Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Moderator: anex
- Bloo
- Globalna šefica
#976 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
rakija, bijeli luk i slanina su najbolja zaštita i pogon za silazak niz sipar 
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#977 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Bloo wrote:rakija, bijeli luk i slanina su najbolja zaštita i pogon za silazak niz sipar
a tek kad gunj podmažeš bijelim pad pod guzove metneš
Meha leti!
- Bloo
- Globalna šefica
#978 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Ja sam se bome nizVitu/Visocica spustila na guziciJoseMujica wrote:Bloo wrote:rakija, bijeli luk i slanina su najbolja zaštita i pogon za silazak niz sipar
a tek kad gunj podmažeš bijelim pad pod guzove metneš![]()
Meha leti!![]()
![]()
Ko sanjkanje, kocis nogama i vristis i odgurujes se štapom od kamenjara
-
baja
#979 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
to je TO!Bloo wrote: Budi zajeban onda na neorganiziranim turama/feratama itd., odnosno solo, gdje ti niko neće soliti pamet.
Kad se ide organizirano i grupno, poštuju se pravila.
Je li u tom slučaju (nečije) nepažnje, takođe vodič odgovoran?Bloo wrote: Dalje, ljudi koji u nepažnji gurnu kamen nisu smotani. Nekada se kamenje ne ponaša onako kako si ti zamislio
- Bloo
- Globalna šefica
#980 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Gledaj, vodič odlučuje kojim se putem ide, da li vremenske prilike dozvoljavaju da se završi tura ili se prekida, da li učesnici su kondicijski spremni i prikladno obučeni i da li su ponijeli svu opremu.baja wrote:to je TO!Bloo wrote: Budi zajeban onda na neorganiziranim turama/feratama itd., odnosno solo, gdje ti niko neće soliti pamet.
Kad se ide organizirano i grupno, poštuju se pravila.![]()
Je li u tom slučaju (nečije) nepažnje, takođe vodič odgovoran?Bloo wrote: Dalje, ljudi koji u nepažnji gurnu kamen nisu smotani. Nekada se kamenje ne ponaša onako kako si ti zamislio
U slučaju nesreće uzrokovane npr odronom kamenja, vodič je odgovoran da se ne stvori panika, da se pomogne onima koji su se onesposobili, da se kontaktira GSS ako je potrebno...
Dalje, vodiči koji vode ustaljene grupe ljudi, pa ih poznaju, su dužni da na primjer urade slijedeće: ako znaju da se neko boji visine, te da nije siguran na nogama kada hoda grebenom širine 20 cm, da tu osobu upozore, te da se osigura da se vrati "sigurnijim" putem. Iz tog razloga, obično 3 vodiča idu kada su veće grupe ljudi.
- JoseMujica
#981 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
nadam se samo da vas u šumi neću ni u putu sresti...ja kolko serete Allahu dragi 
već vas vidim iduće godine u onim plavim, pederskim majicama kako se igrate drugarice učiteljice
već vas vidim iduće godine u onim plavim, pederskim majicama kako se igrate drugarice učiteljice
- Bloo
- Globalna šefica
#982 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
uzvraćam želje i pozdraveJoseMujica wrote:nadam se samo da vas u šumi neću ni u putu sresti...ja kolko serete Allahu dragi
svoj ti pos'o
- JoseMujica
#983 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
nemam posla...samo guštam 
-
baja
#984 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Sve navedeno je OK (po meni), samo imam osjećaj da ovako ne razmišljaju svi. No eto da ne opterećujemo temu, a i mislim da se nema šta dodat.Bloo wrote: Gledaj, vodič odlučuje kojim se putem ide, da li vremenske prilike dozvoljavaju da se završi tura ili se prekida, da li učesnici su kondicijski spremni i prikladno obučeni i da li su ponijeli svu opremu.
U slučaju nesreće uzrokovane npr odronom kamenja, vodič je odgovoran da se ne stvori panika, da se pomogne onima koji su se onesposobili, da se kontaktira GSS ako je potrebno...
Dalje, vodiči koji vode ustaljene grupe ljudi, pa ih poznaju, su dužni da na primjer urade slijedeće: ako znaju da se neko boji visine, te da nije siguran na nogama kada hoda grebenom širine 20 cm, da tu osobu upozore, te da se osigura da se vrati "sigurnijim" putem. Iz tog razloga, obično 3 vodiča idu kada su veće grupe ljudi.
