AKCIZE: Ko izda - pizda

Post Reply
Prpa.ba

#976 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Prpa.ba »

Tzv. specijalni predstavnik tzv. EU bi trebalo da se registruje kao lobisticki NVO i da placa poreze na teritoriju BiH.
mayab

#977 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by mayab »

SLAVEN KOVAČEVIĆ/ 15 FENINGA VIŠE PO LITRI GORIVA

Nametanje novih akciza za spašavanje Dodika... A tvrde kako će 'osloboditi' milijarde KM! Jel' vas stid?!

13.12.17, 19:02h

Ovih dana parlamentarci će glasati o Zakonu o akcizama, kojim će u cijenu litre goriva ugraditi 15 feninga više, kao neku cestarinu, a ne kao akcizu. Kako god, riječ je o indirektnim porezima.

To brane time da će se "osloboditi" milijarda KM iz nekih transportnih fondova, spominje se Trst i tako jedan cijeli niz manipulacija građanima. Zato ćemo biti maksimalno precizni, ko sutra digne ruku i glasa za povećanje akcize/cestarine odnosno novog nameta građanima, za sve takve ne treba glasati na narednim izborima 2018. godine, jer nas uvode u dužničko ropstvo.

Prvo, ne radi se o nikakvom "oslobađanju" milijarde KM, već o uzimanju KREDITA od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ili Europske investicijske banke (EIB) u visini od 500 miliona eura, što je oko milijarde KM. Dakle, nema "oslobađanja" već se zadužuju naše djece djeca, koja će možda, ponavljam možda biti u mogućnosti da otplate taj kredit u narednom stoljeću, dok ovima iz vlasti oči svjetlucaju i već zamišljaju tendere od kojih bi uzeli "njihov dio kolača", što je njima jedini smisao uzimanja ovoga kredita.
Zato treba biti protiv, posebno ako znamo da je krajnji projektantski i izvedbeni domet 0 (nula) kilometara autoputa na već postojeće novce od ubiranja. Sad se u tu priču uključuju dodatni igrači, vođeni tenderskom IMT inspiracijom.

A da podsjetimo da je sadašnja vlast 2015. godine imala 200 miliona Eura odobrenih od EBRD-a, koje propadoše radi njihovih igrarija sa tenderima, pa EBRD obustavi tih 200 miliona Eura radi sumnje u korupciju. I vi hoćete da vam sad odjednom vjerujemo!

Druga važna stvar. Uzimate nam i od registracije vozila dio za cestarine, uzimate u naplatnim kućicama opet cestarine, i tako skupiste osam milijardi KM proteklih godina, kojima se gubi trag. Sad po treći put, po istom osnovu "cestarine" hoćete da uzimate još od građana, ali, kao fol, ovaj put transparentnije na izdvojeni "cestarine" račun. Pa i prije je bio izdvojeni "cestarine" račun, odakle se nisu gradili autoputevi, već su ti novci građana završili ko zna gdje.

I sad treba odjednom da vam vjerujemo, vama koji konstantno govorite o napretku BiH, a naša zemlja radi vas istih ocijenjena nedavno kao najsiromašnija u Europi. Jel' vas stid imalo?

Treće, malo o tranši MMF-a iz StandBy aranžmana. Druga tranša MMF-a trebala je stići u aprilu u visini od 79 miliona eura, pod uvjetom da ispunite pet uvjeta, od kojih ste ispunili jedan i pol, evo sa akcizom, dva i pol uvjeta.
Međunarodnu reviziju (Due Diligence) BH Telecoma i HT Eroneta nećete nikad dozvoliti, jer bi se vidjelo da pare iz tih firmi završavaju u stranačkim centralama. Hoćete reći kako i tih 79 miliona eura ide u cestogradnju, kad znamo da StandBy aranžman koriste zemlje kojima je narušen platno-bilansni promet, ili tačnije one zemlje koje ne mogu servisirati vlastite budžetske obaveze.

