Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#976 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

harunyahya wrote:
sistem wrote:
harunyahya wrote:Islam i kur'an je za sva vremena do sudnjeg dana.Mnogi autoriteti danas na polju sociologije,psihologije i dr.(nemuslimani među kojima su i tvoje kolege :mrgreen: ) se slažu da islam i njegov put ,kur'an i njegov zakon daju rješenja i odgovore na probleme današnjeg društva kao i na probleme koje slijede zbog našeg ponašanja.
neki primjer tih sociologa, prihologa i doktora?
Ništa bez dokaza jel?
R.Bosworth Smith,A.J. Arberry,Michael J. Hart,Gandhi,Gibbon,Thomas Carlyle,Jules Messerman...
Sve je to vrlo subjektivno, cuj psiholozi i sociolozi tvrde da kuir'an daje rjesenja za zivotne probleme... :lol:

Svako ima svoju viziju rjesenja zivotnih problema, to sto par psihologa i sociologa to vide kao zivotno rjesenje nista ne znaci, koliko njih vidi bibliju kao rjesenje, neki nesto trece, cetvrto...
Ateista

#977 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

harunyahya wrote:
delija11 wrote:
Ateista wrote: O svim tim nepoklapanjima mi je mrsko opet naglabati, iznijeli smo to na dosta tema...

Kao prvo, nikad nisam tvrdio da kur'an nije mijenjan, nisam tvrdio ni suprotno, nemam dovoljno informacija o tome i mislim da niko ne moze 100% tvrditi niti je to bitno jer nema veze sa onim sto sam napisao.

Mislio sam na to da je u samom startu kad je pisan, kur'an prilagodjen vremenu i kulturi u kojoj je nastao, te da su zbog toga mnoge stvari zastarile i prevazidjene, o svemu tome sam pisao vec toliko puta...
ma daj bolan imas bruku muzeja gdje imas Kur'ane stare bar iz 17 stoljeca.a tada se pola stvari nije znalo.kako to da je Kur´an prilagodjen onom vremenu a uspjesno se i dan danas koristi i neces naci nijednog muslimana a da kaze joj jes vala ovaj dio zastario..pa rekao si da se vjera prilagodjava vremenu.a kako ces nesto prilagoditi nego da nesto izmijenis ili dodas,u nasem slucaju Kur'an..
nije ti bilo mrsko pisati kad je kritikovati druge,ali kada si ti u pitanju vec se usutis..
delija11 pogledaj Kur'an je "velika laž" tu sam odg. na neke njihove tvrdnje i ddokaze za kojim se povode
Jeli to neka tema ili sta?
harunyahya

#978 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

harunyahya wrote:
delija11 wrote:
Ateista wrote: O svim tim nepoklapanjima mi je mrsko opet naglabati, iznijeli smo to na dosta tema...

Kao prvo, nikad nisam tvrdio da kur'an nije mijenjan, nisam tvrdio ni suprotno, nemam dovoljno informacija o tome i mislim da niko ne moze 100% tvrditi niti je to bitno jer nema veze sa onim sto sam napisao.

Mislio sam na to da je u samom startu kad je pisan, kur'an prilagodjen vremenu i kulturi u kojoj je nastao, te da su zbog toga mnoge stvari zastarile i prevazidjene, o svemu tome sam pisao vec toliko puta...
ma daj bolan imas bruku muzeja gdje imas Kur'ane stare bar iz 17 stoljeca.a tada se pola stvari nije znalo.kako to da je Kur´an prilagodjen onom vremenu a uspjesno se i dan danas koristi i neces naci nijednog muslimana a da kaze joj jes vala ovaj dio zastario..pa rekao si da se vjera prilagodjava vremenu.a kako ces nesto prilagoditi nego da nesto izmijenis ili dodas,u nasem slucaju Kur'an..
nije ti bilo mrsko pisati kad je kritikovati druge,ali kada si ti u pitanju vec se usutis..
Jeste.
harunyahya

#979 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

Ateista wrote:Sve je to vrlo subjektivno, cuj psiholozi i sociolozi tvrde da kuir'an daje rjesenja za zivotne probleme...

Svako ima svoju viziju rjesenja zivotnih problema, to sto par psihologa i sociologa to vide kao zivotno rjesenje nista ne znaci, koliko njih vidi bibliju kao rjesenje, neki nesto trece, cetvrto...
Od ateiste ništa drugo ni očekivat.Bez uvrede ali vrijeme je pokazalo da ateisti znaju samo pametovat a nikad davat rješenje.

