Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tek kad sam posla da pisem o ovoj knjizi, skontala sam da sam u zadnje vrijeme zaredala sa literarnim prvencima kanadskih spisateljica ocigledno mi leze u ovo zimsko doba Ovu knjigu mi je neko preporucio jos prosle godine, ali nije dosla na red do sada.....
Pocetak 2. Svijetskog rata, 1940, glavna junakinja Ana, 15godisnja djevojcica se prisjeca jednog ljeta provedenog na bakinoj farmi u jednom malom seocu u British Columbia....Ana se prisjeca ljeta koje je definisalo kao osobu, otkrilo joj mnoge porodicne tajne, uticalo na njenu percepciju sopstvenog identiteta, dalo joj drugu perspektivu zena oko nje (farmom "vladaju zene", Anina baka udovica, Anina mama Min i tetka Nellie, i naravno Ana)....interesantna prica o zenama, majkama, sestrama, bakama, i kompleksnim odnosima koji vladaju u "zenskom" svijetu kao i "hemijskim reakcijama" kad se u tu jednacinu ubace muskarci stvarno lijepo napisana knjiga....
po drugi put citam "Proljeca Ivana Galeba" Vladana Desnice. meni je definitivno jedan od najboljih romana pisanih na ovim nasim jezicima, rame uz rame Dervisu...
O cemu pise?
Da citiram:
"Da ja pisem knjige, u tim se knjigama ne bi dogadjalo ama bas nista. Pricao bih i pricao sto mi god na milu pamet padne, povjeravao citaocu, iz retka u redak, sve sto mi prodje mislju i dusom...
Punio bih mu usi svakojakim buncanjem i mastanjima. Tek ovdje-ondje u svakom petom ili desetom poglavlju, malo bih zasarao, kao da se toboze nesto dogadja ili kao da ce se toboze nesto dogoditi, toliko da bih ga obmanuo pa da me ne napusti, kao sto obmanjujemo dijete koje smo protiv njegove volje izveli u setnju...
...Covjecanstvo je vec doovljno odraslo, dovoljno se prozlilo a da bi mu trebalo fabulirati!
...Ne zanimaju me knjige o jednostanicnim bicima i njihovim sukobima ma kako dramaticni i elementarni bili. Za takvim knjigama mozemo ponekad da posegnemo kao za kuriozitetom ili radi „osvjezenja“ i promjene, onako kao sto podjemo da gledamo borbu s bikovima. Ali u jnima zaista necemo naci ono sto nas zaokuplja i muci. Njihov animalni vitalizam nije za nase zube, njihov optimizam za nas je ponesto jeftin, njihovo herojstvo za nas je pomalo karikatura...
...Za moj ukus, osnovni je nedostatak novije literature bas to-sto je nedovoljno intelektualisticka. Covjek se, naime, po sveopcem priznanju, u toku vijekova i tisucljeca, jako, jako razvio, cerebralizirao. I kao sto je nekad davno, uglavnom, sjekirom od kremena ubijao sobove, tako on danas, uglavnom, misli; dube, kopka, analizira. Pa zato kao sto je nekad prikazivati covjeka znacilo uglavno prikazivati ga kako lovi sobove, danas prikazivati covjeka moralo bi, uglavnom, znaciti prikazivati sto i kako on razmislja. A kad umjetnost to ne cini, il ne cini u dovoljnoj mjeri, ona ocevidno podbacuje u poredjenju s umjetnoscu pecinskog covjeka."
Ili, jednostavnije receno:
"...Tegobi usamljenosti instiktivno trazi lijeka u sve dubljem poniranju u nju. ( Kasnija ce ga iskustva u tome potvrditi: naucit ce ga uzaludnosti pokusaja da samocu obmane i zaglusi vanjskom vrevom.)"
PITARKA_SA wrote:Parfem-Patrik Ziskind
tek pocela citati..pa eto,javim se "kasnije"
predpostavljam da je vec neko procitao,neki komentar,utisak?
odlicna...nisam je mogla ispustiti iz ruku dok je nisam procitala...super napisano......procitaj neces se pokajati
ah da i niposto nemoj gledati film, prije nego sto je zavrsis...
Ja sam knjigu procitala prije par godina, ali je zadugo zaboraviti necu...
film jos nisam gledala al' k'o da vidim da ce mi upropastiti sjecanje na knjigu
rikardoreis wrote:po drugi put citam "Proljeca Ivana Galeba" Vladana Desnice. meni je definitivno jedan od najboljih romana pisanih na ovim nasim jezicima, rame uz rame Dervisu...
ja razumijem da su ukusi razliciti...ali ne mogu vjerovati da se "Proljeca..." stavljaju u istu recenicu s Dervisem... ja Desnicu stavljam u isti kos sa "Kombrejom" i to bas kos...to su mi najgora djela u povijesti pisanja...
nego...citam Samica-Kako nastaje naucno djelo; Ruke-Marinkovic; i jos uvijek Cold Mountain...i da ne zaboravim Copica-Basta sljezove boje...
