Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#976 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Sve papire od ugradnje plinske instalacije poneses na tehnicki pregled i 180 KM za atest.
-
plinas
#977 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
A ja kupio auto kojem je ove godine istekao atest,.a i atest boce takodjer, koja je procedura,jel neko radio obnovu atesta, moze li se sve na jednom mjestu zavrsiti, gdje najbolje da odem,hvala
- drndalo
#978 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja sam sve odradio u AC Quattro-u, znali su sve sta treba, cak bili i ljubazni... 
-
plinas
#979 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ok i ja cu tamo otici onda
-
NediM17
#980 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Danas radjena kontrola zazora ventila uz redovni servis na 30.000km. Auto je Suzuki SX4 1.6VVT, plinski sistem Zavoli Bora OBDII + elektronski FlashLube sa ubrizgavanjem u jednoj tacki iza leptira ler gasa.
Zazor/zracnost usisnih ventila na sva cetiri cilindra je nepromijenjena u odnosu na fabricke vrijednosti! Jedine promjene desile su se na po oba ispusna ventila na 2. i 4. cilindru, gdje se zazor smanjio za 5 stotih milimetra za 30.000km predjenih na LPG. Dakle, ovim tempom kada se ventili ne bi stelovali, neki od ispusnih bi izgorio na otprilike 210.000 kilometara.

Ne bi to puno bolje bilo ni na benzinu.
Zazor/zracnost usisnih ventila na sva cetiri cilindra je nepromijenjena u odnosu na fabricke vrijednosti! Jedine promjene desile su se na po oba ispusna ventila na 2. i 4. cilindru, gdje se zazor smanjio za 5 stotih milimetra za 30.000km predjenih na LPG. Dakle, ovim tempom kada se ventili ne bi stelovali, neki od ispusnih bi izgorio na otprilike 210.000 kilometara.

- jrambo
#981 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Meni takodjer sada dolazi servis na 60hiljada , isti sistem ugradjen, u pitanju je Toyota rav4 2.0 vvti, posljednjih skoro godinu dana, cca oko 27 hiljada na plin, pa me tvoje iskustvo obraduje.
Mogu li znati gdje si provjeravao zazore , otprilike koliko kosta ?
Mogu li znati gdje si provjeravao zazore , otprilike koliko kosta ?
-
Throttle
#982 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Jel potrebno stelovati ventile na Opel Z18XE motoru? Ne kuzim se u tu tematiku nikako 
-
NediM17
#983 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
@jrambo
Da, ovo su ovi nasi "osjetljivi" ventili na Japancima. Najbitnija stvar je dobra mapa, zatim dobar sistem i FlashLube. Ako ti ne gori check engine i nikada ti nije upalio znaci da ti je mapa koliko-toliko dobra! To se lako provjeri preko dijagnostike, vidis LTFT trim i otprilike znas kakva je mapa. Kod mene je LTFT vec duze vrijeme zakovan na 6%, sto znaci da je mapa 6% sirmasnija nego sto bi trebalo biti, tj. smjesa plina i zraka je 6% siromasnija od stehio smjese. Na + ili -25% LTFT pali se check engine! Unutar 10% kazu da je dobra mapa, a unutar 5% savrsena. I da dodam, bolje da je u minusu nego u plusu, tj. bolje da je smjesa bogatija.
Provjeru zazora ventila sam radio uz redovni servis u Berlijeti u Visokom. Svakako je po planu provjera zazora ventila, i na benzinu je predvidjena na svakih 30kkm. Nema na racunu toga posebno, ali to valjda spada pod 45KM za ruke. Cak nisu promijenili ni dihtung poklopca, kazu da nema potrebe i da nece baliti ulje sigurno na dihtungu poklopca.
@Throttle
Taj motor ima hidraulicne podizace, tj. samostelujuce ventile! Samo pun gas!
A na Z18XER se steluju ventili, ona jaca verzija 140ks.
