Moderators: _BataZiv_0809, anex

taxi_driver wrote:Jedino rjesenje je naplacivanje parkinga po citavom gradu,s tim da bi stanari imali popust.Ja zivim u vecem gradu u dijaspori i placam parking polugodisnje s tim da za drugo auto nemam sanse da dobijem dozvolu.Znaci ako zelim imati jos jedno auto placam parking po punoj cijeni.S placanjem parkinga grad bi popravio budzet a uvesti jace kontrole sa lisicama za aute i visokim kaznama.Za par godina nebi bilo vise ni ovog topic-a.
Za strance (Q7) uvesti slep sluzbu.Moje auto su jednom sa slepom odvukli (bih tablice) i srecom dosao sam drugi dan i to me je kostalo oko 300 eura.To je bilo prije desetak godina,ja mislim da je kazna sad udvostrucena.
samo mi objasni zasto je to dole auto potreba a ne luksuz?I ovdje ima dosta porodica koje sebi ne mogu ili nece da priuste auto.Mislim da je ovdje veca potreba za autom nego kod nas,jer nekim je posao udaljen po 100km od kuce.A Sa ima gradski prevoz.Znaci ipak je luksuz.kockica_kockica wrote:taxi_driver wrote:Jedino rjesenje je naplacivanje parkinga po citavom gradu,s tim da bi stanari imali popust.Ja zivim u vecem gradu u dijaspori i placam parking polugodisnje s tim da za drugo auto nemam sanse da dobijem dozvolu.Znaci ako zelim imati jos jedno auto placam parking po punoj cijeni.S placanjem parkinga grad bi popravio budzet a uvesti jace kontrole sa lisicama za aute i visokim kaznama.Za par godina nebi bilo vise ni ovog topic-a.
Za strance (Q7) uvesti slep sluzbu.Moje auto su jednom sa slepom odvukli (bih tablice) i srecom dosao sam drugi dan i to me je kostalo oko 300 eura.To je bilo prije desetak godina,ja mislim da je kazna sad udvostrucena.
parkiranje na zelenim povrsinama, pred ulazima, na prolazima, na trotoarima, na sred ceste itd jeste odraz placanja parkinga.. jer ima pravo puno parkinga koji se u gradu placaju, a place ovdje nisu kao n azapadu dakle nema se bas za placanje parkinga... na vojnickom je cini mi se garaza sa cuvarom zatvorena 60 KM a otvorena 40 KM.... a prosjecna placa kolika je 700 - 800 KM, gorivo mjesecno 150 KM, komunalije tipa struja voda plin grijanje voda telefon itd nekima doseze cifru i do 400 KM k tome dodaj djecu koja se skoluju i cipele koje nisu neke ekstra kvalitete a neophodne su kostaju barem 100 KM,potrosacka korpa za projskecnu cetvroclanu porodicu je oko 900 KM ... a plata je 800 KM... i auto nije luksuz vec potreba.... i kada ovdje budu plate kao n azapadu, i standard bude kao tu onda mozes komotno da nam kazes kako bi trebali uveli jos neki dodatni nacin kako da nam ovdasnje vlasti uzmu pare ...
i da napomenem da ocekujem ako mi naplati 3 KM prvi sat i svaki sljedeci 2KM da imam asfalt ispod auta a ne rupe i kamenje itd.... za dva sata dam 5 KM za parking u centru.. ali ja ne zivim u strogom centru, a tramvaji su nam svakako ogavni i imas veliku vjerovatnocu da ce te neko ubiti, opljacakati, ili u kranjem slucaju zaraziti nekom bolestinom....
taxi_driver wrote:
samo mi objasni zasto je to dole auto potreba a ne luksuz?I ovdje ima dosta porodica koje sebi ne mogu ili nece da priuste auto.Mislim da je ovdje veca potreba za autom nego kod nas,jer nekim je posao udaljen po 100km od kuce.A Sa ima gradski prevoz.Znaci ipak je luksuz.
Kod mene je parking skoro 5€ po satu,a ja placam 75 € polugodisnje jer zivim tu. Ne mogu imati drugo auto jer bih morao placati parking po normalnoj cijeni.Ljudi koji zive u samom centru grada cekaju po 5-6 godina dok dobiju dozvolu od opstine da mogu parkirati u zoni ku kojoj zive, jer nema dovoljno mjesta.Prijatelj je nije ni docekao ,odselio je u drugi dio grada gdje se dozvole odmah dobijaju.
I na kraju s placenim parkingom u citavom gradu,dobili bi dosta radnih mjesta (jer bi neko morao kontrolisati),budzet bi bio puniji a i nebi bilo papaka da parkiraju na zelenim povrsinama.