Znači taj novac ide za krpljenje budžetskih rupa.

Da zaključim, vama i vašem zaduživanju ne treba vjerovati i za takve koji dignu ruku za povećanje akcize/cestarine ne treba glasati na sljedećim izborima, jer ste obični prevaranti i manipulatori kojima svjetlucaju tenderske oči i vaša potreba da baš sad spasite Dodika, koji je RS finansijski devastirao. Znate čime, stalnim zaduživanjem.

Ne zaslužujete podršku građana.
General War

#978 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by General War »

vivaldi wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote:Neće
pa moguce da nece, ali sa druge strane i oni su jako dobro svjesni da je ovo stezanje kaisa i pritisak na realni sektor koji se moze skoro pa odmazdom nazvat vrlo rizicno po pitanju socijalnog mira.

ako to pratis, to je bio simultan potez u oba entiteta. u isto vrijeme (prije cirka godinu i po - dvije) obje porezne uprave su naklatile na realni sektor, dramatican rast inspekcija i samo samaranje kaznama. jednu kaznu moze prezivjeti (makar i dizanjem kredita) cak i najmanje preduzece, ali ako mu drugu zvizne u roku od 2-3 godine, kljuc u bravu je vrlo izgledan. a onda pocinje krah.

entiteti su to uradili jer su s jedne strane dramatinco porasle rate za dugove, a sa druge doslo do problema na palniranoj prihodovnoj strani (npr kredit mmf). ovim akcizama se mozda oslobode i jos neka sredstva, tako bar govore ovi stranci, pa sam zato rekao da ce mozda malo popustit kais realnom sektoru.

opet kazem, ne gledam na ovo kao na neki dobar potez vec kao na mozda manje los potez.
Otprilike sta se krije iza ovolikog pritiska Wigemarka na ove usrane akcize:
"Vigemark i na večere i kolače vodio samo da prođu akcize"

...Osvrćući se na apel, koji su politicarima uputili iz EU da usvoje zakon o akcizama, ocjenjujući to važnim trenutkom za BiH, Bosić je rekao da je to vaćno za međunarodne finansisjke institucije koje će sredstva u vidu kredita da plasiraju u BiH.

"Oni planiraju plasirati višak para preko kredita koje trebaju vraćati građani. Da bi dali kredite moraju biti sigurni da će pare biti vraćene. Zato i ide pritisak, jer je to njihov interes. Kada se krše demokratske procedure, kada je to njihov interes, to nije problem. U Švedskoj ili Velikoj Britaniji nema šanse da se desi nešto ovako odnosno da je moguće u parlamentu na ovakav način preskakati procedure", kazao je Bosić, navodeći da pokušavaju izbaciti komisijsku fazu usvajanja...
http://www.rtvbn.com/3889297/vigemark-i ... dju-akcize
vivaldi

#979 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by vivaldi »

General War wrote:Otprilike sta se krije iza ovolikog pritiska Wigemarka na ove usrane akcize:
jevandjelje po bosicu :D

po stoti put da razjasnim - bh ekonomija = penis, spolovilo (lat.kurac)

mi nemamo nista, ali volimo da se zanosimo da imamo nesto. mi imamo sume? sve nase sume ikea sama bi provukla kroz cirkular za 20 dana. francuska ima vise povrsina u nacionalnim parkovima od cijele povrsine bosne. mi smo nebitni. voda? cumur? sviranje klincu.

svijet hoce da nas jeftino kupi? pa cijela bivsa juga osim djelimicno slovenije je u oglasima vec 20 godina pa niko nista nece da kupi. cak ni onaj nesretni sarabon sto je usao u ginisovu knjigu rekorda jer su ga 13 puta prodavali po 1 (jednu) marku pa ga opet niko nece.

hoce jeftinu radnu snagu? pa da hoce jeftinu radnu ne bi imali pola miliona nezaposlenih, samo u bosni plus fukara iz susjedstva.

