Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#976 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ni ja se bas necu sloziti s tobom oko PASP-a, Obelix1 :).
U poredjenju sa nekim drugim puskicama, on jeste njesra. I neke druge puske u poredjenju sa opet nekim drugim su - njesra, tako da se moze ici u nedogled s poredjenjima.
Deleter

#977 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Deleter »

Obelixe, moze pitanje? Koliko si dugo koristio PASP? Kao i da li si koristio i nesto drugo, i sta je to?
Ja sam, recimo, imao priliku koristiti PASP, ali i HKG3SG1, SSG1, kao i jos ponesto u drugim kalibrima, manjim i vecim, i mogu ti reci da debelo potcjenjujes PASP. Po meni on cak nije ni sminka jer izgleda poprilicno grdno, da ne kazem blesavo...ali, njegovi rezultati nisu ni blizu "corave koke koja ce ubosti zrno". Corava koka ce ubosti neko od razbacanih zrna, tacno, ali nisam bas siguran da ce uspjeti ubosti 3 od 5 u precniku od 20m :).
Papovka

#978 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Papovka »

A šege :D koja je puska bolja? jbg onu koju imaš, meni je najbolja ona koju sam imao od marta 1992. do aprila 1996. zastava M76 il ti ga pasp sa optickim nisanom iz zraka m-76 4x 5°10 jbg nisam mogao da biram :-D za sve četiri godine bila je uz mene i bgm nikad zakazala osim zime 1994. i to zahvaljuci nasim koji su tada proizvodili metke jer nije se imalo "originalnih" pa nas je vecina na potezu Novog Sarajeva u to vrijeme bila primorana koristiti te i jbg zakaze par puta u jednom danu sto je nekim četama spasilo život.
Deleter

#979 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Deleter »

U sustini - to je najispravniji odgovor. Najbolja je ona koju imas na raspolaganju. :D
Ali dobro, malo uporedjujemo, sta fali :)
Papovka

#980 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Papovka »

Vidjeh na početku teme opis snajperiste :D lud,hladnokrvan, krvoločan itd. a bgm ja ni jedno od toga nisam bio :-D al sad drma PTSP. zato jbg ... vidim po pričama da ima pokoji strijelac :-D pa neka se javi preko pp. mozda se i znamo, rece neko kako je bilo vise snajperista medju ARBIH nego kod srbo četnika jeste al u k.., ja koliko se sjecam bilo nas je 15.tak e sad neracunam ove po rovovima sa snajperskom puškom, snajperista po opisu je osoba bilo vojna/policijska koja se stacionira negdje kraci period i odatle djeluje po neprijateljskim ciljevima dok kod je kod njih samo na Grbavici bilo desetak ne racunajuci ostale dijelove grada. Pošto vidim da niko nije opisivao neke detalje pogotovo ovi sto su bili snajperisti pocet cu to ja onako pobrano prepricati dozivljaje, dogadjaje i j... situacije u kojima sam se nalazio ... :-D
Cyrax

#981 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Cyrax »

obelix1 wrote:i na kraju PASP kao snajperska puška je za ku.ac, ubila se za manekene a upotrebna vrijednost joj je upitna i nemože se mjeriti ni sa jednim lovačkim karabinom a posebno sa steyer i sl. snajperskim puškama.
ps PASP je kopija ruskog sranja Dragunova
U urbanom podrucju PASP u rukama obucenog strijelca je strasna kombinacija.
PM72

#982 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Papovka wrote:Vidjeh na početku teme opis snajperiste :D lud,hladnokrvan, krvoločan itd. a bgm ja ni jedno od toga nisam bio :-D al sad drma PTSP. zato jbg ... vidim po pričama da ima pokoji strijelac :-D pa neka se javi preko pp. mozda se i znamo, rece neko kako je bilo vise snajperista medju ARBIH nego kod srbo četnika jeste al u k.., ja koliko se sjecam bilo nas je 15.tak e sad neracunam ove po rovovima sa snajperskom puškom, snajperista po opisu je osoba bilo vojna/policijska koja se stacionira negdje kraci period i odatle djeluje po neprijateljskim ciljevima dok kod je kod njih samo na Grbavici bilo desetak ne racunajuci ostale dijelove grada. Pošto vidim da niko nije opisivao neke detalje pogotovo ovi sto su bili snajperisti pocet cu to ja onako pobrano prepricati dozivljaje, dogadjaje i j... situacije u kojima sam se nalazio ... :-D
Moj ti je savjet - nemoj.Niko te ne može zajebat' kao što možeš sam sebe.Ako si kojeg i sastavio - neka si i ruka ti se pozlatila.Ali ne piši o tome. :thumbup:
Papovka

#983 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Papovka »

