Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Eniac

#976 Re: Istanbul

Post by Eniac »

benjo08 wrote:Pozdrav svima,

može li mi neko reći koji su najbolji outlet shopping centi u istanbulu? nasla sam neke Olivium i sl, al zna li ko isplati li se ići, i u koji outlet konkretno??? i kako doći s Taksima do tog centa??
sve sugestije...

hvala i pozdrav :)
Olivium je dobar, ali daleko je sa Taksima, ide se prema aerodromu Ataturk. Odes sa Taksima na tramvajsku stanicu Kabatas (Ima metro koji povezuje Taksim i Kabatas). Sjednes na tramvaj za Zeytinburnu. Izadjes na stanici Aksemsettin. Ides lijevo preko ceste i nastavis pravo, prolazis pored bolnice, pored jedne ili dvije skole i kroz ulice koje prodaju tekstilnu robu za Pinkuse. Kada ti se ucini da ces prema moru, znaci da dolazis blizu Oliviuma koji ti je desno. Od tramvajske stanice teba ti 5 do 10 minuta pjeske. Cini mi se da cak ima i jedna ili dvije oznake koje ti pokazuju kuda ici ka Oliviumu.
floki_51

#977 JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by floki_51 »

Pozdrav, mozda tema vec postoji, oprostite ako je dupla. Interesira me jeftin soping u Istanbulu, konkretno mislim na odjecu.Hvala svima
HomeSweetHome

#978 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by HomeSweetHome »

Da nisi mislio ici sa Travel Houseom?
floki_51

#979 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by floki_51 »

HomeSweetHome wrote:Da nisi mislio ici sa Travel Houseom?
Ne :)
HomeSweetHome

#980 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by HomeSweetHome »

E, onda dobro. Kontam ako ti je to plan, da ne planiras dalje :D

Poodavno nisam bila, ali znam da Istanbul vise nije jeftin. Cak sta vise, cijene su odletile u nebo, ne znam kad si zadnji put bio/bila...
floki_51

#981 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by floki_51 »

HomeSweetHome wrote:E, onda dobro. Kontam ako ti je to plan, da ne planiras dalje :D

Poodavno nisam bila, ali znam da Istanbul vise nije jeftin. Cak sta vise, cijene su odletile u nebo, ne znam kad si zadnji put bio/bila...
Nisam bio nikako, a znam da dosta raje sto drzi ove butike s lafo orginalima ide tamo po robu, pa me zanima konkretno mjesta na kojima se ona moze kupiti :)
Mutivoda

#982 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by Mutivoda »

Imaš ovdje temu o Istanbulu - http://www.klix.ba/forum/istanbul-t67761.html pa pitaj tu, možda neko zna :D
Lakat Jebić

#983 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by Lakat Jebić »

zavisi sta hoces.

u kapali carsiji ima pticijeg mlijeka, cijena ovisi koliko si sam sposoban da je spustis. ugl nije ni nekvalitetna roba. za trzne centre, jbg, nek ti neko drugi kaze, ja neam pojma :D
CoCoLoCo

#984 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by CoCoLoCo »

Turska je sad dobra u odjeci pravo, konchane stvari su im dobre pogotovo, jedno vrjeme je bila ona navala solidnih kopija carlo colucci dzempera u turskoj sto su sivani i solidni dzemperi bgmi, po deset i vishe kuka se drze solidno, a cuo sam da i adidaske turske valjaju, nisu klasicni modeli vec ono zx8000, zx750, zx500 i jos par tako te retro furke i drmaju pravo.
dalalala

#985 Re: Istanbul

Post by dalalala »

Istanbul :srce:
fixer

#986 Re: Istanbul

Post by fixer »