Ako ne vjeruješ da islam daje rješenja šta ja mogu ali opet ću navest par primjera:
Prisjeti se zabrane alkohola u Americi i analiziraj zašto nije uspjelo pa uporedi kako su islam i kur'an to riješili.
Pogledaj sadašnju krizu i pogledaj da u prijašnjim islamskim državama skoro da nije bilo siromašnih.
Ateista pametuješ o nekavim ženskim pravima i slobodama a gledaj šta je zapadnjački "libealizam" .Elizabeta Manners u svojoj knizi Vulnerabilna generacija kaže:Zaista djevojkeum školama bivaju izložene raznim zloupotrebama i rušilačkom valu materijalizma u kojeg nas guraju mediji i grupa trgovaca sekso koji na takav način ostvaruju ogromne materijalne dobiti". dalje,spolne bolestida kažemo nešto i o tome koji su uzroci.Poslanik s.a.v.s. kaže:Kada se u jednom narodu pojavi zinaluk i raprostrani do te mjereda se javno čini,u njemu će se pojaviti bolesti koje nisu postojale kod njihovih predaka.Dr.Andrau Rigg profesor dječije medicine na univerzitetu Dž.wošington kaže 3 su najvažnija uzroka širenja spolnih bolesti 1.nemoral2.kontracepcija 3.I krivo ubjeđenje da penicilin i ostali antibiotici mogu izliječiti te bolest.
Pobačaji
dr.James Nox Russel kaže:Uprkos porasta procesa edukacije o upotrebi sredstava za sprječavanje začeća u engleskoj i velsu u periodu od 4god zabilježeno 18851 slučaj trudnoće kod djevojaka čija starost ne prelazi 15 god.Što dakle vodi pobačaju. Mogao bio ovome otvorit posebnu temu, ali vidjećemo.Milion je današnjih problema ali samo jedna knjiga ima rješenja za sve ovo (pogledaj koliko je manje ovakvih slučajeva u islamskim državama).Izvini ako sam bio malo grub.
tranquil

#980 Re: Pitanje ateistima

Post by tranquil »

harunyahya wrote:
Ateista wrote:Sve je to vrlo subjektivno, cuj psiholozi i sociolozi tvrde da kuir'an daje rjesenja za zivotne probleme...

Od ateiste ništa drugo ni očekivat.Bez uvrede ali vrijeme je pokazalo da ateisti znaju samo pametovat a nikad davat rješenje.

Ako ne vjeruješ da islam daje rješenja šta ja mogu ali opet ću navest par primjera:
Prisjeti se zabrane alkohola u Americi i analiziraj zašto nije uspjelo pa uporedi kako su islam i kur'an to riješili.
Pogledaj sadašnju krizu i pogledaj da u prijašnjim islamskim državama skoro da nije bilo siromašnih.
Ateista pametuješ o nekavim ženskim pravima i slobodama a gledaj šta je zapadnjački "libealizam" .Elizabeta Manners u svojoj knizi Vulnerabilna generacija kaže:Zaista djevojkeum školama bivaju izložene raznim zloupotrebama i rušilačkom valu materijalizma u kojeg nas guraju mediji i grupa trgovaca sekso koji na takav način ostvaruju ogromne materijalne dobiti". dalje,spolne bolestida kažemo nešto i o tome koji su uzroci.Poslanik s.a.v.s. kaže:Kada se u jednom narodu pojavi zinaluk i raprostrani do te mjereda se javno čini,u njemu će se pojaviti bolesti koje nisu postojale kod njihovih predaka.Dr.Andrau Rigg profesor dječije medicine na univerzitetu Dž.wošington kaže 3 su najvažnija uzroka širenja spolnih bolesti 1.nemoral2.kontracepcija 3.I krivo ubjeđenje da penicilin i ostali antibiotici mogu izliječiti te bolest.
Pobačaji
dr.James Nox Russel kaže:Uprkos porasta procesa edukacije o upotrebi sredstava za sprječavanje začeća u engleskoj i velsu u periodu od 4god zabilježeno 18851 slučaj trudnoće kod djevojaka čija starost ne prelazi 15 god.Što dakle vodi pobačaju. Mogao bio ovome otvorit posebnu temu, ali vidjećemo.Milion je današnjih problema ali samo jedna knjiga ima rješenja za sve ovo (pogledaj koliko je manje ovakvih slučajeva u islamskim državama).Izvini ako sam bio malo grub.
Zašto sve rečenice koje počinju sa "bez uvrede" se nastavljaju sa nekom uvredom? :D

Šta sve neću dočekati - da mi o moralu vazi čovjek koji je za forumaški pseudonim uzeo čovjeka koji je osuđen zbog prevare i trenutno se nalazi u zatvoru, i to ni više ni manje nego u muslimanskoj državi.

Historija pokazuje da se najgore moralne nakarade kriju iza ljudi koji daju predavanja drugima o moralu. Takvi obično govore o vrijednostima u suzdržavanju od normalnih i neštetnih ljudskih nagona a sami su obično najizopačenije osobe koje se mogu zamisliti.

Turski zatvor je taman za takve.
JThomas

#981 Re: Pitanje ateistima

Post by JThomas »

zlih ateista ni danas nema više od desetak posto na ovom svijetu, prije ih je bilo još manje - a istorija svijeta je svejedno istorija ubijanja, ratova i bijede. (s tim da sasvim slučajno DANAS bijede ima uvjerljivo najmanje ondje gdje ima najviše ateista - skandinavija, švicarska, njemačka, kanada, australija...)

kako to objasniti ako religije imaju odgovor na sve?
harunyahya

#982 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

tranquil wrote:
harunyahya wrote:

Pobačaji
Zašto sve rečenice koje počinju sa "bez uvrede" se nastavljaju sa nekom uvredom? :D

Šta sve neću dočekati - da mi o moralu vazi čovjek koji je za forumaški pseudonim uzeo čovjeka koji je osuđen zbog prevare i trenutno se nalazi u zatvoru, i to ni više ni manje nego u muslimanskoj državi.

