PROTESTI, 08.03.2008. god. u 13h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
O'zone
Globalni moderator

Post by O'zone »

Sad na Kantonalnoj TV "Prisustovalo 50-ak demonstranata i oko 100-ak radoznalih građana", "Ni danas nije navedeno ko je organizator", " Učesnici nisu mogli potvrditi da li će biti protesta sljedeće subote ali su rekli da će sigurno biti masovne demonstracije za mjesec dana", Ovo bi ukratko sa našeg dragog medija :roll:
jennisjoplin

Post by jennisjoplin »

puno ljudi malo efekta, niko mi nije odgovorio jos prosle subote a sto je plan B, a kako da animiramo medije, dokle god hadzifejzovic ne postavi nase zahtjeve u udarni termin, oslobodjenje umjesto prepucavanja sa avazom ne stavi nase zahtjeve, prof grebo umjesto vec ofucanih fraza koje ispaljuje na svakom mjestu u kojima puno price ima a nikakvih konkretnih zakljucaka ned nam neke konkretne zakljucke, pomogne kako se izboriti za omasovljenje nasih opravdanih zahtjeva, nema vajde. cetvrta dimenzija VRIJEME je karta na koju tajo i mama igraju. ljudi su cudne zivotinje, reagiraju u momentu a sto vrijeme vise protice zaboravljaju zasto su reagirali, zamislite danasnju protesnu setnju, svi u ruci drze po cvijet, prodjemo uhodanom stazom i pred predsjednistvom i kantonalnom vladom bacimo cvijece (ali ono smrdljivo) i ne mogu nas optuziti da rusimo i da smo rulja, a pred vjecnom vatrom ostavimo sve ono cvjece sto smo nosili, hoce li se iko naci da okupi studente ili zavrsene diplomirane studente zurnalistike, prava, socioligije, filozofije, prihologije u prvom redu da nam pomognu u uoblicavanju nasih zahtjeva, animiranju medija i upravljanju masama, nama fali MASA, i to ona kriticna koju ne mogu ni tajo ni mama a ni nac.stranke zanemariti
ribadori

Post by ribadori »

Šapat

Post by Šapat »

Masa ce biti. I opet kazem - polako. Nista se nigdje u svijetu nije desilo ni za dan, ni za mjesec dana.

Pa pogledajte koliko se ljudi okupilo u Beogradu sa onim sandukom, sve zajedno - 30. A Beograd ima 2.5 miliona stanovnika...
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

ribadori wrote:
U potpunosti se slazem. Ja sam isto odlucila da ne idem vise na proteste koje su vezane za ostavke.

Moja prethodna procjena 20-tak hiljada ljudi je bila sklopljena na osnovu nekih 20-tak minuta sto sam bila ispred katedrale... znaci homo-sapiensu da ti je racunica od 33% ozbiljno prenapuhana

Opet potsjecam (a s obzirom da mi je nik ribadori pravo puno toga se sjecam :-) ), ne bi nista ni od onih 50 hiljada ili vise potpisa za gradjansku platformu (GROZD) - ma svi politicari rekli no problemos, a onda nista od platforme... duplo golo...

A onaj megafon - za vasu informaciju dragovoljno ustupljen od GROZDa - prijedlog za ostavke - isto tako potekao od GROZDa

Toliko od mene na ovaj topik.

E draga ribadori, nemas ti pojma . . . a megafon je moj osobno, a ja i grozd - kao ti i semiha :D
ksarajlija

Post by ksarajlija »

Dragi(a) Šapat, lijepo zvuči tvoj post, polako kao da progutam apaurin. Nemamo više vremena !!! Ova zemlja nema svašta, a najmanje ima vremena.
Čovjek u Mađarskoj dobio 21 milion Eura.... u 86-oj godini.
Vremena nema!!!
Šapat

Post by Šapat »

Slazem se, ali hajde da to razlozimo.

Nema vremena, 100% tacno, jer promjene moraju biti ne danas, nego jucer.

Ali, mentalitet naseg naroda je u fazonu "sabur", "polako", "bice" i tu se ovo vrijeme iz gornjeg dijela ne moze racunati na isti nacin.
Ljudima ovdje mozak radi konstantno "u prvoj", a kvacilo je u kvaru i zapinje, pa "druga" ide pomalo tesko.
E sad, mozgovi malog broja ljudi koji su vec u "drugoj", pa cak i "trecoj" brzini, moraju usporiti na stangas ali ostati u "drugoj" i sacekati da se ovi iz "prve" presaltaju u "drugu".

