Prvi korpus ARBiH
- SkyLimit
#976 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Zijad Šehić : "Eksperiment u svjetskoj labaratoriji Bosna", knjiga se uglavnom bavi politikom i gleda na događanja iz tog ugla a ne iz vojnog, no u svakom slučaju se bavi i Igmanom. Skraćeno:
- "Krajem juna 1993. VRS je pokrenula operaciju Lukavac - 93 čiji je jedan od ciljeva bio zaposjedanje Igmana odakle se mogao nadzirati glavni smijer opskrbe i jedini slobodan put ka Sarajevu. Nakon što je zauzela Trnovo, najviši vrh Bjelašnice i izašla na Veliko polje na Igmanu, čija se odbrana raspala, VRS je ugrozila jedini put iz Sarajeva ka slobodnoj teritoriji i stvorila mogućnost dvostruke opsade grada. Izetbegović je zaprijetio da će napustiti pregovore u Ženevi ako se srpske snage ne povuku s Igmana i Bjelašnice."
- "Paralelno s ovim dešavanjima na Igmanu, ARBiH je vodila presudne borbe s HVO - a u dolini Neretve i srednjoj Bosni što je uveliko otežavalo situaciju. VRS se odlučila na operaciju Lukavac - 93 kako bi iskoristila sukob HVO - ARBiH. Izetbegović je vrlo dobro znao šta radi jer gubitak strateški značajnog Igmana značio bi gubitak države i nikakvi pregovori ne bi pomogli jer bi izgubio najvažnije vojne pretpostavke za njihovo vođenje."
- "Nakon principijelnog slaganja Velike Britanije i Francuske, američki dužnosnici su objavili kako predstoji djelovanje zračnih snaga u slučaju da srpske snage nastave stezati obruč oko Sarajeva. Nakon sporazuma kojim je VRS osvojene teritorije na Bjelašnici i Igmanu prepustila UNPROFOR - u, utišali su se zahtjevi za zračnim udarima."
- "Krajem juna 1993. VRS je pokrenula operaciju Lukavac - 93 čiji je jedan od ciljeva bio zaposjedanje Igmana odakle se mogao nadzirati glavni smijer opskrbe i jedini slobodan put ka Sarajevu. Nakon što je zauzela Trnovo, najviši vrh Bjelašnice i izašla na Veliko polje na Igmanu, čija se odbrana raspala, VRS je ugrozila jedini put iz Sarajeva ka slobodnoj teritoriji i stvorila mogućnost dvostruke opsade grada. Izetbegović je zaprijetio da će napustiti pregovore u Ženevi ako se srpske snage ne povuku s Igmana i Bjelašnice."
- "Paralelno s ovim dešavanjima na Igmanu, ARBiH je vodila presudne borbe s HVO - a u dolini Neretve i srednjoj Bosni što je uveliko otežavalo situaciju. VRS se odlučila na operaciju Lukavac - 93 kako bi iskoristila sukob HVO - ARBiH. Izetbegović je vrlo dobro znao šta radi jer gubitak strateški značajnog Igmana značio bi gubitak države i nikakvi pregovori ne bi pomogli jer bi izgubio najvažnije vojne pretpostavke za njihovo vođenje."
- "Nakon principijelnog slaganja Velike Britanije i Francuske, američki dužnosnici su objavili kako predstoji djelovanje zračnih snaga u slučaju da srpske snage nastave stezati obruč oko Sarajeva. Nakon sporazuma kojim je VRS osvojene teritorije na Bjelašnici i Igmanu prepustila UNPROFOR - u, utišali su se zahtjevi za zračnim udarima."
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#978 Re: Prvi korpus ARBiH
A ko to tvrdi, ti ili neko sa West Pointa? I šta ti znači najslabiji? Brojčano, strateški, vatrenom moći....bach wrote:Da li važi tvrdnja da je Prvi korpus AR BiH bio najslabiji i najneorganizovaniji od svih korpusa naše slavne i voljene Armije?