Historija pokazuje da se najgore moralne nakarade kriju iza ljudi koji daju predavanja drugima o moralu. Takvi obično govore o vrijednostima u suzdržavanju od normalnih i neštetnih ljudskih nagona a sami su obično najizopačenije osobe koje se mogu zamisliti.

Turski zatvor je taman za takve.
Ako sam nekog uvrijedio onda se duboko ispričavam nije mi bila namjera samo se htio iznijeti istinu a istina najviše boli onoga koga iznosi laži.Ono što sam napisao nije bilo namjenjeno tebi.Ime harun yahya sam uzeo iz drugug razloga (to su ljudi koji su se borili protiv laži) a ne zbog osobe koje ti spominješ.Još jednom se ispričavam.
Bernardinac

#983 Re: Pitanje ateistima

Post by Bernardinac »

Usnuo sam san..........Za 100 godina na zapadu će se vjerovanje po "svetim knjigama" svesti na bezznačajan broj i da će se "svete knjige" čitati u školama samo kao lektira. :zzzz:
Ateista

#984 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

harunyahya wrote:

Pobačaji
Vec sam puno puta govorio da ateizam nije ni religija ni ideologija, zbog cega ti prva recenica nema nikakvog smisla.

Sta to sad hoces da kazes da u islamskim drzavama nema ili nije bilo siromasnih? Mozda je bilo drzava koje su imale dobrog vodju i koje su dobro koristile svoje resurse, ali to nema veze sa islamom. Ako cemo tako, eno i u Titino doba je bilo manje siromasnih nego u vecini zemalja, a nigdje religije, nema to veze sa religijom, samo je do dobrog vodje.

Sto se tice zenskih prava i sexa, ja ne znam zasto uzimas zapad kao primjer, zapadna kultura i odnos prema sexu je jedna krajnost, a druga krajnost je odnos religije rema sexu. Ne podrzavam ni jedno ni drugo vec sam za zlatnu sredinu, jedam za sexualnu slobodu ali ono na zapadu vise nije sloboda nego druga vrsta kontrole.

Sto se tice spolnih bolesti, ne znam koji je to naucnik ali morm reci da je to glupost. Nemoral necu ni komentarisati jer je to subjektivan pojam, a to za kontracepciju je najveca glupost koju sam cuo, jer najrasirenija vrsta kontraepcije - kondomi, upravo ima svrhu i sprjecavanje sirenja spolnih bolesti.

Ono sto je najveci problem je nedostatak informacija i nedostatak sexualnog obrazovanja, bar nedostatak adekvatnog obrazovanja, i o tome sam vec govorio.

To sto bi pridrzavanje kur'anskih propisa mozda smanjilo broj spolnih bolesti, ne znaci da je to pravi nacin tretiranja tog problema, to je kao da odsjeces ruku zato sto te boli ruka, umjesto da lijecis korijen tog problema. Vec sam imao temu i o tome, nije nista novo, prozvakano davno... :-)
Ateista

#985 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

JThomas wrote:zlih ateista ni danas nema više od desetak posto na ovom svijetu, prije ih je bilo još manje - a istorija svijeta je svejedno istorija ubijanja, ratova i bijede. (s tim da sasvim slučajno DANAS bijede ima uvjerljivo najmanje ondje gdje ima najviše ateista - skandinavija, švicarska, njemačka, kanada, australija...)

kako to objasniti ako religije imaju odgovor na sve?
Izgleda da je to najlakse objasniti ignorisanjem... :D
harunyahya

#986 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

kljl
Last edited by harunyahya on 04/08/2009 23:13, edited 1 time in total.
harunyahya

#987 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

Bernardinac wrote:Usnuo sam san..........Za 100 godina na zapadu će se vjerovanje po "svetim knjigama" svesti na bezznačajan broj i da će se "svete knjige" čitati u školama samo kao lektira. :zzzz:
Na mnogim mjestima i jest tako nažalost na što smo spali ne nas je sram.
JThomas

#988 Re: Pitanje ateistima

Post by JThomas »

pa dobro, šta će toliki imigranti iz islamskih zemalja u skandinaviji i njemačkoj kad je tamo tako loše? ne znaju jadni šta je dobro za njih?

ali ne, najbitnije je da tamo svaki sedmi brak završava razvodom :lol: i šta onda? ne ide više - i ljudi se rastanu. daj ženama u islamskim zemljama ekonomsku nezavisnost i građanske slobode - pa bi vidio šta bi bilo...

i opet - ako je namjera religije bila da iskorijeni ratove, sukobe, bijedu, moralnu izopačenost...onda je iz cijele istorije ovog svijeta bolno očigledno da u tome baš i nije uspjela. ali nimalo.
Ateista

#989 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

@harunyahya

Za brakove ti je vec odgovoreno, nemam sta da dodam.

Za samoubistva bas i nisam siguran, ima ih svugdje, mozda oni samo malo bolje vode statistiku, dok je neke zemlje ne vode nikako.

