Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
KulinBan72

#976 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by KulinBan72 »

ja sam narucio u Univerzalno.com prvo bezuspjesno pisao online podrsci dvije sedmice... onda nazvao i pitao o online narudzbi.. proslo deklamovanih 24, pa 48 pa 72 sata, pa vikend...

onda sam jutros nazvao i pitao sta je sa mojim telefonom (sII) .. kazu nisu ni poslali.. a sto niste? pa nema.. kako nema - rekli ste ima tri... kaze "zakljucani" morali vratiti? Ne znam sta da mislim...

onda mi je ponudjen bijeli, 20 KM skuplji...nije frka za 20 Km, nego sto sedmicama cekam da se neko skonta... i ko garantuje da ce i bijeli stici..

i jos nesto.. na sajtu telefona stoji pakovanje, full, original, vako nako i DOSTAVA... objesi macku o rep, 10 KM se naknadno placa... nije uracunata dostava u cijenu...

:cry:
Revolucionar ★

#977 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Revolucionar ★ »

muljaju u zadnje vrijeme ocigledno
LeonardoAC

#978 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by LeonardoAC »

Ono što nikome ne preporučujem je kupovina u BBI-u radnja FONTELE. Ne mogu da vjerujem da u BBI-u može postojati radnja koja NE IZDAJE račun za kupljeni proizvod. Misleći da je tel. ORGINALAN i da nije skidan sa mreže platih 100 KM više, kad na kraju... PUF :-) :-) :-)
kojeime

#979 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by kojeime »

LeonardoAC wrote:Ono što nikome ne preporučujem je kupovina u BBI-u radnja FONTELE. Ne mogu da vjerujem da u BBI-u može postojati radnja koja NE IZDAJE račun za kupljeni proizvod. Misleći da je tel. ORGINALAN i da nije skidan sa mreže platih 100 KM više, kad na kraju... PUF :-) :-) :-)
Stvarno ne znam koliko puta treba ponoviti da u nasim radnjama NE MOZE se kupiti telefon koji nije skidan sa mreze. NI u jednoj. Tacka. Ko hoce neskidan sa mreze neka kupuje kod operatera ili u inostranstvu.

P. S. OK, mozda 0,1 % telefona u ponudi nije skidano, ali to su ionako modeli koje skoro niko ne kupuje, na primjer neki LG ili Samsung po cijeni od 35 KM ili mozda u Mibo Trading neka Motorola. Ali obzirom na njihove cijene drugih uredjaja koje prodaju, tamo ne bih ni gledao. Ovih atraktivnih NEMA da nisu skidani sa mreze.
Revolucionar ★

#980 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Revolucionar ★ »

pa dobro, nije toliko katastrofa ako je skidat sa mreze .. ne znam zasto se to toliko potencira kad se zna da drugacije veliki broj telefona uopste ne bismo ni imali na trzistu ..
Dupli_skalp

#981 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Dupli_skalp »

LeonardoAC wrote:Ono što nikome ne preporučujem je kupovina u BBI-u radnja FONTELE. Ne mogu da vjerujem da u BBI-u može postojati radnja koja NE IZDAJE račun za kupljeni proizvod. Misleći da je tel. ORGINALAN i da nije skidan sa mreže platih 100 KM više, kad na kraju... PUF :-) :-) :-)
a ne znam šta si očekivao?

pogledaj ko prodaje u bbi na fontele štandu. ekipa sa pijace sirano koja prodaje piratske cd/dvd medije.
LeonardoAC

#982 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by LeonardoAC »

eyesburn wrote:
a ne znam šta si očekivao?

pogledaj ko prodaje u bbi na fontele štandu. ekipa sa pijace sirano koja prodaje piratske cd/dvd medije.
Ukratko, pilićari najobičniji...
Dupli_skalp

#983 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Dupli_skalp »

pitanje za ove koji su kupovali u univerzalno.com - daju li na inzistiranje fiskalni račun ili ipak ne daju?
Sehro1

#984 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Sehro1 »

Upravo otkazao narudzbu u Univerzalnom, cekao 20 dana, ne hvala, zavlace narod, ako nemas reci DA NEMAS :x
sana5

#985 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by sana5 »

Sta vi mislite, koliko su ljudi kod nas spremni za online kupovinu mobitela?
neo7

#986 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by neo7 »

Online kupovina ? Zavisi odakle..Ako je sa strane zaboravi, carina ubi...Ako je iz Bosne, sto da ne ? Sve vise kartica ide u opticaj i kod nas, a onaj kome je stalo da kupi mobitel naruci ce ga preko jarana,rodjaka i slicno. (mislim preko njegove kartice)
sana5

#987 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by sana5 »

neo7 wrote:Online kupovina ? Zavisi odakle..Ako je sa strane zaboravi, carina ubi...Ako je iz Bosne, sto da ne ? Sve vise kartica ide u opticaj i kod nas, a onaj kome je stalo da kupi mobitel naruci ce ga preko jarana,rodjaka i slicno. (mislim preko njegove kartice)

Nije uvijek carina problem, znam par online prodavnica gdje carina nije veca od 2 eura...
neo7

#988 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by neo7 »

Daj mi na pp pa da i ja kupiim mobitel kako treba :) narucim mobitel od 800KM i carina me odere izmedju 250 i 280KM!!
sana5

#989 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by sana5 »

