Radovan Karadžić u Haagu!

Post Reply
popajic

#976 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by popajic »

Citam kako je Seselj postao optuzenik sa najduzim stazom optuzenog - i nakon 8 god. sudjenja jos uvijek bez presude !
Izgleda da ce jedan po jedan umirati u zatvoru bez presude :-)
To puno govori o ovoj sapunici od medjunarodnog suda :x
karanana

#977 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by karanana »

Dado dijasporitus wrote:
karanana wrote:jos bi nadodao....hoce li se ikada suditi nasim kvazigeneralima i zapovjednicima za smrt stotina momaka koji su slani u nepromisljene i akcije koje su i prije pocetka bile osudjene na propast (poljine, trebevic, podvelezje........)
Vojnici ako se ne varam polazu vojni zavjet kojim izuzimaju pravo da tuze vojsku za bilo kakvu odstetu. Za generale i sve ostalo postoji vojni sud, tj kad vec pricam o tome da li postoji Vojni sud Oruzanih snaga BiH.
vjerovatno postoji, ali sumnjam da se bavi predmetima iz rata odnosno iz vojski koje danas sacinjavaju oruzane snage. moje pitanje je bilo vise hipoteticko jer ko je odgovaro za pogreske odgovaro je, a takvih je bilo malo ili nikako.
iMacak

#978 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by iMacak »

tuzno je to sto se karadzic samo zbog forme drzi u haagu, i ako ga osude proziviti ce ostatak zivota u nekom hotelu sa pet zvjezdica, i nakon koju godinu doci ce bilt da ga izvuce i kaze da je to jedan fini cikica. zasto? zato sto je bilt sami vrh europske politike i sto gotovo svi eu politicari slicno misle.
mi u bosni smo nedovrseni posao, mozda slijedeci put da ovdje nesto isceniraju i da nas rasele. po europskim skrivenim namjerama i pravilima karadzic je kriv zato sto nije zavrsio posao....
mO k3

#979 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by mO k3 »

iMacak wrote:tuzno je to sto se karadzic samo zbog forme drzi u haagu, i ako ga osude proziviti ce ostatak zivota u nekom hotelu sa pet zvjezdica, i nakon koju godinu doci ce bilt da ga izvuce i kaze da je to jedan fini cikica. zasto? zato sto je bilt sami vrh europske politike i sto gotovo svi eu politicari slicno misle.
mi u bosni smo nedovrseni posao, mozda slijedeci put da ovdje nesto isceniraju i da nas rasele. po europskim skrivenim namjerama i pravilima karadzic je kriv zato sto nije zavrsio posao....
Vazno je da se njemu presudi
popajic

#980 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by popajic »

Bosnohercegovac wrote:
popajic wrote:Citam kako je Seselj postao optuzenik sa najduzim stazom optuzenog - i nakon 8 god. sudjenja jos uvijek bez presude !
Ovo nije toćno. Suđženje mu ne traje 8 godina, več 3 i pol. Podignuta je optužnica u siječnju 2003. godine, on se predao sudu u Haagu u veljači, i tek nakon 4 i pol godine čekanja izvedeni su prvi svjedoci tužiteljstva u prosincu 2007. godine.
Sto se farse od sudjenja tice, dodje mu na isto, zar ne ? Muriran je 8 god. I upravo je bruka da se moralo cekati 4 god., kad je takav zlocinac u pitanju, da se krene sa prvim svjedocima.
Da su sudjenja nacistima bila tako maratonska, svi bi neosudjeni poumirali u zatvoru...sto je moguce da se desi u Hagu :-)
BHCluster

#981 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by BHCluster »

popajic wrote:
Bosnohercegovac wrote:
popajic wrote:Citam kako je Seselj postao optuzenik sa najduzim stazom optuzenog - i nakon 8 god. sudjenja jos uvijek bez presude !
Ovo nije toćno. Suđženje mu ne traje 8 godina, več 3 i pol. Podignuta je optužnica u siječnju 2003. godine, on se predao sudu u Haagu u veljači, i tek nakon 4 i pol godine čekanja izvedeni su prvi svjedoci tužiteljstva u prosincu 2007. godine.
Sto se farse od sudjenja tice, dodje mu na isto, zar ne ? Muriran je 8 god. I upravo je bruka da se moralo cekati 4 god., kad je takav zlocinac u pitanju, da se krene sa prvim svjedocima.
Da su sudjenja nacistima bila tako maratonska, svi bi neosudjeni poumirali u zatvoru...sto je moguce da se desi u Hagu :-)
Nezaboravi i Seseljeve obstrukcije na sudenju za koje je vec dobio 1.5 godinu zatvora a ide opet na jos jedno takovo sudjenje za obstrukcije...
LaBomba

