zomri wrote:ma ja, za nju ima i gif a meni ništa
Jala Brat & Buba Corelli
Moderator: _BataZiv_0809
- dale cooper
#976 Re: Jala Brat & Buba Corelli
- zomri
#978 Re: Jala Brat & Buba Corelli
hajde smisli taj osamnaesti napad bolje, a ne da se prosipaš kao sa "autohtonim" (hihihi) grimeom

- dale cooper
#979 Re: Jala Brat & Buba Corelli
zomri wrote:Still no gif
- dale cooper
#980 Re: Jala Brat & Buba Corelli
I onda ja trolam i razvodnjavam raspravu.zomri wrote:hajde smisli taj osamnaesti napad bolje, a ne da se prosipaš kao sa "autohtonim" (hihihi) grimeom![]()
![]()
- zomri
#981 Re: Jala Brat & Buba Corelli
budimo realni ovaj zadnji rukavac rasprave je "niđe veze"dale cooper wrote:I onda ja trolam i razvodnjavam raspravu.zomri wrote:hajde smisli taj osamnaesti napad bolje, a ne da se prosipaš kao sa "autohtonim" (hihihi) grimeom![]()
![]()
- dale cooper
#982 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ali ono ozbiljno, jesi li toliki fan Jale & Bube pa ih ovoliko braniš, ili jednostavno voliš biti đavolji advokat? 
- zomri
#983 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Oni po meni stvaraju vrhunsku pop muziku, jesam ogroman fan pojedinih pjesama, predobre su mi. napravili su pop-revoluciju na balkanu (zajedno sa rastom, cobyjem...), konačno smakli turbo-folk matricu što je podvig vrijedan divljenja. to je što se tiče njih.dale cooper wrote:Ali ono ozbiljno, jesi li toliki fan Jale & Brata pa ih ovoliko braniš, ili jednostavno voliš biti đavolji advokat?
A ovo inače, nisam ja neko ko bi da trola, uglavnom izbjegavam ovaj podforum i slične rasprave ali sam se sada uključio jer me jednostavno nervira koliko je ljudi (uglavnom "rokista", "umjetnika"...), po mom mišljenju, U JEBENOM KRIVU što se tiče pop muzike generalno, pa i njih.
zašto se tebi ne sviđaju?
- dale cooper
#984 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Osim stvari koje su postavljene u okviru teme, nisam ih ni slušao. Ovo što sam čuo ovdje mi se ne sviđa. Ne znam, jednostavno mi estetski uhuzomri wrote:Oni po meni stvaraju vrhunsku pop muziku, jesam ogroman fan pojedinih pjesama, predobre su mi. napravili su pop-revoluciju na balkanu (zajedno sa rastom, cobyjem...), konačno smakli turbo-folk matricu što je podvig vrijedan divljenja. to je što se tiče njih.dale cooper wrote:Ali ono ozbiljno, jesi li toliki fan Jale & Brata pa ih ovoliko braniš, ili jednostavno voliš biti đavolji advokat?
A ovo inače, nisam ja neko ko bi da trola, uglavnom izbjegavam ovaj podforum i slične rasprave ali sam se sada uključio jer me jednostavno nervira koliko je ljudi (uglavnom "rokista", "umjetnika"...), po mom mišljenju, U JEBENOM KRIVU što se tiče pop muzike generalno, pa i njih.
ne leži. Ni njihovi vokali/repanje, ni ovo pretjerano korištenje autotunea, tekstovi, a posebice to flertovanje sa turbo folkom. Mislim da oni
nisu smakli turb folk matricu nego su je prisvojili i prilagodili za svoje svrhe. Mislim ok je to ako neko voli i hoće da sluša, ja mislim da nisam
to ni jednom osporio ovdje, rasprava se vrtila uglavnom oko mjesta njihove muzike u nekom budućem kanonu muzičke istorije kao i u poređenju
sa trenutnom svjetskom pop scenom. Na tu temu sam mislim i dovoljno rekao.
to kao realnu mogućnost. Ali opet sa druge strane ja stvarno slušam svašta, i nove muzike i stare i žanrovski različite i undeground i mainstream.