Sto se tice odnosa prema zenama, ja sam zapad uzeo kao primjer zato sto su zene postale ravnorpavni clanovi drustva i same odlucuju. Inace, ne smatram zapadno drustvo bas kao neki primjer. Oni su krenuli sa sexualnim slobodama, ali zahvaljujuci kapitalistickom drustvu koje ima koristi od komercijalizaije sex-a, ta sloboda vise nije sloboda vec prerasta u novu vrstu robovanja. Za to nije kriva sexualna sloboda vec komercijalizacija sex-a i svega sto je amerika uradila po tom pitanju i napravila jedno bolesno drustvo. To je korijen tih problema, a ne to sto su zene dobila svoja prava, ne znam kakav doktor moze izvaliti tako nesto. :lol:
Sa druge strane, natalitet i nije tako pozitivna stvar, ako ovako nastavimo, planeta ce postati prenaseljena prije nego sto budemo u mogucnosti da se prosirimo na druge planete, tako da je natalitet u ovom vremenu nesto jako negativno.

Ne vidim sta je problem u prekidu bracnih veza ako nesto nije u redu, bolje i to nego zivjeti u propalom braku.

Ako sam dobro shvatio, kazes da se Tito borio protiv bratstva, sto je apsolutno netacno, sta je sa bratstvom i jedinstvom i svim sto smo imali za vrijeme Tita?
Ne znam ima li i jedna drzava koja je bolje funkcionisala dok je postojala od bivse SFRJ? A nigdje religije.

Iza tvrdnje za spolne bolesti i dalje stojim. Hajd mi samo reci kako upotreba kontrecepcije moze povecati rizik od spolnih bolesti? :lol:

Ne znam na osnovu cega mislis da sam bio uvrijedjen, uopste nisam, niti sam imao razloga, svako iznosi svoje misljenje, nema tu nista lose. :)

Primjer koji sam dao je dosta brutalan, ali mislim da je dobro poredjenje. Smatram da je sex jedna od najvaznijih stvari u zivotu covjeka i mislim da su bilo kakve zabrane po tom pitanju suvisne. Smatram da covjek treba da eksperimentise, da mijenja partnere i isprobava dok ne nadje najidealnijeg partnera sa svakog aspekta, a izmedju ostalog i sa aspekta sex-a. Nema nikakvog razloga da covjek ceka brak da bi dosao do sex-a, da se zene pokrivaju i da sakrivaju svoju ljepotu jer nema nista lose u tome da je pokaze, to je njena priroda, a isto se odnosi i na muskarce. To su sve jako bitne stvari u zivotu ljudi, pogotovo dok su mladi i tek tkrivaju svoju sexualnost. Takve zabrane smanjuju njihov kvalitet zivota i usporavaju razvoj. Zato sam naveo primjer sa rukom, jer princip "bolje sprijeciti nego lijeciti" je definitivno pogresan u ovom slucaju. Treba rijesiti korijen problema, a to je komercijalizacija sex-a i nedovoljna ili losa sexualna edukacija, a ne zabranjivati sex prije braka zbog tih bolesti. Pogledaj malo sta PRAVI naucnici misle o tome, a ne neki kvazi-naucnici...
Ateista

#990 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

JThomas wrote: i opet - ako je namjera religije bila da iskorijeni ratove, sukobe, bijedu, moralnu izopačenost...onda je iz cijele istorije ovog svijeta bolno očigledno da u tome baš i nije uspjela. ali nimalo.
I ne samo da nije uspjela, samo je napravila jos vecu podjelu medju ljudima, pa imamo vise potencialnih i postojecih zaracenih strana...
harunyahya

#991 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

JThomas wrote:pa dobro, šta će toliki imigranti iz islamskih zemalja u skandinaviji i njemačkoj kad je tamo tako loše? ne znaju jadni šta je dobro za njih?

ali ne, najbitnije je da tamo svaki sedmi brak završava razvodom :lol: i šta onda? ne ide više - i ljudi se rastanu. daj ženama u islamskim zemljama ekonomsku nezavisnost i građanske slobode - pa bi vidio šta bi bilo...

i opet - ako je namjera religije bila da iskorijeni ratove, sukobe, bijedu, moralnu izopačenost...onda je iz cijele istorije ovog svijeta bolno očigledno da u tome baš i nije uspjela. ali nimalo.
islam je ženi prvi dao ekonomsku nezavisnost i pravo naljeđa i slobodu da upravlja svojom imovinom kako ona želi kao i pravo glasa i pravo da učestvuje u zakonskim raspravama.za ovo prvo ne znam da je tako i ako jest zasto to rade .Dokaz?
A opet slabo se tamo ko drži Muhamedovog učenja.

Pogledaj islam tokom "mračnog doba" i vidjećeš kako je stanje kod muslimana bilo tu se slažu svi historičari

"Za njih je Muhammed bio amtihrist.Ja sam ga proučavao,tog čuidesnog čovjeka,te prema mom mišljnju trebali bi ga nazvagt spasiocem čovječanstva...Usljedećem vijeku to može ići dalje kroz spoznaju korisnosti ovog učenja za rješavanjeproblema današnjeg svijeta i u tom smislu treba razumjeti moje predviđanje."George Bernard Shaw

