Svi mi freelance-amo, prijatelju. Nema spavanja, odoše pare. Utaja poreza je 24/7 aktivnost.SpecialOffer wrote:
Ako se pitate sto ne spavam, FRILENCAM![]()
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
Shiba
#976 Re: Porez na dohodak na freelancing?
-
free_too
#977 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Hustle to Muscle, posebno u sitne sateShiba wrote:Svi mi freelance-amo, prijatelju. Nema spavanja, odoše pare. Utaja poreza je 24/7 aktivnost.SpecialOffer wrote:
- SpecialOffer
#978 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Utaja poreza je nacin zivota, svi smo mi Al CaponeShiba wrote:Svi mi freelance-amo, prijatelju. Nema spavanja, odoše pare. Utaja poreza je 24/7 aktivnost.SpecialOffer wrote:
-
Floyd_666
#979 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ala ce nam bit veselo kad stignu plave koverte 
-
NikolaKZ91
#980 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I ovako vrijedne ljude bi neko da tereti nametima ccc

- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#981 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Primjer: prihodi iz Irske, samostalan rad u BiH, bez ikakvog ugovora sa firmom. Firma placa porez u Irskoj za sebe, tj. porez na promet i ostalo. Zasto bi tamo placali porez na dohodak nekog eksternog saradnika? To on mora platiti u svojoj drzavi. Ili ne?pinkman wrote: Postoji vise mogucnosti.
Prvo pitanje je iz koje drzave ti dolazi novac, te da li BiH ima Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s tom drzavom. Ako postoji Ugovor izmedju dvije drzave i ako ti je poslodavac u toj drzavi platio, onda se to moze priznati ovdje, pa fakticki neces nista platiti.
Ovdje mozes vidjeti spisak drzava s kojima imamo Ugovor:
https://www.mft.gov.ba/bos/index.php?op ... Itemid=135
Dakle, ako radis za Irsku firmu i ako ti poslodavac tamo uplacuje porez, onda zatrazi dokaz i to ce ovdje biti priznato. Ako je recimo poslodavac iz Amerike, cak i da plati tamo, opet se mora ovdje jer ne postoji Ugovor.
Prema mom shvatanju, kljucna razlika je da li obavljas samostalnu ili nesamostalnu djelatnost.
Ako je u pitanju "obavljanje odredjenih usluga kao samostalne djelatnosti" (freelanceri), onda ide obrazac AMS-1035 i tu nema licnog odbitka, sto po meni malo bezveze.
A ako je nesamostalna djelatnost, onda ide obrazac GPD-1051 i tu imas pravo na licni odbitak (3.600,00 KM godisnje). Ovdje spadaju Afganistanci, ljudi na brodovima i ostali.
Kljucna dilema koju ja imam jeste da li mogu freelanceri koji rade za jednog poslodavca imati licni odbitak (nesamostalna djelatnost).
Bilo bi logicno da moze, kao sto bi bilo logicno da freelanceri koji imaju nekoliko klijenata-poslodavaca budu tretirani kao osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, odnosno nemaju pravo na taj licni odbitak.
-
prelivoda
#982 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Samo da kažem kolegama koji rade na platformama, a koji tvrde da nemaju nikakav ugovor. To nije tačno, na većini platformi na koje smo se registrovali, postoji nešto što se zove "User Agreement". Tu sve piše, čak i porezima. Na platformi na kojoj ja radim, fino piše da porez nije plaćen USA i da sam dužan da to rješavam u matičnoj zemlji.
Svi smo potvrdili taj User Agreement, i on se može ponovno pronaći i odprintati. Po američkim zakonima mi smo sklopili legalan ugovor sa davateljem usluga.
Samo ga treba prevesti i dostaviti poreskoj, ako traže naravno.
Svi smo potvrdili taj User Agreement, i on se može ponovno pronaći i odprintati. Po američkim zakonima mi smo sklopili legalan ugovor sa davateljem usluga.
