Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
beni-bu-man

#976 Re: Kolika vam je plata?

Post by beni-bu-man »

un1ted wrote:
Sprdas se? Probaj razgovarati sa ljudima koji dobiju 500KM, pa i manje, pa onda mozda skontas da nije fino sprdati se ni na forumu sa takvim stvarima.
naravno da se sprdam jer ja sam tatin sin 8-)
JaneEyre

#977 Re: Kolika vam je plata?

Post by JaneEyre »

Thorgerson wrote:
JaneEyre wrote: https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... ace/295087

Nemam ništa protiv davanja državi, i pravljenja države, i podržavanja države...ali protiv pljačke moje plate imam.

Tako da ko god može da se spasi od pljačke plate - nek se spasi :)

on topic:

Plata između 1300- 1350 KM. VSS, radim u NVO sektoru. Sva plata liježe na račun, ali sam prijavljena na minimalac za VSS odnosno na 800,00 KM (dakle, na tu visinu mi se računaju obavezni doprinosi). Ostali iznos plate, primanja, whatever...se nadoknađuje naknadom za topli obrok i prevoz.
Pa tvoju platu pljacka prvenstvo gazda/vlasnik firme/organizacije.

Evo recimo pita tebe gazda sa kojom si platom zadovoljna. Ti kazes, pa eto ja ne bih ispod 1.300 KM radila.

Poslodavac mora, da bi ti dobila neto 1300, pronaci gotovo 2000 bruto. Tj. onda cete ti i poslodavac dati zajedno doprinose i ti na racun dobijes 1300. Ali poslodavac je morao odrezati bruto 2000 KM.

U drugom slucaju, poslodavac obezbjedi minimalac, recimo 65 KM. Drugu polovicu 650 KM dobijes na ruke. Poslodavac morao obezbjediti bruto cca 1000 KM. Duplo manje.

Dakle, "dobar" je gotovo 400 KM samo na jednom radniku - jedan mjesec. ON - poslodavac. Ne ti. Ti nisi nista dobila. Jedino si izgubila. Izgubila si vecu osnovicu za sutra kad krenes u penziju.

Tih 400 koje je uzeo poslodavac, on ce prosiriti svoje bogatsvo. Kupiti jos koje auto, djeci stanove, apartmane itd. Od tih 400 KM da je otislo drzavi, pa evo nek politicari drzava i administracija uzmu pola pa opet bi 200 KM negdje zavrsilo jbmu, vratilo bi ti se nekako.
Pa nije baš takva situacija obzirom da se radi o neprofitnoj organizaciji...dakle firma ne može zaraditi niti je poslodavac da tako kažem ''dobar'' i ''zaradi'' na meni...ipak, da sve bude jadnije isplatilac ovakve plate je strani donator :(

U svakom slučaju, gdje god radili - kod privatnika/NVO sektor, /državna služba - kad se svede računica previše se daje na poreze i doprinose od kojih mi kao građani nemamo nekog hajra...npr, doprinosi za zdravstveno su visoki, i kvalitet usluge ne odgovara toj visini mjesečnog iznosa, od doprinosa za nezaposlenost u slučaju nezaposlenosti svako dobije oko 350 KM bez obzira na to koliko mu se izdvajalo iz plaće...a porezi se između ostalog troše na npr ovakve stvari:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/musica- ... ook+status
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#978 Re: Kolika vam je plata?

Post by un1ted »

Za ove sto jos nisu u tridesetoj. Je li vi zaista ocekujete penziju i uzdate se u istu?
cendlerbing

#979 Re: Kolika vam je plata?

Post by cendlerbing »

un1ted wrote:Za ove sto jos nisu u tridesetoj. Je li vi zaista ocekujete penziju i uzdate se u istu?
Gotovo apsolutno, ne.
Dope_Man

#980 Re: Kolika vam je plata?

