Pelagićevo: Djeci hrvatskih povratnika ukinuta nastava na hrvatskom jeziku
http://www.klix.ba/vijesti/bih/pelagice ... /160921008
Pelagićevo: Djeci hrvatskih povratnika ukinuta nastava na hrvatskom jeziku
Znaci do nasih je vlasti i do nas, hoce li ih vlasti pustiti da budu investitori i poduzetnici i turisti ili , ne daj Boze, (robovlasnici i nelegalni zemljoposjednici ?)
A do nas gradjana je , hocemo li bagru tipa ; Memica, ili nacelnika Trnova, ili nacelnika Ilijasa..., i slicne poltrone i nelegalne krcmitelje grunta sopstvene Domovine, ponovo izabrati, pa ako ih opet izglasamo, sve smo sami krivi i trebaju nas i dalje, "handriti" !
Ali zato su tu odlućni antifašisti i multietnićari koji će dići glas protiv ovog zloćina.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nego gdje je Hafis, eno mu braća zabranila u Pelagićevu Hrvatski jezik. Al' ja zaboravio da mu ćirilićar preCednik brine samo za ove od Mostara do Širokog i Ljubuškog, ostali Hrvati mogu pocrkati.![]()
Ugledali smo se na napredne zemlje Skandinavije, samo rijetka mjesta imaju točenje alkohola. Zar ne težimo Europi?Hafis wrote:Ali zato su tu odlućni antifašisti i multietnićari koji će dići glas protiv ovog zloćina.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nego gdje je Hafis, eno mu braća zabranila u Pelagićevu Hrvatski jezik. Al' ja zaboravio da mu ćirilićar preCednik brine samo za ove od Mostara do Širokog i Ljubuškog, ostali Hrvati mogu pocrkati.![]()
Bola, šta te briga šta se dešava u Pelagićevu, kada na Ilidži prijeti ukidanje latinice. Točenje alkohola je ionako već pri kraju.
ne znam jesi li bio na ilidzi ( da objasnim) ali sva sreća da je ono na šta se odnosi ova arapizacija latinice skoncentrana samo na nekih 100-200 metara male aleje na ilidziHafis wrote:Ali zato su tu odlućni antifašisti i multietnićari koji će dići glas protiv ovog zloćina.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nego gdje je Hafis, eno mu braća zabranila u Pelagićevu Hrvatski jezik. Al' ja zaboravio da mu ćirilićar preCednik brine samo za ove od Mostara do Širokog i Ljubuškog, ostali Hrvati mogu pocrkati.![]()
Bola, šta te briga šta se dešava u Pelagićevu, kada na Ilidži prijeti ukidanje latinice. Točenje alkohola je ionako već pri kraju.
Black swan wrote:kad budemo kao nijemci
nek nam dođe i milijun arapa
teška je kolizija hambelijskog i merkelijanskog mezhebainsomnia78 wrote:Brinu l' se da im ne pokvare njemacki islam? Ipak nisu isti mezheb
Ovo je tako neistinito da je smijesno zapravo...Styling wrote: ...
2. Smeta mi nas podanicki mentalitet prema njima, jer se mi ubismo da im se prikazemo kao dobri domacini, pa sada u gradu u par eminentnih hotela i soping centara i na cijeeeeloj carsiji nemas gdje popiti alkoholno pice. Kada tome pridodamo i Ilidzu (koju od nedavno zovemo i Blisko-Istocno Sarajevo) onda se tradicionalna kafana svede na potez Skenderija-Alipasino, s tim sto i na tom potezu imas mjesta gdje ne sluze alkohol, jer zaboga, Arapi ne piju pa nece da zalaze u kafane gdje se toci alkohol a pojedinim nasim ugostiteljima su valjda oni drazi gosti od naseg djecom i od svake prodavnice u koju udju naprave haos, ne posjeduju osnovnu kulturu ponasanja i ophodjenja, galame, ponasaju se kao da su bogom dani, updaju u rijec, razbacuju stvari i ocekuju da nase zene u prodavnicama za njima pospremaju kao sluge.
