niko nista ne relativizira, svi su slozni da je skuteras glavni krivac, ali dodase i ostali ucesnici u udesu pomalo, svaki sa svoje strane i zavrsi se kako se zavrsiLaplace wrote:Ovakvih situacija sam imao ko zna koliko, i uvijek pobjegnem desno. Očito da vozač crvenog auta nije reagovao kako je morao. Ali, ne treba sad relativizirati krivicu, vozač skutera je kriv za udes i to je to.spree wrote:Ovaj u sorcu kriv 100% mada eto da je iole normalan vozač u ovoj trulji od trice mogao ga je izbjeći. Jbt nisam jednom pobjegao skroz desno da izbjegnem sudar. Boli me briga za zakon i bilo sta drugo. Generalno napravim dosta ustupaka u saobracaju, jer necu radi budala da sebi stetu pravim. Jbt ko bi se peglao gubeci vrijeme, cekajuci drotove, pa osiguranja, pa skuplju registraciju, pa ko zna kakve misli, a o nekim povredama da ne govorim. Mislim da bi i ovom u trulji bilo draze da je bio vise desno.
Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- semirsar
#976 Re: Crna hronika BH cesta
- drug_profi
#977 Re: Crna hronika BH cesta
Ali nista od svega ne bi bilo bitno da skuteras nije prekrsio 5-6 propisa.
- Laplace
#978 Re: Crna hronika BH cesta
Dakle, ne uz desbu ivicu, nego što bliže njoj tako da ne ugrožava ostale učesnike u saobraćaju. Otprilike bi to bilo oko sredine svoje trake, eventualno bliže vanjskom dijelu trake ak je put dovoljno širok, jer mora misliti i na eventualne pješake (zamisli, i oni su učesnici u saobraćaju).bitanga_sa_otesa wrote:zivim na selu ,ali na tvoju zalost nisam seljak,pobjegao sam od graDŽana...bleicher wrote: Nemoj mi te seljacke politike znas da pricam o desnom dijelu desne trake poyyysta ima veze jel okuka ili pravac ??? drzi se svoje trake i zakona ...(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom
kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj
ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na
brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta,
ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže
opasnosti.
Šta bi bilo da nije bilo ni cistere ni skutera , a da je vozač crvenog auta vozio uz desnu ivicu svoje trake i pokupio pješaka? Šta bi na to rekao član 39. ZOBS-a?
- Dope_Man
#979 Re: Crna hronika BH cesta
Pomalo da, tj mogla se izbjeci nesreca eventualno, ali okrenuse neki ovdje da je crveni kriv za udes ovdje, za onog BMWa sto se smotao oko stuba, za zastoj u gradnji VCa i za vlast koju imamo zadnjih 20+ godina...semirsar wrote: niko nista ne relativizira, svi su slozni da je skuteras glavni krivac, ali dodase i ostali ucesnici u udesu pomalo, svaki sa svoje strane i zavrsi se kako se zavrsi
Kriv je sto je glup pa ne prati uopste cetu, ili sto ima reflekse mrtvog ljenjivca, jer ovog je morao vidjeti dovoljno rano za bilo kakvu reakciju. A na snimku nema bas nikakve. Al neovisno od toga, motorista nije smio biti tu i kretati se u tom smjeru, i to je to. Sam pao, sam se ubio.
- semirsar
#980 Re: Crna hronika BH cesta
e jbg, sta da crveni nije im'o petaka za corbu... sta da vozac cisterne nije vozio koliko je vozio, cak 15-tak preko ogranicenja... jbg, ni onaj crni nije nevin, koji je qrac uopste mor'o taj dan voziti , ha ja... sta ovo sta ono... uglavnom, manje kabadahija i manje jedna krntija u saobracaju... valjda nece imat para da ga sredi... joj crnjaka, odoh 
- Dope_Man
#981 Re: Crna hronika BH cesta
Pa to i ja, i jos neki, govorimo ovdje. Lako je zamisliti milion scenarija da je moglo ovo ili ono.. ali jedna stvar je jasna - motor (slabasan) preticao kamion na punoj liniji. Kriv je sam sebi.