#982 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by LaBomba »

iMacak wrote:tuzno je to sto se karadzic samo zbog forme drzi u haagu, i ako ga osude proziviti ce ostatak zivota u nekom hotelu sa pet zvjezdica, i nakon koju godinu doci ce bilt da ga izvuce i kaze da je to jedan fini cikica. zasto? zato sto je bilt sami vrh europske politike i sto gotovo svi eu politicari slicno misle.
Tuzno je sto mi sami koji smo lojali drzavi BiH nijednom dosada nismo izasli na demonstracije u BiH i u dijaspori da otvoreno trazimo ukidanje rezultata Karadzicevog djela. To je najtuznije, da dopustimo nekakvu dozivotnu presudu ovom fasisti a njegovo fasisticko ostvarenje nastavlja da zivi. Uvijek nam je izgovor "svijet nama neda nesto". Dajte molim vas. Kada smo ista pokusali? I zbog cega to nama svijet brani da trazimo ukidanje ludjacke kosulje? Zbog Islama?! Kako onda taj isti svijet dozvoli i prizna Reubliku Kosovo, a 80% tamo su muslimani? Zato sto su Kosovari uvijek isticali drzavu ispred vjere i imali jasan politicki cilj, a mi od gotovine napravili veresiju. Da smo mi pametni kao sto nismo trazili bi RBiH nazad, pa bi po zakonu RBiH gonili razne karadzice bez obzira na svjetske presude, a da ne govorikm da nam je moralna i svaka druga obaveza osporavati i boriti se protiv jedne preostale fasisticke tvorevine u BiH, tzv rs.
pojedinac

#983 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pojedinac »

LaBomba wrote:Tuzno je sto mi sami koji smo lojali drzavi BiH nijednom dosada nismo izasli na demonstracije u BiH i u dijaspori da otvoreno trazimo ukidanje rezultata Karadzicevog djela. To je najtuznije, da dopustimo nekakvu dozivotnu presudu ovom fasisti a njegovo fasisticko ostvarenje nastavlja da zivi. Uvijek nam je izgovor "svijet nama neda nesto". Dajte molim vas. Kada smo ista pokusali? I zbog cega to nama svijet brani da trazimo ukidanje ludjacke kosulje? Zbog Islama?! Kako onda taj isti svijet dozvoli i prizna Reubliku Kosovo, a 80% tamo su muslimani? Zato sto su Kosovari uvijek isticali drzavu ispred vjere i imali jasan politicki cilj, a mi od gotovine napravili veresiju. Da smo mi pametni kao sto nismo trazili bi RBiH nazad, pa bi po zakonu RBiH gonili razne karadzice bez obzira na svjetske presude, a da ne govorikm da nam je moralna i svaka druga obaveza osporavati i boriti se protiv jedne preostale fasisticke tvorevine u BiH, tzv rs.
Od mene jedno veliko :thumbup:
AliceInChains

#984 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by AliceInChains »

Karadzic ce se izgleda sam objesiti, prije nego sto ovaj kvazi-sud donese odluku. Ogorcen sam. Ne razumijem uopste, STO MLADICA TRAZE? Lik je vec sad star ko Grcka+sporo sudenje ala Karadzic.....na kraju nista konstruktivno nece izaci =prdek. Izgleda, da su Mladica samo koristili, kako bi kocili ulazak Srbije u Uniju :x
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#985 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by PipiDugaDevetka »

LaBomba wrote:
Tuzno je sto mi sami koji smo lojali drzavi BiH nijednom dosada nismo izasli na demonstracije u BiH i u dijaspori da otvoreno trazimo ukidanje rezultata Karadzicevog djela. To je najtuznije, da dopustimo nekakvu dozivotnu presudu ovom fasisti a njegovo fasisticko ostvarenje nastavlja da zivi. Uvijek nam je izgovor "svijet nama neda nesto". Dajte molim vas. Kada smo ista pokusali? I zbog cega to nama svijet brani da trazimo ukidanje ludjacke kosulje? Zbog Islama?! Kako onda taj isti svijet dozvoli i prizna Reubliku Kosovo, a 80% tamo su muslimani? Zato sto su Kosovari uvijek isticali drzavu ispred vjere i imali jasan politicki cilj, a mi od gotovine napravili veresiju. Da smo mi pametni kao sto nismo trazili bi RBiH nazad, pa bi po zakonu RBiH gonili razne karadzice bez obzira na svjetske presude, a da ne govorikm da nam je moralna i svaka druga obaveza osporavati i boriti se protiv jedne preostale fasisticke tvorevine u BiH, tzv rs.
Onaj kineski predsjedavajući sudija se krvanjski vazda smješka. Ne znam samo šta mu je smiješno.
Šuhveli mi.

