Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
animals

#976 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

seln wrote:
animals wrote:
Hadzi Lojo wrote:
Procitaj ponovo i moj i svoj post pa razmisli!
Svugdje postoje razni tipovi restorana, ali
problem je kad npr.iz obzira prema muslimanima, nekima liberalnim budaletinama,
na zapadu padne na pamet, da izbace svinjetinu iz skole ili vrtica..
tu hranu koja je stoljecima tradicija bila tu..
ako je ne jedes, ne moras,ali da ja je ne mogu jesti zbog tebe,
onda je to vec problem..
Nije tacno da s izbacuje svinjetina, jednostavno se nudi alternativa.
U bolnicama npr. imas tri varijante hrane: normalna, halal i vegetarijanska.
Da se svi lome da ugode strancima, takodje nije istina. Do prije par godina nisi u prodavnici mogao kupiti nista suhomesntano, a da nije svinjsko.
Sada ima izbor... ogranicen, mrsav, ali izbor.
Ne izbacuje se, ali bilo je pokusaja..
a normalno da imas vise svinjski proizvoda, jer je to tradicija
a i jeftinije je svinjsko od govedjeg ili pureceg npr..
Satori

#977 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Satori »

Hadzi Lojo wrote:Ja postujem Jevreje jer im niko ne smije ni rijeci reci ni po kojem pitanju.
Kada su htjeli da zabrane Halal i Koser klanje zivotinja oni su sve politicare u EU presjekli u svojo namjeri.
Kada su htjeli da zabrane obrezivanje djece, oni su ih opet tako lagano spustili na zemlju i ne pada im na pamet da to vise stavljaju na dnevni red.
...ali ni Jevreji, zauvrat, ne nameću svoja pravila ponašanja Evropi, koja voli svinjetinu i ne želi obrezivanje muške djece.
Vidjećemo u kom će smjeru ići to sa Arapima, bude li ih u Evropi u još većem broju.
Hadzi Lojo

#978 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hadzi Lojo »

petunija wrote:
Banksy wrote:
petunija wrote:I nemogućnost kupovine svih vrsta mesa je sužavanje prostora zar ne? Tim prije što se to nekad moglo kupiti sasvim normalno, bilo gdje
Ne baš. U pitanju je sloboda izbora, samostalna odluka prodavača i kupca, a u skladu s potražnjom. Prodaju vrsta mesa ne možeš nametati sankcijama i kaznom, niti je regulirati zakonom.
Uz to, nisam primjetila da Sarajevo ima problem s mesom.
Itekako ima, znaš i sam/sama da dosta naših sugrađana ide u IS kupovati meso.
Meni svakako nebitno ;-)
Ti koji idu u okupirano podrucje da kupuju meso idu zbog nizih cijena vecinom, a i iz drugih razloga znate kojih, a ja ne idem jer ne zelim da dajem novac nekome koji ce sutra opet pripucati na nas.
Sada bi mnogi da opet imaju mesaru sa svinjetinom na sred Carsije, ako se sjecate one dvije sokolacke mesare, u jednoj se prodavalo svinjetina au drugoj samo janjetina i govedina.

Gospodo ta su vremena prosla!
realna do boli

#979 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by realna do boli »

Hajd zivi bili nemojte vise opravdavati vas inat vjerom (bilo kojom )....ovo u bosni me potsjeca na stav crnaca u SAD-e poslije pobjede Obame..u zraku si tacno mogao osjetiti..ko vas jebe, sad smo mi na redu.....
animals

#980 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

[quote="Hadzi Lojo"]

Problem je da svima smeta sto se Bosnjaci vracaju istinski vjeri.

To je problem samo za Bosnjake..ni za koga drugog..
jer oni nemaju alternativu, jedini put je EU, a ne bliski Istok..
seln

#981 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

Bodkin wrote:
Hadzi Lojo wrote:Ja postujem Jevreje jer im niko ne smije ni rijeci reci ni po kojem pitanju.
Kada su htjeli da zabrane Halal i Koser klanje zivotinja oni su sve politicare u EU presjekli u svojo namjeri.
Kada su htjeli da zabrane obrezivanje djece, oni su ih opet tako lagano spustili na zemlju i ne pada im na pamet da to vise stavljaju na dnevni red.
Ne lupaj ziv bio. Niko ne zeli da zabrani ni halal ni koser. A ni obrezivanje djece.
Netacno. Bila je inicijativa prosle godine, i to (za ne povjerovati) sa lijeve strane politickog spektra. Obrezivanje je po njima zlostavljanje djece, jer djeca ne mogu sama da odluce hoce li se obrezati.
Srecom, jevrejska udruzenja su brzo ugusila tu glupost. Da je bilo po muslimanima, zabrana bi prosla.
Hadzi Lojo

#982 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hadzi Lojo »

Satori wrote:
...ali ni Jevreji, zauvrat, ne nameću svoja pravila ponašanja Evropi, koja voli svinjetinu i ne želi obrezivanje muške djece.
Vidjećemo u kom će smjeru ići to sa Arapima, bude li ih u Evropi u još većem broju.
Pa ni Arapi ne namecu, nego samo traze za sebe da mogu da slijede svoje vjerske propise!

