Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Bumerang

#976 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Last edited by Bumerang on 23/07/2025 05:07, edited 2 times in total.
Bumerang

#977 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Broj turista u zemljama regiona 2024 g.

Hrvatska 21,3 milion
Albanija 11,7 M
Slovenija 6.6 M
Crna Gora 2,6 M
Srbija 2,4 M
Bosna Hercegovina 1,3 M
Sjeverna Makedonija 0,8 M
Kosovo 0,4 M
Last edited by Bumerang on 23/07/2025 05:27, edited 1 time in total.
BiBi911

#978 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by BiBi911 »

Bumerang wrote: 22/07/2025 03:41 Broj turista u zemljama regiona 2024 g.

Hrvatska 21,3 milion
Albanija 11,7 M
Slovenija 6.6 M
Crna Gora 2,6 M
Srbija 2,4 M
Bosna Hercegovina 1,3 M
Kosovo 0,4 M

Cek zar onaj ne rece da je u Bosni vise od 5 miliona (mozda je mislio na neprijavljene)
Naslovnica

#979 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Naslovnica »

Jaranu na nekakvom novom dijelu autoputa (išao u Drač) skinulo 2 iznosa - 2,5 eura za putarinu i oko 25 eura za nekakvu gospođu sa Albanskim imenom i prezimenom.
Isto vrijeme transakcije.
Skimmer na naplatnoj rampi.
:lol: :lol: :lol:
xoklix

#980 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by xoklix »

Bumerang wrote: 22/07/2025 03:41

Broj turista u zemljama regiona 2024 g.

Hrvatska 21,3 milion
Albanija 11,7 M
Slovenija 6.6 M
Crna Gora 2,6 M
Srbija 2,4 M
Bosna Hercegovina 1,3 M
Kosovo 0,4 M
Od ovih 11.7 M u Albaniji, 11M je albanska dijaspora :mrgreen:
lotPi

#981 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by lotPi »

Pravo dobro odrediste :D

Prodje zena ili djevojka (turustkinja) a maltene iz sve i jednog auta (naravno mercedes) dobaciju, dovikuju ili trube.

Dzaba prirodne ljepote kada su stanovnici muskog roda primitivci!
Kontaju to je cool i u redu.
Ateista

#982 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Ateista »

lotPi wrote: 19/08/2025 15:02 Pravo dobro odrediste :D

Prodje zena ili djevojka (turustkinja) a maltene iz sve i jednog auta (naravno mercedes) dobaciju, dovikuju ili trube.

Tri puta sam ljetovao u Albaniji, i najvise mi se svidjela upravo ljubaznost lokalnih ljudi, tako da imamo totalno razlicita iskustva. :mrgreen:
lotPi

#983 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by lotPi »

Ateista wrote: 19/08/2025 15:30

Tri puta sam ljetovao u Albaniji, i najvise mi se svidjela upravo ljubaznost lokalnih ljudi, tako da imamo totalno razlicita iskustva. :mrgreen:
Razlika je u ljetovao i ljetovala
🤷🏽‍♂️
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#984 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by konektovan »

Evo u Turskoj umalo ostadoh bez zene...u moru, dok se kupamo stariji turcin ide od zene do zene..ako vidi da je sama u vodi i pita, da li bi se druzile s njegovim sinom. :lol:
Edin H.

#985 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Edin H. »

konektovan wrote: 19/08/2025 17:08

Evo u Turskoj umalo ostadoh bez zene...u moru, dok se kupamo stariji turcin ide od zene do zene..ako vidi da je sama u vodi i pita, da li bi se druzile s njegovim sinom. :lol:
Smotan mali da uleti klizeċi?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#986 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by konektovan »

Edin H. wrote: 19/08/2025 17:18
konektovan wrote: 19/08/2025 17:08

Smotan mali da uleti klizeċi?
Ja zeni govorim ako je bogat i zgodan, nek ide odmah. :lol:
Medjutim kad je trunto izadao iz vode, stomacina ko tiki bojler od 150 l znao sam da od toga nema nista :lol:
Eto kakvom sam ja polusvjetu dosao da trodim pare...jos bi i zenu pride. :lol: :lol:
Ateista