Neki dan je Karl Bildt bio u Sarajevu, pa niko da mu dobaci: GO HOME KARL BILDT!
O gađanju jajima, cipelama,...Nema govora!

Ko da gledam, R.K. će putem advokata srediti da prima bh. penziju putem FBiH fonda PIO/MIO, uskoro.

Neće biti protesta ni kada R.K. oslobode po tačkama optužnice za genocid!
:(
mO k3

#986 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by mO k3 »

AliceInChains wrote:Karadzic ce se izgleda sam objesiti, prije nego sto ovaj kvazi-sud donese odluku. Ogorcen sam. Ne razumijem uopste, STO MLADICA TRAZE? Lik je vec sad star ko Grcka+sporo sudenje ala Karadzic.....na kraju nista konstruktivno nece izaci =prdek. Izgleda, da su Mladica samo koristili, kako bi kocili ulazak Srbije u Uniju :x
evropa nas je izdala 90-tih ,zajedno sa karadzicem proveli su etnicko ciscenje na velikom podrucju bih ...zato bi ne bi iznenadilo da ih on ''halekne'' u zatvoru kao i milosevic i da ne dojde do presude
Hemel

#987 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hemel »

Ženski Dr.Med wrote:
AliceInChains wrote:Karadzic ce se izgleda sam objesiti, prije nego sto ovaj kvazi-sud donese odluku. Ogorcen sam. Ne razumijem uopste, STO MLADICA TRAZE? Lik je vec sad star ko Grcka+sporo sudenje ala Karadzic.....na kraju nista konstruktivno nece izaci =prdek. Izgleda, da su Mladica samo koristili, kako bi kocili ulazak Srbije u Uniju :x
evropa nas je izdala 90-tih ,zajedno sa karadzicem proveli su etnicko ciscenje na velikom podrucju bih ...zato bi ne bi iznenadilo da ih on ''halekne'' u zatvoru kao i milosevic i da ne dojde do presude
Upravo tako.
Europa je dozvolila da se desavaju najveci zlocini posle II s.r. i tolerisala Miloseviceve, Karadziceve, Mladiceve...poteze a kada je trebalo da dodje do preokreta na bojnom polju, nas je zaustavila.
Posle svega sto se desilo BH narodu, namecu nam Dejton i nagradjuju zlikovca teritorijom koja mu nikada nije ni pripadala. Sta jos treba da nam se desi pa da shvatimo svu prljavu politiku zapada.
Dozvolili su da se Milosevic preko rusa mjesecima truje, Seselja drze jer time stite Srbiju od otvorenog radikalizma (skriveni je prisutan), skrivaju dokaze o ucescu Srbije u agresiji, razvlace ovo sudjenje zlikovcu i pretvaraju ga u farsu, znaju da se Mladic krije u Srbiji i da mu u tome pomaze vojno-bezbjedonosne strukture...i sve to tolerisu...ma kakvi tolerisu, nagradjuju Srbiju pristupom u EU.
Aferim Europo.
mO k3

#988 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by mO k3 »

Hemel potupuno se slazem sa tobom u svakoj tacki...
Kada srbijanci ne vjeruju da je slobodan milosevic umro ,znas koliko je sati

Edit:Evropi ja ne vjerujem nista jer je spremna ponovo da napravi masakar nad bosnjacima kada im bude potrebno preko svojih satelita ...dobro znamo kojih

Samo na to bosnjaci trebaju biti spremni i nadam se da se istorija nece ponoviti ...
zemomak

#989 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zemomak »

KAKO JE RATKO MLADIĆ 'SURAĐIVAO' S UNPROFORCIMA: 'Ja jesam ratni zločinac, ali vi morate sa mnom da razgovarate...'
Srijeda | 09.02.2011.

