Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Fair Life

Post by Fair Life »

A-ZO wrote:jao kakva je :-)
Image

Temporarily Unavailable

The site you are trying to reach has been temporarily suspended due to excessive bandwidth consumption.
The site may be available again in a few hours
neko iz mase

Post by neko iz mase »

e vala ovakva nam netreba
horoz

Post by horoz »

A sjećate li se "Od sumraka do zore" i one piramide na kraju filma :)

Uvijek ima gore od goreg.

Gospodinu Osmanagiću hvala što se javio.
Želim mu sve najbolje i puno uspjeha u daljem radu!
Prenj

Post by Prenj »

Sarafcina wrote:Znanje ;)
ne konta osnovne stvari ;)
a to je da se recimo ne referencira ime naucnika (ja npr. imam pravo da lazem ;) ), nego NAUCNI RAD ;).
I svo ovo sijelo od ponavljanja postova i kvazinaucne argumentacije nece nikoga ubijediti u ne/postojanje piramide. Ali to po meni nije neki problem.
Problem je sto se covjeku kvazinaucnom argumentacijom (dakle laganjem) osporava pravo na istrazivanje ;)
Ova se tema pretvorila iz diskusije o Semirovoj piramidi u diskusiju o njenim kriticarima.

Da raspravljamo opet malo o Semirovim argumentima?
Kakvu je argumentaciju Semir ponudio, osim hrpe KVAZINAUKE?
horoz

Post by horoz »

Čovjek je napisao na prethodnoj stranici šta je radio i koji su njegovi argumenti. Ako ti je mrsko čitati, ukratko:
1. Piramida je pravilnog oblika
2. Stranice piramide su orijentisane prema stranama svijeta
3. Postoje mreža podzemnih tunela ispod i okolo piramide
4. Otkrivene su ploče kojima je popločan plato ispred piramide
5. Bušenja su pokazala da je ispod piramida
6. Otkriveni veliki kameni blokovi od kojih je sazidana piramida
...

Za mene su najjači 1, 2 i 6.

Jedva čekam proljeće.

A vi ste kao neki kritičari :D

Sve što znate je pisati "dr", KVAZINAUKA, čeprkati po smeću i gledati kol'ko ko plaća avionske karte, šta jede, kakva mu je frizura itd. Jadno i bijedno...
novalic

Post by novalic »

Geoloski izvjestajem se mogu utvrditi cinjenice o vrsti stijene, starosti, mineralnom sastavu, a koje NE mogu dati nikakvo
objasnjenje, uputu ili bilo sta na osnovu cega bi se moglo reci da na mjestu uzimanja uzoraka postoji kuca, neboder ili piramida.

Eto, ovo je moj detaljniji osvrt, a "izazvan" upitom ILIR_-a.
Moglo bi se tu jos masa toga napisati, ali i ovo mi je uzelo vremena, vise nego obicno.
Pojedinci moraju prihvatiti jednu stvar, a to je, da niko od ovih koji pisu "protiv piramide" ne prihvataju kao slijepci nesto sto "visi u zraku".
Kamo srece da se kod nas, nebitno gdje, otkrije takav monumentalan objekat kao sto je piramida. Ali ljudi progledajte. Ukljucite razum a iskljucite mastu. Da ima nesto realno u svoj ovoj prici, vec danas bi u Visokom bilo vise stranaca nego Visocana. Zar mislite da bi takvo nesto moglo da prodje bez svjetskih strucnjaka, a i "lesinara" koji bi htjeli uzeti dio kolaca svjetske slave. Nema nikoga, samo Visocani i mozda pokoji znatizeljni novinar.
Da je piramida stvarno ispod, Visocani bi je do danas vec i otkopali i uglacali, bila bi spremna za posjete. Roll

meni se oco cini.. racionalno... otkrice takvoga znacaja.. ma stranci bi preko noci otkopali piramidu...
horoz

Post by horoz »

Ne ide to tako brzo...

I kod keopsove su tek prije nekoliko godina otkrili neke nove iskopine (njakav faraonski brod :))

Rezon da bi visočka do sad bila uglačana prema tome ne stoji. A stranci će doći, tek se zakuhava...
Prenj

Post by Prenj »

horoz wrote:
Čovjek je napisao na prethodnoj stranici šta je radio i koji su njegovi argumenti. Ako ti je mrsko čitati, ukratko:
...

Za mene su najjači 1, 2 i 6.

Jedva čekam proljeće.

A vi ste kao neki kritičari :D

Sve što znate je pisati "dr", KVAZINAUKA, čeprkati po smeću i gledati kol'ko ko plaća avionske karte, šta jede, kakva mu je frizura itd. Jadno i bijedno...
Cak i zamrljana kopija 'necega', sto je Semir objavio na stranici, a sto je valjda lose fotokopirani geodetski plan okolisa piramide, cak i vrlo povrsnom analizom je moguce lako zakljuciti da strane nit' su pravilne nit' su pravilno orijentisane prema stranama svijeta.
Gdje su te famozne 'aerialne' fotografije?
Image
Kakve je Semir dokaze ponudio za ovo, osim casne pionirske?
Na istom lokalitetu se nalazi i srednjovjekovni grad Visoki, koji je cesto bio i sjediste bosanskih kraljeva.
Kakve je dokaz Semir ponudio da su te ploce starije od srednjeg vijeka???
Nikakve.
????? Tamo ima izbusenih rupa, ali piramide nigdje.
Semir nije nigdje prilozio analizu koja pokazuje da su busenja otkrila neku pravilnu strukturu, osim casne pionirske.
Kamenih blokova cim se malo zakopa zemlja, ima svugdje.
Tek bi detaljna analiza mogla da li su i KADA ti blokovi nastali ljudskom rukom.
Gdje je ta analiza???

