Da se nikad ne zaboravi ...

Post Reply
fukara_tz

#976 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

15.07.2008

Tuzla / Srebrenica

Srebrenica 11.07.2008 Kao da me nema

Datum : vječnost . Mjesto : Potočari, dom planetarne tuge jednih i sramote drugih. Tamo su bili svi: diplomati, eminencije, majke , braća, sestre , hiljade, desetci hiljada , stotine hiljada, milioni kraj ekrana od Njujorka do Tokija, od Tokija do Pariza, od Mašrika do Magreba , samo nije bilo njih, onih drugih , osramoćenih. «Ovdje je počinjen zločin protiv čovječnosti» s kojim se ne mogu suočiti ! Pa im ambasador Igliš poručuje : «dođite, vidite, osjetite, žalite i djelujte». Uzalud ! Za one koji se u ogledalo ne smiju pogledati, sve je završeno s početka jula tragične 1995.godine. Oni su u samo dvanaest dana industrije smrti po «Direktivi 7» pisanoj rukom Karadžića ubili osam hiljada i sedamsto ljudskih bića životne dobi od bešike do duboke starosti. Junaci Mladića su nevine, bez oružja, goloruke, gladne i uplašene pokosili kao proljetnu travu. «Ubijeni su ne zbog onog što su uradili , već što jesu».

Image

A, jesu nevini i nedužni. «A mi nismo ničiji , uvijek smo na nekoj međi, uvijek nečiji miraz. Stoljećima mi se tražimo i prepoznajemo , uskoro nećemo znati ni ko smo, zaboravljamo već da nešto i hoćemo. Živimo na razmeđu svjetova, na granici naroda, svakome na udaru, uvijek krivi nekome. Na nama se lome talasi istorije, kao na grebenu. Sila nam je dosadila i od nevolje smo stvorili vrlinu: postali smo plemeniti iz prkosa». Sjećam se Uzeira Biće koji je četnicima, u Foči 1941.godine rekao: «nemate nam što uzeti, sem života!». Dragi ga je Bog sačuvao pa se posle pola godine našao tamo daleko , preko Save , u Gunji gdje je dugo živio i lahko umro. A Halilovići, otac i četiri sina, pet sokolova nisu imali sreće , ili je bog na njih zaboravio i kobnog jula prije trinaest godina su pobijeni . Sestra im Ramiza , u Potočarima, tek sada smirenih na tabutima veli: «osjećam se kao da me nema».

Nemam dovoljno riječi veli rječiti Igliš pred poljem zelenih tabuta. Ali , kaže da je dovoljna jedna riječ : genocid.
Ni misao niti pero moje ne mogu dalje. U pomoć pozivam velikog Mešu da u Potočarima kaže koju svoju mudru:

BISMILLAHIR-RAHMANIR-RAHIM!

Pozivam za svjedoka mastionicu i pero i ono što se perom piše,
Pozivam za svjedoka nesigurnu tamu sumraka i noć, i sve što ona oživi,
Pozivam za svjedoka mjesec kad najedra, i zoru kad zabjeli,
Pozivam za svjedoka Sudnji dan, i dušu što sama sebe kori,
Pozivam za svjedoka vrijeme, Početak i Svršetak svega,
Da je svaki čovjek uvjek na gubitku!

Tako mi vremena, čovjek diosta gubi,
Samo ne oni, koji vjeruju i dobra djela čine,
I samo ne oni koji jedni drugima preporučuju istinu,
I samo ne oni koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

Image

Draga braćo i sestre,
Sinovi i kćeri Ademovi,
Došli ste i htjeli ste da ostanemo zajedno, da se pogledamo oči u oči, tužni zbog smrti nedužnih, uznemireni zbog zločina, jer znate ko ubije nedužnog čovjeka, kao da je sve ljude pobio.
Sve su nas ubili nebrojeno puta, braćo moja ubijena, a užasnuti smo kad nam pogodi nekog ko nam je najdraži.
Šefkija, brate, probudi se!
Harune gdje si?
Gdje ste sva moja braćo izgubljena i pobijena?!
Zašto nas razdvajaju, kad smo razdvojeni svakako. Da li zato da saznamo, ili da zamrzimo, kad nismo znali voljeti?
Možda bih trebao da ih mrzim, ali ne mogu.
Ja nemam dva srca, jedno za mržnju, drugo za ljubav.
Ovo što imam, sad zna samo za tugu.
Moja molitva, moja pokora, moj život i moja smrt, sve to pripada Bogu, Stvoritelju svijeta.
Ali moja žalost pripada samo meni.
Moje braće više nema, i hoću samo to da kažem: Moj Bože, ojačaj njima mrtvima snagu moju, njima mrtvima i nesahranjenima po zakonima Božijim, neviđenim i ne cjelivanim od svojih najbližih pred veliki put sa kog povratka nema.
Moj Bože, daj mi snage da ne klonem od bratske i ljudske žalosti, i da se ne otrujem mržnjom.
Rastavi mene i njih, i sudi nam, a meni, Bože daj snage da oprostim. Jer ko oprosti, on je najveći.
A znam, znam, zaboraviti ne mogu!
Jedna jedina stvar koja mi je ostala od kuće, od majke, to je mahrama sa četiri izvezene zlatne ptice. Znače sreću. Čuvam je u sehari.
Još kao dijete sam shvatio ono najvažnije, a to je Ljubav, Prijateljstvo, Ljubav prema drugome.
A vas, braćo i sestre molim, ne zamjerajte zbog ovih riječi, ako su vas zaboljele i rastužile.
A sad idite kući i ostavite me sama sa mojom nesrećom.
Lakše mi je sad, podjelio sam je sa vama. Amin Bože!

Piše: Ekrem Avdić (Tuzlanski list)

samson

#977 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by samson »

do nas je, ovo nam je ubuduce skola kako cemo djecu da odgajamo da znamo ko nam je pobijo nase najmilije :( :( :( :( :( :(
chockad

#978 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by chockad »

rijeci su suvisne. slike su iz fabrike akumulatora u srebrenici
Image
Image
Image
Image
fukara_tz

#979 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

15.07.2008

"Zene Srebrenice govore"

Žene čiji su najbliži ubijeni tokom genocida u Srebrenici 1995. godine, zamoljene su da kažu šta bi imale da poruče gradjanima i gradjankama Srbije,
danas nakon 13 godina. Autorka ovog video zapisa je Milica Tomić. Video je radjen isključivo za namenu obeležavanja 13. godišnjice genocida u Srebrenici, mirovne akcije "Žena u crnom" pod sloganom "Solidarnost i odgovornost", kao produkt dijaloga autorke sa ovim udruženjem.

fukara_tz

#981 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

16..07.2008

Srebrenica
Ekshumirano 31 nekompletno tijelo

Iz sekundarne masovne grobnice Pusmulići 2 kod Zelenog Jadra, općina Srebrenica danas je ekshumirano 31 nekompletno tijelo i četiri izdvojena dijela tijela, priopćila je tužiteljica tuzlanskog Županijskog tužiteljstva Danica Kovačević, a pod čijim vodstvom eksperti Tuzlanskog ureda Instituta za traženje nestalih vrše iskapanja.

