Ekspanzija terorizma

Post Reply
Kaligula I

#976 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Kaligula I »

acousmaticos wrote:
Kaligula I wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Japanac je nozem napao neduzan narod. Da li je to terorizam hladnim oruzjem?
...čist terorizam, jer je u pitanju zločinački akt s poliitčkom porukom...
Ne bih puno spekulirao, ali mislim da je to njima nešto kuturološki.... I prije su se u Japanu i Kini događali takvi suludi pokolji u školama, vrtićima i sl. Njima valjda nešto dođe pa krenu na najslabija moguća stvorenja, tamo gdje ih ima puno. Na Zapadu bi recimo pokosio ljude na radnom mjestu ili random na ulici, a u školi u Americi samo ako valdja ideš tamo kao đak... Ali kod njih odrasli krenu s mačetom na školu, vrtić je jednom bio u pitanju u Kini... užas....
...moguće da je tako, ali gledano iz njihove perespektive...no iz naše, evropske, rekao bih da se radi o čistom terorizmu...
insomnia78

#977 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Connaisseur Karlin wrote:
insomnia78 wrote:Pa zato sto je islam tako konceptiran da se ne moze odvojiti

S moje sokoćalo
Nije tacno :-D Nelogicno je kombinirati koncpet religije koji je jednostavno star i ne uklapa se u danasnja drustva! Instaliranje kazni iz religijskih knjiga u danasnje drzavne zakone je takodjer outdated! Serijatske drzave su to odlicno uradile,uzele su ortodoksne zakone u instalirale u kazneni dio zakona. Bankovnni sistem je takodjer farsa,a kojim se pokusava dokazati da je drugaciji od zapadnjackog,a u sustini ,nema razlike. :)

Zahaljujci takvom razmisljanju koje si gore postavio,muslimanima je danas divno i krasno. ;-)
Nisam rek'o da je funkcionalno

S moje sokoćalo
asurbanipal

#978 Re: Ekspanzija terorizma

Post by asurbanipal »

salik79 wrote:
Musliman znaci pokoran Bogu, a korijen rijeci islam je selam (slm), sto je ujedno jedno od Bozijih imena, tj. Bozijih atributa.

Od kanaanskog boga sumraka - Shalima :mrgreen:
asurbanipal

#979 Re: Ekspanzija terorizma

Post by asurbanipal »

Towelie wrote: Ljudi koji krive Islam za ovo, a ne pojedince koji se pripisuju Islamu. Zaista me ne zanima sto se pozivaju na Islam dokle god ne donesu dokaz iz Kur'ana da je ovo dozvoljeno.

Ne mogu donijeti dokaz iz jednostavnog razloga zato što ga ne čitaju. Takve je Štulić najbolje opisao...
Novak20

#980 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Novak20 »

fazer wrote:Hafiz Adnan Mrkonjić: „Od čudnih stvari u ovom vremenu je da se svaki čovjek koji izgovara šehadet naziva muslimanom. Ako još klanja nazivaju ga "privrženim vjeri". Ako je privržen vjeri i traži primjenu šerijata onda je "islamist". Ako je „islamist" i ima bradu i skraćene pantalone onda je "selefija". Ako je „selefija" i ne voli da zapad tlači muslimane po svijetu onda je "džihadist". Ako je "džihadist" i zalaže svoj život za Allahovu vjeru onda je "terorist".

Ljudi koji zele primjenu serijata su privrzeni vjernici. Dakle, pripadnici isila su samo privrzeni vjernici. Zasto ljudi osudjuju pripadnike te skupine kad su samo privrzeni vjernici?
:-)

Vjera je, bez obzira na tumačenje religioznih "naučnika", individualna stvar ljudskog bića. Odnos pojedinca prema Bogu koji određuje njegov moral i ljudsko djelovanje u zajednici.
Religija je instrumentalizacija vjere i pojedinca radi ostvarenja nekog cilja koji ne mora biti isključivo vjerski. Zbog toga je i podložna manipulisanju.

A sad odgovor na pitanje Zasto ljudi osudjuju pripadnike te skupine (isila) kad su samo privrzeni vjernici?

