Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
edvin

#976 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

Stvarno mi nesto nije jasno. Vidim da se kupuju stanovi, spominju se neke cifre zanosne ali ne kontam kako to sve raja kupuje, bez obzira na mogucnost kreditiranja. Prirodom posla sam cesto na relaciji Sarajevo-Skandinavija. Upoznao sam dosta nasih ljudi koji rade gore i jedan dio onih koji imaju dobre poslove i visoka primanja i za skandinavski nivo. Ali nema dosta njih koji mogu iskesirati 100 000 EUR za stan pa cak i uzeti na kredit, ako cak neko uopste i ima.
Kako to onda nasa raja ovdje kupuje, pa cak i ako uzmu kredit? Evo kalkulacija, npr na Reiffeisenu, je ako uzmes kredit od 200 000 KM (50 000 EUR), mjesecna rata na 20 godina je 1862 KM. S obzirom na primanja u Bosni i Hercegovini to je ogroman iznos da se placa svaki mjesec. To bi vjerovatno bio ogroman iznos i za gore navedenu populaciju u inostranstvu, da se odvaja 1862 KM svaki mjesec. Od cega onda raja zive ovdje? Koga god sretnes na ulici, familiju, kuka se kako se nema,tesko je, itd. A ipak znam veliki broj koji su kupili stanove na kredit u SA, ide se na more i sve to. Kako, od cega, nesto mi tu nije jasno.
jazzer

#977 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

edvin wrote:Stvarno mi nesto nije jasno. Vidim da se kupuju stanovi, spominju se neke cifre zanosne ali ne kontam kako to sve raja kupuje, bez obzira na mogucnost kreditiranja. Prirodom posla sam cesto na relaciji Sarajevo-Skandinavija. Upoznao sam dosta nasih ljudi koji rade gore i jedan dio onih koji imaju dobre poslove i visoka primanja i za skandinavski nivo. Ali nema dosta njih koji mogu iskesirati 100 000 EUR za stan pa cak i uzeti na kredit, ako cak neko uopste i ima.
Kako to onda nasa raja ovdje kupuje, pa cak i ako uzmu kredit? Evo kalkulacija, npr na Reiffeisenu, je ako uzmes kredit od 200 000 KM (50 000 EUR), mjesecna rata na 20 godina je 1862 KM. S obzirom na primanja u Bosni i Hercegovini to je ogroman iznos da se placa svaki mjesec. To bi vjerovatno bio ogroman iznos i za gore navedenu populaciju u inostranstvu, da se odvaja 1862 KM svaki mjesec. Od cega onda raja zive ovdje? Koga god sretnes na ulici, familiju, kuka se kako se nema,tesko je, itd. A ipak znam veliki broj koji su kupili stanove na kredit u SA, ide se na more i sve to. Kako, od cega, nesto mi tu nije jasno.
To niko nikada nece otkriti. Zato samo vici yes, yes... :-
Hasharijast

#978 Re: Cijene stanova All about

Post by Hasharijast »

jazzer wrote:
edvin wrote:Stvarno mi nesto nije jasno. Vidim da se kupuju stanovi, spominju se neke cifre zanosne ali ne kontam kako to sve raja kupuje, bez obzira na mogucnost kreditiranja. Prirodom posla sam cesto na relaciji Sarajevo-Skandinavija. Upoznao sam dosta nasih ljudi koji rade gore i jedan dio onih koji imaju dobre poslove i visoka primanja i za skandinavski nivo. Ali nema dosta njih koji mogu iskesirati 100 000 EUR za stan pa cak i uzeti na kredit, ako cak neko uopste i ima.
Pa banke su gurale kredite i nogama i rukama gotovo ne vodeci racuna mozes li vracati ili ne... Sada je sitacija puno drugacija, puno se teze dolazi do kredita, a oni koji ih imaju grcaju u dugovima...