Nadam se da razumijes metaforu...

A kada se ovo ujednaci, a vejruj mi da to i nije tako predaleko, e onda cemo imati jednu zahuktalu masinu sposobnu za mnogo vise od dvije smjene.
A poenta dvije smjene koje sada trazimo su usmjerene jedino na mozgove koji su trenutno u "prvoj", kako bi shvatili da ovi na vlasti (recimo - motor) nisu svemoguci i da taj motor upravo zavisi od volje "mjenjaca" i brzine u kojoj je on.

Malo zaomplikovah, ali mislim da se poenta shvata :)
ribadori

Post by ribadori »

homo_sapiens wrote:
ribadori wrote:
U potpunosti se slazem. Ja sam isto odlucila da ne idem vise na proteste koje su vezane za ostavke.

Moja prethodna procjena 20-tak hiljada ljudi je bila sklopljena na osnovu nekih 20-tak minuta sto sam bila ispred katedrale... znaci homo-sapiensu da ti je racunica od 33% ozbiljno prenapuhana

Opet potsjecam (a s obzirom da mi je nik ribadori pravo puno toga se sjecam :-) ), ne bi nista ni od onih 50 hiljada ili vise potpisa za gradjansku platformu (GROZD) - ma svi politicari rekli no problemos, a onda nista od platforme... duplo golo...

A onaj megafon - za vasu informaciju dragovoljno ustupljen od GROZDa - prijedlog za ostavke - isto tako potekao od GROZDa

E draga ribadori, nemas ti pojma . . . a megafon je moj osobno, a ja i grozd - kao ti i semiha :D
Jest, a mali s megafonom moj rodjak - ne dam i ne zelim da manipulisete sa djetetom
Asana

Post by Asana »

Ja sam isto odlucila da ne idem vise na proteste koje su vezane za ostavke.
Isto kao - ko? Ksarajlija rece
Od danas, svaki poziv, molba, zahtjev za donaciju automatski završava u korpi za otpatke jer sam od danas pogrešna adresa za to. Ne treba gasiti više tuđe varte, a neka se šetači nauče da "ne može ono, a da im ne bude ono".
janis wrote:zamislite danasnju protesnu setnju, svi u ruci drze po cvijet, prodjemo uhodanom stazom i pred predsjednistvom i kantonalnom vladom bacimo cvijece (ali ono smrdljivo) i ne mogu nas optuziti da rusimo i da smo rulja, a pred vjecnom vatrom ostavimo sve ono cvjece sto smo nosili,
malo si zakasnila sa prijedlozima za danas :D
hoce li se iko naci da okupi studente ili zavrsene diplomirane studente zurnalistike, prava, socioligije, filozofije, prihologije
Neki se trude, a evo i ti mozes pomoci ;)
Asana

Post by Asana »

ribadori wrote: Jest, a mali s megafonom moj rodjak - ne dam i ne zelim da manipulisete sa djetetom
:? :? :?
Sto nisi povela dijete kuci ... U prethodnom postu si se ljutila na njegovog oca sto nije dosao na protest, a sad ispade neko s tvojim rodjakom manipulisao?
Onaj maleni danas sa megafonom je moj slatki rodjak - ima entuzijazma ali isto tako premalo iskustva i znanja sa svojih svega 17 godina... i dok njegov stari sjedi kuci i svadjam se sa njim da se pokrene, sedamnaestogodisnjak se igra revolucije - jer tata nema plate godinama ali mu je eto pretesko da se digne sa divana i malo ko protestira...
Last edited by Asana on 08/03/2008 19:27, edited 1 time in total.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

ribadori wrote:
homo_sapiens wrote:
ribadori wrote:

Jest, a mali s megafonom moj rodjak - ne dam i ne zelim da manipulisete sa djetetom
hajde se vec jednom odluci sta bi : ili megafon grozdov :lol: ili ti je mali rodjak :lol:

de malo korigiraj svoje stavove, stvarno ne znas sta pises.

a i dosta si izdrzala da ne pokazes pravo lice.

u svakom slucaju protesti se nastavljaju, i to na isti nacin kako i do sada, a mozda i drugaciji :D
ribadori

Post by ribadori »

Bas ste divni zaista...

Ribadori - vjestica na metli... bas ste cakani djeco, trebace vama jos godina da dodjete tobe.