Irm@ wrote:
ja Desnicu stavljam u isti kos sa "Kombrejom" i to bas kos...to su mi najgora djela u povijesti pisanja...
Combray, jel na to mislis ili je to nesto drugo ? "Combray" dio djela "U traganju za izgubljenim vremenom" od 2 tomova Marcela Prousta (nesto kao Mozartova 41 simfonija ili Rekvijem po vaznosti u knjizevnosti) rame uz rame sa Desnicom mislim, nije ni meni najdrazi ali...
Ma ja bi to sve metno u istu kosaru sa Deacamerone by Giovanni Boccaccio...
rikardoreis wrote:po drugi put citam "Proljeca Ivana Galeba" Vladana Desnice. meni je definitivno jedan od najboljih romana pisanih na ovim nasim jezicima, rame uz rame Dervisu...
O cemu pise?
Da citiram:
"Da ja pisem knjige, u tim se knjigama ne bi dogadjalo ama bas nista. Pricao bih i pricao sto mi god na milu pamet padne, povjeravao citaocu, iz retka u redak, sve sto mi prodje mislju i dusom...
Punio bih mu usi svakojakim buncanjem i mastanjima. Tek ovdje-ondje u svakom petom ili desetom poglavlju, malo bih zasarao, kao da se toboze nesto dogadja ili kao da ce se toboze nesto dogoditi, toliko da bih ga obmanuo pa da me ne napusti, kao sto obmanjujemo dijete koje smo protiv njegove volje izveli u setnju...
...Covjecanstvo je vec doovljno odraslo, dovoljno se prozlilo a da bi mu trebalo fabulirati!
...Ne zanimaju me knjige o jednostanicnim bicima i njihovim sukobima ma kako dramaticni i elementarni bili. Za takvim knjigama mozemo ponekad da posegnemo kao za kuriozitetom ili radi „osvjezenja“ i promjene, onako kao sto podjemo da gledamo borbu s bikovima. Ali u jnima zaista necemo naci ono sto nas zaokuplja i muci. Njihov animalni vitalizam nije za nase zube, njihov optimizam za nas je ponesto jeftin, njihovo herojstvo za nas je pomalo karikatura...
...Za moj ukus, osnovni je nedostatak novije literature bas to-sto je nedovoljno intelektualisticka. Covjek se, naime, po sveopcem priznanju, u toku vijekova i tisucljeca, jako, jako razvio, cerebralizirao. I kao sto je nekad davno, uglavnom, sjekirom od kremena ubijao sobove, tako on danas, uglavnom, misli; dube, kopka, analizira. Pa zato kao sto je nekad prikazivati covjeka znacilo uglavno prikazivati ga kako lovi sobove, danas prikazivati covjeka moralo bi, uglavnom, znaciti prikazivati sto i kako on razmislja. A kad umjetnost to ne cini, il ne cini u dovoljnoj mjeri, ona ocevidno podbacuje u poredjenju s umjetnoscu pecinskog covjeka."
"...Tegobi usamljenosti instiktivno trazi lijeka u sve dubljem poniranju u nju. ( Kasnija ce ga iskustva u tome potvrditi: naucit ce ga uzaludnosti pokusaja da samocu obmane i zaglusi vanjskom vrevom.)"
To je sjajna knjiga. Ja sam kad sam je citao, prije tri/četiri godine, početak razvlačio danima. Ostale dviej trećine sam pročitao za dan.
Trenutno čitam Dr. Faustusa od Tomasa Manna. Kad čitam Manna, vidim koliko je veći dio savremene književne produkcije (jao izrabljene sintagme!) smiješan. Koliko taj čovjek zna, kako piše, kako vodi priču, kako uvuče čitaoca. Evo, i ovo dok kuckam na forumu mi se čini gubitkom vremena i odoh trčati družiti se s Andrejom Leverkinom.
Irm@ wrote:
ja Desnicu stavljam u isti kos sa "Kombrejom" i to bas kos...to su mi najgora djela u povijesti pisanja...
Combray, jel na to mislis ili je to nesto drugo ? "Combray" dio djela "U traganju za izgubljenim vremenom" od 12 tomova Marcela Prousta (nesto kao Mozartova 41 simfonija ili Rekvijem po vaznosti u knjizevnosti) rame uz rame sa Desnicom mislim, nije ni meni najdrazi ali...
da bas na to... shvatam ja vaznost tog djela...ali nikako ne mogu da prezvakam nezanimljivost Kombreja... a i Desnicin roman je asocijativno- monoloski...ma tu su oni negdje... kod mene ugl u kanti oba
na sajmu sam kupio "Sluškinjinu priču" (M. Atvud) i "Sramota" (Kucija)... nisam imao para za "Snijeg" (O. Pamuk), pa ću to čekat u biblioteci... sada iščitavam i pripremam citate za wikicitat
Faust wrote:Trenutno čitam Dr. Faustusa od Tomasa Manna. Kad čitam Manna, vidim koliko je veći dio savremene književne produkcije (jao izrabljene sintagme!) smiješan. Koliko taj čovjek zna, kako piše, kako vodi priču, kako uvuče čitaoca. Evo, i ovo dok kuckam na forumu mi se čini gubitkom vremena i odoh trčati družiti se s Andrejom Leverkinom.
