Kakvi smo sa Akvaristikom
Moderator: anex
- uradi sam
#976 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Znaju ti sa dna ispuhat skrge nista strasno...
-
doktor78
#977 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Hm, moguce je, mozda sam pretjerao sa CO2, a nemam drop-checker...rumit wrote:Bice da nemaju dovoljno kisika.doktor78 wrote:Ribe dna (coridorasi i ancistrus) mi u posljednje vrijeme stalno isplivavaju na povrsinu. Nije mi jasno sta se dogadja
- uradi sam
#978 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ako pice gore dole stalno onda je Amonijak...a boga mi imas i CO2 moguce da si pretjerao... promjeni vodu...doktor78 wrote:Hm, moguce je, mozda sam pretjerao sa CO2, a nemam drop-checker...rumit wrote:Bice da nemaju dovoljno kisika.doktor78 wrote:Ribe dna (coridorasi i ancistrus) mi u posljednje vrijeme stalno isplivavaju na povrsinu. Nije mi jasno sta se dogadja
- uradi sam
#979 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Sto smo ovo zakazali.... sta se desava nije valjda seva propjevala... 
-
rumit
#980 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ovo k'o da je sezona gotova?uradi sam wrote:Sto smo ovo zakazali.... sta se desava nije valjda seva propjevala...
- uradi sam
#981 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Hahahahahaha dobro si....rumit wrote:Ovo k'o da je sezona gotova?uradi sam wrote:Sto smo ovo zakazali.... sta se desava nije valjda seva propjevala...
- Bekir_SA
#982 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
h, luk davno prispio, vrjeme je krompiru 
- uradi sam
#983 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Hehehe neka luka i krompira...stigao mi je konacno onaj DC...vidi kako mjesas otopinu sta kako hoda... koliko kapi cega ide ....Bekir_SA wrote:h, luk davno prispio, vrjeme je krompiru
- Bekir_SA
#984 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Hajde Hairliuradi sam wrote:Hehehe neka luka i krompira...stigao mi je konacno onaj DC...vidi kako mjesas otopinu sta kako hoda... koliko kapi cega ide ....Bekir_SA wrote:h, luk davno prispio, vrjeme je krompiru
vidi ja mjenjam otopinu u DC-u na svakoj drugoj izmjeni vode u aq. uzmem vodu iz aq (posle mijenjanja) naspem u DC do pola kuglice, i dodam 5 kapi otopine... sva politika...
-
rumit
#985 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Smilovali se rusiBekir_SA wrote:Hajde Hairliuradi sam wrote:Hehehe neka luka i krompira...stigao mi je konacno onaj DC...vidi kako mjesas otopinu sta kako hoda... koliko kapi cega ide ....Bekir_SA wrote:h, luk davno prispio, vrjeme je krompiru
vidi ja mjenjam otopinu u DC-u na svakoj drugoj izmjeni vode u aq. uzmem vodu iz aq (posle mijenjanja) naspem u DC do pola kuglice, i dodam 5 kapi otopine... sva politika...
Ljudi preporucuju da se umjesto akvarijske vode stavlja otopina kh4 i reagens. Posto se ne zna kh akvarijske vode pa rezultati nisu precizni (bez obzira sta pise u upustvu).
- Bekir_SA
#986 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
6g sode 1L d.v 10ml te otopine u 490 ml d.v. i. pa mi se nekaj ne da vagat, pretpostavlja se da je voda iz aq. KH4 do sada nisam imao nikakvih problema, po bilju perle non stop a ribe normalno disu, niti jedna ne pliva na povrsini... 
-
Conte el Basan
#987 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
E druze, hvala ti! Onaj kamen bijeli uzivo izgleda puno prirodnije i bolje vjeruj mi, pogotovo kako su se alge nahvatale, uklapa se i bojom sa sedrom.rumit wrote:Conte el Basan:
Lijep ti je akvarijum, a i ribice.
Mene jedino malo "bode u oci" ovaj plasticni kamen. Odudara od sedre.
Svidja mi se ova kombinacija sedre i bijelog pijeska. Pogotovo ovaj veliki komad sedre.
Sedru lako mozes izbusiti da se ribice mogu zavlaciti (iako se tako narusi izgled kamena).
Sto ne stavis kakve pozadine? Koji ti je filter?
Sedra je definitivno najljepsa moguca (prirodna) dekoracija za akvarijum ovog tipa.
Sto se filtracije tice, je sljedeca: Tetra ex.700 vanjski filter (biološka filtracija), i Atman 2000 unutrašnji sa odličnim protokom koji mi stvara turbulenciju vode potrebnu da se apsolutno nista ne zadrzava na dnu, jer sa onoliko malawaca moras imati odlicnu filtraciju. Iako sve izgleda mozda malo "natiskano", sve je vjeruj mi planski rasporedjeno samo u cilju sto bolje filtracije vode.
Pozadinu sam htio naruciti iz srbije, ljudi rade vrhunski, nije ni puno para bila za moj akvarijum ali u zadnji momenat sam skontao da bi previse izgubio prostora, mozda na nekom vecem akvarijumu
- makaranka
#988 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
hello ljudi
kad god stignem procitam sta ima nova na ovom djelu
foruma, al nikako da sjednem i napisen i ja koji post.mozda se malo i previse raspisen pa ko nezeli citat,nek
je odma upozoren pa nek preskoci.
sve je krenilo jako davno sa dvije zlatne ribice, bilo je svakakvih vrsta riba, a kao najizdrzljivije su opstale jedino
gupike i dvije tetre. akvarij je pravljen,al eto nikad se nije doveo do kraja, tako da nema poklopac i odgovarajucu
neonku.ima nekih 50-tak litara, na principu je spojenih posuda,pa voda kroz dvije cjevi (za koje neman idjeu kako zakamuflirat da se ne vide)odlazi u drugi dio i tamo prolazi kroz dvije spuzve pa nazad u glavni dio.u jednu ruku je prakticno jer je lakse cesce izvaditi taj drugi dio i promjeniti vodu, pa nemoran svako malo
istankavati iz glavnog djela.(ili je bolje da cesce minjam vecu kolicinu vode?)za travu neznam koja je vrsta,jer je dobivena od prijatelja.nije nesto ni bujna,sto pripisujem nedostatku neonke, iako, akvarij je smjesten na jedino moguce mjesto (sank,vidi se s obje strane zato neman ni pozadinu) pa je s jednog slobodnog kraja postavljena
obicna ukrasna svjetiljka kojim im taj nedostatak pokusavam nadokandit.
naspram vasih oaza moje izgleda kao sirotiste,pa dajte koji savjet da se poboljsam bar dok ne nabavim koji pravi akvarij.
posto u mojoj selendri ima samo jedan zoo hobby nemam ni bas neki veliki izbor riba, uglavnom se najvise nude skalari,iako su mi predivni moji uvjeti nisu za njih pa sam na ceki za koju platy i black molly.
kako cesto dolazim u sa volila bi kupit koju ribicu,ali bojim se kako bi izdrzale taj velik put, i koji bi im to sok bia.
eto, dajte koje savjete,pokude, ma sve