- semirsar
#982 Re: Crna hronika BH cesta
Ovo sto si "Quote" nejma veze sa ovim slucajem s skuterasom, drugo je ovo nase, poodavno biloLaplace wrote:Znači, ipak je samo u pitanju broj punih. Kamion je, kako rekoše vozio 16 preko ograničenja, a ni skuter nije nešto što bi vozio Rossi.bitanga_sa_otesa wrote:ne zamjerim ja nista,kod mene je bio drugi slucaj ,jer je mene preticao idiot preko duple pune u tunelu,ogranicenje 60 ja idem 80 i spor sam mu ,a on vozi passata lubenicara kojem je maximala 83,a u susret mu dolazi kamion.naravno nemam se gdje skloniti jer kroz beton ne moze proc auto..trebao ga je zalijepiti kamion kad je debil.semirsar wrote: Dje si pravnik, nijesam te prepozn'o![]()
salu na stranu, sjetih se nase rasprave od prije par godina o preticanju u tunelu, kad si tvrdio da se ne bi sklonio Bogu ocu pa makar svi zaginuli... moradoh malo, ne zamjeri![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#983 Re: Crna hronika BH cesta
a gdje si ti vidio pjesaka na snimku ?? otvori nam oci,mozda smo svi slijepi...skuterash je kriv,ali je ovaj s crvenim mogao izbjeci kontakt da je gledao kuda vozi,bar radi svog auta ,za debila na skuteru i mene boli q sta je trazio to je dobio,ali ja da sam na mjestu auta po svaku cijenu bi izbjegavao da me takvi udare i ostete moju imovinu.Laplace wrote:
Dakle, ne uz desbu ivicu, nego što bliže njoj tako da ne ugrožava ostale učesnike u saobraćaju. Otprilike bi to bilo oko sredine svoje trake, eventualno bliže vanjskom dijelu trake ak je put dovoljno širok, jer mora misliti i na eventualne pješake (zamisli, i oni su učesnici u saobraćaju).
Šta bi bilo da nije bilo ni cistere ni skutera , a da je vozač crvenog auta vozio uz desnu ivicu svoje trake i pokupio pješaka? Šta bi na to rekao član 39. ZOBS-a?
- Bakir1
#984 Re: Crna hronika BH cesta
Recimo da je s kamiona spao tocak i da je bio na snimku umjesto rahmetlije, vozac crvenog auta bi zijanio glavu a tocak bi bio kriv...
Jucer sam prosao tuda, da jos niko nije dijelove pokupio...
Zračni filter plastike od motora sve uredno smrdi u odvodnom kanalu...
Jucer sam prosao tuda, da jos niko nije dijelove pokupio...
Zračni filter plastike od motora sve uredno smrdi u odvodnom kanalu...
- drug_profi
#985 Re: Crna hronika BH cesta
Ma hajmo samo malo i pogunulog prestati pljuvati. Nek mu je laka zemlja. Platio je svoju glupost, srecom nikog nije odveo sa sobom. Nedajboze da neko njegov cita ovu temu, sta smo se puta ogrijesili.
Ljudski je biti bijesan, ali je narocito ljudski imati razumjevanja da je neko i njega volio i da sada tesko pati.
Ljudski je biti bijesan, ali je narocito ljudski imati razumjevanja da je neko i njega volio i da sada tesko pati.
- semirsar
#986 Re: Crna hronika BH cesta
kad pregledah video, prvo sto uocih je nonsalantno i opusteno vozanje skutera, ko da je napusen, sta li, ko ni vozac crvendaca, ni mrvu pokreta da napravi da barem pokusa neku ekvilibristiku odradit da ga ne zakaci ali nista ko da Bog nije ni dao ovog crvenog... nakon vise pregleda istog videa se moglo vidjeti da je to jednostavno tako moralo biti... previse pogresnih poteza na malom prostoru... neko bi rek'o KARMA, sudjeno mu bilo... jes' al' ... ko sto rece, sam pao sam se ubio, ne pljujem ni po kome, ali mislim, bolje on ovako nego da poslije udari neko dijete na putu.Dope_Man wrote:Pa to i ja, i jos neki, govorimo ovdje. Lako je zamisliti milion scenarija da je moglo ovo ili ono.. ali jedna stvar je jasna - motor (slabasan) preticao kamion na punoj liniji. Kriv je sam sebi.
- bitanga_sa_otesa
#987 Re: Crna hronika BH cesta
sta sam se ogrijesio? kome? ko ide svjesno da me ubije,ubicu ja njega prije nego uspije u namjeridrug_profi wrote:Ma hajmo samo malo i pogunulog prestati pljuvati. Nek mu je laka zemlja. Platio je svoju glupost, srecom nikog nije odveo sa sobom. Nedajboze da neko njegov cita ovu temu, sta smo se puta ogrijesili.
