Tolerancija govora mržnje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Banksy

#976 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Banksy »

piupiu wrote:
Banksy wrote:Sve k'o da je jelo ludih gljiva, šta je ovo...
:lol: :lol: :lol:
Jel se i tebi čini? :lol: :lol:

Iako svakodnevno bude tema koje šokiraju, ovo je jedna od onih koje me čine beskrajno tužnom jer jednostavno ne mogu da vjerujem da ovdje, pored nas, žive ljudi koji su pismeni, koriste savremena sredstva komunikacije, koji su sposobni arikulirati sopstvena razmišljanja, a ipak nemaju elementarna znanja o svijetu koji ih okružuje, nemaju nikakvu svijest i znanje o sistemu i društvu u kojem žive, o njegovim pravilima, prravima i zakonima, baš kao da su sad pali s kruške. Pitam se gdje je to išlo u školu, ko ih je učio i čemu, i kako je uopće moguće da imamo rasprave ovakve vrste, o temeljima, o osnovnom.
U zadnje vrijeme, često se pitam je li taj visoki zid oko sopstvenog mikroksvijeta, kojeg sam, kao i mnogi drugi, u čistoj borbi za preživljavanjem izgradila oko sebe, zaista bio dobra ideja...
fatamorgana

#977 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by fatamorgana »

zeina wrote:
.... ljude najvise boli kad ih udaris po dzepu
Slažem se, a kad još imaju malo u tom džepu onda ih boli šta god im dirneš, sramota je priznati ali pare su vrlo jak anestetik ....
uglavnomja

#978 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by uglavnomja »

Banksy wrote:
piupiu wrote:

Iako svakodnevno bude tema koje šokiraju, ovo je jedna od onih koje me čine beskrajno tužnom jer jednostavno ne mogu da vjerujem da ovdje, pored nas, žive ljudi koji su pismeni, koriste savremena sredstva komunikacije, koji su sposobni arikulirati sopstvena razmišljanja, a ipak nemaju elementarna znanja o svijetu koji ih okružuje, nemaju nikakvu svijest i znanje o sistemu i društvu u kojem žive, o njegovim pravilima, prravima i zakonima, baš kao da su sad pali s kruške. Pitam se gdje je to išlo u školu, ko ih je učio i čemu, i kako je uopće moguće da imamo rasprave ovakve vrste, o temeljima, o osnovnom.
U zadnje vrijeme, često se pitam je li taj visoki zid oko sopstvenog mikroksvijeta, kojeg sam, kao i mnogi drugi, u čistoj borbi za preživljavanjem izgradila oko sebe, zaista bio dobra ideja...

:thumbup:
Bodkin

#979 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

m_l wrote:
Chmoljo wrote:
mene naprimjer, Lejlina izjava ne vrijeđa, jer je mišljenje ko guzica - svako ga ima. ne vrijeđa me ni to što neko misli da je moj avatar ružan, a ja baš mislim da je kul. trebam sad banovati onoga ko misli drugačije?

naravno, vrtimo se ukrug, jer pojedinci ne žele prihvatiti tuđe mišljenje, i ne žele prihvatiti da postoje drugačiji svjetonazori.
Pusti avatar! Da neko kaze, ovdje i sada: ''Glavni moderator klix foruma je jedna obicna vucibatina, talog ljudskosti...'' da li bi isao ban?

I, ne radi se o razlicitim svjetonazorima.
Moderator klixa je kao moderator drkanja kurca. Ovo je jebeno poredjenje sa njenom izjavom. Nije kna rekla da su pokrivene zene vucibatine ni talog ljudskosti. Upalite mozak
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#980 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Chmoljo »

e pa fala ti... :D
Bodkin

#981 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

zeina wrote:
A zasto bi bilo koji sistem bio duzan obezbijediti pravo slobode govora ako ce to lose uticati na drustvo, zasto je to neko univerzalno, nepromjenjivo pravilo...
Daj nek ovo ostane zapisano. Ovakvi ce nas u srednji vijek odvesti jebem ti civilizaciju
John Cleese

#982 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by John Cleese »

Banksy wrote:
piupiu wrote:

Ma ti si mene duboko razocarala... :|
... s kakvim ti... osobama... i o cemu pokusavas diskutirati... a na kvizu te neJma... :| :D
MyTao

#983 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by MyTao »

tututuuuu wrote:
slazem se, to sam i sam napisao... ali opet se ne slazem da je religija opcenito zlo. Crkva danas pomaze ljude diljem svijeta, Crveni kriz je nahranio vise ljudi nego sto je, i sto ce, partija ikad. Vjera je ideologija, pa kao i komunizam, u osnovi ljudski zamisljen u realizaciji odnio milijune zivota...