Da je tako ne bi bio Prvi.
- bach
#979 Re: Prvi korpus ARBiH
Organizacijski prije svega...Pitar sa Kariba wrote:A ko to tvrdi, ti ili neko sa West Pointa? I šta ti znači najslabiji? Brojčano, strateški, vatrenom moći....bach wrote:Da li važi tvrdnja da je Prvi korpus AR BiH bio najslabiji i najneorganizovaniji od svih korpusa naše slavne i voljene Armije?
Da je tako ne bi bio Prvi.
-
PM72
#980 Re: Prvi korpus ARBiH
Čisto sumnjam da je ovo orginalna naredba.Otto_13 wrote:
-
PM72
#981 Re: Prvi korpus ARBiH
ovo zadnje vjerovatno jesu orginalne naredbe ali onaj pisan starom pisaćom mašinom sa mnoštvom pravopisnih grešaka i pečatom garda je malo neuvjerljiv.
-
PM72
#982 Re: Prvi korpus ARBiH
Donji i gornji pečati (lijevi ugao na papiru) jesu iz doba JNA a pravi haški dokumenti imaju i onaj broj sa desne strane.
-
PM72
#983 Re: Prvi korpus ARBiH
upravo taj a hvala ti na onom linku,ima dosta zanimljivih stvari.Otto_13 wrote:Mislis ovaj sto se vidi u vrhu dokumenta kod pecata na desnoj strani ? To je taj brojPM72 wrote:Donji i gornji pečati (lijevi ugao na papiru) jesu iz doba JNA a pravi haški dokumenti imaju i onaj broj sa desne strane.
- SkyLimit
#984 Re: Prvi korpus ARBiH
Kada spiker na 27 : 30 kaže da u Jablanicu dolaze navedene jedinice 1. Korpusa, da li snimak vojnika u kretnji koji se odvija dok to on govori predstavlja baš to - ulazak jedinica 1. Korpusa u Jablanicu?
-
PM72
#986 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Ja odgovorno tvrdim da recimo u Sarajevu niko nije umro od gladi.Jer je svaki građanin (a kamoli vojnik) dobijao NEŠTO hrane.Mjesečno pola lita ulja,desetak kilograma brašna,nešto konzervi a skoro svako je imao nekog u vojci ili policiji gdje su također dobijali hranu i konzerve.U Tuzli je to bilo dosta bolje jer znam kakva je tamo bila situacija - skoro kao u miru.Imalo se gdje posijati,bilo je mesa,jaja,humanitarna se djelila.Krizno je bilo samo kad je bio rat sa HVO-om,nisu imali dovoljno brašna.Makarona i riže je u Tuzli bilo više nego sijena u Sarajevu.
Taj tvoj rudar je bio budala ili loše sreće.Gdje mu je bila žena da pazi to dijete ? jebavala se po komšiluku ili otišla babi? Mislim,nije mi jasno.u njemačkoj sam čitao da je dijete umrlo od gladi jer su mu roditelji bili narkomani i nisu vodili računa o djetetu.
da je bio normalan,uzeo bi automatsku pušku pa u tu radnju i sve mu pokupio i odnio djetetu.Još mu zarafalao po njoj.Nema tih muda ni vlasti da bi me spriječili u nakani da nahranim vlastito dijete.Ne bi jeo na liniji nego bih ostavljao djetetu,ima i kuhinja u brigadi ,ima komandir pa pojasniti situaciju.Niko ga ne bi odbio.dakle,neka budaletina...
Taj tvoj rudar je bio budala ili loše sreće.Gdje mu je bila žena da pazi to dijete ? jebavala se po komšiluku ili otišla babi? Mislim,nije mi jasno.u njemačkoj sam čitao da je dijete umrlo od gladi jer su mu roditelji bili narkomani i nisu vodili računa o djetetu.
da je bio normalan,uzeo bi automatsku pušku pa u tu radnju i sve mu pokupio i odnio djetetu.Još mu zarafalao po njoj.Nema tih muda ni vlasti da bi me spriječili u nakani da nahranim vlastito dijete.Ne bi jeo na liniji nego bih ostavljao djetetu,ima i kuhinja u brigadi ,ima komandir pa pojasniti situaciju.Niko ga ne bi odbio.dakle,neka budaletina...