Ako čovjek vidi da se privrženi vjernici kolju (pripadnici alkaide i isila npr.) među sobom uz uredno snimanje kamerom postavlja sebi pitanje kakvi su to i da li su uopšte vjernici.
Ako čovjek vidi da se "privrženi vjernici" takmiče ko će snimiti gnusniju scenu mučenja ili ubistva uz uzvikivanje imena božijeg, postavlja sebi pitanje kakvi su to ljudi, kakav je to mentalni i moralni sklop.
Ako čovjek vidi da su ti "ljudi" uz bilo kakvo individualno ili kolektivno opravdanje spremni da se raznose na pijaci, skidaju glave vjernicima i "nevjernicima" (vjernicima drugog boga, recimo), učine genocid, da uzimaju druge za roblje radi fizičkog i psihičkog iživljavanja, postavlja sebi pitanje da li bi on mogao da učini nešto slično drugim ljudima.
Ako čovjek vidi da ne bi mogao da drugim ljudima čini takav zulum jer mu to ne dozvoljava njegov moral i vjera i/ili nevjera u Boga onda mora da jednako osudi svaki čin i izvor te nečovjećnosti.
Ako osuda nečovjećnosti i nedavanje potpore "privrženim vjernicima" nije dovoljna, htjeli ne htjeli, ljudi se moraju organizovati radi odbrane vlastitog života, porodice, imetka, vjere, načina života .....

U suprotnom stiže bol i patnja a zašto? Da li zato što je to volja Boga ili utopijska ambicija izmanipulisanih "privrženih vjernika" da svi ljudi na svijetu postanu kao oni i to ne milom nego silom.

Terorizam bilo koje vrste treba osuditi jer stradaju nedužni. Sutra to može biti i bilo ko od nas. Nema tu mjesta za "naučno" mudrovanje i sprdnju bilo koje vrste.
arzuhal

#981 Re: Ekspanzija terorizma

Post by arzuhal »

Kada su u pitanju terorističke organizacije koje izvode napade ili radikalizirani pojedinci koji, kada već naume da učine zlodjelo, prisegnu na vjernost nakom ISIL-u, tu (izuzmemo li same obavještajne centre koji su osmislili takve organizacije i same pripadnike tih organizacija kao izvođeače radova na terenu) krivice i odgovornosti ima svačije, krivica je po podjeljena po oblastima, ali je i dozirana, niko ne može i ne treba da ponese teret mimo mogućnosti.

Krivica/odgovornost za iščašene interpretacije/otmice/iskrivljivanja islama odnosno bolesnog pozivanja na islam kako bi se činila i opravdavala zlodjela, odnosno za ravnodušnost ili nedovoljnu angažovanost na suzbijanju i iskorjenjivanju tih i takvih ideja koje dovedu do zločina zbog kojih se danas neki dedo musliman mora stiditi kada čuje kako neki 'muslimani' prekolju svećenika u crkvi starog skoro 90 godina, leži na muslimanskoj ulemi i samim muslimanima, odnosno (muslimanskim) državama i organizacijama (od škola i fakulteta do raznih kulturnih centara i sl) koje djeluju u svijetu. Tu, naprosto, leži dio krivice što se ne radi više i bolje, što se ne iznalaze neki odgovori, oblici saradnje, i sl. Muslimani moraju najprije zbog sebe a onda i svih drugih ustati zbog ovog. Prema riječima Poslanika, alejhi-selam, musliman je onaj od čije ruke i jezika su mirni životi, imetak i čast drugih muslimana, ali od mu'mina (vjernika) su mirni svi ljudi, ne tek muslimani. Treba nam, dakle, jači odgovor vjernika na ovo.

