Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
elmirčo

#976 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by elmirčo »

ma dobro ja sam tek III god, ali malo dugorocno planiram pa da se raspitam...hvala ti :)
inovine

#977 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by inovine »

Poz. Pitanje za malo iskusnije. Rijec je o racunovodstvu, da li je toliko tesko koliko se prica, da li je teze od statistike npr .. :D hvala
Muhamed Đakmić

#978 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

inovine wrote:Poz. Pitanje za malo iskusnije. Rijec je o racunovodstvu, da li je toliko tesko koliko se prica, da li je teze od statistike npr .. :D hvala
U nedjelju ispit? Imaš sasvim dovoljno vremena da ga spremiš. Jeste, teže je od statistike :D
inovine

#979 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by inovine »

Spremio bi ja kad bi znao sta treba :)
Muhamed Đakmić

#980 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Imaš li knjigu?

Prvih pet poglavlja :D
inovine

#981 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by inovine »

e imam hvala ti .. jel bude samo teorija ili i ovi bilansi nekakvi :)
Muhamed Đakmić

#982 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Ako se dobro sjećam, imat ćeš jedan zadatak koji nosi šest bodova. Može ti dati da napraviš probni bilans u tom zadatku, da napraviš bilans stanja ili bilans uspjeha, ili da proknjižiš par manjih promjena kroz T konta. Uglavnom su jednostavni primjeri, ništa pretjerano teško. Preradi malo vježbe sa stranice i nećeš imati problema.

Ostalih 14 bodova je teorija, 10 zaokruživanja po bod i dva dopunjavanja po 2 boda.
inovine

#983 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by inovine »

Ok druze, hvala puno :)
Muhamed Đakmić

#984 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Nema na čemu, uči i sretno :D
sevelmado

#985 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by sevelmado »

.
Last edited by sevelmado on 06/11/2016 11:31, edited 1 time in total.
inovine

#986 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by inovine »

sevelmado wrote:Pozdrav ekipa.

Obzirom da se dvoumim između nekoliko fakulteta, među kojima je i ekonomski(najviše zbog marketinga), imala bih nekoliko pitanja za vas. :)

Ono čega me je najviše strah, jeste taj prijemni. Pa me zanima kako to ide. Kakvi su zadaci, je li teško? Kakva je pripremna nastava, i koliko je, zapravo, korisna? Mislim, nauči l' se šta tu, jer me u srednjoj matematika nešto pretjerano i nije interesovala.

Dalje, kakvi su profesori, ispiti, predavanja? Je li teško baš, ili se može savladati sve?

Recimo da je za početak to-to..Bila bih vam jaaaaako zahvala na odgovorima. :)
E ovako ove prva sam godina na ekonomiji ( prvi put :D ) . sto se tice upisa tu ne bi trebalo bit problema jer su primali SVE i ko je polozio i ko nije, pises nekakvu molbu i to je to. Al bukvalno sve primili :) fax je onako imas u prvoj godini mozda 4 teza predmeta ostalo je zajebancija ... ako redovno ucis ne bi trebalo bit nikakvih problema :) pozdrav
sevelmado

#987 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by sevelmado »

inovine wrote:
sevelmado wrote:Pozdrav ekipa.

Obzirom da se dvoumim između nekoliko fakulteta, među kojima je i ekonomski(najviše zbog marketinga), imala bih nekoliko pitanja za vas. :)

Ono čega me je najviše strah, jeste taj prijemni. Pa me zanima kako to ide. Kakvi su zadaci, je li teško? Kakva je pripremna nastava, i koliko je, zapravo, korisna? Mislim, nauči l' se šta tu, jer me u srednjoj matematika nešto pretjerano i nije interesovala.

Dalje, kakvi su profesori, ispiti, predavanja? Je li teško baš, ili se može savladati sve?