... ali te ljudi zato pocnu poprijeko gledati ako kazes da si kupio zimske gume... ili da ides za vikend na more... Jednostavno ljudi od usta odvajaju da bi vracali kredite i postaju zajedljivi kada vide da neko zivi bez tog maca nad glavom...
edvin

#979 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

jazzer wrote:
Pa ne, stvarno. Onda raja ili lazu ili nekome prodaju maglu. Evo, ako su prosjecna primanja u Federaciji 780 KM i ako obadvoje rade u familiji (sto kod nas nije cest slucaj), opet njihova ukupna primanja su ispod navedenog mjesecnog anuiteta koji moraju placati banci. Pa cak i ako imaju obadvoje, hajde recimo, 1500 KM (a koliko njih ima to) stalne prihode i ako iskesiraju banci 1862 KM +rezije, struja, voda, telefon i to, sta im onda ostane.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#980 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

ljudi bolan sta vam je mi smo plemenska zajednica
uključe se i njeni i njegovi roditelji i njena i njegova braća
pa ko bi stan platio sam u današnje vrijeme

znam x slučajeva gdje se u kupovinu stanova uključi čitava rodbina... rodica mi ima ratu 900 stoja a tolika joj je plazta samo kartu na ruke dobiva... jeb ga digla kredit kad su veće plate bile a sad plata pala... ona vraća 900 a muž njeni i njegovi pomažu... nikom nije u interesu da im dijete bude na ulici :mrgreen: ili da se vrati u obiteljsku kuću :cry:

svima je u interesu da se riješi stambeno pitanje jednom članu porodice a da se zajednički stan prepiše na nekog brata/sestru koji učestvuje u kupovini tog drugog stana :mrgreen:
edvin

#981 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

komi wrote:ljudi bolan sta vam je mi smo plemenska zajednica
uključe se i njeni i njegovi roditelji i njena i njegova braća
pa ko bi stan platio sam u današnje vrijeme

znam x slučajeva gdje se u kupovinu stanova uključi čitava rodbina... rodica mi ima ratu 900 stoja a tolika joj je plazta samo kartu na ruke dobiva... jeb ga digla kredit kad su veće plate bile a sad plata pala... ona vraća 900 a muž njeni i njegovi pomažu... nikom nije u interesu da im dijete bude na ulici :mrgreen: ili da se vrati u obiteljsku kuću :cry:

svima je u interesu da se riješi stambeno pitanje jednom članu porodice a da se zajednički stan prepiše na nekog brata/sestru koji učestvuje u kupovini tog drugog stana :mrgreen:
Ok, tu je vjerovatno dio objasnjenja ali nisu svi u prilici da ih rodbina pomaze, mnogo njih je u obratnom stanju, moraju pomagati majci, ocu, itd.
Truba

#982 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

pa zato postoji ona para na paru a uš na fukaru :mrgreen:
ako imaš nešto lako te pogurati
ako nemaš ništa moš mahat ušima
barby02

#983 Re: Cijene stanova All about

Post by barby02 »

edvin wrote:
Ok, tu je vjerovatno dio objasnjenja ali nisu svi u prilici da ih rodbina pomaze, mnogo njih je u obratnom stanju, moraju pomagati majci, ocu, itd.
Pštenjačina i po :thumbup: ali u ovom vremenima . . . kazu da si lud (u tvom slucaju, neinformisan). .
edvin

#984 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

barby02 wrote:
edvin wrote:
Pštenjačina i po :thumbup: ali u ovom vremenima . . . kazu da si lud (u tvom slucaju, neinformisan). .
Ne kontam kako mislis. Objasni malo ako mozes.
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#985 Re: Cijene stanova All about

Post by anjusha »

vidim da si se zeznuo u proracunu, a sad mi reci na koji kredit si mislio. od 100 000 eura ili 50 000 eura?
edvin

#986 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

anjusha wrote:
vidim da si se zeznuo u proracunu, a sad mi reci na koji kredit si mislio. od 100 000 eura ili 50 000 eura?
Nisam se zezno u proracunu vec sam stavio pogresnu cifru u zagradu. Da, mislio sam na kredit od 100 000 EUR, to je po danasnjim cijenama nekih 60 Kvm na pristojnoj lokaciji. Familiji sa dvoje djece po meni treba stan od nekih mnimum 70 kvm, sve ostalo je patnja, sto znaci daje i navedenih 100 000 EUR mozda malo.
jazzer