i onda ova cuvena parola zapad uvaljuje kredite. pa bolan mmf je banka za fukaru, to joj je misija i opis posla i to je pritom medjunarodna finansijska insitutcija ko un. a ovu sicu koju nama "top secret" planom uvaljuju i to u trogodisnjem aranzmanu je u vrijednosti jednodnevnih kursnih razlika na nekoj evropskoj berzi. smjesno da smjesnije ne moze biti.

oni se samo drze skolske procedure - jadni ste i bijedni. na strani 3 knjige "kako pomoc ometenim u razvjou" pise da ako je neko jadan i bijedan mora se razvijati. da bi se razvijo mora ulagat. a posto smo mi uboga sirotinja oni znaju da mi nemamo od cega da ulazemo. zato ce nam oni posuditi, ali posto su ipak u konacnici banka a ne cisto dobrotovorna ustanova moraju osigurat ono sto nam daju. u ovom slucaju su to vece akcize kao garancija da cemo moci vratati kredit.

oni uospte stvari ne gledaju ko mi - hoce li od akciza profitirati bake, zlaja bosic ili mile. njima nas mentalitet ne dopire do mozga, a i da dopire to ne bi nista promjenilo jer mi smo takvi kakvi smo.
zippoo87

#980 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by zippoo87 »

vivaldi wrote:
General War wrote:Otprilike sta se krije iza ovolikog pritiska Wigemarka na ove usrane akcize:
jevandjelje po bosicu :D

po stoti put da razjasnim - bh ekonomija = penis, spolovilo (lat.kurac)

mi nemamo nista, ali volimo da se zanosimo da imamo nesto. mi imamo sume? sve nase sume ikea sama bi provukla kroz cirkular za 20 dana. francuska ima vise povrsina u nacionalnim parkovima od cijele povrsine bosne. mi smo nebitni. voda? cumur? sviranje klincu.

svijet hoce da nas jeftino kupi? pa cijela bivsa juga osim djelimicno slovenije je u oglasima vec 20 godina pa niko nista nece da kupi. cak ni onaj nesretni sarabon sto je usao u ginisovu knjigu rekorda jer su ga 13 puta prodavali po 1 (jednu) marku pa ga opet niko nece.

hoce jeftinu radnu snagu? pa da hoce jeftinu radnu ne bi imali pola miliona nezaposlenih, samo u bosni plus fukara iz susjedstva.

i onda ova cuvena parola zapad uvaljuje kredite. pa bolan mmf je banka za fukaru, to joj je misija i opis posla i to je pritom medjunarodna finansijska insitutcija ko un. a ovu sicu koju nama "top secret" planom uvaljuju i to u trogodisnjem aranzmanu je u vrijednosti jednodnevnih kursnih razlika na nekoj evropskoj berzi. smjesno da smjesnije ne moze biti.

oni se samo drze skolske procedure - jadni ste i bijedni. na strani 3 knjige "kako pomoc ometenim u razvjou" pise da ako je neko jadan i bijedan mora se razvijati. da bi se razvijo mora ulagat. a posto smo mi uboga sirotinja oni znaju da mi nemamo od cega da ulazemo. zato ce nam oni posuditi, ali posto su ipak u konacnici banka a ne cisto dobrotovorna ustanova moraju osigurat ono sto nam daju. u ovom slucaju su to vece akcize kao garancija da cemo moci vratati kredit.

oni uospte stvari ne gledaju ko mi - hoce li od akciza profitirati bake, zlaja bosic ili mile. njima nas mentalitet ne dopire do mozga, a i da dopire to ne bi nista promjenilo jer mi smo takvi kakvi smo.
pa sta ti sada hoces da kazes...zato sto smo "spoolovilo",treba da placamo skuplje gorivo i da finansiramo Dodika,Bakira i ostale,koji ce pokrasti i ovu milijardicu pa onda opet neki novi namet i tako u nedogled
ovo je najbezvezniji post na cijeloj temi,iskreno
problemnatravunu

#981 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by problemnatravunu »

Image
Haris.ba

#982 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Haris.ba »