Eniac wrote:
neretvanac wrote:Vratio se prije par dana iz Stambola... 6 dana je definitivno nedovoljno da se sve vidi... Grad oduzima dah koliko je lijep.
Grad je bez sumnje interesantan, cak i fascinanatan. I meni je uvijek lijepo u Istanbulu. Ali da je Istanbul lijep grad, ne znam. Svaka cast istoriji i njenim spomenicima, ali grad je betonska dzungla. Ima gradova u Evropi koji su nam finanasijski dostupni za posjetiti, a koji su pitomiji i ljepsi za ljude od Istanbula. Istanbul je finansijsko sjediste, urbana metropola i to se vidi. Grad u kojem ima svega. Ali, paradoksalno, bas i nije za ljude. Kako mislim da nije za ljude? Istanbul je grad koji te tjera da se boris i posvetis biznisu, ali ne i da se opustis i posvetis sebi. To je razumljivo, Turska i Istanbul pokusavaju, i uspijevaju, da se ekonomski razvijaju, a dehumanizacija je logicna posljedica brzog ekonomskog razvoja. Ekonomski razvoj, narocito brz ekonomski razvoj je uvijek brutalan i nehuman. Jos ako je takav razvoj u zemlji u kojoj ljudska prava i nisu prioritet, u kojoj tradicionalno ljudska prava nisu vazna, a biznis jeste vazan, onda tu ljudi postaju potrosna roba. A to se u Istanbulu vidi kada se dovoljno vremena tamo provede.

Mene vise fascinira velicinom i istorijom nego ljepotom. To je grad koji volim posjetiti i uvijek mi bude super tih 15-ak dana dok sam tamo, ali da li bih volio u njemu zivjeti i raditi? Ne.
Bravo. Meni su lijepi dijelovi grada, ali ima nepreglednih dijelova koji izgledaju kao Buca Potok. Mene je npr. malo razocarao. Nemam zelju da ga posjetim ponovo.
Eniac

#987 Re: Istanbul

Post by Eniac »

.
Last edited by Eniac on 09/11/2013 18:31, edited 1 time in total.
Eniac

#988 Re: Istanbul

Post by Eniac »

benjo08 wrote:i sta mi predlažete da obiđem 1.dan, jer slijećem u 12.15 na Ataturk?
hvala puno...
Gdje ti je hotel? Ako je na potezu od Askaraja do Sirkecija, i ides taksijem, prije 14 ili 15 sati nisi u hotelu pod uslovom da avion ne kasni (Ako si na Taksimu ili u Azijskom dijelu, treba ti i duze). U tom slucaju ja bih obisao Sultanahmet, mislim prosetao, otisao u Aja Sofiju (1 sat za obilazak), Plavu dzamiju (10 do 20 minuta), Yerbatan (20-30 minuta). To bi se moglo zavrsiti do 17 sati. U tom dijelu grada ostaju jos ove opcije: Eminonu sa Misiri carsijom (20 minuta za proci, duze za razgledanja i kupvinu) Galata most (10 minuta za preci, duze za razgledanje, fotografisanje) i Galata toranj (na samom tornju ti ne treba vise od 5 do 15 minuta, sa Galata mosta do tornja treba 5 do 10 minuta za doci, pa onda cekanje u redu za lift). Jos ostaje Sulejmanija (10 do 20 minuta) koja je na drugom kraju tog dijela grada, na Beyazitu pa pored univerziteta, nije daleko, ali nije bas usput. Moglo bi se sve to obici trceci. Sta ne stignes ostavi za drugi dan.

Na Sultanahmetu i okolini, od uobicajenih turistickih obilazaka, pored navedenog ostaju jos Topkapi (3-5 sati za obilazak), arheoloski muzej (1-3 sata) i Kapali carsija (koliko god zelis, ogromna je). Slijedece sto je relativno blizu, a obilazi se kao pod moranje, je Dolmabahce (2 sata za obilazak, moze se dugo cekati na ulaz).

