Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#976 Re: Bitcoins

Post by parappa »

Dozer wrote:Upravo o tome i pricam.
Pricao sam o ADA-i, ali slicna je stvar i sa Riplom (XRP). Ja sam, recimo, uzeo 200 XRP-a, pa nek' se kisele. Vjerovatno cu uzeti jos 100-200 pocetkom naredne hefte.
ETC trenutno nije toliko jeftin, ali nije ni preskup (oko 26$). Ja mislim da ce ovo za 2-3 godine doci na preko 500, s obzirom ko je sve u tome. I njega sam uzeo 4, a vjerovatno cu zaokruziti na 10. Cekam da BTC krene dole, pa ce sve zajedno u tom momentu krenuti dole, i tad treba kupiti. I ostaviti.

IOTA je, po meni, nesto sto ima dobar dugorocni potencijal, a trenutno je jeftino, oko 4$. Vjerovatno cu i toga uzeti 50-ak, pa neka stoje.
Hvala @gidri sto mi je skrenuo paznju na to :thumbup:
hvala dozer...
moram i ja malo pogledati sta nudi trziste... stvorila se tolika industrija oko ovoga. nevjerovatno.
siguran sam da ce bitcoin opstati. XRP je dobar (danas plus 10%)... ADA-u nisam pratio.

meni je samo cudno da u bih niko nije napravio neku vecu farmu (rudnik)... kod nas je ubjedljivo najjeftinija struja u evropi... 2012-2013 kada cu veci igraci ulazili u bitcoin je bila jos veca razlika.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#977 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

Ko kaze da nije napravio? Jesu slovnci, u Hrasnici :)
victom

#978 Re: Bitcoins

Post by victom »

parappa wrote: meni je samo cudno da u bih niko nije napravio neku vecu farmu (rudnik)... kod nas je ubjedljivo najjeftinija struja u evropi...
zato što se gleda cijena struje u svijetu, a ne u Evropi.
Kinezi imaju najjeftiniju struju i najviše farmi.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:36, edited 2 times in total.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#979 Re: Bitcoins

Post by parappa »

un1ted wrote:Ko kaze da nije napravio? Jesu slovnci, u Hrasnici :)
koji? ovi sto su hakovani? :-D

ipak se izgleda prate i druge stvari... politicka stabilnost itd... zato mozda bih nije toliko privlacna.
AsharaK

#980 Re: Bitcoins

Post by AsharaK »

prati li neko etherum, isplatil se uložiti u to?
victom

#981 Re: Bitcoins

Post by victom »

znate one chipove za Zynga poker na facebooku, kad su bili popularni prije 10 godina.
I to je neka vrsta valute.
Na piku su se prodavali za kredit za mobitel.

Eh, vlastima(većine zemalja) su bitcoin i ti zynga chipova, haman pa isto.
"Neka djeca nešto trguju virtualnim nekim bonovima"

Ovo ne govorim u negativnom smislu, već dočaravam kako vlada to percipira.
odmah pitaju: "šta možeš kupiti za to ?"
kažeš: ništa.
OK. samo se igrajte djeco :) al nemojte daleko od kuće.
zippoo87

#982 Re: Bitcoins

Post by zippoo87 »

Pricao sam o ADA-i, ali slicna je stvar i sa Riplom (XRP). Ja sam, recimo, uzeo 200 XRP-a, pa nek' se kisele. Vjerovatno cu uzeti jos 100-200 pocetkom naredne hefte.
ETC trenutno nije toliko jeftin, ali nije ni preskup (oko 26$). Ja mislim da ce ovo za 2-3 godine doci na preko 500, s obzirom ko je sve u tome. I njega sam uzeo 4, a vjerovatno cu zaokruziti na 10. Cekam da BTC krene dole, pa ce sve zajedno u tom momentu krenuti dole, i tad treba kupiti. I ostaviti.

IOTA je, po meni, nesto sto ima dobar dugorocni potencijal, a trenutno je jeftino, oko 4$. Vjerovatno cu i toga uzeti 50-ak, pa neka stoje.
dozer,odakle kupujes ove ostale alternativne kripto valute ?
sa koje stranice i sa kojom karticom ,tj. koje banke ?
i ja razmisljam da uzmem nesto pa neka stoji...necu propasti za par stotina maraka
slavemaster

#983 Re: Bitcoins

Post by slavemaster »

zippoo87 wrote:

dozer,odakle kupujes ove ostale alternativne kripto valute ?
sa koje stranice i sa kojom karticom ,tj. koje banke ?
i ja razmisljam da uzmem nesto pa neka stoji...necu propasti za par stotina maraka
ako dozvoljavas da prosirim pitanje i koji wallet koristis?