Po riječima tužiteljice Kovačević, u grobnici su pronađeni predmeti, među kojima i osobni dokumenti žrtava.

Pored navedenih, iz grobnice Pusmulići 2 do sada su ekshumirana dva kompletna i 30 nekompletnih tijela, a ekshumacija iz ove grobnice se nastavlja i sutra. Pretpostavlja se da se radi o žrtvama srebreničkog genocida koje su iz primarne grobnice u Kravici prebačeni u Pusmuliće.

(FENA)
tazmania

#982 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by tazmania »

The Maniacs 1987 na Maršu mira 2008

http://www.themaniacs.org/index.php?opt ... &Itemid=25

:thumbup:
fukara_tz

#983 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

17.07.2008

Čapljina
Petnaesta godišnjica zločina na Bivoljem Brdu

Na Bivoljem Brdu kod Čapljine sinoć je obilježena 15. godišnjica zločina počinjenog nad Bošnjacima ovog mjesta.

Program obilježavanja upriličen je na lokalitetu gdje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) počinili zločin, u jami bivšeg rudnika “Dolovi”.

Članovima porodica 12 ubijenih Bošnjaka obratio se predstavnik Islamske zajednice (IZ) Mostar Nazif ef. Garib, koji je, između ostalog, kazao da se ovi događaji trebaju dostojanstveno obilježvati i ne zaboraviti sve ono što se desilo u prošlosti.

Predstavnik Organizacijskog odbora Ajman Šoše rekao je da porodice najviše boli činjenica da 15 godina od ovog ratnog zločina još niko nije izašao pred lice pravde.

Šesnaestog jula 1993. godine 12 civila bošnjačke nacionalnosti starije životne dobi odvedeni su iz svojih kuća, te ubijeni u jami rudnika “Dolovi”.

Nakon što su ubijeni, njihova tijela su spaljena.

Komisija za traženje nestalih Federacije BiH je 1999. godine pronašla posmrtne ostatke ubijenih osoba, nakon čega su dostojno sahranjeni u mjesnom haremu.

(FENA)
fukara_tz

#984 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

17.07.2008

Srebrenica
Ekshumirana 63 tijela Srebreničana

Ekspertni tim federalne komisije za traženje nestalih, odjeljenje Tuzla, pod rukovodstvom Tužilaštva Tuzlanskog kantona je za sedam dana rada, iz masovne grobnice Pusmulići II kod Srebrenice ekshumirao 61 nekompletno i dva kompletna tijela.

Alma Džaferović, tužitelj Tužilaštva Tuzlanskog kantona potvrdila je da je, osim skeletnih ostataka, u ovoj masovnoj grobnici pronađeno i nekoliko ličnih dokumenata i predmeta.

Prema ranijim informacijama, radi se o Srebreničanima koji su u julu 1995. godine zarobljeni i ubijeni u okolini Bratunca, a zatim iz primarne grobnice, prevezeni u selo Pusmuliće.

(FENA)
Pietje_Bel

#985 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Pietje_Bel »

:(
Last edited by Pietje_Bel on 17/07/2008 17:19, edited 1 time in total.
fukara_tz

#986 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

Ako neko zeli da pomogne na topic stavljam sve ono sto je dokazano, presude za ratni zlocin Suda BiH i Haskog tribunala, eksuhmacije i identifikacije, sjecanje na masakre, slike koje napravite a nisu postirane ovdje, slike sa neta su vec postavljene tako da i to ne ponavljamo. I da se suzdrzimo od bilo kakvih nacionalistickih i provokativnih poruka jer takve poruke svakako budu uklonjene.
fukara_tz

#987 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

18.07.2008
Srebrenica

Završena ekshumacija iz grobnice Pusmulići 2

Iz sekundarne masovne grobnice Pusmulići 2 kod Zelenog Jadra na području Srebrenici jučer su izvađeni posljednji posmrtni ostaci žrtava srebreničkog genocida 1995. godine, saopćila je glasnogovornica Tužiteljstva Tuzlanskog kantona Jasna Subotić.
Stručnjaci Tuzlanskog ureda Instituta za traženje nestalih eksumirali su iz grobnice 64 nekompletna i dva kompletna tijela te tri vreće sa sitnim kostima i garderobom.

Uz skeletne ostatke pronađeni su i osobni dokumenti, sat i nakit. Zatrpavanje grobnice počelo je jučer, a, po riječima glasnogovornice Subotić, bit će završeno tokom današnjeg dana.

Ekshumacije se nastavljaju 21. jula na lokalitetu Pobuđe, na području bratunačke općine.
(FENA)
fukara_tz

#988 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

19.07.2008.

Kozarac/Prijedor
Fatiha za nevino ubijenu mladost

Mersija Hodžić, majka Kozarčanka, ni nakon 16 godina nije pronašla kosti svog jedinca Emira, kojeg je posljednji put vidjela 24. maja 1992. Teško breme boli Mersija godinama dijeli s ostalim majkama Kozarčankama.

Jučer u Kozarcu kod Prijedora, gdje je prije dvije godine postavljena spomen-ploča, Mersija Hodžić, Sada Hodžić, Sevlija Nihanović, Sadija Jakupović, Zumra Zaimović, Asima Memić i Ajka Blažević svijetu su poručile da žele da na mjestu izgubljene kozaračke mladosti bude izgrađeno spomen-obilježje. Na njemu će biti 1.800 imena nevino stradalih Kozarčana ubijanih u logorima, na Vlašiću, u Kozarcu.

Image

- Nismo izgubile nadu da ćemo pronaći svoju djecu, jer ta nas nada i održava u životu, kao i ljudska želja da im u centru Kozarca, tamo gdje se naša mladost družila, prve tajne dijelila, ašikovala, prve ljubavi pronalazila, izgradimo spomen-obilježje - kaže majka Zumra.