PM72 wrote:
Papovka wrote:Vidjeh na početku teme opis snajperiste :D lud,hladnokrvan, krvoločan itd. a bgm ja ni jedno od toga nisam bio :-D al sad drma PTSP. zato jbg ... vidim po pričama da ima pokoji strijelac :-D pa neka se javi preko pp. mozda se i znamo, rece neko kako je bilo vise snajperista medju ARBIH nego kod srbo četnika jeste al u k.., ja koliko se sjecam bilo nas je 15.tak e sad neracunam ove po rovovima sa snajperskom puškom, snajperista po opisu je osoba bilo vojna/policijska koja se stacionira negdje kraci period i odatle djeluje po neprijateljskim ciljevima dok kod je kod njih samo na Grbavici bilo desetak ne racunajuci ostale dijelove grada. Pošto vidim da niko nije opisivao neke detalje pogotovo ovi sto su bili snajperisti pocet cu to ja onako pobrano prepricati dozivljaje, dogadjaje i j... situacije u kojima sam se nalazio ... :-D
Moj ti je savjet - nemoj.Niko te ne može zajebat' kao što možeš sam sebe.Ako si kojeg i sastavio - neka si i ruka ti se pozlatila.Ali ne piši o tome. :thumbup:
Još da me hapse zbog komentara po forumima :lol: :-)
Repetitor

#984 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

PM72 wrote:
Potpis na ovo :)
Sancho_de_Sancho

#985 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Sancho_de_Sancho »

Svaka tebi čast i na svemu sto si uradio za ovaj grad i drzavu ima jos onih koji to cijene :-D ali pisati o tome ne trebas javno, ne zbog toga sto se trebas bojati da ce ti neko pokucati na vrata jer nisi se ni bojao kad je to trebalo vec iz prostog razloga sto ima onih koji ce to iskoristiti na ovaj ili onaj način samo zbog toga a nek si ih rokao mogu zamisliti :-D :D
felsh

#986 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Dva vojnika,(istog cina),pricaju.Nisu spodobe bradate tek dva obicna vojnika udaljeni jedan od drugog da cuju jedan drugog dok sapucu.Lako bi bilo da je jedan samo ali dvojica kome sudija ovozemaljski biti,koga pomilovati a koga postaviti u lezeci polozaj.Tu se valjda ukljcuje svjest neka,tih par sekundi razmisljanja kako se to zove dal slabost dal ljudskost?
Nisam napisao ovo da bi neko pitao koliko je daleko meta ima li vjetra itd,jasno sam stavio da nijedan nema prioritet kao meta cisto me ineteresuje slabost ili ljudkost.
Pozdrav svima dobra tema tek sam se ukljucio nisam ni znao da se ovdje muhabeti o onome sto smo izgleda potisnuli a trebali bi se ponositi time(onim sta smo prezivjeli)
Deleter

#987 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Deleter »

Dal' je ovo gore neko pitanje? :) Kojeg prvog?
Odgovor je jednostavan - ako su vec toliko blizu jedan drugom, samo je pitanje vremena i sekunde u kojoj ce se preklopiti jedan preko drugoga. Bilo radi naginjanja dok se sapuce, bilo radi toga sto ce jedan prije ili kasnije ustati, malo se nageti da bi to uradio...i to je to. Ko zna sta radi, spadao bi u grupu onih koji su sposobni za 1S-2D. ;)
Dozer

#988 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

:thumbup:
felsh

#989 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Hvala deliter na tehnickom objasnjenju,nije nepoznato,onako sam govorio o emocijama koje se jave kod covjeka.
Dozer

#990 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Nisam bas siguran da u ratu postoje toliko jake emocije koje bi mogle toliko uticati na nekog snajperistu da se predugo dvoumi kojeg neprijateljskog vojnika da skine. Mislim da bi svaki koji vrijedi uradio upravo kako Deleter rece - pokusao bi "skinuti" obojicu, po mogucnosti jednim metkom. Ako ne ide, onda jednog sigurno, a drugog ako ga se stigne :)
felsh

#991 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Sto pojedoh go..o sto ista rekoh! hhahahaha.Ma mislio sam vise da se pojavi covjeku taj momenat sta bi to bilo al haj sad, ovdje svi tehnicari izgleda.
Za jednog znam da je prakticar.
felsh

#992 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Sarajmen wrote:
felsh wrote:Dva vojnika,(istog cina),pricaju.)
U ratu, nema dileme...samo pogodan momenat. I priča ima epilog...[/quote

Zar bas nema dileme drug?
Dozer

#993 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

I agree :).
Logikom - zasto pustiti bilo kojeg ako se zna da on sutra moze ubiti mene ili nekog mog ili nekoga na mojoj strani, svejedno...
Bolje se osigurati, ako vec postoji prilika :).
Mozda ovo nekome zvuci krvolocno, bezdusno...sta ja znam kako...ali - to su ratne realnosti. Sto bi ameri rekli - kill, or be killed.
smurf

