Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
yellow cat

#976 Re: Recepti

Post by yellow cat »

pa ne bi ni mi imali da nije rodna ova naša zemlja kraj Une... Inače, ne volim je jesti, ali, eto, vidiš, kroz trudnoću, nikad se ne zna... :-D
Digla_da_kreci

#977 Re: Recepti

Post by Digla_da_kreci »

alica.k wrote:heh popara znam sta je, al potkriz nikad cula :)
Znas li sta je lezibaba? :mrgreen:
alica.k

#978 Re: Recepti

Post by alica.k »

Digla_da_kreci wrote:
znam da je s krompirom :)
Digla_da_kreci

#979 Re: Recepti

Post by Digla_da_kreci »

:thumbup: :mrgreen:
Joj ovih naziva starinskih, moram se jos toga sjetiti :mrgreen: ...a lezibabu nisam jela citavu vjecnost.
AdnaZ

#980 Re: Recepti

Post by AdnaZ »

Digla_da_kreci wrote:
A pleska, ili vrilica ???
Digla_da_kreci

#981 Re: Recepti

Post by Digla_da_kreci »

AdnaZ wrote:A pleska, ili vrilica ???
Hahahahaha, hvala sto me podsjeti :kiss: vrilica sa puno mlijeka, najvise sam voljela ''okrajce'' jer su hrskavi :thumbup: :mrgreen:
AdnaZ

#982 Re: Recepti

Post by AdnaZ »

:kiss: :kiss: a jel ima kod vas slatke pleske i maslenice s medom :-D
vazi

#983 Re: Recepti

Post by vazi »

sta je pleska a sta vrlica, moze li neko pojasniti :)

kako se pravi maslenica s medom?
AdnaZ

#984 Re: Recepti

Post by AdnaZ »

Pleska i vrilica je jedno te isto jelo samo se negdje zove ovako negdje onako. Pravi se od brašna+so što se zakuha vrelom vodom a pošto se najčešće pravi u srednjoj Bosni gdje ima ikavice znači vr'i'lom vodom=vrilica. Potome se prspe u tepsiju koja je cijela premazana uljem i raspljeska se po cijeloj tepsiji dlanom (ili kašikom ko ne podnosi vrelinu)= pleska. Peče se u rerni, a pečena se prelije sa vrućim mlijekom+malo soli+kašika putera.
Pošto je skromno jelo pravi se uglavnom za doručak ili večeru, ili kao predjelo.
Varijacije sa crnim ili heljdinim brašnom umiju da jako obogate ovo skromno jelo.

Što se tiče maslenice s medom, to je obična maslenica koja se kida na komadiće, onda te komadiće umačeš u zdjelicu s medom i jedeš :)
butterfly_01

#985 Re: Recepti

Post by butterfly_01 »

to se kod nas zove OPARUŠA!!!
AdnaZ

#986 Re: Recepti

Post by AdnaZ »

:) Čula sam i za taj naziv al' sam ga skroz bila zaboravila. Logičan je jako, za uspješnu plesku-oparušu voda mora da bude jako vrela. Meni uvijek uspije a držim se tri 'vrela pravila:
1-voda mora da bude vrela(bukvalno sad sa ringle)
2-kad se rastanjuje rukama, tijesto mora da bude vrelo da se jedva da dodirnuti i
3-ide u vrelu rernu :D
vazi

#987 Re: Recepti

Post by vazi »

hvala @adnaZ, nisam nikad to jela ni vidjela.
jednom sam pravila maslenicu i meni je super bila mada nije bila bas nesto na ochi:))

pomijesala heljdino i obicno brasno pa se nije dala jufka lijepo rastanjiti vec bila bas nako malo deblja, dobro je pomastila maslacem , ispekla i ond amalo zalila, ko pitu. ona sve upila, meni je bila jako ukusna i fino smo je pojeli. ostalo mi jos po kila tog heljdinog brasna i ne znam sta bih mogla s njim?
Kljblj

#988 Re: Recepti

Post by Kljblj »

Kuhala hrenovke u umaku od senfa i kečapa, recept nek' ostane tajna. :zoka:
ladyada