respo wrote:kockice pusti se price da je auto potreba
i meni je potreban mozda kompijuter ali ne gladujem da bi ga imao
auto ima onaj ko ga moze odrzavati i koliko toliko placati sve sto auto nosi s tim
ako nemas za parking u centru parkiraj ga u pofalicima na marijin dvoru na grbavici itd ako vec dolazis iz ne znam odakle pa onda prosetaj do centra
al ne kod nas ljudi hoce ako ikako mogu da im auto bude ispod prozora
da mogu uvukli bi ga u zgradu
a sto se tice odrzavanja e to je vec druga prica o kojoj se moze na dugo i nasiroko pricati
ovdje je glavno imati auto a sto se sipa za 5 maraka i kupuju kifle da se jede to nije vazno
meni moje potrebe nisu luksuz.. do duse ne pusim i ne pijem tako da ne znam kako je biti bez toga.. kafu pijem no ne smatram je luksuzom.. imam auto i nije mi luksuz... ne smtram ga luksuzom, samo nekom vrstom samostalnosti jer sad ne moram placati taxi da idem u kupovinu kad dobijem platu, ne moram nikoga moljakati kad mi je hitno da odem do grada da me odveze, ne guram se po tramvajima i trolejbusima i autobusima i na posao dodjem manje iznervirana nego prije... umjesto da ustajem u 6 ja sad ustanem iza pola 7 i opet stignem na posao na vrijeme itd itd itd... sve je to do ugla iz kojeg se gleda... ni na zapadu ni na sjeveru auto nije luksuz... jer u danasnjem drustvu ako nemas auto si na neki nacin hendikepiran... a to sto mi zivimo u gradu je su papci i krkani šljegli i nemaju osnovne kulture ponasanja.. hmmm ... to je nas luksuz koji si jos uvijek dopustamo...Vragolan wrote:evo da i ja "napadnem" kockicu![]()
nazalost, kockice auto jeste lukzus, a samo kod nas nije, kada uzmes u obzir ono sto je respo nabrojao i kada uzmes u obzir kolike su dadjbine za auto u EU i ostlaim zemljama zapada, uvidjet ces da je auto luksuz, ali zato te zemlje imaju razvijen gradski saobracaj
ako cemo potvojoj logici onda ni cigare, alkohol i kafa nisu luksuzna roba, luksuz je sve bez cega covjek moze da zivi, drugo je sto smo mi navikli na neke stvari pa bez njih ne mozemo funkcionisati
odosmo sa teme
ahaa, nisam prije vidio , pa onda je to ok, moram priznati da nisu ni meni moje portebe luksuz, ali kada me stranci (imam nekog kontakta snjima) pitaju o tim stvarima onda me pitaju pa sto kukamo toliko, svako ima auto, svako ima mobitel, kafane pune niko ne radi, itd itdkockica_kockica wrote:meni moje potrebe nisu luksuz.. do duse ne pusim i ne pijem tako da ne znam kako je biti bez toga.. kafu pijem no ne smatram je luksuzom.. imam auto i nije mi luksuz... ne smtram ga luksuzom, samo nekom vrstom samostalnosti jer sad ne moram placati taxi da idem u kupovinu kad dobijem platu, ne moram nikoga moljakati kad mi je hitno da odem do grada da me odveze, ne guram se po tramvajima i trolejbusima i autobusima i na posao dodjem manje iznervirana nego prije... umjesto da ustajem u 6 ja sad ustanem iza pola 7 i opet stignem na posao na vrijeme itd itd itd... sve je to do ugla iz kojeg se gleda... ni na zapadu ni na sjeveru auto nije luksuz... jer u danasnjem drustvu ako nemas auto si na neki nacin hendikepiran... a to sto mi zivimo u gradu je su papci i krkani šljegli i nemaju osnovne kulture ponasanja.. hmmm ... to je nas luksuz koji si jos uvijek dopustamo...Vragolan wrote:evo da i ja "napadnem" kockicu![]()
nazalost, kockice auto jeste lukzus, a samo kod nas nije, kada uzmes u obzir ono sto je respo nabrojao i kada uzmes u obzir kolike su dadjbine za auto u EU i ostlaim zemljama zapada, uvidjet ces da je auto luksuz, ali zato te zemlje imaju razvijen gradski saobracaj
ako cemo potvojoj logici onda ni cigare, alkohol i kafa nisu luksuzna roba, luksuz je sve bez cega covjek moze da zivi, drugo je sto smo mi navikli na neke stvari pa bez njih ne mozemo funkcionisati
odosmo sa teme
dodjem ja tu svaki dan i mogu samo reci moje saucescerespo wrote:ma ja imam jos neiscrpniji izvor samo mi mrsko slikati svaki sat dodjete pred hepok(merkur) i sve vidite sami
kockica_kockica wrote:respo wrote:kockice pusti se price da je auto potreba
i meni je potreban mozda kompijuter ali ne gladujem da bi ga imao
auto ima onaj ko ga moze odrzavati i koliko toliko placati sve sto auto nosi s tim
ako nemas za parking u centru parkiraj ga u pofalicima na marijin dvoru na grbavici itd ako vec dolazis iz ne znam odakle pa onda prosetaj do centra
al ne kod nas ljudi hoce ako ikako mogu da im auto bude ispod prozora
da mogu uvukli bi ga u zgradu
a sto se tice odrzavanja e to je vec druga prica o kojoj se moze na dugo i nasiroko pricati
ovdje je glavno imati auto a sto se sipa za 5 maraka i kupuju kifle da se jede to nije vazno
ja nisam rekla da gladujem da bi imala autoi ne znam zasto mislis da je luksuz auto, kompjuter, mobitel... ja ovdje govorim o normalnim autima koji su u skladu sa tvojim mogucnostima... kompjuteru koji ne mora biti najnoviji model vazno je da radi... govorim o mobitelu koji sluzi svrsi zvanja i slanja sms-ova a ne sminke i pokazivanja... o tome govorim.. oprosti ako ti je to sve luksuz a radis ... hmmmm...
autom mi je lakse doci na posao, nego ici gradskim prevozom koji je takav kakav je.... ili ne daj boze taxi-ijem .... i zelim ga parkirati blizu posla besplatno... nikome ne smetam, nikoga ne zagradjujem ulaz ili izlaz, nikada se ne parkiram na zelenu povrsinu ili prolaz, svojim parkiranjem nikome ne cinim nista lose ...
po ovome ja bih trebala dati 60 KM za parking kod svoje zgrade i jos toliko ako ne i skuplje da bi ga parkirala blizu posla.. stvarno smijesno... nije ni cudo sto nam politicari uzimaju kapom i sakom ako sitna buranija smatra da je ovo sve u redu...