Da, ovo su ovi nasi "osjetljivi" ventili na Japancima. Najbitnija stvar je dobra mapa, zatim dobar sistem i FlashLube. Ako ti ne gori check engine i nikada ti nije upalio znaci da ti je mapa koliko-toliko dobra! To se lako provjeri preko dijagnostike, vidis LTFT trim i otprilike znas kakva je mapa. Kod mene je LTFT vec duze vrijeme zakovan na 6%, sto znaci da je mapa 6% sirmasnija nego sto bi trebalo biti, tj. smjesa plina i zraka je 6% siromasnija od stehio smjese. Na + ili -25% LTFT pali se check engine! Unutar 10% kazu da je dobra mapa, a unutar 5% savrsena. I da dodam, bolje da je u minusu nego u plusu, tj. bolje da je smjesa bogatija.
Provjeru zazora ventila sam radio uz redovni servis u Berlijeti u Visokom. Svakako je po planu provjera zazora ventila, i na benzinu je predvidjena na svakih 30kkm. Nema na racunu toga posebno, ali to valjda spada pod 45KM za ruke. Cak nisu promijenili ni dihtung poklopca, kazu da nema potrebe i da nece baliti ulje sigurno na dihtungu poklopca.
@Throttle
-
plinas
#984 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Sta su radili,skinuli poklopac ventila pa mjerili,dobro je to, samo fuseraj mi je da nisu dihtung onda zamjenili
-
Throttle
#985 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Hvala druzeNediM17 wrote: @Throttle
-
plinas
#986 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Vidim da se kuzis, kod mene hyundai ix35 2,0 165 ks, presao 100t na,plin, kakav je on s tim ventilima? thanks
-
NediM17
#987 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
@Throttle
Ako te jos nesto zanima samo pisi, rado cu pomoci ako mogu!

Sto se tice tvog ix35 2.0 CVVT samo jednu stvar sa sigurnoscu mogu reci, a to je da nema hidraulicne podizace! Dakle, ventili se sigurno trebaju stelovati. Obzirom da si vec presao fine kilometre na plin ne bi bilo lose premjeriti zazore.
Uzmi ovaj podatak sa rezervom, ali mislim da taj motor cak nema ni plocice za stelovanje, nego su nazalost samo solje ventila. Ali nisam siguran u ovo!
Ako su samo solje, to je onda pravo skup sport za nastelovati ventil.
Ako te jos nesto zanima samo pisi, rado cu pomoci ako mogu!
Da, skine se poklopac pa se onda guraju spijuni izmedju bregaste i plocice ventila. Ne znam sta bih ti rekao, auto je skoro nov, a svjedocio sam x puta da se dihtung poklopca skine bez da se imalo osteti, znaju posao sigurno. A nije to dihtung glave pa da neki haos moze napraviti, najgora stvar koja se moze desiti je da tu malo ulje probali, a nece sigurno.plinas wrote:Sta su radili,skinuli poklopac ventila pa mjerili,dobro je to, samo fuseraj mi je da nisu dihtung onda zamjenili
Sto se tice tvog ix35 2.0 CVVT samo jednu stvar sa sigurnoscu mogu reci, a to je da nema hidraulicne podizace! Dakle, ventili se sigurno trebaju stelovati. Obzirom da si vec presao fine kilometre na plin ne bi bilo lose premjeriti zazore.
Uzmi ovaj podatak sa rezervom, ali mislim da taj motor cak nema ni plocice za stelovanje, nego su nazalost samo solje ventila. Ali nisam siguran u ovo!
Ako su samo solje, to je onda pravo skup sport za nastelovati ventil.
- drug_profi
#988 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Meni se cini da je rekao da je uvezao auto sa plinom, a taj Hyndai ix35 model je bio na evropskom trzistu sa fabrickim LPG. Ako je to slucaj onda je sve lakse.
Ili sam nesto pobrkao forumase?
- jrambo
#989 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
@NediM17
Hvala, onda provjerim zazore na redovnom servisu.