Krivica/odgovornost za postojanje takvih organizacija smrti leži na državama koje su umješane, na ovaj ili onaj način, u razne ratove, žarišta i sukobe u muslimanskom svijetu (zadnjih 100 godina su bile krvave za sve, ali samo se u muslimanskom svijetu nekako krv proljeva u kontinuitetu do dana današnjeg, na razne načine), koje pokušavaju da ga drže u trajnoj nestabilnosti e kako bi ostvarivali svoje ineterese u tom svijetu. Ratovima, podrškama udara, prevratima, revolucijama itd. se stvara sve: i terorističke organizacije, i talasi izbjeglica, i pojedinci ubačeni među izbjeglice koji će izvršavati zadatke, i...Zato su same zemlje i politike koje su vodile i vode krivci za ono što im se dešava.

A onda imamo razne službe u državama u kojima se dešavaju ter. napadi: obavještajne, policijske, socijalne, obrazovne i sl. koje također snose dio krivice/odgovornosti za pojavu ljudi koji počine terorističke napade. Koje su plaćene za to a ne rade dovoljno ili ne iznalaze neke nove odgovore na zlo koje se pojavilo. Vidimo da su, u najvećem broju slučajeva, počinioci ljudi s margina zdravog društvenog života, odani svakojakim porocima, labilne ličnosti koje, pozivajući se na vjeru, počine neki nezamisliv užas.

Naprosto, ima krivice i odgovornosti na svim stranama a da li će se i koliko će se uspjeti pronaći odgovori na zlo terorizma, koji oblik saradnje protiv toga, hoće li biti svijesti, iskrenosti, volje da se nešto uradi po tom pitanju...to je druga stvar...
AleksoMKD

#982 Re: Ekspanzija terorizma

Post by AleksoMKD »

Image

Satoshi Uematsu, izvinio se porodicama ubijenih ali njegovo misljenje je da je on u stvari samo spasio ljude od vecih muka jer su ljudi vec patili sto su hendikepirani :-)
Kikibombona

#983 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Kikibombona »

Strasan napad ISILa u glavnom gradu sirijskog Kurdistana, Kamisliju, koji se nalazi na samoj granici sa Turskom, odmah preko puta grada Nusajbin, koji je potpuno devastiran o akciji turske vojske

Ovakvi napadi su svakodnevnica na Bliskom istoku. Stvara se mrznja za narednih 100 godina!!

Image

Image

https://twitter.com/DrPartizan_/status/ ... 9013860356

https://twitter.com/DrPartizan_/status/ ... 2278792192

Jezivo! Veoma razoran napad, jedan od gorih do sada! Napad se desio u jednoj od najprometnijih ulica u gradu... u trenutku napada na ulici je bio veliki broj civila...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#984 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Truba »

AleksoMKD wrote:Image

Satoshi Uematsu, izvinio se porodicama ubijenih ali njegovo misljenje je da je on u stvari samo spasio ljude od vecih muka jer su ljudi vec patili sto su hendikepirani :-)
Eugenicki terorista
Lik ocito zeli drustvo mladih zdravih i sposobnih ljudi...
Loganov bijeg mi pada na pamet

Terorista jeste ali sigurno nema mnogo ovakvih...0.001%
arzuhal

#985 Re: Ekspanzija terorizma

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:
Jezivo! Veoma razoran napad, jedan od gorih do sada! Napad se desio u jednoj od najprometnijih ulica u gradu... u trenutku napada na ulici je bio veliki broj civila...
Ne govoriš glavno: kako je izveden i koliko je žrtava?
Kikibombona

#986 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:
Kikibombona wrote:
Ne govoriš glavno: kako je izveden i koliko je žrtava?
Jos uvijek se ne zna. Najmanje 44 za sada, a broj ce sigurno biti veci. Veliki, veliki broj ranjenih. Ulica je bila krcata u trenutku napada.
Connaisseur Karlin

#987 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Connaisseur Karlin »

insomnia78 wrote:
insomnia78 wrote:Pa zato sto je islam tako konceptiran da se ne moze odvojiti

S moje sokoćalo
Nije tacno :-D Nelogicno je kombinirati koncpet religije koji je jednostavno star i ne uklapa se u danasnja drustva! Instaliranje kazni iz religijskih knjiga u danasnje drzavne zakone je takodjer outdated! Serijatske drzave su to odlicno uradile,uzele su ortodoksne zakone u instalirale u kazneni dio zakona. Bankovnni sistem je takodjer farsa,a kojim se pokusava dokazati da je drugaciji od zapadnjackog,a u sustini ,nema razlike. :)