To bi po meni bilo za prvi i drugi dan. Ostalo (Istiklal ulica i Taksim, Ortakoy, Bosfor tura, Pier Loti vidikovac i restoran, Bagdad ulica i Azijski dio, shopping centri, Princevska ostrva, hamami, razne crkve, dzamije, muzeji, interesantne prodavnice, pijace, vidikovci, Miniaturk, nocni zivot, koncerti, predstave, tumaranje ulicama i kvartovima...) kako se snadjes :)
mostarka_90

#989 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by mostarka_90 »

Znam za srebro, u kapali čaršiji je dosta jeftino, samo se trebaš cjenkatiii :D
Blago tebi ideš u Istanbul :roll:
vjesticanametli

#990 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by vjesticanametli »

HomeSweetHome wrote:E, onda dobro. Kontam ako ti je to plan, da ne planiras dalje :D

:D :lol:
vala jeftino ti nije tamo
to je mozda nekada bilo kad su se one ruzne kozne jakne donosile :lol:
Pasiflora

#991 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by Pasiflora »

Na tvome mjestu ne bih nista kupila na Kapali Carsiji. Cijene su vise nego po radnjama. Skontali Turci da turisti obavezno dođu na KC pa zavrcu cijene da ti se zamanta. Koliko god ti uspijes spustiti cjenjkanjem, znaj da te je izlevatio :D
Last edited by Pasiflora on 10/11/2013 11:26, edited 1 time in total.
AlbatrosXL

#992 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by AlbatrosXL »

Na Kapali čaršiji ni pod razno ne kupovati ništa

Kad ti bubne cijenu, detonacija se cuje 5km dalje :P
Eventualno nesto "pokušati" kupiti u onom prolazu (maloj pijaci) LIJEVO od ulaza u KČ-u

Ja sam pronašao pijacu kod FATIH džamije (srijedom je pijaca) ali i tu te uzimaju kad te provale po čehri :P
Eniac

#993 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by Eniac »

vjesticanametli wrote:

Vec odavno nije jeftin, ali je jos uvijek jeftiniji nego na mnogim drugim mjestima. Hocu reci ako je na primjer kod nas ili negdje u EU jakna 200KM, a u Istanbulu vise nije 50 KM kao prije 5 godina, ali je zato 100 KM, jos uvijek je jeftinije. Da se samo zbog sopinga isplati ici, to n. Ali da se ode pa usput da se covjek obuce, se jos moze jeftinije nego drugdje. Ono sto je u Istanbulu dobro je to da ima nekoliko firmi malo boljih od LC Waikiki a jeftinijih od na primjer Zare, pa se ne mora traziti po pijacama, a moze se pristojno obuci za prihvatljiv novac. Ali prihvatljiv, nema vise jeftino. Ne mislim samo na brendove tipa C&A ili H&M za koje svi znamo nego ima turskih modnih marki koje su malo bolje od LC Waikiki, a relativno jeftine, jeftinije od C&A ili H&M-a.

Iako, na primjer u ulici koju sam spominjao kojom se ide prema Oliviumu jos uvijek je jeftino. Ali treba imati specifican modni stil za tu robu :)
benjo08

#994 Re: Istanbul

Post by benjo08 »

Eniac wrote:
benjo08 wrote:Pozdrav svima,

može li mi neko reći koji su najbolji outlet shopping centi u istanbulu? nasla sam neke Olivium i sl, al zna li ko isplati li se ići, i u koji outlet konkretno??? i kako doći s Taksima do tog centa??
sve sugestije...

hvala i pozdrav :)
Olivium je dobar, ali daleko je sa Taksima, ide se prema aerodromu Ataturk. Odes sa Taksima na tramvajsku stanicu Kabatas (Ima metro koji povezuje Taksim i Kabatas). Sjednes na tramvaj za Zeytinburnu. Izadjes na stanici Aksemsettin. Ides lijevo preko ceste i nastavis pravo, prolazis pored bolnice, pored jedne ili dvije skole i kroz ulice koje prodaju tekstilnu robu za Pinkuse. Kada ti se ucini da ces prema moru, znaci da dolazis blizu Oliviuma koji ti je desno. Od tramvajske stanice teba ti 5 do 10 minuta pjeske. Cini mi se da cak ima i jedna ili dvije oznake koje ti pokazuju kuda ici ka Oliviumu.
hvala puno!!
benjo08

#995 Re: Istanbul

Post by benjo08 »