- Maraschino
#987 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Sada vidim zasto si tako mislio. Pogresno misljenje imate o desavanjima u Tuzli.PM72 wrote:Ja odgovorno tvrdim da recimo u Sarajevu niko nije umro od gladi.Jer je svaki građanin (a kamoli vojnik) dobijao NEŠTO hrane.Mjesečno pola lita ulja,desetak kilograma brašna,nešto konzervi a skoro svako je imao nekog u vojci ili policiji gdje su također dobijali hranu i konzerve.U Tuzli je to bilo dosta bolje jer znam kakva je tamo bila situacija - skoro kao u miru.Imalo se gdje posijati,bilo je mesa,jaja,humanitarna se djelila.Krizno je bilo samo kad je bio rat sa HVO-om,nisu imali dovoljno brašna.Makarona i riže je u Tuzli bilo više nego sijena u Sarajevu.
Tuzla je dobro zivjela sve do blokade ili sukoba sa HVO. Dolazili su kamioni iz Ploca i Splita pa je hrana bila relativno jeftina(a nikako besplatna). Narod se opustio i racunao da ce uvjek biti jeftino(3kg kafe 10 maraka). Kada su poceli sukobi sa HVO i kada je zadnji konvoj zaglavio(opljackan) uslo je nesto kamiona sa robom koji su zavrsili kod svercera. To je vec bio juni 1993.god. To pocinju muke te regije. Slabo se posijalo jer je narod racunao na humanitarnu i konvoje. Kako se godina blizila kraju i kako smo ulazili u zimu stanje je postajalo sve gore. Ni vojska vise nije dobijala ili smo dobijali po 5 kg nekog brasna koje je smrdilo na naftu. Krompir se nosio u dzepu da se ne izgubi. Hrane je bilo sve manje i manje. Jedini koji su redovno dobijali su penzioneri. Svi cekamo da penzioneri izadju na pijacu da kupimo po kilo brasna 20 maraka a litar ulja 130-150 maraka kao i secer. Niko nista nije dobijao. Zena radila u bolnici pa su dobili mozda 3-5 paketa za cijelo vrijeme rata.
Crkve su pomagale koliko su mogle i to po spiskovima a zvalo se nocu(samo odabrani). Mehamet nije vrijedan da se spomene. Sve je to trajalo dok konvoji ponovo nisu krenuli(sporazum sa HVO) a to je vec maj/juni 1994. god. kada se malo prodisalo. To je bilo strasno. Ne mozes vjerovati koliko su se ljudi mijenjali za 2 sedmice. Sve se istopilo.
Miran je to bio covjek. Rafalalo se ranije i pljackale prodavnice i pijaca pogotovu pred neku akciju ali se i tome stalo u red.
Na liniji u to vrijeme(ne mislim bukvalno na liniju nego ratiste) je bilo isto katastrofa. Ako ima dva obroka, na konju si. Od toga nemas sta za ponijeti. Dobijes nesto sto je bio hljeb ali prije 7 dana(mjesavina kukuruza i psenicnog brasna pa se sve raspalo u mrve. On stavi ruke u vreci i istrese ti sto je zahvatio. Udrobi u ono ofarbano mlijeko i jedi. Samo da prezivis.
Poslije ''Splita'' sve je islo na bolje pa na kraju(cijela'95) kutija cigara i piva(od donatora).
-
PM72
#988 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Znači,nadrljali ste od juna 1993 do maja 1994? A rat počeo aprila 1992 i trajao do 1996...kad čitam šta si napisao tačno pomislim da ste više najebali od sarajlija ili goraždaka.
da smo znali da je tako "teška" situacija u Tuzli slali bi im pola hrane.Da zameze kad jedu jagnjetinu sa ražnja sem perioda juni 1993 - juni 1994.
