Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
- supercali
#976 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ja imam relativno super posao u odnosu na okolinu al sve vise mislim ici vani ne zbog samog posla nego zbog svega ostalog sto me okruzuje
Prvo mene a sutra i djecu ako budem imao
-
Vidal89
#977 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Oni koji odlaze su obicni ljudi bez stele, politicke pozadine i nisu bili bliski SDA-u
Ostaju samo oni uhljebi koje je ta stranka zaposlila itd, sto u neku ruku odgovara SDA, HDZ jer njihova masinerija ostaje tu i glasa, dok ljevica slabi jer ne moze nista da ponudi svojim glasacima osim rijeci a oni razocarani odlaze vani da rade.
Znam par ljudi koji su na zadnjim lokalnim izborima dali glas ljevici i vidjeli da nije uspjela otisli vani za boljim zivotom.
Ne kazem da ljevica nema ideje, ali ovim samo desnica jaca jer svoje drzi na okupu.
Ostaju samo oni uhljebi koje je ta stranka zaposlila itd, sto u neku ruku odgovara SDA, HDZ jer njihova masinerija ostaje tu i glasa, dok ljevica slabi jer ne moze nista da ponudi svojim glasacima osim rijeci a oni razocarani odlaze vani da rade.
Znam par ljudi koji su na zadnjim lokalnim izborima dali glas ljevici i vidjeli da nije uspjela otisli vani za boljim zivotom.
Ne kazem da ljevica nema ideje, ali ovim samo desnica jaca jer svoje drzi na okupu.
-
Last December
#978 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
U javnim ustanovama nema seksa jer su svi neka rodbina. To je još jedan od razloga zašto desnica jača sve više 
- Bluemore
#979 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
I ja kazem hvala im_BataZiv_0809 wrote:Hvala vam sto nas hraniteBluemore wrote:I do sad je faktor dijaspora gurala situaciju na Domacem terenu_BataZiv_0809 wrote:Ako nista ostaje da se nadamo irskom receptu uspjeha
Ali fino, lijepo se tjesiti nekim irskim receptom sa postojecom strukturom je na nivou logike u jedinstvu je snaga
- muha_sa
#980 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
ideš li na skijanjeBluemore wrote: I ja kazem hvala im
- Bluemore
#981 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Mozda u januarumuha_sa wrote:ideš li na skijanjeBluemore wrote: I ja kazem hvala im![]()
- muha_sa
#982 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Bluemore wrote:Mozda u januarumuha_sa wrote:ideš li na skijanjeBluemore wrote: I ja kazem hvala im![]()
-
Seyfo
#983 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
O tome govorim,Srbi iz PC imaju pasos matice ako ga zele i ako imaju 125 KM. Svi teze Beogradu,a PC se smatra zadnjom provincijom Srbije (kao npr.Sumadija) tako da pametni bjeze tamo svakako,ako ne na zapad. Cim matica udje u EU desava se isto sto sad sa majoriziranim i onim iz bosnjackog korpusa koji imaju HR papire. Kad mi budemo ulazili u EU,u PC ce zivjeti samo Dodik sa svojim unucadima da za njega glasaju._BataZiv_0809 wrote:Moguce, nisam pratio od perioda kad su im ono ukinuli vize, a nama rekli "dobri ste momci, vise srece drugi put"uglavnomja wrote:
![]()
promijenilo se u odnosu na period prije 10-ak godina
"Jedan od razloga za povećanu zainteresovanost za pasoše je izmena zakona u Srbiji kojim se građanima RS omogućava da dobiju pasoš bez odlaska u Srbiju i prijavljivanja u toj zemlji. "
znaci samo tako ... izvod ovaj onaj zahtjev i 125 kmicaCini mi se kraj 2009-te da je bio.