Eniac wrote:
benjo08 wrote:i sta mi predlažete da obiđem 1.dan, jer slijećem u 12.15 na Ataturk?
hvala puno...
Gdje ti je hotel? Ako je na potezu od Askaraja do Sirkecija, i ides taksijem, prije 14 ili 15 sati nisi u hotelu pod uslovom da avion ne kasni (Ako si na Taksimu ili u Azijskom dijelu, treba ti i duze). U tom slucaju ja bih obisao Sultanahmet, mislim prosetao, otisao u Aja Sofiju (1 sat za obilazak), Plavu dzamiju (10 do 20 minuta), Yerbatan (20-30 minuta). To bi se moglo zavrsiti do 17 sati. U tom dijelu grada ostaju jos ove opcije: Eminonu sa Misiri carsijom (20 minuta za proci, duze za razgledanja i kupvinu) Galata most (10 minuta za preci, duze za razgledanje, fotografisanje) i Galata toranj (na samom tornju ti ne treba vise od 5 do 15 minuta, sa Galata mosta do tornja treba 5 do 10 minuta za doci, pa onda cekanje u redu za lift). Jos ostaje Sulejmanija (10 do 20 minuta) koja je na drugom kraju tog dijela grada, na Beyazitu pa pored univerziteta, nije daleko, ali nije bas usput. Moglo bi se sve to obici trceci. Sta ne stignes ostavi za drugi dan.

Na Sultanahmetu i okolini, od uobicajenih turistickih obilazaka, pored navedenog ostaju jos Topkapi (3-5 sati za obilazak),
arheoloski muzej (1-3 sata) i Kapali carsija (koliko god zelis, ogromna je). Slijedece sto je relativno blizu, a obilazi se kao pod moranje, je Dolmabahce (2 sata za obilazak, moze se dugo cekati na ulaz).

To bi po meni bilo za prvi i drugi dan. Ostalo (Istiklal ulica i Taksim, Ortakoy, Bosfor tura, Pier Loti vidikovac i restoran, Bagdad ulica i Azijski dio, shopping centri, Princevska ostrva, hamami, razne crkve, dzamije, muzeji, interesantne prodavnice, pijace, vidikovci, Miniaturk, nocni zivot, koncerti, predstave, tumaranje ulicama i kvartovima...) kako se snadjes :)
hvala ti na odgovoru..
Hotel je na Taksimu, Ellite World Presige...i kažu mi da je najbrže s aerodroma doći s metrom do taksima...
jel mogu isto s taksima do sultanahmeda metrom?
možda se i ovom pisalao, al može li i preporuka gdje jesti da nije preskupo, da nije hamburger ili sl, oko taksima?...gdje dolaze lokalci...jer vodim djete od 5g :-)

hvala još jednom
benjo08

#996 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by benjo08 »

Eniac wrote:
vjesticanametli wrote:

Vec odavno nije jeftin, ali je jos uvijek jeftiniji nego na mnogim drugim mjestima. Hocu reci ako je na primjer kod nas ili negdje u EU jakna 200KM, a u Istanbulu vise nije 50 KM kao prije 5 godina, ali je zato 100 KM, jos uvijek je jeftinije. Da se samo zbog sopinga isplati ici, to n. Ali da se ode pa usput da se covjek obuce, se jos moze jeftinije nego drugdje. Ono sto je u Istanbulu dobro je to da ima nekoliko firmi malo boljih od LC Waikiki a jeftinijih od na primjer Zare, pa se ne mora traziti po pijacama, a moze se pristojno obuci za prihvatljiv novac. Ali prihvatljiv, nema vise jeftino. Ne mislim samo na brendove tipa C&A ili H&M za koje svi znamo nego ima turskih modnih marki koje su malo bolje od LC Waikiki, a relativno jeftine, jeftinije od C&A ili H&M-a.

Iako, na primjer u ulici koju sam spominjao kojom se ide prema Oliviumu jos uvijek je jeftino. Ali treba imati specifican modni stil za tu robu :)
koje turske modne marke preporučuješ? ni ja ne bih u zaru i sl.....hvala
Eniac

#997 Re: JEFTIN SOPING U ISTANBULU?

