US presidential election - Trump vs Hillary

Post Reply

Pobjednik izbora će biti:

Poll ended at 04/10/2016 14:57

1. Donald Trump
72
32%
2. Hillary Clinton
141
62%
3. izbori će se prolongirati zbog vanrednih okolnosti u USA ili svijetu
14
6%

Total votes: 227

ze kalanga

#976 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ze kalanga »

Florida je tu najmanje bitna.
Ali već Kolorado.
Ključno je pitanje hoće li Hilari ili Tramp biološki dočekati kraj mandata...
jeza u ledja

#977 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Banksy wrote:
jeza u ledja wrote:Helem, bruka novih anketa je izletila u zadnjih par sati.
Kako u tim anketama stoji fenomen predizbornih, anketnih izbjegavanja priznanja da se glasa za desnicu (u ovom slučaju za budalu) što nerijetko daje pogrešne projekcije rezultata s nerealnim procentima prednosti za lijeve? Može li se desiti da u ovom trenutku Trump stoji bolje nego što ankete pokazuju?
Ne bih rekao da taj fenomen postoji. Postoji milion anketara, neki blisko vezani za odredjene stranke, koji su radili ankete, oblikovali ih ovako, onako, pa valjda bi neko pokupio tog imaginarnog closeted Trump glasaca, kaj ne? :D
Koliko vidim ljudi s jednakim gadjenjem pricaju o Clintonovoj, a ovi supporteri Trumpa su itekako glasni i nimalo stidni.
U gradu u kojem zivim (koji je ja mislim 80% Democrat :D) ima 20 puta vise Trump/Pence znakova na ulici nego Hillary.

Postoji mogucnost cak da je obratno, da su Hillarini eventualni glasaci u stvari "stidni" jer navodno cesto kad je kakva afera oko ovih emailova (jer se samo to u vezi nje vrti) pollsteri kazu da odredjeni broj pretpostavljenih Demokratskih glasaca jednostavno se ne javi na telefon. Vjerovatno je isto vazilo i za Trumpa u jeku najvecih afera i halabuke oko toga.
Uz to dodaj da neki pollsteri nemaju pitanja na spanskom (D glasaci vecinom) plus neki od njih i dalje zovu samo na kucni telefon, ne na mobitel (mladji glasaci nemaju kucni telefon). Plus ja bih rekao da postoji znacajan broj zena Republikanaca koje nece javno priznati, svom muzu, a kamo li drugima, da nece glasati za Trumpa. (ovo je samo moja pretpostavka)

Sve u svemu, iskreno sumnjam da pollsteri fulaju toliko. Moze jedino postojati lag time, ono, sto ti rece mescini, da postoji trend koji se ne uhvati odmah nego sa zakasnjenjem (jer jebiga anketa moze trajati danima). Pa dok se to jos objavi...prodje 4-5 dana, pogotovo za drzave.
Ovo sto vidimo sad, to su uglavnom ankete uradjene zadnja 3-4 dana. Znaci vec je danas stanje drukcije od ovog sto nam trenutno pokazuju ankete. Ali eto i na taj trend mozes dodati samo nekoliko boba od onog sto pise. Ne mozes sad po 5% procenata vise. Ma ne mozes ni 3%. Bar ja tako mislim. Pogotovo kad su u pitanju nacionalne ankete sa ogromnim uzorcima, ili ankete u ovim vecim drzavama.

Ako Trump ima trend u nekoj drzavi da sa 7% dodje na 4% (tipa Colorado, tipa Pennsylvania, Wisconsin, itd)... tesko sad mozemo ocekivati da ce na izborima ispasti da je dosao na 0, tj. preko nje, pogotovo ako nikad maltene tu 0 nije do sad ni presao.
Last edited by jeza u ledja on 02/11/2016 21:31, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#978 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

ze kalanga wrote:Florida je tu najmanje bitna.
Ali već Kolorado.
Zasto je to kljucno pitanje?
commendatore

#979 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by commendatore »

jeza u ledja wrote:
commendatore wrote:
jeza u ledja wrote: Citam i ne vjerujem.
i ja ne vjerujem u sta trosim vrijeme.... nema nista gore od bosnjaka koji glumi kolumba
Slazem se, zato jarane smanji dozivljaj i ne zamaraj se s necim sto ti ne ide.
jasta tebi ide istorija - amer izumio racunar :lol: aj zrao :lol:
jeza u ledja

#980 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

commendatore wrote: jasta tebi ide istorija - amer izumio racunar :lol: aj zrao :lol:
Neka te ba. :meza1:
Hocemo jos malo. :D
sumirprimus