Sta mi je tad vec ugovorenog posla propalo
- Sanjarko
#984 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Davno nekad vrtila se cifra od 50 kila.uglavnomja wrote:
malo off, sorry
ako neko zna koliko ljudi iz pc ima srpski pasos? koliko znam nije lako dobiti ga, uslovi su od godina zivota tamo, brdo para ... bar je tako pisalo
za hrvate je puno lakse, samo krstenica, a i za nas je bilo lako nekad poslije rata, ono clanska iz biblioteke gdje pise hrvat - i eto ga putovnica
- uglavnomja
#985 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
citam danas paraleno srpski i hrvatski zahtjevi za pasosSeyfo wrote: O tome govorim,Srbi iz PC imaju pasos matice ako ga zele i ako imaju 125 KM. Svi teze Beogradu,a PC se smatra zadnjom provincijom Srbije (kao npr.Sumadija) tako da pametni bjeze tamo svakako,ako ne na zapad. Cim matica udje u EU desava se isto sto sad sa majoriziranim i onim iz bosnjackog korpusa koji imaju HR papire. Kad mi budemo ulazili u EU,u PC ce zivjeti samo Dodik sa svojim unucadima da za njega glasaju.
zanimljivo
kod 'rvata je samo 'rvacko ... da si rodjen u hrvatskoj, ili roditelji, zivio u hrvatskoj, da je nacionalnost hrvatska blabla ...
a kod srba svi gradjani rodjeni u pc-bih, ne spominje se nacionalnost.
-
costacurta
#986 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Hajd sve ali ići da radiš za 2.5€?!
Dal je moguće da smo toliko nepismeni ili jadni? Pa već ako se može za Njemačku gdje je minimalac 8.5€ ti odeš za Slovačku i radiš za šta, jbte?!
Dal je moguće da smo toliko nepismeni ili jadni? Pa već ako se može za Njemačku gdje je minimalac 8.5€ ti odeš za Slovačku i radiš za šta, jbte?!
- Alfons Kauders
#987 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Oni sto su mogli otici da rade za 8 ili 10 su davno otisli.costacurta wrote:Hajd sve ali ići da radiš za 2.5€?!![]()
Sad idu oni sto im je satnica u BiH 2 marke, pa im 5 maraka spram toga izgleda kao bogatstvo.
- escobar__
#988 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
A dobro, primarni cilj odlaska jeste zaradit više para ali ima i onih kojima samo da je otić iz ove retardirane vukojebine bez puteva dostojnih 21. vijeka, sa 14 vlada, tri predsjednika i na stotine ministara.costacurta wrote:Hajd sve ali ići da radiš za 2.5€?!![]()
Samo nek raja ide.
- Alfons Kauders
#989 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Da, kad se podvuce chiza, bolja je i ta mizerna satnica od 5KM od satnice od 2.20KM za koju su neki dan strajkovali ljekari u BiH.escobar__ wrote:A dobro, primarni cilj odlaska jeste zaradit više para ali ima i onih kojima samo da je otić iz ove retardirane vukojebine bez puteva dostojnih 21. vijeka, sa 14 vlada, tri predsjednika i na stotine ministara.costacurta wrote:Hajd sve ali ići da radiš za 2.5€?!![]()
Samo nek raja ide.
Suvisno je i govoriti koliko je bolja satnica od 5KM od 0KM, ili mizerna fabricka plata od 500 eura spram 0 eura.
- Bluemore
#990 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Jest, Al valja spakovat kofere i napustit rahatluk 
- Bluemore
#991 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Omg gdje ces i ti respo onda zvati na fukasupercali wrote:Ja imam relativno super posao u odnosu na okolinu al sve vise mislim ici vani ne zbog samog posla nego zbog svega ostalog sto me okruzuje
-
costacurta
#992 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Najžalosnije od svega je što mi sami sebi obaramo cijenu rada. I ta satnica od 8 ili 10€ nije dovoljna da zaradiš i uštediš a pogotovo ne ova sirotinja od 2€.Alfons Kauders wrote:Oni sto su mogli otici da rade za 8 ili 10 su davno otisli.costacurta wrote:Hajd sve ali ići da radiš za 2.5€?!![]()
Sad idu oni sto im je satnica u BiH 2 marke, pa im 5 maraka spram toga izgleda kao bogatstvo.