Trudim se da ostanem u toku, čitam dosta, pratim šta se dešava. I nisam jedan od onih koji misle da je nekada bilo bolje nego što je sada.
Jer je to netačno, gomila odlične muzike se upravo stvara sada, samo treba znati gdje tražiti u zavisnosti od toga šta te interesuje.
Ali slučajući ovo, ne znam, jednostavno ne dobijam taj dojam da je ovo muzika koja će ostaviti nekog traga u širem smislu, ne osjećam
to uzbuđenje, emocije i povezanost sa ovime što oni rade.
Iako smo na suprotnim stajalištima po ovom pitanju, cijenim te kao sugovornika i učesnika rasprave. Očigledno da imaš znanja, znaš
argumentovano iznijeti svoj stav i moram priznati da čak pomalo i uživam u ovim raspravama.
- karanana
#985 Re: Jala Brat & Buba Corelli
moram priznat da mi klinka dobro sjeda i da moze proci.
- MarlboroGold
#986 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Pustio klinku... dojam je da više vuče na turbo folk nego išta drugo. Nekako na Đoganija kad pjeva sa Miletom i pevaljkama samo drugačije upakovano 
Last edited by MarlboroGold on 25/08/2018 01:33, edited 1 time in total.
- darius_maximus
#987 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Izvini, na ovo moram odgovoriti, iako nisam bas za neke rasprave...zomri wrote:Oni po meni stvaraju vrhunsku pop muziku, jesam ogroman fan pojedinih pjesama, predobre su mi. napravili su pop-revoluciju na balkanu (zajedno sa rastom, cobyjem...), konačno smakli turbo-folk matricu što je podvig vrijedan divljenja. to je što se tiče njih.dale cooper wrote:Ali ono ozbiljno, jesi li toliki fan Jale & Brata pa ih ovoliko braniš, ili jednostavno voliš biti đavolji advokat?
Ovo sto ova dvojica stvaraju nije pop-muzika i oni nisu smakli turbo-folk matricu.
Sve sto su oni uradili je prilagodili je sebi, ubacili autotune i sada je prodaju pod nekim hibridom popa i hip-hopa, koliko mogu upratiti.
Ovo je turbo-folk sablon:
Najveci pomak sto je umjesto trube ubacen nekakav drum zvuk.
Nikakva druga razlika ni u poruci, ni u tekstu, ni u videu.
Evo ti kontra-primjer:
Samo umjesto truba/harmonike zamisli drum zvuk i zamisli da ovaj lik pjeva pod autotuneom.
Razlike su minorne.
Sad cu ti reci sta mi najvise smeta u svemu sto oni rade.
Najvise mi smeta sto se prodaju kao nesto drugacije, kao neka klasa, a isti su kao i turbo folkeri.
Turbo folkere vise cijenim, jer barem iskreno prodaju taj neki svoj vid zabave, tursko/grcke/balkanske zvukove, bez puno umisljanja.
Da mozda i drugacije objasnim.
Ranije ste nabrajali raznorazne neke pjevace i pjevacice, bilo je tu i nekih velikih imena kao sto je Madonna, itd.
Svaki/a od tih je to sto jeste jer moze prodati to o cemu pjeva.
Ne moze Natalie Imbruglia prodati pjesme koje pjeva Madonna, ne moze Ed Sheeran prodati pjesme koje pjeva Michael Jackson, itd.
Jednostavno se ta kredibilnost, nazovimo je emocijom koja se ovdje provlaci, ne moze prilagodjavati pjevacu.
Zato cesto obrade ne zvuce dobro, jer prepjev jednostavno nema "to nesto".
Rijetki su izuzeci u kojima Johnny Cash moze odraditi NIN-ov Hurt i da ta pjesma njemu pripada.
Koliko god pop muzika ne bila u rangu klasicne muzike, postoji razlog zasto su veliki i poznati pjevaci poznati.