Samo ga treba prevesti i dostaviti poreskoj, ako traže naravno.
-
pinkman
#983 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Moze se desiti da firma u Irskoj plati porez jer recimo cesto putujes poslovno u Irsku, pa zbog velikog broja provedenih dana postanes i irski rezident, a prebivaliste ti u FBIH. Ima tih nekih specificnih situacija.Entropio wrote:Primjer: prihodi iz Irske, samostalan rad u BiH, bez ikakvog ugovora sa firmom. Firma placa porez u Irskoj za sebe, tj. porez na promet i ostalo. Zasto bi tamo placali porez na dohodak nekog eksternog saradnika? To on mora platiti u svojoj drzavi. Ili ne?pinkman wrote: Postoji vise mogucnosti.
Prvo pitanje je iz koje drzave ti dolazi novac, te da li BiH ima Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s tom drzavom. Ako postoji Ugovor izmedju dvije drzave i ako ti je poslodavac u toj drzavi platio, onda se to moze priznati ovdje, pa fakticki neces nista platiti.
Ovdje mozes vidjeti spisak drzava s kojima imamo Ugovor:
https://www.mft.gov.ba/bos/index.php?op ... Itemid=135
Dakle, ako radis za Irsku firmu i ako ti poslodavac tamo uplacuje porez, onda zatrazi dokaz i to ce ovdje biti priznato. Ako je recimo poslodavac iz Amerike, cak i da plati tamo, opet se mora ovdje jer ne postoji Ugovor.
Prema mom shvatanju, kljucna razlika je da li obavljas samostalnu ili nesamostalnu djelatnost.
Ako je u pitanju "obavljanje odredjenih usluga kao samostalne djelatnosti" (freelanceri), onda ide obrazac AMS-1035 i tu nema licnog odbitka, sto po meni malo bezveze.
A ako je nesamostalna djelatnost, onda ide obrazac GPD-1051 i tu imas pravo na licni odbitak (3.600,00 KM godisnje). Ovdje spadaju Afganistanci, ljudi na brodovima i ostali.
Kljucna dilema koju ja imam jeste da li mogu freelanceri koji rade za jednog poslodavca imati licni odbitak (nesamostalna djelatnost).
Bilo bi logicno da moze, kao sto bi bilo logicno da freelanceri koji imaju nekoliko klijenata-poslodavaca budu tretirani kao osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, odnosno nemaju pravo na taj licni odbitak.
- golic
#984 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Citam ovdje svakakve komentare, tako da sam u dilemi.
Od moga prijatelja otac, radi za USA kompaniju koja mu daje bruto platu (bez ikakvih uplata icega).
Covjek je extermno dobar inizinjer, i radi na velikim projektima izgradnje elektrocentrala/hidrocentrala/solarnih/generalno oko struje visokih napona sirom svijeta, navise Arapske zemlje
U zadnjih 8 godina plata mu je varirala izmedju 17.000 US $ mjesecno do 23.000 US$ mjesecno, pa hajmo reci da je prosjek nekih 20.000,00 US $.
Ako se racuna od 2015 do danas, njegov dug za porez je nekih: cca 200.000,00 KM.
Sta da radi taj covjek, sad je na putu nece doci nazad prije 2019
Od moga prijatelja otac, radi za USA kompaniju koja mu daje bruto platu (bez ikakvih uplata icega).
Covjek je extermno dobar inizinjer, i radi na velikim projektima izgradnje elektrocentrala/hidrocentrala/solarnih/generalno oko struje visokih napona sirom svijeta, navise Arapske zemlje
U zadnjih 8 godina plata mu je varirala izmedju 17.000 US $ mjesecno do 23.000 US$ mjesecno, pa hajmo reci da je prosjek nekih 20.000,00 US $.
Ako se racuna od 2015 do danas, njegov dug za porez je nekih: cca 200.000,00 KM.