Dobro su ovo skontali. Izglasaće ovo pred novu godinu. Narod će malo pjeniti. Onda ide prazničenje, neće političari raditi oko mjesec dana, i onda kad se vrate - biće izborni zakon, pumpanje pričom o granici sa Srbijom, Pelješkim mostom...
Alfons Kauders

#983 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

zippoo87 wrote:
pa sta ti sada hoces da kazes...zato sto smo "spoolovilo",treba da placamo skuplje gorivo i da finansiramo Dodika,Bakira i ostale,koji ce pokrasti i ovu milijardicu pa onda opet neki novi namet i tako u nedogled
Vivaldi voli racionalizirati i dokazivati da su akcize dobre za nas.

Ja ne sporim da jesu i da bi ih trebalo uvesti... Ali ne sad... I ne dok god imamo ovakvu vlast

Ne dam!
Roccohljup

#984 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Roccohljup »

Haris.ba wrote:Dobro su ovo skontali. Izglasaće ovo pred novu godinu. Narod će malo pjeniti. Onda ide prazničenje, neće političari raditi oko mjesec dana, i onda kad se vrate - biće izborni zakon, pumpanje pričom o granici sa Srbijom, Pelješkim mostom...
Ih, kad su njihovi talovi i guzice u pitanju, tu su vazda složni i poletni. I nakon svega, narod ce ih na izborima nagraditi jer ipak su oni "naši" :)
Haris.ba

#985 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:Ja ne sporim da jesu i da bi ih trebalo uvesti... Ali ne sad... I ne dok god imamo ovakvu vlast

Ne dam!
Džaba ti bilo kad da se uvedu. Nećete ni marke dobiti za Tuzlu. :D
Roccohljup

#986 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Roccohljup »

Haris.ba wrote:
Alfons Kauders wrote:Ja ne sporim da jesu i da bi ih trebalo uvesti... Ali ne sad... I ne dok god imamo ovakvu vlast

Ne dam!
I jos ce vas zaobići put za begeš.......a kao šlag na tortu Bego ce vam ostati premijer jos 4 god (ili kuka) :D :D :D
statixx

#987 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by statixx »

Naredne godine kada Autoceste i Ceste smlate 400-500 mil. KM, ima da se parimo k'o zecevi.
Alfons Kauders

#988 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:

Ne dam!
Hoce ba, rekli su zavrsiti kruzni tok kod elektrane i petlju na Sickom

Ukupno oko 300 metara asfalta :D
The 51st State

#989 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by The 51st State »

mene samo interesuje jeli u prijedlogu ovog zakona predvidjen poseban podracun za ovaj namet i ako jeste kako je regulisan monitoring i implementacija tih sredstava?
ako jeste i pri tom manevarski prostor suzbijen da se te pare preusmjeravaju u druge budzetske rupe onda je ovaj zakon prihvatljiv sa te tacke gledista, ono sto je lose je to da ce ova vlast pokupiti predizborni kajmak.
Haris.ba

#990 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Haris.ba »

The 51st State wrote:mene samo interesuje jeli u prijedlogu ovog zakona predvidjen poseban podracun za ovaj namet i ako jeste kako je regulisan monitoring i implementacija tih sredstava?
ako jeste i pri tom manevarski prostor suzbijen da se te pare preusmjeravaju u druge budzetske rupe onda je ovaj zakon prihvatljiv sa te tacke gledista, ono sto je lose je to da ce ova vlast pokupiti predizborni kajmak.
http://www.new.uino.gov.ba/bs/Putarina
PUTARINA

Putarina kao vrsta indirektnog poreza plaća se na sljedeće naftne derivate:
motorni benzin, uključujući i bezolovni,dizel goriva iostala gasna (plinska) ulja.
Putarina se plaća u iznosu od 0,15 KM po jednom litru proizvoda za puteve i 0,10 KM za izgradnju autoputeva.
Putarina se ne plaća na dizel-gorivo koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica (za pogon šinskih vozila), u količini koju odobri Upravni odbor na prijedlog vlada entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
https://www.klix.ba/vijesti/prihodi-od- ... /170512018