#987 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

[/quote]vidim da si se zeznuo u proracunu, a sad mi reci na koji kredit si mislio. od 100 000 eura ili 50 000 eura?[/quote]

Nisam se zezno u proracunu vec sam stavio pogresnu cifru u zagradu. Da, mislio sam na kredit od 100 000 EUR, to je po danasnjim cijenama nekih 60 Kvm na pristojnoj lokaciji. Familiji sa dvoje djece po meni treba stan od nekih mnimum 70 kvm, sve ostalo je patnja, sto znaci daje i navedenih 100 000 EUR mozda malo.[/quote]

100k EUR?? Ne znam da li ijedan forumas ovdje ispunjava uslove za dobijanje takvog kredita. :-)

Mozda ja i Komi, za ostale ne znam :-D .
Truba

#988 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

komi može preko štele max dignuti 15000 maraka i samo zato sto mu je rodjakinja sefica jedne ispostave u hercegovini
HAVANA

#989 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Nešto mi ne štima sa tim tvojim računicama.
60m2=100000eura :? mora li to tako posebno bit?
100000 eura na 20 godina =1862 km :shock:
Ja plaćam za 145000km kredita,1780km mjesečne rate na 10godina.
jazzer

#990 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

komi wrote:komi može preko štele max dignuti 15000 maraka i samo zato sto mu je rodjakinja sefica jedne ispostave u hercegovini
I ja jos toliko i mozemo kupiti...garazu :lol: .
Truba

#991 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

pa to je darvinizam u primjeni
ko ima pare i stan može širiti svoje gene
ko nema nek uživa s roditeljima u njihovom stanu

međutim nervira me kad oni koji ne privredjuju niti su šta bolji od mene imaju na konto nekih drugih stvari koje nisu normalne tj normalne su samo u ovoj zemlji :roll:

najbitnije je naći duševni mir gledam sad cijene stanoova na piku :roll: mislim ljudi nisu normalni
jazzer

#992 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

komi wrote:pa to je darvinizam u primjeni
ko ima pare i stan može širiti svoje gene
ko nema nek uživa s roditeljima u njihovom stanu

međutim nervira me kad oni koji ne privredjuju niti su šta bolji od mene imaju na konto nekih drugih stvari koje nisu normalne tj normalne su samo u ovoj zemlji :roll:

najbitnije je naći duševni mir gledam sad cijene stanoova na piku :roll: mislim ljudi nisu normalni
Ja sve odugovlacim tu kreditnu ''zavalu''. Ali doci ce i to vrije ubrzo a onda zbogom lijepi dani... :x
bogoljub

#993 Re: Cijene stanova All about

Post by bogoljub »

