kritikuje Vlajkija!!!
Elem, nije se dotična gospođa osvrnula na pomenutu izjavu E. Vlajkija (očito u toj izjavi nema ništa sporno za nju), koja je ,btw, puna fobije, mržnje, šovinizma itd, nego na detaljnu analizu reakcije N.Durakovića, u kojoj čovjek "stvar naziva pravim imenom"...A zaboravila je pri tome da je Duraković imao doktorat kad je ona igrala gume na ulici...
Na kraju se dotična gospođa tobože pita, nešto kao "gdje počinje a gdje završava akademska kultura"... A ja bih pitao dotičnu gospođu "GDJE POČINJE A GDJE SE ZAVRŠAVA LICEMJERJE?"
Elem, nije se dotična gospođa osvrnula na pomenutu izjavu E. Vlajkija (očito u toj izjavi nema ništa sporno za nju), koja je ,btw, puna fobije, mržnje, šovinizma itd, nego na detaljnu analizu reakcije N.Durakovića, u kojoj čovjek "stvar naziva pravim imenom"...A zaboravila je pri tome da je Duraković imao doktorat kad je ona igrala gume na ulici...
Na kraju se dotična gospođa tobože pita, nešto kao "gdje počinje a gdje završava akademska kultura"... A ja bih pitao dotičnu gospođu "GDJE POČINJE A GDJE SE ZAVRŠAVA LICEMJERJE?"
Last edited by duh_sa_sjekirom on 22/03/2011 17:51, edited 1 time in total.
- Hunkar
#999 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
pare pare pare, volim samo parezoom66 wrote:pusti ba, ima se, mozhe se, otvoriili kesu dodo, scepo a bogami i chovaChmoljo wrote:proćera me![]()
Pe Es - da profesore, nisam ni pročitao, jer JESTE bitno ko šta piše... nemam ja (kao, uostalom, i svi ostali normalni ljudi) vremena da razlučim spin od objektivnosti...![]()
![]()
- Chmoljo
#1000 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT
ma ja bih samo da joj posvetim jednu pjesmu, ako već nije neko prije mene... odlično joj basta