...
Captain Ahab wrote:Ovo je tako neistinito da je smijesno zapravo...Styling wrote: ...
2. Smeta mi nas podanicki mentalitet prema njima, jer se mi ubismo da im se prikazemo kao dobri domacini, pa sada u gradu u par eminentnih hotela i soping centara i na cijeeeeloj carsiji nemas gdje popiti alkoholno pice. Kada tome pridodamo i Ilidzu (koju od nedavno zovemo i Blisko-Istocno Sarajevo) onda se tradicionalna kafana svede na potez Skenderija-Alipasino, s tim sto i na tom potezu imas mjesta gdje ne sluze alkohol, jer zaboga, Arapi ne piju pa nece da zalaze u kafane gdje se toci alkohol a pojedinim nasim ugostiteljima su valjda oni drazi gosti od naseg djecom i od svake prodavnice u koju udju naprave haos, ne posjeduju osnovnu kulturu ponasanja i ophodjenja, galame, ponasaju se kao da su bogom dani, updaju u rijec, razbacuju stvari i ocekuju da nase zene u prodavnicama za njima pospremaju kao sluge.
...
Ma gluposti pisu, tacno paranoja.Tarzo wrote:Captain Ahab wrote:Ovo je tako neistinito da je smijesno zapravo...Styling wrote: ...
...
A i da jeste istinito, niko nije zabranio točenje alkohola.
Vlasnik ugostiteljskog objekta sam bira ono što će ponuditi mušterijama.
Niti mu ko može narediti da toči alkohol, a ni zabriniti.
Bravo Hafis, svaka ti je na mjestuHafis wrote:Ali zato su tu odlućni antifašisti i multietnićari koji će dići glas protiv ovog zloćina.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nego gdje je Hafis, eno mu braća zabranila u Pelagićevu Hrvatski jezik. Al' ja zaboravio da mu ćirilićar preCednik brine samo za ove od Mostara do Širokog i Ljubuškog, ostali Hrvati mogu pocrkati.![]()
Fuade, brkas pojmove ...Fudo Bosna wrote:
Jedno su ta pravila, drskost njihova i bahatost, a drugo je to sto sve muslimane , a nearape, a to je najmanje 85% muslimana u svijetu, (od oko 1,7 milijardi muslimana, svega je oko 0,3 milijar/300 miliona , Arapa i kritika ovog neislamskog ponasanja NIJE kritika islama, a i sam sam musliman), dakle nas sve ostale Arapi smatraju, adzemima, "nizim od sebe", (to sam cuo licno od pojedinih Arapa), i to nipodastavanje moze i predstavljace poseban problem nama, Bosnjacima/muslimanima, (pa npr. on ima platu od 5000 km, ti "hediju" od 500 km, ti faks on SSS, ali grebi ga, "nisi Arap", ko nije radio sa njima nije ni mjerodavan, da nam ih hvali i tusi nam, "damu pod bubrege", kako ce oni nuditi eto "bolje plate ili uvjete radne od nasih poslodavaca), to je glupost i to nesuvisla...
Nema to veze sa paranojom. U nasem Bosanskom mentalitetu je da kada neko ukazuje na odredjene promjene u drustvu koje imaju negativnu tendenciju takav se odmah proglasava paranoicnim. Ovo nema veze sa paranojom, ja samo pokusavam da ukazem na trend koji sve vise razvija nama ispred nosa ali mi to ignorisemo.Captain Ahab wrote:
Ma gluposti pisu, tacno paranoja.