Kada je u pitanju stambeno zbirinjavanje u BiH otvori se niz problema pri samoj pomisli na to.
Medjutim, naše društvo je meraklijsko društvo, to svi moramo priznati!
Prije svega mlade ljude ne zanima stambeno zbrinjavanje minimum prije njihove 25. ili 30. Sve do tih godina mnoge mlade osobe kod nas uopšte nisu izgradili svoj identitet, još uvijek ne znaju šta tačno žele u životu. Jednostavno kriza identiteta, Kasno sazrijevanje dovodi do toga da ljudi blago rečeno kasno počinju razmišljati o stambenom zbrinjavanju te su prinudjeni da podižu velike kredite. U koliko bi recimo umjesto u tridesetim godinama o stanu počeli razmišljati ranije, te uveli mjeru štednje za to, umjesto bijesnog auta, svakogodišnjeg odlaska na more, svako večernjih izlazaka koji najmanje koštaju 10 KM, pušenja pijenja i td. matematički bi mogli doći do cifre koja bi itekako bila pozamašna, a onda ne bi bio nikakav problem i uzeti neki kreditčić kratkoročni koji bi pomogao ranom rješavanju stambenog problema i onda otvorio vrata raznih provoda i porodičnih užitaka, putovanja i td
Svako neka sebi izračuna!
Ako počne recimo u 20. godini svoga života umjesto kupovine auta dizanje kredita i dalje koristi gradski prijevoz, Ako smanji svakovečernje izlaske i uvede da svaki drugi dan izlazi, Ako prestane pušiti i piti, ovakva osoba recimo u tridesetim godinama može imati na kamari minimum minimuma 50.000 KM
Ali, kafić, disko, kladionica i party, kafa i cigara i bijesno auto je više u modi u ovim godinama koje su najbolje godine za rad i napredak, nego razmišljanje o budućnosti i stambenom zbrinjavanju.
Nažalost, veoma se malo daje savjeta mladima, a i onoliko koliko se savjetuju, mladi opet veoma malo primaju savjete.
Zbog toga kada se čovjek otrijezni od mladalačke opijenosti prinudjen je da pokuca na vrata raznih banaka, koji radosno trljaju ruke i sa osmijehom na licu za tili čas daju ljudima dugoročne kredite i time ih komotno rečeno učine dugogodišnjim robovima, povisuju kamate itd.
Moj savjet je da se više štedi, što se više štedi, manje banke zaradjuju, sve što banke manje zaradjuju, manje su kamate, što sveukupno dovodi do smanjenja zaduženja u društvu i manjih cijena stanova!
edvin

#994 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

HAVANA wrote:Nešto mi ne štima sa tim tvojim računicama.
Ne znam sta ti ne stima? Ne mislis valjda da cu ti skupljati statistiku po ulicama i izracunavati precizno po objektu da bi ti shvatio. Ovo sto sam naveo prije je generalizovano a podaci o rati od 1862 KM za 20-godisnji kredit su sto posto tacni i preuzeti od Reiffeisena. Moze biti malih devijacija u zavisnosti koliko se kamate mijenjaju i kako te oni procijene kao kreditno sposobnog. Sad da li ce ti rata biti 1862, 1780 ili 1920 je potpuno nebitno, ja licno mislim i da je rata od 1780 koju ti navodis velika, pa covjece od cega onda zivis ako nisi jedan od onih deset posto u gradu koji imaju veoma nadprosjecna primanja. I ne znam sta ti je cudno da je 60 m2=100 000 EUR? To su ti cijene u Sarajevu na OK lokacijama, oko 1500 EUR m2 (pazi, navodim OK buduci da je na ekstra lokacijama cijena i po 2000 EUR). Naravno da nije isto u Visokom i ilijasu ali je tamo i populacija kreditno sposobnih dosta manja.
ahuseino

#995 Re: Cijene stanova All about

Post by ahuseino »

bogoljub wrote:Kada je u pitanju stambeno zbirinjavanje u BiH otvori se niz problema pri samoj pomisli na to.
Medjutim, naše društvo je meraklijsko društvo, to svi moramo priznati!
Prije svega mlade ljude ne zanima stambeno zbrinjavanje minimum prije njihove 25. ili 30. Sve do tih godina mnoge mlade osobe kod nas uopšte nisu izgradili svoj identitet, još uvijek ne znaju šta tačno žele u životu. Jednostavno kriza identiteta, Kasno sazrijevanje dovodi do toga da ljudi blago rečeno kasno počinju razmišljati o stambenom zbrinjavanju te su prinudjeni da podižu velike kredite. U koliko bi recimo umjesto u tridesetim godinama o stanu počeli razmišljati ranije, te uveli mjeru štednje za to, umjesto bijesnog auta, svakogodišnjeg odlaska na more, svako večernjih izlazaka koji najmanje koštaju 10 KM, pušenja pijenja i td. matematički bi mogli doći do cifre koja bi itekako bila pozamašna, a onda ne bi bio nikakav problem i uzeti neki kreditčić kratkoročni koji bi pomogao ranom rješavanju stambenog problema i onda otvorio vrata raznih provoda i porodičnih užitaka, putovanja i td
Svako neka sebi izračuna!
Ako počne recimo u 20. godini svoga života umjesto kupovine auta dizanje kredita i dalje koristi gradski prijevoz, Ako smanji svakovečernje izlaske i uvede da svaki drugi dan izlazi, Ako prestane pušiti i piti, ovakva osoba recimo u tridesetim godinama može imati na kamari minimum minimuma 50.000 KM
Ali, kafić, disko, kladionica i party, kafa i cigara i bijesno auto je više u modi u ovim godinama koje su najbolje godine za rad i napredak, nego razmišljanje o budućnosti i stambenom zbrinjavanju.
Nažalost, veoma se malo daje savjeta mladima, a i onoliko koliko se savjetuju, mladi opet veoma malo primaju savjete.
Zbog toga kada se čovjek otrijezni od mladalačke opijenosti prinudjen je da pokuca na vrata raznih banaka, koji radosno trljaju ruke i sa osmijehom na licu za tili čas daju ljudima dugoročne kredite i time ih komotno rečeno učine dugogodišnjim robovima, povisuju kamate itd.
Moj savjet je da se više štedi, što se više štedi, manje banke zaradjuju, sve što banke manje zaradjuju, manje su kamate, što sveukupno dovodi do smanjenja zaduženja u društvu i manjih cijena stanova!
Next Life

