1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
Crvena Tifoza

#976 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Crvena Tifoza »

orinoco wrote:
cyprus wrote:Mene fascinira i činjenica da uz ovakav naboj i bitnost cijelog događaja nijedna mrtva glava nije pala...

Zamislite kod nas slučaj da se policija iz Federacije šalje da zaustavi referendum u RS-u :mrgreen: :oops:
Federalna policija nema mandat, ali SIPA ga ima. Sad mene zanima reakcija zagovornika katalonskog referenduma u sličnoj situaciji u kojoj bi SIPA grubo postupila sa stanovništvom Banja Luke

Mislim da bi prvo SIPA imala posla sa balvanima, pa tek onda sa građanima. Isto tako ovi iz BL nisu baš nešto poznati da održavaju mirovne proteste. :wink:
cyprus

#977 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

Meni nije jasno kako oni što se zalijeću sa podrškom katalonskom separatizmu ne mogu vidjeti 'big picture'... Zar zaista smatrate da cijeli proces može stati samo na Kataloniji, da to neće izazvat talas širom Evrope i svijeta?
hrle1976

#978 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Crvena Tifoza wrote:
orinoco wrote:
cyprus wrote:Mene fascinira i činjenica da uz ovakav naboj i bitnost cijelog događaja nijedna mrtva glava nije pala...

Zamislite kod nas slučaj da se policija iz Federacije šalje da zaustavi referendum u RS-u :mrgreen: :oops:
Federalna policija nema mandat, ali SIPA ga ima. Sad mene zanima reakcija zagovornika katalonskog referenduma u sličnoj situaciji u kojoj bi SIPA grubo postupila sa stanovništvom Banja Luke

Mislim da bi prvo SIPA imala posla sa balvanima, pa tek onda sa građanima. Isto tako ovi iz BL nisu baš nešto poznati da održavaju mirovne proteste. :wink:
Tolerancija Katalonaca je nesto posebno u Svijetu. Da je ovo bilo na Balkanu. Bilo bi bar 100 mrtvih policajaca da ih rodjena mati nebi mogla prepoznati.
Last edited by hrle1976 on 02/10/2017 00:53, edited 1 time in total.
megaman4

#979 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by megaman4 »

It_is_a_Leclerc wrote:
volta dzontra wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Suštinski nebitna anketa koju je katalonski politički kružok iskoristio za jačanje vlastite pozicije. Ovim rezultatima i događajima tokom današnjeg dana će mahati narednih mjeseci, nabijati ih na nos "ucviljenoj javnosti" sve dok ne izmuzu ustupke od centralne vlade. Ne postoji valjda niko ozbiljan ko bi proglasio nezavisnost Katalonije i time praktično taj teritorij ostavio u nekakvom limbu međunarodnog poretka, bez ijednog validnog priznanja.

S druge strane, promptna i pomalo neodmjerena primjena vojne i policijske sile u pokušaju da se sprovede odluka Ustavnog suda svjesna je poruka katalonskim separatističkim organizacijama - Korak dalje i dobit ćete rat.
Tipican mehanisticko-birokratski pogled na drzavu kao neku datost.
Nakon ovoga suvernisticke politike ce jacati, dobivati nove oblike a katalonci i kastiljanci ce se odvajati. sad ili za deset godina katalonija je neovisna drzava.
Ne bih se složio.

Geopolitička karta Evrope je, znamo to mi najbolje, prilično vitalna, ali realnost je u ovom momentu vrlo nepovoljna za katalonske separatističke težnje.

To da li će ikad Katalonija dobiti nezavisnost od Španije je stvar dugoročne perspektive i, rekao bih, vlastitih političkih svjetonazora. Baš kao i pitanje da li do nje mogu doći mirom ili je ipak i za to potreban rat.
Problem je sto je danas bilo sile ali i krvi na ulicama Katalonije, sto je otezavajuca okolnost za Vladu u Madridu. Ako Merkelova, koja je zestoko napala premijera Spanije zbog primjene sile, kaze DA za Kataloniju, ovi se mogu slikati u Madridu.

