Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
cyprus wrote:Mene fascinira i činjenica da uz ovakav naboj i bitnost cijelog događaja nijedna mrtva glava nije pala...
Zamislite kod nas slučaj da se policija iz Federacije šalje da zaustavi referendum u RS-u
Federalna policija nema mandat, ali SIPA ga ima. Sad mene zanima reakcija zagovornika katalonskog referenduma u sličnoj situaciji u kojoj bi SIPA grubo postupila sa stanovništvom Banja Luke
Mislim da bi prvo SIPA imala posla sa balvanima, pa tek onda sa građanima. Isto tako ovi iz BL nisu baš nešto poznati da održavaju mirovne proteste.
Meni nije jasno kako oni što se zalijeću sa podrškom katalonskom separatizmu ne mogu vidjeti 'big picture'... Zar zaista smatrate da cijeli proces može stati samo na Kataloniji, da to neće izazvat talas širom Evrope i svijeta?
cyprus wrote:Mene fascinira i činjenica da uz ovakav naboj i bitnost cijelog događaja nijedna mrtva glava nije pala...
Zamislite kod nas slučaj da se policija iz Federacije šalje da zaustavi referendum u RS-u
Federalna policija nema mandat, ali SIPA ga ima. Sad mene zanima reakcija zagovornika katalonskog referenduma u sličnoj situaciji u kojoj bi SIPA grubo postupila sa stanovništvom Banja Luke
Mislim da bi prvo SIPA imala posla sa balvanima, pa tek onda sa građanima. Isto tako ovi iz BL nisu baš nešto poznati da održavaju mirovne proteste.
Tolerancija Katalonaca je nesto posebno u Svijetu. Da je ovo bilo na Balkanu. Bilo bi bar 100 mrtvih policajaca da ih rodjena mati nebi mogla prepoznati.
Last edited by hrle1976 on 02/10/2017 00:53, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc wrote:Suštinski nebitna anketa koju je katalonski politički kružok iskoristio za jačanje vlastite pozicije. Ovim rezultatima i događajima tokom današnjeg dana će mahati narednih mjeseci, nabijati ih na nos "ucviljenoj javnosti" sve dok ne izmuzu ustupke od centralne vlade. Ne postoji valjda niko ozbiljan ko bi proglasio nezavisnost Katalonije i time praktično taj teritorij ostavio u nekakvom limbu međunarodnog poretka, bez ijednog validnog priznanja.
S druge strane, promptna i pomalo neodmjerena primjena vojne i policijske sile u pokušaju da se sprovede odluka Ustavnog suda svjesna je poruka katalonskim separatističkim organizacijama - Korak dalje i dobit ćete rat.
Tipican mehanisticko-birokratski pogled na drzavu kao neku datost.
Nakon ovoga suvernisticke politike ce jacati, dobivati nove oblike a katalonci i kastiljanci ce se odvajati. sad ili za deset godina katalonija je neovisna drzava.
Ne bih se složio.
Geopolitička karta Evrope je, znamo to mi najbolje, prilično vitalna, ali realnost je u ovom momentu vrlo nepovoljna za katalonske separatističke težnje.
To da li će ikad Katalonija dobiti nezavisnost od Španije je stvar dugoročne perspektive i, rekao bih, vlastitih političkih svjetonazora. Baš kao i pitanje da li do nje mogu doći mirom ili je ipak i za to potreban rat.
Problem je sto je danas bilo sile ali i krvi na ulicama Katalonije, sto je otezavajuca okolnost za Vladu u Madridu. Ako Merkelova, koja je zestoko napala premijera Spanije zbog primjene sile, kaze DA za Kataloniju, ovi se mogu slikati u Madridu.
Nista nije vitalno na period od 10 godina. Da si prije 10 godina nekome opisivao geopoliticku karti svijeta proglasili bi te Tarabicem.
da ne netko 2000-tih opisao danasnju EU i sve krize koje je potresaju svi bi mu rekli da je katastoficar. Spanjolska danas je prilicno hladnoratovski proizvod. Franco je prezivio i dobio Spanjolsku da kroji radi antikomunizma kao dobre valute za americku podrsku u hladnoratovskom svijetu
procitaj moj post. nisam siguran da je katalonska odluka o referendumu ili nezavisnosti pametna ali je madridska da odgovori brutalnom represijom katastrofalna
A čujte... Ustavni sud Španije je utvrdio da je odluka o referendumu protivna ustavu, i samim tim je provedba tog referenduma, unatoč zabrani najvišeg sudskog tijela u državi, grubi nasrtaj na pravni poredak i vladavinu zakona. Država je morala pokazati zube. Pod svaku cijenu. U protivnom, to bi izgledalo kao defetizam i pucanj u koljena Ustavu. A to sebi ozbiljne države ne mogu dopustiti.
Da li je u pojedinim slučajevima bilo nepotrebnog nasilja? Vjerovatno jest. Da li će to senzibilizirati katalonsku i međunarodnu javnost? Vjerovatno da. Da li je španska država imala drugi put? Ja mislim da nije.
