TOYOTA all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Throttle
#976 Re: TOYOTA all about
Dobro dok si u ovlastenom na servisima, poslije blokić i zapisuj kad je šta rađeno
ne znam što ne štampaju više knjižice, dugoročno imaš sve preglednije, radi sebe. A i kad kupiš polovnjaka, pogotovo domaćeg porijekla, možeš imati uvid šta je i kad rađeno, radi budućeg servisiranja
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#977 Re: TOYOTA all about
Zato sto su podlozne malverzacijama
- House
#979 Re: TOYOTA all about
opa! čestitke i dobro došao među pravu raju.milojicabrzi wrote: ↑12/12/2025 09:01 Eto dođoh i ja u mnogobrojnu porodicu Toyote
Auto preuzet, jedino me iznenadilo da nema ni servisne knjige ni uputstva, sve je elektronski i na telefonu![]()
![]()
![]()
- kabal1337
#980 Re: TOYOTA all about
realno boli ljude briga, to pogledaju tokom kupovine forme radi.Throttle wrote: ↑12/12/2025 09:05 Dobro dok si u ovlastenom na servisima, poslije blokić i zapisuj kad je šta rađenone znam što ne štampaju više knjižice, dugoročno imaš sve preglednije, radi sebe. A i kad kupiš polovnjaka, pogotovo domaćeg porijekla, možeš imati uvid šta je i kad rađeno, radi budućeg servisiranja
-
Throttle
#981 Re: TOYOTA all about
Kako koga, ja volim da to imam uredno radi sebe. Vozim par auta i ne mogu popamtit tacne kilometraze kad je sta radjeno na svim, u servisnu mi i neovlasteni upisuju servise. Ko ce zapamtit na koliko su mijenjane npr svjecice, pk kais i slicno. A to sve mijenjam preventivno nakon odredjene kilometraze. Vozim preko 40.000 godisnje tako da se brzo nakupi tih gluposti koje su za zamjenukabal1337 wrote: ↑13/12/2025 07:22realno boli ljude briga, to pogledaju tokom kupovine forme radi.Throttle wrote: ↑12/12/2025 09:05 Dobro dok si u ovlastenom na servisima, poslije blokić i zapisuj kad je šta rađenone znam što ne štampaju više knjižice, dugoročno imaš sve preglednije, radi sebe. A i kad kupiš polovnjaka, pogotovo domaćeg porijekla, možeš imati uvid šta je i kad rađeno, radi budućeg servisiranja
-
milojicabrzi
#982 Re: TOYOTA all about
Razumijem i ja planirane uštede auto-industrije, ali daj mi brate servisnu knjigu kao dokument, da imam...
Ne mora dosta toga biti, nisam formalista, ali barem te osnovne stvari, servisnu i uputstvo za upotrebu, eto toliko.
Priča mi nedavno koleginica, sjela sa mužem i djecom u neki restoran u Hercegovini, traže jelovnik, oni im donijeli QR code da skeniraju.
Kaže žena, dajte mi brate jelovnik, knjigu, slikovnicu bilo šta...
Ali, budućnost je već počela

Ne mora dosta toga biti, nisam formalista, ali barem te osnovne stvari, servisnu i uputstvo za upotrebu, eto toliko.
Priča mi nedavno koleginica, sjela sa mužem i djecom u neki restoran u Hercegovini, traže jelovnik, oni im donijeli QR code da skeniraju.
Ali, budućnost je već počela
- Optimist
#983 Re: TOYOTA all about
U Mrvici odavno donesu tablet da listas ponudu.
- kabal1337
#984 Re: TOYOTA all about
isprintas sebi i tjtmilojicabrzi wrote: ↑13/12/2025 20:12 Razumijem i ja planirane uštede auto-industrije, ali daj mi brate servisnu knjigu kao dokument, da imam...
Ali, budućnost je već počela![]()
![]()
![]()
-
milojicabrzi
#986 Re: TOYOTA all about
Toyotaši,
Kako se na infotaimentu gasi ona opcija da svaki put kad upališ auto, izbacuje one opcije accept / continue / decline i sl.
Nervira me svaki put kad to moram klikati kad krećem sa parkinga.
Za*eban neki auto, evo tri dana pokušavam skontati, gdje se uključuje automatsko zaključavanje centralne brave u vožnji, ono što se aktivira kad predjes 20 km/h

Kako se na infotaimentu gasi ona opcija da svaki put kad upališ auto, izbacuje one opcije accept / continue / decline i sl.