jel ima neki koji me strpat sve te valute npr btc xpr iotu eth?
hvala
zippoo87

#984 Re: Bitcoins

Post by zippoo87 »

i mene ovo interesuje...ali izgleda da niti jedan wallet ne podrzava veliki broj valuta
ovi poznatiji walleti vecinom po 2-3 crpitovalute podrzavaju
a ovo je problem,jer ako otvorim 3-4-5 walleta za razne valute,dok kupljeni btc pretvorim u druge valute i dok na svakoj transakciji platim proviziju,od recimo ulozenih 100 KM,na kraju ce ispasti 70 KM :D
i to samo dok sam kupio...kada se hoce povuci novci,tek tu nastupaju problemi i velike provizije
ovo je barem kako sam ja shvatio do sada,pratim bitcoin duze vremena ali na informativnom nivou,tek sam se u zadnje vrijeme zainteresovao i trazim nacin da ulozim nesto sitno para u ove neke alternativne valute...pa neka se kiseli
victom

#985 Re: Bitcoins

Post by victom »

zippoo87 wrote:i mene ovo interesuje...ali izgleda da niti jedan wallet ne podrzava veliki broj valuta
a ovo je problem,jer ako otvorim 3-4-5 walleta za razne valute,dok kupljeni btc pretvorim u druge valute i dok na svakoj transakciji platim proviziju,od recimo ulozenih 100 KM,na kraju ce ispasti 70 KM :D
i to samo dok sam kupio...kada se hoce povuci novci,tek tu nastupaju problemi i velike provizije
ovo je barem kako sam ja shvatio do sada,pratim bitcoin duze vremena ali na informativnom nivou,tek sam se u zadnje vrijeme zainteresovao i trazim nacin da ulozim nesto sitno para u ove neke alternativne valute...pa neka se kiseli
prebaci sve na neku berzu, pa tamo besplatno konvertuj između valuta. ja koristim Bitfinex.
Jedini opasnost je ako "hackuju" site.
Industrialyzer

#986 Re: Bitcoins

Post by Industrialyzer »

Trenutno najbolji nacin za cuvanje razlicitih kriptovaluta je Ledger nano s.

https://www.ledgerwallet.com/products/ledger-nano-s
bronhy

#987 Re: Bitcoins

Post by bronhy »

zippoo87 wrote:i mene ovo interesuje...ali izgleda da niti jedan wallet ne podrzava veliki broj valuta
Exodus podržava 18 valuta i uskoro će dodati još dodatnih 10 valuta. Ovdje možeš pogledati cijeli spisak http://support.exodus.io/article/96-exo ... et-roadmap
Exodus ima nešto veće provizije ali se i to može izbjeći :-D
muhafuca

#988 Re: Bitcoins

Post by muhafuca »

victom wrote:
muhafuca wrote:
victom wrote:
na bilo kojoj krypto berzi. ja shortam na bitfinexu.
A od 10.12. šortaće i kolege sa Wall streeta NA wall streetu :)
hajd svaki dan se nauci nesto novo - bumo vidjeli koliko pametno je to s obzirom da izgleda da ce se rast nastaviti i nikakvih znacajnijih pokazatelja nema o skorom crashu (ili barem znacajnijem padu) - nista nije nemoguce naravno.

mada opet ne kontam ko bi prodao "futures-e" bitcoina al eto hiljadu ljudi hiljadu cudi.
zavisi od namjera.
Svi znamo, ko ima kapital (veliki) može vješatčki i da napuše i ispuše cijenu. A WS ga ima.
Sad je pitanje, šta oni stvarno žele.
evo bitcoin Jesus misli da ce Futures samo dati dodatni kredibilitet bitcoinu i da ce ustabiliti cijenu a nikako da ce ga crash-ati

mada ja i dalje ne znam ko bi uopste prodao Futures-e bitcoina. kad bude nekih realnih naznaka da je bitcoin dostigao neki bar privremeni plafon pa hajde da se i o tome prica ali ovako :-)

(naumpala mi ova prica od neki dan zato sam quote-ao post :D )

victom

#989 Re: Bitcoins

Post by victom »

muhafuca wrote:
ovo je rekao bitcoin.com CEO
pa šta će drugo reći. :)
On to priželjkuje.
muhafuca

#990 Re: Bitcoins

Post by muhafuca »

victom wrote:
muhafuca wrote:
ovo je rekao bitcoin.com CEO
pa šta će drugo reći. :)
On to priželjkuje.
ma nije to frka znam ja ko je on

ali da misli da ce to dugorocno stetiti ili unistiti bitcoin

logikom on bi upozorio na tu opasnost i ponudio neke prijedloge i rjesenja za tu potencijalnu opasnost.

Kao sto je bilo recimo u prijasnjih par situacija npr.

