Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kruler

#976 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Kruler »

Chata87 wrote:Sto se detalja tice nisam jos siguran, jer nisam upoznat kako im sistem radi... Ali za one koji trguju unutar BiH ovo je jedinstvena prilika sigurnog karticnog poslovanja :D

Mislim da bi ubrzo mogli imati neke detaljnije informacije sa samog pika :)
Iskreno, jako sam skeptičan po ovom pitanju. Ali ako ikada proradi, bilo bi pregenijalno. Do tada, moneybookers je ok (bio bi dovoljan da podržava uplate iz USA).

Bilo kako bilo, ja sam izgenerisao dugme (za donationware aplikaciju koju pravim), pa kada i ako proradi moći ću povući lovu na račun. Ako ne proradi, pa... imam dovoljno online troškova koje plaćam PayPalom.
bullmastiff

#977 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by bullmastiff »

moze li se nekako otvoriti racun u US ili UK ili njemackoj ako ste nerezidenti..
citao sam nesto po netu ali sve su povrsne informacije..u njemackoj moras poslati kopiju nacinalnog pasosa..

ima li neko jacu info?

druga stvar, ukoliko otvorim american expres racun mogu li onda primati novac sa paypala na american express?
i kad seotvara american express je li se mora neki veliki depozit poloziti?
bullmastiff

#978 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by bullmastiff »

moze li odgovor na ovo?
giveinfo

#979 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by giveinfo »

Ako si u Bosni ne mozes primati pare na Paypal i ne mozes ih isplatiti na racun karticu ili sta vec.

Mozes samo placati ! Znaci koju god karticu da uzmes, Visa, Maestro itd. samo mozes placati!
ralissimo

#980 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by ralissimo »

malo sam googlo u vezi ovoga i kao mozes zaraditi neku sicu otvaranjem reklama ili kako vec, ima li ko od vas kakvog iskustva u vezi ovog.Da li se moze npr. kupovati nesto preko neta npr.eBay ili slicno a da nemas nikakav tekuci racun u banci? i da li mozes zaglaviti u MINUS :run:
skyhs0168

#981 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by skyhs0168 »

Da li postoji ikoji "online payment" koji omogucava da se prima novac preko "bank transfer"???
Razmisljam da pocnem biznis koji ce preko web-stranice prodavati i samo moram da sredim taj nacin placanja, ali jos nisam nasao idealnu soluciju? Volio bih da napravim da se moze platiti preko banke novac, jer mnogi mladi u BiH jos ne koriste kartice. Razmisljao sam za PayPal ali vidim jos se nemoze primati novac preko njeg, a mozda je preko moneybookers moguce ali mi previse komplikovano izgleda kod njih.
T-pain

#982 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by T-pain »

Pozzz
Moze li mi neko reci kako da prebacim pare sa Paypal-a na karticu od banke?

Unaprijed hvala
Eborg

#983 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Eborg »

T-pain wrote:Pozzz

Unaprijed hvala
Ne može to u BiH.
T-pain

#984 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by T-pain »

Eborg wrote:
T-pain wrote:Pozzz

Unaprijed hvala
Ne može to u BiH.
A moze li se prebaciti sa alertpay-a???
southpark

#985 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by southpark »

moze li se paypalom iz bosne poslati u novac u inostranstvo i kolika je provizija?
bullmastiff

#986 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by bullmastiff »

moze provizija je vrlo niska kod paypala...veoma veoma jeftin nacin transfera novca..meni na 50 KM mozda da je cuzimalo 3KM provizije....uglavnom nije vise od 5 :D
Karen

#987 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Karen »

Postoji li neki pravilnik o carinjenju stvarih kupljenih preko interneta? Naručujem uglavnom kozmetiku, do kojeg iznosa nema carine?
marketleader

#988 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by marketleader »

Evo registrovao sam se na paypal.com i vec kupio neke stvare, preko ebay.com sve. Sad vidim da su iznosi u dolarima, sad me zanima koliko paypal naplacuje konverziju KM-a u Dolare i interesuje me opcenito kako to ide? Nemam internet bankarstvo, pa ne mogu vidjeti transakcije pa da vidim koliko mi je skinulo sa kartice, vec bi trebao cekati mjesecni izvod.
alica.k

#989 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by alica.k »

mozes otici u banku i uzeti izvod (za rf imas aparat, ubacis karticu, pritisnes dugme i eto ti izvjestaja)

medjutim, paypal nema nista sa konverzijom, banka vrsi konverziju i dobro je naplate. evo primjer s mog izvjestaja 95,71KM u 41 funtu, konverzija 1,92KM
Pacificgirl

#990 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Pacificgirl »

Karen wrote:Postoji li neki pravilnik o carinjenju stvarih kupljenih preko interneta? Naručujem uglavnom kozmetiku, do kojeg iznosa nema carine?
Do 50 KM nema carine. I ja narucujem kozmetiku. :D
respo

#991 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by respo »

Pacificgirl wrote:
Karen wrote:Postoji li neki pravilnik o carinjenju stvarih kupljenih preko interneta? Naručujem uglavnom kozmetiku, do kojeg iznosa nema carine?
Do 50 KM nema carine. I ja narucujem kozmetiku. :D
nije nego do 200 maraka nema carine
a druga je prica sto neki carinik vidi nesto od 50 maraka pa procijeni licno ili na osnovu knjige koju vjerovatno imaju da to vrijedi 200
a bilo je i obrnutih slucajeva stavr vrijedi 1000 a ne plati se carina
Kruler

#992 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Kruler »

Koliko znam, u BiH nema kompanije koja nudi uslugu internet payment gateway-a.