To njih kopka.
volta dzontra

#980 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by volta dzontra »

Nista nije vitalno na period od 10 godina. Da si prije 10 godina nekome opisivao geopoliticku karti svijeta proglasili bi te Tarabicem.

da ne netko 2000-tih opisao danasnju EU i sve krize koje je potresaju svi bi mu rekli da je katastoficar. Spanjolska danas je prilicno hladnoratovski proizvod. Franco je prezivio i dobio Spanjolsku da kroji radi antikomunizma kao dobre valute za americku podrsku u hladnoratovskom svijetu

procitaj moj post. nisam siguran da je katalonska odluka o referendumu ili nezavisnosti pametna ali je madridska da odgovori brutalnom represijom katastrofalna
It_is_a_Leclerc

#981 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by It_is_a_Leclerc »

A čujte... Ustavni sud Španije je utvrdio da je odluka o referendumu protivna ustavu, i samim tim je provedba tog referenduma, unatoč zabrani najvišeg sudskog tijela u državi, grubi nasrtaj na pravni poredak i vladavinu zakona. Država je morala pokazati zube. Pod svaku cijenu. U protivnom, to bi izgledalo kao defetizam i pucanj u koljena Ustavu. A to sebi ozbiljne države ne mogu dopustiti.

Da li je u pojedinim slučajevima bilo nepotrebnog nasilja? Vjerovatno jest. Da li će to senzibilizirati katalonsku i međunarodnu javnost? Vjerovatno da. Da li je španska država imala drugi put? Ja mislim da nije.
hrle1976

#982 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Predsednik republike Borut Pahor je ob dogajanju v Kataloniji dejal, da je med Slovenci in Katalonci tradicionalna naklonjenost, sam pa si želi, da bi v Kataloniji "mirno in demokratično prišli do rešitve, kot si jo želijo ljudje". Predsednik državnega zbora Milan Brglez pa bo na pogovor povabil španskega veleposlanika.
http://www.rtvslo.si/slovenija/pozivi-s ... vor/433971
Imaju dva video sta misli o Kataloniji.

Slovenija ce priznati Kataloniju kao mozda jedna od prvih drzava u Svijetu. Cak je Pahor rekao spanskom Kralju vezano za Kataloniju i naklonjenost Slovenije prema Kataloniji.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#983 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Velkoski »

HALA MADRID :arrow: :!:
hrle1976

#984 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Izbrojani svi listici koji nisu bili oduzeti sa biralista.

rezultata:
"Out of the 2,262,424 ballots that were not seized,
2,020,144 were YES votes,
176,566 were NO votes,
45,586 in blank
and
20,129 null votes"
Ripicipi

#985 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Ripicipi »

Bosnjo ne konta da podrzava nesto sto na kraju moze rezultirati i raspadom sopstvene drzave.
Spanija nikad nije priznala Kosovo ne zbog toga sto vole Srbe, vec sto misle glavom i razmisljaju o sopstvenoj zemlji.
BiH zbog svojih interesa treba podrzati cjelovitost Spanije.

Ovdje malo ko izgleda razmislja glavom.
Last edited by Ripicipi on 02/10/2017 01:20, edited 2 times in total.
hrle1976

#986 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Image
Ova slika govori vise nego sve sto pise na ovim stranicama o raspadu Spanije.
hrle1976

#987 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Ripicipi wrote:Bosnjo ne konta da podrzava nesto sto na kraju moze rezultirati i raspadom sopstvene drzave.
Spanija nikad nije priznala Kosove ne zbog toga sto vole Srbe, vec sto misle glavom i razmisljaju o sopstvenoj zemlji.

Ovdje malo ko izgleda razmislja glavom.
Da se razumijemo ja licno nemam nikakvih problema da se ako treba svako dvoriste pretvori u drzavu. Ako ljudi u BiH hoce da se razilaze neka to ucine, necu nikome braniti. Nisam za nasilje i rat.
cyprus

#988 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by cyprus »

Banujte ga bar sa ove teme, života vam... Sevap je!
Alternativac1

#989 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Alternativac1 »

Sve mi se čini da će se i jedan od rijetkih skečeva nadrealista što se još nije obistinio, obistiniti...

https://www.youtube.com/watch?v=L1nWK705jGI
hrle1976

#990 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Alternativac1 wrote:Sve mi se čini da će se i jedan od rijetkih skečeva nadrealista što se još nije obistinio, obistiniti...

https://www.youtube.com/watch?v=L1nWK705jGI

Djelimicno je realizovan ostaje samo ovaj drugi dio :lol:
aratet

#991 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by aratet »

p206 wrote:Čitam 35% izvoza ide u Španiju 65% u druge zemlje EU... Zamisli situaciju dobiju nezavisnost i Španija ih prizna, ali uvede kvote na uvoz i carine, i nikad ne ratificira u parlamentu ponovni ulazak u EU... Sjebali bi im ekonomiju samo tako.
S time bi im nanijeli stetu ekonomiji ali bi nanijeli i svojoj.
Povecanjem carina poskupili bi i sami proizvodi, ali i konkurentni proizvodi koje bi kupovali na kraju spanski gradjani.
hrle1976