- Laplace
#988 Re: Crna hronika BH cesta
Tragedija se ne bi desila da je vozač skutera poštovao propise. Vozač crvenog auta jeste mogao izbjeći sudar (nije mi jasno zašto nije), ali bi vozač skutera kad-tad naletio na isti ili neki drugi način.vješalica wrote:tačno, ali treba ukazaale iz ti na greške,da se tragedije ne bi dešavavale.Izgleda još uvijek nismo dovoljno spremni da prihvatimo sopstvene greške i prestanemo funkcionisati na principu "ja znam najbolje"
- Laplace
#989 Re: Crna hronika BH cesta
Inače nema pješaka na cesti? Sad ih nije bilo, ali se mora računati na to da ih može biti. Nikad se ne vozi sasvim uz desnu stranu kolovoza (osim ako ćeš izbjegavati sudar), jer se treba izbjeći nagle reakcije ako iza krivine vidiš pješaka. Ii sličnog razloga se ne vozi ni lijevom ivicom svoje trake, da ne bi naletio na ovakvog vozača.bitanga_sa_otesa wrote:a gdje si ti vidio pjesaka na snimku ?? otvori nam oci,mozda smo svi slijepi...skuterash je kriv,ali je ovaj s crvenim mogao izbjeci kontakt da je gledao kuda vozi,bar radi svog auta ,za debila na skuteru i mene boli q sta je trazio to je dobio,ali ja da sam na mjestu auta po svaku cijenu bi izbjegavao da me takvi udare i ostete moju imovinu.Laplace wrote:
Dakle, ne uz desbu ivicu, nego što bliže njoj tako da ne ugrožava ostale učesnike u saobraćaju. Otprilike bi to bilo oko sredine svoje trake, eventualno bliže vanjskom dijelu trake ak je put dovoljno širok, jer mora misliti i na eventualne pješake (zamisli, i oni su učesnici u saobraćaju).
Slažem se se sa tim da je vozač crvenog auta mogao (tačnije: morao) izbjeći kontakt. Postavlja se pitanje da li je taj sposoban da vozi. Ali, voziti icjelo vrijeme strogo uz desnu ivicu svoje trake nije dobra taktika, iz milion razloga. Mnogo tu šta može poći naopako.
- semirsar
#990 Re: Crna hronika BH cesta
mozda je onaj crveni to isto misliobitanga_sa_otesa wrote:sta sam se ogrijesio? kome? ko ide svjesno da me ubije,ubicu ja njega prije nego uspije u namjeridrug_profi wrote:Ma hajmo samo malo i pogunulog prestati pljuvati. Nek mu je laka zemlja. Platio je svoju glupost, srecom nikog nije odveo sa sobom. Nedajboze da neko njegov cita ovu temu, sta smo se puta ogrijesili.
- bitanga_sa_otesa
#991 Re: Crna hronika BH cesta
a o cemu se raspravljalo ovdje ?? o datom slucaju sa snimka ili o cestama po bih ???Laplace wrote:
Inače nema pješaka na cesti? Sad ih nije bilo, ali se mora računati na to da ih može biti. Nikad se ne vozi sasvim uz desnu stranu kolovoza (osim ako ćeš izbjegavati sudar), jer se treba izbjeći nagle reakcije ako iza krivine vidiš pješaka. Ii sličnog razloga se ne vozi ni lijevom ivicom svoje trake, da ne bi naletio na ovakvog vozača.
- bitanga_sa_otesa
#992 Re: Crna hronika BH cesta
vjeruj vrijedniji je moj blatobran i branik od takvih...semirsar wrote: mozda je onaj crveni to isto mislio![]()
- Laplace
#993 Re: Crna hronika BH cesta
Tako reci, sad je sve jasno. Znači, po potrebi a ne stalno. Vozak crvenog auta evidentno nije postupio kako je trebalo, a sad vidim i da nije postupio po članu 55 stav 1.vješalica wrote:
Član 39.
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u
smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza
i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na brzinu kretanja
vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike
u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti.
(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, na putu u naselju s kolovozom
na kojem za saobraćaj vozila u istom smjeru postoje najmanje
dvije obilježene saobraćajne trake za kretanje vozila vozač može koristiti
i saobraćajnu traku koja se ne nalazi uz desnu ivicu kolovoza ako time
ne ometa ostala vozila koja se kreću iza vozila kojim upravlja.
(4) Odredba stava (3) ovog člana ne odnosi se na vozača autobusa, voza-
ča teretnog vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg, vozača
vozila koje na ravnom putu ne može razviti brzinu kretanja veću od
40 km/h i na vozača vozila koje se ne smatra motornim vozilom, osim
na dijelu puta ispred raskrsnice ili drugog mjesta na kojem vozilo skreće
ulijevo.
8. MIMOILAŽENJE
Član 55.
(1) Pri mimoilaženju vozač je dužan sa svoje lijeve strane ostaviti dovoljno
rastojanja između vozila kojim upravlja i vozila sa kojim se mimoilazi
a, po potrebi, i da vozilo pomjeri ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Ako zbog neke prepreke na putu ili zbog drugih učesnika u saobra-
ćaju vozač ne može postupiti prema odredbi stava (1) ovog člana, dužan
je da uspori kretanje svog vozila i, po potrebi, zaustaviti ga da bi propustio
vozilo iz suprotnog smjera.