Gojeni H wrote:Fuade, brkas pojmove ...Fudo Bosna wrote:
Jedno su ta pravila, drskost njihova i bahatost, a drugo je to sto sve muslimane , a nearape, a to je najmanje 85% muslimana u svijetu, (od oko 1,7 milijardi muslimana, svega je oko 0,3 milijar/300 miliona , Arapa i kritika ovog neislamskog ponasanja NIJE kritika islama, a i sam sam musliman), dakle nas sve ostale Arapi smatraju, adzemima, "nizim od sebe", (to sam cuo licno od pojedinih Arapa), i to nipodastavanje moze i predstavljace poseban problem nama, Bosnjacima/muslimanima, (pa npr. on ima platu od 5000 km, ti "hediju" od 500 km, ti faks on SSS, ali grebi ga, "nisi Arap", ko nije radio sa njima nije ni mjerodavan, da nam ih hvali i tusi nam, "damu pod bubrege", kako ce oni nuditi eto "bolje plate ili uvjete radne od nasih poslodavaca), to je glupost i to nesuvisla...
S obzirom da o narodu mozemo govoriti iskljucivo generalno, ovo ce biti takvo pisanje.
Arapi danas imaju niz ogromnih problema, a broj jedan je visedecenijski zivot pod despotskim rezimima.
Sve to dodatno je ideoloski upakovano u misionarsku, nicim zaustavljenu, vehabijsku ideologiju od '70-ih godina pa naovamo.
Jos tome treba pridodati arapsko-beduinski nacionalizam/rasizam ... i rezultat je totalno sheban narod na svakom planu.
Narod koji zeli da dominira nad drugima ( a ne moze), ali i medjusobno zavisno od nacije , a ne moze apsolutno nista ponuditi svijetu, mora biti nazvan ludim.
Sve to znaju i ljudi na Zapadu i smiju se budalama dok im uzimaju novce.
Ne mozemo poceti od osnove "da li su Arapi dobri ljudi, susjedi, itd.", vec da li i koliko se moze iskoristiti njihova odusevljenost Bosnom, turisticki dolasci, ulaganja, itd.
I ovo ne vazi za Arape, vec i za Austrijance, Turke, ili bilo koga drugog.
Zivimo u dobu masovne globalizacije i treba koristiti situaciju. Ako necemo mi, neko drugi sigurno hoce.
Styling wrote:Nema to veze sa paranojom. U nasem Bosanskom mentalitetu je da kada neko ukazuje na odredjene promjene u drustvu koje imaju negativnu tendenciju takav se odmah proglasava paranoicnim. Ovo nema veze sa paranojom, ja samo pokusavam da ukazem na trend koji sve vise razvija nama ispred nosa ali mi to ignorisemo.Captain Ahab wrote:
Ma gluposti pisu, tacno paranoja.
Tako su i mog oca koji je '91 kada je buktio rat u Hrvatskoj govorio rodbini i prijateljima da ce biti rata i kod nas i da se trebamo pripremiti (ne zbog toga sto je neki politicar nego sto je intenzivno pratio desavanja u okruzenju) proglasavali paranoicinim i govorili kako nema sanse da se to nama desi, gdje ce, pobogu kod nas biti rata, a i Alija je rekao da je za rat potrebno dvoje...pa kad se svo zlo srucilo na nas onda su svi bili u cudu "ko bi rekao da se nama moze desiti rat". Ali, kasno bjese.
Gojeni H wrote:Fuade
Opasnost nisu Arapi. Ulazu oni i u investicijske fondove, kupuju hotele i klubove po najvecim grradovima u EVropi ...
Bilo kakvi prigovori moraju biti usmjereni prema lokalnim vlastima.
Moj savjet je da ih naucimo da su placeni nasim parama i da trebaju da rade svoj posao.
Ne slazem se, i iskreno to je za mene previse fatalisticki i ako cemo pravo, neislamski nacin gledanja stvari. A posljedica je ovo sto imamo.Fudo Bosna wrote:
Ne samo lokalnim, ne radi Mema nista ni ovaj iz Ilijasa ili Trnova, bez dozvole gospodina Baketa !![]()
A dok ih "naucimo" da nisu na vlasti samo zbog sebe i sa "popustanjem" u svoju korist a na stetu gradjana strancu, dotle ostadosmo bez ispravno usmjerenih investicija , (u Arapska naselja i razne divlje Burone odose investicije/pare), a dok politicari pocnu raditi u korist svoga naroda i drzave, " lipsi magarce dok trava ne ozeleni!"