Ipak je njemu Bitcoin a ne Fiat (obicni novac) bread and butter sto se kaze.
victom

#991 Re: Bitcoins

Post by victom »

firebird wrote:
victom wrote:nije da se radujem, ali
Image
Nista nece biti over.Tek je pocelo. Jos je ovo sve u povojima
Image
casanova123

#992 Re: Bitcoins

Post by casanova123 »

victom wrote:
prebaci sve na neku berzu, pa tamo besplatno konvertuj između valuta. ja koristim Bitfinex.
pitanje: kako izbjeci ove fees na bitfinexu? mislim rijec je o manjim kolicinama, a sa bitfinexom budes pojeden.. ima li neka druga alternativa ili bilo sta drugo? regao sam se na coinbase i tu sam nesto malo uplatio, ali ni oni nisu normalni.. 3$ po transakciji, nebitno jel buy ili sell.. na gdax nesto nece evo vec danima da me verify, jer imam dokumente BiH, a zivim u drugoj, tako da mogu na coinbase, al ne na gdax xd..
victom

#993 Re: Bitcoins

Post by victom »

casanova123 wrote:
victom wrote:
pitanje: kako izbjeci ove fees na bitfinexu? mislim rijec je o manjim kolicinama, a sa bitfinexom budes pojeden.. ima li neka druga alternativa ili bilo sta drugo? regao sam se na coinbase i tu sam nesto malo uplatio, ali ni oni nisu normalni.. 3$ po transakciji, nebitno jel buy ili sell.. na gdax nesto nece evo vec danima da me verify, jer imam dokumente BiH, a zivim u drugoj, tako da mogu na coinbase, al ne na gdax xd..
prvo pojasni šta želiš raditi na bitfinexu?
Da li želiš kupovati direkt BTC ili trgovati valutama.

Ako želi kupovati direkt BTC, to na bitfinexu ne ide (barem za BiH i USA)
Ako želiš trgovati valutama, onda prvo nabavi neke Bitcoine i prebaci ih na svoj Bitfinex exhcange walltet.
Poslije toga možeš te bitcoine mjenjat za druge kriptovalute. Koliko sam ja vidio, tu nema provizije.

Kad to sve završiš, prebaciš sve ponovo u BTC, i isplatiš na wallet. (tu ide regularna bitcoin transaction fee za minere)
Bullet Tooth Tony

#994 Re: Bitcoins

Post by Bullet Tooth Tony »

Sta je sa CoinBase -om .... danima ne mogu da prihvatim licence and terms (nisam do sada koristio coinbase)
ucenik1234

#995 Re: Bitcoins

Post by ucenik1234 »

Najjednostavnije je trgovati Bitcoinom putem Forexa, preko brokera i meta trader 4 platforme
victom

#996 Re: Bitcoins

Post by victom »

ucenik1234 wrote:Najjednostavnije je trgovati Bitcoinom putem Forexa, preko brokera i meta trader 4 platforme
najjednostavnije ja sa onim, našta si navikao :)
victom

#997 Re: Bitcoins

Post by victom »

Coinbase šalje svima korisnicima emailove sa naslovom "Invest responsible"

To je ona ista poruku ko na pivu i kladionicama.

Zamislite koja histerija vlada , da priređivač igre, moli učesnike da se suzdrže.
seoBIH

#998 Re: Bitcoins

Post by seoBIH »

victom wrote:znate one chipove za Zynga poker na facebooku, kad su bili popularni prije 10 godina.
I to je neka vrsta valute.
Na piku su se prodavali za kredit za mobitel.

Eh, vlastima(većine zemalja) su bitcoin i ti zynga chipova, haman pa isto.
"Neka djeca nešto trguju virtualnim nekim bonovima"

Ovo ne govorim u negativnom smislu, već dočaravam kako vlada to percipira.
odmah pitaju: "šta možeš kupiti za to ?"
kažeš: ništa.

OK. samo se igrajte djeco :) al nemojte daleko od kuće.

Elaboriraj crveno, molim te. Dio u poredjenju crypto sa coinom nema smisla.

Evo ja cu ti reci da u Dubaiu mozes stan kupiti sa BTC :) To je danas, u 2017 godini. Cekaj 2020 pa opet ponovi pitanje, meni a i sebi sto nisi dovoljno istrazio tehnologiju koja je iza CRYPTO.
seoBIH

#999 Re: Bitcoins

Post by seoBIH »

Sto se tice walleta, to nije neka nauka za sebe.

Npr ETH. Skines bilo koji wallet koji podrzava ETH, prebacis token na njega uz fee od par centi. Na tom walletu dobijes private key koji zapises, spasis, isprintas, graviras, ma sta god zelis. Nakon toga taj wallet mozes izbrisati. Za XY godina, na bilo kojem racunaru, konekciji i slicno, skines bilo koji wallet za ETH i uneses private key i tvoji tokeni su tu :)

Bilo koji ERC-20 token (token baziran na ETH (ethereumu) mozes prebaciti na ETH wallet, njih koliko god zelis i pomocu gore opisanog sacuvati i izvrsiti reaktivaciju walleta.

Isto je i za druge coine koji imaju vlastiti wallet. Imaju protokol za povrat koji radi bez ikakvih problema. Jedini je problem ako izgubite taj private key, token ostaje zauvijek zatocen na tom novcaniku.
victom

#1000 Re: Bitcoins

Post by victom »

:sretan:
Last edited by victom on 13/02/2021 04:49, edited 1 time in total.
Post Reply