To su kombinacije showmanshipa, glasa, tekstova, pa i sviranja instrumenata, itd.
Da bi neko prodao ovu furku koju oni prodaju, ja bih trebao povjerovati tome sto "pjevaju".
Trba im street cred, recimo tako.
Ono sto oni rade, moze se prodati ovako:
Dakle, ono sto meni smeta je zbir svih tih faktora:
- muzika koja se prodaje kao ne-turbo-folk iako jeste turbo-folk
- poruke kojima ne vjerujem, jer oni ne mogu prenijeti to o cemu pjevaju (ta, nazovimo je, emocija)
- debilni tekstovi (koje bih mogao prihvatiti da je turbo-folk, jer je opet turbo-folk iskreniji)
- nabrajanje marki koje trebaju odati imidz nekog bogatstva, iako je upitno jesu li pola marki i na reklamama vidjeli
- autotune koji je ok kada se koristi neprimjetno, kao i svasta drugo
- cinjenica da 95% teksta svakako ne razumijem
Ukratko, klasicno prodavanje muda pod bubrege.
Uzeli su i sklopili sto nas narod voli, od tih furki sa bogatstvom, zenama, do modernog turbo-folka i napravili klasicnu slagalicu.
Dijelovi se uklopili, cini mi se pogotovo za ove instant generacije koje zive svoje fake zivote na Facebooku, Instagramu, itd. i dobijes dobitnu kombinaciju.
Ima toga vjerovatno jos, ali to je ono sto mi bas svaki put zasmeta kada cujem da se negdje spomenu, a pogotovo kada se prica o nekom kvalitetu, Boze sacuvaj...
- cyprus
#988 Re: Jala Brat & Buba Corelli
A u čemu je fazon sa isticanjem ovih (pretpostavljam fensi) brendova i marki u pjesmama... Mislim na ovo tipa Balenciaga... Jel oni dobiju pare za reklamu ili je to onako, da zvuči šminka?
- karanana
#989 Re: Jala Brat & Buba Corelli
ja djuskam, mozda jer sam popio.MarlboroGold wrote:Pustio klinku... dojam je da više vuče na turbo folk nego išta drugo. Nekako na Đoganija kad pjeva sa Miletom i pevaljkama samo drugačije upakovano
ima tu narodnjaka, turbofolka i regatona, hip hop, karibskih beatova, onih sound efekata loop-ova. u sustini smece ko i ostalo, ali veceras sam je pustio 3-4 puta i moze uz 4-5 piva i uz ostale narodnjake i turbofolkase koji su my na play listi.
- karanana
#990 Re: Jala Brat & Buba Corelli
ma dobiju kitu. to su preslikali od rapera da pokazu svoj stil zivota.cyprus wrote:A u čemu je fazon sa isticanjem ovih (pretpostavljam fensi) brendova i marki u pjesmama... Mislim na ovo tipa Balenciaga... Jel oni dobiju pare za reklamu ili je to onako, da zvuči šminka?
- cyprus
#991 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Pa trebali bi dobiti... Ja sam recimo prvi put čuo za Balenciagu zahvaljujući Bubi... I sigurno da nisam jedini... Doduše, slaba korist Balenciagi od menekaranana wrote:ma dobiju kitu. to su preslikali od rapera da pokazu svoj stil zivota.cyprus wrote:A u čemu je fazon sa isticanjem ovih (pretpostavljam fensi) brendova i marki u pjesmama... Mislim na ovo tipa Balenciaga... Jel oni dobiju pare za reklamu ili je to onako, da zvuči šminka?
- srce_ruke_lopata
#992 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Evo kliknuh gore na ovaj video...mila majko odrona i "muzike". 
