Rockabilly - Psychobilly

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
fadill

#976 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by fadill »

Muri znachi puko kvar na helicju =)
pa rimu taj kratki film je pravio Party pjevac Voodoo Cadillaca za takmnicenje na SA film fest-u
glasali smo
i osvojio je 2 mjesto ja mislim
nagrada je neka mala SONY kamericu
pitacu ga sta je koristio ali mislim da je ono vaznije to sto on to zna odlicno radit
puno je sati proveo snimajucji, isprobavajuci sa minimalnom opremom
sad snima spotove za bendove odlicno radi samo ga oprema kochi al i to je sad u pomaku
evo pogledaj ovaj spot radio je nekim metalcima obrati paznju na spot nema veze muzika :)

http://www.youtube.com/watch?v=-ZKj00zHXz8

i bash njemu i njegovom basisti treba pomocj, info oko toga ako ima tih skolail nesto za kontrabas slap i to prije nego za gitaru al nebi ni za gitaru nashkodilo da pogledaju par klipova
bilo bi odlichno
trebali bi i kontrabas nacj il su pare to sto ih koci il nemogu nacj kontrabas
mozda su i nasli trebam pitat Party-ja

kud bash 01.01.'09 da radite to
da je kasnije par dana
trebam i ja do Konjica poslom a mogo bi to spojit pa s Voodoo-om docj
al sviramo u Zenici za docek nove jbga

jeste ja sam bubnjar No Rules-a zovem se Bojan al mi je nik ovde Fadill :P

http://www.norules.ba
http://www.myspace.com/norulestz
http://www.youtube.com/kotaoo
http://www.facebook.com/pages/No-Rules/39618544894
Last edited by fadill on 19/12/2008 18:29, edited 1 time in total.
Nice Guy Eddie

#977 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Nice Guy Eddie »

@ fadill...."Banda vlada" kick ass :thumbup:

Evo i par fotki sa svirki i promo materijala Lucky Marcel-a .
CD izlazi u februaru a kako Vojkan (Lucky) reče trebalo bi da bude neka promocija u Bg posle Nove Godine

Image

Koncert letos u Staroj pazovi
Image

Uživo na TV Metropolis
Image
Image

Promo fotke
Image

Image

Image

http://profile.myspace.com/index.cfm?fu ... =360790639
fadill

#978 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by fadill »

Bada je pjesma sa onako reggae fell-om i ona odskace od svih ostalih pjesama
sve ostalo je rnr ;)
Bandu smo radili zajedno sa reggae/dub grupom Defence iz Tuzle i sa Damirom Avdicem aka Diplomatz aka Bosanski Psiho
sun56

#979 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

[quote="lab3352"]Prije svega, otiđite na: http://www.barikada.com/omarov_kutak/20 ... _queen.php

lab3352 wrote: Moj intervju s Don Karlosom, koji ce kasnije biti objavljen i na blogu. Mislim da vrijedi procitati, a uskoro ce biti i ovdje postavljen...Mislim da smo dosta toga uspjeli da zajedno pretresmo, a ovo je samo pocetak.

Dobar intervju.
Malo me vratilo, 20 i nekaj godina, u prošlost i moje kačenje na Rockabilly.
Taman je tadašnji Jugoton izdal Elvisov 'Sun Sessions', i par Charlijevih licencnih izdanja (kompilacije 'Dont you step on my Blue Suede Shoes', 'Sun gold hits', te 'The Original: Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis i Charlie Rich, The Big O od Roy Orbisona....) tak da smo bez puno muke došli do najboljih stvari sa Sun Recordsa
A izašli su i prva dva albuma od Stray Catsa. Prvi bez Storm the Embassy i prazninom koja je bila na popisu stvari umjesto nje.
Kolko got volim tu stvar, ta ploča bolje i skladnije zvuči bez nje
Sad sve te ploče čuvam doma ko relikvije....
Iako već odavno imam sve na cd-ima (Bear Family), kompilaciju 'Dont you step on my Blue Suede Shoes' imam na zidu - uramljenu, i još dva primjerka u stalaži (ako se jedan podrapa tu je drugi)
Ta mi je ploča, zajedno sa 'Sun Sessions' promjenija život.
Al pitanje dal bi svega tog bilo, da nije bilo filmova (Grafiti, Vartene ulice, Buntovnik bez razloga, Divljak...). Preko njih nas je uzela ta furka i cijeli taj lifestyle.

jesam se raspisal...
Muri

#980 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Samo ti pisi stari moj, lijepo je cuti kako ima puno stvari koja nas veze ovdje na forumu.
Upravo taj Sun Sessions je bio jedna od omiljenih LP u mojoj kolekciji. Johnny Burnette je naravno ikona koja se ne moze zaobici.