Ja sam vidio dosta ortodoksnih Jevreja koji nosaju one kapice ili sesire sa onim zulufima, ljudi drze do svoje tradicije i tacka i svaka cast!
Hajde nek se neko usudi da im kaze to nije u evropskoj tradiciji, malo morgen.
HAVANA

#983 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by HAVANA »

Hadzi Lojo wrote: Ti koji idu u okupirano podrucje da kupuju meso idu zbog nizih cijena vecinom, a i iz drugih razloga znate kojih, a ja ne idem jer ne zelim da dajem novac nekome koji ce sutra opet pripucati na nas.
Sada bi mnogi da opet imaju mesaru sa svinjetinom na sred Carsije, ako se sjecate one dvije sokolacke mesare, u jednoj se prodavalo svinjetina au drugoj samo janjetina i govedina.

Zasto tebi smeta da nasi sugradjani,gosti,turisti...imaju to u ponudi? Zasto i sta tebe ostecuje tu?Zasto ti smeta ako ima pica sa sunkom u barhani i ja je odem pojesti?Ko ce pripucati? Ja?Holandjanin turista,katolik,pravoslavac,ateista, koji zivi u svom gradu? Hoces meni pricati o ratu i ko je na koga pucao?
Last edited by HAVANA on 26/08/2016 11:08, edited 1 time in total.
seln

#984 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

Satori wrote:
Da je u Evropi 120 miliona Jevreja umjesto trenutnih 1,2... mislis li da bi bili tako decentni?
kockica_kockica

#985 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by kockica_kockica »

Hadzi Lojo wrote: Ti koji idu u okupirano podrucje da kupuju meso idu zbog nizih cijena vecinom, a i iz drugih razloga znate kojih, a ja ne idem jer ne zelim da dajem novac nekome koji ce sutra opet pripucati na nas.

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

22 godine nakon rata kod nas jos uvijek u glavama mnogih vlada rat.... :skoljka:
animals

#986 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Hadzi Lojo wrote:
Ti koji idu u okupirano podrucje da kupuju meso idu zbog nizih cijena vecinom, a i iz drugih razloga znate kojih, a ja ne idem jer ne zelim da dajem novac nekome koji ce sutra opet pripucati na nas.

Ako je problem mesara sa svinjetinom na Carsiji, onda zbogom Bosno.. :-)
Satori

#987 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Satori »

Hadzi Lojo wrote:Pa ni Arapi ne namecu, nego samo traze za sebe da mogu da slijede svoje vjerske propise!

Ja sam vidio dosta ortodoksnih Jevreja koji nosaju one kapice ili sesire sa onim zulufima, ljudi drze do svoje tradicije i tacka i svaka cast!
Hajde nek se neko usudi da im kaze to nije u evropskoj tradiciji, malo morgen.
Rekla sam, kad Arapa bude u većem broju, a sve su naznake (zasad) da će ih biti.
Vidjet ćemo hoće li i oni biti tolerantni prema manjinama, koliko će tolerisati otkrivene žene, svinjetinu koju za ručak žele kršćani, alkohol, itd. Hoće, al malo sutra.
sha_ba

#988 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by sha_ba »

Havana vaki si naki si... :mrgreen:
realna do boli

#989 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by realna do boli »

Sto volim kada se neki pozivaju na tradiciju od par godina unazad...i obicaje ....mi smo se ubili od obicaja i tradicije...a posebno volimo tudje...bolji su od nasih aksamluka..stogodisnjih....
¤ jelena ¤

#990 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ¤ jelena ¤ »

seln wrote:
¤ jelena ¤ wrote:
seln wrote: Zato drzava ima problema sa njima.

U Novom Sadu, uđeš u apoteku, a tamo te dočeka prelijepa Azijatkinja, u bijelom mantilu, magistrica farmacije

i s osmjehom na licu i besprijekornom srpskom jeziku ti se obrati....

Šta je tu državni problem, u konkretnom primjeru?
U Sarajevu udjes u parfimeriju, a tamo te ceka lijepa Arapkinja, decentno nasminkana i s osmijehom ti se na bosanskom obrati...

