(s)Republika Hrvatska 1990/1995

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sumirprimus

#976 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by sumirprimus »

akoliko je hrvatskih srba u bih?i koliko je dobilo pravo glasa u naske?
dragan.s

#977 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by dragan.s »

sumirprimus wrote:akoliko je hrvatskih srba u bih?i koliko je dobilo pravo glasa u naske?
Nisam uspio naći te tačne podatke, ali sam čuo neku procjenu da je u pitanju najviše 10-tak hiljada ljudi. Ti ljudi imaju poodavno državljanstvo BiH jer to pravo imaju po zakonu. Tokom povlačenja vrlo malo ljudi je ostajalo u BiH jer se ovamo još vodio rat i ostajao je tek poneko ko je imao rodbinu. Tu nije bilo nikakve politike koja bi ih podsticala da ostanu u RS i svako se snalazio onako kako je umio. Nešto malo pomoći u ostanku su dobili nakon rata od pojedinih opština.
U Srbiji su pokušali jedan dio izbjeglica da pošalju na Kosovo, ali je većina od tamo odmah pobjegla, a oni koji su ostali pobjegli su 1999-te.
Tako da nikakve državne politike koja bi iskoristila te ljude nije bilo. I onda i sada su prepušteni sami sebi, a svi ih se sjete samo na godišnjicu "Oluje".
bach

#978 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by bach »

http://www.lupiga.com/vijesti/izbeglick ... ud-ne-vode

Evo krompir u usta onima koji pričaju da su krajiški Srbi bili zajednica miroljubivih seljaka naoružanih viljuškama i šarafcigerima...
U zraku se čulo zviždanje kao kad stojiš pored pruge i slušaš zvižduk voza. Isti je takav taj zvuk. Dakle, jurnusmo u sklonište, tj. rov. Tu je došlo još vojnika. Gađani su topovi koji su se nalazili odmah pored rova.
Pre tačno dvadeset godina, 4. avgusta, krenulo je granatiranje Dugog sela Lasinjskog na Kordunu, rodnog sela mog tate, u koje smo se zbog rata morali preseliti 1992. godine iz Koprivnice. To granatiranje nije bilo ama baš nikakvo iznenađenje, navikli smo na vanredna stanja i trčanje u podrume i rovove, još od zračnih opasnosti u Koprivnici. Granatiranje smo preživeli samo zahvaljujući dobrim refleksima mog tate, koji se bacao na nas, na putu ka rovu, svaki put kad bi fijknula granata i geleri počeli da lete oko naših glava. No, to je bio samo početak višednevne drame (ili možda ipak trilera).

U drugoj polovini 1996. počela sam da vodim dnevnik, kao i većina devojčica tog uzrasta. On počinje ovako:

"Zovem se Mirjana Dragosavljević. Moja uža porodica su: tata Čedo, mama Marica i moj mlađi brat Mile. Ukratko ću ti ispričati nešto o mom životu: Rođena sam u Koprivnici 14.4.1984. i tamo sam živela do 1992. godine, jer se zaratilo. Tata je morao da ode iz Koprivnice u svoj rodni kraj, gde su živele njegova baka i mama. Mi smo došli posle njega, jer je mama čekala da se završi moja školska godina. Tamo sam imala druga Darka i drugarice Miru i Dacu. Sa Darkom smo organizovali hokejaški klub "Zeleni list". Tako su tekli dani. Kada sam pošla u peti razred upoznala sam se sa Biljanom. Bile smo najbolje drugarice. Na leto sam se trebala preseliti sa porodicom u Topusko. Zbog toga smo i ja i Biljana bile tužne. No ništa nije išlo po planu. Jednog jutra sam se probudila u šest sati. Gruvalo je na sve strane. Kao da sam znala šta se zbiva, obukla sam se u kratku letnju odeću, ali preko najdeblje hlače koje sam imala i džemper. Pomislila sam da ćemo biti u skloništu i da će mi to dobro doći. Sve to sam mirno primala kao da sam hipnotisana. Tata je sedeo na stepenicama ispred kuće i nervozno razmišljao. Sela sam pored njega. Mile je bio kod bake, a mama u Topuskom. Tata me je poslao da idem kod komšija, i dok sam išla tamo, naišla je mama. Vratile smo se k' tati. Mama mi je rekla da spakujem kofer. Odjednom dum. Pade granata pored komšijine kuće gde me je tata prvobitno poslao. Čula sam prasak stakla i jurnula dole gde me je tata čekao. Oboje smo jurnuli ka skloništu. Tata je pozvao mamu pa svi troje potrčasmo. Nisam ništa mislila, jednostavno nisam mogla. U zraku se čulo zviždanje kao kad stojiš pored pruge i slušaš zvižduk voza. Isti je takav taj zvuk. Dakle, jurnusmo u sklonište, tj. rov. Tu je došlo još vojnika. Gađani su topovi koji su se nalazili odmah pored rova. Kada je napad bio završen izašli smo iz rova. Videli smo kako gori plast sena. Ja i mama jurnusmo u sklonište u podrum obližnje kuće. Stariji su donosili grede i stavljali na vrata da bi nas odbranili od gelera. Malo smo raspremili podrum. Doneli kinderbet za bebu, produžni kabal i radio. Mama je jurnula kući i počela da pakuje. Kada je počeo napad uplašila sam se za mamu. Setila sam se Mile i bojala sam se za tatu koji je bio sa vojnicima. Saznali smo da je jedna baka poginula. Uveče smo otišli sa nekim vojnicima kod Mile i bake. Tamo je bilo sve u redu. Bili smo u skloništu. Uveče smo morali otići iz sela. Išli smo ka Vrginmostu. Stigli smo u Ostrožin kod nekog čoveka u dvorište. Tamo smo prenoćili. Tata je otišao natrag u selo. Plakala sam. Setila sam se svog mede. Bila sam tužna i ispunjena strahom. Kada smo pošli da ručamo nije mi se jelo, jednostavno nisam mogla da gutam. Najzad je tata stigao. Polako smo krenuli. Došli smo u Vrginmost. Išli smo tako preko Petrinje, Siska i na autoput. Na autoputu su se skupljali ljudi i gledali nas. Neki su i pljuvali. Jedva sam čekala da stignemo negde, bilo gde. Putovali smo danima i noćima. Policija je bila ljubazna sa nama i dala nam hranu. Konačno smo stigli u Beograd. Tamo smo ostavili Vasu i Macu. Prenoćili smo tamo pa je ujutro došla teta Dragica iz Požarevca po nas. Otišli smo u Požarevac. Tamo je tetin stan blizu pruge. Kada smo bili vani kad je tuda prolazio voz, ja sam se sva ježila kad je prolazio, jer je to taj zvuk - zvuk rakete. Posle smo došli ovde. Upoznala sam Tanju i mnoge druge. Pošla sam ovde u školu. Upoznala sam Lanu. Mi smo trebale biti susede u Topuskom. Dobro se slažem sa svima. Na kraju šestog razreda sam prošla sa odličnim uspehom. Za nagradu sam dobila knjigu "Plavi čuperak" od Miroslava Antića. Tata mi je nabavio kasetofon kao što je obećao."
dragan.s

#979 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by dragan.s »