Uplakana Sada Hodžić kaže da su njihova djeca u dušama majki, ali da njihova imena moraju biti na spomeniku.

- Ime mog Hamdije i ostale mladosti Kozarca. Za to živim, da dođem kod spomenika, da sjednem na klupu, da mu proučim Fatihu... Spomen-obilježje svima će jasno pokazati šta se stvarno dogodilo u Kozarcu i šta je bilo s našom djecom - kaže Sada.

Mušić: Vlada FBiH izdvojit će 50.000 KM

Edin Mušić, federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe, jučer je majkama obećao pomoć.

- Ovo je značajna inicijativa majki i projekt koji će predstavljati svojevrstan pečat na kvalitetan povratak u ovaj kraj. Gradnja spomen-obilježja za nas je obaveza i Federalna vlada naći će model da za ovaj projekt obezbijedi oko 50.000 KM - kazao je Mušić.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... nu-mladost
fukara_tz

#989 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

19.07.2008

Rizvanovići / Prijedor
Zločinci nisu poštedjeli ni dvogodišnjeg Anela Behlića

Mevludom na platou u naselju Rizvanovići kod Prijedora, koji će, uz prisustvo lokalnih i imama Muftijstva bihaćkog, s Hasanom ef. Makićem na čelu, biti održan danas u 19 sati, mještani prijedorskog Brda počet će obilježavanje 16. godišnjice zločina u kojem je u samo četiri julska dana 1992. godine ubijeno oko 1.700 nedužnih bošnjačkih civila. Najmlađa žrtva, Anel Behlić iz Čarakova, imao je samo dvije godine

Porodice ubijenih sutra će obići šehidska mezarja s lijeve obale Sane, u naseljima Zecovi, Bišćani, Čarakovo, Rizvanovići, Hambarine i Rakovčani.

Sudbin Musić, predsjednik Medžlisa IZ Prijedor, kaže da su u etničkom čišćenju Brda nestale cijele porodice, poput porodice Redžić, u kojoj su ubijeni roditelji i troje djece, među kojima i petogodišnji Namir. Hava Tatarević ostala je bez šest sinova. Samo u Čarakovu ubijeno je 416 nevinih civila, Zecovi su u potpunosti ostali bez mještana, u Rizvanovićima je ubijeno oko 300 ljudi.

Musić kaže da porodice tragaju za još oko 800 ubijenih i da su izgubile nadu da će ih pronaći.

- To nam je najveća bol. Roditelji umiru od tuge u potrazi za kostima ubijene djece, koja su im pred očima odvođena i ubijana. Plato u Rizvanovićima tog jula 1992. godine bio je mjesto nemoći i očaja, gdje su nevini ljudi razdvajani. Jedni su ubijani na licu mjesta, drugi odvođeni u smrt, u logore - kaže Musić, koji je u ratu ostao bez 54 člana svoje porodice.

O šehidskim mezarjima brinu se samo porodice

- Porodice ubijenih Bošnjaka Brda pogađa i činjenica da su šehidska mezarja isključivo samo njihova briga. Da nije nas, niko ih ne bi uredio. Tužno je što majke, koje obično nemaju nikakvih primanja, moraju odvajati novac da bi djetetu podigle nišan - kaže Musić, dodajući da su mještani Čarakova, uz pomoć dijaspore, sami podigli turbe na šehidskom mezarju kako bi od zaborava otrgli imena 416 žrtva ovog naselja.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... la-behlica
fukara_tz

#990 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

19.07.2008

Banjaluka
Nakon 15 godina klanjan džuma-namaz

Stupnička džamija srušena je 9. septembra 1993.

Više stotina vjernika jučer je prvi put nakon 15 godina u Stupničkoj džamiji u Banjoj Luci klanjalo džuma-namaz, koji je predvodio generalni sekretar Medžlisa IZ i izaslanik reisu-l-uleme Muhamed ef. Salkić.

Image

U okviru ceremonije otvaranja ove džamije, jučer je u banjsko-rekreativnom centru "Šeher" upriličen okrugli sto o temi "Povratak", kao i promocija knjige "Dokumenti opstanka" Sabire Husedžinović, čemu su prisustvovali članovi Medžlisa IZ Banja Luka, predvođeni muftijom banjalučkim Edhemom ef. Čamdžićem, banjalučki imami, muftija zagrebački Šefko ef. Omerbašić i akademik Muhamed Filipović.

Filipović se podsjetio na čuvene Banjalučane koji su ispisali historiju Banje Luke svojim "djelima, gradnjom i koracima sa stilom i bez sile i zla" te poručio da je autorica knjige Sabira Husedžinović, izuzetnim dokumentima, učinila mnogo za Banju Luku i IZ.

Govoreći o historijskim detaljima iz Banje Luke, Filipović je napomenuo da je "Ferhadija djelo koje ima rang svjetske vrijednosti, a Arnaudija arhitektonski dijamant".

Svečanost otvaranja Stupničke džamije ili džamije Hadži Salihije u Banjoj Luci počet će danas u 11.30 sati. Ova džamija izgrađena je 1595. godine i bila je pod zaštitom UNESCO-a kao kulturni spomenik svjetske baštine treće kategorije. Srušena je 9. septembra 1993.

Autor: V. STEVANOVIĆ

fukara_tz

#991 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

19.07.2008

Kravica / Bratunac

Osjećao sam kosti ljudi koji su bili pogođeni

Nepuni sat prije nego što su Srebreničanke u utorak bile presretnute u Sandićima, gdje im je policija zabranila dalje kretanje prema Kravici, prof. dr. Smail Čekić, direktor Instituta za ratne zločine BiH, u Novoj Kasabi održao je čas historije na kojem je detaljno opisao likvidaciju Srebreničana u nekadašnjem skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici, poznatijem kao Magacin otkupa, koja se dogodila 13. jula 1995. godine oko 18 sati.

Image

Profesor Čekić, naime, kao član Komisije za ispitivanje događaja u Srebrenice i oko nje u julu 1995., koju je prije nekoliko godina formirala Vlada RS, tokom istraživanja s ostalim članovima Komisije došao je u posjed dokumenata i podataka koji nedvosmisleno ukazuju kako su i na koji način usmrćeni zarobljenici prethodno dovedeni u Magacin otkupa u Kravici.

