Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#976 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Posto je zakljucana tema o 11 septembru a 911 je ionako tema prvog filma (tako da nije OT), evo link za TV reklamu koja ce se pojaviti u USA na desetogodisnjicu od kukavickog cina:
http://rememberbuilding7.org/10/

Inace sam frapiran koliko malo amerikanaca uopste zna da je ova zgrada pala tog dana.
UnscarD

#977 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Prema preliminarnim informacjiama, Jacque Fresco idejni autor Venus Projekta i kocepta resursne ekonomije 02 Septembara 2012 godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu, tacnije u Banja Luku da odrzi ono sto bi veoma lako moglo biti njegovo poslednje predavanje jer ima 96 godina. Dolazi i Roxane Meadows. Ako se ovo ispostavi tacnim, javit cu se sa vise detalja...
Mogu slobodno reci, za mene, jedan od najzancajnijih zivucih ljudi na planeti ...
Par linkova o liku i dijelu
http://en.wikipedia.org/wiki/Jacque_Fresco
http://www.thevenusproject.com/

Poslednji film sa prevodom Paradise or oblivion :
http://www.youtube.com/watch?v=KphWsnhZ4Ag

U vrijeme kada se zapadana "civilizacija" (navodnici namjerni jer je pitanje koliko imamo pravo da se nazivamo civilizacijom, civilizovani ljudi ne ubijaju jedni druge radi profita) suocava sa krizom, njegova predavanja nikada nisu bila znacajnija i potrebnija nego sada.
UnscarD

#978 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Predavanje odrzano prema planu ... Jacque i Roxanne su jos u Banja Luci ... druzenje je bilo extra sa ekipom iz sireg regiona...gosti su na predavanje dolazili iz Turske, Madjarske, Holandije i naravno svih EX YU drzava...

Na zalost, vjerovatno jedno od poslednjih odrzanih predavanja najveceg vizionara i covjeka koji je jos 50-tih godina patentirao 3D tehnologiju prikaza (izmedju ostalog) ...
occupylove

#980 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by occupylove »

ove 2012 se nesto desava i mozda se i nema puno vremena za odlucne promjene sistema , mozda je vrijeme da se svi zajedno pocnemo samoorganizirati i pripremati
nisam teoreticar zavjere , imam neke informacije i samo pratim iz vise nezavisnih izvora
kada odbacimo u stranu mnoge teorije zavjere ( Majanski kalendar i kraj svijeta , Nibiru planetu i invazije vanzemaljaca :lol: )
imamo mnogo prizemniji problem , Ekonomski kolaps ovoga neo-kapitalizma , tacnije plutokracije oligarha i masivnu Ponzi shemu ..duznicka ekonomija bez pokrica , sve u ime profita i izgleda da je balon toliko napuhan , da se samo ceka gdje ce puknuti i kada ..EU ? USA ? Kina ? ko zna ..
imamo ocigledno i klimatske promjene na cijeloj planeti ( pozari ne gore samo na Balkanu i velika susa , najveca od 1950 je u USA takodjer , medjunarodni klimatolozi traze razloga ovako ludoga vremena ove 2012 i vi u BiH osjecate da se vremenske prilike od sadasnje tropske vrucine i suse ili ogromnih snijegova zimus , istovremeno Britanija ima najmizernije ljeto ( u Skotskoj izmjereno neki dan -2 ) Arkticki led se drasticno otapa , kako tvrde .. i imamo sada manjak zitarica a USA je jedan od najvecih proizvodjaca na svijetu )
sigurno je da covjek je takodjer krivac za ove klimatske promjene mada mogu biti i ciklicne kroz istoriju planete ( aktivnost sunca i slicno )
nema se puno vremena , kao sto mnogi misle , procesi koji nisu nimalo dobri se sve brze odvijaju i ako ne reagiramo brzo ..?

zasto dolazi ekonomski kolaps koji je neizbjezan ( tacnije Grcka i Spanija su vec rapidno i tom momentumu ljudi vec izvlace pare iz banaka , kupuju zlato i srebro , skupljaju zalihe hrane iz pouzdanih izvora to znam ali korporacijski mediji i dalje sve predstavljaju vrlo "zasecereno" i cak Njemacka ima problema, opstanak EU ?)
objasnjenje da i dijete moze razumjeti zasto se ovo desava , novac ce mozda uskoro biti samo komad obojenoga papira bez obzira zeljeli to mi ili ne ..?;