byWoody Allen

In my next life Iwant to live my life backwards. You start out dead and
get that out of the way.

Then you wake up in an old people's home feeling better every day.
You get kicked out for being too healthy, go collect your pension, and then
when you start work, you get a gold watch and a party on your first day.
You work for 40 years until you're young enough to enjoy
your retirement. You party, drink alcohol, and are generally promiscuous,
then you are ready for high school. You then go to primary school, you
become a kid, you play. You have no responsibilities, you become a baby
until you are born.

And then you spend your last 9 months floating in
luxurious spa like conditions with central heating and room service on tap,
larger quarters every day and then Voila! You finish off as an orgasm!

I rest my case.
sabanss

#996 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

edvin wrote: I ne znam sta ti je cudno da je 60 m2=100 000 EUR? To su ti cijene u Sarajevu na OK lokacijama, oko 1500 EUR m2 (pazi, navodim OK buduci da je na ekstra lokacijama cijena i po 2000 EUR). Naravno da nije isto u Visokom i ilijasu ali je tamo i populacija kreditno sposobnih dosta manja.
Gdje su po tebi OK lokacije? Cijene od 1500 - 2000 EUR za kvadrat su ti strogi centar grada, Kranjceviceva (nove zgrade) i sl. To su ti prije premium lokacije. Normalne lokacije tipa Socijalnog, Malte i takvih imas i u novogradnji po 1000 EUR, starije stanove zavisno od stanja mozes naci i po 750 - 800 EUR.
HAVANA

#997 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

edvin wrote:
Ne znam sta ti ne stima? Ne mislis valjda da cu ti skupljati statistiku po ulicama i izracunavati precizno po objektu da bi ti shvatio. Ovo sto sam naveo prije je generalizovano a podaci o rati od 1862 KM za 20-godisnji kredit su sto posto tacni i preuzeti od Reiffeisena. Moze biti malih devijacija u zavisnosti koliko se kamate mijenjaju i kako te oni procijene kao kreditno sposobnog. Sad da li ce ti rata biti 1862, 1780 ili 1920 je potpuno nebitno, ja licno mislim i da je rata od 1780 koju ti navodis velika, pa covjece od cega onda zivis ako nisi jedan od onih deset posto u gradu koji imaju veoma nadprosjecna primanja. I ne znam sta ti je cudno da je 60 m2=100 000 EUR? To su ti cijene u Sarajevu na OK lokacijama, oko 1500 EUR m2 (pazi, navodim OK buduci da je na ekstra lokacijama cijena i po 2000 EUR). Naravno da nije isto u Visokom i ilijasu ali je tamo i populacija kreditno sposobnih dosta manja.