Kolege iz sarajevskog MUP-a u ljeto 1995 išli u Tuzlu i jeli voćne salate i teletinu ispod sača...
a ti mi ovdje tumačiš k'o da si bio u Žepi.
Kolege iz sarajevskog MUP-a u ljeto 1995 išli u Tuzlu i jeli voćne salate i teletinu ispod sača...
- agent_zero
#989 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Ja o drugom korpusu ništa pohvalno ne mogu reći. Ušuškali se u svoj tuzlanski bazen i čekali da rat prođe.
Čast izuzecima, kao što su Teočak, Sapna, Kalesija, Gradačac i Brčansko ratište.
Čast izuzecima, kao što su Teočak, Sapna, Kalesija, Gradačac i Brčansko ratište.
- P.Starck
#990 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Sarajlijica, nemoj tako, znamo da Sarajvo Centar vrijedi kao 10 drugih opština, a znamo i da je u ratu "vrijedilo" toliko ako ne i više.PM72 wrote:Znači,nadrljali ste od juna 1993 do maja 1994? A rat počeo aprila 1992 i trajao do 1996...kad čitam šta si napisao tačno pomislim da ste više najebali od sarajlija ili goraždaka.da smo znali da je tako "teška" situacija u Tuzli slali bi im pola hrane.Da zameze kad jedu jagnjetinu sa ražnja sem perioda juni 1993 - juni 1994.
Kolege iz sarajevskog MUP-a u ljeto 1995 išli u Tuzlu i jeli voćne salate i teletinu ispod sača...a ti mi ovdje tumačiš k'o da si bio u Žepi.
- Maraschino
#991 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Ne mogu da vjerujem sta ljudi pisu. Kao da zivimo u dvije razlicite i neprijateljske drzave.
-
Us and them
#992 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
A malo ti tih izuzetakaagent_zero wrote:Ja o drugom korpusu ništa pohvalno ne mogu reći. Ušuškali se u svoj tuzlanski bazen i čekali da rat prođe.
Nego, Hase Tirić je tokom čitave agresije kupio dobre mlade borce sa područja tadašnjeg "Tuzlansko - podrinjskog kantona" i popunjavao Labudove s njima. Istini za volju, nije ih niko tjerao da idu njemu. Iz našeg mikro ugla to i nije bila baš pozitivna stvar jer ako ti jednoj općini uzmeš 40 boraca u dvadesetim godinama i odvedeš ih u Sarajevo, Kakanj, Igman i gdje su se već vrtili to se osjeti, mogao si jedan interventni vod samo od njih imati.
-
PM72
#993 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Ohladi malo od Sarajeva i Igmana.Bili jednom,dobili po guzici i nikad više...
-
Comanche
#994 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Eh pa sad ti brzo zaboravi ko je dolazio da spašava kad je Igman pao. Kad su bile deblokada Sarajeva. 7. Muslimanska, krajišnici itd. Prema tome nemoj baš tako sa visine. Isto tako su Laste iz SA došla u Mostar pa se brzo vratile. Kažu j@bena linija. Neko bi reko da se isto tako lako braniti u Sarajevu, zgrade, beton. Svaki prozor ti moze biti mjesto sa kojeg se možeš braniti. Tenkovi ne smiju i grad.PM72 wrote:Niko ne spori njihove zasluge ali ne pregoni.Svaki cigo svoga konja hvali - to je poznata stvar.Labudovi jesu uzimali pare i to žestoke.I ne znam što te boli kad napišem da Labudovi,Ose ili mudžehadini nisu bili u Sarajevu na najgorim linijama kad je to istina.Sarajevski borci su bili od Mostara pa do Goražda i Krajine a obratno?
Sve ima svoje pluseve i minuse. Neke jedinice su imale uspjeha na nekim ratištima a na drugim su nastradale.
