18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#976 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by Bakir1 »

bitanga_sa_otesa wrote:odlicna ideja ,onda ima i zvucno upozorenje onaj sto dolazi iza :thumbup:
Kao voz na pruznom prelazu :mrgreen:
https://hornblasters.com/
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#977 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by un1ted »

bitanga_sa_otesa wrote:uh srce slatko,samo sva Ćetri i po magli i po suncu,sva Ćetri olaraund surraund.mnogi ovdje trebaju kod okuliste i da obnove ljekarsko. takodje osnovne motoricke funkcije da im se ispitaju :lol:
Hehe vidi starog kompleksasa koji bi opet da ima dvajes I neku. Hehe neće moći, došli bolji i spretniji.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#978 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by bitanga_sa_otesa »

un1ted wrote:
Hehe vidi starog kompleksasa koji bi opet da ima dvajes I neku. Hehe neće moći, došli bolji i spretniji.
o djesi sta ima ?kako je? palis li ti sva Ćetri ?odakle dolaze ti spretni? iz rogatice?
Laplace

#979 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote:uh srce slatko,samo sva Ćetri i po magli i po suncu,sva Ćetri olaraund surraund.mnogi ovdje trebaju kod okuliste i da obnove ljekarsko. takodje osnovne motoricke funkcije da im se ispitaju :lol:
Pa, ne palim sve pokazivače smjera zato što ja ne vidim niti zato što su meni motoričke sposobnosti spore. Palim da upozorim onoga iza, za koga ne znam kakav je njegov vid niti kakve su mu motoričke sposobnosti, na kraju ne znam ni ima li uopšte položen vozački ispit.

Kako kažu, pretpostavka je majka svih ******.

Btw, kad smo već kod toga, ne palim ih svaki put kad nailazim na kolonu vozila koja stoji. Palim ih kad nisam siguran da će vozač iza mene zakočiti na vrijeme, jer - kako rekoh - nije najbolja ideja pretpostaviti da će reakcija vozača iza mene biti pravovremena (sve i da vidi upaljene pokazivače smjera, ali moje je da upozorim).
Laplace

#980 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by Laplace »

Mislim, nije baš da ću opaliti sam u sebe jer nisam vidio sebe kako kočim i zaustavljam se ispred sebe jer je kolona ispred mene koji sam ispred mene.
bitanga_sa_otesa

#981 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Laplace wrote:ali moje je da upozorim.
dzabe ga upozoravas ako on nije uocio da se objekat(tvoje vozilo) zaustavio mozes palit sta hoces,on udara...nikako da skontate poentu mog pisanja.izgleda sam bio u pravu za ove psiho-fizicke sposobnosti...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#982 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:
Laplace wrote:ali moje je da upozorim.
dzabe ga upozoravas ako on nije uocio da se objekat(tvoje vozilo) zaustavio mozes palit sta hoces,on udara...nikako da skontate poentu mog pisanja.izgleda sam bio u pravu za ove psiho-fizicke sposobnosti...
Kako ti znas da ce neko udariti, imas neki talenat tipa vidovtia Dzemila, Milan tarot,....???? :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#983 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

konektovan wrote:
Kako ti znas da ce neko udariti, imas neki talenat tipa vidovtia Dzemila, Milan tarot,....???? :mrgreen:
kako si pogodio? ja sam milan tarot :shock:
ja ne znam,ja i ne palim sva Ćetri,to znaju ovi sto pale,zato nek slusaju vajtsnejk 7 dana i operu kosu kabasem :D
Tempo
ZeModerator

#984 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by Tempo »

Laplace wrote:
Pa, ne palim sve pokazivače smjera zato što ja ne vidim niti zato što su meni motoričke sposobnosti spore. Palim da upozorim onoga iza, za koga ne znam kakav je njegov vid niti kakve su mu motoričke sposobnosti, na kraju ne znam ni ima li uopšte položen vozački ispit.

Kako kažu, pretpostavka je majka svih ******.