Iako nisam imao problema ,malo me brinu clanci kao ovaj npr.
http://autoportal.hr/clanak/isplati_li_ ... valvematic_
i razmiljam o zamjeni auta za neko koje je podobnije za ugradnju plin.
Hvala, onda provjerim zazore na redovnom servisu.
Iako nisam imao problema ,malo me brinu clanci kao ovaj npr.
http://autoportal.hr/clanak/isplati_li_ ... valvematic_
i razmiljam o zamjeni auta za neko koje je podobnije za ugradnju plin.
-
plinas
#990 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nisam, odmah novom ugradio kod Darkoma, ma imao sam Kiu prije presla 180 t na plin kad sam je prodao, jos se kotrlja bez problemadrugi profil wrote:Meni se cini da je rekao da je uvezao auto sa plinom, a taj Hyndai ix35 model je bio na evropskom trzistu sa fabrickim LPG. Ako je to slucaj onda je sve lakse.
-
NediM17
#991 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
@Plinas
Vidi drug, dok god ti zazor ne sidje u nulu ventil nece izgoriti, ali to ne znaci da nije doslo do recesije sjedista/ventila i da nije ispao iz fabrickih okvira zazora! Pogledaj recimo moja ta cetiri ispusna, spali su sa 0.35mm na 0.30mm, sto je jos u fabrickim okvirima, medjutim do 60kkm kada ih opet planiram sve pregledati i postelovati, ovim tempom ce ispasti iz fabrickih okvira 5 stotih milimetra, i opet ce biti vraceni na gornji preporuceni zazor. To apsolutno nije problem, sve dok je to daleko od nule. Najgora stvar koja se moze desiti jeste da auto malo nemirnije radi, i to je sve.
Sustina je da zbog plina u principu nema nikakvih vanrednih intervencija na motoru! Na autima koji imaju hidraulicne podizace je to u potpunosti tako, a oni koji imaju ventile koji se steluju, samo ih treba cesce pregledati i stelovati nego sto bi to bilo na benzinu, i to je to.
Eto pogledaj moj auto, ventile, i zazore. Prostom matematikom dodjes do brojke od 210kkm na plinu prije nego sto se bilo sta ruzno motoru, tj. ventilima desi pod uslovom da ih ne stelujes nikada! Ne bi to ni na benzinu bilo znajacno bolje.
I koja je KIA bila, bas me interesuje. Pozdrav.
Vidi drug, dok god ti zazor ne sidje u nulu ventil nece izgoriti, ali to ne znaci da nije doslo do recesije sjedista/ventila i da nije ispao iz fabrickih okvira zazora! Pogledaj recimo moja ta cetiri ispusna, spali su sa 0.35mm na 0.30mm, sto je jos u fabrickim okvirima, medjutim do 60kkm kada ih opet planiram sve pregledati i postelovati, ovim tempom ce ispasti iz fabrickih okvira 5 stotih milimetra, i opet ce biti vraceni na gornji preporuceni zazor. To apsolutno nije problem, sve dok je to daleko od nule. Najgora stvar koja se moze desiti jeste da auto malo nemirnije radi, i to je sve.
Sustina je da zbog plina u principu nema nikakvih vanrednih intervencija na motoru! Na autima koji imaju hidraulicne podizace je to u potpunosti tako, a oni koji imaju ventile koji se steluju, samo ih treba cesce pregledati i stelovati nego sto bi to bilo na benzinu, i to je to.
Eto pogledaj moj auto, ventile, i zazore. Prostom matematikom dodjes do brojke od 210kkm na plinu prije nego sto se bilo sta ruzno motoru, tj. ventilima desi pod uslovom da ih ne stelujes nikada! Ne bi to ni na benzinu bilo znajacno bolje.
I koja je KIA bila, bas me interesuje. Pozdrav.