Nekadašnji komandant snaga UN-a u Sarajevu u srijedu je na suđenju Radovanu Karadžiću kazao da UNPROFOR danima nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu nije mogao provjeriti šta se dešavalo u ovoj enklavi

Image
Rupert Smith je potvrdio da je na nizu sastanaka s komandantom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratkom Mladićem - za kojim godinama traga Haški tribunal - insistirao da predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK/ICRC) bude odobren pristup zarobljenim u Srebrenici.

- Mladić se trudio istaći da je Srebrenica okončana na korektan način... U to vrijeme još nismo znali šta je s nekih 2.000 muškaraca. Čuli smo da su prebačeni na stadion u Bratuncu. On je obećavao pristup Crvenom krstu, ali ga nije realizovao. Mislim da je Crveni krst na samom kraju jula stigao u Bratunac. Pokazane su im prazne zgrade. Niko nije vidio nikakve zarobljenike, rekao je Smith.

On je potvrdio da se sjeća sastanka na kojem mu je Mladić rekao: "Ja jesam ratni zločinac, ali vi morate sa mnom da razgovarate...".

Svjedok je kazao da su se za odobrenje posjete terenu radi pronalaska nestalih predstavnici UN-a u augustu 1995. godine obratili i Karadžiću, tadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga. U dokumentu koji je predočio tužilac navedeno je da im je Karadžić nakon desetak dana odgovorio da je bio "preokupiran krizom u Banjaluci i da će se pozabaviti tim pitanjem".

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Na teret su mu stavljeni zločini počinjeni s ciljem trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata s područja pod srpskom kontrolom, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i eliminacija Bošnjaka u Srebrenici.

Svjedočeći o srpskoj blokadi konvoja UNHCR-a, koji su dopremali humanitanu pomoć u Sarajevu, Smith je rekao da je, po njegovom mišljenju, Mladić bio "prava adresa" za pregovore o rješavanju tih pitanja.

Smith je također govorio i o granatiranju sarajevske pijace Markale u augustu 1995. godine - što se stavlja na teret Karadžiću - rekavši kako je "zaključio" da je granata doletjela s položaja VRS.

- Pregled kratera je upućivao na opšti pravac prema jugu, ali ne tačno odakle je ispaljena granata... Pri analizi je pomoglo što niko nije čuo ispaljivanje granate, dakle ona je bila ispaljena izvan branjenog područja Sarajeva, rekao je Smith.

Karadžić je na ovom ročištu započeo unakrsno ispitivanje svjedoka, koje će biti nastavljeno u četvrtak 10. februara, javio je BIRN - Justice Report.

(FENA/em)
Hemel

#990 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hemel »

Politika | 17.02.2011

Karadžić ponovo tvrdi da su Bošnjaci masakrirali Bošnjake

Optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti

Na suđenju Radovanu Karadziću danas (17.02.) je svjedočio, uz pomoć video-linka iz Sarajeva, zaštićeni svjedok KDZ 041. On je preživio masakr 14. juna 1992. na putu Sarajevo-Olovo.

Tada su na autobus u kojem je bilo 56 zarobljenih Bošnjaka iz sela Ahatovići otvorili vatru pripadnici Vojske Republike Srpske.

Prethodno je svjedok, zajedno sa svim vojno sposobnim muškarcima sela Ahatovići u blizini Sarajeva, zarobljen i sproveden u Rajlovac. Zarobljenici su bili smješteni u hangare i prazne metalne cisterne u krugu nekadašnje kasarne vazduhoplovnih snaga bivše JNA. Trinaestog dana zatočeništva 56 zarobljenih ukrcano je u autobus i povezeno na Pale, navodno u razmjenu, pod jakom pratnjom pripadnika Vojske Republike Srpske.

Negdje na putu koji vodi iz Sarajeva prema Olovu, po riječima svjedoka, vozač je zaustavio autobus i napustio ga zajedno sa stražarima.

„Kad su oni izašli iz autobusa,“ nastavio je svjedok svoj iskaz, „svega desetak, petnaestak sekundi kasnije čula se jaka detonacija usred mase ljudi u prednjem dijelu autobusa. Uslijedila je žestoka pucnjava iz pješadijskog naoružanja, potom još dvije jake detonacije, a onda su se čule eksplozije ručnih bombi posvud po autobusu i ispod njega, i to je trajalo nekih petnaest minuta. Sve se potom stišalo i čuo sam vozila koja su se palila i udaljavala. U autobusu su se čuli jauci i jecaji.“

Mladić je još uvijek na slobodi, a Karadžić i dalje tvrdi da su Bošnjaci ubijali Bošnjake

Svjedok se izvukao ispod tijela mrtvih, i zajedno s još jednim preživjelim zašao u šumu pored puta i uspio da se domogne područja pod kontrolom Armije BiH.