Predsednik republike Borut Pahor je ob dogajanju v Kataloniji dejal, da je med Slovenci in Katalonci tradicionalna naklonjenost, sam pa si želi, da bi v Kataloniji "mirno in demokratično prišli do rešitve, kot si jo želijo ljudje". Predsednik državnega zbora Milan Brglez pa bo na pogovor povabil španskega veleposlanika.
Slovenija ce priznati Kataloniju kao mozda jedna od prvih drzava u Svijetu. Cak je Pahor rekao spanskom Kralju vezano za Kataloniju i naklonjenost Slovenije prema Kataloniji.
Bosnjo ne konta da podrzava nesto sto na kraju moze rezultirati i raspadom sopstvene drzave.
Spanija nikad nije priznala Kosovo ne zbog toga sto vole Srbe, vec sto misle glavom i razmisljaju o sopstvenoj zemlji.
BiH zbog svojih interesa treba podrzati cjelovitost Spanije.
Ovdje malo ko izgleda razmislja glavom.
Last edited by Ripicipi on 02/10/2017 01:20, edited 2 times in total.
Ripicipi wrote:Bosnjo ne konta da podrzava nesto sto na kraju moze rezultirati i raspadom sopstvene drzave.
Spanija nikad nije priznala Kosove ne zbog toga sto vole Srbe, vec sto misle glavom i razmisljaju o sopstvenoj zemlji.
Ovdje malo ko izgleda razmislja glavom.
Da se razumijemo ja licno nemam nikakvih problema da se ako treba svako dvoriste pretvori u drzavu. Ako ljudi u BiH hoce da se razilaze neka to ucine, necu nikome braniti. Nisam za nasilje i rat.
p206 wrote:Čitam 35% izvoza ide u Španiju 65% u druge zemlje EU... Zamisli situaciju dobiju nezavisnost i Španija ih prizna, ali uvede kvote na uvoz i carine, i nikad ne ratificira u parlamentu ponovni ulazak u EU... Sjebali bi im ekonomiju samo tako.
S time bi im nanijeli stetu ekonomiji ali bi nanijeli i svojoj.
Povecanjem carina poskupili bi i sami proizvodi, ali i konkurentni proizvodi koje bi kupovali na kraju spanski gradjani.
p206 wrote:Čitam 35% izvoza ide u Španiju 65% u druge zemlje EU... Zamisli situaciju dobiju nezavisnost i Španija ih prizna, ali uvede kvote na uvoz i carine, i nikad ne ratificira u parlamentu ponovni ulazak u EU... Sjebali bi im ekonomiju samo tako.
S time bi im nanijeli stetu ekonomiji ali bi nanijeli i svojoj.
Povecanjem carina poskupili bi i sami proizvodi, ali i konkurentni proizvodi koje bi kupovali na kraju spanski gradjani.
Bi i ne ali bi bilo drugo pitanje otvoreno tj. uvoz u Spaniju preko luke u Kataloniji. Jednostavno luka u Valenciji nebi mogla podnjeti potrebu. Tako da bi to bilo na jos goru stetu Spanije.
tandmand wrote:U svemu ovome danas ja vidim jednu sasvim drugu dimenziju problema a to je da je EU postala jedna obična karina od organizacije. Prvo sam se razaočarao, ne odnosom prema izbjeglicama, koliko kmečanjem te ekonomske kvazisupersile - eto ih vama u Njemačku, nemojte ih nama u Mađarsku i sl, pa žilet žica ... Evo i HR, šta se to na bolje promijenilo njenim ulaskom u EU, šta? Ta mrkva kojom su mamili BiH se osušila a i batina svilen konac ...
doduse mi mozda jos uvijek nemamo alternativu ali nemam ni ja nikakvih velikih ocekivanja cak ni ako nas nekada prime u (polu)clanstvo.
cyprus wrote:Meni nije jasno kako oni što se zalijeću sa podrškom katalonskom separatizmu ne mogu vidjeti 'big picture'... Zar zaista smatrate da cijeli proces može stati samo na Kataloniji, da to neće izazvat talas širom Evrope i svijeta?
E jbg pa tamo gdje historijski imaju pravo ja podrzavam,ali nemoj mi RS tu porediti,,di jucer je bila vecinski muslimanska,i silom i ubistvima su nestali...sad da bude nezavisna? nakon mozda 500 godina moze,ali sad ne.Dakle nekad za 500 god kad tadasnji RS-ovci budu imali dugu historiju,kad muslimani budu proslost isto kao sto su sadasnjoj Spaniji njeni muslimani proslost
muzicar_iz_parka wrote:Ne bi ih udarali da su izašli na uredno prijavljen skup i odobren od strane policije ili drugih nadležnih službi odnosno administracije.
Demokratija ne znači da svako može izaći na ulicu i demonstrirati kad mu je volja.
Da se mene pita ja bi ih još više isprebijao zbog gluposti.
A kako odobriti kad zivis u drzavi koja taj skup ni po koju cijenu ne zeli?