S druge strane kad pokušavaš da pričaš sa ljudima koji su odlučili da idu, bez namjere da ga odvratiš od te zamisli, da im ukažeš na neke stvari počnu se drčiti i naljute se kažu da mi je krivo što on hoce da ide i da sam ljubomoran što će on imati više nego ja
A vrh su ovi što idu radi djece. Da je vrijeme ono kad su bila dva kanala na TVu pa da i razumijem ali pored tolike medijske i svake druge otvorenosti ti ne kontaš da si samo hebeni stranac FN auslender gdje god da odeš. Lokalni vs imigranti. Na ulici, u školi, na radnom mjestu. Ti ćeš se nekako nositi s tim ptitiskom ali šta će i kako dijete?!
Ne znam da je ijedan naš student koji je završio školu ovdje a upisao studije vani nešto propustio u životu. Ali sad je moderno, otišli svi iz mahale hajmo i mi.
Plaćaju po 2.500KM za diplome za pflege. Kontaju biće ko raju, malo nešto tamo vamo i 1700€...... to je na početku, a za godinu će im povećati plate na 2500€.
Upiši kurs za varioca, vodoinstalatera, centralno grijanje i toga traže Nijemci..... jok ba. J e b o to. Prljav poso. Ovako si hadžo. Eh to mi je isto kontra ovi što pričaju "idem jer ovdje nemam ništa" nemaš qarinu. Nisi ni pokušao ili jedi ali nećeš svašta pa si i 2500 iskeširao za bijelu uniformu.
I ja sam bio i bez posla, fakultetska diploma, kopao kanale i drenažu za 25KM. Za 20KM čistio mezare, .na -3 radili vodoinstalacije i držao predavanje za katedrom. Nije mi bilo teško ni mrsko izaći na proteste, ali niđe nikog nije bilo od 100000 nezaposlenih! Šta ste uradili da se promijeni?! Ništa. Nego opet roditelje uvalili u kredite da se ispale odavdje u nadi da će za godinu dvije zaraditi na guzove neku imaginarnu lovu.
Taj ugovor koji potpišeš to ćeš i dobiti. Ako hoćeš više para moraš uložiti u školovanje a to je već investicija, uvaljuješ se u kredite itd itd. Ah da zaboravio sam, sta ces ulagati u školu kad ce ti poslodavac sam od sebe podići platu nakon godinu dana.......yeah right
- Alfons Kauders
#993 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ja ne mogu moralisati i pametovati ljudima koji zaradju nekoliko puta manje od mene, ili ne zaradjuju nista. Ne mogu se staviti u kozu nekog ko ovdje skapava od gladi, pa jedva ceka da ode raditi u Slovacku za 1000KM.costacurta wrote:Najžalosnije od svega je što mi sami sebi obaramo cijenu rada. I ta satnica od 8 ili 10€ nije dovoljna da zaradiš i uštediš a pogotovo ne ova sirotinja od 2€.Alfons Kauders wrote:Oni sto su mogli otici da rade za 8 ili 10 su davno otisli.costacurta wrote:Hajd sve ali ići da radiš za 2.5€?!![]()
S druge strane kad pokušavaš da pričaš sa ljudima koji su odlučili da idu, bez namjere da ga odvratiš od te zamisli, da im ukažeš na neke stvari počnu se drčiti i naljute se kažu da mi je krivo što on hoce da ide i da sam ljubomoran što će on imati više nego ja![]()
A vrh su ovi što idu radi djece. Da je vrijeme ono kad su bila dva kanala na TVu pa da i razumijem ali pored tolike medijske i svake druge otvorenosti ti ne kontaš da si samo hebeni stranac FN auslender gdje god da odeš. Lokalni vs imigranti. Na ulici, u školi, na radnom mjestu. Ti ćeš se nekako nositi s tim ptitiskom ali šta će i kako dijete?!
Ne znam da je ijedan naš student koji je završio školu ovdje a upisao studije vani nešto propustio u životu. Ali sad je moderno, otišli svi iz mahale hajmo i mi.
Plaćaju po 2.500KM za diplome za pflege. Kontaju biće ko raju, malo nešto tamo vamo i 1700€...... to je na početku, a za godinu će im povećati plate na 2500€.
Upiši kurs za varioca, vodoinstalatera, centralno grijanje i toga traže Nijemci..... jok ba. J e b o to. Prljav poso. Ovako si hadžo. Eh to mi je isto kontra ovi što pričaju "idem jer ovdje nemam ništa" nemaš qarinu. Nisi ni pokušao ili jedi ali nećeš svašta pa si i 2500 iskeširao za bijelu uniformu.