bach wrote:http://www.lupiga.com/vijesti/izbeglick ... ud-ne-vode

Evo krompir u usta onima koji pričaju da su krajiški Srbi bili zajednica miroljubivih seljaka naoružanih viljuškama i šarafcigerima...
U zraku se čulo zviždanje kao kad stojiš pored pruge i slušaš zvižduk voza. Isti je takav taj zvuk. Dakle, jurnusmo u sklonište, tj. rov. Tu je došlo još vojnika. Gađani su topovi koji su se nalazili odmah pored rova.
I šta sa tim?
Kad slušamo-čitamo slične priče ljudi samo sa drugih lokacija i sa drugim nacionalnim predznakom onda ne daj Bože da neko napiše nešto ovako kao ti sada. Bio bi negator ovoga ili onoga, fašista ili šta još gore.
Niko i ne tvrdi da su krajiški srbi bili "zajednica miroljubivih seljaka naoružanih viljuškama i šarafcigerima". Njihova je sudbina bila određena još 1991.-e i samo ih je mudrost njihovog rukovodstva mogla sačuvati od neizbježnog. A njihovo rukovodstvo je bilo sve samo ne mudro. A ono u Beogradu je sve činilo da ishod bude ovakav kakav je bio.
sumirprimus

#980 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by sumirprimus »

Ma eno na hrtu dokumentarac.novakovic naredjuje proboj a onaj komadant potpisuje predaju i cestita na vojnoj pobjedi.
Onda u hagu na svjedocenju onaj jedan srp of.govori iznenadili ih na jugu s dinare.gotovina predlagao tudjmanu drito na knin.cervenko i ostali nisu vjerovali da ce moc upar dana zauzet kao dolazi mladic s ledja iz bosne.
Heh jos jexan mit o mladicu kao briljantnom strategu kad je ono palo grahovo?sta je po tom pitanju uradio mladic?
dragan.s

#981 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by dragan.s »

sumirprimus wrote:Ma eno na hrtu dokumentarac.novakovic naredjuje proboj a onaj komadant potpisuje predaju i cestita na vojnoj pobjedi.
Onda u hagu na svjedocenju onaj jedan srp of.govori iznenadili ih na jugu s dinare.gotovina predlagao tudjmanu drito na knin.cervenko i ostali nisu vjerovali da ce moc upar dana zauzet kao dolazi mladic s ledja iz bosne.
Heh jos jexan mit o mladicu kao briljantnom strategu kad je ono palo grahovo?sta je po tom pitanju uradio mladic?
Nisam gledao taj dokumentarac jer je sve već davno ispričano i nije više interesantno.
Inače najbolji dokumentarac o Krajini i njenom padu snimljen od strane RTS-a i lista "Vreme":
bach

#982 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by bach »

dragan.s wrote:
bach wrote:http://www.lupiga.com/vijesti/izbeglick ... ud-ne-vode

I šta sa tim?
Kad slušamo-čitamo slične priče ljudi samo sa drugih lokacija i sa drugim nacionalnim predznakom onda ne daj Bože da neko napiše nešto ovako kao ti sada. Bio bi negator ovoga ili onoga, fašista ili šta još gore.
Niko i ne tvrdi da su krajiški srbi bili "zajednica miroljubivih seljaka naoružanih viljuškama i šarafcigerima". Njihova je sudbina bila određena još 1991.-e i samo ih je mudrost njihovog rukovodstva mogla sačuvati od neizbježnog. A njihovo rukovodstvo je bilo sve samo ne mudro. A ono u Beogradu je sve činilo da ishod bude ovakav kakav je bio.
Bošnjaci nisu imali topove, ni tenkove, ni MIG - ove...Srbi sz te gadgete imali, kao što imali i ogroman broj školovanih oficira da to oružje upotrijebe...

U tome je razlika...
dragan.s

#983 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by dragan.s »

bach wrote: Bošnjaci nisu imali topove, ni tenkove, ni MIG - ove...Srbi sz te gadgete imali, kao što imali i ogroman broj školovanih oficira da to oružje upotrijebe...

U tome je razlika...
Ti je tako vidiš i to je tvoje pravo. Ja vidim samo jednu od ličnih priča jednog djeteta kakvih iz zadnjeg rata ima na hiljade. U svemu ti vidiš samo rečenicu (potpuno nebitnu za priču) u kojoj dijete pominje neke topove. I to je dijete zaslužilo sve što mu se dogodilo jer je neko imao topove?
mg

#984 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by mg »

dragan.s wrote:
bach wrote: Bošnjaci nisu imali topove, ni tenkove, ni MIG - ove...Srbi sz te gadgete imali, kao što imali i ogroman broj školovanih oficira da to oružje upotrijebe...