Slazem se odlican intervju i samo tako.

Malo me je Omarova frizura iznenadila, pa se pitam da ga nije rezerva pokupila???? hehehe nadam se kad kosa malo priraste da ce se pribjeci malo vise stilu i elektricni trimer zamjeniti sa makazama i cesljem ( i briljantinom naravno ) ;-)

Fadill ono u vezi kontrabasa...ja se sjecam da smo mi iznajmljivali iz KUD-a ( kulturno umjetnicko drustvo) kontrabas a imali su isto u srednjoj muzickoj skoli neki sto mu je puko vrat pa smo ga mi zalijepili i dobili na koristenje. Reci mu da pogleda malo po skolama, kudovima i mozda nekom starom teatru, to sigurno ima negdje na tavanu ili u podrumu...

Ako hoce nov bass, ja mu preporucujem kao najjeftiniju varijantu Thomanov ispod hiljade maraka. Akusticno nisu neki auktoriteti ali posto ce on svirati kroz pojacalo to mu ne igra neku ulogu, cak sta vise i bolje je da je "prigusen" nego da zvoni.
Sa turpijom se izbrusi kobilica ( bridge) i zice su "guts" ili najlonske ( presto ). Sve se to da dotjerati tako da i los kontrabas moze propjevati.

sve se moze kad se hoce :-)
sun56

#981 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

[quote="Muri"]Samo ti pisi stari moj, lijepo je cuti kako ima puno stvari koja nas veze ovdje na forumu.
Upravo taj Sun Sessions je bio jedna od omiljenih LP u mojoj kolekciji. Johnny Burnette je naravno ikona koja se ne moze zaobici.

Nisam htio zaobići, kak bi Karlos rekel, 'bibliju rockabillyja', samo sam nabrojao ploče koje smo ovdje u Zagrebu mogli kupit i bile su nam prvi pravi doticaj sa rockabilly-jem.
Doduše kupil sam u isto vrijeme i Platterse i Dean Martina i Paul Anku i Sha Na Na i Shakin Stevensa i Niel Sedaku...
Sve te ploče iz reda iznad, osim Plattersa i Dean Martina, sada krase smeće mojih bivših cura.
Isto tak su se trošile pare na vinile sa imenom Hanka, Dwight Yoakama, Willie Nelsona ... (to je sve ostalo)
Prva rockabilly ploča koju sam naručil iz vana (UK) bio je Johnny Burnette, i ta je sada u debelom plastičnom omotu u stalaži i pušta se samo u posebnim prilikama (zato se jako često dere cd)
Tad je usljedilo: sve kaj sam mogel nabavit od Stray Catsa, Crazy Cavana, Johnny Horton, Charlie Feathers ...
a onda sam dobil katalog od Bear Family-ja i otišel u kurac !!!
Nice Guy Eddie

#982 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Nice Guy Eddie »

Muri wrote:.....Malo me je Omarova frizura iznenadila, pa se pitam da ga nije rezerva pokupila???? hehehe nadam se kad kosa malo priraste da ce se pribjeci malo vise stilu i elektricni trimer zamjeniti sa makazama i cesljem ( i briljantinom naravno ) ;-)
Image

Mora da se Omar gadno zamerio svome brici.... ;-)

Nema frke, ima rešenja na internetu za to...

Image

:thumbup:
Muri

#983 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Hehehe perike ...dobar fol.

Evo gledam dogurali smo do 40-te stranice na forumu. Kad sam se ja ukljucio ( ne tako davno ) bili smo na 15-toj stranici. Vidio sam isto i na "temama" smo prvi.
Nije lose nije lose

Nego nesto mi nema Jefta Cokorila...nadam se da nije zaboravio adresu :?