Mali je moj rodjak, a megafon je GROZDOV

A licnih svadja sa njegovim starim imam u izobilju, kaze eto, nek se moje djete bori za svoja prava, jer je on sam star za to (preso' 45tu, moste mislit' starosti). Kada postignete da i mali, zajedno sa starom i starim dodju, e onda imate stvarni efekat i kriticnu masu.

Adio, zivjeli i nek vam je sa srecom. Zaista nemam vise zelje, vama, forumasima, koji ste se odljepili od razmisljanja prosjecnog gradjanina, pokusavati predociti da cete sa upraznjenim mjestom Semihe i Samira napraviti prostora za daidzice i amidzice... pa ih onda skidajte sa vlasti ponovo.

Prijevremeni izbori jesu zaista jedino rjesenje...

Cujem na BHT-u masovni protest najavljen 6og aprila... bez promjene fokusa tesko - a ako i dalje budete puhali u isto, odnosno ostavke isto dvoje ljudi, onda ce vam ukupni efekt biti O ako nista do 6og aprila niste uradili (ostavke). To je moj stav. A to sto vam se moje razmisljanje ne svidja, to je vas problem a ne moj.

Ljubi vas ribica
Šapat

Post by Šapat »

Stanite ba malo!

Ribice, pa prijevremeni izbori i JESU konacni cilj svega, ali mora se ici korak po korak. Mora se ostatku zemlje pokazati da je nesto moguce, a to su ove dvije ostavke. Mora se pokazati da se NESTO MOZE. Na jednom mjestu, malom, a u ovom skucaju je to Sarajevo.

Ti smatras da ovo nema efekta, ovi protesti mislim, ovakvi kakvi su, a ja ti kazem da imaju. Pa pogledaj samo koja je panika kod Semihe. Na zadnjih par javnih istupa, na tv, toliko se sama sa sobom zakomplikovala i toliko je neuloza izvalila da su se ljudi poceli valjat od sege. A sve to je posljedica pritiska koji su prouzrokovali ovi protesti.

Pogledaj Silajdzica, premijera. VIdis li ga igdje? Pa i ne mozes ga vidjeti jer se nije pojavio nigdje vec danima. Sklonjen, sakrio se, suti, a sve je to planski uradjeno. Dakle, opet je i to iznudjeno ovim protestima.

Bice rezultata Ribice, samo polako. I ja sam kao i ti, najradje bih poskid'o glave i rijesio sve, ali...ne ide tako. Ponekad i ide, naravno, ali nece valjati ako dodjemo do toga da ih zubima iscupamo iz fotelja. Nece valjati jer cemo tada imati narod protiv naroda...

A mozda...i necemo...mozda treba i to proati, u neka doba,a?
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

ribadori wrote:Bas ste divni zaista...

Mali je moj rodjak, a megafon je GROZDOV

Ribice :D i papir na kojem su potpisivane peticije je - italijanski :D
i olovke kojim su potpisivane peticije su - japanske :D
a stolovi na kojim su potpisivane peticije su - dijelovi amjestaja iz slovenije :D
ribadori

Post by ribadori »

Hvala Sapat,

Ja sam svoj potpis stavila i za ostavku Semihe i za Samira. Podrzala sam ovo, jer zelim da se ovo istjera do kraja ako je moguce. Jedino, sto nema jasnog plana B i sta poslije...

A o tom poslije zelim da pricam... da bi bilo dovoljno vremena za kvalitetne pripreme
Šapat

Post by Šapat »

Ima plan B ribice, ali taj plan nastupa tek nakon ostvarenja plana A, a to su smjene ovo dvoje.

Pazi nesto, ako uspijemo sakupiti 30.000 glasova za njihovu smjenu, to je nesto s cim se moze izaci u javnost i hladno traziti od svih institucija da se smjene. Jeste, gradonacelnika ne biraju biraci, i to je OK, ali premijera biraju, a samo je 17.000 glasalo za njega. Ako se ne povuce ni nakon 30.000, e onda se automatski prelazi sa protesta na demonstracije. Zna se razlika izmedju ovo dvoje, zar ne? Isto vazi i za gradonacelnika/cu.
Asana

Post by Asana »

ribadori,
tek si se nedavno prijavila na forum i sumnjam da si sve stigla iscitati. Nasla si se uvrijedjenom sto nije puno ljudi odgovorilo na tvoju temu, ali vjeruj, da si bila u toku i pratila sve prethodne teme vezane za ove proteste i "narodno nezadovoljstvo" vidjela bi da se o svemu tome vec govorilo.