U tome je razlika...
Ti je tako vidiš i to je tvoje pravo. Ja vidim samo jednu od ličnih priča jednog djeteta kakvih iz zadnjeg rata ima na hiljade. U svemu ti vidiš samo rečenicu (potpuno nebitnu za priču) u kojoj dijete pominje neke topove. I to je dijete zaslužilo sve što mu se dogodilo jer je neko imao topove?

Ja vidim srpski fašizam sa početka '90tih. Ja vidim Ratka koji je prašio po Zadru pa se iskazao kao zločinac i ostraščeni nacionalista, pa postavljen na mjesto glavnog zlikovca u Bosni.

Ja vidim Vukovar. Sarajevo. Dubrovnik.

Vidim Srebrenicu.

Ja znam da osim Srba niko gradove nije držao pod opsadom i bjesomučno razarao! Znam da nema slika sutanja leševa u Sarajevu ili Zagrebu. U Bijeljini ima.

Uzeli ste svo oruzije, krenuli ubijat komšije i sad kmečite nad vašom tužnom sudbinom. Nisu bitni topovi usmjereni na civili, bitna je priča djeteta? How, yes, nou. Eo sve mi suze na oči.

Juče sam pratio medije iz Srbije, svi su Vam krivi a pretenzija i četništva se još odrekli niste.
Jara

#985 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by Jara »

Zoran Đinđić: "Gde god Milošević uđe sa tenkovima, Srbi izlaze na traktorima kao izbeglice. "
Tužno, istinito...
greenergy

#986 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by greenergy »

mg wrote:

Ja vidim srpski fašizam sa početka '90tih. Ja vidim Ratka koji je prašio po Zadru pa se iskazao kao zločinac i ostraščeni nacionalista, pa postavljen na mjesto glavnog zlikovca u Bosni.

Vidim Srebrenicu.

Ja znam da osim Srba niko gradove nije držao pod opsadom i bjesomučno razarao! Znam da nema slika sutanja leševa u Sarajevu ili Zagrebu. U Bijeljini ima.

Uzeli ste svo oruzije, krenuli ubijat komšije i sad kmečite nad vašom tužnom sudbinom. Nisu bitni topovi usmjereni na civili, bitna je priča djeteta? How, yes, nou. Eo sve mi suze na oči.

Juče sam pratio medije iz Srbije, svi su Vam krivi a pretenzija i četništva se još odrekli niste.
Kad vidite sve to, zašto onda insistirate na zajedničkoj državi?
PM72

#987 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by PM72 »

greenergy wrote:
mg wrote:

Vidim Srebrenicu.

Ovdje se insistira na zajedničkoj državi ali bez Srba i 2/3 BH Hrvata.Pravio bi se spisak "podobnih" u skladu sa Alijinom politikom. :lol:
greenergy

#988 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by greenergy »

Biće i Bošnjaci i Srbi i Hrvati manjina, jer počeli su da se doseljavaju arapi, pogledajte kako se setaju po sarajevu svaki voda po cetri žene.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#989 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by _BataZiv_0809 »

foton wrote:Sad se neki prave blesavi i zaboravljaju tuđmanovu i miloševićevu "salvetu", pa i Karađorđevo, humano preseljenje itd. Nije ovo bio prvi dogovor razgraničenja hr i sr (imamo cvetković-maček 1939, pa pavelić-stojadinović 1954, pa 30 godina vladavine Tita gdje su ovi podvili rep, da bi osamdesetih opet došao dogovor Milošević-Tuđman). Ni u jednom dogovoru NEMA Bosne. Ja da sam iz srbije ili hrvatske, to bi mi možda bilo i OK.