Ide dobar vikend, nadam se dobroj hodanciji aBd
-
Hadzi Lojo
#985 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
St galamis odma, bilo nas je ukupno troje u grupi, ali samo hocu da kazem da su nas opomenuli drugi planinari koji isli istom feratomBloo wrote:To je tvoj izbor, ali da ti se nešto desilo i da si morao da iz svog novčanika ispljuneš poveću količinu novca, onda bi kmečao.Hadzi Lojo wrote:U Sloveniji ne pikaju prusiku i karabinere moras imati orginalni ferata osiguranje inace Gorska sluzba ne priznaje troskove spasavanja ako se sta desi. Bio na Bambergu i na Mangtskoj via Italiana prosle godine i mnogi su me upozorili za to, a ja fino od komada uzeta napravio i sjedaljku pojas i osiguranja sa dva karabinera medjutim ipak su zajebavali.
Budi zajeban onda na neorganiziranim turama/feratama itd., odnosno solo, gdje ti niko neće soliti pamet.
Kad se ide organizirano i grupno, poštuju se pravila.
-
Hadzi Lojo
#986 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Care, iz koje sehare izvuce ovo?JoseMujica wrote:
ma niđe brez prave opreme
Koja li je godina, mora prije onoga rata jos ili tek poslije.
Znas li mozda imena pojedinih na slici?
- JoseMujica
#987 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
jbga nemam pojma.....koliko sam upratio ovo su izbacili ovi iz PSBiH na FB...vjerovatno bi ti oni mogli znati nešto više
- Bloo
- Globalna šefica
#988 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Hadzi Lojo wrote:
St galamis odma, bilo nas je ukupno troje u grupi, ali samo hocu da kazem da su nas opomenuli drugi planinari koji isli istom feratom
planinari galame po defaultu
-
Hadzi Lojo
#989 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
https://www.youtube.com/watch?v=UXPBzn0bFRgBloo wrote:Hadzi Lojo wrote:
St galamis odma, bilo nas je ukupno troje u grupi, ali samo hocu da kazem da su nas opomenuli drugi planinari koji isli istom feratom![]()
planinari galame po defaultu
Evo kako pravim pojas od duplog uzeta, moze i jdnostruko ali zulja.
-
sandzokan
#990 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Pozdrav planinari,
pročitah prije neki dan da će se urediti i markirati staza za uspon na Trebević od Vijećnice do vrha i da će biti više ruta razvrstanih po težini pa me zanima ima li neko više informacija i da li preporučujete solo pohod na Trebević?
pročitah prije neki dan da će se urediti i markirati staza za uspon na Trebević od Vijećnice do vrha i da će biti više ruta razvrstanih po težini pa me zanima ima li neko više informacija i da li preporučujete solo pohod na Trebević?
- Bloo
- Globalna šefica
#991 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
sandzokan wrote:Pozdrav planinari,![]()
Od info sto se tiče toga, vidjeh samo članak na klixu.
Ja često idem sama na TRebević i to rutom od Napretkovog doma kroz šumu, pored tri budalaša i kraj razorenog doma i izvora i izbijem na Željin dom Vase Miskin.