Taj krscanin sto je to ucinio nije imao nikakvo uporiste u vjeri, nikad ali nikad u krscanstvu nema izgovor za ozljediti drugog, a kamo li ubiti (zato i ne podrzava abortus). Samo je Bog koji moze kazniti sto se krscanstva tice i tu nema nikakvih tumacenja. To je dogma.

a eto, i ti bi iskorijenjivao... koja je onda razlika sto bi neki islamist iskorijenjivao ateizam u odnosu na tebe koji bi iskorjenjivao krscanstvo ili religiju opcenito? problem je radikalizam i nametanje svojih shvacanja i stavova onom drugome.
Dobri ljudi pomazu drugima, takvih ima u svim vjerama i ideologijama... Za to je zasluzna evolucija koja je u ljude usadila to... sama cinjenica da i vjernici, i nevjernici, i muslimani i krscani i oni koji se mole satanu pomazu nekome je dokaz da to ne dolazi od vjere vec od neceg drugog u nama.

Ja nisam rekao da zelim iskorijeniti bilo koga, ali cinjenica je da sto manje religije, vise slobode, vise napredka itd. Po tebi sad neko treba da odgovara za iskorijenjivanje krscanstva na zapadu, jer nema utjecaj koji je imao??? :-)

Religije su zlo jer evo i pored toga sto krscanstvo nema neki veliki utjecaj na zapadu i dalje koci dosta toga, primjer je stem cell research koji godinama stagnira jer se religija mjesa u politiku. Onda prava homoseksualaca, pravo zene da ima kontrolu nad svojim tijelom itd itd...
julisiz es grant

#984 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by julisiz es grant »

Bodkin wrote:
zeina wrote:
A zasto bi bilo koji sistem bio duzan obezbijediti pravo slobode govora ako ce to lose uticati na drustvo, zasto je to neko univerzalno, nepromjenjivo pravilo...
Daj nek ovo ostane zapisano. Ovakvi ce nas u srednji vijek odvesti jebem ti civilizaciju
Ne tako daleko...dovoljno je četvrt vijeka unazad, do kada si imao upravo ovo što ona zagovara. Sankcionisano od strane države i vrlo rigorozno i redovno sprovođeno.
tututuuuu

#985 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by tututuuuu »

zeina wrote:

Zato sto ne postoji osoba koja moze objektivno reci sta to je a sta nije dobro za drustvo. Hoces li ti mozda i tvoj stav biti mjerodavan sta je dobro za drustvo kao ekstreminiji primjer vjernika, odnosno osobe koja to kaze za sebe, ili mozda stav MyTao-a kao ateista ili nekog treceg... Svako ima pravo na slobodu izrazavanja, a ako neko misli da je time ostecen, on, njegovo pravo ima sud da podnese tuzbu pa da sud sudi, da li je ili ne rijec o slobodi govora ili narusavanju necijeg prava i da shodno tome odredi i kazni... Jednostavno zapravo.
tututuuuu

#986 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by tututuuuu »

julisiz es grant wrote:
Bodkin wrote:
zeina wrote:
Ne tako daleko...dovoljno je četvrt vijeka unazad, do kada si imao upravo ovo što ona zagovara. Sankcionisano od strane države i vrlo rigorozno i redovno sprovođeno.
dok mrze komunizam zbog zatiranja tih istih sloboda. a lice i nalicje istog novcica. Ima naziv za to, dvolicnost.
Bodkin

#987 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

julisiz es grant wrote:
Bodkin wrote:
zeina wrote:
Aa u pravu si. Znaci danas bi vjernici da koriste komunisticke metode. Zivotna ironija :lol:
Banksy

#988 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Banksy »

John Cleese wrote:
Banksy wrote:
Ma ti si mene duboko razocarala... :|
... s kakvim ti... osobama... i o cemu pokusavas diskutirati... a na kvizu te neJma... :| :D
Eto me, nazad u mikrosvijet, nema druge. :mrgreen:
julisiz es grant

#989 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by julisiz es grant »

Totalitarizam je isti, zvao se on komunizam, vjerski radikalizam, ili nekako treće.
John Cleese

#990 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by John Cleese »