#989 Re: Recepti

Post by ladyada »

lejla2603 wrote:
Ma.Le.Na wrote:da li neko zna kako se pravi presnac?
otprilike ovako ide...jufke su gore i dole a u sredini je neka smjesa mislim kukuruznog brasna sira i jaja..
ne znam mjere..pa bi molila ako neko zna recept da napise
i nije suho..nego je onako taman :D
Prijesnac

Tradicionalni“starinski“Bosanski prijesnac pravio se na slijedeci nacin:

Sastav:
pola kg brasna
sest litara domaceg mlijeka
pet jaja
dvije corbene kasike kravljeg masla
findzan ulja
casa vode
dvije veze persuna
kahvena kasikica soli

Priprema:

Od brasna,jednog jajeta,malo ulja,soli,i mlakaste vode zakuhamo mehko tijesto kao i za svaku pitu.i otkuhamo tri polulopte.
Kada mlijeko prokuha,provarimo ga tako sto ubacimo soli ili limunovog soka.
Sirutku procjedimo,a u sir,koji smo dobili od varenog mlijeka ubacimo jaja i so,pa sve dobro izmjesamo.
Prvu jufku ostavimo izvan tepsije desetak centimetara,a drugu izrezemo na dva komada oblika i obima tepsije.Od ostatka rezemo komade i stavljamo na dno tepsije masteci svaki dio.
Nadjev izlijemo na tepsiju i poravnamo kasikom.Dobro odozgor pospemo sitno isitnjenim persunom.Jufka koja nam je ostala izvan tepsije,najprije prebacimo preko nadjeva i pomastimo,pa dodamo one koje su izrezane u obliku tepsije.Pomastimo i pecemo manje od pola sata.
za koliko osoba je ovaj recept odnosno koliku tepsiju uzmes .........i drugo da li ti je poznat recept za prijesnac sa zarom ili spinatom ili blitvom ili prasom ........rado sam jela kao dijete a danas sam nekako kukuruzno brasno zapustila ,jer kako je rahmetli nene prestala kuhati svi smo zaboravili ta stara jela ....uglavnom znam da ide kukuruzno brasno i povrce sve se zapece res i onda zalije sa kajmakom i sitno sjeckanim bijelim lukom i ostavi da se isitisti u rerni ............
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#990 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

lejla2603 wrote:
Prijesnac

Tradicionalni“starinski“Bosanski prijesnac pravio se na slijedeci nacin:

Sastav:
pola kg brasna
sest litara domaceg mlijeka
pet jaja
dvije corbene kasike kravljeg masla
findzan ulja
casa vode
dvije veze persuna
kahvena kasikica soli

Priprema:

Od brasna,jednog jajeta,malo ulja,soli,i mlakaste vode zakuhamo mehko tijesto kao i za svaku pitu.i otkuhamo tri polulopte.
Kada mlijeko prokuha,provarimo ga tako sto ubacimo soli ili limunovog soka.
Sirutku procjedimo,a u sir,koji smo dobili od varenog mlijeka ubacimo jaja i so,pa sve dobro izmjesamo.
Prvu jufku ostavimo izvan tepsije desetak centimetara,a drugu izrezemo na dva komada oblika i obima tepsije.Od ostatka rezemo komade i stavljamo na dno tepsije masteci svaki dio.
Nadjev izlijemo na tepsiju i poravnamo kasikom.Dobro odozgor pospemo sitno isitnjenim persunom.Jufka koja nam je ostala izvan tepsije,najprije prebacimo preko nadjeva i pomastimo,pa dodamo one koje su izrezane u obliku tepsije.Pomastimo i pecemo manje od pola sata.
6 litara mlijeka :shock:
AdnaZ

#991 Re: Recepti

Post by AdnaZ »

6 litara mlijeka :shock:

to je, mislim, zbog ovog pravljenja sira. a desi se na selu da imaju mlijeka a ne znaju šta će od njega, pa im ova receptura dođe 1 na 10-ku.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#992 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

AdnaZ wrote:6 litara mlijeka :shock:

to je, mislim, zbog ovog pravljenja sira. a desi se na selu da imaju mlijeka a ne znaju šta će od njega, pa im ova receptura dođe 1 na 10-ku.
zato se kod nas kaze-skuplja pita neg' tepsija :D
AdnaZ