Zahaljujci takvom razmisljanju koje si gore postavio,muslimanima je danas divno i krasno. ;-)

S moje sokoćalo
Razumijem,ali se ocigledno ignorira nefunkcionalnost!
insomnia78

#988 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

insomnia78 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Nije tacno :-D Nelogicno je kombinirati koncpet religije koji je jednostavno star i ne uklapa se u danasnja drustva! Instaliranje kazni iz religijskih knjiga u danasnje drzavne zakone je takodjer outdated! Serijatske drzave su to odlicno uradile,uzele su ortodoksne zakone u instalirale u kazneni dio zakona. Bankovnni sistem je takodjer farsa,a kojim se pokusava dokazati da je drugaciji od zapadnjackog,a u sustini ,nema razlike. :)

S moje sokoćalo
Pa, oni vjeruju da je u Kur'anu i hadisima uputa za sve situacije i sva vremena

S moje sokoćalo
zagortenej

#989 Re: Ekspanzija terorizma

Post by zagortenej »

Kako kaže jedan egipatski šejh, mainstream ulema se jasno ne distancira od ISILA i sličnih jer su ovi njihov produkt. Ulema je prva i dozvolila samoubilacke napade i jos na to se dodaju hurije i dvorci u dzennetu, pa ko moze odoliti tome?
Connaisseur Karlin

#990 Re: Ekspanzija terorizma

insomnia78 wrote:

S moje sokoćalo
Zelis reci,da muslimani danas ,u BiH takojder zele serijat u svojoj drzavi? Da ne zive Islam u potpunosti,vec djelomicno?
insomnia78

#991 Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

insomnia78 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Nisam rek'o da je funkcionalno

S moje sokoćalo

S moje sokoćalo
Zelis reci,da u muslimani danas ,u BiH takojder zele serijat u svojoj drzavi?[/quote]
Svaki musliman bi trebao teziti serijatu osim toga vec se svakako pridrzava istog
Nek me neko upuceniji ispravi. Ima Arzo tu negdje

S moje sokoćalo
Connaisseur Karlin

#992 Re: Ekspanzija terorizma

insomnia78 wrote:
Svaki musliman bi trebao teziti serijatu osim toga vec se svakako pridrzava istog

S moje sokoćalo
Pa serijat su pisali ljudi onako kako su interpetirali Kur'an i hadise ,ali prije 12 stoljeca! Zelis reci ,da je moguce primjeniti iste zakone u sfreama drustva ,a koji su stari duze od 10 stoljeca!

Upravo,zahvaljujuci takvom razmisljanju,jedno drustvo je pocelo da nazaduje,jer se nije prilagodilo promjenama tokom proslih stoljeca.

Nelogicno je reeci da musliman koji ne zivi u serijatskoj drzavi nije dovoljno dobar vjernik! Pa to je pranje mozga!
insomnia78

#993 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

insomnia78 wrote:

S moje sokoćalo
Pa serijat su pisali ljudi onako kako su interpetirali Kur'an i hadise ,ali prije 12 stoljeca! Zelis reci ,da je moguce primjeniti iste zakone u sfreama drustva ,a koji su stari duze od 10 stoljeca!

Upravo,zahvaljujuci takvom razmisljanju,jedno drustvo je pocelo da nazaduje,jer se nije prilagodilo promjenama tokom proslih stoljeca.

Nelogicno je reeci da musliman koji ne zivi u serijatskoj drzavi nije dovoljno dobar vjernik! Pa to je pranje mozga!
A dje si vidjela da ja to govorim?
Muslimani svakako zive prema serijatskim pravilima i naravno da su i oni koji zive u serijatskim drzavama dobri vjernici (poslusnost drzavi je, cini mi se izmedjuostalog jedan od uslova) ali bi svaki musliman trebao teziti uspostavi serijata

S moje sokoćalo
insomnia78

#994 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Inspektor Brok wrote:budali je jasno da su turci nazadan narod a SDA kao pratilac iste politike veliko zlo za BiH jebote ne smijem pomislit šta bi ovde bilo da nema srba i hrvata.
Mislis da preventivno smanje broj stetocina, ono ko kad lovci pobiju vukove?
Podsjeti me samo pripadnici kojeg ono naroda i simpatizeri koje stranke pocinise jedini genocid na evropskom tlu poslije WWII?

