Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Freelancer

Post by Freelancer »

seljak_cojek wrote:
Freelancer wrote:Hmmm...

1. odrediti strane svijeta i orijentisati objekt prema njima znaci da mora postojati neki nacin pracenja kretanja zvijezda i sistematskog zapisivanja njihovih polozaja - znaci astronomija u nastajanju , to opoet znaci pismenost i osnovna znanja iz matematike

2. napraviti takav objekat (piramida??) znaci posjedovati znanje i vjestinu klesanja i zidanja - to opet povlaci da za to treba imati i alat koji se koristi za obradu a koji je " za zeru" tvrdji od kamena koji se klese

3. napraviti vise takvih objekata-svetista-piramida (kako god ih zvali) trazi ogromne kolicine kamena , veliki broj radnika i uz sve to vezano ogromnu "logistiku" (ti ljudi treba da jedu i spavaju ....znaci moraju negdje biti i ostaci tih kuca gdje su zivjeli )

ovo su 3 stvari koje nedostaju : PISANI TRAGOVI + OSTACI ALATKI + OSTACI NASELJA onih koji su gradili ovo sto Semir danas otkopava.

:-? :-? :-? :sad:
I za egipatske piramide bi se moglo postaviti nekoliko pitanja.
Ako su i poznavali astronomiju, a imajući u vidu preciznost sa kojom su orjentisane trbalo bi da su imali i neke uređaje za mjerenje koji bi im omogućili takvu preciznost. (Samo radi poređenja Japanci su prilikom izgradnje mosta preko prolaza Akaši postigli da im stubovi mosta visoki oko 80 m odstupaju samo za 5 cm, a negdje sam pročitao da su ostupanja platoa na kome su građene piramide manja od dva cm). Čini mi se (ovo nisam 100% siguran) da ni tamo nisu nađeni ostaci alatki. Kolika su naselja morala biti za toliki broj robova koji su kako se tvrdi gradili egipatske piramide (tragovi tih naselja se nešto ne spomiju).
Nadjeni su alati od bronze ( u Egiptu :-)) , znaju su i kamenolomi iz kojih je vadjen kamen , natpisa ima koliko god pozelis ....ne mogu suditi o preciznosti gradnje jer nisam strucnjak ali vjerujem ti na rijec pajdo :-)
Sinapsa

Post by Sinapsa »

pape wrote:
El-bosniaco wrote:pitanje za sve anti-piramidase

ako strani strucnjaci arhelozi , naprimjer egipatski kazu da jest piramida

dali ce te onda povjerovati ???? imam osjecaj da ce te i tad ostat pri vashem stavu
Ako kvalifikovani egipatski strucnjaci potvrde da jeste piramida, ... ja cu vjerovati. Platite fino ovom covjeku/legendi, ... gospodinu Zahiju, da to pogleda i stvar je zavrsena. Tu nece biti greske. On se nece zajebavati sa svojim ugledom.
Image
Ne dovodite neke beduine da to potvrde, njima ne vjerujemo, ... lako su potkupljivi, k`o i nashi politicari. :oops: :D
A sada, ... ako kazu da nema govora o piramidi, sta cete vi reci ?
zdravo pape,

ja mislim da ce i egipatski strucnjaci imati poteskoca da kazu da je to piramida, nije piramida, i nista drugo...Jer, po mom misljenju, iskopavanja su tek u nekoj pocetnoj fazi. Time ne zelim reci da sam ravnodusan prema iskopanom. Ne, cak naprotiv, ono sto je do sada iskopano ide, sad za sad, definitivno u prilog Semirovoj piramidi...ipak je "nesto" (za nauku neocekivano) nadjeno, sto bi, potvrdi li se da je citavo brdo na ovaj nacin "poplocano", moglo da se nazove zidovima piramide (onakve kakva je sagradjena). Tako da nam nista ne preostaje drugo nego cekati na daljnje rezultate iskopavanja.
Kad bi ti egipatski strucnjaci sutra dosli i rekli da je Visocica 100% piramida, bez nekakvog odlicnog, plauzibilnijeg objasnjenja ili nekog zaista krunskog dokaza Za postojanje piramide(koji jos nije ugledao svjetlost dana), ja im ne bih vjerovao. Zasto? Pa zato sto je neodgovorno nesto sa sigurnoscu tvrditi bez 100%-nog dokaza. Ne bih im vjerovao u smislu - ako strucnjaci kazu da je to piramida (a ne mogu dobro objasniti zasto) onda je to, eto, piramida. Ne vidim razloga slijepo vjerovati nekome samo zato sto je strucnjak. I jedan strucnjak mora imati dokaze za svoje tvrdnje! I samo kada iznese dokaze onda je teorija ili potvrdjena ili opovrgnuta! Jedna neosnovana potvrda ili pobijanje Semirove teorije od strane egipatskih naucnika (mada smatram i nadam se da si oni nece priustiti takav luksuz kakav su sebi Semir (kojem to i mogu nekako tolerisati) i nasi naucnici :( priustili, da bez dokaza i unaprijed 100 %-nom sigurnoscu tvrde da je to piramida, odnosno nije) je isto onoliko uvjerljiva i vrijedna kao i bosanske teze i antiteze.

