Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#976 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote:
Mu'min wrote:Info za mušku ekipu ove teme:
Tek sada neće biti nikavih radova na bašti, kad se ove razkahvenišu. :lol:
Čuj "ove" a od njega ne možeš do rječi doći tj. post poslati. Pa kahva, kafa, kava a bogami i piva najbolje liježe kad se čovjek a i žena dobro umori.
Draga Safran...taman mi uze riječi iz usta. Baš sam pošla reći ne možeš ni post poslati :lol: Ma ovo malo iz Mumina izbija ljubomora što nije na našoj mikrolokaciji :wink:
safran

#977 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:
safran wrote:Inače, ti izgleda imaš plaho dobar balkon, kod mene je stanje sa svjetlošću izrazito loše. Trenutno sam ukinula djetetu radni sto da bi paradajzu obezbjedila dovoljno svjetla.
Balkon je zastakljen pa je malo toplije nego na otvorenom al još uvijek nedovoljno, da bi se to koristilo čitavu godinu.

SAFRAN:
Ma nije nama krivo što ćete vi skrnuti već što nas niko ne zove. :D
Aaaaaa, u tom grmu ...... poneseš rasad patlidžana i imaš bujruma koliko hoćeš. A efendija je liberalan ali zato posao, pa zadaća, pa trening, pa prehlade ......
Mu'min

#978 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:Aaaaaa, u tom grmu
:dance:

safran wrote:poneseš rasad patlidžana i imaš bujruma koliko hoćeš
Pa nije belaj za patdližan a ponio bi i Linđu. :D
wewa

#979 Re: Bášča

Post by wewa »

eto koliko sam u toku, ne znam ni koja kafana u mahali radi :-)

uglavnom, bujrum zene (i muski) pelcera :-D Oticon, moRebit ti mogu dodati sta i s balkona na balkon :lol:
vrtlar

#980 Re: Bášča

Post by vrtlar »

.
Last edited by vrtlar on 05/04/2012 20:05, edited 1 time in total.
vrtlar

#981 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
Ja ti preporucujem da plastenik pravis u jesen.Iskopaj u dubinu do 60 cm i stavi stajsko djubrivo,slame i odozgo isitni na manje komade negasenog kreca.Vrati zemlju i napravi plastenik.U taj plastenik posij psenicu i ostavi do proljeca kad pocinje sezona sadnje.Naravno ti mozes i ranije poceti sa presadima u plasteniku.Negaseni krec se upali i on upali slamu koja tinja i daje toplotu u plasteniku, i ubija sve bolesti.I ako u takav plastenik stavis paradajz i krastavice neces moci da naberes koliko rodi.A ko nema plastenik moze praviti tople lijehe na isti ili slican nacin.Za karfiol i brokoli sacekaj da naraste do 15 cm i direktno ga u lijehe stavljaj.
Hvala Vrtlar...poslušaću savjet. Nadam se da će do jeseni moj krov biti gotov pa će i MM skloniti rogove i grede iz djela vrta koji je planiran za plastenik. Još se moram raspitati gdje da nabavim slamu i pšenicu za sijanje.
Hvala i za karfiol i brokoli... obzirom da sam stavila dosta sjemenki u male posude...da li preporučuješ da malo razrijedim jer pola što je niklo ne mislim saditi u baštu...inače bi mi trebao vrt kao stadion. :lol:

Razrijedi ako ti ne treba samo da ti vuce hranu. A psenicu mozes naci u prodavnici ona je bitna da popravi zemljiste.
drekalica28

#982 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

Jesam i ja k'o dijete malo kad čeka nešto. :lol: :lol: :lol:
Kako smo posadili paradajz sad za vikend, ja ko budala svako malo gledam da nije možda slučajno kojim čudom šta krenulo. :oops: :oops: :oops: :lol: :lol: :lol: :lol:
vrtlar

#983 Re: Bášča

Post by vrtlar »

drekalica28 wrote:Jesam i ja k'o dijete malo kad čeka nešto. :lol: :lol: :lol:
Kako smo posadili paradajz sad za vikend, ja ko budala svako malo gledam da nije možda slučajno kojim čudom šta krenulo. :oops: :oops: :oops: :lol: :lol: :lol: :lol:

Polako niknut ce za koji dan.To je pocetnicko nestrpljenje. :mrgreen: :dance: Iako i mo koji nismo pocetnici jedva cekamo da pocne sezona basta.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#984 Re: Bášča

Post by Toto »

vrtlar

#985 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Toto wrote:

Toto gdje ces nasu drekalicu ovako muciti ali mogu misliti da sjedi pored i ceka da naraste :mrgreen: :dance: :thumbup:
drekalica28

#986 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

vrtlar wrote:

