neo7 wrote:ma to su kineski telefoni ba, to je sranje zesce jer sam imao jedan. Hajde daj mi da kupim nesto brendirano a da ne platim dva puta PDV plus milion taksi.
Napisao sam ti odgovor na drugoj temi, mozda nisi procitao, pa cu ponoviti ovdje:
"Ovako. Kada kupujes iz druge zemlje trebas sa prodavacem regulisati da ti cijena prodatog proizvoda bude umanjena za PDV te zemlje. Recimo kupujes iz Njemacke. Nesto kosta 100 Eura u maloprodaji. Njemacki porez je (odokativno, ne znam tacno) 22%. Tebi bi cijena proizvoda trebala biti 78 Eura. To je regulisano propisima, na primjer propis o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i drugim. Ako je porijeklo proizvoda EU onda ne bi trebao platiti ni carinu, takodje ima propis o tome.
Dakle, prije kupovine iz inostranstva obratiti paznju da li je navedena maloprodajna cijena (sa ukljucenim PDV-om drzave iz koje se kupuje) ili je cijena bez uracunatog PDV-a te zemlje. Svi ozbiljni prodavaci koji prodaju world-wide imaju navedene obje cijene, bez ukljucenog PDV-a te zemlje kada je kupac iz inostranstva i sa PDV-om kada je lokalni kupac. Ako je cijena sa uracunatim PDV-om, kontaktirati prodavaca i vidjeti kako izbjeci PDV te zemlje.
Napomena, ako je kupac u EU, na primjer kupac je u Engleskoj i kupuje iz Njemacke, taj kupac placa proizvod sa uracunatim PDV-om Njemacke, ne Engleske. Nema oslobadjanja od placanja PDV-a. Ovo oslobadjanje od placanja PDV-a zemlje prodavaca vazi samo kada se prodani proizvod izvozi izvan EU. Za zemlje koje nisu u EU treba sa prodavacem vidjeti kako to ide. A i provjeriti da li su to zemlje van EU sa kojima BiH ima potpisane sporazume o sprecavanju dvostrukog oporezivanja, kupovina iz tih zemalja bi trebala biti oslobodjena placanja PDV-a te zemlje.
Naravno, plati se porez BiH.
I ne, ne moze da ako se kupuje iz zemlje u kojoj je PDV nizi od naseg PDV-a da se plati PDV te zemlje, a nas ne plati. Nas se mora platiti, moze se biti oslobodjen samo placanja PDV-a te zemlje.
Za SAD, kako su porezi u SAD regulisani drugacije negu u EU, oslobadjanje od placanja poreza SAD-a kada kupujete odande ne vazi na nacin na koji vazi kada se kupuje iz EU."
Znaci, ne placas dva puta PDV.