Na mom institutu za farmaceutsku hemiju ili farmakognoziju ispitujemo npr. molekularne strukture, substance koja neka biljka sadrzi i jos mi nikada nijedan profesor nije dosao i rekao: "slusaj momak, tvoji rezultati se ne uklapaju u moje dosadasnje znanje! I logicno zakljucujem da je taj rezultat (a bilo je neobicnih) nemoguc, jer ne stoji ni u jednoj knjizi"...nego covjek sasvim normalno razgovara...sta si uradio, koje metode si koristio za analizu, sta namjeravas dalje raditi, predlazem ti to i to...itd.... Nema tu - nemoguce je, jer ne pise ni u jednoj knjizi..To je nauka i istrazivanje....ono sto je dokazano je dokazano, ili za sva vremena ili do onog momenta kada se dokaze da je to pogresno i basta!

Jedino ce daljnja iskopavanja dati odgovor í veoma mi je zao sto su nasi naucnici, ranjene sujete, odmah na pocetku zauzeli tako kritican stav prema svemu, ama bas svemu, u vezi Semira i njegove teorije da je nekakva saradnja prakticno nemoguca....a volio bih, zaista bih volio, ma kako to sada nerealno izgledalo, da barem putem nekog posrednika izmire svoja razlicita stajalista i odustanu od svojih stopostotnih tvrdnji Za ili Protiv piramide...i da jednostavno zajedno odu na Visocicu i istraze je onako kako to ona zasluzuje. I mirna Bosna... :roll:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:) @Seljak_coek, .... ako imas Google earth, ... idi na Egipat i priblizi snimak piramida u Gizi. Rezolucija je super, .... piramide izgledaju velicanstveno. Sa desne strane Keopsove mozes primjetiti dio naselja.
Mozes kliknuti i na zuto uokvirene kockice u kojima je pregrst tekstova sa informacijama. Pogledaj to, neces zazaliti.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Sinapsa wrote: zdravo pape,

ja mislim da ce i egipatski strucnjaci imati poteskoca da kazu da je to piramida, nije piramida, i nista drugo...Jer, po mom misljenju, iskopavanja su tek u nekoj pocetnoj fazi. Time ne zelim reci da sam ravnodusan prema iskopanom. Ne, cak naprotiv, ono sto je do sada iskopano ide, sad za sad, definitivno u prilog Semirovoj piramidi...ipak je "nesto" (za nauku neocekivano) nadjeno, sto bi, potvrdi li se da je citavo brdo na ovaj nacin "poplocano", moglo da se nazove zidovima piramide (onakve kakva je sagradjena). Tako da nam nista ne preostaje drugo nego cekati na daljnje rezultate iskopavanja.
Kad bi ti egipatski strucnjaci sutra dosli i rekli da je Visocica 100% piramida, bez nekakvog odlicnog, plauzibilnijeg objasnjenja ili nekog zaista krunskog dokaza Za postojanje piramide(koji jos nije ugledao svjetlost dana), ja im ne bih vjerovao. Zasto? Pa zato sto je neodgovorno nesto sa sigurnoscu tvrditi bez 100%-nog dokaza. Ne bih im vjerovao u smislu - ako strucnjaci kazu da je to piramida (a ne mogu dobro objasniti zasto) onda je to, eto, piramida. Ne vidim razloga slijepo vjerovati nekome samo zato sto je strucnjak. I jedan strucnjak mora imati dokaze za svoje tvrdnje! I samo kada iznese dokaze onda je teorija ili potvrdjena ili opovrgnuta! Jedna neosnovana potvrda ili pobijanje Semirove teorije od strane egipatskih naucnika (mada smatram i nadam se da si oni nece priustiti takav luksuz kakav su sebi Semir (kojem to i mogu nekako tolerisati) i nasi naucnici :( priustili, da bez dokaza i unaprijed 100 %-nom sigurnoscu tvrde da je to piramida, odnosno nije) je isto onoliko uvjerljiva i vrijedna kao i bosanske teze i antiteze.

Na mom institutu za farmaceutsku hemiju ili farmakognoziju ispitujemo npr. molekularne strukture, substance koja neka biljka sadrzi i jos mi nikada nijedan profesor nije dosao i rekao: "slusaj momak, tvoji rezultati se ne uklapaju u moje dosadasnje znanje! I logicno zakljucujem da je taj rezultat (a bilo je neobicnih) nemoguc, jer ne stoji ni u jednoj knjizi"...nego covjek sasvim normalno razgovara...sta si uradio, koje metode si koristio za analizu, sta namjeravas dalje raditi, predlazem ti to i to...itd.... Nema tu - nemoguce je, jer ne pise ni u jednoj knjizi..To je nauka i istrazivanje....ono sto je dokazano je dokazano, ili za sva vremena ili do onog momenta kada se dokaze da je to pogresno i basta!