Btw, kad smo već kod toga, ne palim ih svaki put kad nailazim na kolonu vozila koja stoji. Palim ih kad nisam siguran da će vozač iza mene zakočiti na vrijeme, jer - kako rekoh - nije najbolja ideja pretpostaviti da će reakcija vozača iza mene biti pravovremena (sve i da vidi upaljene pokazivače smjera, ali moje je da upozorim).
imaju li štop svjetla za to?
bitanga_sa_otesa

#985 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

stop svjetla su za 3.14Ćke :D
Laplace

#986 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by Laplace »

Štop-svjetla su znak da neko koči. Svi pokazivači su znak upozorenja. Nikako da shvatite to.

Jednostavno je to stvar psihologije: čim vidiš ispred sebe auto sa upaljenim svim pokazivačima smjera, vožnju ćeš nastaviti sa povećanim oprezom.

Naravno da ću vidjeti da vozilo ispred stoji, nisam slijep. ali ću biti oprezniji ako je pri tom upalio sve pokazivače smjera.

To očekujem i od vozača iza. Ako reaguje sekundu ranije, to je kod 72 km/h 20 metara više za reakciju.

I opet ne shvatate da ne palim pokazivače radi svoje, nego reakcije onoga iza. Ja ću ionako uvijek reagovati na vrijeme.

Btw, štop svjetla ne gore ako auto stoji a nije pritisnuta papučica kočnice.

I nije samo u pitanju da li ja stojim. Moguće je da ja idem normalno, a ispred vidim da neko vozilo naglo koči. Kako je za svako sljedeće vozilo vrijeme reakcije sve manje, možda ću paljenjem svih pokazivača smjera spriječiti lančani sudar.

Vi pretpostavljate da će onaj iza vas reagovati na vrijeme. Ja se dodatno osiguram dajući mu do znanja da je ispred njega moguće opasna situacija - i to samo u rijetkim situacijama kad se ta situacija može pojaviti. e svaki put, naravno.
adis204

#987 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by adis204 »

Ne zna daltonista sta je svrha Žutog :D
bitanga_sa_otesa

#988 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

jos samo da vas podsjetim da pricamo o 4 zmigavca u koloni koja gamize 10 km/h :D
sitni svercer

#989 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by sitni svercer »

Laplace wrote:Štop-svjetla su znak da neko koči. Svi pokazivači su znak upozorenja. Nikako da shvatite to.

Jednostavno je to stvar psihologije: čim vidiš ispred sebe auto sa upaljenim svim pokazivačima smjera, vožnju ćeš nastaviti sa povećanim oprezom.

Naravno da ću vidjeti da vozilo ispred stoji, nisam slijep. ali ću biti oprezniji ako je pri tom upalio sve pokazivače smjera.

To očekujem i od vozača iza. Ako reaguje sekundu ranije, to je kod 72 km/h 20 metara više za reakciju.

I opet ne shvatate da ne palim pokazivače radi svoje, nego reakcije onoga iza. Ja ću ionako uvijek reagovati na vrijeme.

Btw, štop svjetla ne gore ako auto stoji a nije pritisnuta papučica kočnice.

I nije samo u pitanju da li ja stojim. Moguće je da ja idem normalno, a ispred vidim da neko vozilo naglo koči. Kako je za svako sljedeće vozilo vrijeme reakcije sve manje, možda ću paljenjem svih pokazivača smjera spriječiti lančani sudar.

Vi pretpostavljate da će onaj iza vas reagovati na vrijeme. Ja se dodatno osiguram dajući mu do znanja da je ispred njega moguće opasna situacija - i to samo u rijetkim situacijama kad se ta situacija može pojaviti. e svaki put, naravno.
slazem se sa tvojim izlaganjem ali sta ako ne rade svi zmigavci i ako pritisak u gumama nije prilagodjen ljetnim vrucinama...mislim samo neke pretpostavke za smisljanje plana B ...
sitni svercer

#990 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by sitni svercer »

bitanga_sa_otesa wrote:jos samo da vas podsjetim da pricamo o 4 zmigavca u koloni koja gamize 10 km/h :D
sta hoces da kazes???