#987 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Ateista »

lotPi wrote: 19/08/2025 16:51
Ateista wrote: 19/08/2025 15:30

Razlika je u ljetovao i ljetovala
🤷🏽‍♂️
Pa nisam ni ja bio sam, vec sa ljepsom polovinom, i nije bilo problema. :mrgreen:
Bumerang

#988 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Hrvatski youtuberi o utiscima i cijenama na jugu Albanije. Avionom do grckog ostrva Krf a odatle trajektom za Saranda i Ksamil.

Bumerang

#991 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Infrastrukturni program „Rama 4“ 2025-2029: 700 km novih puteva, moderne železnice, luke i aerodromi

Image

Premijer Edi Rama predstavio je deo vladinog programa za svoj četvrti mandat, koji će se fokusirati na modernizaciju infrastrukture zemlje tokom perioda 2025–2029.

Prema planu, očekuje se da će do 2029. godine biti izgrađeno 700 kilometara novih puteva, dok će glavni segmenti Plavog koridora, obilaznice Elbasana i priobalnog puta Dermi–Saranda takođe biti završeni.

Drugi važni projekti uključuju put Vjosa, kružni put Čajup, osovinu Berat–Skrapar–Gramš i Planinski put na severu.

U središtu plana je i železnički saobraćaj, sa puštanjem u rad linije Tirana–Drač–Rinas i izgradnjom segmenata koji povezuju Albaniju sa regionalnim koridorima. Investicije u železnice iznosiće preko 800 miliona evra.

Program takođe predviđa izgradnju nove komercijalne luke u Porto Romanu, razvoj turističkih marina u Sarandi, Valoni i na rtu Rodoni, kao i proširenje kapaciteta aerodroma u Tirani. Plan takođe uključuje otvaranje aerodroma Valona i Južnog aerodroma (Đirokastra), kao i osnivanje prve vazduhoplovne akademije u Albaniji.

Vlada takođe ima za cilj da uspostavi nacionalnu mrežu zelenog javnog prevoza, sa 100 električnih autobusa i digitalizovanim sistemima prodaje karata.

Rama je ovaj plan opisao kao „odlučan korak ka evropskim integracijama“, transformišući Albaniju u važno transportno i trgovinsko čvorište na Zapadnom Balkanu.

Glavni projekti infrastrukturnog plana 2025–2029

Putevi

700 km novih puteva do 2029
Završetak segmenata Plavog koridora: Milot–Balldren, Milot–Thumane, Kashar–Peze–Lekaj, Lekaj–Konjat–Fier
Obilaznica Elbasan
Obalni put: Dhermi–Saranda, Ksamil, obilaznica Saranda
Kružni put Čajup (Gjirokaster–Libohove–Kardhik)
Put Vjosa (Ersee–Permet–Tepelena)
Osa Berat–Skrapar–Gramš
Jezerski put (Rreshen–Burrel)
Planinski put (Vau i Dejes–Puke–Fushe Arrez)
Železnički transport

Linija Tirana–Drač–Rinas sa modernim vozom
Tirana centar–PTT i segmenti Sukt–Porto Romano
Regionalni projekti: Vore–Hani i Hotit, Drač–Rrogozhine, Rrogozhine–Pogradec
Izgradnja pruge Vlore–Via
Ports
Izgradnja komercijalne luke Porto Romano
Turističke marine u Sarandi, Vlori i Cape Rodoni
Vazdušni transport
Završetak aerodroma Vlore
Otvaranje Južnog aerodroma (Gjirokaster)
Proširenje aerodroma u Tirani
Osnivanje Vazduhoplovne akademije

https://rtsh.al/rti/sr/infrastrukturni- ... -aerodromi
Last edited by Bumerang on 06/06/2026 14:45, edited 2 times in total.
Bumerang

#993 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Albanija uzduz i poprijeko!

giovanni008

#994 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by giovanni008 »