Ateista , žene na zapadu su u gorem položaju nek konkubine ali et. Tito se borio protiv bogatstva ne samo siromaštva to je mišljenje.Doktori koje sam naveo su stručnjaci a ti dosad nisi naveo nijeednu statistiku alibrojke potvrđju moj stav.
Nemam vremen sve objašnjavat ja sam nave citate iz knjiga od ljudi koji su pisali o seksualnim slobodama sve detaljno
objasnili.Zato preporučujem da kupiš ili digneš kakvu knjigu na tu temu pa onda raspravljaj(ima ih mnogo vjeruj mi).
Nigdje ovi naučnici nisu unizili žene nego su oni koji govore u ime emancipacije i ravnopravnosti žene unizili majku irekli stvaraj karijeru.Okakvoj je karijeri riječ ? Riječ je o ženskoj radnoj snazi koja iznosi u sad-u 32% u njem. 37% u rusiji 45%itd.Ovdje se radi o interesu i duhu indus. civilicacije.A karijere kao doktori novinari itd. ima možda oko 2posto žena.
Ja dalje nemam šta raspravljat. dosta mi je više.
atheist

#992 Re: Pitanje ateistima

Post by atheist »

Pozdrav svima, nisam dugo vremena svrachao, a koliko sam mogao primjetiti, ama bash na svim forumima se kolja lome oko istih stvari - moral, ateizam, teizam, i tako dalje i tako blizhe :-) . Da ne gnjavim previshe, vidim da se zadnji postovi tichu morala i ateizma/teizma u modernom drushtvu.

Ateizam = zlo - isuvishe chesto upotrebljavana misao od strane vjernika a chesto uporishte trazhi u moralu - za kojeg kazhu da je ateistima stran pojam - jer kako neko mozhe biti uopste moralan ukoliko je ateista.

Avaj, religija Abordzina u Australiji ne poznaje Boga (dakle, njihova religija je ateistichka), kod Taoista (u Kini) takodje, i opet su i one proizvele univerzalna moralna poimanja.

U skoro svim zajednicama vrijede pravila da je dobro pomochi chovjeku koji je u nevolji, pa i kada je taj chovjek stranac, pa i kada se iz istoga nema odmah prepoznatljiva korist. Sex sa djecom i incest su skoro u svim zajednicama nesto lose. Tracanje i klevetanje skoro svugdje vrijede kao neshto loshe, pa ipak se skoro svugdje primjenjuju.

Ubistvo je generalno neshto lose, no takodjer postoje i generalne iznimke (samoodbrana, npr). Skoro svugdje za djecu vrijedi da im je potrebna posebna pazhnja i pomoch, i da u moralnom pogledu nisu stopostotno odgovorni, itd. itd.

Dakle, neovisno koja je zajednica, da li poznaje (ili i priznaje) postojanje Boga, skoro sve zajednice imaju identichne moralne i eticke odrednice za dobro i zlo.

Moral proizlazi iz suosjecaja, a sluzi reguliranju suzhivota. Moralne norme od zajednice do zajednice variraju, ali njene osnove su skoro svugdje iste. Prihvatanje i pridrzhavanje tih osnovnih moralnih normi (ili odredbi) omoguchava postojanje i odrzhavanje zajednica. Prekrshaji tih moralnih normi (odredbi), otezhavaju ili ugrozavaju taj suzhivot. Sto bi znacilo: Da bi zajednica (suzivot) funkcionisala potrebna su pravila koja regulisu istu (taj suzivot).

Dobro i zlo su odrednice ljudi koji zhive u zajednicama, i prema kojima odgajaju mladje narastaje. Ono sto je nekome dobro, ne mora biti i meni. I obrnuto. Ipak, da bi funkcionirala zajednica, potrebne su nam odrednice koje ce odrzhavati zdravu zajednicu. Takvim odredbama i dogovorima oko istih nije potreban Bog. Shtavise, bez Boga iskljuchuje se zloupotreba istih u ime Boga.

Elem, komparativna analiza, koju su na temelju nalaza nekoliko istrazhivanja napravili profesori Pippa Norris sa Harvarda i Ronald Inglehart sa Michigenskog univerziteta, pokazala je da samo mali procent Evropljana vjeruje u Boga. Svedska je zemlja koja broji najmanje vjernika(85% ateista). Najveche iznenadjenje tokom analize raznih istrazhivanja za istrazhitelje svakako je bio Izrael koji se nalazi na 19. mjestu popisa zemalja sa najmanje vjernika. Naime, 37% stanovnishtva u Izraelu izjasnilo se kao ateisti. SAD se nalazi na 44. mjestu sa 9% ljudi koji ne vjeruju u Boga.

U Basni je zabiljezhen je procenat od 6,4% onih koji ne vjeruju u Boga.

Ova studija je pokazala vezu izmedju velikog broja ateista i zdravstvenog stanja u drzhavi kao i broja godishnjih samoubistva, kriminaliteta, siromashtva, stanja obrazovnog sistema i jednakosti medju spolovima , chime se ne mogu pohvaliti teistichke zemlje.

Nacije koje su okarakterisane kao dobrostojeche, te one sa najvechim procentom poshtivanja ljudskih prava i sloboda imaju najvechi broj ateista. U evropskim zemljama zabiljezhen je rapidan porast ateizma u zadnjoj deceniji.