#981 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sumirprimus »

realno rijetko ko u evorpi konta ove elektorate u usa...
tako da koga interesuju izborni proces u usa, dobro dodje i misljenje nasih ljudi gore. dijaspore.
daklem ovi sa pravom glasa, vecinom kako vidim za hilari il grijseim?
sta presudi?
ze kalanga

#982 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by ze kalanga »

jeza u ledja wrote:
Ali već Kolorado.
Matori su.
sumirprimus

#983 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sumirprimus »

nije to dodik il vucic da nema zamene, ima potpredsjednik :lol: :lol: a polisi stejz d sejm :D
Laertes

#984 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Laertes »

Fudo387 wrote:Sto se tice izbora, ovo je gotovo.
Mike Pence je predsjednik.
Onog budalasa ce neko umlatit.
Fakat nije dugo bilo atentata na ju-es prezidenta.
jeza u ledja

#985 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

@ Banksy
Evo provrtio sam malo ankete u rezultate po bitnim drzavama od prije 4 godine i uglavnom su se konacni rezultati razlikovali oko 2.5%-3.0% od konacnih anketa, i to u korist Obame. I iako je Romney zadnjih mjesec dana bio potpuno izjednacen sa Obamom na kraju je izgubio slicnim procentom (3.9%) kakvim je vecinu vremena gubio, do pred zadnjih mjesec dana.
Cak vidim vrlo slicnu krivulju, Obama vodi mjesec dana, pa ga Romney sustigne, pa opet vodi, pa ga sustigne.
Pet dana pred izbore, Romney je cak presao u prednost od 0.1% ( :D ) medjutim Obama je opet bio u porastu tih 5 dana da bi na dan izbora bio na +0.7%. Znaci razlika +3.2% u odnosu na same rezultate.
Jedan od razloga moze biti i taj sto je dosta ljudi glasalo (mislim oko trecina) u sedmicama prije dana izbora. Sad je ta cifra jos veca.

Po drzavama, u gotovo svakoj je Obama dobio vise nego sto je govorila anketa. Otprilike u prosjeku oko 2.5% vise. Uglavnom izmedju 2% i 4%. Najveca razlika je bila u Michiganu, 5.5%, ali to je izgleda ekstrem kojeg ne bi racunao. Sve ostalo je 3.9% ili manje.

No jedina drzava koja je pogresno "obojena" po anketama je bila Florida, u njoj je Romney vodio +1.5%, medjutim pobijedio je na kraju Obama sa +0.9%.

Znaci samo je jedna drzava pokazivala drukcije nego sto je na kraju bilo, ali je u njoj razlika u anketama bila samo 1.5%.

Trumpu bi bila dovoljna samo jedna drzava da je preobrne (po stanju kakvo je sad), a najblizi je trenutno Colorado, gdje je u minusu -2.4% trenutno.

Medjutim, na FL moze lako izgubiti, u NC moze lako izgubiti. Moze cak i u IA, OH, AZ, NV izgubiti. Pa eto.

Zanimljivo je, sto jest jest. :D
Last edited by jeza u ledja on 02/11/2016 22:19, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#986 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

ze kalanga wrote:
jeza u ledja wrote:
Ali već Kolorado.
Matori su.
Ne to, vec zasto je to kljucno pitanje ako odapnu do kraja mandata? Mislis da bi se nesto drasticno promjenilo kad bi Tim Kaine bio predsjednik?

I don't think so. :wink:
hrle1976

#987 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by hrle1976 »