Jedino ce daljnja iskopavanja dati odgovor í veoma mi je zao sto su nasi naucnici, ranjene sujete, odmah na pocetku zauzeli tako kritican stav prema svemu, ama bas svemu, u vezi Semira i njegove teorije da je nekakva saradnja prakticno nemoguca....a volio bih, zaista bih volio, ma kako to sada nerealno izgledalo, da barem putem nekog posrednika izmire svoja razlicita stajalista i odustanu od svojih stopostotnih tvrdnji Za ili Protiv piramide...i da jednostavno zajedno odu na Visocicu i istraze je onako kako to ona zasluzuje. I mirna Bosna... :roll:
:) Dobra ti noc @Sinapsa, ... stoji ovo o cemu pises. U nauci, kao i u svakodnevnom zivotu, treba da postoji red i sistematicnost.
Potvrditi tezu da kod nas postoji piramida nije ni malo lagan zadatak i za vrhunskog piramidologa kakav je gospodin Z. Hawass, ali .... on je covjek sa ogromnim iskustvom na tom polju. Za ljude takvog kalibra (u smislu piramidologije) su i Osmanagic i Lovrenovic .... poletarci.
Da skratim, .... nositelj projekta kategoricno, energicno i bez i malo rezervi tvrdi da je tu piramida. Neka se pronadju sredstva da se ukljuce najveci svjetski autoriteti, ... neka daju svoja misljenja i sve ce biti puno lakse, .... i njemu i skepticima.
Pod pretpostavkom da se teza potvrdi, ..... sve se okrece tumbe, nista vise nece biti isto. Osmanagicu tada treba sagraditi zlatnu bistu na mjestu vjecne vatre.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Sinapsa wrote:Na mom institutu za farmaceutsku hemiju ili farmakognoziju ispitujemo npr. molekularne strukture, substance koja neka biljka sadrzi i jos mi nikada nijedan profesor nije dosao i rekao: "slusaj momak, tvoji rezultati se ne uklapaju u moje dosadasnje znanje! I logicno zakljucujem da je taj rezultat (a bilo je neobicnih) nemoguc, jer ne stoji ni u jednoj knjizi"...nego covjek sasvim normalno razgovara...sta si uradio, koje metode si koristio za analizu, sta namjeravas dalje raditi, predlazem ti to i to...itd.... Nema tu - nemoguce je, jer ne pise ni u jednoj knjizi..To je nauka i istrazivanje....ono sto je dokazano je dokazano, ili za sva vremena ili do onog momenta kada se dokaze da je to pogresno i basta!

Lijepo si ovo napisao. I sasvim konkretno.

Samo da malo dodam...

Ta ranjena sujeta koja se prigovara ljudima... moze li biti da je, izmedju ostalog, posljedica cudnog pristupa necemu gdje bi trebalo koristiti naucne metode? Nije li, najblaze receno, neobicno da neko prvo napise knjigu sa arheoloskom tematikom, a tek nakon toga pristupa istrazivanju toga o cemu pise?
dzanum

Post by dzanum »

kub lajkan wrote:Lijepo si ovo napisao. I sasvim konkretno.

Samo da malo dodam...

Ta ranjena sujeta koja se prigovara ljudima... moze li biti da je, izmedju ostalog, posljedica cudnog pristupa necemu gdje bi trebalo koristiti naucne metode? Nije li, najblaze receno, neobicno da neko prvo napise knjigu sa arheoloskom tematikom, a tek nakon toga pristupa istrazivanju toga o cemu pise?
Jeste, ali sad vec kopa... i iskopao je nesto. Umjesto da naucnici sve svoje snage usmjere na strucno nadgledanje projekta iskopavanja, oni hoce da ga zabrane. Sada je to besmisleno.

Ja zaista ne vidim razlog da se oni ne ukljuce i na taj nacin osiguraju, da sta god se nadje, bude propisno tretirano, obiljezeno, analizirano itd. Da li im neko brani, ne dozvoljava pristup? Ne mogu da shvatim da ih ne interesuje kakve je to kamencine iskopao...

Ovako, sve zajedno podsjeca na cirkus maximus.
artzy

Post by artzy »

[quote="seljak_cojek"][quote="Freelancer"]Hmmm...