Mislim, oluja jeste bila uspješna vojna akcija, ali kojoj je prethodio dogovor. to je bila akcija da se ponukaju neposlušni ili lijeni ljudi koji su zakasnili na razmjenu da se isele i srbuju gdje treba. nije to prvi dogovor milošević-tuđman o razmjeni i homogenizaciji teritorija/stanovnistva (jedan suprotan primjer je Bosanski Brod). Danasnje izjave u medijima trebaju samo da umire ono malo stanovništva koje se sjeća ratnih godina i to je to. treba pojasniti protjeranima da su žrtve, a ne priznati da je to dio plana razgraničenja u kojem je svako morao nešto da žrtvuje.

Da sam iz hrvatske, bio bih sretan što se desila oluja i što konačno država može da funkcioniše i napreduje. Bio bih potpuno uvjeren da je to isključivo jedna brilijantna vojna akcija. Da sam iz srbije, ogorčenje protjeranih bih kanalisao na zločinačku hrvatsku. I to je ono što danas gledamo.

Najbolje prođe hrvatska - sad je u EU, NATO paktu, "svoje dionice" u BiH su trampali za svoje avnojevske granice, a možda ućare još nešto ako srbija uspije da rasturi BiH. srbija ima epitet agresora, krvnika, genocidaša, ubica i svega ostalog što su pošteno zaradili devedesetih, kao i manjak dogovorenog teritorija i štošta da objašnjava narodu. I na njima je loptica kako da se pomenuti dogovor konačno privede kraju (što daje veliki potencijal za nove ratove).

Niti sam iz hrvatske niti iz srbije, jebo ja njih i godine mladosti, cigle, živce i stakla što meni i mojima i svojima sjebaše...
Sta bi tu :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#990 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by _BataZiv_0809 »

dragan.s wrote:
sumirprimus wrote:Ma eno na hrtu dokumentarac.novakovic naredjuje proboj a onaj komadant potpisuje predaju i cestita na vojnoj pobjedi.
Nisam gledao taj dokumentarac jer je sve već davno ispričano i nije više interesantno.
Inače najbolji dokumentarac o Krajini i njenom padu snimljen od strane RTS-a i lista "Vreme":
Iznenandjujuce objektivan.
dragan.s

#991 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by dragan.s »

mg wrote: Ja vidim srpski fašizam sa početka '90tih. Ja vidim Ratka koji je prašio po Zadru pa se iskazao kao zločinac i ostraščeni nacionalista, pa postavljen na mjesto glavnog zlikovca u Bosni.

Vidim Srebrenicu.

Tvoje je pravo da to tako vidiš. Žrtva je uvijek kriva za sve, ostalo su samo sitnice.
Nisam baš pratio medije ni iz Hrvatske ni iz Srbije zadnjih par dana (a i inače ih baš ne pratim). Je li bilo nešto novo što nije bilo zadnjih 20 godina?
Proslava istjerivanja remetilačkog faktora pod maskom ujedinjenja države, a na drugoj strani ronjenje krokodilskih suza za narod za koji ih zaboli neka stvar. Mediji u sušnom avgustovskom periodu pune stranice varijantama ove dvije pozicije i svi se dobro zabavljaju.
mg

#992 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by mg »

greenergy wrote:
mg wrote:

Vidim Srebrenicu.

Ko Mi? Ja ne insistiram na ničem, ali ti ako ovim mislis na dozvolu ocjepljena RS, onda ti mogu odgovoriti. RS se ne može i neće ocjepiti jer je nastala na protjerivanju i genocidu. Nastala otimanjem i paljenjem tuđeg. Neće se ocjepiti zbog Srebrenice, Tomašice i bezbroj drugih masovnih grobnica, grobnica koje sadrže kosti ljudi koji su ubijeni samo zbog drugačijeg imena.

Nisu Hrvati željeli Oluju, već su Srbi htjeli veliku Srbiju na račun drugih. I prije se desio Vukovar i Srebrenica. I ne bi bilo toliko izbjeglica da nisu znale kako je humano njihova vojska postupala prema drugim i drugacijim.