- dale cooper
#993 Re: Jala Brat & Buba Corelli
I meni smeta ovo domaće ruraliziranje hip-hopa koje se postiže koketiranjem sa turbo folkom. Hip-hop je uvijek bio urbana muzika
afro-amerikanaca satkan na bogatoj istoriji crne muzike u Americi. Jednostavno mi ovo što Jala & Buba rade nema ni približno isti feel.
afro-amerikanaca satkan na bogatoj istoriji crne muzike u Americi. Jednostavno mi ovo što Jala & Buba rade nema ni približno isti feel.
- MarlboroGold
#994 Re: Jala Brat & Buba Corelli
dale cooper wrote:I meni smeta ovo domaće ruraliziranje hip-hopa koje se postiže koketiranjem sa turbo folkom. Hip-hop je uvijek bio urbana muzika
-
PeppermintSA
#995 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Muziku im ne slušam niti bih je ikad slušao, ali ih jako, jako poštujem. Najprije su sami sebe stvorili i ta se činjenica ne može dovoljno puta ponoviti. Produkcija im je jako kvalitetna i njom pokazuju izrazit talent. Može se na glavi dubiti u želji da se pokaže kako im je muzika sranje, ali sve i jedna pjesma im postane totalni hit. To ni Ceci i ostalim silikonušama nikad nije pošlo za rukom. Dalje, matrice su im fenomenalne i u potpunosti su u duhu najaktuelnije američke produkcije. Spotovi su im svjetski i ako obratite pažnju vidjećete da daju priliku našim akademski obrazovanim rediteljima, modnim i product dizajnerima, plesačima i ostalim koji dobijaju platformu i odskočnu dasku. Znam pun kurac ljudi koji su radili na njihovim spotovima, a dalekooo su od neke new age, tranzicijskog papanluka. Osnovali su svoj studio tako da su vertikalno integrisani (sami komponuju, produciraju, reklamiraju i distribuišu svoje proizvode), osnovali su modnu liniju koja, za razliku od Frenkija i ostalih amatera, ne štampa samo pamučne majice. Uvezali su se sa turbofolk estradom i dobroooo je izmijenili do te mjere da je trap faktički zamijenio južni vetar što je veliki kulturološki pomak. I uz to, povukli su niz ljudi iz muzičke industrije za sobom. Od ilijaške seljančure i mrtve džigerašice koja je 10 godina plivala ispod turbofolkerskog radara, Maje Berović, napravili su balkansku Beyonce koja čak mic po mic izbacuje folkerske trilere iz svojih pjesama. Sad su potpisali onu neku malu RnB pjevačicu što im je obrađivala pjesme po Youtubeu i nema apsolutno ništa folkersko u sebi. Znači, vuku ljude iz blata i stvaraju neku novu scenu ma koliko ona bila nakaradna.
Faktički su dva klošara iz Vogošće, u ovakvoj raspadnutoj državi, bez ikakve potpore, uz potpuno mrtvu diskografiju sami napravili nevjerovatne stvari. To se mora poštovati. I možda bi se svi mi koji slušamo neku drugu, objektivno rečeno kvalitetniju muziku trebali zapitati zašto jedino oni to rade? Zašto recimo grad Sarajevo ima najmanje 10 bendova koji preko 15 godina sviraju covere po Undergroundu/Celticu/Johnnyju/City Pubu, umjesto da pokušaju nešto svoje, da donesu neke inovacije? Da se pokušaju približiti nekim svjetskim trendovima. Nema publike? Malo morgen. A kad se to i desi bude uglavnom konceptualne prirode ala Činčila što je, iskren da budem, teško sranje. Alternativu alternative stvaraj kad stvoriš etablirane, visokobudžetne, visokoproducirane alternativne muzičare. Publike ima, samo što je ta publika zaglibila u 80-im i onaniše na Johnnya Štulića i Parni Valjak, pumpana pričama svojih roditelja o gitari, Crnom leptiru i Zaostrogu, te tu i tamo popuni prazninu mediokritetskim bendovima poput Skroza i Letu Štuke koje mogu dobaciti do Visokog ili u najboljeg slučaju nekog studentskog klubića u Novom sadu. Isto važi i za sve ostalo vidove umjetnosti. Umjetnici, kreativci sjede i čekaju pare iz budžeta ili od neke nevladine organizacije i stvaraju bezvezarije u fazonu umjetnosti radi umjetnosti, kako bi kasnije palamudili na izložbama/projekcijama pred 150 profesionalnih posjetilaca kulturnih dešavanja. Zato skidam kapu onim momcima iz Helem Nejse. Oni šljakaju, imaju svoju radio emisiju, stvaraju muziku, imaju uspješnu predstavu s kojom gostuju po cijeloj regiji, vertikalno su integrisani.