kad god stignem procitam sta ima nova na ovom djelu
foruma, al nikako da sjednem i napisen i ja koji post.mozda se malo i previse raspisen pa ko nezeli citat,nek
je odma upozoren pa nek preskoci.
sve je krenilo jako davno sa dvije zlatne ribice, bilo je svakakvih vrsta riba, a kao najizdrzljivije su opstale jedino
gupike i dvije tetre. akvarij je pravljen,al eto nikad se nije doveo do kraja, tako da nema poklopac i odgovarajucu
neonku.ima nekih 50-tak litara, na principu je spojenih posuda,pa voda kroz dvije cjevi (za koje neman idjeu kako zakamuflirat da se ne vide)odlazi u drugi dio i tamo prolazi kroz dvije spuzve pa nazad u glavni dio.u jednu ruku je prakticno jer je lakse cesce izvaditi taj drugi dio i promjeniti vodu, pa nemoran svako malo
istankavati iz glavnog djela.(ili je bolje da cesce minjam vecu kolicinu vode?)za travu neznam koja je vrsta,jer je dobivena od prijatelja.nije nesto ni bujna,sto pripisujem nedostatku neonke, iako, akvarij je smjesten na jedino moguce mjesto (sank,vidi se s obje strane zato neman ni pozadinu) pa je s jednog slobodnog kraja postavljena
obicna ukrasna svjetiljka kojim im taj nedostatak pokusavam nadokandit.
naspram vasih oaza moje izgleda kao sirotiste,pa dajte koji savjet da se poboljsam bar dok ne nabavim koji pravi akvarij.
posto u mojoj selendri ima samo jedan zoo hobby nemam ni bas neki veliki izbor riba, uglavnom se najvise nude skalari,iako su mi predivni moji uvjeti nisu za njih pa sam na ceki za koju platy i black molly.
kako cesto dolazim u sa volila bi kupit koju ribicu,ali bojim se kako bi izdrzale taj velik put, i koji bi im to sok bia.
eto, dajte koje savjete,pokude, ma sve