Polako niknut ce za koji dan.To je pocetnicko nestrpljenje. :mrgreen: :dance: Iako i mo koji nismo pocetnici jedva cekamo da pocne sezona basta.
Ma sama sam sebi šega. :lol: :lol: :lol:
Toto wrote:
Znači oko subote, nedelje da nešta očekujem tek. :mrgreen: :lol: :lol:
:thumbup: :thumbup:
vrtlar

#987 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Jos 8 dana da kod drekalice nikne paradajz
Mu'min

#988 Sredstva zaštite

Post by Mu'min »

:?: Zanima me vaše mišljenje. Sa čim vi rješavate probleme kad sadnice napadnu razno razne mušice, uši i slična bagra?
Gorovim o sadnicama u saksijama, ja konkretno imam problema sa čilijima, koje pokušajem prezimiti.
Razmišljam, da bi nabavio Neem Tonic. Pola litra je oko 25KM i miješa se sa vodom.

Kakvo drugo prirodno rješenje?
vrtlar

#989 Re: Sredstva zaštite

Post by vrtlar »

Mu'min wrote::?: Zanima me vaše mišljenje. Sa čim vi rješavate probleme kad sadnice napadnu razno razne mušice, uši i slična bagra?
Gorovim o sadnicama u saksijama, ja konkretno imam problema sa čilijima, koje pokušajem prezimiti.
Razmišljam, da bi nabavio Neem Tonic. Pola litra je oko 25KM i miješa se sa vodom.

Kakvo drugo prirodno rješenje?

Bijeli luk vec sam negdje pisao kako ga upotrebiti on je dobar za lisne usi kod njega je bitno da ga mozes odma upotrijebiti i napraviti tekucinu i za poslije..Mozes uzeti i kamilicu samo cvijetove i potopiti u vodu i prskati.Imas i pelin uzmi 300 gr svjezih listova moze i osusenih potopiti u 10 l vode ostavi 2 tri dana i procijediti i sa nerazrijedjenom tekucinom prskati
Mu'min

#990 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Pričao sam sa nekom sa foruma i veli da je moguće da su neke "mrtvačke mušice" koje vole toplu i vlažnu zemlju. Rješenje je da ostavim da se zemlja malo isuši i da će same odapeti.
Problem je što treba onda sve isušiti jer ima više sadnica u komšiluku.
A čekam uslove da mogu iznijeti vani sve sadnice.
vrtlar

#991 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Pričao sam sa nekom sa foruma i veli da je moguće da su neke "mrtvačke mušice" koje vole toplu i vlažnu zemlju. Rješenje je da ostavim da se zemlja malo isuši i da će same odapeti.
Problem je što treba onda sve isušiti jer ima više sadnica u komšiluku.
A čekam uslove da mogu iznijeti vani sve sadnice.

Idealno bi bilo da postavis sliku tih musica bilo koje su stetne su po rasad.Idealni uslov vlaznost i toplota tla za bolest i napad musica i ostalih gamadi grinja tripsa itd. Ova sredstva su pozeljna i nisu otrovna cak se i prska preventivno sa njima.
Mu'min

#992 Re: Bášča

Post by Mu'min »

suncokret_1984 wrote:Moje kadifice sto sam ih u saksiju posadila bile nikle, i ja ih stavim u verandu, natkrivena je, ali sunce lijepo grije cijeli dan, i posto je bilo lijepo onih dana ja je stavim na drvenu plocu s vanjske strane, pola natkriveno pola nije. Kad je prekjucer bio jak mraz sve mi kadifice ubilo :( :(
A drugo pola saksije sam posadila one karanfilice, i oni su nikli, njih nije ubilo jer taj dio saksije je bio natkriven :)
A u flasama mi jos nista nije niklo.

I pratim vas, samo mi jos u bastu nista nismo sijali, moji kazu da im je rano jos uvijek,a ja se slabo razumijem :roll:
Ja i moja kćerka smo isprobavali sjeme iz 2009. god. al nismo imali velike plastenke (sijali u one od 0.5l) pa nije baš naj naj. Al evo "cića" što je za sada niklo. :)

Image
Mu'min

#993 Osumnjičene mušice

Post by Mu'min »

Vrtlar

evo ti slike jedne od tih crvenih mušica mada sam vidio i neke crne. Petljale su se oko zemlje.
Sve u svemu ne znam da li su one krivac, al su osumnjičene. :)
Na žalost prije nego sam sliko čistu sliku pođe da mi ispadne GSM i kako ga ufati, zgnječi osumnjičenog. :D

Image
drekalica28

#994 Re: Bášča

Post by drekalica28 »

vrtlar wrote:Jos 8 dana da kod drekalice nikne paradajz
brojim vrijeme Image :D

a dok čekam, pitanje. koliko smijem ili ne smijem zaljevat ovo što je posađeno? :roll:
vrtlar