Imas pp :) Ako zivis u Bosni dostava je besplatna :thumbup:
kastor

#990 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by kastor »

interesuje me gdje bi u sarajevu mogao kupiti telefon na kredit (NLB razvojna banka) ili da oni daju neki kredit bez banke.
cicos

#991 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by cicos »

Zelim kupiti Nokia 500, pa me zanimaju vasa iskustva sa tim mobitelom? Vidim da je u Univerzalno oko 270km, da li je razumna cijena za taj mobitel ? I gdje jos preporucujete kupovinu mobitela osim u navedenoj prodavnici ? Hvalaaa :D
samaran

#992 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by samaran »

sana5 wrote:Imas pp :) Ako zivis u Bosni dostava je besplatna :thumbup:
??? i meni
neo7

#993 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by neo7 »

ma to su kineski telefoni ba, to je sranje zesce jer sam imao jedan. Hajde daj mi da kupim nesto brendirano a da ne platim dva puta PDV plus milion taksi.
kojeime

#994 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by kojeime »

neo7 wrote:ma to su kineski telefoni ba, to je sranje zesce jer sam imao jedan. Hajde daj mi da kupim nesto brendirano a da ne platim dva puta PDV plus milion taksi.
Napisao sam ti odgovor na drugoj temi, mozda nisi procitao, pa cu ponoviti ovdje:

"Ovako. Kada kupujes iz druge zemlje trebas sa prodavacem regulisati da ti cijena prodatog proizvoda bude umanjena za PDV te zemlje. Recimo kupujes iz Njemacke. Nesto kosta 100 Eura u maloprodaji. Njemacki porez je (odokativno, ne znam tacno) 22%. Tebi bi cijena proizvoda trebala biti 78 Eura. To je regulisano propisima, na primjer propis o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i drugim. Ako je porijeklo proizvoda EU onda ne bi trebao platiti ni carinu, takodje ima propis o tome.

Dakle, prije kupovine iz inostranstva obratiti paznju da li je navedena maloprodajna cijena (sa ukljucenim PDV-om drzave iz koje se kupuje) ili je cijena bez uracunatog PDV-a te zemlje. Svi ozbiljni prodavaci koji prodaju world-wide imaju navedene obje cijene, bez ukljucenog PDV-a te zemlje kada je kupac iz inostranstva i sa PDV-om kada je lokalni kupac. Ako je cijena sa uracunatim PDV-om, kontaktirati prodavaca i vidjeti kako izbjeci PDV te zemlje.

Napomena, ako je kupac u EU, na primjer kupac je u Engleskoj i kupuje iz Njemacke, taj kupac placa proizvod sa uracunatim PDV-om Njemacke, ne Engleske. Nema oslobadjanja od placanja PDV-a. Ovo oslobadjanje od placanja PDV-a zemlje prodavaca vazi samo kada se prodani proizvod izvozi izvan EU. Za zemlje koje nisu u EU treba sa prodavacem vidjeti kako to ide. A i provjeriti da li su to zemlje van EU sa kojima BiH ima potpisane sporazume o sprecavanju dvostrukog oporezivanja, kupovina iz tih zemalja bi trebala biti oslobodjena placanja PDV-a te zemlje.

Naravno, plati se porez BiH.

I ne, ne moze da ako se kupuje iz zemlje u kojoj je PDV nizi od naseg PDV-a da se plati PDV te zemlje, a nas ne plati. Nas se mora platiti, moze se biti oslobodjen samo placanja PDV-a te zemlje.

Za SAD, kako su porezi u SAD regulisani drugacije negu u EU, oslobadjanje od placanja poreza SAD-a kada kupujete odande ne vazi na nacin na koji vazi kada se kupuje iz EU."

Znaci, ne placas dva puta PDV.
neo7

#995 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by neo7 »

Hvala :thumbup:
Hvala opet na tako opsirnom objasnjenju :) :sax:
Dupli_skalp

#996 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Dupli_skalp »

eyesburn wrote:pitanje za ove koji su kupovali u univerzalno.com - daju li na inzistiranje fiskalni račun ili ipak ne daju?
khm, khm...
Mobilmanix

#997 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Mobilmanix »

Ko je za fiskalni racun , a vecu cijenu i duzu garanciju plus jos na rate ? :-)
shin

#998 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by shin »

Mobilmanix wrote:Ko je za fiskalni racun , a vecu cijenu i duzu garanciju plus jos na rate ? :-)

Mislis, ko je za legalno kupljen telefon?
Mobilmanix

#999 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Mobilmanix »

shin wrote:
Mobilmanix wrote:Ko je za fiskalni racun , a vecu cijenu i duzu garanciju plus jos na rate ? :-)

Mislis, ko je za legalno kupljen telefon?

Pa da , s tim da je logicno da onda cijena nikako ne moze biti tako niska ali bi zato podrska trebala biti puno jaca i usluga bolja ?
Dupli_skalp

#1000 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?

Post by Dupli_skalp »

samo što ja nigdje ne vidim da je cijena "tako niska" kao što ti kažeš. tu je negdje u 5 deka sa EU, samo što tamo za malo skuplje kupiš legalno i sa full garancijom proizvođača.

jer po tvojoj logici mob koji u EU košta legalno cirka 850, kod nas preko dilera 800, bi trebao da košta 950km da bi imao isto što i ovaj u EU sa 850? niđe veze :-)
Post Reply