Već viđene Karadžićeve teze

Karadzić je, u svojstvu zastupnika sopstvene odbrane, u unakrsnom ispitivanju svjedoka, tvrdio, kao i povodom svih takvih događaja, da su masakr izršili pripadnici „muslimanske vojske“, ovog puta greškom. Navodno su čekali u zasjedi i otvorili vatru na autobus, misleći da su u njemu pripadnici Vojske Republike Srpske, i tako pobili zarobljenike iz Ahatovića.

Ukazujući na to da su na autobus ispaljeni projektili iz zolja i da je uništen ručnim bombama, Karadžić je zapitao svjedoka:

Da li vi mislite da bi Srbi, umjesto da izvedu zarobljene i pobiju pješadijskim naoružanjem, teškim projektilima uništili jedan srpski autobus?“

„To nije bio srpski autobus, nego autobus gradskog saobraćaja, državni, koji je zaplijenjen da bi se u njemu pobili zarobljenici,“ odgovorio je svjedok.

Pred kraj današnjeg zasjedanja tužioci su izveli novog svjedoka, Ramiza Mujkića, takođe iz Ahatovića. U masakru na putu Sarajevo-Olovo ubijeno je 13 članova njegove porodice.

Autor: Dževad Sabljaković

Odg. urendik: Zorica Ilić
:x
Zlata M.

#991 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Zlata M. »

PipiDugaDevetka wrote: Onaj kineski predsjedavajući sudija se krvanjski vazda smješka. Ne znam samo šta mu je smiješno.
Šuhveli mi.

Neki dan je Karl Bildt bio u Sarajevu, pa niko da mu dobaci: GO HOME KARL BILDT!
O gađanju jajima, cipelama,...Nema govora!

Ko da gledam, R.K. će putem advokata srediti da prima bh. penziju putem FBiH fonda PIO/MIO, uskoro.

Neće biti protesta ni kada R.K. oslobode po tačkama optužnice za genocid!
:(
... cuuujj :roll:
Onaj kineski predsjedavajući sudija se krvanjski vazda smješka. Ne znam samo šta mu je smiješno.
Šuhveli mi.
Kako sad 'suhveli', a covjek 100% nije polupismen ... ?! ... hmmmm ... :roll:
Ko da gledam, R.K. će putem advokata srediti da prima bh. penziju
... a sta ako se odrekne penzije, a odluci da se, po stare dane, pocne baviti necim potpuno drugacijim ... ? ... otvori prostoriju u kojoj se proizvodi burek, recimo ... :mrgreen: ... a tabla nad vratima, podrazumijeva se, korektno ispisana ... :roll:
PipiDugaDevetka je napisao/la:
Ja ne idem u buregdžinicu na kojoj piše da je to Burekdžinica. Zašto?

Vlasnik je preskočio gradivo iz nižih razreda osnovne škole.
Njemu nije do mog interesa da objedujem, nego da ostavim novac.
Da li ću ja biti tom prilikom otrovan, nevažno je.

Dakle, polupismeni su najopasniji!
Izvinjavam se za off, al' glede ovog stava sa teme o pravopisu, ti bi napokon bio sretan, smiren i posteno nahranjen.

... hehehe, daaaaanima te cekaaaaam da skinem ti s koseeeeeeeeeee pahulje snijeeeegaaaaaaImage :mrgreen:
(@Strpljiva, mogu li ponekad koristiti tvoj nickname ? :mrgreen: )

Mislim, @Pipi ... fino sam ti govorila : "Reci da se salis ... " ... a ti navro :mrgreen: , covjece .... 'polupismeni su najopasniji, polupismeni su najopasniji' :mrgreen:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#992 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by PipiDugaDevetka »

šubheli, šuveli, šuhveli = (tur.) sumnjiv

Image

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &p=5263657
newklear

#993 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by newklear »

MOže li mi neko reći gdje mogu vidjeti kada budu rasprave na suđenju Karadžiću i na kojem kanalu mogu gledati (imam CS)
argyle

#994 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by argyle »

newklear wrote:MOže li mi neko reći gdje mogu vidjeti kada budu rasprave na suđenju Karadžiću i na kojem kanalu mogu gledati (imam CS)
Ima jedino online prenos.