Imaš na drugoj temi ukupan broj žrtava Oluje, pa uporedi sa bilo kojim selom u koje su četnici upali...suhi i tužni brojevi.
mg

#993 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by mg »

dragan.s wrote:
mg wrote: Ja vidim srpski fašizam sa početka '90tih. Ja vidim Ratka koji je prašio po Zadru pa se iskazao kao zločinac i ostraščeni nacionalista, pa postavljen na mjesto glavnog zlikovca u Bosni.

Vidim Srebrenicu.

Tvoje je pravo da to tako vidiš. Žrtva je uvijek kriva za sve, ostalo su samo sitnice.
Nisam baš pratio medije ni iz Hrvatske ni iz Srbije zadnjih par dana (a i inače ih baš ne pratim). Je li bilo nešto novo što nije bilo zadnjih 20 godina?
Proslava istjerivanja remetilačkog faktora pod maskom ujedinjenja države, a na drugoj strani ronjenje krokodilskih suza za narod za koji ih zaboli neka stvar. Mediji u sušnom avgustovskom periodu pune stranice varijantama ove dvije pozicije i svi se dobro zabavljaju.
Ko je žrtva? Haj da krenemo odatle. Pa možemo ostalo. Jel došao neko iz Zadra da puca po Čačku ili je obratno?

Ako je Vukvar, Srebrenica i Sarajevo sitnica, i ako ne znaš ko je za to kriv i ko je trebao da bude dželat a ko žrtva, onda nemamo šta raspravljat.
bach

#994 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by bach »

Stara srpska priča_ "Ko nas bre ovo zavadi"..

A ovamo...

Image
SmokingMan

#995 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by SmokingMan »

Ma sit sam njihove štampe,svaki dan pročitam na tone besmislenih tektstova.Inspiracija uglavnom dolazi iz ureda...
indiana_nije_dzons

#996 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by indiana_nije_dzons »

greenergy wrote:Biće i Bošnjaci i Srbi i Hrvati manjina, jer počeli su da se doseljavaju arapi, pogledajte kako se setaju po sarajevu svaki voda po cetri žene.
4 zena i svaka nek rodi po 5-6 djece... Kamo srece da takvu praksu uvedu i Bosnjaci !
indiana_nije_dzons

#997 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by indiana_nije_dzons »

bach wrote:Stara srpska priča_ "Ko nas bre ovo zavadi"..

A ovamo...

Image
Mene cudi da nisu u toj slikovnici naveli i Orkan, onaj cetverocijevni..
karanana

#998 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by karanana »

i sad oni kazu da bi vojska srbije mogla vratiti takozvanu rsk?
ili je ovo poredjenje kad bi obje vojske izasle na ravno polje pa udri jedni na druge?
sumirprimus

#999 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by sumirprimus »

dragan.s wrote:
Nisam gledo sta kazu.u vezi operacije?ako su zalopojke to me ne interesuje...
Cimjenica je fakat :mrgreen:
Da pravac udara ide na najmanje ocekivanom mjestu a opet uvijek upali.srbi kazu da su bili iznenadjeni da su ocekivali glavni udar sa zap.strane...
Cinjenica da surekli da su bili iznenadjeni je i da su hrvati tu imali najmanje gubitaka...
Cinjenica je i da srbi nisu bili nenaoruzani.bili su itekako.preustrojem hv.a nisu imali sansi.cak sta vise najbolje po nas bi bilo daj mladic skupio snage i kreno u protuudar...to je tih 8 dana koliko su procijenili da mu treba?doduse jebenije za gotovinu al bolje po nas..
Otprilike ovi hv ucesnici mogu ovo potvrdit ili demantirat..jel to to ?vezano za op?
Eh kao i ta prica da je vec bila planirana op od strane vrs za vracanje prostora oko grahova al su zakasnili.cime su kontali ici?i zasto je onda iso na srebrenicu i zepu?malo mi to nelogicno
karanana

#1000 Re: Akcija Oluja 04.08.1995.

Post by karanana »

sta bi mladic mogao skupiti i odakle?
Post Reply