ovaj ispred tebe vidi prednja 2 zmigavca a ovaj iza tebe vidi 2 zadnja zmigavca....ti vidis da rade 4 tek kad trcis oko auta ili iz neke pticje persperktive...
esso_sa

#991 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by esso_sa »

Samo da javim da se u Crnaji jos uvijek nista ne desava. Prolazio u subotu, nigdje nikoga, pa ni tih pripremnih radova koje su najavljivali do kraja sezone godisnjih odmora
VladaFBiH

#992 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by VladaFBiH »

bitanga_sa_otesa wrote:jos samo da vas podsjetim da pricamo o 4 zmigavca u koloni koja gamize 10 km/h :D
da, ali se ti nalaziš na kraju kolone a lola ide 100+ na sat prema tebi i tipka na mobitel - žmigavci definitivno pomažu pri korištenju perifernog vida da skrenu pažnju da se nešto događa
sitni svercer

#993 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by sitni svercer »

VladaFBiH wrote:
da, ali se ti nalaziš na kraju kolone a lola ide 100+ na sat prema tebi i tipka na mobitel - žmigavci definitivno pomažu pri korištenju perifernog vida da skrenu pažnju da se nešto događa
cisto sumnjam da ce lola prstati sa tipkanjem kad vidi 2 zmigavca...lola ce pomisliti: vidi budale skrece i lijevo i desno istovremeno...
studiorum_tuzlaensis

#994 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by studiorum_tuzlaensis »

cisto sumnjaj i dalje, ali nisi u pravu :)
VladaFBiH

#995 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by VladaFBiH »

sitni svercer wrote:
VladaFBiH wrote:
cisto sumnjam da ce lola prstati sa tipkanjem kad vidi 2 zmigavca...lola ce pomisliti: vidi budale skrece i lijevo i desno istovremeno...
može i to da se desi :) ali bilo kakvo bljeskanje inače skreće pažnju ako ne gledaš direktno ili ako si "zamišljen" - neki automobili imaju "opciju" automatskog paljenja žmigavaca kd naglog kočenja
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#996 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by un1ted »

Boze dragi, pa da li moze iko od vas navesti bilo kakav razlog koji je protiv uključenja zmigavaca, pa bila 4 ili 2 ili 6?

Zar moze biti i jedan razlog za naprđivanje da li treba upaliti ili ne? Pa ako će i metar usporiti vozilo iza, to je odlično.
sitni svercer

#997 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by sitni svercer »

un1ted wrote:Boze dragi, pa da li moze iko od vas navesti bilo kakav razlog koji je protiv uključenja zmigavaca, pa bila 4 ili 2 ili 6?

Zar moze biti i jedan razlog za naprđivanje da li treba upaliti ili ne? Pa ako će i metar usporiti vozilo iza, to je odlično.

to se i ja pitam evo vec par dana koliko traje raspravo o tome...neki se plase da ce im pregoriti sijalica ako upale a sijalica prije pregori ako se nikako ne pali...
un1ted

#998 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

Post by un1ted »

Standradna, vidi mu glave :)

Sutra da donesu zakon da dnevna svjetla nisu obavezna, pola strucnajaka bi ismijavalo mene koji i dalje vozi sa upaljenim svjetlima. Stvarno ne kontam tu logiku, pa evo i na primjeru zmigavaca. Ako ih upalis, to je dodatni faktor koji moze, a i ne mora pomoci, ali ako moze, nije za ismijavanje.
bitanga_sa_otesa

#999 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

VladaFBiH wrote: da, ali se ti nalaziš na kraju kolone a lola ide 100+ na sat prema tebi i tipka na mobitel - žmigavci definitivno pomažu pri korištenju perifernog vida da skrenu pažnju da se nešto događa
100 na sat ,u koloni, u tunelu vranduk? mora da se salis?
bitanga_sa_otesa

#1000 Re: 18 mjeseci izmjena saobraćaja na dionici Zenica-Nemila

un1ted wrote:Standradna, vidi mu glave :)
vidjeli od tebe pa i oni...
Post Reply