Jel neko bio u Sarandi, kako je tamo?
moee

#995 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by moee »

giovanni008 wrote: 04/07/2026 12:08 Jel neko bio u Sarandi, kako je tamo?
Bili 2021.g. More je čisto i lijepo, cijene relativno niske, ali ako se odmakneš bukvalno 50m od plaže, smeće na sve strane. Išli smo i do Ksamila jedan dan...fantazija čista.
Samo do Sarande je minimalno 11-12h vožnje.
Novi_Nick

#996 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Novi_Nick »

Ja sam se upravo vratio sa ljetovanja u Albaniji, proveo sam prvih 15 dana augusta 2026 g. tamo.

Moji licni dozivljaji
Preko jedne BH turisticke agencije uzeo sam povoljan aranzman na 7 dana u gradu Sarandi na jugu Albanije u koje je ulazilo T/R putovanje modernim autobusom, solidnim hotelom neke srednje klase sa doruckom i njihovim dijelom privatne sitno sljuncanje plaze sa besplatnim lezaljkama za goste tog hotela. Posto je ta BH turisticka agencija u isto vrijeme imala dva aranzmana jedan dio punika je imao aranzman u gradu Durres/Drac srednja Albanija a drugi dio nas putnika je nastavio putovanje za Sarandu.

Sa putovanjem autobusom bio sam zadovaljan, iako su bile velike vrucine klima im je odlicno radila a vozaci i gajd koji su nas cijelo vrijeme informisali o bitnim stvarima pokazali su se kao pravi profesionalci. Hoteli u Sarandi se nalaze na sve strane i duzinom plaza a u sklopu njih su restorani, kafici i ostalo. More gdje sam ja bio je malo prljavije i na moje pitanje zasto je tako dobio sam odgovor da je luka u blizini i da je frekventan saobracaj brodova koji prljaju taj dio mora. Vjerujem da je to istina. Sigurno su plaze malo dalje puno cistije. To je dio Jonskog mora koje ima tirkiznu boju, temperatura mora bila je idealna i more je bilo odlicno za kupanje.

Grad Saranda je manji ali jako moderan grad sa lijepim setalistima, restoranima, kaficima, marketima i svim ostalim sto je potrebno domacem stanovnistvu i turistima. Cijene recimo u marketima i objektima sa brzom hranom su negdje kao u Bosni i Hercegovini a za neke skuplje restorane ne znam jer sam obicno kupovao neku hranu, pice, voce i drugo u marketima. U kaficima je sok recimo oko 2 eura, mali expresso oko 2 eura i tako dalje. U objektima brze hrane najjeftinija pizza je negdje oko 8 eura, jelo slicno nasim raznjicima negdje oko 9 eura i ostalo sa nekim slicnim cijenama.

Sto se tice raznovrsnosti hrane, dekoraciji tanjira sa hranom i ukusu hrane mislim da je to na puno vecem i boljem nivou u Bosni I Hercegovini i Hrvatskoj nego u Albaniji.

Kultura ljudi je na nekom srednjem nivou, automobila je jako mnogo za tako mali grad, omladina vozi neka dobra auta i izivljava se sa njima kao i motorima po cestama grada i okoline do kasnih nocnih sati.

U gradu Sarandi ima i trajekt koji vozi T/R do grckog ostrva Krf i nazad. Tu sam mogao vidjeti da mnogo turista koristi tu mogucnost za istrazivanje novih prostora u okolini.

Za razliku od Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Albanija ima mnogo manje zelenila, to su vecinom gola brda ili planine, sad da li su im brda gola zbog pozara ili neceg drugog ne znam, ali mi je cudno da nisu u tom slucaju posadili sami zelenilo po tim brdima, planinskim brezuljcima ili planinama.

Nekih duzis autoputeva nemaju, od recimo grada Vlore pa do Sarande i Ksamila je krivudava cesta slicna hrvatskoj dalmatinskoj magistrali.

Nastavak ove moje posjete Albaniji i drugim mjestima slijedi u nekim od slijedecih postova.
izbjeglica_iz_besmisla

#997 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Bio davno, nekad 2015.