#992 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

aratet wrote:
p206 wrote:Čitam 35% izvoza ide u Španiju 65% u druge zemlje EU... Zamisli situaciju dobiju nezavisnost i Španija ih prizna, ali uvede kvote na uvoz i carine, i nikad ne ratificira u parlamentu ponovni ulazak u EU... Sjebali bi im ekonomiju samo tako.
S time bi im nanijeli stetu ekonomiji ali bi nanijeli i svojoj.
Povecanjem carina poskupili bi i sami proizvodi, ali i konkurentni proizvodi koje bi kupovali na kraju spanski gradjani.
Bi i ne ali bi bilo drugo pitanje otvoreno tj. uvoz u Spaniju preko luke u Kataloniji. Jednostavno luka u Valenciji nebi mogla podnjeti potrebu. Tako da bi to bilo na jos goru stetu Spanije.
fakat

#993 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by fakat »

tandmand wrote:U svemu ovome danas ja vidim jednu sasvim drugu dimenziju problema a to je da je EU postala jedna obična karina od organizacije. Prvo sam se razaočarao, ne odnosom prema izbjeglicama, koliko kmečanjem te ekonomske kvazisupersile - eto ih vama u Njemačku, nemojte ih nama u Mađarsku i sl, pa žilet žica ... Evo i HR, šta se to na bolje promijenilo njenim ulaskom u EU, šta? Ta mrkva kojom su mamili BiH se osušila a i batina svilen konac ...
:thumbup: doduse mi mozda jos uvijek nemamo alternativu ali nemam ni ja nikakvih velikih ocekivanja cak ni ako nas nekada prime u (polu)clanstvo.
muzicar_iz_parka

#994 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by muzicar_iz_parka »

Jebeš separatiste koje policija lupa ko fudbalske navijače.

Nema od te zabave ništa.
sadie_forever

#995 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by sadie_forever »

Eto vam demokratije i djavola,u sred tzv EU udaraju ljude sto su izasli da glasaju
muzicar_iz_parka

#996 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Ne bi ih udarali da su izašli na uredno prijavljen skup i odobren od strane policije ili drugih nadležnih službi odnosno administracije.

Demokratija ne znači da svako može izaći na ulicu i demonstrirati kad mu je volja.

Da se mene pita ja bi ih još više isprebijao zbog gluposti.
sadie_forever

#997 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by sadie_forever »

cyprus wrote:Meni nije jasno kako oni što se zalijeću sa podrškom katalonskom separatizmu ne mogu vidjeti 'big picture'... Zar zaista smatrate da cijeli proces može stati samo na Kataloniji, da to neće izazvat talas širom Evrope i svijeta?
E jbg pa tamo gdje historijski imaju pravo ja podrzavam,ali nemoj mi RS tu porediti,,di jucer je bila vecinski muslimanska,i silom i ubistvima su nestali...sad da bude nezavisna? nakon mozda 500 godina moze,ali sad ne.Dakle nekad za 500 god kad tadasnji RS-ovci budu imali dugu historiju,kad muslimani budu proslost isto kao sto su sadasnjoj Spaniji njeni muslimani proslost :thumbup:
sadie_forever

#998 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by sadie_forever »

muzicar_iz_parka wrote:Ne bi ih udarali da su izašli na uredno prijavljen skup i odobren od strane policije ili drugih nadležnih službi odnosno administracije.

Demokratija ne znači da svako može izaći na ulicu i demonstrirati kad mu je volja.

Da se mene pita ja bi ih još više isprebijao zbog gluposti.
A kako odobriti kad zivis u drzavi koja taj skup ni po koju cijenu ne zeli?
muzicar_iz_parka

#999 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

sadie_forever wrote:
Kad bi se svakome ispunjavale želje, u UNu bi bilo 10 000 država umjesto 250, koliko ih sada zvanično ima.

Bolje da im policija pendrecima istjera iz glave glupe ideje nego da čekaju dok se situacija dodatno radikalizuje
sadie_forever

#1000 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by sadie_forever »

muzicar_iz_parka wrote:
sadie_forever wrote:
Kad bi se svakome ispunjavale želje, u UNu bi bilo 10 000 država umjesto 250, koliko ih sada zvanično ima.

Bolje da im policija pendrecima istjera iz glave glupe ideje nego da čekaju dok se situacija dodatno radikalizuje
Ali ovo nije bilo ko vec jedna Katalonija,nije ovo selo neko 100 km od Barcelone
Post Reply