Nervira me svaki put kad to moram klikati kad krećem sa parkinga.
Za*eban neki auto, evo tri dana pokušavam skontati, gdje se uključuje automatsko zaključavanje centralne brave u vožnji, ono što se aktivira kad predjes 20 km/h
- Evolution_IV
#987 Re: TOYOTA all about
Ne mozes to iskljuciti i meni na mazdi svaki put baci poruku da gledam na cestu
Ovo zakljucavanje mora negdje u menijima bit
Ovo zakljucavanje mora negdje u menijima bit
-
milojicabrzi
#988 Re: TOYOTA all about
Ama nema,
Pretresao meni nekoliko puta...uzduž & poprijeko...držao neprekidno dugme od centralnog zaključavanja par sekundi, da vidim da nije možda tu caka.
Svašta našao osim opcije automatskog zaključavanja vrata kada je auto u vožnji. Realno, jedino mi to od opcija treba.
Prošao sam mini-seminar na internetu, dok nisam našao kako se gasi automatska ručna kočnica, koja se aktivira kad god se auto parkira, nerviralo nas, gdje god staneš, on ti "zategne" ručnu... isključio jer nam ne treba.
*ebo ih Japanac koji ih nije user-friendly koncipirao...
Prilično sam obrazovan i od 2001. za računarom, tako da stvarno nisam informatički nepismen....ali ovo je čudo.
Ali zato stotinu opcija oko prijema i slanja podataka, uraca, palaca
Pretresao meni nekoliko puta...uzduž & poprijeko...držao neprekidno dugme od centralnog zaključavanja par sekundi, da vidim da nije možda tu caka.
Svašta našao osim opcije automatskog zaključavanja vrata kada je auto u vožnji. Realno, jedino mi to od opcija treba.
Prošao sam mini-seminar na internetu, dok nisam našao kako se gasi automatska ručna kočnica, koja se aktivira kad god se auto parkira, nerviralo nas, gdje god staneš, on ti "zategne" ručnu... isključio jer nam ne treba.
Prilično sam obrazovan i od 2001. za računarom, tako da stvarno nisam informatički nepismen....ali ovo je čudo.
Ali zato stotinu opcija oko prijema i slanja podataka, uraca, palaca
-
neki
#989 Re: TOYOTA all about
Obrazovan čovjek od 2001. za računarom a nije se sjetio pitati umjetnu inteligencijumilojicabrzi wrote: ↑21/12/2025 13:50 Ama nema,
Ali zato stotinu opcija oko prijema i slanja podataka, uraca, palaca![]()
Na Toyoti Corolli za 2025. godište, podešavanje automatskog zaključavanja vrata (ovisno o brzini ili položaju mjenjača) obično se vrši direktno preko ekrana multimedije ili putem ekrana na instrument tabli (MID).
Evo koraka kako da to provjerite i aktivirate:
1. Preko ekrana multimedije (Toyota Smart Connect)
Većina novih modela iz 2025. godine koristi centralni ekran za ove postavke:
Na glavnom ekranu pritisnite ikonu Postavke (Settings) (obično ikona zupčanika).
Potražite opciju Vozilo (Vehicle).
Odaberite Prilagođavanje vozila (Vehicle Customization).
Uđite u meni Postavke vrata (Door Control / Door Lock Settings).
Tu biste trebali vidjeti opciju Automatsko zaključavanje (Auto Lock). Možete birati između:
Brzina (Speed): Zaključava se kada pređete cca 20 km/h.
Shift from P: Zaključava se čim pomaknete mjenjač iz položaja "P".
2. Preko ekrana na instrument tabli (MID)
Ako nemate te opcije na centralnom ekranu, koristite tipke na lijevoj strani volana:
Pomoću strelica dođite do ikone Postavke (zupčanik) na ekranu ispred sebe.
Držite tipku OK da uđete u meni.
Pronađite opciju Vehicle Settings (Postavke vozila).
Potražite PBD ili direktno Door Lock (Zaključavanje vrata).
Unutar tog menija možete promijeniti način rada (npr. prebaciti na "Speed linked").
-
milojicabrzi
#990 Re: TOYOTA all about
Hvala puno za uputu, već sam bio u "settings", pa u "prilagođavanju vozila", pa kad sam vidio opciju "vrata", obradovao se, ali avaj...
Kad se uđe u tu opciju, ima samo da se podesi "double klick" za zaključavanje i još jedna opcija "sigurnosno zaključavanje", nešto za što treba unijeti password jer se gubi nakon skidanja kontakta sa vozila, pojma nemam šta je to.