Za ovo postoje dva razloga. Prvi je da po Zakonu, samo ZPP (ovo više ne postoji) i banke mogu da se bave platnim prometom. Uzevši u obzir potrebni kapital za otvaranje banke, što je predispozicija da se u ovoj državi pokrene ovakav biznis, ne čudi da (mali i srednji) domaći poduzetnici nisu u stanju da ovo izvedu.

Drugi razlog je da, izgleda, banke ovdje nemaju interesa za ovakvom uslugom u svojoj ponudi. Vjerovatno sasvim dovoljno zarađuju na drugim stvarima (visokim kamatnim stopama, prenaplaćivanju svojih usluga, itd...).

Međutim, postoje alternativni načini za naplatu tzv. elektronskim putem. Otvaranje bankovnog računa u susjednoj zapadnoj državi i kontaktiranje jednog od njihovih IPG-a je, recimo jedan od njih.

Koga zanima kompletna situacija i moguća rješenja, kolega Malik sa lab.ba je napisao par članaka svojevremeno:

http://www.lab.ba/kako-naplatiti-na-webu-1/230
http://www.lab.ba/kako-naplatiti-na-webu-2/265
http://www.lab.ba/kako-naplatiti-na-webu-3/344
http://www.lab.ba/naplata-mobitelom-1/451
bullmastiff

#993 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by bullmastiff »

Kruler wrote:Koliko znam, u BiH nema kompanije koja nudi uslugu internet payment gateway-a.

Za ovo postoje dva razloga. Prvi je da po Zakonu, samo ZPP (ovo više ne postoji) i banke mogu da se bave platnim prometom. Uzevši u obzir potrebni kapital za otvaranje banke, što je predispozicija da se u ovoj državi pokrene ovakav biznis, ne čudi da (mali i srednji) domaći poduzetnici nisu u stanju da ovo izvedu.

Drugi razlog je da, izgleda, banke ovdje nemaju interesa za ovakvom uslugom u svojoj ponudi. Vjerovatno sasvim dovoljno zarađuju na drugim stvarima (visokim kamatnim stopama, prenaplaćivanju svojih usluga, itd...).

Međutim, postoje alternativni načini za naplatu tzv. elektronskim putem. Otvaranje bankovnog računa u susjednoj zapadnoj državi i kontaktiranje jednog od njihovih IPG-a je, recimo jedan od njih.

Koga zanima kompletna situacija i moguća rješenja, kolega Malik sa lab.ba je napisao par članaka svojevremeno:

http://www.lab.ba/kako-naplatiti-na-webu-1/230
http://www.lab.ba/kako-naplatiti-na-webu-2/265
http://www.lab.ba/kako-naplatiti-na-webu-3/344
http://www.lab.ba/naplata-mobitelom-1/451
ovo ne kontam bas najbolje ali nema veze....citao sam da postoji neki nacin da u US otvoris bank account kao non resident...i na taj account mozes povlaciti novac sa paypala.sto znaci mozes primati uplate sa paypala :)
Justina

#994 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Justina »

[quote="bullmastiff
ovo ne kontam bas najbolje ali nema veze....citao sam da postoji neki nacin da u US otvoris bank account kao non resident...i na taj account mozes povlaciti novac sa paypala.sto znaci mozes primati uplate sa paypala :)[/quote]

Mozes da otvoris non resident account i u Sloveniji,ne moras u USA.
Ili Austriji,na primer. Racun moras uvek licno da otvaras,uz dokazivanje
identita, tako da ti je najjednostavnije ( ako zivis u Bosni) da to uradis u
Sloveniji,Austriji .Deponujes 1000 evra (naravno i vise ako imas) i trgujes :)
bullmastiff

#995 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by bullmastiff »

Justina wrote:[quote="bullmastiff
ovo ne kontam bas najbolje ali nema veze....citao sam da postoji neki nacin da u US otvoris bank account kao non resident...i na taj account mozes povlaciti novac sa paypala.sto znaci mozes primati uplate sa paypala :)

Sloveniji,Austriji .Deponujes 1000 evra (naravno i vise ako imas) i trgujes :)[/quote]

ma ima nesto i WITHOUT MINIMUM DEPOSIT
Justina

#996 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Justina »

bullmastiff wrote:

ma ima nesto i WITHOUT MINIMUM DEPOSIT[/quote]

Ja rekoh bez veze 1000 evra, nema minimuma,ili bi minimum bio mozda 50 evra jer banka
naplacuje mesecno vodjenje racuna. U Nemackoj je to oko 6 evra mesecno.
bullmastiff

#997 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by bullmastiff »

Justina wrote:
bullmastiff wrote:

ma ima nesto i WITHOUT MINIMUM DEPOSIT

Ja rekoh bez veze 1000 evra, nema minimuma,ili bi minimum bio mozda 50 evra jer banka
naplacuje mesecno vodjenje racuna. U Nemackoj je to oko 6 evra mesecno.[/quote]

prema ovome rijesen je problem primanja novca u BiH iz inostranstva putem paypala
bullmastiff

#998 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by bullmastiff »

a na paypal stranici za bih stoji da motzes otvoriti racuna za one koji kupuju i prodaju preko neta...

Premier
For individuals who buy and sell online

hmmmmm..da li je ovo nesto novo ili....
mavcs

#999 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by mavcs »

Prvi put cujem :-) Da li to znaci.... :D :-D :-D :-D
alica.k

#1000 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by alica.k »

bullmastiff wrote:a na paypal stranici za bih stoji da motzes otvoriti racuna za one koji kupuju i prodaju preko neta...

Premier
For individuals who buy and sell online

hmmmmm..da li je ovo nesto novo ili....
nije novo
ja imam premier account sve otkad sam otvorila paypal account.

* Account Type: Premier
* Status: Verified
Post Reply