UnscarD

#981 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Jacque Fresco je imao govor na Occupy Miami skupu prosle godine ... kao i uvijek, sa 96 godina, fascinantan cica...
Drago mi je sto sam imao priliku da ga upoznam.

occupylove

#982 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by occupylove »

UnscarD wrote:Jacque Fresco je imao govor na Occupy Miami skupu prosle godine ... kao i uvijek, sa 96 godina, fascinantan cica...
Drago mi je sto sam imao priliku da ga upoznam.

vau ! ljubomoran sam na tebe :D :thumbup: :bih:
ali kao sto vidis ? ljudi se tako boje promjena , psiholoska blokada i to je veliki problem ( vise negoli kordoni policije i policijska drzava )
visedecenijsko ispiranje mozga i utjerivanje straha i razdora medju ljudima nije lako promijeniti
probudice se , ali bojim se tada da ce biti kasno , vrijeme istice
nasa planeta ne moze dugo izdrzati , niti eko-sistem a sto se tice ljudske zajednice ?
vidimo da je duboka kriza na svim poljima , cijele drzave su u raspadu
ljudi ne vjeruju da ima nade
a ima nade , ne posustajte ..
UnscarD

#983 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

:) pa bar si ti na Floridi a on zivi u mjestu Venus...nece jos dugo a veoma je pametan...doduse sad trenutno je na turneji po evropi ..sa 96 godina on je i dalje pun entuzijazma i na svakom koraku ukazuje na besmisao sistema u kojem zivimo ... svaka mu cast.
occupylove

#984 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by occupylove »

UnscarD wrote::) pa bar si ti na Floridi a on zivi u mjestu Venus...nece jos dugo a veoma je pametan...doduse sad trenutno je na turneji po evropi ..sa 96 godina on je i dalje pun entuzijazma i na svakom koraku ukazuje na besmisao sistema u kojem zivimo ... svaka mu cast.
u pravu si ! posjeticu ga i postavicu mu jedno pitanje ;
"koliko nam je vremena ostalo ?"
skoro svi su zaboravili na primjer, katastrofu u nuklearnoj centrali u Fukushimi ,poslije Cunamija i zemljotresa u Japanu ( i dalje zraci na sve strane , i sve guraju pod tepih , tri rastopljena reaktora i nemaju pojma sta da urade !) samo jedan od primjera da smo fakat na rubu opstanka ako nastavimo ovako sa ovim sistemom
ali necu da prepadam narod
zato se taj dobri covjek sa svojih 96 godina ne predaje :thumbup:
f1deL

#985 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by f1deL »

SAMO CEKAM III WORLD WAR :!:
klixo

#986 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by klixo »

Film namjenjen za lakovjerne budale.Smatram da su ovaj film produktovali isti oni o kojim film prica u drugom i trecem dijelu.
UnscarD

#987 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Zna se tacno ko je pravio i zasto i prvi i drugi i treci film. Peter Joseph.
Prvi za potrebe muzickog performansa u NewYorku koji kada je zavrsio, on je sjeo i okacio film na net bez ikakve daljnje ambicije. Onda je film postao najgledaniji do tada. To ga je motivisalo da napravi drugi film a u medjuvremenu je zbog slave prvog dijela dosao u kontakt sa Jacque Frescom iz Venus Projekta cije ideje je u drugom dijelu popularizovao. To je kod njega dovelo do zaokreta da vise ne misli da svijetom upravlja neka sacica mastermind-ova koji vuku sve konce nego da je sistem trenutno tako kalibrisan a da se ljudi sdamo ponasaju u skladu sa istim.

Treci dio je odlican ali je HARD CORE i treba vise od jednog gledanja da bi se shvatila sustina.

U trecem dijelu je super puno toga ali mi je sada recimo pao na pamet dio o tome kako u monetarnoj ekonomiji ima puno paradoxa a jedan od njih je sljedeci.
GDP drzave se generalno koristi za mjerenje standarda kvalitete zivota stanovnika. Sto je GDP veci =, veci je kvalitet zivota. U USA recimo zdravstveni sektor (medicinska osiguranja , bolnice, skole, faramceutska industrija itd itd) ucestvuju sa 17% u ukupnom GDP-iju. Ovo znaci da ukoliko bi bilo duplo vise bolsnih GDP bi bio veci pa bi i kvalitet zivota bio bolji :D
Ili recimo zatvori koji su privatni i cije dionice kotiraju na berzi. Sto je vise zatvorenika, vece dionice i rast GDP-a pa samim tim i kvalitete zivota :D
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#988 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by I am Happy »

Da osvjezim temu :) Upravo sam ga pregledao i mogu reci "Znamo, da nista ne znamo"
Dokumentarac oko kojeg se moze puno pricati i puno istrazivati jer ce samo budala na prvo povjerovati u sve servirano.