Cool i to da se Vanja javio, samo nam fali jos neko od Kukavica pa da budemo kompletni barem sto se tice Sarajeva. U BL je scena bila jaka, samo tamo vise nema nikoga od prvobitnog stanovnistva, jedino ako se ne jave iz inostranstva kao ja recimo.

Bas me zanima je li iko ima sacuvan plakat od koncerta u Crvenoj Galeriji??? da ga skanira i posalje pa da ha objavimo ako nista bar na nekoj od mojih stranica...bas mi se cini da je Jefto rekao da to ima.
sun56

#984 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

[quote="Muri"]Hehehe perike ...dobar fol.

Evo gledam dogurali smo do 40-te stranice na forumu. Kad sam se ja ukljucio ( ne tako davno ) bili smo na 15-toj stranici. Vidio sam isto i na "temama" smo prvi.
Nije lose nije lose

To sam i ja vidio. Lab i par vas koji se redovito javljate, ste napravili da je ovo jedan od najfrekventnijih rockabilly foruma na webu.
Na primjer na HR forumu je topic rockabilly mrtav po 2, 3 tjedna, a osim Karlosa ostali samo seru o gitarama, pojačalima i pick-upima.
Zato smo se i mi iz susjednih država ovdje ulogirali.
Da mi je netko rekao da će tema rockabilly biti jedna od najjačih na nekom (svjetovnom) forumu, rekao bi mu: Ne seri, nema šanse!
Ovako, kapa dolje.
fadill

#985 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by fadill »

ri-mu kontrabas
da mislim da su i oni skontali neku varijantu iz nekog KUD-a, sad ne znam jesul sta ostvarili od toga :?
ta za Thoman-a bi bila najbolja ako je ispod milje mogli bi se vala nekako iscimat
i onda kad ga bude imo kod kucje lakse je vjezbat nego stalno pozajmljivat nosat pa vracjat
da ne obijaju muzicku skolu ko mali Jimbo R.H.H. haha
aj mozda se veceras s njim vidim na Diplomtz-u pa cemo popricat reko je docje ako mogne
Nice Guy Eddie

#986 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Nice Guy Eddie »

sun56 wrote: ....Na primjer na HR forumu je topic rockabilly mrtav po 2, 3 tjedna, a osim Karlosa ostali samo seru o gitarama, pojačalima i pick-upima.
....
A ha ha...ubi me čoveče... :lol:

p.s. Koja je adresa tog foruma
sun56

#987 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

Nice Guy Eddie wrote:
sun56 wrote: ....Na primjer na HR forumu je topic rockabilly mrtav po 2, 3 tjedna, a osim Karlosa ostali samo seru o gitarama, pojačalima i pick-upima.
....
A ha ha...ubi me čoveče... :lol:

p.s. Koja je adresa tog foruma
..biga, guglaj, nebi htel odvlačit ljude sa ovog foruma :-)
Don Karlos

#988 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Nije to odvlačenje,to je povezivanje rockabilly familije i pozitivna stvar.U ostalom,koga bi onaj forum mogao odvući...

http://www.glazbeni-forum.com/showthrea ... 39&page=26
sun56

#989 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

Don Karlos wrote:Nije to odvlačenje,to je povezivanje rockabilly familije i pozitivna stvar.U ostalom,koga bi onaj forum mogao odvući...

http://www.glazbeni-forum.com/showthrea ... 39&page=26
je to je taj, sad znaš zakaj sam ono napisal

a sad bok, idem žderat i lokat na račun firme, a da mi ne fali R'n'R-a na mp3 player sam si stavil Burnette, Hasil Adkinsa, Hicksville Bombers i Hot Boogie Chillun
fadill

#990 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by fadill »

Don Karlos wrote:
Evo dao sam jedan intervjuić za sarajevski portal,pa ako se želite prisjetiti starih vremena...http://www.barikada.com/omarov_kutak/20 ... _queen.php

nije sarajevski nego Tuzlanski ;) :D
Don Karlos

#991 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

UPS!
Ispričavam se svim tuzlancima i onima koji se tako osjećaju! :wink: :thumbup:
fadill