U biti ta sredstva završavaju na direkcijama za ceste federacije i kantona.
Alfons Kauders

#991 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Alfons Kauders »

Haris.ba wrote:
The 51st State wrote:mene samo interesuje jeli u prijedlogu ovog zakona predvidjen poseban podracun za ovaj namet i ako jeste kako je regulisan monitoring i implementacija tih sredstava?
http://www.new.uino.gov.ba/bs/Putarina
PUTARINA

Putarina kao vrsta indirektnog poreza plaća se na sljedeće naftne derivate:
motorni benzin, uključujući i bezolovni,dizel goriva iostala gasna (plinska) ulja.
Putarina se plaća u iznosu od 0,15 KM po jednom litru proizvoda za puteve i 0,10 KM za izgradnju autoputeva.
Putarina se ne plaća na dizel-gorivo koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica (za pogon šinskih vozila), u količini koju odobri Upravni odbor na prijedlog vlada entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
https://www.klix.ba/vijesti/prihodi-od- ... /170512018

U biti ta sredstva završavaju na direkcijama za ceste federacije i kantona.
Dakle, kod Ljube Pravdica koji je sahranio projekt Karaula i revitalizaciju puta TZ-SA? :D Zato im i ne dam. :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#992 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by pici »

TREĆI POKUŠAJ
Dvije sjednice Predstavničkog doma PSBiH, akcize među brojnim temama na dnevnom redu
samo neg nepuca
The 51st State

#993 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by The 51st State »

treba ovo obarati svim sredstvima po ovom prezentovanom, nemam povjerenja u uio i nanize.
seln

#994 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:
zippoo87 wrote:
Vivaldi voli racionalizirati i dokazivati da su akcize dobre za nas.

Ja ne sporim da jesu i da bi ih trebalo uvesti... Ali ne sad... I ne dok god imamo ovakvu vlast

Ne dam!
Pretpostavka: ja i nasa tri predjsednika + Dodik imamo rak.
Treba da se uveze lijek.
Ja bih glasao protiv.
Roccohljup

#995 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by Roccohljup »

seln wrote: Pretpostavka: ja i nasa tri predjsednika + Dodik imamo rak.
Treba da se uveze lijek.
Ja bih glasao protiv.
Jel to da onda El Šćepo dođe na vlast pa nam udari akcize za gradnju tornjeva ili onaj autoput od 5 traka sto je obećavao :D :D :D :D
seln

#996 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by seln »

Roccohljup wrote:
seln wrote: Pretpostavka: ja i nasa tri predjsednika + Dodik imamo rak.
Treba da se uveze lijek.
Ja bih glasao protiv.
Jel to da onda El Šćepo dođe na vlast pa nam udari akcize za gradnju tornjeva ili onaj autoput od 5 traka sto je obećavao :D :D :D :D
Kakvih pet? Dvanaest traka!
ultima_palabra

#997 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by ultima_palabra »

14 je bilo :D
zippoo87

#998 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by zippoo87 »

ultima_palabra wrote:14 je bilo :D
takav jos ni u Dubaiju nije izgradjen :D
biti cemo prvi u svijetu...huraaaaaa
ultima_palabra

#999 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by ultima_palabra »

Znači ako je Borjana strugnula, nema šanse da to prođe za sada?
zippoo87

#1000 Re: AKCIZE: Ko izda - pizda

Post by zippoo87 »

ima zamjenik...eno usvajali su nesto,nesto nisu
cirkus ...efektivnog rada nemaju ni 8 sati mjesecno a plate 5-6 hiljada
ni najveci strucnjaci u svojim oblastima nemaju satnicu 1000 KM,samo u ovom apsurdistanu

a eno haman su nesto kao usvojili oko one rute puta Sa-Bg...da ide preko Tuzle
Post Reply