Naravno, ova je drzava prepuna problema, funkcioneri na svim nivoima su si prigrabili samo privilegije a ne i odgovornost za nerad i nestrucnost, i ove dvije ostavke se traze kao prekretnica u toj praksi.

Ono sto je zajednicko svima nama ovdje jeste zahtjev za uspostavljanje odgovornosti pred gradjanima. Po mnogim drugim pitanjima mi izmedju sebe mozemo imati i razlicito misljenje (gradnja hidrocentrala, na pr ... prednost nacionalnom ili socijalnom pitanju...) ali ono sto je svima jako bitno za OPSTANAK jeste da onaj ko se prihvati neke funkcije, za rezultate svoga rada odgovora gradjanima koji ga placaju. Zato su te dvije ostavke vazne.

Spisak problema i razloga za protestiranje se siri... ako se ne varam, i potpisnici peticije danas su davali svoje prijedloge danas.
Vidjecemo sta ce skupljanje tih podataka pokazati.
interface

Post by interface »

gdje ima da se skine file peticije ?
hocu da to isprintam za ukucane koje nikako da natjeram da dodju pred katedralu.
ako nece muhamed ... hoce brdo ... :)

i kome da to dam kad potpisu ? opet subota ili ...
Asana

Post by Asana »

ako nije, mozda ce biti na blogu
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

interface wrote:gdje ima da se skine file peticije ?
hocu da to isprintam za ukucane koje nikako da natjeram da dodju pred katedralu.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 53#1737753 - zadnji post
amrica

Post by amrica »

fini, pristojni i vise nego korektni prilozi na bht i ftv veceras.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Dnevni Avaz :

Peticija za smjenu premijera i gradonačelnice

Peticiju je do 14.00 sati na dva štanda potpisalo oko 4.000 građana...

08.03.2008. 14:35

Ispred Sarajevske katedrale i Vječne vatre danas su građani Sarajeva potpisivanjem peticije zatražili smjenu premijera Vlade Kantona Sarajevo (KS) Samira Silajdžića i gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, "zbog odgovornosti za trenutnu situaciju u Sarajevu".

- Peticiju je do 14.00 sati na dva štanda potpisalo oko 4.000 građana. Potpisivanje peticije će biti moguće i u narednim danima, izjavio je jedan od organizatora potpisivanja peticije iz neformalne grupe građana, koja se predstavlja kao "Građani i građanke Sarajeva".

On je za 6. april, Dan Grada Sarajeva, najavio masovne proteste ukoliko do tada ne uslijede ostavke čelnika gradske i kantonalne vlasti.

S.Borovac i Silajdžić ponovo su pozvani da podnesu ostavke, jer su "pokazali i dokazali da nisu tu zbog građana Sarajeva, već zbog sopstvenih interesa".

Od nadležnih organa vlasti i političkih struktura zatraženo je da do 6. aprila građanima obezbijede sigurnost, uz punu transparentnost i funkcionalnost sistema vlasti.

Okupljeni građani ispred Katedrale, njih nekoliko stotina, danas nisu nastavili praksu iz ranijih protesta, kada su mirno šetali gradskim ulicama.

- I potpisivanje peticije je jedan vid protesta, ističu organizatori protesta.

Radi se o šestom protestu građana, čije je nezadovoljstvo kulminiralo nakon ubistva srednjoškolca Denisa Mrnjavca, početkom februara, i svirepog spaljivanja starice Ljubice Spasojević, krivičnih djela čiji počinioci su maloljetne osobe.

Autor: ONASA

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sara ... onacelnice
sniPod

Post by sniPod »

ejj raja recite mi hocete li uzeti dizajn bloga ili ne ? :-)
http://primjer.blogger.ba
jasminasab

Post by jasminasab »

sniPod wrote:ejj raja recite mi hocete li uzeti dizajn bloga ili ne ? :-)
http://primjer.blogger.ba
Meni je simpatican dizajn, posebno slika u headeru. Ne znam sta drugi kazu?
jasminasab

Post by jasminasab »

homo_sapiens wrote:
interface wrote:gdje ima da se skine file peticije ?

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 53#1737753 - zadnji post
Sorry, tamo nije bila najnovija - popravljena verzija, sad je ok. A imas i na http://www.protest.ba - u slucaju da se ne snalazis sa rapidshareom.
Locked