Faktički su dva klošara iz Vogošće, u ovakvoj raspadnutoj državi, bez ikakve potpore, uz potpuno mrtvu diskografiju sami napravili nevjerovatne stvari. To se mora poštovati. I možda bi se svi mi koji slušamo neku drugu, objektivno rečeno kvalitetniju muziku trebali zapitati zašto jedino oni to rade? Zašto recimo grad Sarajevo ima najmanje 10 bendova koji preko 15 godina sviraju covere po Undergroundu/Celticu/Johnnyju/City Pubu, umjesto da pokušaju nešto svoje, da donesu neke inovacije? Da se pokušaju približiti nekim svjetskim trendovima. Nema publike? Malo morgen. A kad se to i desi bude uglavnom konceptualne prirode ala Činčila što je, iskren da budem, teško sranje. Alternativu alternative stvaraj kad stvoriš etablirane, visokobudžetne, visokoproducirane alternativne muzičare. Publike ima, samo što je ta publika zaglibila u 80-im i onaniše na Johnnya Štulića i Parni Valjak, pumpana pričama svojih roditelja o gitari, Crnom leptiru i Zaostrogu, te tu i tamo popuni prazninu mediokritetskim bendovima poput Skroza i Letu Štuke koje mogu dobaciti do Visokog ili u najboljeg slučaju nekog studentskog klubića u Novom sadu. Isto važi i za sve ostalo vidove umjetnosti. Umjetnici, kreativci sjede i čekaju pare iz budžeta ili od neke nevladine organizacije i stvaraju bezvezarije u fazonu umjetnosti radi umjetnosti, kako bi kasnije palamudili na izložbama/projekcijama pred 150 profesionalnih posjetilaca kulturnih dešavanja. Zato skidam kapu onim momcima iz Helem Nejse. Oni šljakaju, imaju svoju radio emisiju, stvaraju muziku, imaju uspješnu predstavu s kojom gostuju po cijeloj regiji, vertikalno su integrisani.
-
PeppermintSA
#996 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Muziku im ne slušam niti bih je ikad slušao, ali ih jako, jako poštujem. Najprije su sami sebe stvorili i ta se činjenica ne može dovoljno puta ponoviti. Produkcija im je jako kvalitetna i njom pokazuju izrazit talent. Može se na glavi dubiti u želji da se pokaže kako im je muzika sranje, ali sve i jedna pjesma im je postala hit epskih razmjera. To ni Ceci ni ostalim silikonušama nikad nije pošlo za rukom. Dalje, matrice su im fenomenalne i u potpunosti su u duhu najaktuelnije američke produkcije. Spotovi su im svjetski i ako obratite pažnju vidjećete da daju priliku našim akademski obrazovanim rediteljima, modnim i product dizajnerima, plesačima i ostaloj ekipi sa ASU, ALU i raznih plesnih škola koji dobijaju platformu i odskočnu dasku. Znam pun kurac ljudi koji su radili na njihovim spotovima, a dalekooo su od nekog new age, tranzicijskog papanluka. Osnovali su svoj studio tako da su vertikalno integrisani (sami komponuju, produciraju, reklamiraju i distribuišu svoje proizvode), osnovali su modnu liniju koja, za razliku od Frenkija i ostalih amatera, ne štampa samo pamučne majice. Uvezali su se sa turbofolk estradom i dobroooo je izmijenili do te mjere da je trap faktički zamijenio južni vetar što je veliki kulturološki pomak. I uz to, povukli su niz ljudi iz muzičke industrije za sobom. Od ilijaške seljančure i mrtve džigerašice koja je 10 godina plivala ispod turbofolkerskog radara, Maje Berović, napravili su balkansku Beyonce koja čak mic po mic izbacuje folkerske trilere iz svojih pjesama. Sad su potpisali onu neku malu RnB pjevačicu što im je obrađivala pjesme po Youtubeu i nema apsolutno ništa folkersko u sebi. Znači, vuku ljude iz blata i stvaraju neku novu scenu ma koliko ona bila nakaradna.