Point. wrote:
hrle1976 wrote:
Pa za BiH je logicnija Rusija i po jeziku pa cak i kulturi nego USA koja je preko okeana. Jel imas predstave koliko muslimana u Rusiji zivi koji su za Rusiju? Ima ih vise nego sto BiH i Srbija ima stanovnika, pa cak i sa Hrvatskom. Ja znam cvejak musliman, Rus, navija za Putina kaze on nama treba da bagru drzi u redu. Bosance na razumije, kaze lizu dupe Amerima a zive bjednije od mene. I sta ces nato reci. Nista jer je u pravu. Koliko god sI mi protivili on je upravu. Nego ta u utar BiH podjeljenist koci svemu izato ce BiH ostati zauvijek zadnja rupa na sviralu. I ovako je precvikana u dva, na entiteskom nivou inekako radi na drzavnom nikako. Pat pozicija, mrtva tacka, zovi kako god hoces. Jebe s Usa za BiH. Usa je na Kosovu jer je jednobojnije. BiH nije. Prvo dosta muslimana, pogresan vakat da bas muslimane podrzajes, drugo dosta pravoslavaca kojima je Srbija via Rusija.
Jao majko sta rece i osta ziv. Boli me kurac sta ruski muslimani misle o Putinu, iskreno. Je li ti imas predstavu koliko srba, protiv kojih smo do juce ratovali i koji su nam uradili to sto su uradili, je za Rusiju? Koliko je rusa bilo u VRS a koliko amera? Koj je bombardovo srbe u BiH i Srbiju? Prijatelj moga neprijatelja je neprijatelj.
Nema BiH para da bude prijatelj sa USA, vec zivi od sadake svijeta. To je ono sto treba da svak zna, jer je tako. Da svijet ne posalje bara nebi bilo ni za kifle u BiH. Samo penzije ovise od svijeta. Drzva na veresij 100%. Tako da to sto je NATO bombardovo Srbe je bila demonstracija nista vise. Zaboli neki stvar USA za BiH. Isto kao sto i Putina zaboli neka stvar za Srbijom. Ja najivnih mati draga. Ujednako mene isto zaboli neka stvar za tim Jugoslovenskim nesuglasnicama i ratovima. To je bilo i proslo. Kuzis. Ali nije ni cudo sto je sve na tim prostorima unazadjeno kad se zivi tamo u nekoj 1992 god. a na kaledaru imamo 2016. Navedi jednu jedinu stvar da u BiH funkcionise, sa ovin ne recem da je bajno u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori pa cak i Hrvatskoj, ali sta je to u BiH sto ferca po pesu, sta? 70% omladine u BiH, a to znaci npr. i u SA hoce da pobjegne. Osim mitologije cime da primami BiH oci jedne USA? Nafte nema. Dijamanata nema. Nekih znacajnih resursa takodje nema. Hoces reci da u BiH se ne govori slavenskim jezikom? Jel Bosanski spada u romanske jezike? Jel to zelis da kazes? Daj ljudi vi sanjate. Ubi se Clintonova za BiH. Kad im je toliko stalo sto nisu zaustavili rat 1992? Dok se ginula u BiH na sve strane, Clinton i njegova hamsa isli na meze kod meksickog i kanadskog rukovodstva da dogovore NAFTA dogovor.
sjedi 1

#988 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by sjedi 1 »

Manite se naprdivanja,ovi sa malo više para neka ganjaju južnu poluloptu(Australija,J.Amerika,J.Afrika...) osstala sirotinja neka kupuje brašno,ulje,šećer,konzerve...u većim količinama
Trebaće :zjev:
jeza u ledja

#989 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

hrle1976 wrote: Nema BiH para da bude prijatelj sa USA, vec zivi od sadake svijeta. To je ono sto treba da svak zna, jer je tako. Da svijet ne posalje bara nebi bilo ni za kifle u BiH. Samo penzije ovise od svijeta. Drzva na veresij 100%. Tako da to sto je NATO bombardovo Srbe je bila demonstracija nista vise. Zaboli neki stvar USA za BiH. Isto kao sto i Putina zaboli neka stvar za Srbijom. Ja najivnih mati draga. Ujednako mene isto zaboli neka stvar za tim Jugoslovenskim nesuglasnicama i ratovima. To je bilo i proslo. Kuzis. Ali nije ni cudo sto je sve na tim prostorima unazadjeno kad se zivi tamo u nekoj 1992 god. a na kaledaru imamo 2016. Navedi jednu jedinu stvar da u BiH funkcionise, sa ovin ne recem da je bajno u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori pa cak i Hrvatskoj, ali sta je to u BiH sto ferca po pesu, sta? 70% omladine u BiH, a to znaci npr. i u SA hoce da pobjegne. Osim mitologije cime da primami BiH oci jedne USA? Nafte nema. Dijamanata nema. Nekih znacajnih resursa takodje nema. Hoces reci da u BiH se ne govori slavenskim jezikom? Jel Bosanski spada u romanske jezike? Jel to zelis da kazes? Daj ljudi vi sanjate. Ubi se Clintonova za BiH. Kad im je toliko stalo sto nisu zaustavili rat 1992? Dok se ginula u BiH na sve strane, Clinton i njegova hamsa isli na meze kod meksickog i kanadskog rukovodstva da dogovore NAFTA dogovor.
Je li ti ne razumijes stratesko znacenje jedne zemlje ili sta? :-)
Ne moras imati ni naftu, ni dijamante, ni resurse, ni nekakav specijalan narod, da bi nekome poput SAD ili Rusije bio interesantan. Cak sta vise, mozes biti ovim drugima interesantan cisto zato sto si ovim prvima, i obratno.