Post by Dope_Man »

un1ted wrote:Za ove sto jos nisu u tridesetoj. Je li vi zaista ocekujete penziju i uzdate se u istu?
Negdje se pomalo nadam, ali se ne uzdam uopste u istu. Plan mi je do 40tih skupljati, a onda postati ''sam svoj gazda'' pa dokle doguram. Po mogucnosti zbavit kakvu nekretninu negdje u 50tim za ''crne dane'' i tako to.. nema hajra od penzije :D
kindlas

#981 Re: Kolika vam je plata?

Post by kindlas »

Penzija ti dodje kao da imas neku nekretninu i rentas je (veca penzija = veca nekretnina) tako da ce penzija biti sigurno za ove koji su uplacivali. Moguce da se u jednom trenutku, za nekih 30 godina, desi nesto pa da kazu nema vise uplacivanja za penzije i slicne stvari ali nama koji smo uplacivali moraju i isplacivati. Dok god postoji drzava BiH to ce biti tako, eh sad do kad cemo postojati to cemo da vidimo ali ja sam optimista :)

Ko pored penzije ima jos nekretninu ili neki manji biznis kao dodatni prihod taj je hadzija.
moonca

#982 Re: Kolika vam je plata?

Post by moonca »

Dope_Man wrote:
Negdje se pomalo nadam, ali se ne uzdam uopste u istu. Plan mi je do 40tih skupljati, a onda postati ''sam svoj gazda'' pa dokle doguram. Po mogucnosti zbavit kakvu nekretninu negdje u 50tim za ''crne dane'' i tako to.. nema hajra od penzije :D

Ne moras cekati 40 - kreni sada u neki biznis-zaduzi se. Ako ne krene kako treba, pa i ako izgubis novac imas ti ces vremena da se oporavis i ides dalje bez velikih trauma.
madner

#983 Re: Kolika vam je plata?

Post by madner »

Koja ironija, ljudi bi bolje zdrvastvo ali da neko drugi placa.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#984 Re: Kolika vam je plata?

Post by un1ted »

Ja bih recimo svoje zdravstvo prebacio na privatno, pa čak i doplatio nešto.
moonca

#985 Re: Kolika vam je plata?

Post by moonca »

Kako placati kada si u penziji, ili bolestan- izostavis jednu uplatnicu i sklinu te sa liste.

Mislim da mora biti univerzalno sa doplatom za odredjene povlastice.
klixoris

#986 Re: Kolika vam je plata?

Post by klixoris »

kindlas wrote:Penzija ti dodje kao da imas neku nekretninu i rentas je (veca penzija = veca nekretnina) tako da ce penzija biti sigurno za ove koji su uplacivali. Moguce da se u jednom trenutku, za nekih 30 godina, desi nesto pa da kazu nema vise uplacivanja za penzije i slicne stvari ali nama koji smo uplacivali moraju i isplacivati. Dok god postoji drzava BiH to ce biti tako, eh sad do kad cemo postojati to cemo da vidimo ali ja sam optimista :)

Ko pored penzije ima jos nekretninu ili neki manji biznis kao dodatni prihod taj je hadzija.
Ja iskreno ne vjerujem da cemo mi, koji trenutno radimo i punimo penzioni fond, dobiti svoje pare nazad u vidu penzije kada za to dodje vakat.
Kod nas je taj sistem solidarnosti gdje ljudi koji trenutno rade finansiraju penzije onih koji su odradili svoje i otisli u penziju. Kada vidis sta vladajuci hajvani rade sa zavaljivanjem u kredite, pa na to dodas masovni odlazak mladih (buduce radne snage), jednostavno nece imat' ko da radi i puni fond za penzije buducih penzionera... Sumnjam da ce ga moci puniti i od kredita jer i zaduzivanje ima svoje granice... Vec sad je vise penzionera nego zaposlenih, taj trend ce u buducnosti jos vise rasti, i moje misljenje je da ce se ovaj sistem totalno urusiti u narednih 10 godina.
Iz ovog razloga, ja prvi bi gledao da za*ebem drzavu, jer je ocito da ce drzava za*ebati mene kada dodje vakat da od nje trazim svoje. Sto neko spomenu, nemam ni normalnu zdravstvenu zastitu, a uredno svaki mjesec uplacujem cifru... Draze bi mi bilo da mi poslodavac sve isplati na ruke, pa da ja sebi stekam za crne dane ili da mi umjesto drzavi uplacuje u neki fond, tipa zivotno osiguranje i sl.
Last edited by klixoris on 06/06/2018 15:36, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#987 Re: Kolika vam je plata?

