Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
mali Ninja

#976 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mali Ninja »

par ozbiljnih pitanja pa molim za ozbiljne odgovore.

neki dan ja i supruga smo kupili perzijsko mače staro 4 mjeseca, ženka.

prvo me zanima kakva je razlika, da li im je mana ako perzijska bijela mačka ima crnu/sivu flekicu na glavi, pitam ovo jer je razlika u cijeni znatna.

dalje, kada smo donijeli macu kući sve je bilo ok što se tiče higijene, ide na pijesak, jede krekere, pije vodu normalno i sve to, ali me zanima da li se ova mačka može ikada naučiti poslušnosti npr kad je zovnem mac ili imenom nekim, da me bar pogleda, ne mora ni doci. ja ovu zovem po pola sata, komšija dodje ali ona se i ne okrene, nije mi jasno zašto.

nadalje, kad ja pokusavam pomilovati po ledjima, odmah podigne rep i sva se izduzi nekako, propne se na noge, ne znam jel joj to smeta ili odgovara.

prilikom češljanja, maca nekad mirno sjedi, a nekad ni naopako, takodje pitanje kako najbolje i koje dijelove mace treba češljati.

kako nauciti macu da spava na jednom mjestu i da li one većinu dana spavaju a noću horgaju.

koje šampone kupiti za kupanje, i kako osušiti macu, skoro pa nemoguce peškirom.

bit ce jos dosta, za sada to je to :)
minjonja

#977 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

znam odgovoriti samo na neka pitanja.

naucice se ona na ime kad-tad. jos je mala i prekratko je kod vas.

to sto radis kad je milujes po ledjima znaci da joj se svidja. kad bi se saginjala i skupljala, znacilo bi da joj se ne svidja.

nauciti na jedno mjesto ces tesko. ona legne tamo gdje joj se svidja, obicno nesta gdje se moze uvuci ili u blizini izvora toplote. mozes probati da uzmes neki zatvoreni krevetac za macke.

ja sam svoje kupala friskies samponom, ali sigurno ima nekih fancy sampona za perzijske. nemoj joj glavu kvasiti da voda u usi ne udje. prvo dobro posusis peskirom, a onda fenom. nije to tako lagano, moras je dobro scepat i pazljivo da susis da je ne oprzis niti da se pregrije. cula sam da njih treba cesce kupati nego obicne macke zbog njihove dlake, zato ne bi bilo lose da je odmalena ucis na vodu i na kupanje. forumasica zlatiborka ima iskustva sa perzijskim mackama i bilo bi najbolje da nju pitas. vox-populi ima main coona pa se i njemu javi.
mali Ninja

#978 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mali Ninja »

hvala puno !!!
Felidae

#979 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

moja ima problem kod cesljanja...moram se psihicki spremiti dan prije...
ispocetka prede, i vidim da joj je fino, a dozvoljava mi samo da je cetkam po ledjima i malo sa strane, donja strana ne dolazi u obzir, nakon samo pet minuta krene da se izmotava i da se onako lezeci odaljava od mene, i ja ti letam tako za njom, ali joj valjda dojadi i od predenja nastane rezanje na mene....vidim da joj odgovara, ali je jednostavno toliko svojeglava da ne dopusta da bude po mom, nego ona odluci kad joj je dosta.....i tako svaki put....nekad i ja pocnem da rezim na nju :-)
luna09

#980 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Moja Chupa prije dva sata obavila ono što se moralo,kastrirali smo je .Kako je tužno gledati je ovako, ko da je gluho bilo mrtva .Evo treći sat teče od kastracije a ona se ne budi.Uplašena sam :( :( :( Ako se za pola sata ne počne buditi zovem Amara.Već sam na rubu panike :| :|
luna09

#981 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Vidi se da sam pukla od brige moja Chupa je curica i Amar je uradio sterilizaciju.Ma kako god se ta operacija zvala hoću da se probuuudiii :? :? :? :? :? :( :( :( :(
LaCici

#982 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Ma mojoj je trebalo 48 sati da dodje sebi. Toliko nije ni jela, i bila sam se bas zabrinula, ali sutradan kad je pocela nikad stati, olizala je tri tanjirica zaredom :D
hana_montana

#983 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

luna09 wrote:Vidi se da sam pukla od brige moja Chupa je curica i Amar je uradio sterilizaciju.Ma kako god se ta operacija zvala hoću da se probuuudiii :? :? :? :? :? :( :( :( :(

zenkice teze podnose kastriranje od muzjaka i sam zahvat je malo komplikovaniji, ja sam gotovo pobudalila od brige jer se budila dva dana a ja nisam smjela izaci iz kuce stalno sam provjeravala dise li...samo je mazi i ljubi da zna da si tu,bice sve okej :)
luna09