Post by Eniac »

benjo08 wrote:koje turske modne marke preporučuješ? ni ja ne bih u zaru i sl.....hvala
Ne preporucujem nista jer je sve to u 5 deka. Recimo, LC Waikiki ima vise i bolju robu nego sto je recimo u Alti u Sarajevu. Ali to je bas ono nivo za dlaku visi od pijace. Imas u Oliviumu prodavnicu cini mi se da se zove De Facto ili nesto tako na latinskom. To je malo bolje. A uvijek imas provjerene C&A ili H&M, meni je recimo super bio izbor pristupacne odjece u C&A. Ja ne volim aplikacije po odjevnim predmetima i u C&A sam vidio najvise pristojne odjece po pristupacnim cijenama a da nemaju na sebi razne natpise, slike, poruke i slicno. Ali to je malo skuplje od LC Waikiki, iako jos uvijek povoljno. Hocu reci, mozes kupiti majicu za 10 - 20 TL, ne mozes za 5 kao sto je na pijacama. Ma, ni na pijacama vise nije takao jeftino.
Eniac

#998 Re: Istanbul

Post by Eniac »

benjo08 wrote: hvala ti na odgovoru..
Hotel je na Taksimu, Ellite World Presige...i kažu mi da je najbrže s aerodroma doći s metrom do taksima...
možda se i ovom pisalao, al može li i preporuka gdje jesti da nije preskupo, da nije hamburger ili sl, oko taksima?...gdje dolaze lokalci...jer vodim djete od 5g :-)

hvala još jednom
Ja sam uvijek imao prevoz automobilom tako da nisam koristio gradski prevoz sa Ataturka do hotela i ne smijem ti reci ima li direktno metro do Taksima. Znam da ima sa Ataturka do Zeytinburnu metro, pa na tramvaj do Kabatasa, pa opet na metro do Taksima.

Hrana: Na Taksimu imas svasta, ja sam najcesce jeo u dva "restorana" tipa drustvene ishrane. Ono udjes, uzmes tacnu i escajg, vidis sta je u loncima ispred tebe i to narucis. Jedan se nalazi kada se sa Taksim trga krene Istiklal ulicom sa desne strane mozda manje od 50 metara od pocetka ulice, drugi je sa suprotne strane kod srednje skole u Istiklal ulici (kada krenes prema Taksim trgu sa desne strane. Cini mi se da sam vidio jos dva ili tri slicna. Imas ti puno restorana u tom dijelu, narocito u sporednim ulicicama koje se vezu na Istiklal, ali oni su puno skuplji. Ovakvi restorancici su najjeftiniji a da nije fast food, tu jedu Turci kada izadju na pauzu na rucak. Tu se kompletan rucak moze pojesti za 10 - 15 TL (supa, jelo, kolac, salata, znaci bas kompletan rucak).

Ja sam nedavno bio u gradu i zemlji poznatim po dobrim (a jeftinim) vinima, i dok sam rucak u slicnim kao sto napisah za Istanbul jeftinim restranima, znao sam kupiti bocu vina, u samoposluzi napraviti neko malo meze, na pijaci malo voca i povrca i sjesti na balkon hotelske sobe i uzivati u vinu. Kao sto znas pica i grickalice iz frizidera u hotelskoj sobi su prekupi. PA ako pozelis voca, na pijacu, kupi voce i u hotel jesti.

Djetetu moze biti interesantan kumpir (veliki krompir punjen povrcem, maslinama, itd. ti biras cime ce napuniti). Na Ortakoyu je najveci izbor. Ali mislim da ne vrijedi koliko kosta. Probajte dondurmu (turski sladoled) kugla je kostala kada sam ja bio prosle godine 1-1,5 TL. Kafa je preskupa, ako zelis kafu najbolje ti je Starbucks. Tu za 5 TL dobijes 300 ml kafe (moze se popiti), dok je standardna soljica espresso kafe 4,5 TL i skuplja. Caj je 2 TL pa navise. Iako se u malim kafanicama, obicno u blizini dzamija ili stanica moze popiti i jeftinji, jas sam ga pio za 0,75 TL. Ali to mozda nije mjesto za strankinju sa djetetom. Ne da je opasno, nije, ali to su mjesta kao nasi bircuzi na autobuskim stanicama, tu se kupljaju loklani besposlicari, penzioneri i sirotinja.