Post by Truba »

iće penzioneri na budžet i to je to

neke stvari su vječne na balkanu
kao što je mirovina
studiorum_tuzlaensis

#988 Re: Kolika vam je plata?

Post by studiorum_tuzlaensis »

dobro zapažanje...

uzdati se isključivo u B2 nivo njemačkog :)

ko je pametan, skontaće...

dotad nek nam motivacija za odlazak budu sljedeći naslovi:

Stranke u FBiH za godinu dana dobile 3,8 miliona KM iz budžeta, ali novac nikome ne pravdaju

Mušića i Bradaru savjetuje 15 osoba, dvojici delegata isplaćeno 7.700 KM za jednu održanu sjednicu

itd itd..
Hajvan

#989 Re: Kolika vam je plata?

Post by Hajvan »

klixoris wrote:
kindlas wrote:Penzija ti dodje kao da imas neku nekretninu i rentas je (veca penzija = veca nekretnina) tako da ce penzija biti sigurno za ove koji su uplacivali. Moguce da se u jednom trenutku, za nekih 30 godina, desi nesto pa da kazu nema vise uplacivanja za penzije i slicne stvari ali nama koji smo uplacivali moraju i isplacivati. Dok god postoji drzava BiH to ce biti tako, eh sad do kad cemo postojati to cemo da vidimo ali ja sam optimista :)

Ja iskreno ne vjerujem da cemo mi, koji trenutno radimo i punimo penzioni fond, dobiti svoje pare nazad u vidu penzije kada za to dodje vakat.
Kod nas je taj sistem solidarnosti gdje ljudi koji trenutno rade finansiraju penzije onih koji su odradili svoje i otisli u penziju. Kada vidis sta vladajuci hajvani rade sa zavaljivanjem u kredite, pa na to dodas masovni odlazak mladih (buduce radne snage), jednostavno nece imat' ko da radi i puni fond za penzije buducih penzionera... Sumnjam da ce ga moci puniti i od kredita jer i zaduzivanje ima svoje granice... Vec sad je vise penzionera nego zaposlenih, taj trend ce u buducnosti jos vise rasti, i moje misljenje je da ce se ovaj sistem totalno urusiti u narednih 10 godina.
Iz ovog razloga, ja prvi bi gledao da za*ebem drzavu, jer je ocito da ce drzava za*ebati mene kada dodje vakat da od nje trazim svoje. Sto neko spomenu, nemam ni normalnu zdravstvenu zastitu, a uredno svaki mjesec uplacujem cifru... Draze bi mi bilo da mi poslodavac sve isplati na ruke, pa da ja sebi stekam za crne dane ili da mi umjesto drzavi uplacuje u neki fond, tipa zivotno osiguranje i sl.
u uredjenim dravama to bi bilo lako rijesiti- tu nelikividnost; predas penzionom fondu dionice elektroprivrede, vodoprivrede (i sl) te onda se iz tog namiruje
no dotad ce to sve ovi hahari rasprodati i svoje potomke obezbijediti te ih dislocirati u neke ljepse, uredjenije i sretnije drzave…
do nas je sto to pustamo.
a pustamo i mi za sitan sicar- budzetski poso , sitni ustupak, qrac-palac….
kindlas

#990 Re: Kolika vam je plata?