Sta da radi taj covjek, sad je na putu nece doci nazad prije 2019
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
- golic
#986 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa ok je to za placanje, platit mu nije problem. On je ovdje kupio 5-6 stanova, i 2 poslovna, sve ulaze u BiH. Sad pravi kucu u Neumu.un1ted wrote:Da plati![]()
![]()
Ali gore neko govori o "utaji poreza" i krivicnim djelima
Pitam jer je dug bas velik
- ExNihilo
#987 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Rečeno je više puta. Zanimaju ih pare, a ne ganjanje po sudovima i zatvor. Znaju oni da će on donijeti još 200k.golic wrote:Pa ok je to za placanje, platit mu nije problem. On je ovdje kupio 5-6 stanova, i 2 poslovna, sve ulaze u BiH. Sad pravi kucu u Neumu.un1ted wrote:Da plati![]()
![]()
- golic
#988 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A kako ce ga iskljuciti iz "krivicne price" ? Jel to moze ?ExNihilo wrote:Rečeno je više puta. Zanimaju ih pare, a ne ganjanje po sudovima i zatvor. Znaju oni da će on donijeti još 200k.golic wrote:Pa ok je to za placanje, platit mu nije problem. On je ovdje kupio 5-6 stanova, i 2 poslovna, sve ulaze u BiH. Sad pravi kucu u Neumu.un1ted wrote:Da plati![]()
![]()
- ExNihilo
#989 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Tako što ga (vjerovatno) neće teretiti ako se odazove na poziv koji je objavljen nedavno, a povodom kojeg diskutujemo ovdje. Shvatiti ovaj poziv kao "drugu šansu".
S druge strane, mogao bi nahebati ako se sad ušuti.
-
Piko18
#990 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Evo to je slucaj kod mene. Pored part-time posla gdje mi uplacuju doprinosi na mjesecnoj bazi ima i dva klijenta unutar bih, s njima potpisujem ugovor o djelu. Oba klijenta po ugovoru ispalcuju sljedece stavke:bosanka hercegovic wrote:Pošto se pomalo bavim porezima znam da je porezna kad je dohodak fizičkih lica (samostalna povremena djelatnost bez zasnivanja radnog odnosa) u pitanju isistirala na odnosu poslodvac-radnik izvršilac, tj morao si imati neki ugovor koji ovjeravaš u poreznoj. Obično su to bili ugovori o djelu, ugovori o povremenim i privrmenim poslovima, ugovori o autorskom honoraru.un1ted wrote:Pa napisi podatke te platforme, ne znam sto komplikujes, kao da ih zanima ko je u pitanju.
Dakle ugovor je uvijek bio polazna osnova za provjeru poreza.
Prema našim propisima prilikom uplate naknade po navedenim ugovorima isplatilac poslodavac je uplaćivao i propisane doprinose i dostavljao poreznu prijavu na propisanim obrascima, koju je kasnije bio dužan dostaviti i fizičkom licu kome je izvršena uplata radi dostavljanja godišnje porezne prijave.
Kada se pojavila ova nova metoda zarade novca tete iz porezne su ostale zbunjene( odkud da djeca tako zarađuju), nisu znale u koji film da ubace freelancere...jer ljudi su fizički prisutni u BiH, nemaju nikakav ugovor, a dobivaju novac iz inostranstva gdje pojedinci čak niti ne znaju ko im pare uplaćuje( moraju navesti uplatioca na novom obrascu)![]()
Porezna se našla u blokadi sopstvenim propisma i preko noći promijenila stav, samo plati...ne zanima me, kako si zaradio...da li je halal ili haram
-Doprinosi za ZO
-ZZO kantona
-federalni ZZO
-porez na dohodak
-doprinosi sa PIO
-naknada za zastitu od nesrea
-opca vodna naknada
Eh sad pitanje za ovog @RasAlGhul zasto sad ja placam tri puta neke stvari a ti jednom kad si tako pametan?