Kada spomenuh opasnost, ja se nikada nisam osjecao ugrozeno u Istanbulu. Ako ne zalazis u puste dijelove grada u 2 uvece (a ja sam i to radio i nisam osjecao da sam ugrozen) ne bi trebalo biti problema.

Sa Taksima imas direktan autobus do Beyazita a to ti je 5 - 10 minuta pjeske od Sultanahmeta. Druga opcija je kao sto sam vec spomenuo nekliko puta, sa Taksima metro do Kabatasa a onda tramvaj do Sultanahmeta. Prva je jeftinija jer placas jednu kartu umjesto dvije, druga je brza jer guzve na cestama mogu biti strasne pa se moze desiti da u autobusu provedes sat ili i duze. Ja sam u prosjeku autobusom isao 40 minuta do sat ne racunajuci cekanje autobusa koje isto moze potrajati, metro/tramvaj je trajalo oko 20-25 minuta u sta je ukljuceno cekanje i metroa i tramvaja.

Da te ne zbuni, ovaj metro od Taksima do Kabatasa sluzi samo za to da poveze Taksim i Kabatas. Imas samo jednu stanicu, ne mozes pogrijesiti :). Naravno, karta se placa standardno.

Evo, zavrsili su prugu ispod Bosfora, jos nesto za probati koga zanima da ide na Azijsku stranu. Iako nesto ne mislim da ima ikakve razlike od voza na zemlji, nije da je cijev providna pa kroz stako vidis kako si u vodi :)

Jos jedna stvar, ako nisi upozorena: Voda se iz cesme NE PIJE. Moras piti flasiranu vodu. Ja sam zube prao vodom iz cesme i nisam imao probleme. Voce sam takodje prao vodom iz cesme i samo saprao vodom iz boce, ali mozda to nisam morao. Za svaki slucaj, nisam zelio boravak provesti u WC-u ili na ispiranju :)

Obavezno uzmi zdravstveno putnicko osiguranje, koliko ja znam zdravstvene usluge su skupe, ako tebe ili dijete zaboli zub stomatologa nemas ispod 50 Eura.
benjo08

#999 Re: Istanbul

Post by benjo08 »

Eniac wrote:
benjo08 wrote: hvala ti na odgovoru..

hvala još jednom
Ja sam uvijek imao prevoz automobilom tako da nisam koristio gradski prevoz sa Ataturka do hotela i ne smijem ti reci ima li direktno metro do Taksima. Znam da ima sa Ataturka do Zeytinburnu metro, pa na tramvaj do Kabatasa, pa opet na metro do Taksima.

Hrana: Na Taksimu imas svasta, ja sam najcesce jeo u dva "restorana" tipa drustvene ishrane. Ono udjes, uzmes tacnu i escajg, vidis sta je u loncima ispred tebe i to narucis. Jedan se nalazi kada se sa Taksim trga krene Istiklal ulicom sa desne strane mozda manje od 50 metara od pocetka ulice, drugi je sa suprotne strane kod srednje skole u Istiklal ulici (kada krenes prema Taksim trgu sa desne strane. Cini mi se da sam vidio jos dva ili tri slicna. Imas ti puno restorana u tom dijelu, narocito u sporednim ulicicama koje se vezu na Istiklal, ali oni su puno skuplji. Ovakvi restorancici su najjeftiniji a da nije fast food, tu jedu Turci kada izadju na pauzu na rucak. Tu se kompletan rucak moze pojesti za 10 - 15 TL (supa, jelo, kolac, salata, znaci bas kompletan rucak).