Post by kindlas »

Ne brinite vi za penzije ako uplacujete redovno za penziono, kao sto rekoh ranije, dok god ova drzava postoji penziju ce dobijati oni koji imaju dokaz da su uplacivali radni staz. Ne ide to tako lako da ti neko odjednom kaze nema od tvojih para nista, djaba si placao. Da je tako mogli bi ti uzeti i stan i rec nema od njega nista djaba si ga kupio. Ne ide to tako lako, penzija ce biti samo hoce li nam to biti dovoljno za zivot e to je vec upitno ;)
Dope_Man

#991 Re: Kolika vam je plata?

Post by Dope_Man »

moonca wrote:
Dope_Man wrote:

Ne moras cekati 40 - kreni sada u neki biznis-zaduzi se. Ako ne krene kako treba, pa i ako izgubis novac imas ti ces vremena da se oporavis i ides dalje bez velikih trauma.
Prije bih si osjekao cunu nego se zaduzio :D

Ima nekad smisla zaduziti se, kad bas imas ideju i 100% vjerujes u nju, ali ovako nit imam kvalitetnu ideju, nit se ikad zelim zaduzivati osim ako je to bas bas neophodno. Uostalom, treba malo i zivjeti i zelim da su to ove godine, a ne da sa 50+ nadoknadjujem 20te, ako bi se tad i sjetio da to uradim.
moonca

#992 Re: Kolika vam je plata?

Post by moonca »

Dope_Man wrote:
moonca wrote:
Dope_Man wrote:

Prije bih si osjekao cunu nego se zaduzio :D

Ima nekad smisla zaduziti se, kad bas imas ideju i 100% vjerujes u nju, ali ovako nit imam kvalitetnu ideju, nit se ikad zelim zaduzivati osim ako je to bas bas neophodno. Uostalom, treba malo i zivjeti i zelim da su to ove godine, a ne da sa 50+ nadoknadjujem 20te, ako bi se tad i sjetio da to uradim.
:lol:
Ne zuri da odsjecas, jer vec navede dalje da je moguce ako je--"bas bas neophodno''.
Vjerovati, ne znaci 100 uspjeh, ali je veliki plus. :thumbup:

A u cemu sada uzivas, ako nije neumjesano pitanje. :-)
BajramBarecula

#993 Re: Kolika vam je plata?

Post by BajramBarecula »

moonca wrote:
moonco jes ti napisala kolka ti je plata, da ne listam temu bezveze
moonca

#994 Re: Kolika vam je plata?

Post by moonca »

BajramBarecula wrote:
moonca wrote:
Nisam -- napisala, kod mene je promjenljivo-sam svoj gazda. :zoka:
BajramBarecula

#995 Re: Kolika vam je plata?

Post by BajramBarecula »

moonca wrote:
BajramBarecula wrote:
moonca wrote:
Nisam -- napisala, kod mene je promjenljivo-sam svoj gazda. :zoka:
jel to ono ko na fejzbuk kad napisu works at: sam svoj gazda :run:
moonca

#996 Re: Kolika vam je plata?

Post by moonca »

Ne znam ko pise- znam koliko na kraju godine zaradim kada placam porez- do tada ne vodim evidenciju. :zoka:
cadburry

#997 Re: Kolika vam je plata?

Post by cadburry »

klixoris wrote:

Ovo sa brojem penzionera kojih je vise nego zaposlenih nije tacno. Broj zaposlenih u FBiH je izmedju 510 i 520 hiljada, a broj penzionera je oko 410 hiljada. E sad, ja nisam tako pesimistican u vezi buducnosti naseg penzionog sistema, a evo i razloga:
1. U strukturi sadasnjih penzionera, oko 70 000 su invalidske penzije koje su direktna posljedica rata. Sa promjenom strukture stanovnistva (ljudi koji su ucestvovali u ratu umiru), ovaj broj bi u narednim godinama trebao drasticno padati. Pored toga, ovdje je i 120 000 porodicnih penzija, a uslovi za otvarivanje ovih penzija su dosta poostreni novim zakonom, te posto je sve vise ekonomski aktivnih zena i ovaj broj bi trebao, ako ne opadati, onda barem stagnirati.
2. U zadnjih nekoliko godina je doslo do znacajnog broja penzionisanja jer su ljudi masovno isli u prijevremenu penziju zbog nestabilnosti penzionog sistema i uvodjenja novog Zakona o PIO kojim su penzije znacajno smanjene za one koj ise tek trebaju penzionisati. Takav tred bi trebao prestati u narednim godinama.
3. Broj zaposlenih i prosjecna plata kontinuirano rastu od 1996. do danas (kao i troskovi zivota), sa izuzetkom mozda par godina ekonomske krize (2008-2012). Danas PIO ima drasticno vise para nego 1996. (npr. prosjecna plata 1998. je iznosila 300 KM, danas je ona blizu 900 KM). Mislim da ce se ti trendovi nastaviti i pored masovnog odlaska iz BiH. Ima neki podatak da je od 2013. do 2016. BiH napustilo 150 000 osoba, ali u tom periodu je znacajno povecan i broj zaposlenih. I taj trend je sve veci i veci. Tako da ce biti sve vise i vise para u Fondu.
4. Neovisno od penzionog sistema, FBiH lovom od poreza, izdrzava 100 000 bivsih boraca i njihovih porodica (RVI, porodice poginulih branitelja i dobitnici najvisih odlikovanja). Kako ova populacija odumire (npr. neko ko je 1996. imao 58 godina, danas ima 80 godina i vrlo vjerovatno vise nije ziv. Za 20 godina, neko ko je u ratu imao 35-40 godina, vrlo vjerovatno nece biti ziv), FBiH se oslobadjaju velika sredstva za socijalne kategorije, pa ako bude stani-pani, mogu se preusmjeriti u penzioni fond.
5. Kreditno zaduzenje BiH nije veliko (posebno u FBiH), te je cak jedno od manjih u Evropi (gledajuci procentno u odnosu na BDP, a kamoli u nominalnom iznosu). Prosle godine je cak i znacajno smanjeno, tako da dugorocna odrzivost naseg zaduzivanja, sad zasad, nije upitna.
6. Ako totalno banaliziramo sistem solidarnosti, dobijemo sljedecu formulu: broj zasposlenih x prosjecna plata x doprinos za PIO = broj penzionera x prosjecna penzija. Lijeva strana jednacine su prihodi fonda, desna rashodi. E sad, Vlada FBiH jedino nema politicku kontrolu nad brojem zaposlenih i prosjecnom platom. U slucaju znacajnih potresa, uvijek moze smanjiti ili povecati stopu doprinosa ( i namaci vise sredstava) ili promijeniti uslove penzionisanja, pa smanjiti priliv penzionera ili smanjiti prosjecnu penziju. Ovo je u nekom crno mscenariju ekonomskog propadanja, ali Vladi uvijek ostaju mehanizmi zastite penzionog sistema od totalnog kolapsa.

Suma sumarum, ja nisam toliko pesimistican. Po trenutnom obracunu, ako radis 40 godina, tvoja penzija bi trebala biti oko 2/3 tvoje prosjecne plate za radnog vijeka. Sto i nije lose. Vlada FBiH svake godine ce u aprilu povecati ili smanjiti malo penzije, u skladu sa trenutnim ekonomskim prilikama (odrediti vrijednost boda), cime se sistem stiti od velikih zaduzenja i tektonskih promjena.

I da, da se ogradim, malo ovih pozitivnih stvari o kojima pisem, je rezultat ove vlasti. Naprotiv, ova vlast je jedna od najgorih koje sam ja zapamtio.
vješalica

#998 Re: Kolika vam je plata?