1. odrediti strane svijeta i orijentisati objekt prema njima znaci da mora postojati neki nacin pracenja kretanja zvijezda i sistematskog zapisivanja njihovih polozaja - znaci astronomija u nastajanju , to opoet znaci pismenost i osnovna znanja iz matematike

2. napraviti takav objekat (piramida??) znaci posjedovati znanje i vjestinu klesanja i zidanja - to opet povlaci da za to treba imati i alat koji se koristi za obradu a koji je " za zeru" tvrdji od kamena koji se klese

3. napraviti vise takvih objekata-svetista-piramida (kako god ih zvali) trazi ogromne kolicine kamena , veliki broj radnika i uz sve to vezano ogromnu "logistiku" (ti ljudi treba da jedu i spavaju ....znaci moraju negdje biti i ostaci tih kuca gdje su zivjeli )

ovo su 3 stvari koje nedostaju : PISANI TRAGOVI + OSTACI ALATKI + OSTACI NASELJA onih koji su gradili ovo sto Semir danas otkopava.

:-? :-? :-? :sad:[/quote]
Ako su i poznavali astronomiju, a imajući u vidu preciznost sa kojom su orjentisane trbalo bi da su imali i neke uređaje za mjerenje koji bi im omogućili takvu preciznost. (Samo radi poređenja Japanci su prilikom izgradnje mosta preko prolaza Akaši postigli da im stubovi mosta visoki oko 80 m odstupaju samo za 5 cm, a negdje sam pročitao da su ostupanja platoa na kome su građene piramide manja od dva cm). Čini mi se (ovo nisam 100% siguran) da ni tamo nisu nađeni ostaci alatki. Kolika su naselja morala biti za toliki broj robova koji su kako se tvrdi gradili egipatske piramide (tragovi tih naselja se nešto ne spomiju).[/quote]

Razlog tome je taj sto su Egipcani bili malo pametniji pa su nasli nacin da proizvedu nesto slicno betonu. Sve ono sto je uvijek bilo nevjerovatno (broj robova, kolicina kamena, preciznost klesanja, "lahkoca" transporta...) rijeseno je kada je covjek uspio naci kombinaciju materijala koji zajedno pripremljeni na poseban nacin proizvedu kamen za koji se ne moze reci da je beton...

http://srs.dl.ac.uk/arch/what-the-paper ... ramids.htm

Sve tako ima stvarno vise smisla a piramide ne prestaju biti fascinantne.
Sinapsa

Post by Sinapsa »

kub lajkan wrote:
Sinapsa wrote:Na mom institutu za farmaceutsku hemiju ili farmakognoziju ispitujemo npr. molekularne strukture, substance koja neka biljka sadrzi i jos mi nikada nijedan profesor nije dosao i rekao: "slusaj momak, tvoji rezultati se ne uklapaju u moje dosadasnje znanje! I logicno zakljucujem da je taj rezultat (a bilo je neobicnih) nemoguc, jer ne stoji ni u jednoj knjizi"...nego covjek sasvim normalno razgovara...sta si uradio, koje metode si koristio za analizu, sta namjeravas dalje raditi, predlazem ti to i to...itd.... Nema tu - nemoguce je, jer ne pise ni u jednoj knjizi..To je nauka i istrazivanje....ono sto je dokazano je dokazano, ili za sva vremena ili do onog momenta kada se dokaze da je to pogresno i basta!

Lijepo si ovo napisao. I sasvim konkretno.

Samo da malo dodam...

Bosanski naucnici zive u teskim vremenima...Cinjenica da jedan Zemaljski muzej nema grijanja i da rijetko isplacena, prosjecna plata tamo zaposlenih, visokoobrazovanih namjestenika, iznosi 420 km, je za ne povjerovati!
Za to su ovi dupelizci i populisti od politicara odgovorni, tj. vecina onih koji se bacaju ispred fotoaparata nebil´se slikali sa Semirom...Semir za to nije nimalo odgovoran niti se njega to u ovom momentu treba ticati.
Semir, gledano iz njegove perspektive, pokusava vjerovatno isto tako da izvuce nekakvu korist iz tih svojih novih politickih veza...sto je sasvim normalna stvar. On, iza kulisa, ne samo da zeli da osigura nastavak otkopavanja nego i potporu u ovoj nedavno iskrslom pravnom sukobu (u bespravnoj drzavi) sa bh. naucnicima....