#995 Re: Osumnjičene mušice

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Vrtlar

evo ti slike jedne od tih crvenih mušica mada sam vidio i neke crne. Petljale su se oko zemlje.
Sve u svemu ne znam da li su one krivac, al su osumnjičene. :)
Na žalost prije nego sam sliko čistu sliku pođe da mi ispadne GSM i kako ga ufati, zgnječi osumnjičenog. :D

Image

Meni to lici na one musice mi smo ih zvali leteci mravi nejasna je slika ali mislim da su te.Uradi ovako uzmi povecalo i pregledaj svaku biljku da vidis da nema malih lisnih usi.I iskopaj malo zemlje oko rasada pa da vidis ima li jajasca u zemlji i tu mozes povecalom pregledati.Po tvom jel rasad isti ili se promijenio ima li ikakvih promjena.
vrtlar

#996 Re: Bášča

Post by vrtlar »

drekalica28 wrote:
vrtlar wrote:Jos 8 dana da kod drekalice nikne paradajz
brojim vrijeme Image :D

a dok čekam, pitanje. koliko smijem ili ne smijem zaljevat ovo što je posađeno? :roll:

To mozes vidjeti po zemlji koliko je suha.Kad bi rekao da zalijevas svakih 3 ili 4 dana bio bih veoma neozbiljan.Sve zavisi gdje rasad drzis, koliko je izlozen suncu, toploti.To se najbolje vidi po zemlji kad se osusi.Paradajz voli oko 60 do 70% vlaznosti.Da bi se uzgojio jedan kg paradajza potrebno je oko 60 litara vode.
Mu'min

#997 Re: Osumnjičene mušice

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Meni to lici na one musice mi smo ih zvali leteci mravi nejasna je slika ali mislim da su te.Uradi ovako uzmi povecalo i pregledaj svaku biljku da vidis da nema malih lisnih usi.I iskopaj malo zemlje oko rasada pa da vidis ima li jajasca u zemlji i tu mozes povecalom pregledati.Po tvom jel rasad isti ili se promijenio ima li ikakvih promjena.
Proba ću ti nabaviti jasniju sliku samo kao zanimljivost al ne bi reko da su kakvi leteći mravi.
A na listovima sigurno nema, jer nam listova. :D
To su ošišani čiliji od prošle godine koji su bili na prezimljavanju.
Znači radi se o čili sadnicama iz 2011.
Zemlju sam u jesen mijenjao tako da sam i to reguliso.
Mu'min

#998 Re: Bášča

Post by Mu'min »

drekalica28 wrote:pitanje. koliko smijem ili ne smijem zaljevat ovo što je posađeno? :roll:
nisam ponovno htio biti svakom komentaru poklopac al evo da ti i ja probam pomoći oko zalijevanja.
Ja lično (zbog malih površina) posudice sa sjemenima ne zalijevam već pršćem sa prsaklicom.
Manja je šansa da prećeraš jer moraš 4-5x puta dobro prsnuti da bude nješto a kad zaljevaš, samo 1 potez i ode u helać. ;)
Pokušaj sa mojim savjetom.
vrtlar

#999 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
drekalica28 wrote:pitanje. koliko smijem ili ne smijem zaljevat ovo što je posađeno? :roll:
nisam ponovno htio biti svakom komentaru poklopac al evo da ti i ja probam pomoći oko zalijevanja.
Ja lično (zbog malih površina) posudice sa sjemenima ne zalijevam već pršćem sa prsaklicom.
Manja je šansa da prećeraš jer moraš 4-5x puta dobro prsnuti da bude nješto a kad zaljevaš, samo 1 potez i ode u helać. ;)
Pokušaj sa mojim savjetom.

Nisi niti ces biti svakom komentaru polopac nego si dao savjet a ovdje smo da pomazemo jedni drugima.Tako da ne stoji to da si poklopac svakom komentaru.
vrtlar

#1000 Re: Osumnjičene mušice

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:
vrtlar wrote:Meni to lici na one musice mi smo ih zvali leteci mravi nejasna je slika ali mislim da su te.Uradi ovako uzmi povecalo i pregledaj svaku biljku da vidis da nema malih lisnih usi.I iskopaj malo zemlje oko rasada pa da vidis ima li jajasca u zemlji i tu mozes povecalom pregledati.Po tvom jel rasad isti ili se promijenio ima li ikakvih promjena.
Proba ću ti nabaviti jasniju sliku samo kao zanimljivost al ne bi reko da su kakvi leteći mravi.
A na listovima sigurno nema, jer nam listova. :D
To su ošišani čiliji od prošle godine koji su bili na prezimljavanju.
Znači radi se o čili sadnicama iz 2011.
Zemlju sam u jesen mijenjao tako da sam i to reguliso.

Sad skontah da si vec napisao da su na prezimljavanju jedino da vidis da nema sta u zemlji neke larve ili jajasca.A za zemlju sto si mijenjao nema veze musice sad pa sad zaprljaju zemlju.Ja povezao onu tvoju sliku rasada paprika i pitanje :mrgreen:
Post Reply