Kusturica da umije gledati u kristalnu kuglu mogla bi mu se ukazati ‘kristalna noc’, koja ce se prije ili kasnije odigrati na onoj Mokroj Gori , i koja uzgred budi receno, jos uvijek ima manju nadmorsku visinu od Emirovog ega.Ddur wrote:Emire, Srbine: Gdje ste ba miševi?branimir_s wrote:Udri udri udri ....- Nemanju Kusturicu..
Režiser Emir Kusturica na beogradskom protestnom skupu poručio Zapadu da je nepravedan prema Srbima
Proslavljeni režiser Emir Kusturica obratio se emocionalnim govorom na kraju beogradskog protestnog skupa protiv nezavisnosti Kosova "Kosovo je Srbija" na kojem je učestvovalo nekoliko stotina hiljada ljudi.
Kusturica, kojeg je premijer Srbije Vojislav Koštunica najavio kao "velikog srpskog režisera", na početku svog obraćanja je pitao "gdje su domaći miševi koji rade za platu i tvrde da naši korijeni nisu u temeljima evropske civilizacije?"
"Gdje su miševi koji srpskom mitu pretpostavljaju holivudski mit?" pitao je Kustrica.
"Ništa mi nemamo protiv drugih mitova. Ali evo večeras, kojem mi mitu pripadamo? Kosovskom mitu. Svi narodi svijeta imaju svoju mitologiju pa i mi," rekao je Kusturica.
"Ali mi nemamo samo ideju o nebeskom narodu. Imamo naučnike koji su ugrađeni u svjetski naučni sistem: Milutin Milanković je čovjek čije ime nosi jedna nebeska planeta, to je naš čovjek. Ivo Andrić je nosilac Nobelove nagrade -- Srbin!" rekao je Kusturica uz veliko odobravanje okupljenih.
"Miloš Crnjanski je čovjek koji nosi srpsko ime i pravoslavne je vjere. Bodiroga je jedan od najboljih košarkaša svih vremena, naš je čovjek," rekao je Kusturica.
"Ima li nešto što je ulaznica u veliki svijet a da mi nemamo? Nema," rekao je Kusturica kojeg je masa prekidala povicima "Emire, Srbine".
"Sedamnaesti februar je dan iza kojeg bi trebalo da krene osamnaesti ali broj 18 bi trebao da sečeka jer bi trebalo da se napravi novo brojanje, novi kalendar. Taj kalendar će čekati do novog sedamnaestog, dok Kosovo ponovo ne bude slobodno," poručio je režiser.
Kusturica je rekao da su Srbi bili optuženi da su genocidan narod "ali im to nije uspjelo", nakon čega je uslijedilo protjerivanje hrvatskih i kosovskih Srba i bombardovanje od strane NATO-a.
"Poslije toga smo ušli u demokratiju, vjerovatno najtragičniju na svetu, gdje smo isporučili svog predsjednika a onda su nam ubili premijera."
"Sve smo učinili da ta ulaznica koju su naučnici, sportisti i drugi obezbijedili, da je ispunimo ali se ona nije ispunila. Svaki put kad smo činili nešto što je od nas traženo, morali smo ići dublje i dublje."
"Čekamo da se broj 17 pomjeri prema broju 18, da Kosovo bude ponovo slobodno i da bude naše," poručio je na kraju svog govora Kusturica.
"Živjeli. Živjela Srbija. Živjelo Kosovo."
http://www.radiosarajevo.ba
U toj kristalno-epskoj noci kada se, umjesto poatriotskih floskula i jeftinog mitingasko-jogurtskog dodvoravanja, bude tabirila geneoloska i genetska datoteka, ‘njegov’ Drvengrad ce biti pretvoren u garez i pepeo, i to ne od strane ‘miseva’ nego zapaljivom logikom i macolaskom voljom ovih fasista sto pale i ruse vlastiti grad, osokoljeni reziserovim patriotskim grcanjem i antiglobalistickim naricanjem. Samo sto tada nece biti nikoga da sve to snimi jer kazu da je Kusturica zabranio da se u njegovoj carevini slusa i gleda B 92. Ali zato nema dileme da bi ovaj youtube panegerik sa fasistickog foruma posprajcao, reziserov mokrogorski ego za barem jedno dva metra kvalitetne bukovine.
http://www.stormfront.org/forum/showthr ... ?p=5167830