I ja sam bio i bez posla, fakultetska diploma, kopao kanale i drenažu za 25KM. Za 20KM čistio mezare, .na -3 radili vodoinstalacije i držao predavanje za katedrom. Nije mi bilo teško ni mrsko izaći na proteste, ali niđe nikog nije bilo od 100000 nezaposlenih! Šta ste uradili da se promijeni?! Ništa. Nego opet roditelje uvalili u kredite da se ispale odavdje u nadi da će za godinu dvije zaraditi na guzove neku imaginarnu lovu.
Taj ugovor koji potpišeš to ćeš i dobiti. Ako hoćeš više para moraš uložiti u školovanje a to je već investicija, uvaljuješ se u kredite itd itd. Ah da zaboravio sam, sta ces ulagati u školu kad ce ti poslodavac sam od sebe podići platu nakon godinu dana.......yeah right
Mozda grijese, mozda ne. U svakom slucaju im od srca zelim sve najbolje. Ako se zajebu, uvijek se mogu vratiti i nastaviti gluhariti u Bosni.
- Kiki_Musampa
#994 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Sto se ljudi sturise da drugima kazu da ce im negdje drugdje biti lose, da je ovdje dobro itd...?
Ja imam dobar posao, stambeno obezbjedjen, al mi se jarane ne zivi ovdje. Bio sam patriota na kvadrat, al me 20 godina od rata opametilo, jer to su mojih 20 godina, koje ja ne mogu dobiti nazad, a ne dam im vrijeme moje djece. Ovu drzavu vode nepismeni kreteni, koji domacinstvo ne bi znali voditi, a kamo li drzavu. Buducnost kroje Imamovic, Kuko i ostali u mom kantonu, u drzavi ttezoras i ronhil.
Zato drugovi, ko moze i ko hoce neka ide, sretan put. Ostali koji ostanu ce vidjeti u skorije vrijeme posljedice svega toga.
Ps: od 70 uposlenih u firmi, samo djeca od 1 (jedne) radnice su jos u drzavi. Narqvno, djeca preko 18...
Ja imam dobar posao, stambeno obezbjedjen, al mi se jarane ne zivi ovdje. Bio sam patriota na kvadrat, al me 20 godina od rata opametilo, jer to su mojih 20 godina, koje ja ne mogu dobiti nazad, a ne dam im vrijeme moje djece. Ovu drzavu vode nepismeni kreteni, koji domacinstvo ne bi znali voditi, a kamo li drzavu. Buducnost kroje Imamovic, Kuko i ostali u mom kantonu, u drzavi ttezoras i ronhil.
Zato drugovi, ko moze i ko hoce neka ide, sretan put. Ostali koji ostanu ce vidjeti u skorije vrijeme posljedice svega toga.
Ps: od 70 uposlenih u firmi, samo djeca od 1 (jedne) radnice su jos u drzavi. Narqvno, djeca preko 18...
- Alfons Kauders
#995 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Kraj price.Kiki_Musampa wrote:Sto se ljudi sturise da drugima kazu da ce im negdje drugdje biti lose, da je ovdje dobro itd...?
Ko hoce da mu i djeca ovdje protrace zivot u natezanju s idiotima, da poginu ili ostanu invalidi u nekom novom ratu, oa da onda i po njima pisaju 30 godina kao po nama - bujrum! Neka ostanu, sretno im, njihov izbor.
Samo ih molim da ne drze lekcije ljudima koji zele nesto bolje za sebe i svoju djecu. I to je njihova stvar i treba im pozeljeti srecu.
- friskyoreo
#996 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Pretpostavljam da oni koji ne vjeruju u ovu cifru su uglavnom iz Sarajeva, ili se varam?!
Ko zivi u vecem gradu, mozda i ne primijeti da ljudi odlaze, ali u manjim sredinama ljudi su itekako svjesni iseljavanja. Taj broj ce se jos i povecati u narednom periodu, jer u pravilu ide prvo jedan clan porodice, pa onda kad se obezbijede uslovi, dolazi i ostatak. A uz to je veliki broj onih koji traze nacin da odu iz BiH, upisuju razne skole, kurseve, zanate.