Bodkin wrote:
zeina wrote:
A kako je to samo kukalo & plakalo zbog verbalnog delikta... ne mo's ti tome ugodit', dzaba je sve... :|
Mis mekinjas

#991 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Mis mekinjas »

Govor je covjeku dat da sakrije svoje misli. :mrgreen:
Bodkin

#992 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Bodkin »

John Cleese wrote:
Bodkin wrote:
zeina wrote:
A kako je to samo kukalo & plakalo zbog verbalnog delikta... ne mo's ti tome ugodit', dzaba je sve... :|
Ukini verbalni delikt, uvedi slobodu govora, uvedi vjeru kao zivotni smisao, zali se kako je sloboda govora stetna za drustvo, uvedi verbalni delikt :lol:
John Cleese

#993 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by John Cleese »

Mis mekinjas wrote:Govor je covjeku dat da sakrije svoje misli. :mrgreen:
Kako to mislis - dat? E sto ne mogu tih kreacionistickuh provokacija... :| :D :lol: :kiss:
uglavnomja

#994 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by uglavnomja »

Bodkin wrote:
Ukini verbalni delikt, uvedi slobodu govora, uvedi vjeru kao zivotni smisao, zali se kako je sloboda govora stetna za drustvo, uvedi verbalni delikt :lol:
:thumbup:
fakat

#995 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by fakat »

Sloboda govora je selektivna u skladu sa politickom korektnoscu. Postoje jaki lobiji i slabasne mete, nekoga ne smijes krivo ni pogledati a na drugome se istresas. Isto kao i real politika, nema tu dosljednosti, nismo svi jednaki niti smo ikada stvarno bili, ali eto svaki korak blize tome je pohvalan.
Mis mekinjas

#996 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Mis mekinjas »

John Cleese wrote:
Kako to mislis - dat? E sto ne mogu tih kreacionistickuh provokacija... :| :D :lol: :kiss:
Joj tebe. :mrgreen:
Ako su ga stekli zali Boze, zali Alahu, zali Zeusu.... sto ga imaju.
Sloboda govora je bas precijenjena. Ova tema je zivi dokaz.
Svima zabraniti da ista pisu. Rad spasava. :mrgreen:
united bosnae

#997 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by united bosnae »

zeina wrote: A zasto bi bilo koji sistem bio duzan obezbijediti pravo slobode govora ako ce to lose uticati na drustvo, zasto je to neko univerzalno, nepromjenjivo pravilo...
.... zato sto isti taj sistem obezbijedjuje provo slobode oblacenja pa danas u 21 vijeku na ulicama BiH gradova gledamo nindje kako prate debelu spodobu. Mozda taj i takav nacin oblacenja lose utice na drustvo - te zasto je to neko univerzalno, nepromjenjivo pravilo slobode oblacenja...

Nego fino brate k'o u saudiji....nema prava slobode govora (stisni pa reci nesto protiv kralja, nindji ili religije vecine u toj zemlji - o religiji manjine isto tako ne smijes ni pomisliti a kamo li prakticirati), nema prava slobode oblacenja (zene znamo kako se MORAJU oblaciti), nema prava slobode ishrane i napitaka (ne da ne smijes / ne mozes kupiti nego ne smijes ni konzumirati).
E to je nas cilj i tome mi stremimo i ABD to ce za koju godinu i biti u Sarajevu. U manjim naseljima u BiH je to vec tako.
John Cleese

#998 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by John Cleese »

Mis mekinjas wrote:
John Cleese wrote:
Joj tebe. :mrgreen:
Ako su ga stekli zali Boze, zali Alahu, zali Zeusu.... sto ga imaju.
Sloboda govora je bas precijenjena. Ova tema je zivi dokaz.
Svima zabraniti da ista pisu. Rad spasava. :mrgreen:
:lol: :D
Hakiz

#999 Re: RE: Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Hakiz »

united bosnae wrote: E to je nas cilj i tome mi stremimo i ABD to ce za koju godinu i biti u Sarajevu. U manjim naseljima u BiH je to vec tako.
Ne samo u manjim mjestima. Sjetimo se Queer festivala u vrijeme ramazana u Sarajevu.

BEN10 je u pravu. Samo čekajmo. Bosanska džamahirija je iza ugla. Još samo malo. Inšalah.
Mis mekinjas

#1000 Re: Tolerancija govora mržnje

Post by Mis mekinjas »

Tolerancija u naslovu ove teme bas sjetno zvuci. :mrgreen:
Post Reply