- Kasno poslije podne 13. jula 1995. godine između 1.000 i 1.500 Bošnjaka koji su bježali kroz šumu i bili zarobljeni i zatočeni na poljani kod Sandića i drugim lokacijama, autobusima ili pješice odvedeno je u Kravicu i natjerano da uđu u skladište Osnovne organizacije kooperanata "Kravica" (Zemljoradnička zadruga), gdje je izvršen veliki masakr. Oko 18 sati svi su likvidirani - zoljama, ručnim bacačima, ručnim bombama, puščanim mecima - započeo je svoje izlaganje prof. Čekić.

U skladište pretrpano zatočenicima, navodi dalje Čekić, počela je pucnjava s obje strane, kroz prozore, iz svih vrsta naoružanja, čak i ručnih bacača raketa.

- Prema kazivanju jednog od preživjelih, "nastala je velika pucnjava, a mi nismo znali odakle dolazi. Bilo je pušaka, ručnih bombi, mitraljiranja, bilo je... U skladištu se tako zamračilo da ništa nismo mogli da vidimo. Ljudi su počeli jaukati, vikati, zapomagati. Onda bi nastalo zatišje, pa bi onda odjednom sve počelo iznova. I tako su oni nastavili pucati sve dok nije pala noć" - citirao je Čekić jednu od izjava svjedoka strijeljanja.

Čekić je dalje ispričao dijelove sjećanja svjedoka, koji je naveo da ni u jednom filmu strave i užasa koji je gledao nije vidio ništa slično. "To je bilo gore i od svakog filma", rekao je svjedok.

- Stražari raspoređeni oko zgrade ubijali su zatvorenike koji su pokušavali pobjeći kroz prozore. Kada je pucnjava prestala, skladište je bilo puno leševa.

Svjedok J. se prisjeća: "Niste mogli da stanete na beton a da ne nagazite na leš. Cijeli betonski pod bio je pokriven mrtvim tijelima". Svjedok K. koji je bio samo lakše ranjen, opisao je kako je, nakon što je pucnjava prestala, prošao kroz skladište da bi umakao kroz prozor: "Pod nisam mogao ni da dotaknem, betonski pod skladišta...

Nakon pucnjave, osjetio sam neku čudnu vrućinu, toplinu, koja je zapravo dolazila od krvi koja je pokrivala betonski pod i gazio sam po mrtvacima koji su na njemu ležali. Ali, bilo je i nekih koji su još bili živi, koji su samo bili ranjeni i kada bih nagazio na nekoga živog, čuo bih kako jaukne, zastenje, jer sam nastojao kretati se što sam brže mogao. Osjetio sam da su ljudi sasvim rastrgani. Osjećao sam kosti ljudi koji su bili pogođeni tim rafalima ili granatama, mogao sam da osjetim kako im se drobe rebra. Onda bih se opet pridigao i nastavio...." - naveo je Čekić sjećanja svjedoka.

Sutradan ujutro, ispričao je dalje prof. Čekić, vojnici su provjeravali ima li preživjelih. Otkrivši nekoliko ranjenih zarobljenika, stražari su neke od njih natjerali da pjevaju srpske pjesme, a onda ih pobili. Nakon što su ubili i posljednjega, bagerom su tijela počeli odvoziti iz skladišta.
Skladište unaprijed odabrano

- Žrtve genocida iz skladišta u Kravici su zarobljenici dopremljeni s privremnih sabirnih mjesta kao što su poljana kod Sandića i fudbalski teren u Novoj Kasabi, koja su organizirana unaprijed, kako bi se tamo mogao držati veliki broj zarobljenika.

Skladište u Kravici unaprijed je odabrano kao lokacija za zarobljenike, jer su poslije podne 13. jula 1995. godine zarobljenici koordiniranim djelovanjem ovamo dovedeni s nekoliko različitih tranzitnih lokacija - kazao je Čekić.

Vezani muškarci

- Drinski korpus uvečer 13. jula 1995. znao je za činjenicu da je u skladištu u Kravici izvršen genocid.

Skladište se nalazi na glavnoj cesti između Bratunca i Konjević-Polja, koju su vojna vozila tog dana itekako koristila. Neki od bošnjačkih izbjeglica izjavili su da su 13. jula 1995., prolazeći kroz Kravicu, iz autobusa vidjeli leševe muškaraca kako leže na poljani i muškarce postrojene s rukama vezanim na potiljku - naveo je prof. Čekić.

Jecaj majki

Izlaganje prof. Smaila Čekića bilo je planirano održati u Kravici. Nakon upozorenja da je stiglo rješenje PS Bratunac kojim se majkama zabranjuje odlazak tamo, on je svoje izlaganje održao u Novoj Kasabi, pored stadiona s kojeg su 13. jula 1995. odvođeni zarobljenici koji su kasnije strijeljani u Kravici.

Muk i tišina koji su pratili Čekićevo obraćanje, prekidani su plačem i jecajima nekoliko desetina majki, od kojih su mnoge prvi put čule pravu istinu o strijeljanju u Kravici.

Autor: Almasa HADŽIĆ

Video pokusaj majki Srebrenice da poloze cvijece u Kravicama
fukara_tz

#992 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

19.07.2008

SAD
Američki Kongres obilježio godišnjicu genocida u Srebrenici

U američkom Kongresu 11. jula održana je komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, koju je organiziralo Bošnjačko-američko savjetodavno vijeće za BiH iz Vašingtona.

Također, i ove godine nekoliko kongresmena i senatora povodom obilježavanja 13. godišnjice genocida dalo je izjave u kojima se, osim Srebrenice, spominju i ostali gradovi u BiH poput Kozarca, Prijedora, Banje Luke, Bihaća, Žepe, Goražda i Višegrada.

Najneslavnija epizoda

Kongresmen Ras Karnehan (Russ Carnahan) izrazio je duboko "saosjećanje i sjećanje na žrtve genocida u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine".

- Najneslavnija epizoda ovog genocida bio je masakr nad Bosancima predvođen lično generalom Vojske RS Ratkom Mladićem u Srebrenici, "zaštićenoj zoni" UN-a. Trebali bismo se sjetiti svih nevinih ljudi brutalno ubijenih, odajući im počast prisjećajući se njihove borbe za slobodu tokom trogodišnje okupacije Srebrenice. Također bih želio odati počast i sjetiti se žrtava u manje spominjanim mjestima kao što su Kozarac, Prijedor i Banja Luka. Ovaj sukob bio je najveći masakr i genocid nad civilima u Evropi nakon Drugog svjetskog rata - kazao je Karnehan.