Ko zivi u vecem gradu, mozda i ne primijeti da ljudi odlaze, ali u manjim sredinama ljudi su itekako svjesni iseljavanja. Taj broj ce se jos i povecati u narednom periodu, jer u pravilu ide prvo jedan clan porodice, pa onda kad se obezbijede uslovi, dolazi i ostatak. A uz to je veliki broj onih koji traze nacin da odu iz BiH, upisuju razne skole, kurseve, zanate.
-
walk_M-A-N
#997 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Pitanje se čini jednostavno ali odgovor proizlazi iz suštine političke ekonomije. Preporučujem ovaj članak za razumijevanje.Bobi wrote:Ama hladno u Švedskoj, što nije Švedska tamo gdje Španija...Barcelona da je Stockholm
http://pescanik.net/moji-razgovori-s-ce ... ekonomiji/
Sa nekom zgodnom Šokicom usavršiš hrvatski i nema nikakvih problemaTRANCE wrote:Ili EU pasoš ili ganjaj radnu vizu. U Irsku je otišlo 16 hiljada Hrvata u zadnjih 5 godina, a većina se fino snašla. Jedina mana je što trenutno imaju problem s nedostatkom kuća i stanova za rentanje, tako da imigranti lakše nađu posao nego smještaj, plus što su rente u Dublinu na nivou Londona - oko 1400 eura mjesečno.irac300 wrote:Da mi je kako do Irske dobacit. Svidja mi se zemlja, ljudi, kultura, a i pristajala bi mi nicku.
http://sprdex.net.hr/2017-10/irac-iz-du ... -hrvstski/
U BiH znam nekoliko slučajeva da ljudima koji rade ispravno, stručno, precizno i pošteno ovi drugi koji su većina govore da su se trebali roditi u Njemačkoj.
K'o znamo mi da tako treba, ali haj'te vi odavdje, vi ste crne ovce koje se ne uklapaju, biće vam tamo bolje, a i nama kad ne bude takvih pa svi budemo isti.
A valjda će uvijek nešto biti za prodati, šuma, voda, ruda plus turizam.
-
almir90
#998 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Imam osjećaj da ovdje pojedinci žele predstaviti nas, koji smo sa ove strane ograde, kao isključivo to, da smo mi izvor vlastitih problema. Nekima je teško to preko usta da izvale, ali očigledno da smatraju to, da mi, koji živimo od privrede nemamo prava na bolji život, lagodniji život; već da, na to, imaju pravo samo oni koji kroje politiku u ovoj državi, zajedno sa ratno-profiterskim-glavonjama koji kontrolišu privredni sektor.
Naravno da i mi imamo potpuna prava na lagodniji život; uostalom, mi i polažemo najveća prava na to, jer mi i stvaramo nove vrijednosti u ovoj smećarskoj državi. Sa budžeta, koristan kadar je sveden na minimum, doktori, obrazovni kadar, i još nešto sitno je zapravo i korisno; dok je velika većina u potpunosti beskorisna, i nemaju osjećaja sa realnošću.
Naravno da i mi imamo potpuna prava na lagodniji život; uostalom, mi i polažemo najveća prava na to, jer mi i stvaramo nove vrijednosti u ovoj smećarskoj državi. Sa budžeta, koristan kadar je sveden na minimum, doktori, obrazovni kadar, i još nešto sitno je zapravo i korisno; dok je velika većina u potpunosti beskorisna, i nemaju osjećaja sa realnošću.
- Prpa.ba
#999 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Placaju li nasi gastarbeiteri porez na dohodak ostvaren u Slovackoj iako nisu nikad odjavili prebivaliste? Mozda se tu krije odgovor na pitanje zasto je tako niska satnica privlacna. 
-
dosada_ziva
#1000 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
ima li ko da radi u sloveniji
trebao bih na robni rad, plata 500 eura
to je malo, premalo, moze li se viza dobit sa ovom platom
koliko treba mjesecno za jedan zivot u slo?
trebao bih na robni rad, plata 500 eura
to je malo, premalo, moze li se viza dobit sa ovom platom
koliko treba mjesecno za jedan zivot u slo?