Tako sam se i ja otprilike osjecao prije mnogo ljeta kad sam se prvi put bacio na Carobni Brijeg. Uzivaj.
rikardoreis wrote:Punio bih mu usi svakojakim buncanjem i mastanjima. Tek ovdje-ondje u svakom petom ili desetom poglavlju, malo bih zasarao, kao da se toboze nesto dogadja ili kao da ce se toboze nesto dogoditi, toliko da bih ga obmanuo pa da me ne napusti, kao sto obmanjujemo dijete koje smo protiv njegove volje izveli u setnju...
"
ah, dakle zato me podsjecalo na meni mrskog prousta.
O cemu pise?
Da citiram:
To je sjajna knjiga. Ja sam kad sam je citao, prije tri/četiri godine, početak razvlačio danima. Ostale dviej trećine sam pročitao za dan.
Isti slucaj i kod mene. Umalo nisam odustao na prvoj trecini.
ANKA RADAKOVICH - THE WILD klix CLUB: Tales from below the belt
Anka Radakovich je imala pravo interesantne clanke u muskom magazinu Details, pa evo iscupah njenu knjigu Wild klix club, iz davne '94 dosta njenih clanaka iz Details-a se nalazi u knjizi, ali ima i dosta materijala koji prvi put citam, i onako redovno se naglas smijeh....brutalno i iskreno (vidi se da je nashe gore list) o muskarcima, zenama, seksu, vezama prijatna laganica
utusise me "o ljubavi i drugim demonima". nikako da je kutarisem.. definitivno meni najlosija marquez-ova knjiga koja mi je dosla u ruke. bumo vidjeli kako ce do kraja biti..
a neki dan sam na e-bay kupio:
vec sam imo prilike da je citam/pregledam i mogu reci da je svakako za preporuciti.. svima..
Doba je godišnjih odmora i svi ste, jasno, dobrodošli u Dalmaciju. Nama bi ovdje, doduše, bilo zgodnije da ste novac koji namjeravate potrošiti na ljetovanju naprosto poslali poštanskom uplatnicom, ali ako ste već došli, stisnut ćemo se malo, naći će se postelja i za vas. Smeta li vam ako vas stavimo u garažu? Tamo je već jedna obitelj Nizozemaca, bračni par s troje djece, ali oni su kod traktora, vas ćemo smjestiti na drugu stranu, na luftmadrace ispod police s alatom, pesticidima i herbicidima, vrećama sjemenja i rasparenim blatnjavim gumenim čizamama. Koliko to košta? A slušajte, gospodo draga, apartman košta, ako nemate para, što ste uopće dolazili na more. Zahod? Ma, koji zahod, gospodine, vidi šume oko nas...
I tako se vi smjestite u garaži kod jedne krasne obitelji negdje na Visu i dva tjedna kenjate iza grma, dok vas visoka suha trava škaklje po guzi, i trudite se ne razmišljati o zmijama, ježevima i crnim udovicama. Mislite da vas nitko ne vidi, ali svako jutro gazda izađe na terasu i veselo vam mahne.....
Doba je godišnjih odmora i svi ste, jasno, dobrodošli u Dalmaciju. Nama bi ovdje, doduše, bilo zgodnije da ste novac koji namjeravate potrošiti na ljetovanju naprosto poslali poštanskom uplatnicom, ali ako ste već došli, stisnut ćemo se malo, naći će se postelja i za vas. Smeta li vam ako vas stavimo u garažu? Tamo je već jedna obitelj Nizozemaca, bračni par s troje djece, ali oni su kod traktora, vas ćemo smjestiti na drugu stranu, na luftmadrace ispod police s alatom, pesticidima i herbicidima, vrećama sjemenja i rasparenim blatnjavim gumenim čizamama. Koliko to košta? A slušajte, gospodo draga, apartman košta, ako nemate para, što ste uopće dolazili na more. Zahod? Ma, koji zahod, gospodine, vidi šume oko nas...
I tako se vi smjestite u garaži kod jedne krasne obitelji negdje na Visu i dva tjedna kenjate iza grma, dok vas visoka suha trava škaklje po guzi, i trudite se ne razmišljati o zmijama, ježevima i crnim udovicama. Mislite da vas nitko ne vidi, ali svako jutro gazda izađe na terasu i veselo vam mahne.....