S moje sokoćalo
insomnia78

#995 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

U stvari ni ne moras. Registrovan prije 15 sati, stvar je jasna. Sad ce chmoljke

S moje sokoćalo
Connaisseur Karlin

#996 Re: Ekspanzija terorizma

insomnia78 wrote:

Muslimani svakako zive prema serijatskim pravilima i naravno da su i oni koji zive u serijatskim drzavama dobri vjernici (poslusnost drzavi je, cini mi se izmedjuostalog jedan od uslova) ali bi svaki musliman trebao teziti uspostavi serijata

S moje sokoćalo
Ali zasto konstatno tvrdis da bi svaki musliman trebao teziti uspostavi serijata,ako znas da je serijat prestar i neuklopljiv u danasnjim drustivma?

Poslusnost drzavi je upravo jedan od problema o kojem pisemo na temi! Upravo si podvukao izvor problema: uslov savrsenog vjernika da bude poslusan serijatskoj drzavi! To je manipulacija,na koju su nasjeli mnogi muslimani, a mnogi nisu imali drugaciji izbor,na zalost!
insomnia78

#997 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

insomnia78 wrote:

S moje sokoćalo
Ali zasto konstatno tvrdis da bi svaki musliman trebao teziti uspostavi serijata,ako znas da je serijat prestar i neuklopljiv u danasnjim drustivma?

Poslusnost drzavi je upravo jedan od problema o kojem pisemo na temi! Upravo si podvukao izvor problema: uslov savrsenog vjernika da bude poslusan serijatskoj drzavi! To je manipulacija,na koju su nasjeli mnogi muslimani, a mnogi nisu imali drugaciji izbor,na zalost!
Ne tvrdim ja bona. Ja uopste nisam vjernik. Ne da bude poslusan serijatskoj drzavi nego onoj u kojoj zivi

S moje sokoćalo
Connaisseur Karlin

#998 Re: Ekspanzija terorizma

insomnia78 wrote:
insomnia78 wrote:

S moje sokoćalo

Ne tvrdim ja bona. Ja uopste nisam vjernik. Ne da bude poslusan serijatskoj drzavi nego onoj u kojoj zivi

S moje sokoćalo
Cekaj malo,cijelo vrijeme pisemo o serijtakoj drzavi,a ne o bilo kojoj drzavi! Poslusnost drzavi, od strane muslimana ,vjernika, u bilo kojoj drzavi nije uzrok danasnjih problema,a nisu ni dio teme!
insomnia78

#999 Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Jesi teska ko tuc
Onaj ko je vjernik, prakticar vec svakako zivi po pravilima vjere i njemu ne bi bio nikakav problem zivjeti u serijatu. Znaci, vec se pridrzava tih pravila o zivotu. Ono, zekat, blud, kamate, vamte, tamte

S moje sokoćalo
Connaisseur Karlin

#1000 Re: Ekspanzija terorizma

insomnia78 wrote:Jesi teska ko tuc
Onaj ko je vjernik, prakticar vec svakako zivi po pravilima vjere i njemu ne bi bio nikakav problem zivjeti u serijatu. Znaci, vec se pridrzava tih pravila o zivotu. Ono, zekat, blud, kamate, vamte, tamte

S moje sokoćalo
Nisi u pravu,mnogo muslimana u Europi , SAD ,Kanadi,Austaliji i drugim lokacijama,ne zele zivjeti u serijatskoj drzavi! Zelis reci da svi muslimani u BiH zele BiH kao serijatsku drzavu!?

Muslimani ,a koji se identificiraju,kao vjernici,a ujedno su radiklano nastrojeni,zele zivjeti u serijatu bilo gdje, danas prave probleme sirom svijeta!
Post Reply