Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
lady____

#976 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

poznanik wrote:
lady____ wrote:iz VS sam nekoliko puta i nikad nisam cekala vise od 5 dana, a najcesce 3-4..al sta god da je, ako ide preko UPS-a sve ti je to isto ;) cim narudzba dodje do njih oni to brzo odradjuju
Bitno je razlikovati mjesto narudžbe-kupovine od mjesta isporuke. Ukrcaj robe - isporuka se vrši iz nekog od skladišta koje je najbliže destinaciji kupca, jer je besmisleno da se za svaku pojedinačnu robu trčkara po svijetu, skuplja i otprema kupcu, skupa i preskupa bi tada bila transportna usluga.
Za one proizvode koji kasne u dopremi vjerovatno je krivac vaš nabavljač, jer nije uspio uskladiti stanje robe u skladištima i potražnju, ali dio krivice pada na teret i vozara.
Najčešće pravovremena dostava roba zavisi od ekspeditivnoti vozara (UPS, DHL, TNT, FeDex itd.) i njihove sposobnosti i organizacije posla u zemlji u kojoj se vrši isporuka, zavisi i od pravila i propisa carinskog sistema, zavisi i od karaktera same robe, zavisi i od udaljenosti mjesta u kojem se isporuka izvršava, itd.
U konkretnom slučaju je najvjerovatnije da UPS ima dobru organizaciju i pravilnu saradnju s naručiocem transporta - vašim kupcem, koji opet ima dobro usklađen sistem prodaje i distribucije.
sve ja to znam zato sam i navela konkretan slucaj i oni vjerovatno imaju uhodan sistem..a kao sto sam napisala nekad prije kod njih dobijes tracking number, tako da tacno mozes vidjeti kada oni dobiju robu i kako dalje putuje ;)
lady____

#977 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

alica.k wrote:lady, htjela sam i ja sa lasenza naruciti, nisu isporucivali kod nas i tako ti je to...
imas lasenzu u bbi...
ima u BBI, al su bas digli cijene..moja prijateljica je prosle godine kada je kanadski dolar imo skoro istu vrijednost kao i nasa KM narucivala od tamo i sa postarinom i svim opet je bilo vise nego duplo jeftinije..
pidzamu koju sam ja kupila i platila 15KM, u BBI je bila 76KM! stvarno mi nije jasno zasto ne prave dostavu u BiH? ako im vec uplatimo ranije cega se boje!? kako sam se ja tada razocarala kad su mi javili da mi nece poslat..a svega bila natrpala :)
Nadinka

#978 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Nadinka »

lady____ wrote:
alica.k wrote:lady, htjela sam i ja sa lasenza naruciti, nisu isporucivali kod nas i tako ti je to...
imas lasenzu u bbi...
ima u BBI, al su bas digli cijene..moja prijateljica je prosle godine kada je kanadski dolar imo skoro istu vrijednost kao i nasa KM narucivala od tamo i sa postarinom i svim opet je bilo vise nego duplo jeftinije..
pidzamu koju sam ja kupila i platila 15KM, u BBI je bila 76KM! stvarno mi nije jasno zasto ne prave dostavu u BiH? ako im vec uplatimo ranije cega se boje!? kako sam se ja tada razocarala kad su mi javili da mi nece poslat..a svega bila natrpala :)
Upravo sam vidjela da su pokucnice koje su u BBI 50 km na sajtu 14 KM! Ako neko skonta da j emoguce narucivanje, nek prijavi..
Nadinka

#979 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Nadinka »

Jel zna mozda neko stranicu sa Replay obucom, zanima me da li bih mogla nacijeftinije preko neta cizmice tipa uggs koje su u shoe-bee-do 175 km
poznanik

#980 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

lady____ wrote:
imas lasenzu u bbi...

Razlog može biti u postignutom ugovoru o nečijem ekskluzivitetu u nabavci njihovih roba za BiH tržište.
Ili da nemaju sporazum sa distributerom za naše područje, što je malo vjerovatno.
lady____

#981 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

iz Kanade se jos moze mislim, ali je dolar i te kako porasto..i oni isto imaju opciju da salju UPS-om al se ne sjecam tacno koliko se doplacuje
a i mene bi plaho zanimlo ako neko skonta za UK da li salju kod nas
lady____

#982 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

poznanik wrote:
lady____ wrote:
imas lasenzu u bbi...