#994 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

Cisto sumnjam da bih cekao trenutak da se "poklope" mete, ako bih vidio da kafenisu ili kartaju, tj. nemaju namjeru da mrdaju pozvao bih kolegu da pomogne. U slucaju odabira odigrala bi ulogu recimo neurednost, naravno ako bih to mogao primjetiti. Emocije? Nula bodova. Makar je u ratu sve jasno, ili si ovdje ili si tamo, nema trece. Naravno, govorim o vojnicima, mada sam cuo od jedne starije zene komentar u vezi nasih snajperista koji su navodno ubili neko dijete a glasio je; "I Karadzic je bio mala beba". To mi je zvucalo uzasno ali je cinjenica koja opet ne opravdava takve postupke.
felsh

#995 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Slazem se EMOCIJE jest jednako SLABOST.
Citam postove pa sam naletio na nekog sto je poredio snajperiste ARBIH i vrs smjesno zaista,zapravo tuzno dokle se doguralo i izjednacice se na kraju i borci sa cetnicima cccc..
Neko je rekao kao oni su smradovovi kukavice itd. mislim da nema razlike po rodovima vojske i to nikakve pa koliko nas je izginulo u ovoj jebenoj kotlini a skoro svaki zarobljeni ceto je bio kuhar:)Mislim da su kuhari takodje zvjeri :D
felsh

#996 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Citao sam postove sto govore o snajperima u gradu tj.peta kolona.93g ko zna gdje je kafic von habzburg momak je pogodjen na biciklu,nije bilo taj dan pucnjave,brzo je isao na biciklu,mozda vam zvuci nevjerovatno al to sam licno gledao.Neznam jel prezivio odvukli su ga u nekom jugi cini mi se.
P.S.ondje ga nije sa brda mogo nakaciti ni u snovima.
PM72

#997 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Ne mora značiti da je bio snajperski hitac.Zalutalih metaka je bilo koliko hoćeš,na desetine puta je pored mene pao puščani ili metak iz PAM-a.Sve je u ratu bilo lutrija.Mog kolegu je pogodio u vrat zalutali metak iz PAM-a,srećom pa je bio u silaznoj putanji i nije imao snage,samo mu je kožu probio.Ko zna odakle je ispaljen.Ili mog komšiju kad je pogodio u sred C faze metak u rame.Pade čovjek kao pokošen,previja se a mi se počeli smijati-kontali kako je smotan.Kad smo vidjeli krv onda smo tek znali.Svi snajperisti po gradu su počišćeni u prva dva mjeseca rata.Poslije nije bilo teorije da te čvakne kakav SDS -ovac jedino ako si se kome zamjerio od komšija a dužio PASP. :-D
zambaklija

#998 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by zambaklija »

PM72 wrote:Ne mora značiti da je bio snajperski hitac.Zalutalih metaka je bilo koliko hoćeš,na desetine puta je pored mene pao puščani ili metak iz PAM-a.Sve je u ratu bilo lutrija.Mog kolegu je pogodio u vrat zalutali metak iz PAM-a,srećom pa je bio u silaznoj putanji i nije imao snage,samo mu je kožu probio.Ko zna odakle je ispaljen.Ili mog komšiju kad je pogodio u sred C faze metak u rame.Pade čovjek kao pokošen,previja se a mi se počeli smijati-kontali kako je smotan.Kad smo vidjeli krv onda smo tek znali.Svi snajperisti po gradu su počišćeni u prva dva mjeseca rata.Poslije nije bilo teorije da te čvakne kakav SDS -ovac jedino ako si se kome zamjerio od komšija a dužio PASP. :-D
hahahaha jebo te tito,zar je i tog bivalo :shock: :mrgreen: :mrgreen:
PM72

#999 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Rahmetli Ćelu na Ciglanama nije pogodio snajper sa Kromolja nego sa susjedne zgrade.Ali,to je po narudžbi.Preživio je pa se klupko odmotalo.Hajd' ti znaj koliko je toga bilo.
felsh

#1000 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Moguce PM72 da je zaluto ali tesko.
Da nije bilo snajperista nakon par mjeseci rata moguce ali tesko.
Evo navodili su ljudi gore, pa njhovo hvatanje trajalo je do 94g,na kraju nema tu sta biti cudno pa imali smo mi junaka pa su ulazili kod njih u dubinu a ne sumnjam da su i oni imali istih koji su vrsljali po sarajevu kako su htjeli.
Nek neko ne kaze : ma nisu oni smjeli kakvi oni pi...e ,jer ce se postaviti pitanje pa skim smo ratovali sa zecevima,misevima sto bi i vrijednost nasih boraca umanjilo :x
Post Reply