On je s ponosom istakao da u njegovom okrugu živi najveća bosansko-američka zajednica u SAD.

- Od nekoliko desetina hiljada mojih bosansko-američkih birača, njih više od 5.000 preživjeli su srebrenički genocid. Kao predstavnik mnogih bosansko-američkih prijatelja u Sent Luisu, znam da ova tragedija neprekidno muči mnoge moje birače. Mi moramo odati počast ubijenima, pronaći krivce i odati priznanje hrabrim preživjelima. Važno nam je sjećati se ovog mračnog poglavlja historije kako bismo učili iz toga za dobrobit budućih generacija - poručio je Karnehan.

Kongresmen Džon Oliver (John Olver) na početku obraćanja podsjetio je da je u proljeće 1992. godine "smišljena i jako dobro organizirana kampanja etničkog čišćenja, masovnih ubistava, silovanja, zlostavljanja, teroriziranja i zastrašivanja civilnog stanovnistva diljem BiH rezultirala brojkom od 200 hiljada mrtvih muškaraca, žena i djece".

- Pored ovoga, samo je u Srebrenici ubijeno je 8.000 ljudi za manje od pet dana u julu 1995. godine. U konačnici, dva miliona Bosanaca i Hercegovaca protjerano je iz svojih domova, a bogata kultura zemlje, religijsko naslijeđe i spomenici svjesno su uništeni. Preživjeli se danas suočavaju s posttraumatskim poremećajem, siročad još traga za svojim roditeljima, dok se stalno pronalaze nove masovne grobnice - kazao je kongresmen Oliver.

Krivica UN-a

Istakao je kako bi "međunarodna zajednica, da je imala zaista želju zaštititi UN-om obilježenu "sigurnu zonu" Srebrenica, spriječila tragičan ishod.

- Hiljade nevinih života danas bi bile s nama ovdje. Svijet je rekao "ne ponovilo se nikada" genocidu, da bi potom građane BiH ostavio na cjedilu i prepustio ih neizrecivoj noćnoj mori - rekao je Oliver.

Naglasio je da se nikada ne smiju zaboraviti užasi koji su zadesili ljude u BiH.

- Ne možemo se jednostavno pretvarati da je bosanska patnja iza nas, niti da je zemlja u potpunosti stabilna. Ljudi u BiH još pokušavaju obnoviti svoju zemlju, reformirati institucije odgovorne za genocid i zamijeniti etnoteritorijalnu podjelu zemlje funkcionalnom demokratskom državom. Obilježavajući 11. juli, moramo se uvijek prisjetiti nevinih ljudi koji su izgubili svoje živote dok je međunarodna zajednica propustila da djeluje. Moramo obznaniti da će pravda pobijediti jedino onda kada Ratko Mladić i Radovan Karadžić budu lišeni slobode - poručio je Oliver.

Godišnjica genocida obilježena je i u američkom Senatu. Senator Arlin Spekter (Arlen Specter) kazao je da je između 12. i 16. jula 1995. godine oko 8.000 muškaraca i dječaka masakrirano na području Srebrenice.

- Ubijanje je počinila Vojska RS pod direktnom komandom Ratka Mladića i odobrenja predsjednika RS Radovana Karadžića. Među najvećim uspjesima Suda u Hagu bila je presuda 2001. godine Radoslavu Krstiću za počinjeni genocid. Drago mi je čuti kako su nedavno srbijanske vlasti uhapsile dugogodišnjeg bjegunca Stojana Župljanina. Ovo je u posljednjoj godini bilo prvo hapšenje jednog od glavnih osumnjičenih za ratne zločine. Bez obzira na to, i dalje su tri osobe na slobodi, uključujući Karadžića i Mladića. Neophodno je ove tri osobe izvesti pred lice pravde - kazao je Spekter.

Uhapsiti odgovorne za genocid

Predstavnice udruženja žrtava genocida ove godine su jednoglasno prihvatile prijedlog BAACBH da američkom senatoru Jozefu Bajdenu (Joseph Biden) pripadne nagrada "Srebrenica 1995" - priznanje koje se dodjeljuje osobama zaslužnim za borbu protiv genocida i promotorima mira i tolerancije u svijetu.

Budući da Bajden nije bio u mogućnosti da otputuje u BiH, u svom pismu zahvale je istakao:

- Nadam se da ćemo se obavezati da obnovimo međusobne ljudske veze pokidane tokom rata, da ćemo raditi na obnovi veza među bosanskim zajednicama tako da budu jače i elastičnije nego što su to bile ranije i da ćemo izvesti pred lice pravde one koji su odgovorni za genocid počinjen u Srebrenici. Prihvatam ovu nagradu s velikom poniznošću i ličnom odgovornošću te ostajem s vama u namjeri da opravdam ovu čast vrijednim angažmanom.

Poziv bh. dijspori za lobiranje

Iz BAACBH su pozivali bh. dijasporu u SAD da se aktivno uključi u proces lobiranja, prvenstveno za svoje interese kao američki građani, a time indirektno i za prosperitet BiH.

- Također apelujemo na sve "lokalne" i "krovne" organizacije u dijaspori da svoju energiju usmjere na proširenje Kluba kongresmena prijatelja BiH kako bi rezolucija o ustavnim promjenama u BiH, koja je trenutno u proceduri američkog Kongresa, dobila veću podršku. Ovo su procesi i dokumenti s trajnim značenjem i mogu imati dalekosežne posljedice na procese u BiH. Jedino zajedničkim i proaktivnim djelovanjem možemo osigurati potpunu pozornost američke administracije i tako pomoći BiH - navodi se u pozivu bh. lobističke grupe iz Vašingtona.

Knjiga žalosti i ćilim s imenima žrtava u Kongresu

U dvorani Komiteta američkog Kongresa za vanjsku politiku, gdje je održana komemoracija, pored knjige žalosti u koju su se gosti imali priliku upisati, izložen je i ćilim istkan u Tuzli rukama žena izbjeglih iz Srebrenice, a na kojem su ispisana imena žrtava genocida.

Image

Knjiga žalosti s potpisima članova Kongresa i njihovog osoblja bit će uručena majkama Srebrenice i preživjelima genocida.