Da ima opciju "automatic door locking" ili nešto slično, bila bi pjesma, ali nema...

Kad se uđe u tu opciju, ima samo da se podesi "double klick" za zaključavanje i još jedna opcija "sigurnosno zaključavanje", nešto za što treba unijeti password jer se gubi nakon skidanja kontakta sa vozila, pojma nemam šta je to.
Da ima opciju "automatic door locking" ili nešto slično, bila bi pjesma, ali nema...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#991 Re: TOYOTA all about
odvuci je u servis nek ti podese...nije to auto za svakoga.
-
milojicabrzi
#992 Re: TOYOTA all about
Jah, eto Corolla svemirski brod 
Da Bog dao da znaju i ovi u servisu
Da Bog dao da znaju i ovi u servisu
- konektovan
#993 Re: TOYOTA all about
Pa cim ne znas osnove stvari nastimati, vidis da je svemirski brod.milojicabrzi wrote: ↑21/12/2025 14:46 Jah, eto Corolla svemirski brod
Da Bog dao da znaju i ovi u servisu![]()
-
Seawolf
#994 Re: TOYOTA all about
Pa zar ne može kao na svakom normalnom autu, da se dugme za zaključavanje svih brava drži pritisnuto neko vrijeme (5, ili 10 sekundi), i da se tako prebaci u mod automatskog zaključavanja nakon što auto pređe predefinisanu brzinu?milojicabrzi wrote: ↑21/12/2025 14:46 Jah, eto Corolla svemirski brod
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#995 Re: TOYOTA all about
Servis pa ih pitaj da ti update software,nemas ti to instalirano.milojicabrzi wrote: ↑21/12/2025 14:14 Hvala puno za uputu, već sam bio u "settings", pa u "prilagođavanju vozila", pa kad sam vidio opciju "vrata", obradovao se, ali avaj...
Da ima opciju "automatic door locking" ili nešto slično, bila bi pjesma, ali nema...![]()
![]()
![]()
- Evolution_IV
#996 Re: TOYOTA all about
za sta ti treba to svakako ja drzim iskljuceno, bezveze mi da mi se samo zakljucavamilojicabrzi wrote: ↑21/12/2025 14:46 Jah, eto Corolla svemirski brod
ako je zbog djece, imas na zadnjim vratima pipke tj.osigurace koje spustis i do mile volje mogu steku potezat, ne moze se otvorit, samo s vana moze..
- konektovan
#997 Re: TOYOTA all about
nije to eu autoSeawolf wrote: ↑21/12/2025 16:58Pa zar ne može kao na svakom normalnom autu, da se dugme za zaključavanje svih brava drži pritisnuto neko vrijeme (5, ili 10 sekundi), i da se tako prebaci u mod automatskog zaključavanja nakon što auto pređe predefinisanu brzinu?milojicabrzi wrote: ↑21/12/2025 14:46 Jah, eto Corolla svemirski brod
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#998 Re: TOYOTA all about
Mozda moze preko telefona nastimati, instalirali su mu aplikaciju garant i uvezali njegov auto.
-
milojicabrzi
#999 Re: TOYOTA all about
Imam ja na telefonu aplikaciju, vidim svaku vožnju, potrošnju, sve detalje, međutim, naravno da nema ta opcija u telefonskoj aplikaciji.
Treba mi iz razloga što svi kada vozimo, imamo običaj staviti torbu sa laptopom, dokumentima ili nešto što smo kupili na zadnje sjedište, pa da ne mogu ovi "perači šajbi" i ostali interesenti, otvoriti auto na semaforu, zažditi torbu i tutanj...
Riješit ću ja to, ali mi je glupo da nema u osnovnim postavkama....
@konektovani, znači da sam ja za tebe pilot
Treba mi iz razloga što svi kada vozimo, imamo običaj staviti torbu sa laptopom, dokumentima ili nešto što smo kupili na zadnje sjedište, pa da ne mogu ovi "perači šajbi" i ostali interesenti, otvoriti auto na semaforu, zažditi torbu i tutanj...
Riješit ću ja to, ali mi je glupo da nema u osnovnim postavkama....
@konektovani, znači da sam ja za tebe pilot
-
Tabakmalac
#1000 Re: TOYOTA all about
Ček, hoćeš da kažeš da nema u vozačevim vratima dugme koje radi centralno zaključavanje?
Ako ne, baš čudno.
Ako ne, baš čudno.