#992 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by fadill »

ma nije napeto :P ;)
Nice Guy Eddie

#993 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Nice Guy Eddie »

sun56[quote] wrote:....i Hot Boogie Chillun
E oni "izuvaju pravo" :thumbup:
Nice Guy Eddie

#994 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Nice Guy Eddie »

sun56 wrote:....Na primjer na HR forumu je topic rockabilly mrtav po 2, 3 tjedna, a osim Karlosa ostali samo seru o gitarama, pojačalima i pick-upima.
Pregledam 1. pa 2. stranu i taman pomislih, pretera ga čovek...kad ono :D

Image

he, he, he...plaćam pivu kad se vidimo :lol:
Muri

#995 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

hhmmm cudno...
kako ja nisam nikad imo problema da ozvucim fingerpicking?
hehehe
znam da cete se smijati ali ima tu necega u tim rapravama oko tehnickih detalja. Moj jaran koristio obicne gitarske kablove da spoji pojacalo i zvucnik i nikako nije skonto zasto mu izgaraju lampe na pojacalu dok mu nije jedan frajer rekao da koristi "speaker" kablove umjesto gitarskih...

...a isto izgledaju i gitarski i speaker

uvjek se mozes nesto novo nauciti

Obratite paznju gore sto je napisao taj Sergio za to da 4x12 daju vise nego 2x12. To nije bullshit!!!
To sam i ja primjetio. Cak i ako sviras na jacem volumenu na 2x12 bolje se cuje na 4x12. To je zbog toga sto 4 zvucnika imaju vise povrsine i daju vise muda.
To su neke stvari koje moze da te zajebavaju godinama, a ovako odes na forum i neko ti kaze i rjesen problem.

ali naravno ne treba na forumu biti ni samo price o takvim stvarima, to se i ja slazem...
Don Karlos

#996 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Stvarno me čudi da 4x12 daju više od 2x12.... :lol:
Nice Guy Eddie

#997 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Nice Guy Eddie »

Mislim da je caka u tome da se napravi podforum "Tehnika sviranja" gde bi ljudi mogli da podele iskustva ili nešto da nauče
a da se glavni forum fokusira na muziku i dešavanja
Muri

#998 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Pa i nije bas da se podrazumijeva Karlos. Recimo da sviras na 2x12 na 100 w i da sviras na 4x12 na 50w.
Suma je ista jel' tako???
200 w u oba slucaja.

medjutim u praksi nije tako. 4x12 zvuci glasnije iako daju istu wattnu snagu.

Eddie, naravno da bi se moglo to i napraviti ali mislim da nije potrebno. Moze se svugdje o svemu diskutovati samo ne treba pretjerivati u tome. Mislim da na nijednom forumu ne bi trebalo udarati u isti bubanj cjelo vrijeme.
Ja koliko sam shvatio ovdje dosta ima raje preko 30 i to podrazumijeva neku familiju pa tako i klince.
A ja sam sad trenutno u tom fazonu i to mi se svidja na ovom forumu.
klinci = :x
:D
Don Karlos

#999 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Pa baš i ne...
Da bi pojačalo(ili zvučnik) proradio,potrebna je određena "otfrljenost".Upravo zbog toga danas na pojačalima s više zvučnika rade mogućnost isključivanja polovice...Što nam govori da pojačalo treba biti optimalno "otfrljeno",a ovisno o prostoru dozirati količinu snage(zvučnika)...Nije li to logično?
Nice Guy Eddie

#1000 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Nice Guy Eddie »

Muri wrote:Pa i nije bas da se podrazumijeva Karlos. Recimo da sviras na 2x12 na 100 w i da sviras na 4x12 na 50w.
Suma je ista jel' tako???
200 w u oba slucaja.

medjutim u praksi nije tako. 4x12 zvuci glasnije iako daju istu wattnu snagu.
Don Karlos wrote:Pa baš i ne...
Da bi pojačalo(ili zvučnik) proradio,potrebna je određena "otfrljenost".Upravo zbog toga danas na pojačalima s više zvučnika rade mogućnost isključivanja polovice...Što nam govori da pojačalo treba biti optimalno "otfrljeno",a ovisno o prostoru dozirati količinu snage(zvučnika)...Nije li to logično?
Shit man....there goes our forum :-D :-D
Post Reply