A sto se proljeca tice, moje je misljenje da se na proljece nece desiti NISTA, misterijska trakavica za naivne ce se nastaviti i u sljedecim godinama.
Pa zar da slava traje samo jednu zimu???
Apos

Post by Apos »

Da je slučajno otkrio piramidu u HR ili SCG mnogi bi ovdje rekli, ma ima tu nešto. npr Prenj i slični
Prenj

Post by Prenj »

Apos wrote:Da je slučajno otkrio piramidu u HR ili SCG mnogi bi ovdje rekli, ma ima tu nešto. npr Prenj i slični
Nadam se da nisi zelio reci da su samo lakovjerni gradjani BiH iskrene patriote?
Apos

Post by Apos »

Prenj wrote:
Apos wrote:Da je slučajno otkrio piramidu u HR ili SCG mnogi bi ovdje rekli, ma ima tu nešto. npr Prenj i slični
Nadam se da nisi zelio reci da su samo lakovjerni gradjani BiH iskrene patriote?
Ne ali ni 100% skeptici. Nisam baš totalno uvjeren da je tu u ptanju ono što smatramo piramidom. Ali čova je ponudio daovoljno dokaza da bi se njegovo istraživanje trebalo ozbiljno shvatiti. Treba mu pomoći i ako se šta nađe od toga napravit atrakciju za turiste. Po mogučnosti da zarade lokalci, a ne Slovenc kao na Termama na Iliđi.
Prenj

Post by Prenj »

Apos wrote:
Prenj wrote:
Ne ali ni 100% skeptici. Nisam baš totalno uvjeren da je tu u ptanju ono što smatramo piramidom. Ali čova je ponudio daovoljno dokaza da bi se njegovo istraživanje trebalo ozbiljno shvatiti. Treba mu pomoći i ako se šta nađe od toga napravit atrakciju za turiste. Po mogučnosti da zarade lokalci, a ne Slovenc kao na Termama na Iliđi.
Bas smo se gore i Kekec i ja fino raspisali i argumentovali nas skepticizam.
Bilo bi lijepo ako bi i optimizam mogao biti argumentovan.
horoz

Post by horoz »

vrlo povrsnom analizom je moguce lako zakljuciti da strane nit' su pravilne nit' su pravilno orijentisane prema stranama svijeta
1. i 2. Nije ni prva ni posljednja piramida koja je zatrpana. Ono što se vidi sa površine jasno piramidu izdvaja iz ostalog reljefa. Ili je možda google ili Play Station ipak vjerodostojniji?
3. SO je bio u tim tunelima. Speleolog takođe.
4.
Vjerovatno treba tebe zvati da procjeniš :lol: :lol: :lol:
5. i 6. Analize su u pripremi. Ipak treba malo više od 15-tak dana da se nešto ozbilnije uradi.
Čovjek te pročit'o... Patriote nisu lakovjernici već optimisti. Ono što se traži je da budeš optimista. Mani se baliluka.
Apos

Post by Apos »

Prenj wrote:
Apos wrote:
Prenj wrote: Nadam se da nisi zelio reci da su samo lakovjerni gradjani BiH iskrene patriote?
Bas smo se gore i Kekec i ja fino raspisali i argumentovali nas skepticizam.
Bilo bi lijepo ako bi i optimizam mogao biti argumentovan.
Nije potrebno. Ja kažem da treba dati šansu onima koji vide ono što mi u nekom momentu nemožemo da vidimo.
novalic

Post by novalic »

naravno, ali opet u granicama racionalnog.. meni se cini da ovdje, glede racionalnog, ima samo zelja..

da barem ima piramdia, moze i srednjevjekovni grad.. ali da ima.. nesto..
car-x

Post by car-x »

novalic wrote:naravno, ali opet u granicama racionalnog.. meni se cini da ovdje, glede racionalnog, ima samo zelja..

al si ti skepticna u tom svom racionalnom.. ostavi malo prostora i za optimizam..
Prenj