NATO vs Rusija, Balkan, Ukrajina, Gruzija, Poljska, Rumunija, Balticke drzave, zar treba puno objasnjavati?

Imas ovdje ovih "stratega" pa nek ti oni to bolje objasne. :D Ali ovo su neke osnove koje sam mislio da su valjda svima jasne. :-)
Last edited by jeza u ledja on 02/11/2016 23:09, edited 1 time in total.
insomnia78

#990 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by insomnia78 »

Sta to mi strateski mozemo ponuditi NATO-u sto oni vec nemaju u Hr, Cg, It, Kosovu?
jeza u ledja

#991 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:Sta to mi strateski mozemo ponuditi NATO-u sto oni vec nemaju u Hr, Cg, It, Kosovu?
Pa vec uveliko postoji prisustvo u BiH. Ne kontam? Strateski smo susjedi Srbiji, odnosno RS je dio BiH. I jedan i drugi "entitet" su potencijalno pijuni Rusa.
vivaldi

#992 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by vivaldi »

jeza u ledja wrote:
insomnia78 wrote:Sta to mi strateski mozemo ponuditi NATO-u sto oni vec nemaju u Hr, Cg, It, Kosovu?
Pa vec uveliko postoji prisustvo u BiH. Ne kontam? Strateski smo susjedi Srbiji, odnosno RS je dio BiH. I jedan i drugi "entitet" su potencijalno pijuni Rusa.
to vazi mozda za mnoge zemlje, ali ne i za nas jer oko nato-a nema unutrasnjeg koncenzusa tako da ostajemo "neutralni"
insomnia78

#993 Re: RE: Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by insomnia78 »

jeza u ledja wrote:
Pa za Amere je svejedno ha bili sa ove ha sa one strane Save/Drine cega vec. Za Ruse takodje
Sve sto bi federacija mogla ponuditi Amerima a sumska Rusima ovi to vec imaju u HR i Srb
Point.

#994 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by Point. »

hrle1976 wrote:
Point. wrote:
hrle1976 wrote:
Pa za BiH je logicnija Rusija i po jeziku pa cak i kulturi nego USA koja je preko okeana. Jel imas predstave koliko muslimana u Rusiji zivi koji su za Rusiju? Ima ih vise nego sto BiH i Srbija ima stanovnika, pa cak i sa Hrvatskom. Ja znam cvejak musliman, Rus, navija za Putina kaze on nama treba da bagru drzi u redu. Bosance na razumije, kaze lizu dupe Amerima a zive bjednije od mene. I sta ces nato reci. Nista jer je u pravu. Koliko god sI mi protivili on je upravu. Nego ta u utar BiH podjeljenist koci svemu izato ce BiH ostati zauvijek zadnja rupa na sviralu. I ovako je precvikana u dva, na entiteskom nivou inekako radi na drzavnom nikako. Pat pozicija, mrtva tacka, zovi kako god hoces. Jebe s Usa za BiH. Usa je na Kosovu jer je jednobojnije. BiH nije. Prvo dosta muslimana, pogresan vakat da bas muslimane podrzajes, drugo dosta pravoslavaca kojima je Srbija via Rusija.
Jao majko sta rece i osta ziv. Boli me kurac sta ruski muslimani misle o Putinu, iskreno. Je li ti imas predstavu koliko srba, protiv kojih smo do juce ratovali i koji su nam uradili to sto su uradili, je za Rusiju? Koliko je rusa bilo u VRS a koliko amera? Koj je bombardovo srbe u BiH i Srbiju? Prijatelj moga neprijatelja je neprijatelj.
Nema BiH para da bude prijatelj sa USA, vec zivi od sadake svijeta. To je ono sto treba da svak zna, jer je tako. Da svijet ne posalje bara nebi bilo ni za kifle u BiH. Samo penzije ovise od svijeta. Drzva na veresij 100%. Tako da to sto je NATO bombardovo Srbe je bila demonstracija nista vise. Zaboli neki stvar USA za BiH. Isto kao sto i Putina zaboli neka stvar za Srbijom. Ja najivnih mati draga. Ujednako mene isto zaboli neka stvar za tim Jugoslovenskim nesuglasnicama i ratovima. To je bilo i proslo. Kuzis. Ali nije ni cudo sto je sve na tim prostorima unazadjeno kad se zivi tamo u nekoj 1992 god. a na kaledaru imamo 2016. Navedi jednu jedinu stvar da u BiH funkcionise, sa ovin ne recem da je bajno u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori pa cak i Hrvatskoj, ali sta je to u BiH sto ferca po pesu, sta? 70% omladine u BiH, a to znaci npr. i u SA hoce da pobjegne. Osim mitologije cime da primami BiH oci jedne USA? Nafte nema. Dijamanata nema. Nekih znacajnih resursa takodje nema. Hoces reci da u BiH se ne govori slavenskim jezikom? Jel Bosanski spada u romanske jezike? Jel to zelis da kazes? Daj ljudi vi sanjate. Ubi se Clintonova za BiH. Kad im je toliko stalo sto nisu zaustavili rat 1992? Dok se ginula u BiH na sve strane, Clinton i njegova hamsa isli na meze kod meksickog i kanadskog rukovodstva da dogovore NAFTA dogovor.
Imas desno Srbiju koja vjerovatno nikad nece uci u NATO nego ce naginjati majkici Rusiji, sa lijeve strane imas Hrvatsku, clanbicu EU i NATO pakta, dole imas Albaniju takodjer dio NATO-a. Pa sad ti vidi strateski da smo vazni za obe strane, bez obzira sto nemamo ni dijamante, naftu i ostale picke materine. Bolan, sta ja imam sa rusima, osim sto jezik slici donekle? Sta? Slici nam blize slovenski, ceski, slovacki pa te zemlje naginju amerima, jer su bili na onoj anamo strani prije, znaju kako Sovjet/Rus razmislja. Neka hvala.
jeza u ledja