Razlog može biti u postignutom ugovoru o nečijem ekskluzivitetu u nabavci njihovih roba za BiH tržište.
Ili da nemaju sporazum sa distributerom za naše područje, što je malo vjerovatno.
ja sam njih kontaktirala i prije nego je LaSenza bila u BBI, tako da je onda vjerovatno ovo drugo, il mozda nesto trece...a jedino u BBI imaju njihove proizvode bar koliko ja znam
a isto tako u Hrvatsku salju, a imaju i tamo svoje prodavnice, tako..
alica.k

#983 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

lady, ne isplati ti se jednostavno nervirati oko toga...samo prihvati.
Nadinka

#984 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Nadinka »

Nisam nikad narucivala s amazona i nemam uopste osjecaj za ostale troskove mimo same narudzbe..ako kupujem nesto od 50tak funti, 130 KM, koliko bi me dosla postarina i carina? Poznanik, vidim da si ti ovdje izvor pouzdanih informacija, pa ako mozes pomoci, bila bih zahvalna...
poznanik

#985 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Nadinka wrote:Nisam nikad narucivala s amazona i nemam uopste osjecaj za ostale troskove mimo same narudzbe..ako kupujem nesto od 50tak funti, 130 KM, koliko bi me dosla postarina i carina? Poznanik, vidim da si ti ovdje izvor pouzdanih informacija, pa ako mozes pomoci, bila bih zahvalna...

Otvorena je tema za slična pitanja... http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=80533

Da bi bila određena stopa carine na uvezenu robu, mora se ta roba prepoznati :D Moraš pisati o kojoj se konkretno robi radi.
Nadinka

#986 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Nadinka »

poznanik wrote:
Nadinka wrote:Nisam nikad narucivala s amazona i nemam uopste osjecaj za ostale troskove mimo same narudzbe..ako kupujem nesto od 50tak funti, 130 KM, koliko bi me dosla postarina i carina? Poznanik, vidim da si ti ovdje izvor pouzdanih informacija, pa ako mozes pomoci, bila bih zahvalna...

Otvorena je tema za slična pitanja... http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=80533

Da bi bila određena stopa carine na uvezenu robu, mora se ta roba prepoznati :D Moraš pisati o kojoj se konkretno robi radi.
Čizme :)
poznanik

#987 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Nadinka wrote:Nisam nikad narucivala s amazona i nemam uopste osjecaj za ostale troskove mimo same narudzbe..ako kupujem čizme od 50tak funti, 130 KM, koliko bi me dosla postarina i carina? ...
Redovna stopa carine u BiH za obuću je 15% uz 1% naknade za carinsku evidenciju (naknada za rad carinika), koja se obračunava na carinsku osnovicu, koja opet predstavlja zbir vrijednosti: vrijednosti robe po računu, troškova transporta do granice BiH, itd. itd.
Ukoliko konkretne čizme imaju dokazivo porijeklo (proizvodnja, ne prodaja) iz zemalja sa kojim BiH ima zaključen sporazum o trgovinskoj saradnji što znači i sniženje stope carine na uvoz, onda će obračun carinskih dadžbina biti u skladu s tim vrijednostima, npr. za robu iz EU u 2010. godini stopa carine na obuću je od 3,8% do 9% (zavisi od vrste obuće, 9% je obično za obuću s drvenim đonom i kaiševima koji pokrivaju gležanj, i sl. dok bi tvoje čizme imale stopu od 3,8%), dok bi za robe iz ostalih država (Srbija, Hrvatska, Moldavija, Turska, Albanija, Crna Gora, Makedonija) stopa bila 0%. Za robe iz svih ostalih država obračunava se puna stopa carine.