Sto se tice bh-naucnika....
Sasvim je normalno, i za ocekivati da jednom naucniku smeta Semirov pristup problemu....Semirov pristup je oprecan nekakvom normalnom, naucnom redoslijedu...on mozda ima svoje razloge za to, ali taj redoslijed je iz naucne perspektive naopak...Osim toga on je mogao na osnovu svih indicija (od kojih su neke interesantne a neke manje... po meni su vrijedne daljnjih istrazivanja...sto se naknadno ispostavilo ispravnim) napraviti samo hipotezu, medjutim za njega je to vec bila 100% piramida...nije 50, 70, ni 90% nego 100%.... :? mogu da shvatim da on sebi, na osnovu kakvog-takvog iskustva, Visocicu moze bolje i lakse da predstavi kao piramidu, ali ne razumijem tu 1000% sigurnost.... I tu je poenta!!!
On kada je izasao sa tvrdnjama, jedino sto bi bilo ispravno od strane Imamovica i Vejzagicke je da pobijaju, ne ideju, nego neosnovanu 100%-nu sigurnost da se radi o piramidama. Medjutim oni su isto tvrdili, pozivajuci se na svoje znanje i zvanicno stajaliste nauke, da to 100% nije piramida! Mozda i nije, ali zar je stajaliste nauke nepromjenjivo ili se prilagodjava neprekidno novim spoznajama, otkricima(?)...u nekim granama nauke brze u nekim sporije...
Jedino sto su oni, po meni, mogli na osnovu svoga znanja reci je da je postojanje piramide u Evropi, BiH, vrlo, vrlo, vrlo malo vjerovatno!!! Ali, nisu smjeli iskljuciti tu mogucnost 100% jer su, kao prvo, postojale interesantne pretpostavke, indicije koje bi jednog naucnika trebale u pozitivnom smislu zairitirati...i kao drugo, jer je u ovom slucaju 100%-no iskljucivanje te mogucnosti nenaucno....barem ja ne bih nesto iskljucio samo zato sto je nerealno....

Dalje, oni ne trebaju pokusavati opstruirati radove, jer je to u ovom trenutku neprikladno....s jedne strane radi naucne znatizelje, s druge radi znatizelje/ocekivanja/euforije naroda (koja ne bi, siguran sam, ni u ovom gradu u kojem zivim, ovoj urbanoj sredini, pod identicnim okolnostima, bila manja od one euforije Visocana)....oni su trebali insistirati na involviranju u radove (sto im je bilo od Semira ponudjeno) i strucnom nadzoru radova sa visim, od ministarstva jasno definisanim, ovlastenjima..!!!

Medjutim, sve se nakaradno i odvratno odvijalo :( .

Da se ipak radi i o ljudskoj sujeti a ne samo o neslaganju sa Semirovim tvrdnjama govori mi moja empatija, intuicija.
Kada bih ja bio na Imamovicevom mjestu smetalo bi mi sto neko tako bombasticne, nerealne tvrdnje iznosi i pri tome na osnovu svojih indicija prica o piramidama.....
smetalo bi mi jer je pristup nenaucan...
jer je tvrdnja radi naucnog stajalista nerealna.....
jer se toj bombasticnoj teoriji posvecuje toliko paznje...
jer od strane politike dolazi tolika potpora ovom projektu, a ja moram da molim za mizernu platu.....Dovde je sve uredu i ljudski..

Dalje...smetala bi mi ta hipoteza jer znam, da kad se vide indicije, ta ideja ipak nije totaaalno suluda vec da postoji neka mala sansica da se tu nesto nadje, i ta spoznaja, da je MOZDA nesto otkriveno ispod mog nosa, lopatice, ociju, je razarajuca...
Da sam siguran u svoje tvrdnje, samo bih se smjeskao i cekao na propast projekta....ali posto ne cekam smireno nego tvrdim nesto drugo, galamim, vrijedjam...to prisilno govori o mom emocionalnom stanju!!! I to je ljudski ali nije u redu, nije na mjestu

Da sam ja na mjestu bh-naucnika, slijedece stvari (ne)bih uradio:
ne bih Semira javno vrijedjao...
ne bih, kao naucnik, izgubio svoju znatizelju...
ne bih se ponasao nenaucno (tipa - ne znam sta je to...ali to sto ti tvrdis nije sigurno?)
ne bih pokusavao opstruirati radove...
pokusao bih da akceptiram da je potencionalno "otkrice" napravio amater (nije ni prvi ni poslednji)...
pokusao bih od ministarstva iznuditi visa ovlastenja za grupu naucnika, koji ce i zakonski sacuvati moj dignitet, autoritet, i onemoguciti Semiru da se prema grupi naucnika proizvoljno ponasa (sto ne znaci da bi to on uradio, ali eto crno na bijelo je bolje)....i na toj osnovi pridruzio bih se ovom projektu...pa da vidimo sta je to....i tako sa tvorcem hipoteze ujedinjen, potpuno profesionalno bih obavio svoj posao i pokupio dio slave u slucaju uspjeha....a u slucaju neuspjeha, sve bi to manje bilo tragicno jer ne bi bilo zestokih oponenata i opozicije...a osim toga, nije sramota postaviti hipotezu i provjeriti njenu tacnost....naucna metodologija!