Autor: A. MALAGIĆ
Idun

#993 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by Idun »

Genocid u Bosanskoj Krajini.... Prijedor, Banja Luka, Kljuc, Sanski Most, Bosanska Krupa, Bihac..… Nestajanje korjena bosnjackog.
Negirali nam nase smrti, pokusaje istrebljenja, pokusali prikriti zlocine kakvi nisu u Europi zabiljezeni od Drugog svjetskog rata i Holokausta.
Kao da nismo ljudi.

fukara_tz

#994 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

20.07.2008

Podrinje
Otvorena obnovljena džamija u Cerskoj

Danas je u Cerskoj u prisustvu nekoliko stotina gradjana otvorena obnovljena dzamija koja je porusena okupacijom Cerske. Izgradnja dzamije zavrsena je za deset i po mjeseci a obnovljena je uz pomoc dobrih ljudi

Image

fukara_tz

#995 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

20.07.2008

Prijedor
Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka

Obilaskom šehidskih mezarja, u šest prijedorskih naselja na lijevoj obali Sane i vjerskim molitvama danas su porodice i prijatelji obilježili 16. godišnjicu stradanja oko 1.700 civila Bošnjaka.

Porodice ubijenih su i s ovogodišnjeg skupa apelirali na ljude dobre volje i na lokalne vlasti da otkriju grobnice u kojima se nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih, kao i tajne grobnice svih stradalih u ratu širom BiH, kako bi ih porodice mogle dostojanstveno ukopati.

Pripadnici vojnih i policijskih snaga bosanskih Srba su u naseljima na lijevoj obali Sane, u kojima je živjelo pretežno bošnjačko stanovništvo, ubili oko 1.700 civila različite životne dobi i pola, a najveći pokolj desio se na današnji dan.

Autor: Onasa
fukara_tz

#996 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

21.07.2008

Prijedor
Dženaza za 70 sugrađana ubijenih u ljeto 92. godine

Prijedor će se u srijedu, 23. jula, u najvećem povratničkom naselju Kozarcu oprostiti od 70 svojih sugrađana, civilnih žrtava proteklog rata, čiji su posmrtni ostaci, nakon ekshumacija iz masovnih grobnica Kevljani, Jakarina kosa, jama Lisac i Hrastova glavica identificirani u posljednjih godinu u hali Šejkovača kod Sanskog Mosta.

Riječ je o 69 Bošnjaka i jednom Romu, Zdravku Pupavcu Hotiću, koji su ubijeni u ljeto 1992. godine, na kućnim pragovima u naseljima s lijeve obale Sane, u Kozarcu i u logorima Omarska i Keraterm.

Nasution Kljunić, predsjednik Organizacionog odbora za šehidska mezarja i zajedničke dženaze i sahrane, kazao je da će ispraćaj žrtava imati isključivo vjerski karakter.

Klanjanje zajedničke dženaze u Kozarcu na stadionu Bratstvo prevodit će reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić nakon čega će se povorke s tijelima žrtava uputiti u pravcu šehidskih mezarja u Kamičanima, Zecovima, Čarakovu, Hambarinama, Rakovčanima, Rizvanovićima, Bišćanima, Skeli - Zagradu, te u džemate Ćela i Čejreke.

Među onima koji će u srijedu biti ukopani na šehidskim mezarjima je i dvoje djece, Midhet Salihović i Kemal Bešić, koji su ubijeni u dobi od samo petnaest godina, te tri žene od kojih je Nura Jakupović (82) ujedno i najstarija žrtva.

U Organizacionom odboru nam je rečeno da je najviše identificiranih žrtava s područja Kozarca, čak 32, čiji će posmrtni ostaci nakon zajedničke dženaze biti ukopani na šehidskom mezarju u Kamičanima.

Imena žrtava

U srijedu će biti ukopani: Ahmet Alić, Daut Arnautović, Ismet Avdić, Hamdija Balić, Ismet Balić, Izet Behlić, Muharem Behlić, Redžep Behlić, Ismet Bešić, Kemal Bešić, Ibrahim Bešlagić, Ahil Dedić, Mirsad Dedić, Hasir Džamastagić, Jusuf Đulić, Sadmir Ejupović, Mehemed Elkaz, Fajko Fazlić, Munib Forić, Hajra Hadžić, Safet Hatić,

Kasim Hegić, Fatima Hodžić, Rasim Hopovac, Himzo Hrnić, Zahid Hrustić, Hasan Hujić, Meho Hujić, Rifet Hujić, Ibrahim Hušić, Adem Jakupović, Enes Jakupović, Azur Jakupović,
Besim Jakupović, Nura Jakupović, Zlatan Jakupović, Izet Kadić, Esmir Kadirić, Edin Kadirić, Nurudin Kekić, Mirsad Kenjar, Sead Kevljanin, Himzo Kilić, Velid Medić, Jusuf Melkić,

Ahmet Melkić, Halim Mešić, Zlatan Mujagić, Ramiz Mujanović, Ermin Mujdžić, Avdo Murčehajić, Ćamil Musić, Emir Musić, Zehra Novkinić, Alen Nureski, Mirsad Nureski, Faik Pađan, Hamed Poljak, Zdravko Pupavac, Uzeir Ramulić, Halid Ramulić, Hilmija Rizvan, Midhet Salihović, Enver Siječić, Mehmedalija Sikirić, Nijaz Sivac, Ferid Šabanović, Faudin Tadžić, Adil Zenković i Smajo Zukanović.
fukara_tz

#997 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

21.07.2008

Podrinje
Ekshumacije na lokalitetu Pobuđe

Tuzlanski ured Instituta za traženje nestalih, pod vodstvom Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, danas je vršio ekshumacije na lokalitetu Pobuđe, zaseok Rahunići, na području bratunačke općine.

"Trebali su se ekshumirati skeletni ostaci četiri osobe nepoznatog identiteta, koje su ubijene 1993. godine. Na terenu smo pronašli potpuno ugljenisane fragmente skeleta ljudskog porijekla, tako da se teško može znati spol, godina rođenja, ali ono što smo na terenu mogli saznati to je da je najverojatnije riječ o četiri starije ženske osobe koje su ubijene a potom zapaljene", izjavila je tužiteljica Danica Kovačević.

Ako se na osnovi pronađenih ostataka mogne zaključiti o kome je riječ, uslijedit će sudskomedicinska obrada, kazala je tužiteljica Kovačević.