Carinska osnovica u konkretnom slučaju zavisi od ugovora o isporuci - transportu do BiH odredišta. Obično u ovakvim, on-line transakcijama, prodavac snosi transportne troškove (koje, naravno, prikrije obračunom u konačnu vrijednost po računu, jer niko ništa ne daje džaba), i obično je to naznačeno do odredišta kupca.
Ukoliko je sve "idealno", carina+pdv na tvoje čizme bi bila: 130x3,8%+130x1% = 6,24 KM x 17% 23,16 KM = 29 KM

Međutim, svaka trgovačka transakcija podliježe međunarodnim odredbama o uslovima prodaje i kupovine, odnosno transportu - Incoterms 2000, po kojem je prodavac dužan na računu prikazati uslove prodaje, tj. naznačiti ko snosi troškove transporta i, samim tim, onog ko snosi i odgovornost u štetama koji mogu proisteći.
Npr. ako kupiš svoje čizme na bilo kakvoj on-line transakciji, ti samo internetom izvršiš plaćanje, a svi ostali uslovi prodaje i dostave izvršavaju se po ustaljenim pravilima, koji prodavca primoravaju da naznači paritet isporuke - da li on snosi transportne troškove do odredišta i koje je to odredište.

U trgovačkoj praksi je uobičajeno, a u nekim klauzulama Incotermsa čak i određeno, da troškove u postupku uvoznog carinjenja snosi kupac, a oni predstavljaju troškove špeditera, inspekcijskih organa i dr. Troškovi transporta do krajnjeg odredišta, troškovi skladištenja (u kojim odgovornost ne pada na karakter robe) i sl. padaju na teret prodavca, ali i ovi troškovi se ugovaraju.

Ovo prošireno pojašnjenje je zbog pitanja "poštarine". Bez uvida u odredbe ugovora o prodaji nemoguće je odrediti bliže troškove. Bilo ko da ustvrdi lično iskustvo u sličnom postupku i praksu kao pravilo - nije u pravu. Učestale su pritužbe građana na postupak špeditera "brzih pošta" u raznim situacijama uvoznog carinjenja, od onih u kojim je kupac, po zakonu oslobođen od plaćanja carine i carinskih dadžbina na kupljenu robu do vrijednosti 50 KM, obmanut i od kojeg se traži novac za carinu i usluge, do onih kada špediteri samoinicijativno pristupaju postupku carinjenja i svojevoljno određuju paritet isporuke, proizvoljno određuju visinu troškova u transportu i sl, čime nastaju visoki troškovi i carine i pdv, a uz to još obračunavaju i nepostojeću skladišninu.

Moj savjet je da prilikom narudžbe roba, u svakoj internet komunikaciji, obavezno zahtijevate račun, i na računu ispis vrste robe koju kupujete, njen trgovački naziv, vrijednost i uslove isporuke - paritet (ko snosi transportne troškove i dokle), naravno - uz sve potrebne podatke o kupcu i prodavcu.
ja-maja

#988 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

lady____ wrote:da li je mozda neko narucivo sa lasenza.co.uk ?
Narucivala sam ja vise puta i sve je uredno stiglo. Postarina je 3,45 (nije mi jasno zasto, jer kao sto si rekla pise 7,95). Ne znam kad si ti narucivala, evo sad sam gledala moja zadnja narudzba je bila krajem jula.
bullmastiff

#989 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

parfeme najbolje sa cheapsmells.co.uk

postarina 2,5funti..a stigne za 8 radnih dana... 8)
lady____

#990 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

ja-maja wrote:
lady____ wrote:da li je mozda neko narucivo sa lasenza.co.uk ?
Narucivala sam ja vise puta i sve je uredno stiglo. Postarina je 3,45 (nije mi jasno zasto, jer kao sto si rekla pise 7,95). Ne znam kad si ti narucivala, evo sad sam gledala moja zadnja narudzba je bila krajem jula.
ja sam i napisala da sam ja relativno davno slala, ali ako si citala i drugi su pokusali i nisu uspjeli..
ako si ti slala u skorije vrijeme to je onda to! znaci da moze sada...jupiiiiiii
lady____