-
rumit
#989 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Mi smo evo izgleda malu pauzu imali ovdje
.
Dobrodosla Makaranka.
Za uslove koje imas akvarijum ti je fin. Cist, bez algi,a i biljke su u dobrom stanju (iako me cudi s tim da nemas rasvjetu
).
Koliko sam shvatio imas prelivni filter. Kako ti ide voda iz filtera (vodena ili zracna pumpa ili ...). Sem spuzvi u filter bi trebala staviti perlon vate i keramicke valjke. Ovu veliku cijev koja ide iz filtera zamjeni za akvarijumsku cijev za filter.
Dovoljno je promjeniti trecinu vode sedmicno.
Obavezno napravi kakvu rasvjetu.
Pokrij donji dio akvarijuma sa lajsnom ili samoljepljivom folijom da prekrijes ovo prljavo u pijesku.
Ako se propisno upakuju i smjeste ribice mogu dobar put izdurati. Iako mi se cini da imas dovoljno ribica za ovaj akvarijum.
Dobrodosla Makaranka.
Za uslove koje imas akvarijum ti je fin. Cist, bez algi,a i biljke su u dobrom stanju (iako me cudi s tim da nemas rasvjetu
Koliko sam shvatio imas prelivni filter. Kako ti ide voda iz filtera (vodena ili zracna pumpa ili ...). Sem spuzvi u filter bi trebala staviti perlon vate i keramicke valjke. Ovu veliku cijev koja ide iz filtera zamjeni za akvarijumsku cijev za filter.
Dovoljno je promjeniti trecinu vode sedmicno.
Obavezno napravi kakvu rasvjetu.
Pokrij donji dio akvarijuma sa lajsnom ili samoljepljivom folijom da prekrijes ovo prljavo u pijesku.
Ako se propisno upakuju i smjeste ribice mogu dobar put izdurati. Iako mi se cini da imas dovoljno ribica za ovaj akvarijum.
- Bekir_SA
#990 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Spavamo...
Evo malo osvezenja, mali restart
biljke prerasle aqv. a i postavka dosadila oku, pa sam malo izbacio, preslozio...

pozzzzz...
Evo malo osvezenja, mali restart

pozzzzz...
-
doktor78
#991 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Vidim da sijeces listove valisnerije koji previsoko odu. Negdje sam procitao da nakon sijecenja ti listovi odumiru, istruhnu. Jesi li primijetio nesto slicno?
- Bekir_SA
#992 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
kod mene je skoro svaka odsjecena i nesto slicno mi se nikad nije desavalo, nastavljaju dalje rast bez problema... 
- Qler
#993 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
gdje su ribice? Nekako mi prazan akvarij?
- uradi sam
#994 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
heheheeh vidim novih ima neka pozdrav...

- Bekir_SA
#995 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Qler wrote:gdje su ribice? Nekako mi prazan akvarij?
hm ona dva para matičnih skalara sam prodao,postalo je nepodnosljivo, jednom sedmicno su bacali ikru i onda rat po aqv. tako da sad imam samo 5 ovih, cistace, sijamce i borca...
- Bekir_SA
#996 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
jesu li poceli radovi oko gigantauradi sam wrote:heheheeh vidim novih ima neka pozdrav...
![]()
daj koju sliku biljnog kako napreduje...?
-
rumit
#997 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Vala bas daj koju sliku. Ono sto sam ja zadnji put vidio jeBekir_SA wrote:jesu li poceli radovi oko gigantauradi sam wrote:heheheeh vidim novih ima neka pozdrav...
![]()
![]()
![]()
![]()
daj koju sliku biljnog kako napreduje...?
Kakva ti je situacija u onom manjim?
Bekire:
Fino ti je ovo. Samo malo monotona ovolika valisneria. Sto ne stavis jos kakvog bilja?
- makaranka
#998 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
@rumit hvala na savjetima, svakako cu ih primjenit.
gupiji mi se jako puno razmnozavaju,a radi raznolikosti sam mislila nabavit koju black molly,pa nek se mjesaju.
zanima me da li neko ima iskustva sa botia-ma ,imam dosta puzeva, i kad cistim cjeli tank,ja ih sve fino rukama povadim, odredila sam si jednu cetkicu (onu za zube,koja se moze savijat), pa s njom redovito cistim staklo,u kutovima pogotovo i filter da se rjesim jajasaca.ali tome nikad kraja.pa sam citala o botia-ma, sad kakvi su uvjeti za botie,oce li se slagat sa mojim gupyima,i tetrama, kolike narastu,da im moj akvarij nije premalen? na netu sam nasla neku botia lohachata za koju pise da neraste puno, pa bi tu pokusala nac.
gupiji mi se jako puno razmnozavaju,a radi raznolikosti sam mislila nabavit koju black molly,pa nek se mjesaju.
zanima me da li neko ima iskustva sa botia-ma ,imam dosta puzeva, i kad cistim cjeli tank,ja ih sve fino rukama povadim, odredila sam si jednu cetkicu (onu za zube,koja se moze savijat), pa s njom redovito cistim staklo,u kutovima pogotovo i filter da se rjesim jajasaca.ali tome nikad kraja.pa sam citala o botia-ma, sad kakvi su uvjeti za botie,oce li se slagat sa mojim gupyima,i tetrama, kolike narastu,da im moj akvarij nije premalen? na netu sam nasla neku botia lohachata za koju pise da neraste puno, pa bi tu pokusala nac.
- uradi sam
#999 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
To Bekir: ma bice slika malo sam u poslu sada...formirao sam jos jedan pa cu poslikat..treba mi jos boca Co2 ali neka...ima vremena...slike uskoro... 
- uradi sam
#1000 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Bottie su super vole cistu vodu i ne trpe experimentiranja sa vodom, hemijom itd (Paziti sa Co2, gnojenjem itd)..pozeljno je imati jednu grupu tri do cetiri komada jer vole drustvo...LPmakaranka wrote:@rumit hvala na savjetima, svakako cu ih primjenit.![]()