Ova staza je od Napretkovog doma je lijepo markirana i ugodna. Jedino na šta trebaš paziti (ako npr. vodiš djecu) je komad staze do vrha, puno drveća je sloimljeno i palo preko staze, ali se može provući ili prekoračiti
- JoseMujica
#992 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
već je to markirano...ma možeš solo na Trebević..nabolja polazna je Napretkov dom, pa ideš preko PD Trebević i Tri budalaša do ostataka Dobrih voda, pa tu onda biraš svoj put. Ako kreneš desno odatle izaćeš na Zapadni greben i njime nastaviš prema vrhu, odakle je super pogled na grad. A ako kreneš ravno prema gore izaćeš na serpentine koje vode do ostataka doma vaso miskin, iako i tu, prije nego dođeš do ovog doma, imaš na jednoj okuci, gdje je mali vidikovac, odvojak za istočni greben i Puhovu ravan....vidjećeš na tom mjestu tablu sa natpisom "Željin put".....sa te strane je pogled na Jahorinu, Palesandzokan wrote:Pozdrav planinari,![]()
jedina teška tura na Trebeviću je da ideš alpinistički preko Bijele stijene...ovo ostalo je sve lagana kardio vježba
-
Labirint
#993 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Uz "ogradu" da ću možda postaviti glupo pitanje volio bih da mi neko od vas, iskusnijih, pomogne.... Naime imam želju da se učlanim u neko planinarsko društvo pa me zanima koje je (da se malo glupavo izrazim) najbolje za početnika, amatera, a opet s druge strane da nije šalabajzersko. Ako ima koja dobra duša da malo pojasni to sve hvala joj

- Bloo
- Globalna šefica
#994 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
PD Visočica - gospodin Mujo Ćutahija organizira ture za nas koji nismo još u aplinističkoj formi - topla preporukaLabirint wrote:Uz "ogradu" da ću možda postaviti glupo pitanje volio bih da mi neko od vas, iskusnijih, pomogne.... Naime imam želju da se učlanim u neko planinarsko društvo pa me zanima koje je (da se malo glupavo izrazim) najbolje za početnika, amatera, a opet s druge strane da nije šalabajzersko. Ako ima koja dobra duša da malo pojasni to sve hvala joj![]()
HPD Bjelašnica - penzionerke bog i batima
Preporučujem ti da ako imaš FB, da lajkaš sve PDove kojih se možeš sjetiti i pratiš objave za ture
Ako nisi za divljačke ture, i sad se suzdržavam da psujem i dodjeljujem epitete, izbjegavaj slijedeće PD-ove:
Nomade, Avantur i PD Želju
-
Labirint
#995 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Hvala puno, otprilike je to to što bi me i zanimalo
PD željo ne dolazi u obzir
- Bloo
- Globalna šefica
#996 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Labirint wrote:Hvala puno, otprilike je to to što bi me i zanimalo![]()
joa fuj pitar
- JoseMujica
#997 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Bloo wrote:Labirint wrote:Hvala puno, otprilike je to to što bi me i zanimalo![]()
PD željo ne dolazi u obzir![]()
joa fuj pitar
pa Mujina lokice i vaš Čola, certificirani vodič Mustafa Mujo je pitar...i to onaj radikalni
ps
a drug mojne se niđe učlanjivati dok ne odeš na barem 2-3 ture sa ekipom iz nekog društva...čisto da vidiš jel ti pašu, ako već misliš sa društvima hodati
A ako ti se hoda bio jal ne bio član nekog društva nema ti nikakve razlike
- Bloo
- Globalna šefica
#998 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
znam cpt ObviousJoseMujica wrote:Bloo wrote:Labirint wrote:Hvala puno, otprilike je to to što bi me i zanimalo![]()
joa fuj pitar
pa Mujina lokice i vaš Čola, certificirani vodič Mustafa Mujo je pitar...i to onaj radikalni
npr ja PD Želju ne volim iz drugih razloga, a ne kao on
meni niti jedan drugi vodič ne pada na pamet (osim možda raje iz HPD Bjelašnice i Energoinvest), a da su normalni, nagodni, hoće pomoći i objasniti i ne tretiraju ljude koji su tek počeli planinariti kao stoku
- Bloo
- Globalna šefica
#999 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Yep..to je toJoseMujica wrote:Bloo wrote:Labirint wrote:Hvala puno, otprilike je to to što bi me i zanimalo![]()
joa fuj pitar
ps
a drug mojne se niđe učlanjivati dok ne odeš na barem 2-3 ture sa ekipom iz nekog društva...čisto da vidiš jel ti pašu, ako već misliš sa društvima hodati
A ako ti se hoda bio jal ne bio član nekog društva nema ti nikakve razlike
lajkuj sve PDove po FB i prati objave za ture
- JoseMujica
#1000 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)
Bloo wrote:
znam cpt Obvious
npr ja PD Želju ne volim iz drugih razloga, a ne kao onšto se zovu Željo
meni niti jedan drugi vodič ne pada na pamet (osim možda raje iz HPD Bjelašnice i Energoinvest), a da su normalni, nagodni, hoće pomoći i objasniti i ne tretiraju ljude koji su tek počeli planinariti kao stoku
ma daj
ima baš fine raje vodiča...nego ih ja nako malo provociram...sportski, da ne bude dosadno