-
PM72
#995 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Ništa se ne zaboravlja ali nećemo se lagati.Dijelovi 7 muslimanske su spašavali Igman ali glavna uloga je pripala jedinicama Prvog korpusa,Prvoj bošnjačkoj jedinici (ponajviše fočaci),4 MTBR iz Hrasnice,2 samostalni odred iz Sarajeva i Lasta,Vikićevci.Labudovi nisu doletjeli.
Kad je bila akcija deblokade pomagali su nam krajišnici i 7 muslimanska.Pomagali su nam i pripadnici MUP-a iz Tuzle,lično sam bio sa njima.I hvala im svima,bili smo braća po oružju i ostali.
Kad je bila akcija deblokade pomagali su nam krajišnici i 7 muslimanska.Pomagali su nam i pripadnici MUP-a iz Tuzle,lično sam bio sa njima.I hvala im svima,bili smo braća po oružju i ostali.
- pirpa
#996 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Ne bi se složio sa tobom Pm, bar koliko su meni pričali ljudi iz jurišne ćete 9 i 10 bbr koji su izlazili tad na Igmanu. Oni su mi lično potvrdili da je 7 muslimanske već uveliko bila primila borbu a da su oni naknadno stabilizovali i zaustavili prodor.
-
PM72
#997 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Ne moramo se slagati ali možemo razmjeniti mišljenja.Prvi iz Sarajeva koji su izašli u pomoć na Igman kroz tek otvoreni tunel su momci iz Drugog samostalnog odreda.Onda su prošli Vikićevci i Lasta.
Na Igmanu je bilo rasulo i grupice iz Bošnjačke brigade (opet ponavljam fočaci) i nešto malo iz Fikrine brigade pružali su žestok otpor kad su stizali dijelovi 7 muslimanske.Naravno,da nisu došli oni i sarajlije - četnici bi zauzeli Igman.Ostale jedinice i dijelovi policije su bježali niz Igman i niz Lokve.Zukini su razgulili među prvima a jedinice su "generalštaba".
Na Igmanu je bilo rasulo i grupice iz Bošnjačke brigade (opet ponavljam fočaci) i nešto malo iz Fikrine brigade pružali su žestok otpor kad su stizali dijelovi 7 muslimanske.Naravno,da nisu došli oni i sarajlije - četnici bi zauzeli Igman.Ostale jedinice i dijelovi policije su bježali niz Igman i niz Lokve.Zukini su razgulili među prvima a jedinice su "generalštaba".
- Pitar s Kariba
#998 Re: Jedinice Generalštaba Armije RBiH
Ofanziva na Igman je bila sinhronizaovana sa napadom HVO-a na ARBiH. Zvanično su Zukini i Labudovi pred samu ofanzivu ili neposredno nakon njenog početka prekomandovani sa Igmana u Hercegovinu, jer je počinjao sukob, gorilo je na sve strane i trebalo je začepljavati rupe.
Po izvjavama očevidaca, učesnika dešavanja na Igmanu, sa kojima sam ja imao priliku razgovarati, a većinom su iz Sa, najžešće bitke prije pada su vodili Fočaci (Proskok), a kasnije kad su čete prošli Bjelašnicu i Veliko polje, glavni udar su prihvatile 7. i 17.
Hvala im!!! I njima i svima koji su makar mrvu doprinijeli da se to sve odbrani.
Po izvjavama očevidaca, učesnika dešavanja na Igmanu, sa kojima sam ja imao priliku razgovarati, a većinom su iz Sa, najžešće bitke prije pada su vodili Fočaci (Proskok), a kasnije kad su čete prošli Bjelašnicu i Veliko polje, glavni udar su prihvatile 7. i 17.
Hvala im!!! I njima i svima koji su makar mrvu doprinijeli da se to sve odbrani.
-
PM72
#1000 Re: Prvi korpus ARBiH
E njihov doprinos odbrani je nemjerljiv.