Sigurno da u njemu ima puno istine.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#989 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by Truba »

sa vremenske distance od nekih 5-6 godina

dokumentarac je ubleha
UnscarD

#990 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Black swan wrote:sa vremenske distance od nekih 5-6 godina

dokumentarac je ubleha
Koji ? Prvi *Zeitgeist the movie) drugi (Zeitgeist> Addendum),treci (Zeitgeist Moving forward) ili sva tri i cisto da ne bude zabune, prvi dio u sebi ima 3 dijela.
Ako nije tesko, napisi i zasto to mislis i u cemu je tacno razocarao?
swanfilter

#991 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by swanfilter »

Zadnji mi je ostao u sjecanju kao neozbilja, utopistican totalno. Crtani ...
It_is_a_Leclerc

#992 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by It_is_a_Leclerc »

Klasično konspiratorsko lupetanje.

Kme- Ameri pobiše nas sve. Kme - Rusija i slobodarska Kina.
UnscarD

#993 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

It_is_a_Leclerc wrote:Klasično konspiratorsko lupetanje.

O cemu ti pricas i sta li si ti gledao :?
UnscarD

#994 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

swanfilter wrote:Zadnji mi je ostao u sjecanju kao neozbilja, utopistican totalno. Crtani ...
Jesi li ti siguran da si ovo gledao jer ovo je zadnji...

Zokipfc

#995 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by Zokipfc »

Jest' da je utopisticki, ali ne znam sta tu fali? Problem je sto niko ne tezi ka utopiji..
Truba

#996 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by Truba »

UnscarD wrote:
Black swan wrote:sa vremenske distance od nekih 5-6 godina

dokumentarac je ubleha
Koji ? Prvi *Zeitgeist the movie) drugi (Zeitgeist> Addendum),treci (Zeitgeist Moving forward) ili sva tri i cisto da ne bude zabune, prvi dio u sebi ima 3 dijela.
Ako nije tesko, napisi i zasto to mislis i u cemu je tacno razocarao?
nemam pojma... trebao bih iskopati na nekom dvdu
onaj jedan koji se svega dotiče :D i niš na kraju
nosara

#997 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by nosara »

UnscarD wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Klasično konspiratorsko lupetanje.

O cemu ti pricas i sta li si ti gledao :?
:lol:

On je imao unaprijed pripremljen post... Kao pravi sljedbenik neoliberalizma i profita po svaku cijenu... :kiss:
Truba

#998 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by Truba »

u ovom cajtgajstu što sam gledao
možda sam već pisao na topiku
prvi svjetski rat izazvalo potapanje nekog broda...

a prvi svjetski rat je toliko očekivan sukob s desetinama razloga
jedva su čekali da se porokaju nema veze s brodom niti se moglo izbjeći
ExNihilo

#999 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by ExNihilo »

UnscarD wrote:
U trecem dijelu je super puno toga ali mi je sada recimo pao na pamet dio o tome kako u monetarnoj ekonomiji ima puno paradoxa a jedan od njih je sljedeci.
GDP drzave se generalno koristi za mjerenje standarda kvalitete zivota stanovnika. Sto je GDP veci =, veci je kvalitet zivota. U USA recimo zdravstveni sektor (medicinska osiguranja , bolnice, skole, faramceutska industrija itd itd) ucestvuju sa 17% u ukupnom GDP-iju. Ovo znaci da ukoliko bi bilo duplo vise bolsnih GDP bi bio veci pa bi i kvalitet zivota bio bolji :D
Ili recimo zatvori koji su privatni i cije dionice kotiraju na berzi. Sto je vise zatvorenika, vece dionice i rast GDP-a pa samim tim i kvalitete zivota :D
Hajd molim te obriši ovaj post...
UnscarD

#1000 Re: Zeitgeist, dokumentarac koji ne smijete propustiti

Post by UnscarD »

Black swan wrote:u ovom cajtgajstu što sam gledao
možda sam već pisao na topiku
prvi svjetski rat izazvalo potapanje nekog broda...

a prvi svjetski rat je toliko očekivan sukob s desetinama razloga
jedva su čekali da se porokaju nema veze s brodom niti se moglo izbjeći
Potapanje Lusitanije je imalo veze sa ulaskom USA u WW1 a ne sa razlozima za pocetak WW1...nisi ti to dobro upratio ....
Post Reply