(FENA)
fukara_tz

#998 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

22.07.2008

Da se ne zaboravi

Uhapšen ratni zločinac Radovan Karadžić

Uhapšen ratni zločinac Radovan Karadžić

Haški optuženik, bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić uhapšen je večeras, saopštio je Savjet za nacionalnu bezbednost, javlja CNN. Savjet za nacionalnu bezbjednost Republike Srbije saopštio je da je akcijom srpskih službi bezbjednosti lociran i lišen slobode haški optuženik Radovan Karadžić. Integralni tekst saopštenja iz Pres službe predesednika Srbije glasi: "Savjet za nacionalnu bezbjednost Republike Srbije saopštio je da je večeras akcijom srpskih službi bezbjednosti lociran i lišen slobode haški optuženik Radovan Karadžić. Karadžić je priveden istražnom sudiji Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju", prenosi B92. Radovan Karadžić, ratni čelnik bosanskih Srba, na Haškom je sudu godine 1995. godine po ličnoj i komandnoj odgovornosti optužen za genocid, sudjelovanje u genocidu, istrjebljenje, ubistva, progone, deportacije, nečovječna djela, protupravno teroriziranje civila i uzimanje talaca. Od 1998. godine je u bijegu. Jedan je od trojice preostalih haških optuženika koji se dosad nalazio na slobodi, uz Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Haški tribunal potvrdio hapšenje Radovana Karadžića

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz u ponedjeljak navečer je potvrdio hapšenje bivšeg političkog vođe bosanskohercegovačkih Srba Radovana Karadžića, optuženika za genocid i bjegunca pred pravdom već trinaest godina, saopćeno je iz Haškog suda. "Tužitelj Serge Brammertz pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića... On je u bijegu već gotovo trinaest godina", stoji u saopćenju. Karadžić, jedan od najtraženijih ljudi na svijetu, bio je predsjednik Republike Srpske u vremenu od 1992. do 1995, lider Srpske demokratske stranke i vrhovni komandant vojske RS. Haški sud podigao je protiv njega dvije optužnice, prvu zbog genocida počinjenog tokom opsade Sarajeva, kada je ubijeno 12.000 ljudi, i zatim zbog masakra oko 8.000 Bošnjaka kod Srebrenice 1995. Po oličnoj i komandnoj odgovornosti optužen za genocid, sudjelovanje u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportacije, nečovječna djela, protupravno teroriziranje civila i uzimanje talaca - zločine protiv Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata 1992-1995. Jedan je od trojice preostalih haških optuženika koji se dosad nalazio na slobodi, uz Ratka Mladića i Gorana Hadžića. O hapšenju Radovana Karadžića izvijestio je u ponedjeljak navečer ured srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Karadžića je uhapsila srbijanska služba sigurnosti i već je priveden istražnom sucu Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu.

Kandićeva: Važan istorijski trenutak

Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo, koji se bavi pitanjima ratnih zločina, kaže da je važan i istorijski momenat u kome se dogodilo hapšenje.

"Bitno je da se ovo dogodilo iako to niko nije očekivao i decidno tražio od Srbije. Uvek je bio u pitanju Ratko Mladić, Karadžić se pominjao među ’ostalima’. Svi su verovali da je zadatak hapšenja Karadžića neostvariv jer se Karadžić krije u okviru nekih manastira, prema podacima Haškog tribunala, i da ga je nemoguće naći", podseća Kandićeva.

"Ovo ima istorijske posledice, treba voditi računa kada se to događa. Nije bilo govora o tome u vladi premijera Koštunice, on je sišao s vlasti, pa se desilo hapšenje. U vreme vlade u kojoj je ministar policije Ivica Dačić, koji je bio na vrlo visokoj poziciji u vreme Miloševića. Ma koliko se on ograđivao, ostaje istorijski relevantno da se to dogodilo u vladi gde je on ministar policije", kaže ona.

Na pitanje da li će javnost saznati gde se Karadžić krio u poslednjih 13 godina, Kandićeva kaže da to više nije toliko važno i da će se to saznavati na kašičicu.

"Izvesno je da je mnogo puta bio na VMA, to je bilo nezaobilazno mesto za sve haške optuženike i treba da dođe vreme preispitivanja onih koji su vodili tu instituciju", navodi ona.

Žrtve radosne

Jedan od preživelih iz Srebrenice, Haris Ović, koji danas živi u Australiji, kaže da je sa velikom radošću dočekao vest o hapšenju Radovana Karadžića. Ović živi u Melburn i jedan je od osnivača australijskog udruženja preživelih iz Srebrenice.

Među žrtvama u Srebrenici bili su rođaci Harisa Ovića. Njegova kuća spaljena je do temelja. Ović kaže da nije ubijen u Srebrenici jer u trenutku kada se zločin desio on nije bio u svom rodnom mestu.

"Bilo mi je teško da poverujem kada sam jutros čuo vest o Karadžićevom hapšenju. Prvo osećanje bila je radost. Ali deo mene preplavila su i osećanja tuge, kada sam se setio onoga što je uradio meni, mojoj porodici i bosanskom narodu. Karadžić je za nas oličenje zla. On je direktno odgovoran za zločine i ubistva u Srebrenici i širom Bosne", kaže Ović.

Ović smatra da je Karadžić mogao biti i ranije uhapšen, ali da, iako se na taj dan čekalo više od 12 godina, njegovo hapšenje vodi pomirenju u regionu. "Mislim da će ovo povratiti poverenje između zajednica u Bosni, kao i između samih država Bosne i Srbije", kaže Ović.

U bekstvu od 1996.

Nakon proglašenja nezavisne Republike srpskog naroda u BiH 9. januara 1992, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku, Karadžić je postao njen prvi predsednik.

U aprilu 1992. Karadžić odlazi na Pale, a vlada RS počinje 7. maja 1992, mesec dana uoči prvih sukoba, da realizuje svoju odluku o formiranju sopstvenih oružanih snaga preuzimanjem srpskog vojnog kadra JNA iz BiH.

Sve vreme rata u BiH bio je lider bosanskih Srba i zajedno sa ratnim komandantom Ratkom Mladićem, kreator ratnih operacija.

Haški tribunal je 25. jula 1995. godine podigao prvu optužnicu protiv Karadžića i Mladića, koja je imala 16 tačaka, od kojih je jedna optužene teretila za genocid, a tri za zločine protiv čovečnosti.

Druga optužnica, koja se odnosila na zločine u Srebrenici, podignuta je 16. novembra 1995. i imala je 20 tačaka, od kojih ih je jedna teretila za genocid, a devet za zločine protiv čovečnosti.