Deset zemalja u svijetu sa najvechim brojem ateista:

1. Svedska (85% ateista)
2. Vijetnam
3. Danska
4. Norveshka
5. Japan
6. Ceshka Republika
7. Finska
8. Francuska
9. Juzhna Koreja
10. Estonija
atheist

#993 Re: Pitanje ateistima

Post by atheist »

harunyahya wrote:Islam i kur'an je za sva vremena do sudnjeg dana.Mnogi autoriteti danas na polju sociologije,psihologije i dr.(nemuslimani među kojima su i tvoje kolege :mrgreen: ) se slažu da islam i njegov put ,kur'an i njegov zakon daju rješenja i odgovore na probleme današnjeg društva kao i na probleme koje slijede zbog našeg ponašanja.
Uz duzhno poshtovanje i bez offensiranja u svim godinama forumskog bitisanja ova teza me bacila sa stolice na pod. Kakve veze crni psiholozi, ili sociolozi bolan i ne bio imaju sa Islamom:) ?
vaučer

#994 Re: Pitanje ateistima

Post by vaučer »

U principu ne volim imati debatu s vjernicima glede vlastitog ateizma.
Nalazim iz iskustva da igraju prljavo i da su mnogo manje tolerantni nego ateisti prema njima.
Gotovo kao da sam ja njihova anti-točka, a nisam, niti me oni zanimaju.
No čim se izjasniš oni to uzimaju kao povod za debatu.
Neki mesijanski residue?
Odgajan sam kao vjernik, ali sam rođen kao ateist i naučio sam živjeti s tim.
registrovan

#995 Re: PITANJE A T E I S T I M A!!!

Post by registrovan »

mIRCerka wrote:
muslim wrote:Pretpostavljam da ce svi koji procitaju naslov prvo pomisliti da se ovo pitanje trebalo postaviti u rubrici "religija". . No, posto je vecina (gotovo svi) filozofa ateisticki nastrojena, smatram da je ovo pitanje naslo bas ovdje svoje pravo mjesto.

Zapravo radi se o tome da cesto imamo priliku cuti, od ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, kako oni za razliku od "vjernika" mogu argumentovati svoj svjetonazor i zivotnu filozofiju. Dok se vjernici povode za mitovima, pretpostavkama i drevnim vjerovanjima, mi se oslanjamo na nauku, cinjenice...- tvrde oni.

Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???

Nadam se da ce odgovarati ljudi koji su dugo promisljali o ovoj i slicnim temama. Hvala.
Odgovor glasi:
Ako ateista vjeruje u nepostojanje boga, on nije ateista jer VJERUJE, pravog ateistu ne interesuje sta i kako ni argumentacija sta je starije koka il jaje, interesuje ga samo da su i koka i jaje dobro peceni da ne dobiju salmonelu.
svaka čast
harunyahya

#996 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

atheist wrote:
Uz duzhno poshtovanje i bez offensiranja u svim godinama forumskog bitisanja ova teza me bacila sa stolice na pod. Kakve veze crni psiholozi, ili sociolozi bolan i ne bio imaju sa Islamom:) ?
U vezi taoizma(kao religije ne filozofije) i vjere aboridžana moraš se malo bolje informisat.
Pošto si ateista objasnit ću ti.Kur'an je muslimanima priručnik za život.A ovo raspravljanje je poteklo što je jedan ateista rekao da većina onog što islam uči je vrijedilo (dakle moglo riješiti problemeonog doba kad je objavljen) i da se toga sad nema smisla pridržavat.Tako da sam ja tokom te rasprave navodio probleme(za koje još kako treba nema adekvatno rješenje) kao argumente i da islamsko učenje daje rješenje na te probleme.
atheist

#997 Re: Pitanje ateistima

Post by atheist »

harunyahya wrote:U vezi taoizma(kao religije ne filozofije) i vjere aboridžana moraš se malo bolje informisat.
Pošto si ateista objasnit ću ti.Kur'an je muslimanima priručnik za život.A ovo raspravljanje je poteklo što je jedan ateista rekao da većina onog što islam uči je vrijedilo (dakle moglo riješiti problemeonog doba kad je objavljen) i da se toga sad nema smisla pridržavat.Tako da sam ja tokom te rasprave navodio probleme(za koje još kako treba nema adekvatno rješenje) kao argumente i da islamsko učenje daje rješenje na te probleme.
Ipak bih prichekao, da me ti hudog prosvjetlish iliti informishesh (josh nisam bitisao na forumu na kojem mi neko veli da se informishem, vech sa sva pricha svodi na argumente i protuargumente (shto sigurno nije - "informishi se") (:shock:

Drugi dio, koji si sazheo u jednoj rechenici bih ipak preciznije rastabirio. To je besmisleno, jer se svako nerazumijevanje zamagljuje sa praznim (beznachajnim) izjavama. Kada slushas kazivanja ovog ili onog modernog teologa, navodnog filozofa shto je teista, tada ti to zvuchi kao da slushas korenski jezik, ili dijalekt nekog malog zelenog Marsovca sa velikim buljavim ocima iliti, nishta ne razumijes.

Ako uzmemo Boga doslovno za rijech i uchenje kojim mashesh unaokolo, onda su i milijarde ljudi shto vjeruju u stotine hiljada ostalih bogova Njegovo djelo, kao i njihova sudbina, njihova djela i uvjerenja. Njegova, jer je On unaprijed sve odredio, mnogo prije nego su oni Njegovom voljom i poceli egzistirati. Naime (tvoje uchenje) u suri 28, ajet 68, On kazhe: Gospodar tvoj stvara šta hoće, i On odabira. Oni nemaju pravo birati. Hvaljen neka je Allah i vrlo visoko iznad onih koje s njim izjednačuju!, u suri 10, ajet 100: Nijedan čovjek nije vjernik bez Allahove volje; a On kažnjava one koji neće da razmisle.. Da bi onda u suri 6, ajet 107 tvrdio: Da Allah hoće, oni ne bi druge Njemu ravnim smatrali, a Mi tebe nismo čuvarom njihovim učinili niti si ti njihov staratelj - Znachi, On neche da oni druge Njemu ravnim ne smatraju.