Pricamo li o izuzecima ili o kineskoj mafiji, geto naseljima i drzanju radnika kao robova?
Ne pričamo ni o jednoj stavci koju si nabrojao.

Va dvojica generalizujete, a ja ovim primjerom samo testiram istinitost tvoje generalizacije o Azijatima kao problemu u državi

i zato pitam: šta je problem za državu u konkretnom primjeru ove Azijatkinje iz okruženja...
Satori

#991 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Satori »

seln wrote:
Satori wrote:
Da je u Evropi 120 miliona Jevreja umjesto trenutnih 1,2... mislis li da bi bili tako decentni?
Možda bi, možda ne bi. Ne znam. Nisam upoznata sa prilikama u Izraelu gdje su oni većina, ne znam koliko su tolerantni prema strancima koji bi npr. popili čašu vina, pojeli svinjski kotlet ili se sunčali na plaži. Znam za arapske zemlje, pa o tome mogu i da pričam.
Hadzi Lojo

#992 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hadzi Lojo »

animals wrote:
Hadzi Lojo wrote:

Ako je problem mesara sa svinjetinom na Carsiji, onda zbogom Bosno.. :-)
Srecom nije problem ali kako pisete vi bi pored ulaza u dazmiju i restoran sa svinjetinom montirali samo eto da se kaze ma mi smo liberalni muslimani nismo zatucani ko ovi sa istoka bla blaaaa!
realna do boli

#993 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by realna do boli »

hajmo se vratiti nasim burkama...evo ja kao ostala, samo ocekujem da ce me neko zaustaviti i kazniti, u dogledno vrijeme, jer nosim burku naopako...ko shvatio..shvatio...
seln

#994 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

¤ jelena ¤ wrote:
seln wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

U Novom Sadu, uđeš u apoteku, a tamo te dočeka prelijepa Azijatkinja, u bijelom mantilu, magistrica farmacije

i s osmjehom na licu i besprijekornom srpskom jeziku ti se obrati....

Šta je tu državni problem, u konkretnom primjeru?
U Sarajevu udjes u parfimeriju, a tamo te ceka lijepa Arapkinja, decentno nasminkana i s osmijehom ti se na bosanskom obrati...

Pricamo li o izuzecima ili o kineskoj mafiji, geto naseljima i drzanju radnika kao robova?
Ne pričamo ni o jednoj stavci koju si nabrojao.

Va dvojica generalizujete, a ja ovim primjerom samo testiram istinitost tvoje generalizacije o Azijatima kao problemu u državi

i zato pitam: šta je problem za državu u konkretnom primjeru ove Azijatkinje iz okruženja...
Sta je problem za drzavu u konkretnom primjeru ove Arapkinje iz okruzenja?
animals

#995 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by animals »

Hadzi Lojo wrote:
animals wrote:
Hadzi Lojo wrote:

Ako je problem mesara sa svinjetinom na Carsiji, onda zbogom Bosno.. :-)[/q
Srecom nije problem ali kako pisete vi bi pored ulaza u dazmiju i restoran sa svinjetinom montirali samo eto da se kaze ma mi smo liberalni muslimani nismo zatucani ko ovi sa istoka bla blaaaa!
Po tebi je svinja najveci neprijatelj Islama, ni kriva ni duzna..
jel ti kontas da nije uopce problem svinjetina..
problem je religija, koja te obuzme i vraca u kameno doba..
religija da, ali fanatizam, to je problem..
seln

#996 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by seln »

Satori wrote:
seln wrote:
Satori wrote: ...ali ni Jevreji, zauvrat, ne nameću svoja pravila ponašanja Evropi, koja voli svinjetinu i ne želi obrezivanje muške djece.
Možda bi, možda ne bi. Ne znam. Nisam upoznata sa prilikama u Izraelu gdje su oni većina, ne znam koliko su tolerantni prema strancima koji bi npr. popili čašu vina, pojeli svinjski kotlet ili se sunčali na plaži. Znam za arapske zemlje, pa o tome mogu i da pričam.
O Jevrejima ne znas nista, inace bi znala da im vino nije zabranjeno.
E, pa ja cu ti reci: postoje posebni dijelovi grada za ortodoksne Jevreje (ili citava naselja), u kojima su zene odvojene od muskaraca, u subotu niko ne smije raditi, ali bas nista, cak je i saobracaj zabranjen. Dakle, jedan sekularni Jevrej ne smije subotom voziti auto kroz naselje u kojem zive ortodoksni Jevreji. I to sve u demokratskom i sekularnom Izraelu, nositelju simpatija svih mrzitelja muslimana.
Hadzi Lojo

#997 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Hadzi Lojo »