Ja sam nedavno bio u gradu i zemlji poznatim po dobrim (a jeftinim) vinima, i dok sam rucak u slicnim kao sto napisah za Istanbul jeftinim restranima, znao sam kupiti bocu vina, u samoposluzi napraviti neko malo meze, na pijaci malo voca i povrca i sjesti na balkon hotelske sobe i uzivati u vinu. Kao sto znas pica i grickalice iz frizidera u hotelskoj sobi su prekupi. PA ako pozelis voca, na pijacu, kupi voce i u hotel jesti.

Djetetu moze biti interesantan kumpir (veliki krompir punjen povrcem, maslinama, itd. ti biras cime ce napuniti). Na Ortakoyu je najveci izbor. Ali mislim da ne vrijedi koliko kosta. Probajte dondurmu (turski sladoled) kugla je kostala kada sam ja bio prosle godine 1-1,5 TL. Kafa je preskupa, ako zelis kafu najbolje ti je Starbucks. Tu za 5 TL dobijes 300 ml kafe (moze se popiti), dok je standardna soljica espresso kafe 4,5 TL i skuplja. Caj je 2 TL pa navise. Iako se u malim kafanicama, obicno u blizini dzamija ili stanica moze popiti i jeftinji, jas sam ga pio za 0,75 TL. Ali to mozda nije mjesto za strankinju sa djetetom. Ne da je opasno, nije, ali to su mjesta kao nasi bircuzi na autobuskim stanicama, tu se kupljaju loklani besposlicari, penzioneri i sirotinja.

Kada spomenuh opasnost, ja se nikada nisam osjecao ugrozeno u Istanbulu. Ako ne zalazis u puste dijelove grada u 2 uvece (a ja sam i to radio i nisam osjecao da sam ugrozen) ne bi trebalo biti problema.

Sa Taksima imas direktan autobus do Beyazita a to ti je 5 - 10 minuta pjeske od Sultanahmeta. Druga opcija je kao sto sam vec spomenuo nekliko puta, sa Taksima metro do Kabatasa a onda tramvaj do Sultanahmeta. Prva je jeftinija jer placas jednu kartu umjesto dvije, druga je brza jer guzve na cestama mogu biti strasne pa se moze desiti da u autobusu provedes sat ili i duze. Ja sam u prosjeku autobusom isao 40 minuta do sat ne racunajuci cekanje autobusa koje isto moze potrajati, metro/tramvaj je trajalo oko 20-25 minuta u sta je ukljuceno cekanje i metroa i tramvaja.

Da te ne zbuni, ovaj metro od Taksima do Kabatasa sluzi samo za to da poveze Taksim i Kabatas. Imas samo jednu stanicu, ne mozes pogrijesiti :). Naravno, karta se placa standardno.

Evo, zavrsili su prugu ispod Bosfora, jos nesto za probati koga zanima da ide na Azijsku stranu. Iako nesto ne mislim da ima ikakve razlike od voza na zemlji, nije da je cijev providna pa kroz stako vidis kako si u vodi :)

Jos jedna stvar, ako nisi upozorena: Voda se iz cesme NE PIJE. Moras piti flasiranu vodu. Ja sam zube prao vodom iz cesme i nisam imao probleme. Voce sam takodje prao vodom iz cesme i samo saprao vodom iz boce, ali mozda to nisam morao. Za svaki slucaj, nisam zelio boravak provesti u WC-u ili na ispiranju :)

Obavezno uzmi zdravstveno putnicko osiguranje, koliko ja znam zdravstvene usluge su skupe, ako tebe ili dijete zaboli zub stomatologa nemas ispod 50 Eura.
Hvala ti na ovim vrlo korisnim informacijama...
ovo zdravstveno osiguranje ću svakako uzeti....i eto nadam se da cu uspjet obići sve što želim, pa se javim s utiscima..
hvala još jednom :sax:
Amy82

#1000 Re: Istanbul

Post by Amy82 »

..
Last edited by Amy82 on 03/02/2014 15:03, edited 1 time in total.
Post Reply