Prijatelju dragi meni sve štima i ne trebaš meni ništa objašnjavati ali sa ovakvim stvarima daješ nerealnu sliku ljudima koji planiraju nešto da kupe.Da, nebitno je to kako ti kažeš da li je rata 1780,1860...ali ja sam pisao o 10 godina a ti o 20g.
Kupuješ u skladu sa svojim mogučnostima a stan od 1500eura do 2000eura po m2 uz kredit na 20g i ratu od 1860km je moraš priznati totalna nebuloza.Za stan od 60m2 za 20g da vratiš banci 446400km :-)
Ja se borim sa kreditima već 15 godina i sve u životu sam napravio sa kreditima.Počev od posla pa do nekretnina.
Druga stvar je što i da hoćeš u BiH većina ne može dobiti tako veliki kredit jer nisu kreditno sposobni.
Ja sam tek sad poslije toliko godina kreditno sposoban za veće kredite jer mi je žena sudužnik,ja imam firmu u kojoj ne prijavljujem minimalac kao većina pa se onda čude što im ne daju kredite,sve što imam mi je pod hipotekom...
Solidan stan momentalno možeš kupiti od 750eura do 1000eura po m2 i uz to ako je ikako moguće uzeti kredit na što kraći period(10g).To je već sasvim druga priča od ovoga što ti navodiš.
Stan od 60m2 po tvojoj računici na 20 godina = ukupni vraćeni iznos 446400km :-) Rata 1860kmx20g
Stan od 60m2 po ovoj drugoj računici na 10 godina = ukupni vraćeni iznos 152 000 km Rata 1266kmx10g
incognito071

#998 Re: Cijene stanova All about

Post by incognito071 »

HAVANA wrote:
edvin wrote:

Prijatelju dragi meni sve štima i ne trebaš meni ništa objašnjavati ali sa ovakvim stvarima daješ nerealnu sliku ljudima koji planiraju nešto da kupe.Da, nebitno je to kako ti kažeš da li je rata 1780,1860...ali ja sam pisao o 10 godina a ti o 20g.
Kupuješ u skladu sa svojim mogučnostima a stan od 1500eura do 2000eura po m2 uz kredit na 20g i ratu od 1860km je moraš priznati totalna nebuloza.Za stan od 60m2 za 20g da vratiš banci 446400km :-)
Ja se borim sa kreditima već 15 godina i sve u životu sam napravio sa kreditima.Počev od posla pa do nekretnina.
Druga stvar je što i da hoćeš u BiH većina ne može dobiti tako veliki kredit jer nisu kreditno sposobni.
Ja sam tek sad poslije toliko godina kreditno sposoban za veće kredite jer mi je žena sudužnik,ja imam firmu u kojoj ne prijavljujem minimalac kao većina pa se onda čude što im ne daju kredite,sve što imam mi je pod hipotekom...
Solidan stan momentalno možeš kupiti od 750eura do 1000eura po m2 i uz to ako je ikako moguće uzeti kredit na što kraći period(10g).To je već sasvim druga priča od ovoga što ti navodiš.
Stan od 60m2 po tvojoj računici na 20 godina = ukupni vraćeni iznos 446400km :-) Rata 1860kmx20g
Stan od 60m2 po ovoj drugoj računici na 10 godina = ukupni vraćeni iznos 152 000 km Rata 1266kmx10g

Posto se radi o mjesecnim anuitetima, zaboravio si oduzeti osnovnicu od 100 000 EUR odnosno 196 000 KM na ovaj iznos od 1860 KM. Ukupni vraceni iznos je onda 246 400 KM jel tako na 20 g :)
Ova druga tvoja racunica mi nikako nije jasna:) Kako moze rata na 10g biti manja od one na 20g? :-)
HAVANA

#999 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Pročitaj sve još jednom. ;-)
crnaguja

#1000 Re: Cijene stanova All about

Post by crnaguja »

Kakve su vam ovo cifre, pa gdje vi radite pa se gađate tolikim ciframa.... čuj stan za 200 000, 00 KM i više ...cccc :roll: ..... gdje ste hadžije ne prepoznah vas :roll:
Post Reply