Mnoge stvari, krivice koje se Semiru pripisuju, pripisuju se pogresnoj osobi. On nije obavezan nuditi odgovore na sve nebuloze i perverznu politicku situaciju u drzavi i nefunkcionalnost iste. On zeli da dokaze da u BiH postoje piramide....nekima je to lijepa pomisao a neki su skepticni a neki neprijateljski nastrojeni....to je sve...
taxi_driver

Post by taxi_driver »

vidim tema se razvodnjava.sad smo vec poceli pisati o tome da je sem nasao nesto a ne mora biti piramida.ja zelim piramidu i nista drugo.tako je on na pocetku tvrdio.taman da nadje atlantidu ja bih opet rekao semire lazovcino nije ti to piramida.
e sad je druga stvar da je sem dosao u bosnu i rekao ljudi ja mislim da ispod visocice ima nesto vrijedno za iskopati.pa onda trazio sponzore i i ljudsvo za rad.onda bih ga vjerovatno podrzao,i narocito poslije prvih kamenih blokova rekao pa ovaj sem je bio u pravu.
ne nego je on sve naopako postavio i jos tvrdi izricito da je tu piramida. zaveo je pola bosne,i sad tek vidim da od bosne nikad nista nece biti cim vise od pola naroda vjeruje u cika semovu ublehu.
nego usput nek kopa i ispod puta zenica-sarajevo mozda su ti nekad davno napravili i auto put samo sto ga je zemlja pokrila.
novel

Post by novel »

:faraon: :faraon1: @la mela, jes' vidio nove "smajlice" :faraon1: , talibani preuzeli sar-x, da sam ko ti ne bi vise ni navracao ovdje :faraon:

mIRCerka hvala, hvala, hvala..... :wink:
ludost

Post by ludost »

Pod uslovom da je ostao makar tračak smisla za humor i kritičku distancu na ovom forumu, evo šta mi sinoć pade na pamet - zašto baš 5 piramida oko Visokog?

Pa to su piramide drevnih prailirskih faraona SEMIRA, EMIRA, MIRA, IRA i malog RA. Piramida malog RA još nije locirana.
Piramidos

Post by Piramidos »

El-bosniaco wrote:vas anti piramidase da pitam nesto , iskreno mi odgovorite

sta ste vi, srbi, hrvati ili bosnjaci ???? :-? ako se smije znati
Meksikanac a po politickom ubjedjenju Zapatista
Piramidos

Post by Piramidos »

Piramida kraha

Semir Osmanagić je iščašeni amater!

Dok podmladak SDA volonterski čeprka na mjestu za koje Semir Osmanagić tvrdi da je Bosanska piramida sunca i majka svih piramida, visočki trgovci trljaju ruke zbog turističkog buma, političari i vlastodršci se utrkuju da materijalno i moralno potpomognu ovaj "značajni projekat", u javnosti su sve glasnije kritike uglednih bh. historičara i arheologa, koje Osmanagić naziva kabinetlijama.

Međutim, osim domaćih eksperata, o Osmanagićevom otkriću je vrlo kritično nedavno pisao i magazin Art Newspaper (Dani su prenijeli taj tekst), a kritikama se prije nekoliko dana pridružio i predsjednik Evropskog udruženja arheologa Anthony Hardin. The Times je objavio Hardinovo pismo u kojem pored ostalog stoji: "Profesionalni arheolozi iz bivše Jugoslavije i oni iz međunarodnih organizacija kao što je Evropska asocijacija arheologa, upoznati su sa ovim tvrdnjama već neko vrijeme, a javnosti su dostupna i različita 'naučna' izvješća. U većini evropskih zemalja oni koji zastupaju iščašene teorije o skrivenim misterijama na mogućim arheološkim nalazištima slobodni su da ih potenciraju i publiciraju, ali ne i da započinju sa iskopavanjem. Takva iskopavanja predstavljaju opasnost po predmete na nalazištu jer ih vrše nekvalificirani istraživači, bez znanja i iskustva."

Hardin priznaje da mu je poznato da na Visočici postoji nalazište, koje nije zaštićeno Osmanagićevim iskopavanjima, a za koje nije utvrđeno da li je iz ilirskog, rimskog ili medijevalnog doba. Dalje piše: "Situacija u BiH je jako loša, svega nekolicina ljudi brine se o historijskom naslijeđu, i uvrijeđeni su što bogati stranac može doći i prodavati goleme priče o svojim apsurdnim teorijama - konstrukcijama kolosalnih piramida prema kojima su piramide u Egiptu ili u Srednjoj Americi patuljci? Prije 12 hiljada godina? - koje u većini ostalih zemalja nikad ne bi prošle."

Nažalost, histerija koju je u BiH pokrenuo paranaučni šibicar iz Houstona Semir Osmanagić našla je više nego plodno tlo. U društvu u kojem je malo šta suvislo dobrodošlo, na različite je načine podržan tipičan predstavnik nove medijske ideologije: ublehaš koji se oblači kao lik iz niskobudžetnog filma uspio je animirati i CNN-ovu ekipu koja je prošlog vikenda izvještavala iz "Ramzesove vikendice", kako je u narodu prozvana "piramida". Grupa bosanskih arheologa i istoričara zatražila je od nadležnih državnih institucija da se ponište nezakonito izdate dozvole za iskopavanje na brdu Visočica. Nadajmo se da će ga grupa naučnih radnika spriječiti u tome. Jer, piramida u Visokom je stvarna onoliko koliko je Osmanagić zaista Indiana Jones, kako ga časte ovdašnji mediji. (A.B. i F.B)

preuzeto sa

http://www.bhdani.com
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Sinapsa wrote: ........