#984 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Chupi se probudila kasno po podne ali još je ošamućena, neće ni da jede ni da pije a ne da mi blizu sebe odmah grebe i ujeda.Mislim da je naša pažnja nervira pa je pratimo "iz daleka".Juče je povraćala al mislim da je to narkoza. Valjda će biti dobro :? :? .Ono optimizmom se borim protiv brige je rdrago mi je da smo opet riješili jedan veliki belaj.
LaCici

#985 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

I ja sam crkla od brige kada je moja takva bila, ali je nastavila sa divljanjem vec nakon 2 dana tako da je sad opet onaj stari sejtan :-D Sve je to normalno, nemas razloga za brigu. I ako ne jede ne siliti je, mojoj se stomacic usukao skroz od gladi ali je kasnije i vise nego nadoknadila :)
SadaMeHuseine

#986 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SadaMeHuseine »

Nasa maca je stara vec skoro godinu dana (mašala) i mogu reći da je luda ko struja...inače pored toga što se ponaša ko pas (trči i donosi bačenu loptu, grize i skače ko pas)...ostale je sve OK...

Interesuje me sljedeće....nikad je nismo kupali...inače ne voli vodu i ne silimo je....neki dan je slučajno upala u tuš kabinu i to je bio haos...vriska i cika iz diska...onda lizanje i čišćenje nekih pola sata...

Ono što me interesuje jeste: da li je uopce trebamo kupati,ako mačka nigdje ne izlazi iz kuće, redovno se četka i čisti...ne bih da je traumiram bezze???

Pozzz
teAMICA

#987 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by teAMICA »

SadaMeHuseine wrote:Nasa maca je stara vec skoro godinu dana (mašala) i mogu reći da je luda ko struja...inače pored toga što se ponaša ko pas (trči i donosi bačenu loptu, grize i skače ko pas)...ostale je sve OK...

Interesuje me sljedeće....nikad je nismo kupali...inače ne voli vodu i ne silimo je....neki dan je slučajno upala u tuš kabinu i to je bio haos...vriska i cika iz diska...onda lizanje i čišćenje nekih pola sata...

Ono što me interesuje jeste: da li je uopce trebamo kupati,ako mačka nigdje ne izlazi iz kuće, redovno se četka i čisti...ne bih da je traumiram bezze???

Pozzz

Jock, ne kupaj je ako Boga znaš, ne samo da ćeš je istraumirati, već ćeš joj saprati njen miris, pa će se osjećati ko da je "gola". Nema potrebe za tim, moj je 4 godine u kući i ni jednom ga ne okupasmo
LaCici

#988 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Ja svoju Maxu kupam svaki mjesec :?
SadaMeHuseine

#989 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SadaMeHuseine »

teAMICA wrote:
SadaMeHuseine wrote:Nasa maca je stara vec skoro godinu dana (mašala) i mogu reći da je luda ko struja...inače pored toga što se ponaša ko pas (trči i donosi bačenu loptu, grize i skače ko pas)...ostale je sve OK...

Pozzz

Jock, ne kupaj je ako Boga znaš, ne samo da ćeš je istraumirati, već ćeš joj saprati njen miris, pa će se osjećati ko da je "gola". Nema potrebe za tim, moj je 4 godine u kući i ni jednom ga ne okupasmo
OK...hvala ti...sad mi je lakse... :thumbup: :thumbup:
vox-populi

#990 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by vox-populi »

Pozzz
Kupati je ne moras, posebno ako je kratke dlake, ne izlazi vani i ne voli vodu. Cak i ako je duge dlake, kupanje nije neophodno ako je redovno cetkas.
Felidae

#991 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

ja sam svoju pokusala jednom-dva puta...i nikad vise. ne izlazi vani ali uvijek fino mirise, onako na sebe :)
amyca

#992 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amyca »

Moj macak nije stalno u kuci. Ima godinu dana i otkako je rodjen vrtio se oko nase kuce. Prije 2 mjeseca su ga napali psi i neke druge macke i onda smo ga spasili i unijeli u kucu i izlijecili rane.
Od pocetka trazi da se pusti vani da obavi svoje potrebe, ali smo i ubacili pijesak na koji se odmah navikao. Odaziva se samo na mac... :)
Eh, sad, kako je bio mali nije dobijao nikakve vakcine, vec smo mu kupili tabletice protiv parazita (2 x 1/2 u petnaest dana je popio), nabacili ogrlicu protiv buha, jer izlazi vani. Da li mu treba jos nesto dati da zastitimo i nas i njega od bajkica? Jednom sa ga okupala, ali je to citava muka bila. Kako mu je krzno vecinom bijele boje, bas se vidi kako se isprlja. Kupila sam mu sampon za mace, ali mi ga zao kupati, jer se sav istraumira od vode. Ima li nacina da ga okupam a da se ne preplasi toliko? Kako da ga cuvam u kadi...
minjonja