Sto da mene drzava nazeze tri puta a tebe jednom?
- golic
#991 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Al gore sam napisao, on nije u BiH, nece doci sve do januara 2019 na misiji jeExNihilo wrote:Tako što ga (vjerovatno) neće teretiti ako se odazove na poziv koji je objavljen nedavno, a povodom kojeg diskutujemo ovdje. Shvatiti ovaj poziv kao "drugu šansu".![]()
- ExNihilo
#992 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Može prijavu podnijeti i neko drugi za njega. Samo daj pare. Samo ih pare interesuju.golic wrote:Al gore sam napisao, on nije u BiH, nece doci sve do januara 2019 na misiji jeExNihilo wrote:Tako što ga (vjerovatno) neće teretiti ako se odazove na poziv koji je objavljen nedavno, a povodom kojeg diskutujemo ovdje. Shvatiti ovaj poziv kao "drugu šansu".![]()
- golic
#993 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa niko nema mogucnost da za njega uplati cca 200.000 KMExNihilo wrote:Može prijavu podnijeti i neko drugi za njega. Samo daj pare. Samo ih pare interesuju.golic wrote:Al gore sam napisao, on nije u BiH, nece doci sve do januara 2019 na misiji jeExNihilo wrote:Tako što ga (vjerovatno) neće teretiti ako se odazove na poziv koji je objavljen nedavno, a povodom kojeg diskutujemo ovdje. Shvatiti ovaj poziv kao "drugu šansu".![]()
jel se moze bez punomoci doc neki clan porodice ?
- ExNihilo
#994 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Samo prijavu može podnijeti ko god. Što se para tiče - to s bankom vidite. Vjerovatno će trebati punomoć, a s obzirom na iznos vjerovatno je potrebna i najava.golic wrote:Pa niko nema mogucnost da za njega uplati cca 200.000 KMExNihilo wrote:Može prijavu podnijeti i neko drugi za njega. Samo daj pare. Samo ih pare interesuju.golic wrote:
Al gore sam napisao, on nije u BiH, nece doci sve do januara 2019 na misiji je
jel se moze bez punomoci doc neki clan porodice ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#995 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Udarilo na sirotinju sa honorarima od 7 milja
-
free_too
#996 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Je li mozes prestati trollati, ovo ti je vec 4 5 post na temi na isti fazon, imas veze s tematiko? Nemas, odustani onda._BataZiv_0809 wrote:Udarilo na sirotinju sa honorarima od 7 milja
-
NikolaKZ91
#997 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jedno pitanje, da li je teorijski moguce da drzavljanin BiH otvori racun na teritoriji Srbije u nekoj banci tamo i da tamo dize novac?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#998 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Plati porezfree_too wrote:Je li mozes prestati trollati, ovo ti je vec 4 5 post na temi na isti fazon, imas veze s tematiko? Nemas, odustani onda._BataZiv_0809 wrote:Udarilo na sirotinju sa honorarima od 7 milja
- golic
#999 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja nisam vidio nikog da se buni na da placa, vidim samo da ljudi nisu imali mogucnost da placaju, da je sve nedefinisano a da je pravilnik od aprila 2018._BataZiv_0809 wrote:Udarilo na sirotinju sa honorarima od 7 milja
Kod ovog je problem sto nije ovdje, nema ni on nista da plati taj porez od 200.000 KM.
- ExNihilo
#1000 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Može, ali si još uvijek poreski rezident FBiH. Nemoj misliti da naša PU ne može od Srbije zatražiti informacije o svojim državljanima koji imaju otvorene račune tamo.NikolaKZ91 wrote:Jedno pitanje, da li je teorijski moguce da drzavljanin BiH otvori racun na teritoriji Srbije u nekoj banci tamo i da tamo dize novac?
Kako će poreski autoritet u Srbiji to znati? Tako što su banke u većini zemalja dužne dostaviti informacije o strancima koji imaju otvorene račune.