...
Tekst ti je za čistu desetku. Aferim. :thumbup: Potpisujem od riječi do riječi.
Stari

Post by Stari »

Vodenjak wrote:

Ja licno poticem od starog naroda Inca i znam da su ta tri plemena dosla prije 1500 godina i moje pretke pobila i protjerala sa nase, zemlje!

:zzzz:
The ...sta se foliras...prisjeti se malo ...mi Azteci smo za vas uvijek bili...sjever.
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
Sensei

Post by Sensei »

novel wrote::faraon: :faraon1: @la mela, jes' vidio nove "smajlice" :faraon1: , talibani preuzeli sar-x, da sam ko ti ne bi vise ni navracao ovdje :faraon:

mIRCerka hvala, hvala, hvala..... :wink:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Freelancer wrote:
seljak_cojek wrote:
Freelancer wrote:Hmmm...

:-? :-? :-? :sad:
Ako su i poznavali astronomiju, a imajući u vidu preciznost sa kojom su orjentisane trbalo bi da su imali i neke uređaje za mjerenje koji bi im omogućili takvu preciznost. (Samo radi poređenja Japanci su prilikom izgradnje mosta preko prolaza Akaši postigli da im stubovi mosta visoki oko 80 m odstupaju samo za 5 cm, a negdje sam pročitao da su ostupanja platoa na kome su građene piramide manja od dva cm). Čini mi se (ovo nisam 100% siguran) da ni tamo nisu nađeni ostaci alatki. Kolika su naselja morala biti za toliki broj robova koji su kako se tvrdi gradili egipatske piramide (tragovi tih naselja se nešto ne spomiju).
Nadjeni su alati od bronze ( u Egiptu :-)) , znaju su i kamenolomi iz kojih je vadjen kamen , natpisa ima koliko god pozelis ....ne mogu suditi o preciznosti gradnje jer nisam strucnjak ali vjerujem ti na rijec pajdo :-)
Treba uzeti u obzir da je tvrdoća bronze daleko manja od tvrdoće čelika. Nisam siguran koliko uspješno je moguće "štemati" kamen bronzanim alatom. (Štemajz na hiltovki mi se prilično brzo zatupi iako je od kaljenog čelika). Druga stvar, da se odvali blok od 10-tak tona (u kamenolomu) na način kako se to objašnjava (bušenje rupa, nabijanje drveta u rupe i zalijevanje vodom - ovo je čini mi se navedeno kao jedan od mogućih načina), potrebno je tim bronzanim alatom izbušiti masu rupa dubine i do dva metra, što meni izgleda neizvodljivo. Što se tiče preciznosti, čak i da nije tako fascinantna, kad se uzme u obzir primitivan alat kojim su raspolagali mora im se odati priznanje za kvalitet.
Ovo govorim samo zato da pokažem da je nemoguće tvrdnje 100% potkrijepiti dokazima. Ponekad i korektni dokazi ne daju objašnjenje zašto je nešto tako kako jest, ili pogrešna interpretacija, povezivanje, razumjevanje dokaza mogu dovesti do pogrešnih zaključaka.
terapija

Post by terapija »

Ja sam bosnjak, nisam antipiramidas, samo mislim da nema piramida u visokom. ne bih nista imao protiv njih, ali nema ih, dakle zasto se furati na nesto bezveze
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Piramidos wrote:Piramida kraha

Semir Osmanagiæ je i¹èa¹eni amater!

Dok podmladak SDA volonterski èeprka na mjestu za koje Semir Osmanagiæ tvrdi da je Bosanska piramida sunca i majka svih piramida, visoèki trgovci trljaju ruke zbog turistièkog buma, politièari i vlastodr¹ci se utrkuju da materijalno i moralno potpomognu ovaj "znaèajni projekat", u javnosti su sve glasnije kritike uglednih bh. historièara i arheologa, koje Osmanagiæ naziva kabinetlijama.

Meðutim, osim domaæih eksperata, o Osmanagiæevom otkriæu je vrlo kritièno nedavno pisao i magazin Art Newspaper (Dani su prenijeli taj tekst), a kritikama se prije nekoliko dana pridru¾io i predsjednik Evropskog udru¾enja arheologa Anthony Hardin. The Times je objavio Hardinovo pismo u kojem pored ostalog stoji: "Profesionalni arheolozi iz biv¹e Jugoslavije i oni iz meðunarodnih organizacija kao ¹to je Evropska asocijacija arheologa, upoznati su sa ovim tvrdnjama veæ neko vrijeme, a javnosti su dostupna i razlièita 'nauèna' izvje¹æa. U veæini evropskih zemalja oni koji zastupaju i¹èa¹ene teorije o skrivenim misterijama na moguæim arheolo¹kim nalazi¹tima slobodni su da ih potenciraju i publiciraju, ali ne i da zapoèinju sa iskopavanjem. Takva iskopavanja predstavljaju opasnost po predmete na nalazi¹tu jer ih vr¹e nekvalificirani istra¾ivaèi, bez znanja i iskustva."