Post by Prenj »

horoz wrote:
vrlo povrsnom analizom je moguce lako zakljuciti da strane nit' su pravilne nit' su pravilno orijentisane prema stranama svijeta
1. i 2. Nije ni prva ni posljednja piramida koja je zatrpana. Ono što se vidi sa površine jasno piramidu izdvaja iz ostalog reljefa. Ili je možda google ili Play Station ipak vjerodostojniji?
Otkud zemlja? I to slojevi metrima duboki?
Piramide u tropima jesu bile zatrpane, ali humusom, nastalog od raspada bujne tropske vegetacije.
Ovdje imamo glinu, i to debele slojeve, koja nastaje na potpuno drugi nacin, i za cije formiranje treba puno, puno vise vremena no sto je starost Semirove 'piramide'.
Takodjer, gornja skica je prenesena sa Semirovog site-a. Uzmi trokut, iscrtaj malo 'piramidu' i uporedi sa stranama svijeta (krizici na skici).
Je li pravilno orijentisana ili ne?
3. SO je bio u tim tunelima. Speleolog takođe.
Koji speleolog???
Gdje je skica tunela, koja bi dokazala da je tunel ispod piramide?
4.
Vjerovatno treba tebe zvati da procjeniš :lol: :lol: :lol:
5. i 6. Analize su u pripremi. Ipak treba malo više od 15-tak dana da se nešto ozbilnije uradi.
"Analize u pripremi", a Semir vec sve zakljucio!
Zar ne bi trebalo biti upravo obrnuto!!!
Čovjek te pročit'o... Patriote nisu lakovjernici već optimisti. Ono što se traži je da budeš optimista. Mani se baliluka.
novalic

Post by novalic »

neces vjerovati, ali sam potpuni optimista.. cak i kada se tice piramide, mada, poslije svih ubleha koje ovdje procitah sa obje strane, ne ostavljam puno prostora mogucnosti postojanja piramide, ali.. nadju li i kakav oklesani, polirani, jebeni srednjevjekovni kamen, ja opet kazem, nije dzaba...

ja sam ti vise stila, polako, kreni od maloga, pa pronadji veliki.. nego veliko otvoriti usta, i unutra ubaciti mrvu..

sve je ovo hafifno.. dokazi, isto i protu-dokazi, u razmjeru sa dokazima :shock: .. i sve mi vise i vise lici na zajebanciju.. mitomaniju..
Prenj

Post by Prenj »

novalic wrote:naravno, ali opet u granicama racionalnog.. meni se cini da ovdje, glede racionalnog, ima samo zelja..

Srednjevjekovni grad na tom lokalitetu vec postoji i to je odavno poznato, stari grad Visoki, broj 763. na listi spomenika ...
http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... 165&lang=1
Prenj

Post by Prenj »

Takodjer bi zamolio sve samodeklarisane BH patriote, da koju rijec podrske izraze i u prilog ocuvanja nasih postojecih spomenika.

Evo teme za to ovdje, za sada 0 posjetilaca ...:(
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=20770
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote:Takodjer bi zamolio sve samodeklarisane BH patriote, da koju rijec podrske izraze i u prilog ocuvanja nasih postojecih spomenika.

pa kad vidim ko je autor teme, obilazim u sirokom luku..
vratnik

Post by vratnik »

Samo me interesuje kako bi izgledali komentari superpatriota da se nekim slucajem piramida ne nadje na proljece, sto je po misljenju 36% ljudi na forumu, od kojih me par bas iznenadilo nemoguce..
To bi otprilike ovako izgledalo: Eh haj sto mene prevari, ali zasta oni naucnici (A cini mi se da jedino znanje zna sta govori) njemu povjerovase.. Pa treba im sve pare ukinuti kad svakako nista ne rade! A da su malo razmislili to bi bas bilo ocito da je nema! (zvuci poznato?).
Tek tu bi nastala smijurija!! Ponavljam: niko ozbiljan na svijetu to ne spominje posto je to velika stvar.
Ako se ispostavi da piramide nema (Piramida ili velika susnica prahistorijskog mesa, svejedno): haj sto smo mi, laici ispali naivni. Ali ako u isti red s nama stanu i nasi naucnici, profesori, onda smo stvarno za zalit. A to sto nas par i dalje ne vjeruje u supersusaru i usprkos tome se javlja treba da superpatriote raduje posto je i losa reklama dobra reklama.
Ne zaboravite kad navratite u Visoko obavezno naruciti Piramidusu...
novalic

Post by novalic »

ne brini, ako se piramida ne nadje imamo vec razlog.. ameri, ili nece dati lovu, ili ce dati lovu i udariti monopol, ili.. ili..

ma smislice se nesto 8-)
Prenj

Post by Prenj »

car-x wrote:
Prenj wrote:Takodjer bi zamolio sve samodeklarisane BH patriote, da koju rijec podrske izraze i u prilog ocuvanja nasih postojecih spomenika.

Ne cudi me, s obzirom da je tebi ova 'piramida' ocito jedina poznata stvar, kada je nasa bastina u pitanju.
Inace, drugaciji bi stavovi bili ...
car-x

Post by car-x »

Prenj wrote:
car-x wrote:

Ne cudi me, s obzirom da je tebi ova 'piramida' ocito jedina poznata stvar, kada je nasa bastina u pitanju.
Inace, drugaciji bi stavovi bili ...
ne treba da te cudi bas zbog ovakvih tvojih komentara.. ko i kolega ti znanje, ti unaprijed sve znas, dajes grupne dijagnoze, stembiljas kako se tebi prohtije, i onda se pitas sto nema nikog na temi koju si ti otvorio.. idi, jadan..
Locked