#993 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ja bih na tvom mjestu dala frontline, ili neko drugo sredstvo protiv vanjskih parazita koje se nakapava izmedju ramena. ogrlica protiv buha je slaba kad skontas da je godinu dana bio na ulici, sta se tu sve nagnijezdilo. ja bi mu znaci uz ogrlicu jos i to dala da budete mirni. postoji i jeftina varijanta a to je nitropitroid. to je prah koji ubija buhe, ali se on mora isprati. posto je to veliki macaka, to bi njemu sigurno bila trauma da se kupa pa ti to ne bih preporucila. samo nastavi redovno da mu dajes tablete svakih nekoliko mjeseci, ako izlazi iz kuce neka uvijek ima ogrlicu i redovno ga vakcinisi. to ce biti dosta.
i svakako si obavezna da nam postavis njegovu sliku na onoj drugoj temi :D nema tih fazona hvalit se da imas macku, a da je ne pokazes :D
amyca

#994 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amyca »

Hvala na info. A gdje mogu kupiti te kapi? I veterinar je rekao, kad smo ga vodili na ciscenje rane da ne smije zbog infekcije da mu da vakcinu. Trebala bi sada da ga odvedem. Samo sta bi trebao da mu da tacno, ja ne znam... Vodili smo ga na Stup, taj nam je najblizi... Vidim na forumima da ih bas ne hvale... Ima li drugi prijedlog za vet-a?

P.S. Slikicu cu postaviti, naravno... :-D
SinjaD

#995 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

amyca wrote:Hvala na info. A gdje mogu kupiti te kapi? I veterinar je rekao, kad smo ga vodili na ciscenje rane da ne smije zbog infekcije da mu da vakcinu. Trebala bi sada da ga odvedem. Samo sta bi trebao da mu da tacno, ja ne znam... Vodili smo ga na Stup, taj nam je najblizi... Vidim na forumima da ih bas ne hvale... Ima li drugi prijedlog za vet-a?

P.S. Slikicu cu postaviti, naravno... :-D
Pogledaj ovdje vezano za vet-a
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 41&t=34093

Lično bih preporučila VetLife (Andrej Krasni) ili Amar Popović.
Frontline mozes kupiti u pet sopovima i u vet-stanici, npr. Vetlifeu
amyca

#996 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amyca »

Koliko sam procitala, Amar dolazi na adresu. Dolazi li i kad ga prvi put zovnem i u koje doba dana radi? Ja radim do pola 5 i kuci sam tek oko pola 6, pa bi mi odgovaralo da dodje tada...
minjonja

#997 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

amyca wrote:Koliko sam procitala, Amar dolazi na adresu. Dolazi li i kad ga prvi put zovnem i u koje doba dana radi? Ja radim do pola 5 i kuci sam tek oko pola 6, pa bi mi odgovaralo da dodje tada...
dolazi ti kuci, samo mu kazes da tako zelis. on je privatnik, nema fiksno radno vrijeme. dogovorite se kad tebi odgovara.
luna09

#998 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Amar je zbog moje Chupe dolazio oko 7 jer i ja dolazim kući oko 6.Nazoveš lijepo dogovoriš termin i eto njega sa svim preparatima koji maci trebaju. :-D :roll: :roll:
kakav nered

#999 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

LaCici wrote:Ja svoju Maxu kupam svaki mjesec :?
I ja svoje mačke kupam redovno iako ne izlaze iz stana... mala ženkica ima dugu dlaku i mislim da bi joj bila grozna da je ne kupam... i ovako se i pored češljanja nekako zna ućebati... i sve te stvari koje ne vole, kupanje, češljanje, sječenje noktiju i sl. odradim iako se bune... s vremenom naviknu i istrpe bez prevelike buke oko toga... to je neko moje iskustvo... ali ako vi svoje niste kupali do sada onda je možda bolje da ih ni ne kupate... možda da im samo mokrim peškirom tu i tamo obrišete dlaku... to im sigurno neće smetati...
luna09

#1000 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

jesmo li ovo naučili sve o našim ljubimcima :dance: :dance: ili su nas odvukle druge teške teme :-) :-) :-) .moja chupa svakim danom u svakom pogledu sve više me dresira. :-D :-D
Post Reply