#995 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

Sta Gruzija moze ponuditi Amerima sto nemaju vec u Turskoj? Sta im Estonija moze ponuditi sto nemaju vec u Latviji? Sta im Uzbekistan moze ponuditi sto nemaju vec u Afganistanu? Sta im Kosovo moze ponuditi sto nemaju vec u Hrvatskoj, Albaniji?
Ne razumijem se ja puno u te strateske vojne odluke, ali vidim da gdje god da postoji ruski uticaj, da Ameri ganjaju svoj, i obratno. Nebitno da li se radi o vojnom ili ekonomskom uticaju. Sta Rusi imaju od Juzne Osetije ili kako se vec zove?
Na kraju, bitan im je cijeli region Balkana i svaka kockica u njemu. Dovoljno da guraju prst u oko u interese ovih drugih i da budu zadovoljni sa tim.

Bitno im je imati American-friendly vladu u svakom slucaju.

Da im nije bitno - ne bi ovdje nikad ni intervenisali.
insomnia78

#996 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by insomnia78 »

Pa u cemu se ogleda taj uticaj. Jel ti nesto bolje?
jeza u ledja

#997 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

insomnia78 wrote:Pa u cemu se ogleda taj uticaj. Jel ti nesto bolje?
Pa eto za pocetak - ziv sam. Mislim da mi je bar za sada draze sto sam ziv, nego da nisam. :D
hrle1976

#998 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by hrle1976 »

Dobrodosli u Camden, New Jersey state. Na internetu pogledajte ostale slike strave i uzasa u gradu.
Image
Nekad grad za odmora gdje je skoro svak imao posao, danas je Omsk za ovo mjesto Bahamas i po. I sad nemoj glasati za Trumpa :-) On je jedini sposoban.
JBT

#999 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by JBT »

Ovakvo ce biti 70% USA ako Trump pobjedi. Tip je destruktivac. :)
jeza u ledja

#1000 Re: US presidential election - Trump vs Hillary

Post by jeza u ledja »

hrle1976 wrote:Dobrodosli u Camden, New Jersey state. Na internetu pogledajte ostale slike strave i uzasa u gradu.
Image
Nekad grad za odmora gdje je skoro svak imao posao, danas je Omsk za ovo mjesto Bahamas i po. I sad nemoj glasati za Trumpa :-) On je jedini sposoban.
Kakve veze ovo ima s Trumpom bas se pitam? Industrija dosla i prosla. Nema vise. Davno proslo vrijeme.
U Americi gradovi propadaju i rastu i opet propadnu, ogromnom brzinom. Nema posla? Seli se negdje dalje. Ti koji tu ostanu svakako ce ovisiti od vladinih subvencija i socijalnih programa, a njih im sigurno nece ponuditi Trump ili Republikanci.

Bilo bi interesantno da Amerika malo osjeti 4 godine Trumpa zajedno sa Republikanskim Kongresom. I to upravo ti kojima je najteze u ovoj novoj ekonomiji. Pa nogama i rukama bi cupali da pobjegnu iz toga. Da li treba podsjetiti sta se desilo zadnji put kad su drzali sve u rukama, i to 4 godine? Najveca ekonomska kriza od 1930ih. Kako je pamcenje krhko, za ne povjerovati. :shock:
Post Reply