#993 Re: Recepti

Post by AdnaZ »

plain vanilla wrote:
AdnaZ wrote:6 litara mlijeka :shock:

zato se kod nas kaze-skuplja pita neg' tepsija :D
Pa mošš mislit ka'ka je to pita. Šess litara mlijeka a nije de'bo :D
cordial

#994 Re: Recepti

Post by cordial »

Moze li iko kazati gdje se moze kupiti (u SA) cvijetna vodica potrebna za kolace? Koje su cijene?
wewa

#995 Re: Recepti

Post by wewa »

cordial wrote:Moze li iko kazati gdje se moze kupiti (u SA) cvijetna vodica potrebna za kolace? Koje su cijene?
vidjela sam jedino ruzinu vodicu u Heljicu kod Latinske cuprije, cini mi se da je bila oko 6 KM. a mozda ima u na - u BBI u Condimentu, vrijedi provjeriti.
Bossana

#996 Re: Recepti

Post by Bossana »

Ideje za rashlađenje Image

Capry

Potrebno: velika vangla, nekoliko činija pride,

šlag krema u prahu (400 g)
kisela pavlaka (od oka)
slatka pavlaka (vrhnje za šlag) - u ovu turu ga nisam stavila, i nije se ni primjetilo, znači, nije pod obavezno
4 jaja (umutiti bjelanca do snijega pa dodavati postepeno žumanca)
šećer (po ukusu)

sve sjediniti

sirup od jagode: isjeckati jagode i staviti u blender s velikom kašikom domaćeg meda (po mogućnosti) malo vode i šećera. Izblendati i onda kuhati do sirupa željene gustine. Ohladiti. (ovo pripremiti ranije, najbolje je da bude malo gušće od gustog sirupa za sok)

Onda ide red ove "vanilija" baze pa se sipa sirup i tako dok se ne ispuni činija

ČokoladniČokoladu sam dobila ovako: nekoliko redova čokolade za kuhanje, mlijeko, kakao i čokoladu u prahu - smiješati na laganoj vatri, i dobiti što tamniju smjesu. Onda je umiješala s ostatkom bijele smjese

ostale ideje:
(ranije pravila, ima slika, nije najbolja):
karamel: otopiti karamele s mlijekom i taj "sirup" kao ovaj s jagodama stavljati
Keks: bilo koji keks zdrobiti i umiješati s ovom bijelom smjesom

No, moram napomenuti da je za ovaj kapri kriva moja seka, koja je luda za njim, ali kako je našla nepoželjne emulgatore u njemu, ništa mi nije preostalo, nego da pokušam da napravim improvizaciju istog. I zaista je odlična
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#997 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

immuno wrote: lady legendo bas ti hvala na objasnjenju za peksimete ( napokon neko zna sta su zaista peksimeti) jos kad bi stavila recept bilo bi super ...paprenike pravim uvijek za bajram al nebih rekla da je bas isto tijesto i za peksimete????
Imas hediju od mene za ovo samo reci sta hoces! :)
1 kg brasna
2 jaja
2 germe (istresti u mlako mlijeko i staviti kasicicu secera)
soli po zelji
2 soljice ulja

Zakuhati mlakim mlijekom. Ostaviti da nadodje. Prekuhati i opet ostaviti da nadodje.
Podijeliti i oblikavati u loptice. Premazati jajetom i posuti susamom ili curekotom po zelji.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#998 Re: Recepti

Post by Toto »

Digla_da_kreci wrote:
a znas li ti sta je lizibaba :D :D
cordial

#999 Re: Recepti

Post by cordial »

wewa wrote:
cordial wrote:Moze li iko kazati gdje se moze kupiti (u SA) cvijetna vodica potrebna za kolace? Koje su cijene?
vidjela sam jedino ruzinu vodicu u Heljicu kod Latinske cuprije, cini mi se da je bila oko 6 KM. a mozda ima u na - u BBI u Condimentu, vrijedi provjeriti.
Hvala ti:).
jazmin

#1000 Re: Recepti

Post by jazmin »

Pozdrav!
Interesuje me da li neko ima recept za isprobani sok od višanja ali da može duže trajati barem do 10 mjeseci, tražila sam i našla nešto po interneru, ali voljela bih čuti iz prve ruke.Kod recepata na internetu mi se ne sviđa što stavljaju limuntos jer ja bi nešto 100% prirodno :-D
Post Reply