Chemu onda sva upozorenja, sve prijetnje, upozorenja, sveta pisma, hiljade poslanika, kada On neche da oni druge Njemu ravnom ne smatraju? Odakle mu pravo da nevjernike, idopoklonike kaznjava, kada je On odredio sta che ko raditi, kako postupati i u shta vjerovati, odnosno kakva ce mu sudbina biti? U Suri 2, ajet 7 i 15, On kaze: Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema. Dakle, zapecatio je srcad i ushi njihove, da ne mogu slushati i da ne prihvataju pripovjedanja od hiljade poslanika. Cak i njegov omiljeni poslanik kazuje, po Njegovom naredjenju, u suri 7, ajet 188: "Reci: Ja ne mogu ni samome sebi neku korist pribaviti, ni od sebe kakvu štetu otkloniti; biva onako kako Allah hoće. A da znam pronicati u tajne, stekao bih mnoga dobra, a zlo bi bilo daleko od mene; ja samo donosim opomene i radosne vijesti ljudima koji vjeruju."?!

Sahih hadis koji biljezi Tirmizi (kojeg u cjelosti citiram iz knjige "El-Kada'u vel-kaderu" od Omera Sulejmana El-Eskar-a): "Covjek nece istinski vjerovati sve dok ne povjeruje da sve sto se dogadja, bilo dobro ili zlo, biva Allahovom voljom i odredjenjem i dok ne bude znao da ono sto ga je zadesilo nije ga moglo mimoici, a ono sto ga je zaobislo nije ga ni moglo zadesiti."

Muslim (takodje sahih hadis) biljezi od Tavusa koji je rekao: "Cuo sam neke od ashaba Allahovog Poslanika kako govore: "Sve je odredjeno", i jos je rekao; "Cuo sam Abdullaha ibn Omera kada je rekao: "Sve je odredjeno pa cak i staracka nemoc i snaga, ili je prvo spomenuo snaga pa staracku nemoc."

Kako god, u ovo postova shto sam pregledao ili se pravish nevjesht ili to stvarno jesi i chini mi se da svakako zaboravljash da si na forumu i krshish osnovne uzuse svake diskusije, a pogotovo ove, koja je svakako osjetljive prirode. U ove i ovakve rasprave ne mozhesh svoje argumente oslanjati na "psiholozima" Abraham Kardiner i Kermit Menhlinger (koji su svakako kucni sarlatani cije stivo nije ni za plazhu, jer bi to bilo - kao da koristimo Kemala Malovcica u prici o jazz muzici). I svakako, neumjesno je zanemariti nechiji protuargument/post (jasno sam ti objasnio moralne norme misljenja sam, a ti opet - islamsko uchenje pa islamsko uchenje...).
JThomas

#998 Re: Pitanje ateistima

Post by JThomas »

harunyahya wrote:
JThomas wrote:pa dobro, šta će toliki imigranti iz islamskih zemalja u skandinaviji i njemačkoj kad je tamo tako loše? ne znaju jadni šta je dobro za njih?

islam je ženi prvi dao ekonomsku nezavisnost i pravo naljeđa i slobodu da upravlja svojom imovinom kako ona želi kao i pravo glasa i pravo da učestvuje u zakonskim raspravama.za ovo prvo ne znam da je tako i ako jest zasto to rade .Dokaz?

Pogledaj islam tokom "mračnog doba" i vidjećeš kako je stanje kod muslimana bilo tu se slažu svi historičari

"Za njih je Muhammed bio amtihrist.Ja sam ga proučavao,tog čuidesnog čovjeka,te prema mom mišljnju trebali bi ga nazvagt spasiocem čovječanstva...Usljedećem vijeku to može ići dalje kroz spoznaju korisnosti ovog učenja za rješavanjeproblema današnjeg svijeta i u tom smislu treba razumjeti moje predviđanje."George Bernard Shaw

Ateista , žene na zapadu su u gorem položaju nek konkubine ali et. Tito se borio protiv bogatstva ne samo siromaštva to je mišljenje.Doktori koje sam naveo su stručnjaci a ti dosad nisi naveo nijeednu statistiku alibrojke potvrđju moj stav.
Nemam vremen sve objašnjavat ja sam nave citate iz knjiga od ljudi koji su pisali o seksualnim slobodama sve detaljno
objasnili.Zato preporučujem da kupiš ili digneš kakvu knjigu na tu temu pa onda raspravljaj(ima ih mnogo vjeruj mi).
Nigdje ovi naučnici nisu unizili žene nego su oni koji govore u ime emancipacije i ravnopravnosti žene unizili majku irekli stvaraj karijeru.Okakvoj je karijeri riječ ? Riječ je o ženskoj radnoj snazi koja iznosi u sad-u 32% u njem. 37% u rusiji 45%itd.Ovdje se radi o interesu i duhu indus. civilicacije.A karijere kao doktori novinari itd. ima možda oko 2posto žena.
sve je to lijepo, ali ti meni još nisi odgovorio na pitanje koje je vrlo jednostavno - ako religija ima odgovor na sve, kako to da se cijelu svoju istoriju ljudi non-stop nemilosrdno ubijaju? sve to lijepo zvuči na papiru, i onda se okreneš oko sebe, i vidiš ratove u apsolutno svakom dijelu svijeta u kojem više od 90% ljudi sebe zove vjernicima...ovo nije moje mišljenje, ovo nije ničiji citat, ovo su suhe činjenice, gdje god okreneš glavu - rat je, a svi vjernici...