Post by vješalica »

kindlas wrote:Ne brinite vi za penzije ako uplacujete redovno za penziono, kao sto rekoh ranije, dok god ova drzava postoji penziju ce dobijati oni koji imaju dokaz da su uplacivali radni staz. Ne ide to tako lako da ti neko odjednom kaze nema od tvojih para nista, djaba si placao. Da je tako mogli bi ti uzeti i stan i rec nema od njega nista djaba si ga kupio. Ne ide to tako lako, penzija ce biti samo hoce li nam to biti dovoljno za zivot e to je vec upitno ;)
Nemas pojma
Prvo ove penzije koje se sada isplacuju su nerealne,a lopovski su izbalansirane do te mjere da moraju pokrivati one rupe upenzionom sistemu koje su nastale mesetarenjem
Drugo krediti se dizu da se penzije sadasnje isplate sto je istojedna vrsta izvlacenja novca iz drzave preko kamate
Sistem nikad necevaljati dok postoje umobolnici koji daju mizeriju od plate,oni koji pristanu na resto "sa strane" i na ono sto se zovu izdvajanja na platu
Pa i sadasnji sistem je pun rupa,ne mozes znati tacno kako si dobio neku svoju cifru na penziju jer je 'poslovna tajna'
Itsoktobealone

#999 Re: Kolika vam je plata?

Post by Itsoktobealone »

cadburry wrote:
klixoris wrote:

Ovo sa brojem penzionera kojih je vise nego zaposlenih nije tacno. Broj zaposlenih u FBiH je izmedju 510 i 520 hiljada, a broj penzionera je oko 410 hiljada. E sad, ja nisam tako pesimistican u vezi buducnosti naseg penzionog sistema, a evo i razloga:
1. U strukturi sadasnjih penzionera, oko 70 000 su invalidske penzije koje su direktna posljedica rata. Sa promjenom strukture stanovnistva (ljudi koji su ucestvovali u ratu umiru), ovaj broj bi u narednim godinama trebao drasticno padati. Pored toga, ovdje je i 120 000 porodicnih penzija, a uslovi za otvarivanje ovih penzija su dosta poostreni novim zakonom, te posto je sve vise ekonomski aktivnih zena i ovaj broj bi trebao, ako ne opadati, onda barem stagnirati.
2. U zadnjih nekoliko godina je doslo do znacajnog broja penzionisanja jer su ljudi masovno isli u prijevremenu penziju zbog nestabilnosti penzionog sistema i uvodjenja novog Zakona o PIO kojim su penzije znacajno smanjene za one koj ise tek trebaju penzionisati. Takav tred bi trebao prestati u narednim godinama.
3. Broj zaposlenih i prosjecna plata kontinuirano rastu od 1996. do danas (kao i troskovi zivota), sa izuzetkom mozda par godina ekonomske krize (2008-2012). Danas PIO ima drasticno vise para nego 1996. (npr. prosjecna plata 1998. je iznosila 300 KM, danas je ona blizu 900 KM). Mislim da ce se ti trendovi nastaviti i pored masovnog odlaska iz BiH. Ima neki podatak da je od 2013. do 2016. BiH napustilo 150 000 osoba, ali u tom periodu je znacajno povecan i broj zaposlenih. I taj trend je sve veci i veci. Tako da ce biti sve vise i vise para u Fondu.
4. Neovisno od penzionog sistema, FBiH lovom od poreza, izdrzava 100 000 bivsih boraca i njihovih porodica (RVI, porodice poginulih branitelja i dobitnici najvisih odlikovanja). Kako ova populacija odumire (npr. neko ko je 1996. imao 58 godina, danas ima 80 godina i vrlo vjerovatno vise nije ziv. Za 20 godina, neko ko je u ratu imao 35-40 godina, vrlo vjerovatno nece biti ziv), FBiH se oslobadjaju velika sredstva za socijalne kategorije, pa ako bude stani-pani, mogu se preusmjeriti u penzioni fond.
5. Kreditno zaduzenje BiH nije veliko (posebno u FBiH), te je cak jedno od manjih u Evropi (gledajuci procentno u odnosu na BDP, a kamoli u nominalnom iznosu). Prosle godine je cak i znacajno smanjeno, tako da dugorocna odrzivost naseg zaduzivanja, sad zasad, nije upitna.
6. Ako totalno banaliziramo sistem solidarnosti, dobijemo sljedecu formulu: broj zasposlenih x prosjecna plata x doprinos za PIO = broj penzionera x prosjecna penzija. Lijeva strana jednacine su prihodi fonda, desna rashodi. E sad, Vlada FBiH jedino nema politicku kontrolu nad brojem zaposlenih i prosjecnom platom. U slucaju znacajnih potresa, uvijek moze smanjiti ili povecati stopu doprinosa ( i namaci vise sredstava) ili promijeniti uslove penzionisanja, pa smanjiti priliv penzionera ili smanjiti prosjecnu penziju. Ovo je u nekom crno mscenariju ekonomskog propadanja, ali Vladi uvijek ostaju mehanizmi zastite penzionog sistema od totalnog kolapsa.