Faktički su dva klošara iz Vogošće, u ovakvoj raspadnutoj državi, bez ikakve potpore, uz potpuno mrtvu diskografiju sami napravili nevjerovatne stvari. To se mora poštovati. I možda bi se svi mi koji slušamo neku drugu, objektivno rečeno kvalitetniju muziku trebali zapitati zašto jedino oni to rade? Zašto recimo grad Sarajevo ima najmanje 10 bendova koji preko 15 godina sviraju covere po Undergroundu/Celticu/Johnnyju/City Pubu, umjesto da pokušaju nešto svoje, da donesu neke inovacije? Da se pokušaju približiti nekim svjetskim trendovima. Nema publike? Malo morgen. A kad se to i desi bude uglavnom konceptualne prirode ala Činčila što je, iskren da budem, teško sranje. Alternativu alternative stvaraj kad stvoriš etablirane, visokobudžetne, visokoproducirane alternativne muzičare. Publike ima, samo što je ta publika zaglibila u 80-im i onaniše na Johnnya Štulića i Parni Valjak, pumpana pričama svojih roditelja o gitari, Crnom leptiru i Zaostrogu, te tu i tamo popuni prazninu mediokritetskim bendovima poput Skroza i Letu Štuke koje mogu dobaciti do Visokog ili u najboljeg slučaju nekog studentskog klubića u Novom sadu. Zašto? Zato što dok svijetom drmaju Kings of Leon koji su u tom trenutku donijeli nešto totalno novo, Skrozovci urliču Ja nisam jeo u nekom dosadnom garage rock fazonu. Isto važi i za sve ostalo vidove umjetnosti. Umjetnici, kreativci sjede i čekaju pare iz budžeta ili od neke nevladine organizacije i stvaraju bezvezarije u fazonu umjetnosti radi umjetnosti, kako bi kasnije palamudili na izložbama/projekcijama pred 150 profesionalnih posjetilaca kulturnih dešavanja. Zato skidam kapu onim momcima iz Helem Nejse. Oni šljakaju, imaju svoju radio emisiju, stvaraju muziku, imaju uspješnu predstavu s kojom gostuju po cijeloj regiji, vertikalno su integrisani. Muzika i umjetnost su danas i biznis, a tu su se Jala i Buba pokazali kao veliki maheri.