- klaki
#992 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
dizelasi na aparatimaNediM17 wrote:Danas radjena kontrola zazora ventila uz redovni servis na 30.000km. Auto je Suzuki SX4 1.6VVT, plinski sistem Zavoli Bora OBDII + elektronski FlashLube sa ubrizgavanjem u jednoj tacki iza leptira ler gasa.
zazor cmara im otiso u helac
-
NediM17
#993 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Jos da dizelasi znaju da se takodjer na mnogim dizelima trebaju stelovati ventiLJi... Ouuuuuuuuu... 
- pepeljara
#994 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Danas sipam plin...reko do vrha...17km
))
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
-
plinas
#995 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nedime,u pitanju je Rio 1,4 starija verzija s zupcastim remenom, malcice je od prvog dana hladan mrsio u leru na plinu,al kad se ugrije savrsen, dok Hyundai radi savrseno hladan vruc...
,sto se tice tvojih ventila, mislim da nece to bas tako biti da izgore na 210 t, kontam vjerovatno se brze habaju na pocetku nego kasnije,vjerujem kad ih budes provjeravao na 60t da nece biti velikih odstupanja u odnosu na sad
,sto se tice tvojih ventila, mislim da nece to bas tako biti da izgore na 210 t, kontam vjerovatno se brze habaju na pocetku nego kasnije,vjerujem kad ih budes provjeravao na 60t da nece biti velikih odstupanja u odnosu na sad
- the_hooligan_ec
#996 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Da li je neko ugradjivao plin kod Simanica u Buca potoku ili zna da je neko radio da mi prenese iskustva vidim i on radi plin.. kakve su cijene i garancija i tako to..
- semirsar
#997 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
da se i ja prislepam, usput, koja avta i motori su se pokazali kao, ono... najthe_hooligan_ec wrote:Da li je neko ugradjivao plin kod Simanica u Buca potoku ili zna da je neko radio da mi prenese iskustva vidim i on radi plin.. kakve su cijene i garancija i tako to..
Pitam za komsiju, a mere bit i ja predjem, odavno se lozim
-
NediM17
#998 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Dva ponajbolja motora za plin su Renault 1.6 16v i Opel 1.6 16v. Ima tu jos dobrih motora, ali reci sta te konkretno interesuje pa ti mogu pomoci?semirsar wrote:da se i ja prislepam, usput, koja avta i motori su se pokazali kao, ono... najthe_hooligan_ec wrote:Da li je neko ugradjivao plin kod Simanica u Buca potoku ili zna da je neko radio da mi prenese iskustva vidim i on radi plin.. kakve su cijene i garancija i tako to..![]()
Generalno ako se sve dobro namjesti bilo koji motor ce na plinu raditi bez posljedica.
- semirsar
#999 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Komso se lozi na plin, za vozilicu mu bas i nije neka frka samo da ide... vidim da se pali na fiata grande punto i neki aveo, sevi valjda.NediM17 wrote:Dva ponajbolja motora za plin su Renault 1.6 16v i Opel 1.6 16v. Ima tu jos dobrih motora, ali reci sta te konkretno interesuje pa ti mogu pomoci?semirsar wrote: da se i ja prislepam, usput, koja avta i motori su se pokazali kao, ono... naj![]()
Generalno ako se sve dobro namjesti bilo koji motor ce na plinu raditi bez posljedica.
Mene konkretno zanima motor izmedju 100 - 110 ks, 2006/7 godiste ili mladje sa 4/5 vrata do recimo 10000KM.
do rata sam vozio bemzinjare, posli rata samo naftarice... blizi se peMzija, mada imade jos dosti, pa da se proba i plinara
Kak'a je ova kia ceed?
- drug_profi
#1000 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Mislim da bi chevy cruze 1.6 16v bio fin izbor. 2011. Za oko 11.000 KM fina oprema 94 kw. To je GM vozilo. Vjerovatno Astrin motor. Ipak kad vozis plin treba imati i gepeka.
Poslano sa Tipfeler mašine
Poslano sa Tipfeler mašine