kako recimo to da je muhamedovim nasljednicima trebalo samo 24 godine do prvog građanskog rata? a onda kad su to završili, onda su, jebiga, nastavili vojno osvajanje ostatka svijeta...

generalno sve to oko religije - ideja je možda i dobra, lijepo zvuči na momente, ali dovoljno je okrenuti se oko sebe da bi vidio da u stvarnosti ne funkcioniše baš tako kako je zamišljeno, i nikad nije ni funkcionisalo...
atheist

#999 Re: PITANJE A T E I S T I M A!!!

Post by atheist »

mIRCerka wrote:Odgovor glasi:
Ako ateista vjeruje u nepostojanje boga, on nije ateista jer VJERUJE, pravog ateistu ne interesuje sta i kako ni argumentacija sta je starije koka il jaje, interesuje ga samo da su i koka i jaje dobro peceni da ne dobiju salmonelu.
Ateizam je poseban FILOZOFSKI predmet. To je VJEROVANJE, ali negativnog oblika. To je misao, ali ona se hrani iskljuchivo prazninom svog predmeta. Biti ateista, je biti bez boga, bilo da ne vjerujemo u jednog od njih, bilo da negiramo postojanje svih. U nasem svijetu, ovakav kakav jeste mozemo razlikovati dva ateizma, nevjerovanje u boga (negativni), ili vjerovanje da bog ne postoji (pozitivni ili militantni) Odsustvo vjerovanja ili vjerovanja u odsutnost.

Da Bog postoji, to je mogucnost koja se racionalno ne moze iskljuchiti. To cini da je ateizam ono sto jeste : ne znanje, vec uvjerenje, a ponavljam josh jednom, ne izvjesnost, vec izazov.

To nas sve i treba usmjeriti prema toleranciji. Ateiste i vjernike dijeli samo ono sto ne znaju. Kako bi onda to moglo da bude znacajnije od onoga sto poznaju sa izvjesnoscu, odredjeno iskustvo zivota, ljubavi, covjecanstva koje pati i hrabro podnosi? Bilo bi ludo da se poubijamo medjusobno zbog necega sto ne poznajemo. Mnogo je bolje da se zajedno borimo za ono sto poznajemo ili prihvatamo, za izvjesnu ideju o covjeku i civilizaciji, za izvjestan nacin bivanja u svijetu i njegovu tajnu (zasto ima nesto prije nista?), za izvjesno iskustvo ljubavi, izvjesnu zahtjevnost duha...

Mozemo to nazvati humanizmom, koji nije religija vec moral. Vjernost chovjeku i humanosti covjeka. To ne zamjenjuje nijednog boga. To ne uklanja nijednog boga, ali nijedna religija niti ateizam ne bi bez te vjernosti mogli biti ljudski prihvatljivi.

Ja ne vjerujem u Boga (monoteistickog ili politeistickog, svejedno je) zato shto mi je to izbor, vec mi ne preostaje nista drugo. Ili drugachije: Ja ne vjerujem, jer nemam izbora.
harunyahya

#1000 Re: Pitanje ateistima

Post by harunyahya »

JThomas wrote:
harunyahya wrote:

sve je to lijepo, ali ti meni još nisi odgovorio na pitanje koje je vrlo jednostavno - ako religija ima odgovor na sve, kako to da se cijelu svoju istoriju ljudi non-stop nemilosrdno ubijaju? sve to lijepo zvuči na papiru, i onda se okreneš oko sebe, i vidiš ratove u apsolutno svakom dijelu svijeta u kojem više od 90% ljudi sebe zove vjernicima...ovo nije moje mišljenje, ovo nije ničiji citat, ovo su suhe činjenice, gdje god okreneš glavu - rat je, a svi vjernici...

kako recimo to da je muhamedovim nasljednicima trebalo samo 24 godine do prvog građanskog rata? a onda kad su to završili, onda su, jebiga, nastavili vojno osvajanje ostatka svijeta...

generalno sve to oko religije - ideja je možda i dobra, lijepo zvuči na momente, ali dovoljno je okrenuti se oko sebe da bi vidio da u stvarnosti ne funkcioniše baš tako kako je zamišljeno, i nikad nije ni funkcionisalo...

Pogledaj islam tokom "mračnog doba" i vidjećeš kako je stanje kod muslimana bilo tu se slažu svi historičari.Pročitaj Filipa Hitja i uvjerićeš se da je islam=mir.Što se tiče građanskih ratova tu se radi o pojavi lažnih božijih poslanika.Osvajanje Bizantije i Perzije je počelo kada su ovi napali islamsku teritoriju mogu ti citirati iz knjiga ako baš želiš.Znaš koje bio Salahudin Ejjubi on je veoma dobar primjer islamskog učenja.
Locked