Faktički su dva klošara iz Vogošće, u ovakvoj raspadnutoj državi, bez ikakve potpore, uz potpuno mrtvu diskografiju sami napravili nevjerovatne stvari. To se mora poštovati. I možda bi se svi mi koji slušamo neku drugu, objektivno rečeno kvalitetniju muziku trebali zapitati zašto jedino oni to rade? Zašto recimo grad Sarajevo ima najmanje 10 bendova koji preko 15 godina sviraju covere po Undergroundu/Celticu/Johnnyju/City Pubu, umjesto da pokušaju nešto svoje, da donesu neke inovacije? Da se pokušaju približiti nekim svjetskim trendovima. Nema publike? Malo morgen. A kad se to i desi bude uglavnom konceptualne prirode ala Činčila što je, iskren da budem, teško sranje. Alternativu alternative stvaraj kad stvoriš etablirane, visokobudžetne, visokoproducirane alternativne muzičare. Publike ima, samo što je ta publika zaglibila u 80-im i onaniše na Johnnya Štulića i Parni Valjak, pumpana pričama svojih roditelja o gitari, Crnom leptiru i Zaostrogu, te tu i tamo popuni prazninu mediokritetskim bendovima poput Skroza i Letu Štuke koje mogu dobaciti do Visokog ili u najboljeg slučaju nekog studentskog klubića u Novom sadu. Zašto? Zato što dok svijetom drmaju Kings of Leon koji su u tom trenutku donijeli nešto totalno novo, Skrozovci urliču Ja nisam jeo u nekom dosadnom garage rock fazonu. Isto važi i za sve ostalo vidove umjetnosti. Umjetnici, kreativci sjede i čekaju pare iz budžeta ili od neke nevladine organizacije i stvaraju bezvezarije u fazonu umjetnosti radi umjetnosti, kako bi kasnije palamudili na izložbama/projekcijama pred 150 profesionalnih posjetilaca kulturnih dešavanja. Zato skidam kapu onim momcima iz Helem Nejse. Oni šljakaju, imaju svoju radio emisiju, stvaraju muziku, imaju uspješnu predstavu s kojom gostuju po cijeloj regiji, vertikalno su integrisani. Muzika i umjetnost su danas i biznis, a tu su se Jala i Buba pokazali kao veliki maheri.
-
cassius
#997 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Tako nekako.PeppermintSA wrote:Muziku im ne slušam niti bih je ikad slušao, ali ih jako, jako poštujem. Najprije su sami sebe stvorili i ta se činjenica ne može dovoljno puta ponoviti. Produkcija im je jako kvalitetna i njom pokazuju izrazit talent. Može se na glavi dubiti u želji da se pokaže kako im je muzika sranje, ali sve i jedna pjesma im postane totalni hit. To ni Ceci i ostalim silikonušama nikad nije pošlo za rukom. Dalje, matrice su im fenomenalne i u potpunosti su u duhu najaktuelnije američke produkcije. Spotovi su im svjetski i ako obratite pažnju vidjećete da daju priliku našim akademski obrazovanim rediteljima, modnim i product dizajnerima, plesačima i ostalim koji dobijaju platformu i odskočnu dasku. Znam pun kurac ljudi koji su radili na njihovim spotovima, a dalekooo su od neke new age, tranzicijskog papanluka. Osnovali su svoj studio tako da su vertikalno integrisani (sami komponuju, produciraju, reklamiraju i distribuišu svoje proizvode), osnovali su modnu liniju koja, za razliku od Frenkija i ostalih amatera, ne štampa samo pamučne majice. Uvezali su se sa turbofolk estradom i dobroooo je izmijenili do te mjere da je trap faktički zamijenio južni vetar što je veliki kulturološki pomak. I uz to, povukli su niz ljudi iz muzičke industrije za sobom. Od ilijaške seljančure i mrtve džigerašice koja je 10 godina plivala ispod turbofolkerskog radara, Maje Berović, napravili su balkansku Beyonce koja čak mic po mic izbacuje folkerske trilere iz svojih pjesama. Sad su potpisali onu neku malu RnB pjevačicu što im je obrađivala pjesme po Youtubeu i nema apsolutno ništa folkersko u sebi. Znači, vuku ljude iz blata i stvaraju neku novu scenu ma koliko ona bila nakaradna.
-
shin
#998 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Što ga Pepermint kulturno napakova, aferim.
- zomri
#999 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Dobro je on ovo, konačno još neko ko poznaje materiju
JEdino se ne slažem da im je muzika sranje ali ostatak je bombonica.
Najpljuvaniji u Sarajevu su ujedno i najuspješniji (Dino, Dubioza, Jala&Buba), to jako puno govori.
JEdino se ne slažem da im je muzika sranje ali ostatak je bombonica.
Najpljuvaniji u Sarajevu su ujedno i najuspješniji (Dino, Dubioza, Jala&Buba), to jako puno govori.
- Haris.ba
#1000 Re: Jala Brat & Buba Corelli
Ponedjeljak je. Ružno vrijeme. Evo još jednoga što psuje u pjesmama.