#991 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

maja, de mi jos molim te reci kako su ti dostavili i jesi li sta placala naknadno..hvala puno za info!
Cibra

#992 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Cibra »

holowey wrote:
poznanik wrote:
Cibra wrote: "You submitted an order in the amount of 15.63 GBP to ASOS.COM Ltd"
15,63GBP = 35,22 KM ( http://www.cbbh.ba/index.php?id=4 )
...od plaćanja carine prilikom uvoza robe u poštanskom prometu oslobođeni su državljani BiH i strani državljani za predmete neznatne vrijednosti (roba nekomercijalnog karaktera) koje prime iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti do 50,00 KM isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine. Poštanske pošiljke koje ispunjavaju uslove za ovakvo oslobađanje od plaćanja carine, oslobođene su i od plaćanja PDV.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 3&start=25
ali nije napisao kolika mu je postarina (koja je cesto skuplja od posiljke ovakvog iznosa) tako da mozda opet plati carinu...
3, 5KM morao platiti, stigle su i super su:D
ja-maja

#993 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

lady____ wrote:maja, de mi jos molim te reci kako su ti dostavili i jesi li sta placala naknadno..hvala puno za info!
Brza dostava (max 7 dana), lijepo upakovano. Ne sjecam se da li sam placala one 3,5 KM jer stalno nesto narucujem. Uglavnom carinu nisam placala. Narudzbe su bile otprilike oko 50,00 KM. Cak sam jednom imala neki code pa nisam ni postarinu platla.
lady____

#994 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

hvala jos jednom!! jedva cekam da stavim stagod para na karticu i posaljem narudzbu..nadam se da ce sve biti Ok ovaj put :)
Amiina

#995 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Amiina »

Znači moja situacija je ovakva . Prije neki dan sam bila u potrazi za tenama, obišla sam sve prodavnice u Sarajevu i na kraju shvatila da je izbor poprilično loš, a da su cijene uzasne. Nasla sam tene na internetu koje su mi se zaista svidjele,a cijena im je £60.00. Voljela bih znati koliko bi koštala carina, postarina , otprilike KRAJNJI IZNOS KOJI BIH PLATILA ZA TENE ?

Unaprijed hvala :mrgreen:
poznanik

#996 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Amiina wrote:Znači moja situacija je ovakva . Prije neki dan sam bila u potrazi za tenama, obišla sam sve prodavnice u Sarajevu i na kraju shvatila da je izbor poprilično loš, a da su cijene uzasne. Nasla sam tene na internetu koje su mi se zaista svidjele,a cijena im je £60.00. Voljela bih znati koliko bi koštala carina, postarina , otprilike KRAJNJI IZNOS KOJI BIH PLATILA ZA TENE ?

Unaprijed hvala :mrgreen:

"Redovna" carinska stopa za "tene" (obuću) je 15%.
Sve ostalo što ti je bitno za konačan izračun svih dadžbina prilikom uvoza možeš utvrditi iz posta na vrhu ove stranice.
Amiina

#997 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Amiina »

"Redovna" carinska stopa za "tene" (obuću) je 15%.
Sve ostalo što ti je bitno za konačan izračun svih dadžbina prilikom uvoza možeš utvrditi iz posta na vrhu ove stranice.[/quote]

hvala mnogo :)
eluna

#998 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eluna »

nije me bilo odavno - obaveze - ali da javim

stigla je samo košulja (kristale nisam uspjela kupiti - ugrabio neko prije mene) - carinski pregled i carina 9,5 KM.

kao i obično - sve uredno plaćeno bez ikakvih komentara

@poznanik

ja baš nemam sve propise pred sobom, ali daj molim te objasni ljudima šta podrazumijevamo pod poštarina, carina, i carinski pregled. koliko vidim mnogima nisu jasni ovi termini, pa nam to izvuci iz zakona

usput
http://www.marksandspencer.com također dostavljaju u BiH za nekih 8 funti poštarine :)
4m3l

#999 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by 4m3l »

koliko je potrebno da stigne roba kupljena sa dealextreme.com
Chivas1

#1000 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Chivas1 »

Kolko cekas ?
Post Reply