http://www.icty.org/

prati RASPORED U SUDNICAMA
newklear

#995 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by newklear »

hvala argyle
Language

#996 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Language »

PipiDugaDevetka wrote:šubheli, šuveli, šuhveli = (tur.) sumnjiv

Image

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &p=5263657
imamo ovu :)
spreca

#997 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by spreca »

ljudi jel neko cestio dr dabicu Dan nezivsnosti :lol:
Hemel

#998 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hemel »

spreca wrote:ljudi jel neko cestio dr dabicu Dan nezivsnosti :lol:
jeste...
Svjedok Karadžiću čestitao 1. mart Dan nezavisnosti BiH
spreca

#999 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by spreca »

Hemel wrote:
spreca wrote:ljudi jel neko cestio dr dabicu Dan nezivsnosti :lol:
jeste...
Svjedok Karadžiću čestitao 1. mart Dan nezavisnosti BiH
:thumbup: Dobro mu ga je sukno :lol: :lol: :lol:
zilog

#1000 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by zilog »

Ovo sam napisao na temi o profesoru Berki Zecevicu. Mislim da je post koristan i na ovoj temi, a slobodno ga prenesite gdje god se nadje traga supljoj prici o ubijanju samih sebe.
---------------------------------------------------------------------------

Ponukan Berkovim rijecima, shvatio sam da vecina nas, koji smo u ratu bili u Sarajevu, mislimo da je sveopste poznata istina o cetnickim zlocinima i urbicidu koji se desio '92.-'95.
Krvnikova i uopste cetnicka teza o Markalama i slicnim masakrima se zasniva na nedostatku znanja o ratu u Sarajevu.

Teza je da je skoro nemoguce pogoditi tako male ciljeve i da je Armija BiH ubijala svoje civile.

Nekoliko cinjenica poznatih Sarajlijama koje se vrlo lako previde kod dokazivanja ovakvih zlocina:

- Na Sarajevo su, u toku rata, pale desetine hiljada granata. Sasvim je jasno ko ih je ispalio. Da smo imali toliko oruzja i granata, potjerali bi cetnike do Beograda.

- Vecina tih granata je samo roknula u prazno, ili izazvala manju/vecu materijalnu stetu. Razlog je bio sto su bile ispaljene u "danima granatiranja", prema ideji "razvlacenja pameti". Vecina civila je tada bila u podrumima i sklonistima, pa je bilo relativno malo ljudskih zrtava.

- Znalo je biti dana u potpunom miru, kada se cuo cvrkut ptica. Ljudi su tada izlazili po vodu, u nabavku, odlazili da vide rodbinu i prijatelje... Pijace i zaklonjena mjesta su tada vrvila ljudima, djecom...

- Svaki drugi, ili treci dan takvog "mira" je bio prekidan iznenadnim i kratkim kanonadama od 1-10 granata, nakon kojih se opet sve utisalo.

- Opet vecina tih granata je pala u prazne parkove, parkinge, na prazne ulice. Opet je srecom bilo relativno malo zrtava. Niko ne spori odakle su dosle te granate.

- Dosta od tih, iznenadnih, granata je palo na krovove ispod kojih su bile ulice pune ljudi. Granata rokne na krov/zid, zaspe raju krhotinama crijepa i maltera, ali nema gelera, tek poneka razbijena glava, ljudi se razbjeze po haustorima, dok kanonada ne prodje i onda opet napolje, svojim poslom.

- Svaka od tih granata je mogla znaciti neke Markale, Pivaru, Dobrinju... Da je samo vlaznost zraka bila manja/veca, da je temperatura bila stepen celizjusa veca/niza, da vjetar nije zapuhao u tih 30-ak sekundi leta granate.

- Da se nisu desile Markale 1 i 2, da su pale na krovove, desile bi se nekad drugo. Da ih nikako nije bilo, svi ostali masakri pojedinacno su dovoljni za osudu i Galica i Karadzica i Mladica. Do posljednje granate koja je neselektivno pala na Sarajevo.

Ovo je sveopste poznato ljudima koji su proveli rat u Sarajevu, ali niko izvan Sarajeva ne zna iz prve ruke. Zato se na procetnickim sajtovima ponavlja Karadziceva mantra. Mantra na koju ce zagristi i neko ko nije upucen u ratno Sarajevo.

Istinu treba dokazivati iz dana u dan. Upravo zato sto je tako ocigledna i dokaziva, pa mnogo njih ne misli da ista treba poduzimati da bi se istina znala.
Post Reply