Hardin priznaje da mu je poznato da na Visoèici postoji nalazi¹te, koje nije za¹tiæeno Osmanagiæevim iskopavanjima, a za koje nije utvrðeno da li je iz ilirskog, rimskog ili medijevalnog doba. Dalje pi¹e: "Situacija u BiH je jako lo¹a, svega nekolicina ljudi brine se o historijskom naslijeðu, i uvrijeðeni su ¹to bogati stranac mo¾e doæi i prodavati goleme prièe o svojim apsurdnim teorijama - konstrukcijama kolosalnih piramida prema kojima su piramide u Egiptu ili u Srednjoj Americi patuljci? Prije 12 hiljada godina? - koje u veæini ostalih zemalja nikad ne bi pro¹le."

Na¾alost, histerija koju je u BiH pokrenuo paranauèni ¹ibicar iz Houstona Semir Osmanagiæ na¹la je vi¹e nego plodno tlo. U dru¹tvu u kojem je malo ¹ta suvislo dobrodo¹lo, na razlièite je naèine podr¾an tipièan predstavnik nove medijske ideologije: ubleha¹ koji se oblaèi kao lik iz niskobud¾etnog filma uspio je animirati i CNN-ovu ekipu koja je pro¹log vikenda izvje¹tavala iz "Ramzesove vikendice", kako je u narodu prozvana "piramida". Grupa bosanskih arheologa i istorièara zatra¾ila je od nadle¾nih dr¾avnih institucija da se poni¹te nezakonito izdate dozvole za iskopavanje na brdu Visoèica. Nadajmo se da æe ga grupa nauènih radnika sprijeèiti u tome. Jer, piramida u Visokom je stvarna onoliko koliko je Osmanagiæ zaista Indiana Jones, kako ga èaste ovda¹nji mediji. (A.B. i F.B)

preuzeto sa

http://www.bhdani.com

steta sto jos nisu stavili da se Hardin o "arheoloskom nalazistu" i njegovu postojanju informisao putem novina u kojima je tekst i objavljen?!?!?! steta sto su Dani izbacili taj dio pisma, da bar znamo ko su ljudi koji zele da nam nesto odredjuju.
A to da je Osmanagic blablalba .... pa ... da li na nalazistu rade arheolozi? Rade. Sta sada hoce? Sta ne valja? Rade li i drugi eksperti? Rade!

A zao mi je sto se Dani spustaju ovako nisko, pa u polemike ulaze sa setom podmetanja ... jer ako vec hoce da budu korektni ... mogli su bar napisati da je Osmanagic sve do nedavno bio jako korektan prema svim bh naucnicima (i onome sto ni/su uradili).
novel

Post by novel »

Dok podmladak SDA volonterski čeprka na mjestu za koje Semir Osmanagić tvrdi da je Bosanska piramida sunca i majka svih piramida
To bas samo ovi iz SDA caprkaju gore, ja znam neke sa ovoga foruma koji su "zaguljeni" SDP-ovci a pozivaju na caprkanje....
kod nas ti je i "hala" politika, po prdezu ti lijepe etikete :D :oops:
Fair Life

Post by Fair Life »

A wrote:

I molim te objasni mi - kakve to veze ima? Da nisi slucajno, a ne vjerujem da jesi, jer - pametan si momak :oops: , postavio neku tezu "Hrvati i Srbi su protiv nase piramide"? Ili sta je u pitanju? Mislis da ima neki etno-gen koji utjece na vjerovanje u Osmanagica i skepticizam?
Samo da naglasim ovo "jer - pametan si momak". Svaka mu cast... razotkrio je dusmane.
novel

Post by novel »

Sensei wrote: Image
Image
Image
Image
Image
Image
:D odlicno :D sansei-a za faraona :D
Propast1

Post by Propast1 »

Izgleda da prica o piramidi pomalo jenjava.

Jos koji dan, ako Sem ne iskopa kakav svemirski brod, i nikoga da brani piramidu biti nece.

Samo neznam jel manje vijesti o piramidi zbog kise ili zbog nedostatka inpiracije ujka sema?

Jeli istina da se u Visokom planira promjena imena ulica i trgova? Cuo sam, samo neznam gdje planiraju da stave Semirovu ulicu i trg piramide sunca?
Larci

Post by Larci »

COOOLLLL :faraon: :faraon1:

IZJAVA DANA!!!!

Zeljko Joksimovich o plasmanu Hari mata harija na Eurosongu:::

"IDUCE GODINE, EVROVIZIJA CE SE ODRZATI U BIH, NA PLATOU VISOCKE PIRAMIDE!!!! ""

:faraon1: :faraon1:
Locked