Ko voli promijeniti, i ne pati od luksuziranja Saranda je super kao izbor. Po meni dosta pitomiji ljudi nego u CG i mnogo ljubazniji nego u HR. I malo drugaciji smek mediterana.

Ksamil ima super plazu, a ima i jos neka malo udaljenija uvala sa najciscom morskom vodom koju sam do danas evo vidio. I krf je odmah tu, mada licno nisam prelazio tamo.

Jedini minus je udaljenost, pametnije je nociti napola puta u CG, tipa budva tamo a kotor nazad. Meni je taj njihov saobracaj i infrastruktura sva haoticna, pa ta voznja u cugu nema veliku svrhu ... nisu to bas nase tipicne ceste, pogotovo dio pred Sarandu. Mi smo po zlu jos isli iz smjera Grcke nekim putem kao stara Svitava, iz smjera Vlore je to nesto ipak normalnije.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 16/08/2026 22:41, edited 1 time in total.
Dozer

#998 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Dozer »

Obisao Albaniju uzduz i poprijeko cca. 10x od 2010.
Prije 5-6-7 g. ovdje sam pisao da ce Albanija uskoro biti nova tutisticka destinacija. Naravno, mnogi me u svojim predrasudama i necijim tudjim pricama popljuvali, ali - to se danas desava.

Jos uvijek im fali slifa, ali stizu oni to vrlo brzo. O izgradnji svega, ukljucujuci i infrastrukturu, pogotovo ceste i AP, suvisno je pricati, a o poredjenju s nama bolje da uopste ne mislimo.
Albanija je vec danas za nas ono sto smo mi bili za njih 1980-90.

Njihova dijaspora ne cini bas 90% turista, ali 40-50% da (Svica i Italija 90%), i to se iz godine u godinu mijenja jer je sve vise gostiju iz EU, ukljucujuci FR, DE, SK, AUS, PL, SLO i HR, ali i SRB, BiH, CG i MK.
MinistarKulture

#999 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by MinistarKulture »

Dozer wrote: 16/08/2026 22:40 Obisao Albaniju uzduz i poprijeko cca. 10x od 2010.
Prije 5-6-7 g. ovdje sam pisao da ce Albanija uskoro biti nova tutisticka destinacija. Naravno, mnogi me u svojim predrasudama i necijim tudjim pricama popljuvali, ali - to se danas desava.

Jos uvijek im fali slifa, ali stizu oni to vrlo brzo. O izgradnji svega, ukljucujuci i infrastrukturu, pogotovo ceste i AP, suvisno je pricati, a o poredjenju s nama bolje da uopste ne mislimo.
Albanija je vec danas za nas ono sto smo mi bili za njih 1980-90.

Njihova dijaspora ne cini bas 90% turista, ali 40-50% da (Svica i Italija 90%), i to se iz godine u godinu mijenja jer je sve vise gostiju iz EU, ukljucujuci FR, DE, SK, AUS, PL, SLO i HR, ali i SRB, BiH, CG i MK.
Albanija ce biti sljedeca drzava koja ce uci u EU nakon CG. Rapidno se razvijaju i nas su vec prestigli kad se gleda BDP i HDI index.
Dozer

#1000 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Dozer »

Pa, kad vidimo da su od 2010. do sad izgradili preko 600km AP i magistrala, a do 2030. planiraju jos 700 (iako mi je malo nejasno gdje to planiraju toliko), i onda ako sve to uporedimo s nasih 25 godina i ... koliko... 250 km AP, koji je vec spreman za full remont...Sta dalje treba pricati...

O tome da su od 2000. do danas izgradili bukvalno kompletne nove gradove (Tirana, Drac, Vlora, Saranda), ukljucujuci i hiljade turistickih smjestajnih jedinica.... mah...samo se nerviram...

Ali, jbg, nemaju ljudi svete Bosnjake, Srbe i Hrvate, kao ni debilni etnicki Ustav, dom naroda, 3 predsjednika, i sve ostale pi.de materine koje mi imamo...
Post Reply