Karadžićev govor iz oktobra 1991

Majke Srebrenice ohrabrene

Predstavnice Udruženja građana "Majke Srebrenice" do ranih jutarnjih sati pratile su medijske izvještaje o hapšenju najtraženijeg haškog bjegunca Radovana Karadžića. Ne kriju zadovoljstvo što je nakon trinaest godina pravda konačno stigla i Karadžića. "S nevjericom smo primile vijest da je uhapšeni zaista Radovan Karadžić. Biće sigurne tek onda kad se nađe iza rešetaka Haškog suda", poručuju majke Srebrenice. Majke Srebrenice napominju da se iz vida ne smije ispustiti i činjenica da je Ratko Mladić i dalje na slobodi te da će pravda u potpunosti biti zadovoljena tek kada se i Mladić nađe iza rešetaka Mađunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Djelimična satisfakcija za žrtve genocida

Hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića, za preživjele žrtve genocida u Srebrenici znači satisfakciju, ali se ovdje očekuje da se uhapsi i Ratko Mladić, kao i neki lokalni ratni zapovjednici i tek tada bi pravda bila zadovoljena. „Imam bojazan da će, kako presuda tako i sam proces suđenja biti politički usmjereni tako da nećemo dobiti mnogo. Imamo mi još mnogo Karadžića koji se kreću slobodno. Genocid u Srebrenici bio je jedan proces na čijem je čelu bio Karadžić, tako da suđenje samo njumu sigurno neće zadovoljiti pravdu žrtava, kaže Ćamil Duraković, predsjednik asocijacije preživjelih žrtava genocida Srebrenice. Načelnik općine Srebrenica Abdurahman Malkić pozdravio je činjenicu da je Karadžić uhapšen u Srbiji s čime je Srbija iskazala jasno svoju opredijeljenost ka izgradnji mira, a na temelju sudske presude doći će se i do konačne istine. Malkić kaže da je hapšenje glavnog osumnjičenog za zločine u BiH, naročito zločin genocida u Srebrenici dobra vijest za Srebreničane, bh javnost i za međunarodnu zajednicu. „Posebno za Srebrenicu mnogo znači hapšenje Karadžića jer će se time lakše doći do tačnije istine šta se to dešavalo u Srebrenici. Sa ovim hapšenjem zasigurno smo bliže istini. Pokazalo se ponovo da pravda jeste spora, ali je dostižna. Vjerujem da će ovo hapšenje u dobroj mjeri biti satisfakcija preživjelim žrtvama genocida. Ne treba gajiti iluziju da će sa ovim hapšenjem dolazak do istine i zadovoljenje pravde biti završeno ali u svakom slučaju ohrabrujuća je činjenica, rekao je Malkić.

Izvor vijesti: B 92, Dnevni Avaz, FENA, RTV Slon Tuzla
fukara_tz

#999 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

23.07.2008.

Prijedor
Posljednji ispraćaj 70 nevinih žrtava

U Kozarcu kod Prijedora, na stadionu Bratstvo, danas u deset sati bit će organiziran zajednički ispraćaj za ubijene Prijedorčane, 69 Bošnjaka i jednog Roma, Zdravka Pupavca-Hatića, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz neke od masovnih ili pojedinačnih grobnica i identificirani u hali Šejkovača kod Sanskog Mosta.

Klanjanje zajedničke dženaze nevino ubijenim bošnjačkim civilima, uz lokalne imame Medžlisa IZ Kozarac i Prijedor, predvodit će reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, nakon čega će se tužne povorke s tabutima ubijenih uputiti prema šehidskim mezarjima na osam lokacija gdje će žrtve konačno naći smiraj.

U ime porodica, najavljeno je u Organizacionom odboru za šehidska mezarja i zajedničke dženaze i sahrane, od žrtava će se oprostiti Sudbin Musić, predsjednik Medžlisa IZ Prijedor, kojem su ubijena čak 54 člana uže familije.

Među onima koji će sutra biti ukopani su i dvoje petnaestogodišnjaka te tri žene, među kojima i Nura Jakupović, najstarija žrtva, koja će biti ukopana na šehidskom mezarju u Kamičanima.

Zajedničkom ispraćaju u Kozarcu prisustvovat će i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, predstavnici OHR-a, Američke ambasade u BiH, kao i "Žene u crnom" iz Beograda.
Dženazi će prisustvovati i načelnik općine Prijedor Marko Pavić. On je jučer na konferenciji za novinare kazao kako očekuje da će ovaj skup proteći mirno i dostojanstveno bez bilo kakvih incidentnih situacija u Prijedoru.

Autor: M. ZGONJANIN
fukara_tz

#1000 Re: Da se nikad ne zaboravi ...

Post by fukara_tz »

23.07.2008

Prijedor
U Kozarcu zajednička dženaza ubijenim Bošnjacima

Image

U Kozarcu kod Prijedora danas je organiziran zajednički ispraćaj, a zatim i sahrana 69 ubijenih Bošnjaka i jednog Roma, ubijenih u ratu, a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih ili pojedinačnih grobnica.

Klanjanje zajedničke dženaze predvodio je uz lokalne imame Medžlisa IZ Kozarac i Prijedor, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, a vjerskom obredu je prisustvovao i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, poslanik u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović, predstavnici Islamske zajednice, Katoličke crkve, te predstavnici Općine Prijedor.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je naglasio kako je potrebno da odgovorni za zločine odgovaraju, ali da "ne treba upadati ni u kakvu euforiju i likovati, nego zahtijevati pravu istinu i provesti pravdu kako bi u BiH zavladao mir i pomirenje“, javili su mediji u RS-u.

Istaknuo je da nijedan narod nije kolektivno kriv, ali jeste kolektivno i moralno odgovoran, jer je birao one koji se činili zločine u ime njih.

"Priznajemo i tražimo individualnu odgovornost i očekujemo da narod kaže ko je počinio zločin u ime njega i da ga osude", naveo je reis Cerić i dodao da se umjesto odricanja i osude izvršilaca vrši poistovjećivanje jednog cijelog naroda sa zločinom koji je u učinjen u njegovo ime.

On je naglasio da pitanje kolektivne ili individualne odgovornosti nije do žrtava zločina nego onih koji sami na sebe navlače kolektivnu odgovornost.

"Pozivam vas da ne upadate u zamku o kolektivnoj odgovornosti bilo kojeg naroda", rekao je Cerić dodajući da se "svih ovih godina ne čuje osuda već negiranje onoga što se dogodilo".

Nakon vjerskog obreda posmrtni ostaci stradalih Bošnjaka ukopani su na lokalnim prijedorskim grobljima.

Ovo je jedanaesta masovna dženaza obavljena na području Prijedora.

(FENA)

Neka im je vjecni rahmet...
Post Reply