Recimo da je za početak to-to..Bila bih vam jaaaaako zahvala na odgovorima. :)
E ovako ove prva sam godina na ekonomiji ( prvi put :D ) . sto se tice upisa tu ne bi trebalo bit problema jer su primali SVE i ko je polozio i ko nije, pises nekakvu molbu i to je to. Al bukvalno sve primili :) fax je onako imas u prvoj godini mozda 4 teza predmeta ostalo je zajebancija ... ako redovno ucis ne bi trebalo bit nikakvih problema :) pozdrav

Joj, sad ću se nafurati pravo :D hahaha.. A kakvi su ti ''teži'' predmeti? :O
inovine

#988 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by inovine »

:D pa eto prvi semestar matematika i pravo.. matematika je dosta teska, a pravo samo pricaju da je tesko da se ne moze polozit pa niko ne uci :D suplja :) a drugi semestar racunovodstvo i statistika i mozda makroekonomija :)
SovinMali

#989 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by SovinMali »

jel mi moze neko reci kad bi otprilike trebala poceti pripremna nasta , kad bi trebao biti prijemni , rok za upis ili jos neki datum koji bih trebao da znam :)
dusa_raskopuša

#990 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dusa_raskopuša »

Prati oglasnu plocu, sve ce biti postavljeno kad bude vrijeme. ;-)

http://www.efsa.unsa.ba/ef/ba
aida_8

#991 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by aida_8 »

Ako nije problem, moze li mi neko reci kakav je prijemni na Ekonomskom fakultetu? Da li je tesko i hoce li nam pripremna nastava olaksati prijemni ispit? I mooolim vas pisite ovdje sve informacije koje saznate u vezi pripremne nastave i svega bitnog za upis na fakultet :-) :-D
mistek

#992 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by mistek »

aida_8 wrote:Ako nije problem, moze li mi neko reci kakav je prijemni na Ekonomskom fakultetu? Da li je tesko i hoce li nam pripremna nastava olaksati prijemni ispit? I mooolim vas pisite ovdje sve informacije koje saznate u vezi pripremne nastave i svega bitnog za upis na fakultet :-) :-D
Prijemni - smiješan. Ako si baš duduk, uplati pripremnu. Inače, dovoljno je da uzmeš onaj vodič s pripremne iz matematike, pregledaš ga i posjetiš se na sve i nema sile da padneš. Bosanski još manje, uz poznavanje nekih osnova. Ne treba se puno opuštati, ali u suštini ga je teže pasti nego položiti. Jedino ako si baš tanka s matematikom, može biti da ti treba više vremena za vježbu. vježbaj vazda pomalo i održavaj formu, neće biti problema.

I vidi i statistika postala težak predmet. Ili sam ja baš naopak, ili je meni čak i informatika bila zahtjevnija od statistike. :D
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#993 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Admir_1984 »

zna li neko nekoga ko kvalitetno piše diplomske radove za neku normalnu cijenu?

pp molim
psy5000

#994 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by psy5000 »

tabija

#995 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by tabija »

Pozz...zanima me nesto vezano za VPS.

Gledam ovu rang listu iz godine 2012/2013 i vidim da je najveci broj bodova iz ovog pojedinacnog kriterija (bos,inf,eng) 40 tj procitao sam srednja ocjena iz gore pomenutih predmeta u zagradi pomnozena sa 8 i dobije se max broj 40.

Gledam rang listu iz godine prije tj 2011/2012 i vidim da niko nema vise od 30.
Jesu li drugacija pravila bodovanja bila ili ...?Mnozili sa 6 umjesto 8? Sta mozemo ocekivati ove godine?

I kad bi prijemni mogo biti? Pise da je pripremna nastava 20 maja i da traje 10 dana do pocetka prijemnog? Znaci prijemni je 1 juna?
Muhamed Đakmić

#996 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Prijemni je uvijek bio prva subota u julu, vjerujem da će tako biti i ove godine.
tabija

#997 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by tabija »

Sarajevo1946 wrote:Prijemni je uvijek bio prva subota u julu, vjerujem da će tako biti i ove godine.
JULU ? ili JUNU ? :D
Muhamed Đakmić

#998 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

U julu :D
perfect_guy

#999 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by perfect_guy »

tabija wrote:
Sarajevo1946 wrote:Prijemni je uvijek bio prva subota u julu, vjerujem da će tako biti i ove godine.
juli, i nije subota, nego nedelja
Muhamed Đakmić

#1000 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

perfect_guy wrote:
tabija wrote:
juli, i nije subota, nego nedelja
Meni je bio u subotu, 2009. godine. Doduše, možda je VPŠ dan poslije.
Post Reply