Alajhimanet i poyy
- Laplace
#994 Re: Crna hronika BH cesta
O tome da je vozač dužan voziti uz desnu ivicu. Vozač nije reagovao, ali jeste bio na svojoj strani. Mogao je izbjeći sudar, ali ga nije skrivio. Neko je ovdje na forumu naglasio da nemamo sviiste reflekse.bitanga_sa_otesa wrote:a o cemu se raspravljalo ovdje ?? o datom slucaju sa snimka ili o cestama po bih ???Laplace wrote:
Inače nema pješaka na cesti? Sad ih nije bilo, ali se mora računati na to da ih može biti. Nikad se ne vozi sasvim uz desnu stranu kolovoza (osim ako ćeš izbjegavati sudar), jer se treba izbjeći nagle reakcije ako iza krivine vidiš pješaka. Ii sličnog razloga se ne vozi ni lijevom ivicom svoje trake, da ne bi naletio na ovakvog vozača.
- Laplace
#995 Re: Crna hronika BH cesta
Ja ne da bih, nego to uvijek i uradim. Ne znam ni koliko ovakvih sudara sam izbjegao.bitanga_sa_otesa wrote:da li bi ti recimo kad vidis da ovako ide na tebe malo pomakao volan u desno ili bi samo gledao kako udara u tebe?sheilak wrote:Lik vozi motor pola metra u tudjoj traci na punoj liniji
Sta tu ima uopste desna ivica i clan 39
Cisto ko suza ko je kriv 100%
Da li je ovaj crveni mogao ako nista ublaziti sudar vjerovatno je mogao al on ne treba biti kriv ni 0,00000000001 % (r)
- semirsar
#996 Re: Crna hronika BH cesta
mozda su bili u zavadi od prije pa ono... necu ja tebi da se sklOnjam skloni se ti ...
- sheilak
#997 Re: Crna hronika BH cesta
Ispred vas je pasat u ovom polozaju gdje ima iskljucenje
Koliko vas bi stalo i cekalo da vidi sta ce pasat uraditi ili ces ga pokusati zaobici kao sto vjerovatno radi vozac crvenog? (r)
Koliko vas bi stalo i cekalo da vidi sta ce pasat uraditi ili ces ga pokusati zaobici kao sto vjerovatno radi vozac crvenog? (r)
- Laplace
#998 Re: Crna hronika BH cesta
Nije se pomenulo, ali se cijelo vrijeme raspravlja o tome šta jeste, šta nije, šta je trebao i šta nije trebao da uradi vozač crvenog auta. Ispade kao skretanje pažnje na prekršaje vozača skutera.bitanga_sa_otesa wrote:gdje je napisano da je skuterash nevin?sheilak wrote: Mebi je samo fascinantno da se krivi vozac crvenog a motociklista ispade kao nevin a on pretice na punoj u krivini i vjerovatno prekoracenje brzine (r)
- bitanga_sa_otesa
#999 Re: Crna hronika BH cesta
hvala ,dovidjenjaLaplace wrote:
Nije se pomenulo,
- Laplace
#1000 Re: Crna hronika BH cesta
Pa, ovdje je već bio komentar o sudaru gdje se prevrnuo kamion, vjerovatno u pokušaju da izbjegne sudar sa (čini mi se) golfom.Norm wrote:...ma nema razloga da se nesto ljutis i palis ko kutnjakbitanga_sa_otesa wrote: pogledao sam i video,a pogledao sam vise tih situacija uzivo i izbjegao hiljade ovakvih i slicnih degenerika.uvijek sam spreman na ovakve situacije i uvijek gledam sta se desava ispred mene ,ne blejim okolo i ne drkam po mobitelu.nemam reflekse ko mrtav konj.o idealnim putanjama za trke ti mogu pricati ali vjerujem da te to ne zanima.moja idealna putanja u saobracaju je da se sto vise sklonim i udaljim od degenerika,bili to oni sto gamizu 20 ili sto nisko lete 200. poyyy i hvala i tebi., hvala Bogu i ja vozim isto tako i zato nisam ni imao udesa, ali nismo svi 100% koncentrisani na voznju...nije uredu kriviti vozaca golfa III pozivajuci se na pojam 'uz desnu ivicu kolovoza'...po toj logici najvise je kriv vozac cisterne...jer se nije drzao 'uz desnu ivicu kolovoza' pa makar to masinu od 30 tona odvelo u jarak...
a hvala je bilo upuceno strucnjakinji za ZOBS, forumasici @vjesalica...
21god. iskustva sa 100 do 250 KM predjenih dnevno...osim vikenda...
![]()
ako trebaju putni nalozi na uvid