U Arabiji je serijatski zakon i tako je uredjenje drzave, pa zasto onda EU glumi demokratiju, a vamo sve na krscanskim principima, pa onda je postenije da proglase Krscanska EU i zdravo, svim strancima nek kazu ako necet po nasem dovidjenja!
Oni bi izgleda novi holokaust ponovo da prave, sada su izabrali muslimane za zrtvu! Ovo sto su u Bosni dozvolili i sto dalje dozvoljavaju je bila samo vjezba za sva ova sranja sto se desavaju u svijetu! Poserem im se na demokratiju kada su dozvolili i psmatrali genocid i jos nagradili zlocince. Smetaju im burkiniji a ne smeta seseljevo pljuvanje i srpski fasizam. Pustaju srpskoh Gebelsa na slobodu a na hiljade dokaza i nista.
Ja bi onako po Miteranovom da prvo UN izglasa rezoluciju i posalje posmatrace na francuske plaze da uvide ko to nosa burkinije i ko koga provocira pa da onda ponovo izglasaju rezoluciju o mogucem aktivnom djelovanju, bla blaa povraca mi se vise od svih demokrata.
costacurta

#998 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by costacurta »

HAVANA wrote:

Zasto tebi smeta da nasi sugradjani,gosti,turisti...imaju to u ponudi? Zasto i sta tebe ostecuje tu?Zasto ti smeta ako ima pica sa sunkom u barhani i ja je odem pojesti?Ko ce pripucati? Ja?Holandjanin turista,katolik,pravoslavac,ateista, koji zivi u svom gradu? Hoces meni pricati o ratu i ko je na koga pucao?
Ja hocu da otvorim neki privatni biznis, mesnicu, i nabavim svinjetine radi tih turista i onih koji konzumiraju svinjetinu, kako bih bio kosmopolita, ona ce da stoji, tj. manji dio cu da prodam a velikoj kolicini toga ce proci rok trajanja. Jel ti mislis da bih ja trebao iz svog dzepa da financiram kosmopolitizam?! Da idem u minus i poslujem sa gubitkom samo da bi ta klijentela ponekad navratila i pricala WOW imaju svinjetine? :lol:
Idi begaj.
Zakon ponude i potraznje. Pitaj u Bingu i Konzumu gdje mozes SIGURNO naci svinjski program koliko im se isplati to drzati i koliko gube na tome.
AL de,
uvijek je bilo cool pogotovo na ovom forumu kenjat kako smo mi "zastranili" i kako nam je bitnije sta nam susjedi misle o nama,
Cuj ovog @animalsa, "zbogom Bosno" jer nema svinjetine u Sarajevu........ :lol: Idi care koliko te noge nose. Uvijek mi je jedan detalj sa utakmice na pameti, dok je Sića (Enes Mesanovic) igrao za Slobodu, i bio je kanta od igrača., samo smetao ostalima, kad ce ti njemu neko iz publike "Izadji Sića, pojačaj ekipu!" :lol:
Satori

#999 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Satori »

seln wrote:O Jevrejima ne znas nista, inace bi znala da im vino nije zabranjeno.
E, pa ja cu ti reci: postoje posebni dijelovi grada za ortodoksne Jevreje (ili citava naselja), u kojima su zene odvojene od muskaraca, u subotu niko ne smije raditi, ali bas nista, cak je i saobracaj zabranjen. Dakle, jedan sekularni Jevrej ne smije subotom voziti auto kroz naselje u kojem zive ortodoksni Jevreji. I to sve u demokratskom i sekularnom Izraelu, nositelju simpatija svih mrzitelja muslimana.
OK. Ali kakvi su prema strancima? Moram li se pokriti? Smijem li obući mini suknju? Smijem li poljubiti muškarca na javnom mjestu ili će me linčovati masa na glavnom trgu? To pitam. Koliko ti tolerišu to što si stranac i što ne poznaješ njihove propise, ili možeš platiti glavom kao u S.A.?
ABH017

#1000 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

uglavnomja wrote:
ABH017 wrote:a obično ne gledam da li ima alkohola i svinjetine u objektu, jer su rijetki oni koji nemaju.
a dje to ti zivis? :-) u sarajevu ocito ne.

KB9 wrote:odgovorno tvrdim da je onaj arapski mentalni sklop najveci sljam svijeta, tesko je nac skupinu koja je toliko umjetna i koja zeli apsolutno sve promjenit al sebe ni najmanje, tj ne da zeli vec misli da je prosto moranje da se njima neko prilagodi
odgovorno se slazem sa tobom :thumbup:
Govoriš o alkoholu?
Koliko, procentualno, ima kafića i restorana sa i bez alkohola? U Sarajevu, a i u BiH. Ja mnogo putujem pa sjedim svugdje.
Post Reply