Suma sumarum, ja nisam toliko pesimistican. Po trenutnom obracunu, ako radis 40 godina, tvoja penzija bi trebala biti oko 2/3 tvoje prosjecne plate za radnog vijeka. Sto i nije lose. Vlada FBiH svake godine ce u aprilu povecati ili smanjiti malo penzije, u skladu sa trenutnim ekonomskim prilikama (odrediti vrijednost boda), cime se sistem stiti od velikih zaduzenja i tektonskih promjena.

I da, da se ogradim, malo ovih pozitivnih stvari o kojima pisem, je rezultat ove vlasti. Naprotiv, ova vlast je jedna od najgorih koje sam ja zapamtio.
Lijep je ovaj tvoj optimizam. Neke stvari si i objasnio lijepo. A ja ću ti na sve ovo reći da je u državi 40% nezaposlenih i da ovaj Bismarkov inter-generacijski solidarni sistem penzije ne moze opstati. On u teoriji najefikasnije operira po principu 1:8 (za svakog penzionera, 8 zaposlenih). U praksi ne bi trebao ići ispod 1:4 za prirodan rad. Bil' pogađo' koliko je omjer u Bosni? 1:1.14.
kindlas

#1000 Re: Kolika vam je plata?

Post by kindlas »

vješalica wrote:
kindlas wrote:Ne brinite vi za penzije ako uplacujete redovno za penziono, kao sto rekoh ranije, dok god ova drzava postoji penziju ce dobijati oni koji imaju dokaz da su uplacivali radni staz. Ne ide to tako lako da ti neko odjednom kaze nema od tvojih para nista, djaba si placao. Da je tako mogli bi ti uzeti i stan i rec nema od njega nista djaba si ga kupio. Ne ide to tako lako, penzija ce biti samo hoce li nam to biti dovoljno za zivot e to je vec upitno ;)
Nemas pojma
Prvo ove penzije koje se sada isplacuju su nerealne,a lopovski su izbalansirane do te mjere da moraju pokrivati one rupe upenzionom sistemu koje su nastale mesetarenjem
Drugo krediti se dizu da se penzije sadasnje isplate sto je istojedna vrsta izvlacenja novca iz drzave preko kamate
Sistem nikad necevaljati dok postoje umobolnici koji daju mizeriju od plate,oni koji pristanu na resto "sa strane" i na ono sto se zovu izdvajanja na platu
Pa i sadasnji sistem je pun rupa,ne mozes znati tacno kako si dobio neku svoju cifru na penziju jer je 'poslovna tajna'
Ooo i te kako imam pojma. Vi sa svojim pesimizmom i pljuvanjem svega mozete slobodno put bijelog svijeta sto se mene tice, ako vam vec ne valja ovdje. Tacno je da nam penzioni sistem nije ko u Norveskoj, ali i pored tih zaduzivanja koja spominjes i koja su mizerna, BiH je i dalje najmanje zaduzena drzava u regiji. Kod nas je previse penzionera upravo zvog ovih ratnih, kad njih vise ne bude penzioni sistem ce se itekako rasteretiti tako da ja jesam optimistican i znam da cu sve svoje pare koje sam uplatio (a osiguran sam na puni iznos) normalno i doboti nazad u vidu penziju ;)
Post Reply